bret_michaels 23.05.11, 16:13 "która polegać będzie na zawężeniu pasów ruchu do szerokości po 3,2 m. " chyba do 2,2m... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: vito Re: Kierowcy: w nocy zmiany na Piotra Skargi IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.11, 17:19 no właśnie jednak 3,2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warka czerwona Re: Kierowcy: w nocy zmiany na Piotra Skargi IP: *.szczecin.mm.pl 23.05.11, 17:21 Kurcze, gdzie ja teraz sprzedam ten czerwony asfalt!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Kierowcy: w nocy zmiany na Piotra Skargi IP: *.globalconnect.pl 24.05.11, 08:21 Pas już jest. Armageddonu nie było, auta jak stały w korku tak stoją a rowerzyści jadący pod górę w końcu mogą je bezpiecznie wyprzedzać. Przy wjazdach są linie przerywane jak trzeba, jest oznakowanie poziome i pionowe, kierowcy jadą przy linii. Da się? Da :) Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: Kierowcy: w nocy zmiany na Piotra Skargi 24.05.11, 08:11 No i pas powstał. Moim zdaniem jedzie się nieżle. Kierowcy (zwłaszcza autobusów) jadący pod górkę nie muszą lawirować między rowerzystami, rowerzyści jadą swoim tempem i nie utrudniają ruchu, a także swobodnie omijają korki. Pasy ruchu, wbrew temu, co niektórzy sądzili, są dalej dosyć szerokie. Nikt nie ucierpiał, a ktoś zyskał. I to chyba najbardziej boli wszystkich przeciwników tego pasa.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: floating in space one way IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.11, 11:06 Połowicznie rozwiązanie, ale cieszy. Generalnie to wiekszość dróg w tej okolicy powinna być jednokierunkowa, czego dowodem jest, że drogra rowerowa jest tylko w jedną stronę. W drugą proble pozostał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Węgrzyn Re: one way IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 24.05.11, 11:22 Jeśli zrobią ten pas - to znaczy, że w Szczecinie wygrało lobby pedalskie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerzysta Re: one way IP: *.szczecin.mm.pl 24.05.11, 11:23 Uważaj, mam Cie na oku. Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: one way 24.05.11, 12:14 Gość portalu: Robert Węgrzyn napisał(a): > Jeśli zrobią ten pas - to znaczy, że w Szczecinie wygrało lobby pedalskie :( Typowy samochód posiada więcej pedałów, niż rower. To tak w ramach pedalskiego lobby. Odpowiedz Link Zgłoś
salci_rozencwajgowa Re: one way 24.05.11, 12:19 shp80 napisał: Typowy samochód posiada więcej pedałów, niż rower. '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Nieprawda. posiada tyle samo pedalow: dwa do krecenia i jeden na siodelku. Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: one way 24.05.11, 12:24 > shp80 napisał: > Typowy samochód posiada więcej pedałów, niż rower. > ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' > ''''''''''''''''''''' > Nieprawda. posiada tyle samo pedalow: dwa do krecenia i jeden na siodelku. Zatem samochody mają ich do 8. Trzy w podłodze i 5 na fotelach. Odpowiedz Link Zgłoś
1przeciwnik_glupoty Re: one way 26.05.11, 21:47 To zależy, Ty się przyznajesz do tego, że masz 3 rowery, Cię ciśnie więcej niż jeden pedał... szkoda, że ilość nie przechodzi w jakość (w myśleniu). Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: one way 24.05.11, 12:22 Gość portalu: floating in space napisał(a): > Połowicznie rozwiązanie, ale cieszy. Generalnie to wiekszość dróg w tej okolicy > powinna być jednokierunkowa, czego dowodem jest, że drogra rowerowa jest tylko > w jedną stronę. W drugą proble pozostał. Generalnie masz rację, ale chodziło o rozwiązanie, które niczego nikomu nie pogorszy, a komuś poprawi sytuację. Niestety, dwa pasy ruchu dla rowerów w obie strony by się nie zmieściły. Został wybrany zatem wariant, w którym różnica prędkości między samochodem a rowerem jest większa. Ponadto sądzę, że taki pas rowerowy w dół, tuż przy krawężniku, byłby trochę niebezpieczny dla rowerów. Są łuki, przy których na zjeździe lepiej odsunąć się od krawężnika. Odpowiedz Link Zgłoś
hnal Re: Kierowcy: w nocy zmiany na Piotra Skargi 24.05.11, 15:15 Ktoś zyskał!? Natężenie ruchu rowerowego 0,03 rowerzystów na godzinę w godzinach od 10;oo-13;00, a zaparkować przy szpitalu coraz trudniej chodniczek dziurawy, ale kasa mądrze wydana na podwójne malowanie znaków poziomych plus frezowanie ulicy-tyle co naprawianej, uszczupliło miejską kasę - a premia za pomysł, nadzór i sprawstwo - na wszystko nie starczy, tak też chodnik pozostaje dziurawy. Karetka dzisiaj przejeżdżając musi zwalniać, by autobus nie blokował rowerzyście jego drogi próbując jej ustąpić miejsca. znakomitego samopoczucia za bezmyślne decyzje. Szczecinianin Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: Kierowcy: w nocy zmiany na Piotra Skargi 24.05.11, 16:12 Kolejny frustrat.. I co z tego, że jest tam małe natężenie ruchu rowerowego? Jak zostaną optymalnie połączone dzielnice (np. Duńska, Krasińskiego, Orzeszkowej, Kołłątaja), to ruch wzrośnie. Jak czytam takie opinie, to nie dziwię się, że w Europie uważają, że na wschód od Niemiec zaczyna się Azja.. Zaparkować przy szpitalu i tak nie możesz, bo to już w ogóle zablokowałoby dojazd karetek. Korki coraz większe, Piotra Skargi stoi, samochody pełzają z trudem, ale nie.. Jeszcze trzeba trochę przestrzeni pozajmować, by już w ogóle nikt nie mógł przejechać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prądzik Nie jest to dobry pomysł! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.11, 17:10 Jazda pod górę i to do tego tak długą jak na Piotra Skargi to wyczyn dla nielicznych i to zaprawionych w boju. Dla części 1,5 m szerokości ścieżki rowerowej przy przecietnej szerokości roweru 60cm i wymaganej przynajmniej dwukrotnej przestrzeni do swobodnej jazdy to bardzo wąsko i trzeba bardzo uważać, a wyprzedzić rower może byc trudno. Standard w Danii to np 2m szerokości i nie chodzi o ilość rowerów, tylko o bezpieczną jazdę wszystkich uczestników. Ponadto dla ścieżki na Piotra Skargi jest alternatywa i ruch rowerowy w tym rejonie .. pod górę można by puścić przez park na tyłach szpitala .. byłoby bezpieczniej, przyjemniej i zdrowiej .. niż wśród smrodu i wyziewów setki aut i autobosów, które nas miną zanim wjedziemy na górę .. ciężko dysząc lub przynajmniej głęboko to wdychając! Ja i tak codziennie jeżdżę i będę jeździł przez park. Nie wspomnę o parkingu dla szpitala i dla okolicznych mieszkańców, którzy zapewne auta mają tera parkować pod pomnikiem. Opinia .. to rozwiązanie na Piotra Skargi to kolejny gniot .. przykład rowerowego wymuszenie bez sensu i uzasadnienia. Podobny gniot ułożono wczoraj dla samochodów na Jasnych Błoniach. Ułożono tam wałki ograniczające prędkość samochodu, ale z boku jezdni .. czyli można to objechać, co teraz wszyscy na pełnej prędkości robią, szczególnie wieczorem. Czyli wałek jest a jeździ się nadal po staremu. Kolejne bezsensowne rozwiązanie, tym razem na jezdni. Odpowiedz Link Zgłoś
hnal Re: Nie jest to dobry pomysł! 24.05.11, 22:40 Miło, że nie jestem osamotniony w tym pomyśle, by jeździć przez park na tyłach szpitala , gdzie istnieje ścieżka o znacznie łagodniejszym nachyleniu wystarczy może ją trochę naprawić. Natomiast nazywanie kogoś frustratem, kto wytyka bezmyślność jest co najmniej nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
1przeciwnik_glupoty Re: Nie jest to dobry pomysł! 24.05.11, 22:40 Niestety masz rację, ale nawet nie wiadomo, kto jest autorem tego poronionego pomysłu, bo chyba się wstydzi przyznać do tego, że jego mazy na kartce jakis drugi geniusz intelektualny wprowadził w życie. A shp80 jest niereformowalny. Do tego zamiennika pompki rowerowej nie dociera żaden argument. Głupek patentowy nie potrafi odpowiedzieć racjonalnie na żadne argument. Dla niego ścieżka ma być, bo to ten chłopczyk ma mało rozumu, doświadczenia życiwoego, za toklapki na oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: Nie jest to dobry pomysł! 24.05.11, 23:10 Gość portalu: prądzik napisał(a): > Jazda pod górę i to do tego tak długą jak na Piotra Skargi to wyczyn dla nielic > znych i to zaprawionych w boju. Bez przesady. Ludzie jakoś dojeżdżają do Jasnych Błonii z tych stron. Poza tym jakiś czas temu wynaleziono przerzutki, a od 21 maja rowerem jest też rower ze wspomaganiem elektrycznym ;) Owszem, jak się nie jeździ na co dzień, to wszystko może przeszkadzać. Ból pleców, cztery litery itp. > Dla części 1,5 m szerokości ścieżki rowerowej p > rzy przecietnej szerokości roweru 60cm i wymaganej przynajmniej dwukrotnej prze > strzeni do swobodnej jazdy to bardzo wąsko i trzeba bardzo uważać, >a wyprzedzić > rower może byc trudno. Równowagę też się ćwiczy przez praktykę. A wyprzedzić rower jest bardziej kłopotliwe, jak ten nie ma własnego pasa ruchu. Rowerzystów też często stresuje fakt, że czai im się coś za plecami i nie może wyprzedzić. Pas pozwala skupić się na samej jeździe i dostować swoją prędkość do predyspozycji bez tego ciśnienia, że ktoś siedzi ci na ogonie. > Standard w Danii to np 2m szerokości i nie chodzi o ilo > ść rowerów, tylko o bezpieczną jazdę wszystkich uczestników. Sęk w tym, że czasem trzeba poszukać jakiegoś złotego środka, jeśli przestrzeń jest ograniczona. > Ponadto dla ścieżki na Piotra Skargi jest alternatywa i ruch rowerowy w tym rej > onie .. pod górę można by puścić przez park na tyłach szpitala .. byłoby bezpie > czniej, przyjemniej i zdrowiej .. niż wśród smrodu i wyziewów setki aut i autob > osów, które nas miną zanim wjedziemy na górę Chyba żartujesz z tym wyprzedzaniem roweru przez te setki aut albo nigdy nie jechałeś Piotra Skargi. Tam obecnie częściej rowerzyści wyprzedzają samochody, nawet podjeżdżając pod górkę. > .. ciężko dysząc lub przynajmniej > głęboko to wdychając! Ja i tak codziennie jeżdżę i będę jeździł przez park. Skoro masz czas i ochotę, jeździj przez park. Przypominam tylko, że aby dostać się do tego parku musisz przebić się przez mało przyjemną krzyżówkę Słowackiego/ Krasińskiego/ Wyzwolenia. Obecnie zamknięta, ale ruch przecież kiedyś na nią wróci. Chyba, że lawirujesz po chodnikach, ale wtedy to już inna bajka.. > Nie > wspomnę o parkingu dla szpitala i dla okolicznych mieszkańców, którzy zapewne > auta mają tera parkować pod pomnikiem. Tam od zawsze stoją zakazy zatrzymywania się, po obu stronach, które są nagminnie łamane. Piechocie kierowcy zostawiają często mniej, niż 1m. Jak ma w takiej sytuacji przejść np. osoba z wózkiem? > Opinia .. to rozwiązanie na Piotra Skargi to kolejny gniot .. przykład rowerowe > go wymuszenie bez sensu i uzasadnienia. Masz prawo do własnego zdania. Ale jest też sporo rowerzystów, którzy z chęcią z tego pasa korzystają. Jeśli uda się wprowadzić w życie pozostałe koncepcje pasów, to będzie całkiem dobre połączenie np. Warszewa do centrum. Nie należy oczekiwać jednak, że nagle zaroi się od rowerzystów, bo to jest proces długotrwały. Po prostu im więcej udogodnień, tym więcej osób będzie jeździć.. > Podobny gniot ułożono wczoraj dla samochodów na Jasnych Błoniach. Ułożono tam w > ałki ograniczające prędkość samochodu, ale z boku jezdni .. czyli można to obje > chać, co teraz wszyscy na pełnej prędkości robią, szczególnie wieczorem. Czyli > wałek jest a jeździ się nadal po staremu. Kolejne bezsensowne rozwiązanie, tym > razem na jezdni. Za dnia sprawdza się może lepiej, bo drogę zapewne zawężają parkujące samochody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prądzik Nie jest to dobry pomysł! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.11, 09:41 Czytając Cię mam wrażenie, że będziesz się upierał, że ścieżki rowerowe na autostradach to przyszłość! A co dokładnie shp80 proponujesz oprócz tego, że uważasz, że to co zostało zrobione jest dobre? Moim zdaniem nie, co wyraziłem, a Twoja długa wypowiedź nie wnosi nic nowego. Może to Ty lub Twoja np firma, pracodawca jest wykonawcą tych rozwiązań, bo nie wiem o co Ci chodzi w tym co piszesz ? Moje zdanie skupia się na tym, że rowerzysta po Piotra Skargi jedzie wśród smordu spalin, to jest trudna ulica dla wszystkich o wysokim natężeniu ruchu i innych potrzeb (parkingi + szpital), szerokość ścieżki rowerowej jest zbyt mała, była i jest alternatywa poprzez park (problem skrzyżowania przy Słowackiego da się rozwiązać by nie było kłopotów), tylko trzeba było pomyśleć! Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: Nie jest to dobry pomysł! 27.05.11, 10:59 Gość portalu: prądzik napisał(a): > Czytając Cię mam wrażenie, że będziesz się upierał, że ścieżki rowerowe na auto > stradach to przyszłość! Masz złe wrażenie. > A co dokładnie shp80 proponujesz oprócz tego, że uważasz, że to co zostało zrob > ione jest dobre? Moim zdaniem nie, co wyraziłem, a Twoja długa wypowiedź nie wn > osi nic nowego. Sorry, ale nie mam ochoty tłumaczyć każdemu z osobna rzeczy oczywistych dla każdego, kto używa roweru jako codziennego środka komunikacji. W komunikacji liczy się czas. Znaczna część kopenhaskich rowerzystów wybiera rower, bo jest czasowo konkurencyjny z resztą środków transportu. > Może to Ty lub Twoja np firma, pracodawca jest wykonawcą tych rozwiązań, bo nie > wiem o co Ci chodzi w tym co piszesz ? Jestem jednym ze współpomysłodawców. > Moje zdanie skupia się na tym, że rowerzysta po Piotra Skargi jedzie wśród smor > du spalin, to jest trudna ulica dla wszystkich o wysokim natężeniu ruchu i inny > ch potrzeb (parkingi + szpital), szerokość ścieżki rowerowej jest zbyt mała, by > ła i jest alternatywa poprzez park (problem skrzyżowania przy Słowackiego da si > ę rozwiązać by nie było kłopotów), tylko trzeba było pomyśleć! Skoro jednak część rowerzystów nią jeździ, znaczy, że się przydaje. Jeździj dalej przez park, skoro masz taką potrzebę. I to nie jest ścieżka, tylko pas ruchu dla rowerów. Ponadto, jeżeli uważasz, że Piotra Skargi jest trudna, to mało wiesz o jeżdżeniu rowerem po mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
1przeciwnik_glupoty Debilizm wymyślił shp80 27.05.11, 11:03 Chciałbym się dowiedzieć, kto jeszcze podpisał się pod tym debilnym projektem. Chciałbym też przeczytać gdziekolwiek jakiekolwiek merytoryczne wyjaśnienie, zgodnie z którym robienie pasa po ulicy, która obecnie jest jednym wielkim korkiem przez około 6 godzinn dziennie i po której już teraz karetki mają problem z dowozem pacjentów do szpitala jest uzasadnione. Oraz uzasadnienie, dlaczego debilnej ścieżki nie można było poprowadzić 100 metrów wcześniej lub dalej, oraz co za idiota zdecydował się tam promować ruch rowerowy kosztem dojazdu do szpitala, przepustowości i ciasnoty dla autobusów przegubowych jadących pod górę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonifacy Re: Debilizm wymyślił shp80 IP: *.szczecin.mm.pl 27.05.11, 14:34 Sfrustrowanym idiotom nie potrafiącym zachować elementarnych zasad kultury tytułem wyjaśnień należy się co najwyżej liść w ryj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ki Re: Debilizm wymyślił shp80 IP: *.static.espol.com.pl 28.05.11, 12:10 Uprzejmie proszę o zdefiniowanie "zasad kultury" i przybliżenie, którą z nich spełnia procedura "liść w ryj". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonifacy Re: Debilizm wymyślił shp80 IP: *.szczecin.mm.pl 30.05.11, 10:14 Po pierwsze - sprawa Ciebie nie dotyczy. Po drugie - "zasady kultury" to pojęcie ogólnie znane. Podobnie jak chamstwo, na które jest adekwatna, oczywiście wyłącznie w wypadku ujawnienia się adwersarza chamska odpowiedź czyli "liść w ryj" Odpowiedz Link Zgłoś
1przeciwnik_glupoty Re: Debilizm wymyślił shp80 30.05.11, 14:53 Pouczać to my, nas nie pouczać! Poza tym zacznij pisać w temacie a nie się formy czepiasz. Nie masz nic do napisania poza chamskim pouczaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonifacy Re: Debilizm wymyślił shp80 IP: *.szczecin.mm.pl 30.05.11, 18:26 W przeciwieństwie do Ciebie ja nie pouczam wszystkich dookoła. Ja Cię po prostu informuję. Bo wiesz... rowerzyści to narwane chłopaki :) Odpowiedz Link Zgłoś
1przeciwnik_glupoty Re: Debilizm wymyślił shp80 30.05.11, 20:19 O czym mnie informujesz? O liściu w buzi? Nic sensownego nie napisałeś w tym wątku, jedyne co robisz to bawisz się w niedorobionego policjanta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Po co ten pas tam? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.11, 20:20 Obok jest park. Większość rowerzystów pokonuje tą trasę przez park, która a) krótsza, w każdą stronę b) ładniejsza c) mniej zatłoczona i nie jedzie się z samochodami. Więc ja się pytam? Po co ten pas? Do zapychania drogi, bo taki pedancik nie przejedzie przez linie, nawet jak rower nie jedzie i mamy korek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Kierowcy: w nocy zmiany na Piotra Skargi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.11, 20:24 Azja...To ciekawe, bo w Azji akurat jeździ dużo rowerów, ale i znacznie więcej samochodów i poza tym, wiele krajów Azji jest znacznie bogatszych i wpływowych od większości państw zachodniej Europy i rower to tam środek transportu najbiedniejszych, takich, których nie stać na samochód, albo im się nie chce... Chcę Azji, chce rozwoju i ruchu na ulicach, a nie Eurowioski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~gina Re: Kierowcy: w nocy zmiany na Piotra Skargi IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.11, 21:17 Żałuję, że tak rzadko jeździłam Piotra Skargi, skoro można było tam oglądać autobusy lawirujące między rowerzystami :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Kierowcy: w nocy zmiany na Piotra Skargi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.11, 20:26 Bo tam...nie ma rowerzystów na tej ulicy. Nikt nikomu nie zabrania tamtędy jechać, ale dlaczego jeden frustrat na rowerze może terroryzować setki kierowców. Normalni rowerzyści jeżdzą tam przez park, gdyż jest lepiej...Tam samochody nie mogą jeździć i jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,. Re: Kierowcy: w nocy zmiany na Piotra Skargi IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.11, 23:04 No i niech samochody dalej sobie jeżdżą jak do tej pory. Nic się dla nich nie zmieniło. Plus dla rowerzystów, którzy tędy jeździli, albo dopiero zaczną jeździć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki Armagedon !!! IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.11, 23:10 Od czasu wymalowania pasa rowerowego na Piotra Skargi lawinowo wzrosła ilość wypadków z tysiącami ofiar jako skutkiem zawężenia jezdni. Z powodu zablokowania karetek przez rowery, kilkaset osób z zawałem serca na czas nie dojechało do szpitala. Autobusy stanęły w poprzek drogi, a wystraszonych pasażerów rowerzyści naparzali pompkami po plecach powiększając i tak ogromną liczbę ofiar. Przez ten idiotyczny pomysł Szczecin nie ma szans na 400.000 mieszkańców. Już nigdy. :-D Odpowiedz Link Zgłoś
1przeciwnik_glupoty Re: Armagedon !!! 27.05.11, 23:14 Napisał ten, co lubi wdychać spaliny korka ciągnącego się od Jasnych Błoni po rondo Leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
e.beata Kierowcy: w nocy zmiany na Piotra Skargi 30.05.11, 14:37 toś mi wytłumaczy tak łopatologicznie jak blondynce - dlaczego ten pas powstał po zewnętrznej krawędzi łuku? Jadąc pod górę rowerzysta nie rozwinie jakiejs większej szybkości, samochody też jadą odrobinę wolniej, widoczność jest dobra. Z górki mamy większy problem bo rowerzysci jadą szybciej, poza tym na dole jest zakręt, czyli osłabiona widoczność. Gdybym chciała tamtędy jechać na rowerze, wolałabym wydzielony pas z lewej strony, ten zjazdowy. Zawsze większa pewność, że nikt na mnie nie zagarazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
1przeciwnik_glupoty Re: Kierowcy: w nocy zmiany na Piotra Skargi 30.05.11, 14:52 Chodzi o to, żeby już naćpani spalinami oszołomi z rowerowego Szczecina dłużej mogli wdychać toksyny jadąc pod górę wzdłuż mega-korka, jakim tam teraz jest. Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: Kierowcy: w nocy zmiany na Piotra Skargi 30.05.11, 18:03 1przeciwnik_glupoty napisał: > Chodzi o to, żeby już naćpani spalinami oszołomi z rowerowego Szczecina dłużej > mogli wdychać toksyny jadąc pod górę wzdłuż mega-korka, jakim tam teraz jest. Ja przejadę przez korek i o nim zapomnę, a ty będziesz stał w nim dalej wdychając toksyny. Może filtry węglowe w samochodzie i zamknięty obieg pomogą ci na jakiś czas, o ile wymieniasz je sukcesywnie i o ile je w ogóle posiadasz.. Odpowiedz Link Zgłoś
1przeciwnik_glupoty Re: Kierowcy: w nocy zmiany na Piotra Skargi 30.05.11, 20:21 Tak, dzięki zwężeniu ludzie też później dotrą do szpitala. Ale co Cię to obchodzi? Ty jeszcze żony na porodówkę nie musiałeś wieźć. Nie dostarczasz towaru do sklepów. Nie dojeżdzasz spod Szczecina do pracy. Ty masz wszystkich w dupie poza swoją chorą osobą. Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: Kierowcy: w nocy zmiany na Piotra Skargi 30.05.11, 22:37 1przeciwnik_glupoty napisał: > Tak, dzięki zwężeniu ludzie też później dotrą do szpitala. Ale co Cię to obchod > zi? Skoro masz samochód szerszy, niż pas ruchu, to poproś o pilotowanie.. >Ty jeszcze żony na porodówkę nie musiałeś wieźć. Nie dostarczasz towaru do > sklepów. Nie dojeżdzasz spod Szczecina do pracy. Ty masz wszystkich w dupie poz > a swoją chorą osobą. Codziennie pokonuję do i z pracy 30km. Nie pitol o towarach, bo kierowców cokolwiek, kogokolwiek, dostarczających, czy przewożących jest stosunkowo niewielu. Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: Kierowcy: w nocy zmiany na Piotra Skargi 30.05.11, 17:58 e.beata napisała: > toś mi wytłumaczy tak łopatologicznie jak blondynce - dlaczego ten pas powstał > po zewnętrznej krawędzi łuku? Powstał w miejscu, gdzie jest większa różnica prędkości pomiędzy rowerami a samochodami. Przynajmniej w teorii, bo obecnie to rowery wyprzedzają pod górkę samochody.. No, ale jak otworzą zamknięte skrzyżowania to wszystko się trochę unormuje.. > Z górki mamy większy problem bo rowerzysci jadą szybciej, poza tym na dole jest > zakręt, czyli osłabiona widoczność. Gdybym chciała tamtędy jechać na rowerze, > wolałabym wydzielony pas z lewej strony, ten zjazdowy. Jadąc z górki masz większą prędkość, a im większa prędkość, tym bardziej się pochylasz na łukach i zakrętach. W takim przypadku jazda tuż przy krawędzi jezdni byłaby po prostu niebezpieczna. Dlatego pas jest wyznaczony na relacji pod górkę. W dół rower zjeżdża z prędkościami podobnymi do tych "samochodowych", a już z pewnością do tych "znakowych", więc problem spowalniania ruchu, jeśli już, to występuje marginalnie. Ponadto, gdyby dać pas ruchu dla rowerów w dół, to rowerzysta jadący pod górkę miałby jeszcze ciaśniej na tym ogólnym pasie i zapewne jeszcze więcej stresu przy podjeżdżaniu.. Odpowiedz Link Zgłoś
1przeciwnik_glupoty Re: Kierowcy: w nocy zmiany na Piotra Skargi 30.05.11, 21:01 Wreszcie zacząłeś dostrzegać, że zwężenie jezdni, to "zrobienie jeszcze ciaśniej", a rowery jadące szybko po łuku mają trudności... które Ty w stosunku do samochodów, autobusów i karetek negujesz zakładając, że nie ważne jak szeroka jezdnia - jeździ się tak samo. Brawo! Jeszcze trochę pomyślisz, to może rozumu nabierzesz... Tylko powiedz, gdzie jeszcze wyznaczyłeś w tym mieście jakiś debilny ciąg rowerowy, żeby można było już teraz zacząć edukację takiego głąba drogowego jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: Kierowcy: w nocy zmiany na Piotra Skargi 30.05.11, 22:17 1przeciwnik_glupoty napisał: > Wreszcie zacząłeś dostrzegać, że zwężenie jezdni, to "zrobienie jeszcze ciaśnie > j", a rowery jadące szybko po łuku mają trudności... Widzisz geniuszu.. Nawet nie wiesz, jak działa rower, a ty chcesz, by ci pas na chodniku wymalowali.. Jeszcze pomylisz siodełko z kierownicą i kto cię potem będzie rehabilitował? > które Ty w stosunku do sam > ochodów, autobusów i karetek negujesz zakładając, że nie ważne jak szeroka jezd > nia - jeździ się tak samo. Szerokość pasa dla samochodów jest wystarczająca do jazdy z prędkością 40km/h. Tyle obowiązywało tam przed zwężeniem pasów. Oczywiście, że im szersza jezdnia tym jeździ się szybciej. Nic w tym odkrywczego. > Tylko powiedz, gdzie jeszcze wyznaczyłeś w tym mieście jakiś debilny ciąg rower > owy, żeby można było już teraz zacząć edukację takiego głąba drogowego jak Ty. Daleko od twojej izolatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e.beata Re: Kierowcy: w nocy zmiany na Piotra Skargi IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.11, 07:41 Dzięki za wyjaśnienia shp80. Oczywiście, że na tej ulicy nie ma mowy o 2 pasach. Ot, patrzyłam pod siebie, którą stronę bym wolała aby czuć się bezpieczniej. Kiedyś zaryzykowałam zjazd w tym miejscu i pamiętam doskonale strach. Nigdy wiecej ;-)) a jż. zajrzy tu jeszcze przeciwnik_głupoty, to.... więcej kulturki chłopie. Obrażając innych pokazujesz tylko jak jesteś mały i chamowaty. I niewiele osób ma ochotę na czytanie twoich słów. Na czym tylko sam tracisz. Odpowiedz Link Zgłoś