Dodaj do ulubionych

SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD

11.05.04, 08:52
Nowy pomysł legislacyjny lewusów to nie tylko szczyt arogancji ale przede
wszystkim kolejny przejaw degeneracji i nihilizmu elity z elit „czerwonej
hołoty”.

Jak widać apologeci i utrwalacze systemu komunistycznego mają się całkiem
nieźle.

Do czasu.

www.zycie.com.pl/polityka.php?id_tekst=34452

Projekt nowelizacji ustawy, przygotowywanej przez posłów, SLD zakłada nadanie
statusu kombatanta byłym pracownikom Urzędu Bezpieczeństwa i Milicji
Obywatelskiej, którzy nie brali udziału w represjach - informuje "Życie".
Chodzi o przywrócenie uprawnień kombatanckich blisko 35 tysiącom z 50 tysięcy
pracowników UB, MO, sądownictwa i wojska, którzy zostali pozbawieni tych
uprawnień na mocy ustawy z 1991 roku.
Obserwuj wątek
    • blackexit Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD 11.05.04, 09:08
      chyba sa nienormalni. kurcze jak ja ich nie cierpie. co na to nasze forumowe
      lewactwo? ja asia powie ze ona tam nie wie i polityka jest brudna a xyz ze aws
      to... pozdrawiam blackexit
      • swarozyc Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD 11.05.04, 09:15
        a Swarozyc powie ze to wsio ryba, bo to zdemoralizowani katolicy zapisywali sie
        do Ub i PZPR, wszak tych z KPP bylo malo i jeszcze przetrzebieni zostali przez
        Stalina.
        Nie zapominajcie ze to Mazowiecki & co wpuscil ich na salony i dali bilet do
        przyszlosci...
        • Gość: rzeźnik Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD IP: 62.29.137.* 11.05.04, 09:25
          A rzeźnik doda, że dla budżetu to bez znaczenia. Mamy tylu styropianowych
          kombatantów za oberwanie pałą od MO, że kilku SBków nie zrobi różnicy. Oni też
          chcą mieć co do gara włożyć!
          • anamar Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD 11.05.04, 11:49
            Gość portalu: rzeźnik napisał(a):

> A rzeźnik doda, że dla budżetu to bez znaczenia. Mamy tylu styropianowych
            > kombatantów za oberwanie pałą od MO, że kilku SBków nie zrobi różnicy. Oni
            też
            > chcą mieć co do gara
            włożyć!.........................................................................
            ................................................................................
            .TYLKO DLACZEGO ZA MOJE PIENIĄDZE?
            • Gość: rzeźnik Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD IP: 62.29.137.* 11.05.04, 11:54
              A ja za swoje nie chcę sponsorować styropianowców. Ale trudno. To właśnie jest
              sprawiedliwość społeczna!
          • blackexit Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD 11.05.04, 11:53

> A rzeźnik doda, że dla budżetu to bez znaczenia. Mamy tylu styropianowych
            > kombatantów za oberwanie pałą od MO, że kilku SBków nie zrobi różnicy. Oni
            też
            > chcą mieć co do gara włożyć!

jestes jednym z nich? tez 6 klas i sie dorabialo w urzedzie? niestety paradoks
            polski polega na tym ze rodziny ofiar i ofiary zazwyczaj nie maja ani
            odszkodowan ani sprawiedliwego wyroku natomiast katom che sie przywrocic extra
            agrode za zwlaczanie ludzi wlaaczacych o wolna polske. tych tepych chlopskich
            pacholom ktorych wrzucano do urzedu bezpieczenstwa w ramach awansu ze wsi
            nalezy sie co najwyzej pogarda. pozdrawiam blackexit
            • swarozyc Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD 11.05.04, 11:56
              pogarda nie zrekompensuje wyzszej emerytury...
              ani nawet 3 zdrowaski...
              tu sprawiedliwosc ludowa jest potrzebna ...
            • Gość: XYZ Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD IP: 212.14.0.* 11.05.04, 13:22
              Typowe dla rrado. Każdy który myśli inaczej niz rrado, to SBek co skończył 6
              klas. Wąskie rozumienie swiata, to jednak problem rrado.
              Ja tylko zadam rrado dwa pytania: czym różni się 80 letni szeregowy Jucha z AK,
              któremu Niemcy odstrzelili tyłek, od 80 letniego szeregowego Juchy z UB,
              któremu tyłek odstrzeliła UPA? Czy tylko tym, że AK jest cacy a UB jest bee?
              Przypominam, że miomo wszystko UBecy w Bieszczadach (nie tylko) tez o Polskę
              walczyli. Ci tępi również. Załosny jest rrado ze swym wąziutkim postrzeganiem
              świata. Do rrado: poczytaj książki innych autorów niż Pronobis czy Paczkowski,
              może się czegoś dowiesz o historii.
              • anamar Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD 11.05.04, 13:27
                A CO Z UBECKIMI KATAMI?CO ZE SŁUGUSAMI WIELKIEGO BRATA?CO Z MORDERCAMI POLAKÓW?
                MYŚLĘ,ŻE TO GŁÓWNIE O TYCH UBEKÓW CHODZI...A NIE O TYCH CO WALTERA WYSTAWILI NA
                STRZAŁ...
                • Gość: rzeźnik Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD IP: 62.29.137.* 11.05.04, 13:40
                  No to chyba coś nie tak z Twoim myśleniem! Bo nie o tych chodzi, co zostało
                  wyraźnie zaznaczone w artykule. A tych o których wspominasz zastaw sobie i
                  innym do wyżywania się.
                  • anamar Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD 11.05.04, 13:49

> No to chyba coś nie tak z Twoim
                    myśleniem!......................................................................
                    ................................................................................
                    NIKT NIE JEST
                    DOSKONAŁY...

Bo nie o tych chodzi, co zostało
                    > wyraźnie zaznaczone w
                    artykule........................................................................
                    NAPRAWDĘ WIERZYSZ W TO,ŻE NA 50000 UBEKÓW TYLKO 15OOO BYŁO BE,A CAŁA RESZTA BEZ
                    SKAZY?

A tych o których wspominasz zastaw sobie i
                    > innym do wyżywania
                    się.............................................................................
                    DOBRA,ZOSTAWIAM...A TY ZAPŁACZ NAD ICH STRASZNYM LOSEM...
                    • Gość: XYZ Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD IP: 212.14.0.* 11.05.04, 13:57
                      Myślę, że rzeźnik ma w du...e zrówno ich los jak i twoje podsrywki.
                      • Gość: rzeźnik Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD IP: 62.29.137.* 11.05.04, 14:01
                        Rzeczywiście. Mam. A od tych KATÓW i MORDERCÓW wolę świnki... pozarzynać:)
                        • Gość: XYZ Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD IP: 212.14.0.* 11.05.04, 14:07
                          Był u mnie Bartolomeo Kłoda i wspominał coś o zarzynaniu puszystych jagniątek w
                          piątek. Wiesz coś o tym? I do tego jestem poetą:)))
                          • Gość: rzeźnik Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD IP: 62.29.137.* 11.05.04, 14:11
                            Teraz już wiem. Sprawdzę, czy mam wolne moce przerobowe i nożyki naostrzone:)
                        • anamar Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD 11.05.04, 14:22

> Rzeczywiście. Mam. A od tych KATÓW i MORDERCÓW wolę świnki...
                          pozarzynać:)....................................................................
                          TAAA,POKAŻ MI SWOJE HOBBY,A POWIEM CI KIM JESTEŚ...
                          • Gość: rzeźnik Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD IP: 62.29.137.* 11.05.04, 15:04
                            To powiedz, o Wielka Wróżko z Jeleniej... Nie, z Baraniej... O, już wiem, z
                            Jasnej Góry.
                    • Gość: rzeźnik Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD IP: 62.29.137.* 11.05.04, 14:06
                      A poza tym jest to tylko projekt ustawy, na który na szczęście nie będziesz
                      miała wpływu. Chyba że zasiadasz na Wiejskiej?:)))
                • Gość: XYZ Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD IP: 212.14.0.* 11.05.04, 13:54
                  A gdzie znalazłaś zapism, że należy im przywracać status kombatanta, tym "katom
                  i mordercom"? Pokaż mi zapis projektu ustawy, który to wprowadza. Czy
                  może "intuicyjnie" stwierdzasz, że czerwoni będą dogadzać bandziorom z UB?
                  • anamar Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD 11.05.04, 14:26
                    XYZ,JAK ZWYKLE NIE ZROZUMIAŁEŚ...A ŻE"CZERWONI"DOGADZALI UBEKOM TO FAKT,TU NIE
                    POTRZEBA ŻADNEJ INTUICJI...
                    • swantevit Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD 11.05.04, 14:30
                      PZPR nie placila skladek emerytalnych swoim 100 000 pracownikom etetowym.
                      Ci ludzie nie powinni miec emerytury a maja...
                      Jaruzelski i kiszczak z michnikiem sie zrzucaja...
                    • Gość: XYZ Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD IP: 212.14.0.* 11.05.04, 14:39
                      Zrozumiałem doskonale. A i pokaz mi zapis ustawowy, przygotowany przez
                      czerwonych dogadzający UBEKOM (ale tym mordercom i katom, nie sprzątaczkom i
                      pracownikom nieoperacyjnym). Bo jak mi się zdaje powielasz oklepane formułki.
                      • anamar Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD 11.05.04, 15:08
                        Gość portalu: XYZ napisał(a):

> Zrozumiałem
                        doskonale.......................................................................
                        ZDAJE SIĘ,ŻE RÓWNIE DOSKONALE,JAK NIEDAWNO ŻART
                        SKUTERA..

A i pokaz mi zapis ustawowy, przygotowany przez
                        > czerwonych dogadzający
                        UB..............................................................................
                        ????????TZN.,ŻE UWAŻASZ,ZE NIE DOGADZALI?CO TU MA DO RZECZY ZAPIS????UDAJESZ,ŻE
                        NIE WIESZ,JAKA BYŁA PRAKTYKA?I ZRESZTĄ NADAL
                        JEST...

Bo jak mi się zdaje powielasz oklepane
                        formułki........................................................................
                        MASZ RACJĘ.ZDAJE CI SIĘ.
                        • Gość: XYZ Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD IP: 212.14.0.* 12.05.04, 10:24
                          ZDAJE SIĘ,ŻE RÓWNIE DOSKONALE,JAK NIEDAWNO ŻART
                          > SKUTERA..
                          Gdybys nie była tak w sobie zdufana, zrozumiałabys, że mój tekst do skutera był
                          przytykiem do ciebir (żartobliwym). Więc nie ściemniaj.

????????TZN.,ŻE UWAŻASZ,ZE NIE DOGADZALI?CO TU MA DO RZECZY ZAPIS????UDAJESZ,ŻE
                          >
                          > NIE WIESZ,JAKA BYŁA PRAKTYKA?I ZRESZTĄ NADAL
                          > JEST...
                          Dalej ściemniasz. Nie zdaje mi się. Powielasz oklepane formułki. Podaj
                          konkretne przypadki "praktyki". Jeśli juz nie ustawowe zapisy, to cokolwiek
                          konkretnego.
                • blackexit Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD 11.05.04, 14:32
                  anamar napisała:

> A CO Z UBECKIMI KATAMI?CO ZE SŁUGUSAMI WIELKIEGO BRATA?CO Z MORDERCAMI
                  POLAKÓW?
                  > MYŚLĘ,ŻE TO GŁÓWNIE O TYCH UBEKÓW CHODZI...A NIE O TYCH CO WALTERA WYSTAWILI
                  NA
                  >
                  > STRZAŁ...

pijaczyne swierczewskiego zabili jego wlasni koledzy reszta jest mitem prl.
                  pozdrawiam blackexit
                  • anamar Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD 11.05.04, 14:34
                    blackexit napisał:

>
                    > pijaczyne swierczewskiego zabili jego wlasni koledzy reszta jest mitem prl.
                    > pozdrawiam
                    blackexit.......................................................................
                    DLATEGO PISZĘ,ŻE WYSTAWILI...
                    >
                  • Gość: XYZ Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD IP: 212.14.0.* 11.05.04, 14:41
                    Gdzie to wyczytałeś rrado? U Paczkowskiego, czy Kachnicza?
              • swantevit Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD 11.05.04, 13:51

Do rrado: poczytaj książki innych autorów niż Pronobis czy Paczkowski,
                > może się czegoś dowiesz o historii.
                ''''''''''''''''
                gen. walichnowski?
                • Gość: XYZ Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD IP: 212.14.0.* 11.05.04, 14:54
                  Choćby Davis,Walicki czy Kerstenowa (prawoskrętna acz rzetelna).
              • blackexit Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD 11.05.04, 14:31

> Typowe dla rrado. Każdy który myśli inaczej niz rrado, to SBek co skończył 6
                > klas. Wąskie rozumienie swiata, to jednak problem rrado.
                > Ja tylko zadam rrado dwa pytania: czym różni się 80 letni szeregowy Jucha z
                AK,
                >
                > któremu Niemcy odstrzelili tyłek, od 80 letniego szeregowego Juchy z UB,
                > któremu tyłek odstrzeliła UPA? Czy tylko tym, że AK jest cacy a UB jest bee?

dokladnie. ak to armia polskiego panstwa podziemnego walczaca o wolan polske ub
                to organizacja zbrodnicza zajmujaca sie przesladowaniem, torturami i
                zbrodniami. warto o tej roznicy pamietac.

> Przypominam, że miomo wszystko UBecy w Bieszczadach (nie tylko) tez o Polskę
                > walczyli.

:))) oni zawsze o polske.

Ci tępi również. Załosny jest rrado ze swym wąziutkim postrzeganiem
                > świata. Do rrado: poczytaj książki innych autorów niż Pronobis czy
                Paczkowski,
                > może się czegoś dowiesz o historii.

kogo np powinienem poczytwac twim zdaniem? dzierzynskiego? jezowa?
                pozdrawiam blackexit
                • Gość: XYZ Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD IP: 212.14.0.* 11.05.04, 14:59
                  dokladnie. ak to armia polskiego panstwa podziemnego walczaca o wolan polske ub
                  >
                  > to organizacja zbrodnicza zajmujaca sie przesladowaniem, torturami i
                  > zbrodniami. warto o tej roznicy pamietac.
                  Nie neguję zasług AK, ale i ona ma swoje mroczne karty, ty zaś wszystko co z
                  PRL związane wrzucasz do jednego wora.

Proponuję, jak już wyżej pisałem Davisa, Walickiego, Kerstenową. Jeżow i
                  Dzierżyński nie mieli nic wspólnego z pisanie rozpraw historycznych, a ich
                  przywołanie to dowód miałkości argumentów i niewiedzy. To tak jak z tym SBekiem
                  co skończył 6 klas. Mało wiesz, mało rozumiesz, za to dużo krzyczysz.
                  • Gość: rzeźnik Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD IP: 62.29.137.* 11.05.04, 15:12
                    Ależ XYZ. Psecies skońcyłem tylko pseckole na Kremlu. A za te 45 lat w SB coś
                    mi się należy. No nie?:)))
                  • blackexit Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD 11.05.04, 22:12

> Proponuję, jak już wyżej pisałem Davisa, Walickiego, Kerstenową. Jeżow i
                    > Dzierżyński nie mieli nic wspólnego z pisanie rozpraw historycznych, a ich
                    > przywołanie to dowód miałkości argumentów i niewiedzy. To tak jak z tym
                    SBekiem
                    >
                    > co skończył 6 klas. Mało wiesz, mało rozumiesz, za to dużo krzyczysz.

na szczescie mam ciebie pod bokiem. zdrowy powiem stalinizmyy mnie otrzezwia.
                    kerstenowa niby tak warto poczytac szczegolnie dla ciebie ale sama niestety nie
                    ma czystej karty. pozdrawiam blackexit
                    • Gość: XYZ Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD IP: 212.14.0.* 12.05.04, 10:30
                      Jak zwykle dla rrado każdy pogląd odmienny od jego własnego, to "powiew
                      stalinizmu". Jakie to malutkie. A wytykanie Kerstenowej "nieczystej karty", to
                      dowód na to, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Dala ciebie argumentm za
                      nieczystością "karty" Pani prof. jest to, że dla mnie warto czytac jej
                      opracowania. Ciekawy pogląd. Obrazuje twoją wiedzę i poglądy. Jak mówiłem,
                      niewiele wiesz, niewiele rozumiesz, dużo krzyczysz.
                      • blackexit Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD 12.05.04, 13:06

Dala ciebie argumentm za
                        > nieczystością "karty" Pani prof. jest to, że dla mnie warto czytac jej
                        > opracowania.

warto czytac kerstenowa szczegolnie jesli jest sie stalinowcem jak ty warto
                        czytac mimo nieczystej karty. nie wiem jak mam ci to prosciej podac. pozdrawiam
                        blackexit
                        • Gość: XYZ Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG rrado IP: 212.14.0.* 12.05.04, 14:48
                          Te tekściki o stalinowcach, UBekach itp jakoś mi trącą Kaczorami i Giertychem.
                          Ty chyba raczej jakiś PiczkoRodzinny jestes, a zgrywasz liberała bo to ostatnio
                          trendy. Stąd te niekontrolowane wybuchy agresji. To twoja natura zamknieta w
                          gorsecie poprawności tak skowycze...
                        • piotr33k2 Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD 12.05.04, 16:24
                          z tym będzie podobnie jak z idiotyczną próbą nowelizacji ustawy o służbie
                          cywilnej i bardzo dobrze! tymk panom już dziękujemy ,a swoją drogą co to za
                          moralne gnidy bez żadnego poczucia przyzwoitosci .
                          • Gość: XYZ Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD IP: 212.14.0.* 13.05.04, 11:33
                            Poczucie przyzwoitości kazało ustawowo cały zaciąg Krzaklewskiego uczynićć
                            służbą cywilną.
      • piotr33k2 Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD 11.05.04, 19:00
        i wogóle jak to się ma do planu hausnera! przecież to by były setki milionów
        wydane na byłe ubeckie nieroby i darmozjady co całe życie oprócz hańby żadną
        pracą się nie splamili.
    • wesolyromek2004 Paru forumowiczów nie zabrało tu głosu 11.05.04, 18:30
      Czyżby liczyli na te UBeckie emerytury ?
      Tak! Tak , to w Twoim kierunku ta aluzja :-)
    • mlody.patriota Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD 11.05.04, 20:30
      SLD to partia ktora nie znala pojecia spolecznej sprawiedliwosci, a teraz lud
      wymierzy tej partii sprawiedliwosc: kare smierci!
    • Gość: e.beata Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.04, 01:19
      Tak, tak... dobry UBek. Nie wiedział gdzie, dla kogo pracuje.
      On tylko w papierkach siedział, nikomu nie wadził.
      Dobrzy niemieccy żołnierze też w czasie wojny byli. Tylko co to zmienia?
      Istnieje cos takiego jak odpowiedzialność zbiorowa. Ci ludzie mają
      emerytury /ktoś wie jaka jest srednia?/, nie siedzą w więzieniach, żyją
      spokojnie /na ile pozwala im sumienie/ w tym kraju. Dodatkowe bonifikaty są wg.
      mnie nie na miejscu.
    • nesp1 TRYBUNAŁ KONSTYTUCYJNY 12.05.04, 08:00

Z orzeczeń Trybunału Konstytucyjnego
      1994: "Współpraca z organami represji nastawionymi na zwalczanie polskich
      ruchów niepodległościowych musi być oceniana negatywnie, bez względu na to, o
      jakie stanowisko i jaki charakter zatrudnienia chodzi".

1999: "Niezasadny jest zarzut dotyczący odpowiedzialności zbiorowej. Odmowa
      przyznania uprawnień kombatanckich lub pozbawienie takich uprawnień nie jest
      bowiem karaniem, a jedynie odmową nagradzania czy honorowania. Jeżeli osoba
      ubiegająca się o status kombatanta podejmowała działalność w organach, o
      których mowa w ustawie, i przez to pośrednio czy bezpośrednio legitymowała
      działania represyjne w latach 1944 - 1956, to państwo może uznać te osoby, mimo
      wcześniejszych zasług, za niezasługujące na szacunek, honor i przywileje, które
      należą się kombatantom".

NSA o sprzątaczce w UB

Bronisława K. od 1942 do 1944 roku należała do Armii Krajowej. Po wojnie, od
      1945 do 1953 roku, pracowała w Powiatowym Urzędzie Bezpieczeństwa w Krośnie
      kolejno jako sprzątaczka, potem pomoc kuchenna, a w końcu ekspedientka. Z tego
      tytułu w grudniu 1999 r. UdsKiOR pozbawił ją uprawnień kombatanckich. K.
      odwołała się do NSA. Skargę poparł prokurator Ryszard Walczak z Prokuratury
      Krajowej, wskazując, że K. nie wykonywała żadnych zadań związanych ze
      zwalczaniem działaczy niepodległościowych, lecz jedynie proste czynności
      pomocnicze. 21 października 2002 roku NSA w rozszerzonym siedmioosobowym
      składzie oddalił jednak skargę, powołując się na orzeczenie Trybunału
      Konstytucyjnego, że współpraca z organami represji zwalczającymi ruch
      niepodległościowy jest naganna bez względu na zajmowane tam stanowisko czy
      rodzaj zatrudnienia. Nieważne też, kiedy i w jakich okolicznościach osoba
      ubiegająca się o status kombatanta znalazła się w strukturach UB ani jakie
      wykonywała zadania.

Sprawy bezpieki w liczbach

- Negatywnie zweryfikowani na podstawie ustawy z 1991 roku - 65 tysięcy osób

- Przewidywani beneficjenci nowelizacji - 24 tysiące osób

- Przewidywane skutki finansowe - 63 mln zł

- Dotychczasowe wypłaty z funduszu kombatanckiego - 80 mln zł

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040512/kraj/kraj_a_6.html
      • Gość: XYZ Re: TRYBUNAŁ KONSTYTUCYJNY IP: 212.14.0.* 12.05.04, 11:01
        1999: "Niezasadny jest zarzut dotyczący odpowiedzialności zbiorowej. Odmowa
        przyznania uprawnień kombatanckich lub pozbawienie takich uprawnień nie jest
        bowiem karaniem, a jedynie odmową nagradzania czy honorowania. Jeżeli osoba
        ubiegająca się o status kombatanta podejmowała działalność w organach, o
        których mowa w ustawie, i przez to pośrednio czy bezpośrednio legitymowała
        działania represyjne w latach 1944 - 1956, to państwo może uznać te osoby, mimo
        wcześniejszych zasług, za niezasługujące na szacunek, honor i przywileje, które
        należą się kombatantom".

Primo:
        Wbrew temu co jest napisane, to wprowadzanie odpowiedzialności zbiorowej. Z
        samej natury rzeczy sprzecznej nie tylko z Konstytucją, ale z prawem
        międzynarodowym (nie mam czasu na przytaczanie konwencji). Na siłę mozna sie
        zgodzić, że nie przyznanie uprawnień nie jest karą. Jednak odebranie praw
        nabytych jest karą z całą pewnością.

Secundo:
        Niech nesp1 sprawdzi w jakim składzie wydano te orzeczenia i prześledzi
        życiorysy sędziów. Bo mi się zdaje, że skład był daleki od apolityczności i
        obiektywizmu.

Tertio:
        Takie podejście, to prymitywna zemsta, niezależna od faktycznej
        odpowiedzialności konkretnych osób. Tym ustawiają się nienawistnicy na równi z
        bandziorami z UB.
        • absztyfikant XYZ 12.05.04, 11:10
          Ty nie masz pojecia o tym jak funcjonuje TK. Dawne polityczne afiliacje sedziow
          TK nie maja nic do rzeczy, radze podniesc swoja wiedze w tym zakresie.
          Zaczalbym od Konstytucji RP, a potem konkretne ustawodawstwo (m.in. ustawa o
          TK).

TK to nie jest sad polowy i nie kloc sie, ze nie mam racji, bo jeszcze bardziej
          sie pograzysz;)
          • Gość: XYZ Re: XYZ IP: 212.14.0.* 12.05.04, 11:38
            Kolego absztyfikancie, znam i Konstytucję i ustawę o TK. Nie ma w nich chocby
            słowa o tym, że osobiste poglądy sędziów nie mają wpływu na ich wyrokowanie.
            Art. 6 Art. ust.  1. "Sędziowie Trybunału w sprawowaniu swojego urzędu są
            niezawiśli i podlegają tylko Konstytucji". Zważ tryb ich powoływania. Art. 5
            ustawy o TK: "Sejm wybiera sędziów na 9 letnią kadencję". TK jako
            jedyna "instytucja sądowa" nie podlega kontroli instatcyjnej. Wszstko co TK
            urodzi jest ostateczne i koniec. Art 190 Konstytucji.
            Ustawa o ustroju sądów powszechnych oraz kpk (choć w przypadku TK zastosowanie
            maja przepisy kpc) jest delece bardziej rygorystyczna w bezstronności i
            apolityczności niz ustawa o TK, ale i tak mamy prtzypadki takie jak pani
            Nieznalskiej. W przypadku TK takich barier mimo wszystko nie ma, a sędziowie
            pochodzą z politycznych wyborów.

> TK to nie jest sad polowy i nie kloc sie, ze nie mam racji, bo jeszcze
            bardziej
            >
            > sie pograzysz;)
            A tym tekstem to mnie znokautowałeś;) Absztyf I Nieomylny, nowy Król forum.
            Habemus rex:)
            • absztyfikant oj nie 12.05.04, 11:55
              Czy jestes konstytucjonalista ? Ja nie. Tak wiec nie wypowiadaj sie o TK, gdzie
              zasiadaja ludzie z klikudziesiecioletnim doswiadczeniem prawniczym.

Ja po prostu znam swoje miejsce w szeregu i nie wypowiadam sie o czyms, o czym
              nie mam pojecia, co i Tobie radze. Mamy krola powiadasz? Nie, ja jestem
              demokrata i antyrojalista chyba:)
              • Gość: XYZ Re: oj nie IP: 212.14.0.* 12.05.04, 13:13
                Czy jestem konstytucjonalistą? Po części. Doświadczenie nie determinuje
                apolityczności. Rzekłbym, że jest na odwrót. Ja równiez znam swoje miejsce i
                mam prawo wątpic w apolityczność i bezstronnośc TK. W odróżnieniu od sądów
                powszechnych (art. 45 Konst) TK nie jest konstytucyjnie bezstronny (art. 6
                ustawy o TK). Uważam, że powinna byc jakas forma kontroli instancyjnej nad
                orzeczeniami TK. Może nie w formie z "Małej" Konstytucji. Najlepiej gdyby mimo
                wszystko Sąd Najwyższy miał nadzór nad orzecznictwem TK (forma do dopracowania
                np: pełny skład SN). Weźmy przykład: Samabrona wygrywa wybory i jak raz kończą
                się kadencje sędziów TK. Zgodnie z wymogami ustawy o TK Samabrona powołuje
                swoich sędziów, a ci orzekają, że ściganie karne Leppera jest niezgodne z
                konstytucja, bo Andrzej fajny jest chłopak. Pamiętaj o art. 190 Konst. Wiem, że
                przykład absurdalny ale czy niemozliwy? Dasz obciąć sobie rękę?
                Zwłaszcza, że przywołany przez nesp1 przykład dowodzi, że już się TK zadażało
                orzekać niekoniecznie bezstronnie i apolitycznie. Wszak stwierdził, że
                odebranie jakichś uprawnień w związku z jakąś sytuacją, nie jest karą. Hehehe
                I porównaj art. 32 ust. 2 Konstytucji z uzasadnieniem TK.

Skoro demokrata i antyrojalista, to... habemus papam! Demokratyczny,
                antyrojalistyczny i nieomylny:)))) Absztyf I Wielki
                • absztyfikant Re: oj nie 12.05.04, 13:15
                  Habemus papam? Papiezem jestem Twoim zdaniem ? No nie, ty chyba sam pociagnales
                  tego ginu i jeszcze zaprawiles blantem...
                  • Gość: XYZ Re: oj nie IP: 212.14.0.* 12.05.04, 13:17
                    A któż inny nieomylny? Pamietaj o Soborze Watykańskim II. ;)
                    • absztyfikant Re: oj nie 12.05.04, 14:29
                      Vaticanum II z Absztyfikantem nie mieszaj.
                      • Gość: XYZ Re: oj tak IP: 212.14.0.* 12.05.04, 14:46
                        Tam ustalono dogmat o nieomylności absztyfika... sorka papieża;)
                        • absztyfikant Re: oj tak 12.05.04, 19:59
                          No to badz konsekwentny i tytuluj mnie Wasza Swiatobliwoscia...:)
                          • Gość: XYZ Re: oj tak IP: 212.14.0.* 13.05.04, 11:32
                            Tak jest Wasza Świątobliwość:)
                            • absztyfikant Re: oj tak 13.05.04, 13:39
                              WOW!
              • anamar Re: oj nie 13.05.04, 11:00
                absztyfikant napisał:

>
                > Ja po prostu znam swoje miejsce w szeregu i nie wypowiadam sie o czyms, o
                czym
                > nie mam pojecia, co i Tobie
                radze. .........................................................................
                RADA DOBRA,ALE W TYM PRZYPADKU NIEREALNA.MAMY BOWIEM DO CZYNIENIA ZE
                SPECJALISTĄ UNIWERSALNYM,UWAŻAJĄCYM SIĘ ZA ALFĘ I OMEGĘ W KAŻDEJ DZIEDZINIE...W
                DODATKU GŁĘBOKO PRZEKONANYM O WŁASNEJ NIEOMYLNOŚCI I WYJĄTKOWOŚCI,A WSZYSTKO TO
                OKRASZONE CHOROBLIWYM SŁOWOTOKIEM...
                >
          • blackexit Re: XYZ 12.05.04, 13:09
            absztyfikant napisał:

> Ty nie masz pojecia o tym jak funcjonuje TK. Dawne polityczne afiliacje
            sedziow
            >
            > TK nie maja nic do rzeczy, radze podniesc swoja wiedze w tym zakresie.
            > Zaczalbym od Konstytucji RP, a potem konkretne ustawodawstwo (m.in. ustawa o
            > TK).
            >
            > TK to nie jest sad polowy i nie kloc sie, ze nie mam racji, bo jeszcze
            bardziej
            >
            > sie pograzysz;)

jakis dinozuar z lat 50 zagniezdzil sie na forum. no dodaje to kolorytu
            (glownie czerwonego) to fakt. pozdrawiam blackexit
            • Gość: XYZ Re: XYZ IP: 212.14.0.* 12.05.04, 13:16
              Rrado w zasadzie nic innego do powiedzenia nie ma. Tylko UBecy, stalinizm, lata
              50-te, czerwoni, bla bla bla. Taki folklor:)
              • blackexit Re: XYZ 12.05.04, 13:19

> Rrado w zasadzie nic innego do powiedzenia nie ma. Tylko UBecy, stalinizm,
                lata
                >
                > 50-te, czerwoni, bla bla bla.

no to razem mowimy o tym samym. pozdrawiam blackexit
                • Gość: XYZ Re: XYZ IP: 212.14.0.* 12.05.04, 13:23
                  I jeszcze problemy z percepcją. Ty nie jestes jakims ułanem z I wojny
                  swiatowej???
                  • blackexit Re: XYZ 12.05.04, 14:15

> I jeszcze problemy z percepcją. Ty nie jestes jakims ułanem z I wojny
                    > swiatowej???

jestem. pozdrawiam blackexit
                    • Gość: rzeźnik Re: XYZ IP: 62.29.137.* 12.05.04, 14:26
                      Nimożliwe. Koń by nie wytrzymał i zrobił to co ostatnio jednemu woźnicy. To
                      mądre stworzenie w przeciwieństwie...
                      Ach ta koninka. Jest przepyszna. Ten smak!:)
                    • Gość: XYZ rrado IP: 212.14.0.* 12.05.04, 14:27
                      To wszystko tłumaczy.
    • Gość: e.beata Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.04, 21:26
      Odpowiedzialność zbiorowa, TK...
      Nie mam czasu na grzebanie w informacjach, ale z tego co wiem dodatek
      kombatancki jest DODATKIEM za działalność na rzecz kraju, rodzajem nagrody,
      wyróżnienia, rekompensaty.
      Kary za "złą" działalność nie ma, nikt nie obniża za nią emerytury.
      Moim zdaniem, akurat w tym przypadku, w sprawie bonifikaty pieniężnej, można
      śmiało ludzi związanych z UB, do jednego worka wrzucić.
      Bo mówimy o ludziach dorosłych, którzy powinni mieć świadomość co czynią, gdzie
      pracują.
      Nawet ta sprzątaczka, jż. w pełni świadomie działała w AK, to sprzątając u
      wroga zdradziła swoje ideały. Za lepszą pensję, bogatszy socjal, ładniejszy
      ośrodek wczasowy. /chyba, że była tajnym agentem, ale wtedy to juz inna
      sprawa ;-)/.
      Trudno, jak ktoś pracuje w szambie to się pobrudzi.

W mojej rodzinie też byli ludzie związani z AK. Nie do pomyślenia było aby
      otarli się potem nie tylko o UB, ale nawet o PZPR.
      Nie można wejść w jakiś związek, czerpać z niego, a później uciekać od innych
      mniej przyjemnych konsekwencji. Ręce już są brudne.
      • Gość: XYZ Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD IP: 212.14.0.* 13.05.04, 11:36
        Ale twoja rodzina z AK pracowała w PRL, zapewne w różnych instytucjach i skoro
        jesteś konsekwentna powinnaś odebrać kombatanckie przywileje również im.
        • anamar Re: SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA WG SLD 13.05.04, 14:47

> Ale twoja rodzina z AK pracowała w PRL, zapewne w różnych instytucjach i
          skoro
          > jesteś konsekwentna powinnaś odebrać kombatanckie przywileje również
          im..............................................................................
          A CZY TE INSTYTUCJE ZAJMOWAŁY SIĘ MĘCZENIEM I ZABIJANIEM NIEWINNYCH LUDZI?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka