Dodaj do ulubionych

Całkiem fajny ten Wasz Szczecin :)

05.08.12, 17:51
Kilka tygodni temu losy zawodowe rzuciły mnie do Szczecina. Fajna pogoda w weekendy powodowała, że na wypoczynek wybierałem albo dom rodzinny w dużym mieście środkowopolskim albo wypad do Świnoujścia lub Międzyzdrojów. Z racji niepewnej pogody ten przeznaczyłem na poznawanie miasta poza obszar mojej codziennej wędrówki do pracy przez Park Żeromskiego, Plac Rodła i al. Wyzwolenia. Jestem pod jak najlepszym wrażeniem. Obskoczyłem sobie pl. Grunwaldzki, kilka rond na tej obwodnicy Śródmieścia, poszedłem sobie skoro świt na cmentarz centralny (robi niesamowite wrażenie), wypiłem kawę w al. Papieża, popatrzyłem sobie na ludzi chodzących w swoich sprawach, odkryłem urokliwą ul. Swarożyca, extra wijącą się chociaż nieco lumpenproletariacką ul. Szarotki. Generalnie całkiem miłe wrażenie. Trochę dziwi mnie; dlaczego tak mało ludzi spędza wolny czas na mieście? Nie zrzucam wszystkiego na sprawy materialne bo moje miasto jest podobnie mało zasobne ale w moim mieście życie wieczorne aż kipi. Nawet w wakacje. Tak czy inaczej kolejny weekend tez chcę spędzić na poznawaniu miasta, bo naprawdę zrobiło na mnie fajne wrażenie. Do tej pory uważałem, że mieszczańska zabudowa to cecha Poznania i Bydgoszczy i że Szczecin był całkiem zniszczony. A tu taka niespodzianka :)
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: Całkiem fajny ten Wasz Szczecin :) IP: *.dynamic.chello.pl 05.08.12, 18:07
      Do tej pory uważałem, że mieszczańska zabudowa to cecha Po
      > znania i Bydgoszczy i że Szczecin był całkiem zniszczony. A tu taka niespodzian
      > ka :)

Całkiem zniszczony był Koszalin - tam w śródmieściu trudno znaleźć trzy przedwojenne budynki stojące obok siebie...
    • Gość: op pierdu pierdu IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.12, 19:45
      to ty Charuk czy Grabowski czy głowny rzecznik prasowy Jachim?
      • Gość: zteofilowa Re: pierdu pierdu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.08.12, 20:17
        Mariusz z Łodzi ;)
        • Gość: PawelA Re: pierdu pierdu IP: *.dynamic.chello.pl 05.08.12, 20:24
          Jak sobie spacerujesz, to wybierz się jeszcze na Pogodno. Tam też jest na co popatrzeć.
    • Gość: ) Re: Całkiem fajny ten Wasz Szczecin :) IP: *.dynamic.chello.pl 05.08.12, 20:41
      Są tu też bardzo fajne i przyjazne strefy płatnego parkowania :)

PS.
      Nie zapuszczaj się tylko na obrzeża miasta bo tam leżą śmieci nad którymi pracuje właśnie w pocie czoła miejski sztab antykryzysowy, radni i straż męska.

• zteofilowa Re: Całkiem fajny ten Wasz Szczecin :) 05.08.12, 20:57
        hehehehe..... Wiesz, to są problemy z którymi może borykać się każde miasto i ja to rozumiem. Każde ma także jakieś miejsca które chciałby aby turysta raczej nie odwiedzał. ale mniemam, że z czasem sobie z tym poradzicie. Wiesz, ten mój post to też niejako jako przeciwwaga dla stereotypów jakie w Polsce krążą o Szczecinie. Absolutnie nie wchodzę w kwestie polityczne bo nie znam lokalnego klucza partyjnego i nawet jeszcze nie wiem jak się nazywa Prezydent Miasta. Mnie naprawdę się tu podoba ;)
        • Gość: ) Re: Całkiem fajny ten Wasz Szczecin :) IP: *.dynamic.chello.pl 05.08.12, 21:13
          Zostań na dłużej, to zobaczymy ile tu wytrzymasz :)

• exman Re: Całkiem fajny ten Wasz Szczecin :) 05.08.12, 21:22
            Zostań z nami i zmień to miasto na warte zostania !
            • Gość: Ciekawski Re: Całkiem fajny ten Wasz Szczecin :) IP: *.dynamic.chello.pl 05.08.12, 21:28
              A z czego wynika, że ta "wioska z tramwajami" jest miastem?

• rozkoszny_bobasek Re: Całkiem fajny ten Wasz Szczecin :) 05.08.12, 21:42
                bo przez nieuwagę ktoś kiedyś dał jej prawa miejskie.
                • Gość: Stary Re: Całkiem fajny ten Wasz Szczecin :) IP: *.dynamic.chello.pl 05.08.12, 23:57
                  Barnim I Dobry zrobił to roztropnie ale nie mógł przewidzieć konsekwencji swego czynu :(

• Gość: szczecinianka Re: Całkiem fajny ten Wasz Szczecin :) IP: *.static.espol.com.pl 06.08.12, 15:28
          Swoją drogą ciekawa jestem jakie krążą po Polsce stereotypy o Szczecinie. Napisz nam parę słów.
          Pozdrawiam
    • blooml a pewnie, ze fajny 06.08.12, 01:12
      tylko musisz sie skoncentrowac na ogladaniu miasta. Jesli bedziesz czytal to forum to Ci sie moze udzielic obstrukcyjna potrzeba opowiadania jak to w Szczecinie jest zle ;)

Mieszkam tu od dziecka, a do tej pory nie moge sie nadziwic jak wielu dobrych samarytan tu mieszka - cierpia katusze kazdego dnia ale wbrew zdrowemu rozsadkowi tkwia w tym "paskudnym miejscu" zamiast poprawic sobie byt wyjezdzajac do Rudnikow, Kalwarii Zebrzydowskiej lub Strzelec Krajenskich.

A miasto mamy piekne. I od kilku lat mozna zaobserwowac jakis ruch, bo jeszcze niedawno pretendowalismy do palmy pierwszenstwa wsrod miast spokojnej starosci - duzo zieleni, duzy cmentarz i bezruch ;) Miasto juz sie zmienia - jeszcze tylko "emeryci" forumowi wymra i bedzie calkiem ok ;)
      • Gość: XX4Ever Re: a pewnie, ze fajny IP: *.globalconnect.pl 06.08.12, 13:18
        Udało mi sie zrobic kilkaset zdjec, takich slodziachnych, pocztowkowych, nastrojowych z rożnych miejsc Szczecina: Pogodno, Śródmieście, Krzekowo, Gumieńce, Pomorzany. W Warszawie tylko kilkanaście ładnych ujęć. Ponure gmaszyska, szkaradne ulice, Starówka to tylko broszka na tym szarym waciaku silącym sie na quasi Hong Kong. Cieszę sie, że ci się Szczecin podoba. Gdyby go jeszcze odremontować i nieco oczyscić. Wyrównac chodniki, żeby było jak w miescie a nie na powojennym gruzowisku, zakazać stawiania pawilonów-koszmarków, jak na Placu Żołnierza straszny "bank-bunkierek", potworek kantorek przy Oriencie, ponure akwarium w Alei Kwiatowej bez kwiatów, wywieźć ten ponury obelisk do Sowietow, to nawet da sie tędy przejść bez obrzydzenia. Odnowić wewnątrz miejskie połączenia kolejowe - przeciez są perfekcyjne jak S-Bahn i wszedzie można sie dostać w obrębie miasta. Ale wladze zajete sa robieniem karier i piaru a miato nie ma gospodarza. Ostatnio jedna śliczna pani radna (blondynka) wymysliła kolejke gondolową, żeby sobie latała nad miastem. Wycieczka do Londynu zaszkodziła? Pewnie też nie może patrzeć ze swojego bentleya czy rollsa na te zdegradowane chodniki... Czasem żeby w domu było estetycznie i funkcjonalnie, wystarczy zwyczajnie posprzatać...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka