Dodaj do ulubionych

Orli Perzesmyk

07.09.12, 11:02
Orli Przesmyk to piękny skrót na j. Dąbskie, niestety dość płytki i kiepsko oznakowany. właściwie oznakowanie było dobre dopóki boje się nie rozjechały natomiast głębokość 1,2 m to bywa zbyt mało dla jachtów balastowych. to spłycenie przesmyku występuje na przestrzeni kilku metrów, zalega tam jakiś gruz, kamienie, może warto usunąć je?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Orli Perzesmyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.12, 12:32
      Niedasie.
      • Gość: koparka Re: Orli Perzesmyk IP: *.ias.bredband.telia.com 07.09.12, 14:20
        najpierw tor wodny do świnoujścia.
        Nie rozerwę się.
        • Gość: franek Re: Orli Perzesmyk IP: *.xdsl.centertel.pl 07.09.12, 18:21
          wiem, że nie jest łatwo ale moim zdaniem tam wystarczy wygarnąć chwytakiem kilka ton gruzu.
          • wodni.k Re: Orli Perzesmyk 21.09.12, 07:50
            Gość portalu: franek napisał(a):

> wiem, że nie jest łatwo ale moim zdaniem tam wystarczy wygarnąć chwytakiem kilk
            > a ton gruzu.

Właśnie, że chwytakiem się nie da bo to nie jest zwykły nasypowy gruz tylko płyty betonowe.
    • Gość: Tellus Re: Orli Perzesmyk IP: *.nitka.net.pl 09.09.12, 22:51
      Pogłębiać ?, oczyścić ? - tylko po co ?.
      Tamtędy się nie pływa - nie ma do kąd.
      • Gość: franek Re: Orli Perzesmyk IP: *.xdsl.centertel.pl 12.09.12, 19:35
        nie pływa się tam kraulem czy żabką ale jachty dość często tam przepływają. to jest dobry skrót z J. Dąskiego . był kiedyś pomysł by Orli Przesmyk i pobliską zatokę zasypać gruzem bo tam się nie pływa.
        • wodni.k Re: Orli Perzesmyk 21.09.12, 07:51
          Gość portalu: franek napisał(a):

> był kiedyś pomysł by Orli Przesmyk i pobliską
          > zatokę zasypać gruzem bo tam się nie pływa.

I niestety zasypano. Skutecznie. A znaczenie przejścia zbyt małe, żeby teraz UM zlecał pogłębianie.
      • an3tek Re: Orli Perzesmyk 20.09.12, 20:29
        pływasie pływasie... Nawet czasami wyciągasie kolegów, którym zabrakło szczęścia i wody... Lubię ten przesmyk i także bojesie wzmiankowanych płyt betonowych. Są... Zapewniam...
    • Gość: Tellus Re: Orli Perzesmyk IP: *.nitka.net.pl 13.09.12, 18:24
      Skoro twierdzisz że tamtędy jachty pływają - to powiedz dokąd ? - bo raz na rok na Dni morza to nie jest pływanie.
      • lehoo Re: Orli Przesmyk 20.09.12, 20:10
        Czasami tamtędy przepływam. Z wielką uwagą, bo mój jacht ma 110 cm zanurzenia.
        • Gość: marcel Re: Orli Przesmyk IP: *.xdsl.centertel.pl 22.09.12, 10:03
          w czasach gdy to przejście nie było jeszcze oznakowane uderzyłem śrubą jachtu o wysypany
          tam gruz, uszkodziłem wał napędowy i oczywiście śrubę. w póżniejszych latach ustawiono boje
          lecz gruzu nie wybrano. gruz zalega na na kilkunastu metrach kwadratowych dna t.j. kilkanaście ton, chyba nie taki wielki problem?
          • an3tek Re: Orli Przesmyk 22.09.12, 15:41
            Nie jest to problem w sensie technicznym, ale kto to będzie finansował? Zainteresowani usunięciem są ci, którzy nie mają pieniędzy czyli ja i moi koledzy... Gdyby jednak spróbować, dodam mój wysiłek intelektualny. Gratis, oczywiście...
      • Gość: mariner Re: Orli Perzesmyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.12, 19:17
        Na Waly to mozna poplynac innymi drogami i to bedzie blizej :) Wazne to zeby takie drogi byly dostepne.U nas niestety robi sie zupelnie inaczej niz w cywilizowanym swiecie dlatego np, Stara Swina nie bedzie zeglowna bo nowy most na Karsiborz na pewno nie bedzie zwodzony.
        Plaza na Mielenskiej nie bedzie dostepna itd.itp, po prostu "niedasie " :) No chyba ze Dziega sobie jacht sprawi :)
        • Gość: franek Re: Orli Perzesmyk IP: *.xdsl.centertel.pl 22.09.12, 23:03
          do Karsiborza lub Świnoujścia można popłynąć inną drogą i to będzie bliżej
          • Gość: mariner Re: Orli Perzesmyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.12, 08:04
            Tu piszemy nie o transporcie a o sportach wodnych i nie dlugosc drogi jest istotna a atrakcyjnosc akwenu. Tak trudno to zrozumiec ?
            • Gość: ola kto napisał? IP: *.xdsl.centertel.pl 23.09.12, 10:32
              "można popłynąć innymi drogami i to będzie bliżej" i "tak trudno to zrozumieć?"
              • Gość: franek Orli Przesmyk IP: *.xdsl.centertel.pl 23.09.12, 11:02
                nie wszystkie przystanie żeglarskie w Szczecinie gnieżdżą się na Małym Dąbskim. w Szczecinie na zachodnim brzegu Odry jest ich kilka a może nawet kilkanaście, żeglarstwo dalekomorskie w sumie uprawia tylko kilka jachtów a tzw. "szuwarowcy" , dysponując tylko jednym lub dwoma dniami wolnymi, wypływają najbliższym skrótem na jezioro i natychmiast stawiają żagle. bo tylko o to chodzi by czasami poszaleć przy silnym wietrze a nie szpanować w jakimś porciku. takich jest niemało i warto dla nich udrożnić ten bardzo dogodny skrót. właśnie uświadomiłem sobie, że przecież na Starówce powstaje marina na kilkaset jachtów a jest wielu takich dla których pływanie jachtem żaglowym na silniku, jeżeli można tego uniknąć, to wręcz dyshonor. najkrótszą drogą na szerokie wody i stawiać żagle. ahoj!
                • Gość: mariner Re: Orli Przesmyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.12, 12:15
                  Zgadzam sie co do tego ze gruz( z tzw"leningradow") nalezaloby z Orlego Przesmyku usunac i poglebic do powiedzmy 2 m bo nie o skroty chodzi a o zwiekszenie arakcyjnosci akwenu.Podobnie zreszta jak to co pisalem o moscie na Karsiborz przez Stara Swine ktora praktycznie nikt nie plywa a szkoda. Co do przystani na lewym brzegu Odry to nie jest ich tak wiele i niewiele jachtow tam stacjonuje. Zreszta dla wiekszosci sa inne krotrze drogi na Dabskie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka