Dodaj do ulubionych

Koniec dynastii, która rządziła regionem przez ...

09.03.13, 11:28
Dynastia ..."wywodząca się spośród możnowładców współczesnego Pomorza Zachodniego"?
Wszyscy Gryfici poprzewracali by się w swoich cynowych sarkofagach, gdyby usłyszeli, że współcześni Polacy zdegradowali ich ojczyznę do Pomorza ZACHODNIEGO.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pan na Arkonie Re: Koniec dynastii, która rządziła regionem prze IP: *.ias.bredband.telia.com 09.03.13, 11:43
      To i tak lepiej od zachpomu, w którym przyszło wegotować dzisiejszym katolakom, o nieokreślonej bliżej świadomości narodowej.
    • Gość: gość portalu Re: Koniec dynastii, która rządziła regionem prze IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.13, 12:07
      Po tytule artykułu pierw pomyślałem że o Golemach mowa.
    • Gość: ambek Nie tylko Zachodnie IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.13, 13:21
      Pomorze to nie tylko współczesne Pomorze Zachodnie ale i Wschodnie, zwane przez Niemców Vorpommern.
      • Gość: Zygfryd Do góry nogami IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.13, 13:28
        Polacy trzymają mapę do góry nogami. Dla nich Zachód jest na Wschodzie a Wschód na Zachodzie.
        • Gość: eSka Re: Do góry nogami IP: 212.2.126.* 04.04.13, 20:57
          Zygfryd napisał(a):

> Polacy trzymają mapę do góry nogami. Dla nich Zachód jest na Wschodzie a Wschód
          > na Zachodzie.
          ------
          Wcześniej uwaga, a dziś mimo woli TU powrót :))))) i pytanie kto tak myli kierunki ?
          :))) góra - dół oraz lewa strona z prawą - czy to jest jedno i to samo ??

• art.usa Koniec dynastii, która rządziła regionem przez ... 09.03.13, 18:56
      Czyli Rostok to też Polska.
      Ja swego czasu czytałem, że w Berlinie rządził przez czas dłuższy,
      Polski księże który podbił Berlin.
      Pewno dlatego jak się jedzie do Hanoweru, to po drodze same Polskie miasteczka.
      Polska powinna mnieć dojście do morzy północnego,
      żeby tylko nie te Niemce.
      Ale jeszcze kilka lat to i tak padną Niemcy kiedy Londyn już się chwieje i powoli przechodzi
      w Polskie ręce. Tylko patrzeć jak w Londynie wprowadzą język urzędowy Polski,
      a w Berlinie Turecki.
      • Gość: dkjghdf,kf Re: Koniec dynastii, która rządziła regionem prze IP: *.net.pbthawe.eu 10.03.13, 03:37
        ...to raczej Pomorze (Zachodnie) powinno WRÓCIĆ do Niemców...
        • art.usa Re: Koniec dynastii, która rządziła regionem prze 10.03.13, 12:12
          Gość portalu: dkjghdf,kf napisał(a):

> ...to raczej Pomorze (Zachodnie) powinno WRÓCIĆ do Niemców...

Wiem otym, ale pożartować zawsze idzie.
      • Gość: . Re: Koniec dynastii, która rządziła regionem prze IP: *.globalconnect.pl 10.03.13, 12:20
        A mi się wydawało, że język polski nadaje się głównie do tego, żeby kłamać i oszukiwać.
        • Gość: językoznawca Re: Koniec dynastii, która rządziła regionem prze IP: *.ias.bredband.telia.com 10.03.13, 12:36
          Język współczesnych Polaków służy głównie do lizania dópy:
          amerykańskiej, żydowskiej, własnego szefa, ale głównie watykańskiej.
        • Gość: eSka Re: Koniec dynastii, która rządziła regionem prze IP: 212.2.126.* 04.04.13, 21:01
          . napisał(a):

> A mi się wydawało, że język polski nadaje się głównie do tego, żeby kłamać i oszukiwać.

Niekoniecznie dla wszystkich.
          Dla nielicznych "przydatność" i funkcja języka polskiego jest tylko miejscem pracy i krytyki osób.
    • Gość: eSka Re: Koniec dynastii, która rządziła regionem prze IP: 212.2.126.* 11.03.13, 00:00
      Art, cyt:
      "Ostatnim znanym przedstawicielem rodu Gryfitów był jezuita, Ernest de Croyengreif (zmarł bezdzietnie po roku 1680), nieślubny syn (ale uznany i uszlachcony) tytularnego biskupa kamieńskiego, księcia Rzeszy, Ernesta Bogusława de Croy i mieszczki, Doroty Levins pochodzącej z obecnego Rostocku."

a.malin napisał:

> Wszyscy Gryfici poprzewracali by się w swoich cynowych sarkofagach, gdyby usłyszeli,
      > że współcześni Polacy zdegradowali ich ojczyznę do Pomorza ZACHODNIEGO.

Zapis @ chyba nie jest spójny z faktami historycznymi i brzmi ? "....niczym manipulacja tekstu".

Siedzibą książąt w Szczecinie był Zamek Książąt Pomorskich.

Siedziba pomimo zniszczeń została odbudowana, zachowana i obecnie nadal chce witać gości Miasta.
      Gryfitów - to też nazwa osiedla w Policach i wielu ulic w regionie.
      Nic nigdzie wiecznie nie trwa - bogactwo jednych staje się biedą innych stron - to kolej życia.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka