Dodaj do ulubionych

Brama Portowa 36 godzin przed wielkim otwarciem

30.07.12, 18:05
konczy sie jeden z najbardziej uciazliwych remontow w centrum, a ktos klika przycisk - smutne to...

kompleksy?

niestety, zeby ta zmiana miala sens przystanki na Wyszynskiego tez musza byc na wysepce zarowno dla tramwajow jak i autobusow - tak, by te ostatnie mogly bez zmiany pasa pokonac cale Wyszynskiego docelowo az do nowego przystanku przy kosciele garnizonowym. a w przyszlosci kto wie... moze brak wygrodzenia etapami az do Basenu Gorniczego dzieki czemu autobusy moglyby jechac po torowisku.

ale zanim takie SF dojdzie do skutku niech najpierw powstanie linia wzdluz 26 Kwietnia i Taczaka oraz na Mieszka I ;)
Obserwuj wątek
    • jajo31 Brama Portowa 36 godzin przed wielkim otwarciem 30.07.12, 18:46
      czy wie ktoś czy tramwaj lini 10 bedzie kursowal we wszystkie dni? a po oddaniu pętli las arkoński przydała by sie nowa linia las arkoński-gumieńce
    • diabelek771 W kolejnym artykule piszecie bzdury... 30.07.12, 18:53
      Nie wiem kto odpowiada za tematy drogowe ale co artykuł to jakieś bzdury. O trasie północnej ktoś napisał że odsłonięto przedwojenne pale <sic> do tej pory wywołuje to u wielu salwy śmiechu.

A tu czytam że zmianą będzie to że będą dwa pasy do skrętu w Niepodległości jadąc od pl. Zwycięstwa, bo wcześniej nie było. Otóż informuję że już przed remontem można było skręcać z dwóch pasów !
      • Gość: gosc Re: W kolejnym artykule piszecie bzdury... IP: *.dynamic.chello.pl 30.07.12, 21:28
        był jeden pas baranie...
        • Gość: PawelA Re: W kolejnym artykule piszecie bzdury... IP: *.dynamic.chello.pl 30.07.12, 23:41
          Otóż mylisz się, od momentu jak zaczęli dłubać przy tych dwóch koszmarach Ikei, czy innego badziewia co tam stanęły, pasy były dwa, dokładnie tak samo jak jest teraz na zdjęciu. Ale to trzeba patrzeć na znaki "BARANIE" a nie tylko gaz naciskać.
          • Gość: mt Re: W kolejnym artykule piszecie bzdury... IP: *.szczecin.mm.pl 31.07.12, 06:53
            Były jeszcze przed remontem.
        • Gość: KJ Re: W kolejnym artykule piszecie bzdury... IP: *.pz1-nat.espol.com.pl 31.07.12, 07:55
          "BARAN to cię robił. Jak nie wiesz co piszesz to nie obrażaj innych. Można było skręcać z dwóch pasów już przed remontem.
    • Gość: beton rządzi można się załamać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.12, 19:36
      To do czego doprowadziły domorosłe pomysły rzekomych urbanistów i architektów w mieście załamuje. Przerobiono poprawnie wyglądającą aleję w 5 pasmówkę. Makabrycznie zmniejszono centralny plac i przybliżono ruch drogowy do zabytku. Nie rozwiązano żadnego z problemów komunikacyjnych, ale w miejsce regularnego skrzyżowania stworzono "centrum przeładunkowe". Przy czym nadal Ci ludzie będą musieli z tej wyspy wśród samochodów udać się do sklepów i domów - teraz zamiast trzech pasów będą musieli przejść przez 4 pasy. Zamiast mieć po 2 metry chodnika do stania przed światłami zafundowano im po kilkadziesiąt centymetrów wykonanych z kilkunastu rodzajów płyt dla niepełnosprawnych.
      I na koniec: w mieścia miał być zakaz kradzenia płyt granitowych z chodników i przerabiania chodników na wiejsko-brukow-płytową modę. Jak widać kompletnie obrzydliwa maniera, sprzeczna z jakąkolwiek sztuką brukarską nadal stanowi standard w tym mieście... cóż - za dwa lata będzie to betonowa, brzydka, brudna pustynia. Za ciężkie pieniądze mamy w centrum terminal przeładunkowy i przykład kompletnego bezguścia oraz braku wyobraźni.

I jeszcze pewnie sfrustrowani rowerzyści rzucą się z pompkami na tramwaje... brak tam jeszcze jednego asfaltowego pasa dla nich, są zielone, szare, dla niepełnosprawnych, brak czerwonych i pasa dla promu kosmicznego.
      • Gość: gosc Re: można się załamać! IP: *.play-internet.pl 30.07.12, 20:14
        Ja chciałem napisać że mnie się podoba cała przebudowa ... ale po Waszych wpisach nic tylko sobie w głowę młotkiem przywalić że taki naiwny byłem i nie zauważyłem ogromu krzywdy wyrządzonej NAM tym remontem przez miasto ...pozdrawiam
        • Gość: ajpitoajpi12 Re: można się załamać! IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.12, 08:55
          Nie przejmuj się, koleżanki/koledzy z forum albo zaczynają dzień od modlitwy dziękując Bogu iz tyle krzywd im uczynił dając życie, albo od przekleństw Jego zamysłu dającego im życie i możliwości jego przeżycia.
      • Gość: /\ Re: można się załamać! IP: *.szczecin.mm.pl 30.07.12, 22:56
        Ale Ty Bielec głupi jesteś...
      • Gość: dwa zimne piwa Re: można się załamać! IP: *.szczecin.mm.pl 31.07.12, 00:48
        Może pan specjalista od agrobiznesu - nieodżałowany przeciwnik głupoty rozwinie swoją myśl dotyczącą regularnego skrzyżowania sprzed przebudowy zamienionego w centrum przeładunkowe. Główkuję od dobrej godziny i za nic nie mogę dojść co pan doktor, kierownik katedry ekonomii środowiska mógł mieć na myśli.

Warto jeszcze, aby pan Jerzy B. rozwinął pojęcie sztuki brukarskiej, najlepiej w oparciu o doświadczenia niewidomych. O kradzeniu płyt chodnikowych też coś proszę dopisać.

O "wyspę wśród samochodów", dramatyczną i wprost niemożliwą do pokonania przeszkodę w postaci osygnalizowanego przejścia dla pieszych przez 4 pasy ruchu i "poprawnie wyglądającą aleję" sprzed przebudowy nawet nie ośmielę się zapytać.
        • Gość: beton rządzi Re: można się załamać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 01:04
          Widzę, że przeczytałeś tekst. Nie rozumiem za to o czym bredzisz. Jak ci coś nie pasuje, to odnieś się do konkretów a nie jakieś brednie na okrągło uskuteczniasz. Czegoś nie rozumiesz w MOJEJ wypowiedzi, to zapytaj, wyjasnię.

Chociaż czytając o bredniach o jakiś kierownikach katedry ekonomii można mieć wątpliwość co do twoich zdrowych klepek... skup się na granitowych chodnikach. Ups, na brukowanych wiejskich chodniczkach w centrum...
          • Gość: dwa zimne piwa Re: można się załamać! IP: *.szczecin.mm.pl 31.07.12, 07:35
            Głównie cytowałem Ciebie i prosiłem o rozwinięcie tych złotych myśli. Skoro sam nazywasz to bredniami to chyba zgodzisz się, że nie bardzo jest o czym dalej pisać? Po prostu zwykłe marudzenie w Twoim stylu, ja osobiście się już przyzwyczaiłem.

• Gość: bibi Re: można się załamać! IP: 213.155.180.* 31.07.12, 08:49
            "Chociaż czytając o bredniach o jakiś kierownikach katedry ekonomii"
            Dopełniacz liczby mnogiej od jakże trudnego zaimka nieokreślonego (jakiś) to - proszę zapamiętać po wsze czasy: JAKICHŚ. Mógł Pan zatem czytać o jakichś kierownikach.
            Dbajmy o poprawną polszczyznę, jej znajomość doda splendoru każdemu forumowiczowi. Ha!
            • Gość: dwa zimne piwa Re: można się załamać! IP: *.szczecin.mm.pl 31.07.12, 10:03
              Dziękuję Bibi, postaram się zapamiętać. Późno było więc błędy się zdarzają.

Będę pamiętał również o "zakazie kradzenia" płyt granitowych. Oraz, że w dobrym tonie jest pisać zaimki osobowe z małej litery, natomiast dzierżawcze wyłącznie literami wielkimi. Podkreśla się wtedy od razu kto ma rację w wymianie zdań a kto jest tylko rzekomym urbanistą bez odrobiny gustu i wyobraźni.
              • Gość: beton rządzi Re: można się załamać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 12:37
                Ja nadal nie wiem, skąd u ciebie jakaś paranoja? Jakie dzierżawcze, jakie kierowniki, o czym ty bredzisz jak potłuczony?

Czegoś nie rozumiesz, to zapytaj...

Nie rozumiesz, że mamy w centrum rampę przeładunkową? Że wydzielony plac wokół zabytku najpierw w prlu obudowali szaletem a teraz zrobili wzdłuż niego trase dla kilkunastotonowych samochodów?

Że miejsca oczekiwania dla pasażerów są jeszcze mniejsze niż dotąd?

Jak się przechodzi przez Niepodległosci to się idzie po kilkunastu rodzajach różnych betonowych wynalazków?

Że znów ktoś gdzieś wywiózł kilkaset metrów kwadratowych granitowych płyt i wyłożył krzywo ordynarną kostką brukową? Taki standard to w XIX wieku na wsiach się robiło. Ale to tanio, ordynarnie. Co tu rozumieć, jak miał być zakaz brukowania przestrzeni między płytami granitowymi w centrum, a nadal mimo oficjalnych zaleceń Urzędu Miasta - tenże inwestor to robi.

Nie wiem, o co ci biega, ale trzeba nie trzeba byc skonczonym idiotom, zeby wiedziec, ze idacy do Katedry Krzystkowi wyborcy polamia sobie na tym smiesznym bruku nogi. Kto projektuje taka nawierzchnie w tak ruchliwym miejscu? Kretynskie twory czlowieka, ktory naczytal się ksiązek, ale nie ma za grosz doswiadczenia w budownictwie. Coraz wiecej takich kretynskich wynalazkow. Tanszy ciosany mlotkiem bruk niz kawalek plyty chodnikowej?
                • Gość: dwa zimne piwa Re: można się załamać! IP: *.szczecin.mm.pl 31.07.12, 14:17
                  Bibi zrozumiała. Buraku. To było o zaimkach dzierżawczych inteligencie.

Co to znaczy, że zrobili wzdłuż wydzielonego placu wokół zabytku trasę dla kilkunastotonowych samochodów? Wcześniej co tam jeździło? Dorożki?

Wskaż te kilkudziesięciocentymetrowe miejsca oczekiwania pasażerów, jestem bardzo ciekawy. Wskaż konkretnie i nie zasłaniaj się swoimi świętymi spazmami wizjonerskiego oburzenia.

Racz też zwrócić uwagę, że te kilka (nie kilkanaście) rodzajów płytek służy głównie osobom niedowidzącym i niewidomym. Czyli takim, o których nie raczyłeś wspomnieć w swoich pełnych oburzenia wywodach.

I panie kulturalny, wyzywający wszystkich innych od skończonych idiotów. Internet ma to do siebie, że przed klawiaturą nie potrafiące zaistnieć w realnym świecie buraczane kmioty odruchowo się napinają.
                  Niestety w realnym życiu jest inaczej. Okazuje się nagle, że poza świętym oburzeniem na forum GW i rzucaniem na lewo i prawo kretynami nie ma się nic innego do powiedzenia.

• Gość: beton rządzi Re: można się załamać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 17:58
                    Skąd ty bredzący chamie możesz wiedziec, co ja mam w realu do powiedzenia? Najpierw sie przedstaw i powiedz, kim jesteś, żebyśmy poznali twoje osiągnięcia.

Bredzący chamie... przejdź się przez Niepodległości i zobacz, ile płytek leży na torowisku i na "peronach", sprawdź sobie, jak jakiś intelekt niebywały wyprofilował łuczek na przejściu dla pieszych i ile zostawił. Przechodząc po pasach, nie rzadziej niż co pół metra wdeptujemy na: asfalt, krawężnik o różnych wysokościach, jeden rodzaj płytek, drugi rodzaj krzywych płytek, krawężnik, drugi kolor asfaltu, tor jeden, płyte betonową, drugi tor... i tak dalej...

A miejsca jest tam na przystanku nie na rozładowanie tramwaju a nie więcej niż w jednym tramwaju...

A co do zabytku, to pomyślałby kto, że głupoty prlu się nie powtórzą w XXI wieku, ale najwyraźniej w Szczecinie mamy od zakichania zabytków i w związku z tym najlepiej puścić metr od niego autobus... może się rozpieprzy, a może za 5 lat będzie okazja zlecić jakiemuś koledze naprawę ruiny?

Znów jakiś projektant, czy pożal się architekt zarobi... projekt naprawczy przygotuje.
                    • Gość: dwa zimne piwa Re: można się załamać! IP: *.szczecin.mm.pl 31.07.12, 18:43
                      To jak doktorku, kto tu jest chamski?

Nie zamierzam Ci się buraczany inteligencie z czegokolwiek tłumaczyć ani ty bardziej cokolwiek Ci udowadniać. Sam wiesz, że skoro wyrzucili Cię z forum skyscrapera to możesz jeszcze "błyszczeć" tylko tutaj. Szkoda, że już nie pod swoim nickiem, też zablokowali?

Gdzie Ty nieszczęśliwy, kłamliwy prostaku masz te kilkudziesięcocentymetrowe miejsca dla pieszych? Konkretnie - sprawdź co znaczy to słowo - i potem napisz gdzie.

Nie interesuje mnie Twoje debilne zdanie na temat "krzywych płytek chodnikowych" ani tym bardziej nie zamierzam wyobrażać sobie ułożenia tam tych rewelacyjnych granitowych płyt o których jęczysz od wczoraj. Wspomnę tylko, że są tam płytki o strukturze wyczuwalnej przez niewidomych, z oczywistych powodów są tam też krawężniki a na przejściu przez tory siłą rzeczy pojawiają się właśnie tory tramwajowe i asfalt. Również skoro ktoś mądrzejszy od Ciebie za pomocą wtopionego krawężnika wykonał tam łuk to widocznie inni mądrzejsi od Ciebie uznali to za dobre rozwiązanie.

Rozładowywanie tramwajów... ziewnę tylko.

Racz również doktorze zauważyć, że skoro wcześniej Bramą Portową jeździły autobusy to będą jeździć dalej. Nikt tych autobusów nie puścił nową trasą, a skoro Konserwator Zabytków wyraził zgodę to znaczy, że mogą tamtędy jeździć. A nie, znowu wszyscy dookoła Ciebie są chamskimi, niedouczonymi prostakami.

Takie coś zostało już dawno nazwane i nazywa się paranoją. Doktorze z bożej łaski.
              • Gość: bibi Re: można się załamać! IP: 213.155.180.* 31.07.12, 13:21
                Nie Ty popełniłeś błąd, tylko Twój przedmówca.
                Oczywiście, że znajomość zasad gramatyki ma się nijak do znajomości zawiłości sztuki budowlanej, niemniej jednak, uważam, że jeśli nie zaczniemy dbać o poprawność naszego języka ojczystego, to raczej na tym stracimy niż skorzystamy. Stąd wskazanie błędu - ani niegrzeczne, ani impertynenckie.
                Pozdrawiam.
                • Gość: beton rządzi Re: można się załamać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 18:03
                  Bibi, mam prośbę - jeśli już się wypowiadasz, to proszę pisz na początku do kogo lub do czyjej odpowiedzi się odnosisz.
                  Bo co prawda wtrącasz się tu filologicznie, ale mało komunikatywnie. Na tym forum trudno sprawdzić kto czyim przedmowca czego byl....

O co chodzi z tymi zaimkami - bo nie rozumiem, a najwyraźniej ktoś tu chce edukację językową prowadzić.
      • lonelyboy1989 Re: można się załamać! 31.07.12, 11:58
        Gość portalu: beton rządzi napisał(a):

> I jeszcze pewnie sfrustrowani rowerzyści rzucą się z pompkami na tramwaje... br
        > ak tam jeszcze jednego asfaltowego pasa dla nich, są zielone, szare, dla niepeł
        > nosprawnych, brak czerwonych i pasa dla promu kosmicznego.

Brakuje jeszcze pasa dla niedorobionych doktorków z ZUT-u.
        • Gość: beton rządzi Re: można się załamać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 12:40
          A o co ci chodzi jełopie? Ty to projektowales albo byles autorem tego placu przeladunkowego? Masz cos do napisania o betonowo-asfaltowym placu w centrum miasta?

Szkoda, ze tu nie ma kolesi z "Sensu" tamci chca zamykac ulice, zwezac pasy, uspakajac ruch... a tu wybudowali autostrade z rampa przeładunkowa.
          • Gość: dwa zimne piwa Re: można się załamać! IP: *.szczecin.mm.pl 31.07.12, 14:20
            Lonely - no i widzisz. Doigrałeś się. Też jesteś jełopem :)

Chociaż takie coś, prosto z klawiatury dr Bielca to w sumie komplement.
            • Gość: genty Re: można się załamać! IP: 209.73.132.* 31.07.12, 18:40
              Musial wam facet prawde sieknac w oczy, skoro tak robicie kolo piora. I to jeszcze wyzywacie anonimowo po forum
              Doktorek nie doktorek ale dobrze gada
              • Gość: dwa zimne piwa Re: można się załamać! IP: *.szczecin.mm.pl 31.07.12, 18:48
                Co konkretnie jest tym dobrym gadaniem?

Wyzywanie od jełopów, chamów czy pisanie o pieluchach w majtkach?

Może kłamstwa o kilkudziesięciocentymetrowych miejscach dla pieszych? Jęczenie o wiejskiej kostce czy centrum przeładunkowym na Bramie Portowej? A może brednie o wyciętych w związku z przebudową Bramy Portowej drzewach?
                • Gość: gento lecz sie oszolomie IP: 209.73.132.* 01.08.12, 04:15
                  Ty facet powaznie chory jestes. Proste pytanie a gostek schizy jakies tu odwala... daj sie zbadac, chore ambicje da sie wyleczyc...
                  Jakies doktorki cie gonia, jakies sky-sraj, jakies plytki - o czym koles ty do mnie? Idz gonic banana na palme...
                  • Gość: dwa zimne piwa Re: lecz sie oszolomie IP: *.szczecin.mm.pl 01.08.12, 07:50
                    Możesz napisać po polsku co właściwie chciałeś zakomunikować światu?
    • maks1956 Brama Portowa 36 godzin przed wielkim otwarciem 30.07.12, 20:33
      wszystko fajnie tylko ze trawę się sieje a nie sadzi tak jak napisał tutaj dziennikarz
    • marysia.3.3 Brama Portowa 36 godzin przed wielkim otwarciem 31.07.12, 07:26
      Zastanawiam się przed czym mają chronić te szare wiaty, bo chyba nie przed deszczem?
      Idąc od nowego biurowca w stronę medicusa przechodzi się pod arkadami, gdzie położone są nowe czerwone płytki. Jeśli zostały one zakupione za publiczne pieniądze to chciałabym poznać nazwisko palanta, który za to odpowiada, bo chyba zapomniał w jakiej strefie klimatycznej leży Szczecin.
      • Gość: Łęcka a bruk ? IP: *.cable.smsnet.pl 31.07.12, 09:57
        a kto zakupił tę małą kostke brukową umiejscowioną miedzy granitowymi płytami tuz przy tym granatowym biurowcu ? toż to kostka dla fakira a nie dla damskich butów - co za kretyni rządzą tym miastem..........
        • Gość: dwa zimne piwa Re: a bruk ? IP: *.szczecin.mm.pl 31.07.12, 10:10
          Faceta Ci Łęcka trzeba a nie butów na obcasie...
          • Gość: beton rządzi Re: a bruk ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 12:42
            Najpierw jakies paranoje o doktorkach, teraz jazda niczym ogiere ze wsi... nie dziwi, ze bruk pasuje. Chamstwu durne rozwiazania pseudoarchitektow odpowiadaja.
            • Gość: dwa zimne piwa Re: a bruk ? IP: *.szczecin.mm.pl 31.07.12, 14:06
              Ty chcesz coś pisać o chamstwie?
    • kruczkr Brama Portowa 36 godzin przed wielkim otwarciem 31.07.12, 10:07
      Stałem ostatnio pod jedną z tych wiat z dziećmi podczas deszczu i jakoś nie zmokłem. Dla narzekających proponuję stanie na zewnątrz wiaty w płaszczu przeciwdeszczowym. Stare marudy.
      • Gość: SromotnikBezwstydn Re: Brama... 36 god. KTO pokropi ???? IP: *.static.espol.com.pl 31.07.12, 10:26
        Co się stało ,w najbliższych latach się nie odstanie !
        Nurtuje mnie jedna myśl.
        Mianowicie : KTO pokropi to Dzieło ???
        Dzię.. , upsss , Arcydzięga czy Brat Panaprezydentowy ???
        Jak myslicie ?
        • Gość: XX4Ever Re: Brama... 36 god. KTO pokropi ???? IP: *.globalconnect.pl 31.07.12, 12:46
          A jak przyjedzie pastor, imam i rabin, to co im zrobią? Wyszczują w imię poperawnosci katolickiej? Czy kazde przedsiewziecie trzeba kropić tą świecona woda gazowaną? Gdzie wolność sumienia zapisana w Konstytucji? To juz jest okupacja sumienia.
      • Gość: beton rządzi wiaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 12:45
        Bo najważniejsze, ze wiaty sa z giętego metalu, nie ważne, że nie spełniają swoje funkcji. Macie się głupki cieszyć, bo wasze podatki wydano na kolejny architektoniczny koszmar.

Najpierw sadzą na Krzywoustego drzewa, potem na Niepodległosci robią rampę przeładunkową. Nie dość, ze zniszczyli skrzyżowanie z Jana Pawła II to teraz kolejne zamienili w betonow-brukową pustynię.
        • Gość: dwa zimne piwa Re: wiaty IP: *.szczecin.mm.pl 31.07.12, 14:04
          Wiaty są postawione za darmo przez reklamodawcę. Ścianek z boku nie można postawić bo nie będzie przejścia przy tej szerokości peronu.

Teraz wskaż łaskawie, jakiej to zieleni pozbawiono Bramę Portową, czyniąc z niej "betonowo-brukową pustynię"
          • marysia.3.3 Re: wiaty 31.07.12, 14:26
            Gość portalu: dwa zimne piwa napisał(a):

" Wiaty są postawione za darmo przez reklamodawcę."
            To ja jestem za tym, aby z publicznych pieniędzy (niemałych) wygospodarować na wiaty, najwyżej mniej będzie na premię dla dyrektorów i kierowników.
            A reklamodawca niech stawia sobie słupy, ale nie kosztem mieszkańców.
            "Ścianek z boku nie można postawić bo nie będzie przejścia przy tej szerokości peronu."
            Nie jestem pewna, ale przed remontem wiaty posiadały boczne ścianki, więc jak już zaczęto zwężać przystanek to może należałoby go już całkiem usunąć? (to oczywiście żart)

• Gość: beton rządzi Re: wiaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 18:06
              Ale przecież chamskie "dwa zimne piwa" przed chwilą udawadniał jak WÓŁ, że perony przystanków obsłużą tramwaje, autobusy i cały dobytek wszystkich pasazerów, jaki będzie przeładowywany na tych rampach...
              • Gość: dwa zimne piwa Re: wiaty IP: *.szczecin.mm.pl 31.07.12, 18:26
                Popatrz doktorku, wystarczy, że ktoś wypowiada się na Twoim poziomie i już od razu jest chamski :)

Czy te przystanki nie spełnią roli, do której zostały przewidziane? Zamiast szukać na siłę poparcia może odpowiesz w końcu na pytanie dotyczące pozbawionej zieleni Bramy Portowej?

Sam pisałeś, żeby pytać a Ty rzekomo odpowiesz.
                • Gość: beton rządzi wycięte drzewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 18:32
                  Dwa zimne piwa - doktorka to powinieneś odwiedzić.
                  Może jeszcze nosisz pieluche w gaciach, bo nie pamiętasz, że na przystanku, który teraz będzie postojem dla wielotonowych autobusów rosły drzewa. A Niepodległości poszerzono o jeden pas.
                  Na skwerze, gdzie stoją budynki IKEI też rosły drzewa.

Teraz mamy asfaltowy pas startowy i zabytek wciśnięty między sracz miejski a zielony asfalcik.

Lepiej sie przyjrzyj jakie krzaki udaja nasadzenia zieleni... chwasty na metr rosną. Przyjedzie solarka i wybije w cholerę... resztke niewycietych drzew też.
                  • Gość: dwa zimne piwa Re: wycięte drzewa IP: *.szczecin.mm.pl 31.07.12, 18:45
                    Czy Niepodległości poszerzono w związku z przebudową Bramy Portowej? Jakie drzewa wycięto w związku z przebudową Bramy Portowej?

Skończ chłopino z tymi pieluchami, naprawdę nie interesują mnie Twoje chore projekcje rzeczywistości.
                  • evergreen111 Re: wycięte drzewa 01.08.12, 09:28
                    Tak czytam, czytam i jeszcze raz czytam twoje posty i w końcu nie mam pojęcia o co ci chodzi. Dla przykładu z tym "centrum przeładunkowym". Może to CIEBIE się przeładowuje (tak jak bydło), ale cała reszta traktuje Bramę Portową jak miejsce wsiadania/wysiadania/przesiadania do licznych tam linii tramwajów i autobusów. To jest po prostu główny węzeł komunikacyjny i tak był "od zawsze"! A ty dopiero teraz zorientowaleś się, że to jest "centrum przeładunkowe". Masz refleks godny szachisty. Takim samym "centrum przeładunkowym" jest dla przykładu rondo Marszałkowska-Aleje w Warszawie, ale jakoś nie ma tam żadnego oszołoma, który by to krytykował.
                    Wygląda na to, że ty wyrzuciłbyś z Bramy wszystkie tramwaje i autobusy, a pośrodku placu zbudowałbyś Muzeum Światłych Myśli Rzadzącego Betonu. Chwilę potem zostałbyś zlinczowany przez szczecinian, zaręczam ci!
                    • lonelyboy1989 Re: wycięte drzewa 01.08.12, 21:40
                      Nie 'od zawsze', tylko od lat 70, kiedy skrzyżowanie przebudowano z jeszcze przedwojennego układu.
                      • Gość: ekolog Re: wycięte drzewa IP: 204.93.60.* 02.08.12, 00:20
                        Wyrżnięto kilkanaście drzew na skwerku z chińskimi budami, powiedzmy, że trzeba było pod obrzydliwy ikeowski bunkier. Wyrżnięto kilka drzew wokół grzybka. Dzieciaki z SENSU mogą nie pamiętać, bo jak przyjechały studiować do Szczecina, to już na na placu po grzybku był rozryty plac.
                        Wyrżnięto kilka drzew na Niepodległości, bo trzeba było zrobić "wjazd" dla przegubowców na przystanek tramwajowy. Zabetonowano do reszty skwerki wokół, bo gdzieś te dodatkowe asfaltowe pasy musiały się zmieścić.
                        Żadnego drzewa nie posadzono, bo jest tam tak ciasno, że żadne, nawet jakaś lipa przycinana co roku się nie utrzyma - wszystko w granitowych, betonowych, asfaltowych i cholera wie jakich płytach...

Od lat 70tych z tego skrzyżowania i placu zniknęło 70% zieleni. Reszte wybiją solarki tej zimy, jak zaczną solić nową jezdnie i dojazdy do przystanków.
      • Gość: buraczek Re: Brama Portowa 36 godzin przed wielkim otwarci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.12, 11:52
        A ja stałem w sobotę rano podczas tego deszczu i niestety przez szczeliny między taflami w dachu płynęły strumyki wody do środka wiaty, a nie powinny. Było mało osób, 7 godzina rano , więc można się było przesunąć na środek wiaty. Mimo wszystko nie powinno tak być. Odbiór techniczny prac wykonywanych na powietrzu powinno się dokonywać w czasie deszczu i w czasie dobrej pogody, gdyż tylko wtedy zauważyć można gro usterek. Wątpię, aby przemęczeni inżynierowie czytali te nasze uwagi. I tak odwalili kawał ROBOTY. Chwała im.
        • Gość: dwa zimne piwa Re: Brama Portowa 36 godzin przed wielkim otwarci IP: *.szczecin.mm.pl 01.08.12, 15:32
          Czytają. Tyle, że czasem trudno przedrzeć się przez te wszystkie narzekania co niektórych.

Pozdrawiam
          • Gość: kierowca ja chwalę !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.12, 16:33
            tylko się pytam kto i dlaczego zapomniał zdjąć buspas na Energetyków, skoro jest przejazd przez Bramę ? Dalej horrendalne korki na wjeździe.......Przy takiej dobrej robocie ktoś coś spieprzył????
            • Gość: ekolog Re: ja chwalę !!! IP: 204.93.60.* 02.08.12, 00:25
              Tak zostanie - bo Krzywoustego zalesili, zwężyli, pociągnęli pas ruchu po torowisku, choć wcześniej był wydzielony. Na Wyszyńskiego-Gdańskiej zrobili na odwrót. Na Bramie Portowej wyrżneli 70% drzew i zrobili wielopasmówkę. Taka tępota architektoniczna - tu wydzielają, tam wprowadzają, gdzie indziej poszerzają. To jest tak, jak realizuje się projekty byle coś robić. Zero koncepcji, byle przepuścić pieniądze podatnika.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka