Dodaj do ulubionych

Cmentarz Centralny został cudem Polski!

07.10.11, 22:50
www.CmentarzCentralny.pl ;) polecam
Obserwuj wątek
    • aga125.0 Cmentarz Centralny został cudem Polski! 08.10.11, 05:22
      "Kilka miesięcy temu wyznaczono w nim rewelacyjną ścieżkę botaniczną."
      Co z tego, jak nasi szczecińscy spece od zieleni miejskiej skutecznie wycinają rzadkie okazy drzew czy krzewów, nie wspominając już o bardziej rozpowszchechnionych gatunkach. Doskonały temat na artykuł pod tytułem: jak skutecznie zdewastować zieleń szczecińską. Można w nim opisać przypadki bezmyślnej dewastacji zieleni na terenie cmentarza, Jasnych Bloni czy gdziekolwiek w naszym mieście, przez ludzi, których obowiązkiem jest pielęgnacja roślin. Ostatni znany mi kwiatek to likwidacja drzew przy ścianie budynku dawnej galerii centrum tylko po to, żeby na tej ścianie zawiesić reklamę!

• abc-27 Re: Cmentarz Centralny został cudem Polski! 08.10.11, 09:19
        Serio? No to dramat! Do tej pory wydawało mi się ,że szczecińscy samorządowcy jako jedni z niewielu w naszym województwie oparli się szukaniu taniego drewna na opał dla siebie , znajomych i rodziny... :( Nieźle też to widać na bocznych alejach, które prowadzą do małej wioski, jak zdrowe piękne drzewa są ogołacane z "gałęzi", piszę w códzysłowie bo tak naprawdę to spore konary. Drzewa choć przy polnej polnej drodze wyglądają nienaturalnie (takie palmy) a krajobraz bardzo traci :( A Cmentarz Centralny? Kiedy studiowałam w Szczecinie często chodziłam tam na spacery, teraz jak tylko mogę zapraszam tam znajomych, którzy z reguły nie są zachwyceni pomysłem spaceriwania po cmentarzu ;) Nie trudno się domyślic,że później zmieniaja zdanie :D
      • Gość: czy-telniczka Re: Cmentarz Centralny został cudem Polski! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.11, 15:43
        Mnie od zastanawia sens i cel dla tworzenia takich konkurencji.
        Jeśli ma to być promocją miejsca to rozumiem, że może być tradycją z historią ?
        Cmentarz jest kontynuacją tej tradycji, historii z obecnego bytu mieszkańców.

Jaki to jest cud Polski ?! - nie wiem
        - że zachowała charakter ?
        - że nie zdewastowała terenu ?
        - że zachowała naturalny ład parku i jego drzewostanu ?
        Smutna jest jest dla mnie ta historyczna zieleń.
        • Gość: bleble Re: Cmentarz Centralny został cudem Polski! IP: *.dynamic.chello.pl 08.10.11, 23:10
          ani to cud, ani polski. Szczecinianie oczekują innych cudów.
    • aysy.1 Re: Cmentarz Centralny został cudem Polski! 08.10.11, 05:41
      to cieszy, chociaz moglibysmy lepiej zadbac o ten piekny cmentarz. btw to tego typu ranking bez notowania kopalni soli w wieliczce jest malo wiarygodny.
      • Gość: s. Re: Cmentarz Centralny został cudem Polski! IP: 87.207.112.* 08.10.11, 13:11
        Zdaje się, że chodziło o mniej typowe/znane atrakcje, niesłusznie pomijane do tej pory. Stąd brak Wieliczki.
    • switonemsi Cmentarz Centralny został cudem Polski! 08.10.11, 09:30
      Dla mnie był bez orzekania tego przez jakieś media...
      • Gość: czesław Re: Cmentarz Centralny został cudem Polski! IP: *.szczecin.mm.pl 08.10.11, 11:30
        Trzeba podziękować Wilhelmowi Meyerowi za zaprojektowanie i Georgowi Hannigowi za zieleń, a poza tym pogonić swołocz z cmentarza( czy jest to możliwe w "państwie prawa" ?) - codzienne jumanie , roz_pie...nie nagrobków itd. Tylko niech nikt nie pisze że to margines - dewastacje na cmentarzu to codzienność. Świnte miejsce panie, Świnte i naród taki rozmodlony.
        • Gość: kiełbaska Drzewa precz. Medal dla ogrodnika miejskiego! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.11, 14:31
          To co się dzieje w Szczecinie to dramat! Jeżeli ktoś nad tym czuwa to chyba tylko martwy czuwacz.
          Drzewa zgilotynowane gdzie się da, wytrzebione gałęźie, eee szkoda gadać.

I te nasadzne obce nam włoskie roślinki!

Ignorant i parweniusz, to ogrodnik miejski.
          • Gość: Kasia Piękno cmentarza IP: *.dynamic.chello.pl 08.10.11, 21:21
            A ja znalazłam coś takiego w sieci
            www.niezwykly.szczecin.pl/index.php/photo-galleries/-cemetery.html
            i uważam, że nasz Cmentarz Centralny zasłużył na miano cudu w Polsce.
            • Gość: czy-telniczka Re: Piękno cmentarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.11, 21:53
              > i uważam, że nasz Cmentarz Centralny zasłużył na miano cudu w Polsce.

-----
              Taki zapis akceptuje jako opinię :)
              Woda, życie wokół i foto www.niezwykly.szczecin.pl/
          • ajpitoajpi12 Re: Drzewa precz. Medal dla ogrodnika miejskiego! 10.10.11, 21:15
            Gość portalu: kiełbaska napisał(a):

> To co się dzieje w Szczecinie to dramat! Jeżeli ktoś nad tym czuwa to chyba tyl
            > ko martwy czuwacz.
            > Drzewa zgilotynowane gdzie się da, wytrzebione gałęźie, eee szkoda gadać.
            >
            > I te nasadzne obce nam włoskie roślinki!
            >
            > Ignorant i parweniusz, to ogrodnik miejski.
            Mnie egzotyczne drzewa odpowiadają, mam dosyć topoli, która była szlagierem czasów i ogrodników okresu budowy socjalizmu.
    • didimos68 Nasza ... 08.10.11, 22:14
      Tak to jest ,,nasza nekropolia" tak jak cmentarz Łyczakowski Ukrainów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka