Gość: @g@22szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 22:22 Zastanawiam sie co sadzicie o karze smierci i ponownemu jej zalegalizowaniu..bardzo prosze i z gory dziekuje za opinie :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziurex Re: kara smierci 13.07.04, 00:22 Jestem przeciwna. a) to żadna "kara" - kara zakłada możliwość poprawy b) jestem przeciwna zasadzie "ząb za ząb" ("stosując zasadę oko za oko wszyscy w końcu oślepną") c) jestem przeciwna zabijaniu, nikt nie ma prawa odbierać drugiemu człowiekowi życia. d) argumenty, ze zaostrzenie prawa spowoduje poprawę jego przestrzegania uważam za chybione - nie chodzi o "ostrość" ale o skutecznosć i prędkość działania wymiaru sprawiedliwosci; w krajach, gdzie stosuje się karę śmierci, jest największa przestępczosć. Jednocześnie wiem, jaką popularnością cieszą się takie pomysły przywrócenia kary śmierci wśród gawiedzi (tak jak pomysły obcinania rąk złodziejom i wieszania przestępców na latarniach). Co jest baaardzo zastanawiające w kraju ponoć "katolickim". Odpowiedz Link Zgłoś