Dodaj do ulubionych

Dworzec Główny przed 1945

IP: *.ncr.com 19.03.02, 10:41
Czy ktoś wie może, gdzie w internecie można zobaczyć jak wyglądał nasz Dworzec
przed 1945 rokiem? Mój syn nie wierzy, że jest stary - co najwyżej zeszpecony
przez powojenne "renowacje". A może to ja się mylę i Dworzec zawsze tak
wyględał?? Z góry dzięki za pomoc :))))))
Obserwuj wątek
    • gosia-s Re: Dworzec Główny przed 1945 19.03.02, 10:51
      Nie chce mi się przeglądać wszystkich zdjęć, bo nasz serwer działa kretyńsko,
      ale nie ma nic na starych widokówkach?

www.szn.pl/

A swoją drogą, dworzec w Szczecinie wygląda jak wygląda, ale Warszawa też nie
      ma się czym chwalić.
      • jottka Re: Dworzec Główny przed 1945 19.03.02, 11:26
        Zajrzyj sobie na:

www.bildindex.de/rx/apsisa.dll/init?sid={716E4CDC-41DB-499B-9519-
        6898C04E162E}&cnt=3911&:i=1

Obrazków sporo, może i dworzec się znajdzie. Poza tym to strona "rozwojowa",
        może dokleją właściwe obrazki. Zresztą w celach edukacyjnych już się bardzo
        nadaje.

A o historii powstania dworca szczecińskiego (z rycinami) jest parę stron w
        książce W. Łopucha, Dzieje architektoniczne nowoczesnego Szczecina. Konkretnych
        stron nie pamiętam :))
        • stettiner Re: Dworzec Główny przed 1945 19.03.02, 11:30
          jottka napisał(a):

>
          > A o historii powstania dworca szczecińskiego (z rycinami) jest parę stron w
          > książce W. Łopucha, Dzieje architektoniczne nowoczesnego Szczecina. Konkretnych
          >
          > stron nie pamiętam :))

Ale dobrych zdjęć, takich co rozwiałyby moje wątpliwości związane z wiekiem
          dworcowego budynku, nie ma tam, niestety.

• jottka Re: No to popatrzcie sobie 19.03.02, 11:58
            stettiner napisał(a):

> Ale dobrych zdjęć, takich co rozwiałyby moje wątpliwości związane z wiekiem
            > dworcowego budynku, nie ma tam, niestety.
            >

Proszę bardzo, otóż i zdjątka:

www.epilog.de/Berlin/Eisenbahn/Stettiner_Bahn/Empfangsgebaeude_Stettiner_Bh
            f(1938)_F001057.htm

Do wyboru, do koloru :)))
            • javal Re: No to popatrzcie sobie 19.03.02, 12:12
              jottka napisał(a):

> stettiner napisał(a):
              >
              >
              > > Ale dobrych zdjęć, takich co rozwiałyby moje wątpliwości związane z wiekie
              > m
              > > dworcowego budynku, nie ma tam, niestety.
              > >
              >
              > Proszę bardzo, otóż i zdjątka:
              >
              > <a href="www.epilog.de/Berlin/Eisenbahn/Stettiner_Bahn/Empfangsgebaeude_
              > Stettiner_Bh"target="_blank">www.epilog.de/Berlin/Eisenbahn/Stettiner_Bahn/Empf
              > angsgebaeude_Stettiner_Bh</a>
              > f(1938)_F001057.htm
              >
              > Do wyboru, do koloru :)))

schade - nicht gefunden ;)))
              http fehler, ale bede próbować :)
              • stettiner Re: No to popatrzcie sobie 19.03.02, 12:13
                Hm, jakiś...inny. Nie przypomina naszego.
                • Gość: Mike To jest chyba Dworzec Wroclawski IP: *.rz.bauboden.com 19.03.02, 12:52
                  stettiner napisał(a):

> Hm, jakiś...inny. Nie przypomina naszego.

To mi wyglada na nieistniejacy Dworzec Wroclawski
                  • zoppoter To jest na pewno Dworzec Szczeciński... 19.03.02, 12:55
                    Tyle, że w Berlinie!
                    Tak jak dworzec Wielński jest w Warszawie, a Warszawski w Moskwie.
                    On sie tak nazywał.
                    • Gość: Mike Re: To jest na pewno Dworzec Szczeciński... IP: *.rz.bauboden.com 19.03.02, 12:56
                      zoppoter napisał(a):

> Tyle, że w Berlinie!
                      > Tak jak dworzec Wielński jest w Warszawie, a Warszawski w Moskwie.
                      > On sie tak nazywał.

Zgadza sie - wlasnie doczytalem na stronie.
              • bbury Re: No to popatrzcie sobie 19.03.02, 12:17
                Czy prawdą jest że przed wojną nasz dworzec miał 3/4 przejścia podziemne a na
                dobrą sprawę dzisiejszy dworzec był tylko przeładunkowym podczas gdy prawdziwy
                znajdował się gdzie indziej ???
    • javal Re: Dworzec Główny przed 1945 19.03.02, 12:13
      Gość portalu: Tomik napisał(a):

> Czy ktoś wie może, gdzie w internecie można zobaczyć jak wyglądał nasz Dworzec
      > przed 1945 rokiem? Mój syn nie wierzy, że jest stary - co najwyżej zeszpecony
      > przez powojenne "renowacje". A może to ja się mylę i Dworzec zawsze tak
      > wyględał?? Z góry dzięki za pomoc :))))))

mam jakies 250 sztuk na kompie w domu, wiec moze znajde - jesli tak, to moge
      wyslac ci emalią :)
      • Gość: jottka Re: Dworzec Główny przed 1945 IP: *.net.autocom.pl 19.03.02, 12:33
        Hm, nie powinno było się wywalić. To jeszcze raz:

www.epilog.de/Berlin/Eisenbahn/Stettiner_Bahn

Na wszelki wypadek skróciłam adres na spis treści. Może teraz pójdzie :)))

A w ogóle, javal, coś taki sobek? Tomkowi poślesz, a reszta forum to ma tylko
        ślinkę łykać? :))
        • javal Re: Dworzec Główny przed 1945 19.03.02, 12:49
          Gość portalu: jottka napisał(a):

> Hm, nie powinno było się wywalić. To jeszcze raz:
          >
          > <a href="http://www.epilog.de/Berlin/Eisenbahn/Stettiner_Bahn"target="_blank">w
          > ww.epilog.de/Berlin/Eisenbahn/Stettiner_Bahn</a>
          >
          > Na wszelki wypadek skróciłam adres na spis treści. Może teraz pójdzie :)))
          >
          > A w ogóle, javal, coś taki sobek? Tomkowi poślesz, a reszta forum to ma tylko
          > ślinkę łykać? :))

teraz poszło :))))
          fakt, że nie bardzo przypomina "nasz" dworzec. Chyba, że to zdjęcie z dorożką -
          tak jakby dziesiejsze wejście główne było kiedyś bocznym.

Sobek!? Zdjątka mogę rzucić na jakiś serwer, ale nie mam żadnego w zasięgu.

pozdro
          javal
          • zoppoter Re: Dworzec Główny przed 1945 19.03.02, 12:53
            Słuchajcie, na tym zdjęciu jest Dworzec Szczeciński w Berlinie! Tak się nazywał, ale to nie jest dworzec w
            Szczecinie.
            • jottka Re: Dworzec Główny przed 1945 19.03.02, 12:55
              zoppoter napisał(a):

> Słuchajcie, na tym zdjęciu jest Dworzec Szczeciński w Berlinie! Tak się nazywał
              > , ale to nie jest dworzec w
              > Szczecinie.

No patrzcie na oszustów ;))) Idę poczytać dalej tę stronę, bo oni tam nadzieje na
              opis trasy czynili.
            • Gość: Mike Re: Dworzec Główny przed 1945 IP: *.rz.bauboden.com 19.03.02, 12:56
              zoppoter napisał(a):

> Słuchajcie, na tym zdjęciu jest Dworzec Szczeciński w Berlinie! Tak się nazywał
              > , ale to nie jest dworzec w
              > Szczecinie.

Wlasnie zupelnie mi sie to nie zgadza! Mam zdjecia naszego dworca i wygladal w
              latach 20-tych prawie tak jak dzis - taki prostakatny klocek.
              • zoppoter Re: Dworzec Główny przed 1945 19.03.02, 13:07
                Bo też i tak było, on pochodzi z lat dwudziestych XX wieku, modernizm się prostokątnością odznaczał właśnie...
                Jedyne polskie zmiany po wojnie, to kładka, peron czwarty i bezprzykładna dewastacja całości...
                • Gość: Mike Re: Dworzec Główny przed 1945 IP: *.rz.bauboden.com 19.03.02, 13:13
                  zoppoter napisał(a):

> Bo też i tak było, on pochodzi z lat dwudziestych XX wieku, modernizm się prost
                  > okątnością odznaczał właśnie...
                  > Jedyne polskie zmiany po wojnie, to kładka, peron czwarty i bezprzykładna dewas
                  > tacja całości...

amen.

Jednak pozostaje otwartym pytanie jak wygladal pod koniec XIX. W koncu to
                  tez "przed 1945". Pewnie kiepsko skoro zdecydowano sie go zastapic
                  nowoczesniejszym. Zdjec nie posiadam. Podobnie jak nie mam zadnego ujecia Dworca
                  Wroclawskiego.
                  • Gość: Tomik Re: Dworzec Główny przed 1945 IP: *.ncr.com 19.03.02, 13:19
                    Dzięki wszystkim ! :))) Jottka - zaraz wejdę na tę stronę choć jak rozumiem
                    jest tam raczej Stettiner Bahnhof w Berlinie. Słowem - moje wrażenie, że
                    Dworzec do 45 wyglądał prawie jak obecnie, tylko ... ładniej było w jakiś
                    sposób prawdziwe:))))
                    • zoppoter Re: Dworzec Główny przed 1945 19.03.02, 13:22

> Dzięki wszystkim ! :))) Jottka - zaraz wejdę na tę stronę choć jak rozumiem
                      > jest tam raczej Stettiner Bahnhof w Berlinie. Słowem - moje wrażenie, że
                      > Dworzec do 45 wyglądał prawie jak obecnie, tylko ... ładniej było w jakiś
                      > sposób prawdziwe:))))

Całkowicie prawdziwe
                    • Gość: jottka Re: Dworzec Główny przed 1945 IP: *.net.autocom.pl 19.03.02, 13:37

> Słowem - moje wrażenie, że
                      > Dworzec do 45 wyglądał prawie jak obecnie, tylko ... ładniej było w jakiś
                      > sposób prawdziwe:))))

Pewnie było czyściej...
                  • zoppoter Re: Dworzec Główny przed 1945 19.03.02, 13:25

> Jednak pozostaje otwartym pytanie jak wygladal pod koniec XIX. W koncu to
                    > tez "przed 1945". Pewnie kiepsko skoro zdecydowano sie go zastapic
                    > nowoczesniejszym.

NIe, po prostu on był juz za mały i trzeba było cos wiekszego postawić.

• Gość: Mike Re: Dworzec Główny przed 1945 IP: *.rz.bauboden.com 19.03.02, 13:29
                      zoppoter napisał(a):

>
                      > > Jednak pozostaje otwartym pytanie jak wygladal pod koniec XIX. W koncu to
                      > > tez "przed 1945". Pewnie kiepsko skoro zdecydowano sie go zastapic
                      > > nowoczesniejszym.
                      >
                      > NIe, po prostu on był juz za mały i trzeba było cos wiekszego postawić.

No tak, w koncu obslugiwal tylko ruch lewobrzezny, ale jakby byl piekny to by go
                      rozbudowali a nie zburzyli.
    • franekkk szczeciński w berlinie 19.03.02, 13:20
      a swoją drogą o ile się nie mylę w ramach wielkich berlińskich inwestycji
      zmianom poddany zostanie dworzec szczeciński w berlinie
      niestety zmiana dotyczy również nazwy północny o ile pamiętam
      i taka miłość z kreutzbergiem
      i taka bezsilność o ile ktoś wogóle próbował powstrzymać zmieniających nazwę
      o!
      ile
    • javal Re: Dworzec Główny przed 1945 20.03.02, 10:08

> Czy ktoś wie może, gdzie w internecie można zobaczyć jak wyglądał nasz Dworzec

znalazłem zdjęcie - (daty brak, ale gdzie początek trzydziestych lat) zrobione z
      nieistniejącego mostu dworcowego
      faktycznie dworzec taki sam, a że zdjęcie cz-b, to i przypomina do złudzenia stan
      obecny ;))))))
      podaj maila, to prześlę twojemu synowi dowód naoczny :))

• Gość: REKIN Re: Dworzec Główny przed 1945 IP: *.vx.pl 20.03.02, 15:15
      Czy byłeś kiedyś u nas na dworcu w nocy jest tak brudno i brzydko, że pękają
      oczy..........!!!!!!!!!!!!
    • javal Re: mam to zdjęcie 22.03.02, 14:50

No i co ? Chcesz zdjęcie na maila, czy nie? Chyba, że syn uwierzył na słowo ;))
      • Gość: Tomik Re: mam to zdjęcie IP: *.ncr.com 28.03.02, 13:01
        Jak najbardziej! Sorry - dopiero teraz zajrzałem do tego wątku! Mój mail:
        tlewandowski2002@yahoo.com

Dzięki!! :)))))))))))
    • Gość: DJ Kicik Re: Dworzec Główny przed 1945 IP: *.projcom.com.pl 28.03.02, 12:03
      Troszke fotek i obszerna historia wezla szczecinskiego na www.szczecin.w.pl
      Zapraszam.
      DJ Kicikk
      • Gość: DJ Kicik ZDJECIA I OPIS!!!!!!!! IP: *.projcom.com.pl 28.03.02, 12:05
        Troszke fotek i obszerna historia wezla szczecinskiego na www.szczecin.w.pl
        Zapraszam.
        DJ Kicikk
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka