zed.1 Re: Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół 09.03.13, 18:56 Mężczyznę poznaje się po tym jak kończy? Krzystek nie potrafi skończyć niczego na czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imPóźniejTymLepiej Re: Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół IP: *.CNet2.Gawex.PL 09.03.13, 19:31 im później tym lepiej, zawsze ktoś ekstra zarobi no chyba, że to byłby kościół - to już dawno by skończyli, poświęcili i dostali grunty pod nowy Odpowiedz Link Zgłoś
lynxu Re: Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół 09.03.13, 20:24 Pierwszy słyszę aby Krzystek brał jakikolwiek udział w budowie. Można wiedzieć w jakim charakterze? Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół 09.03.13, 20:41 Pierwsze słyszysz może też by Krzystek brał udział w jakiejkolwiek inwestycji miejskiej? Udajesz debila czy też nie rozumiesz, że prezydent jest głównym odpowiedzialnym w łańcuchu decyzyjnym. On jest nad wydziałem inwestycji miejskich i on odpowiada za to, że nie robił nic gdy ten wydział się opie...ł i dopuszczał do kolejnych bubli i opóźnień. On nie kontrolował jego pracy i efektów i on odpowiada za ciąg opóźnień niemal każdej inwestycji robionej przez miasto. Akronka, hala, kładki, Aleja Kwiatowa, trafostacja, marina, itd o czymś zapomniałem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.13, 22:47 Tak o pseudo drodze dla rowerów i jakiś tam paru innych duperelach, jak rozkradziona i zdewastowana Gontynka, co to nawet płot mu z niej ukradli. Odpowiedz Link Zgłoś
marek12013 Re: Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół 10.03.13, 13:42 To nie jest inwestycja miasta tylko Urzędu Marszałkowskiego (województwa) niedouczona dziecinko. Trzeba było nie spać jak pani w szkole na WOSIE tłumaczyła funkcjonowanie samorządu terytorialnego. Odpowiedz Link Zgłoś
evergreen111 Re: Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół 10.03.13, 16:06 Przecież tu nie chodzi o fakty, naiwny człowieku, tylko o przyłożenie Krzystkowi! Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół 10.03.13, 19:35 Tu chodzi o fakty i jak na razie ty i pan powyżej je przekręcacie. A fakty są takie: to inwestycja miasta (nie województwa) i odpowiada za nią prezydent. Inwestycja wojewódzka jest zaraz obok, ale nie jest nią filharmonia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisław Re: Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 16:21 A kto i gdzie podpisał umowę z architektami i z wykonawcami? Kto organizował konkurs? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Re: Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.13, 16:47 marek12013 napisał: > To nie jest inwestycja miasta tylko Urzędu Marszałkowskiego (województwa) Doprawdy?... A kto finansuje filharmonię - miasto czy województwo? Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Haha 10.03.13, 19:33 Akurat jesteś w błędzie tak więc spędź resztę niedzieli na nadrabianiu zaległości o swoim mieście i samorządzie Tutaj zacznij bip.um.szczecin.pl/UMSzczecinBIP/chapter_11119.asp Odpowiedz Link Zgłoś
lynxu Re: Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół 10.03.13, 16:06 Odpowiada politycznie, ale zrobić z tym może dokładnie tyle co każdy z nas. Nie wiem co jest powodem opóźnień ale jeśli to błędy w dokumentacji, projekcie czy tym, że założenia były nierealistyczne to może jakoś za to odpowiadać i wyborcy go rozliczą, ale to nie są przeszkody, które on mógłby sam wychwycić i rozwiązać. Musi zdać się na innych, którzy być może zawiedli... Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół 10.03.13, 19:42 Politycznie odpowiadają radni. Prezydent zaś jest organem administracji odpowiadającym za władze wykonawczą. I za funkcjonowanie administracji i za sprawność procesów tej administracji. W tym za nadzór inwestycyjny oraz przygotowanie inwestycji miejskich. To są właśnie błędy dokumentacji, projektu, lub też założeń. Ci inni na których "musi się zdać" są w strukturach mu podległych a nie on podlega im. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Miasto to firma! 10.03.13, 19:56 Jak mawia Krzystek miasto to firma. A firma w której 100% wykonywanych działań jest opóźnionych, przeprowadzonych z błędami (kosztownymi) a szef woli nie podejmować decyzji by nie skrzywdzić kolegów to jest to zła firma, źle zarządzana i ma złego szefa. Odpowiedz Link Zgłoś
lynxu Re: Miasto to firma! 11.03.13, 01:26 Chyba, że dostrzeżesz, że to państwowa firma.... wtedy wszystko staje się jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
lojalista Nietrafiona inwestycja 09.03.13, 20:28 projekt szczecińskich architektów był dużo lepszy... niestety jury nie kierowało się w wyborze racjonalnymi przesłankami... przypuszczam, że ten obiekt nie będzie w stanie zarobić nawet na swoje utrzymanie i szczeciński podatnik odczuje to na swojej kieszeni... pożyjemy, zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Nietrafiona inwestycja 09.03.13, 20:42 Hahahaha który był lepszy? Pokaż mi. Przecież ku... wszystkie pozostałe wyglądały jak kino kosmos. Takie z nich perły były. Odpowiedz Link Zgłoś
lonelyboy1989 Re: Nietrafiona inwestycja 09.03.13, 21:26 Chodzi Ci o projekt Studio A4? To ta sama pracownia, która zaprojektowała nową Aleję Kwiatową i pawilon na niej. I tak też wyglądał ich projekt filharmonii: jak pawilon z Kwiatowej powiększony 50 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Nietrafiona inwestycja IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.13, 21:34 jak to mieli w zwyczaju hit > lerowcy, ukraińcy i jeszcze parę zwyrodniałych ideologii a propagowanych do dzi > siaj jedynie na ukrainie i przez diasporę ukraińską np. w Polsce Jak w ramach oszczędności będą tam siedzieli po 8 godzin dziennie przy świecach, to wtedy docenią genialność tego projektu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Nietrafiona inwestycja IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.13, 21:35 rzypuszczam, że ten obiekt nie bę > dzie w stanie zarobić nawet na swoje utrzymanie i szczeciński podatnik odczuje > to na swojej kieszeni... pożyjemy, zobaczymy... Jak w ramach oszczędności posiedzą tam po 8 godzin przy świecach, to wtedy docenią genialność projektu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek do lojalisty Re: Nietrafiona inwestycja IP: *.kalisz.mm.pl 09.03.13, 22:52 lojalista, równie głupiej oceny na temat tego pięknego projektu nie słyszałem. Nie wypowiadaj publicznie takich głupot.. Odpowiedz Link Zgłoś
lojalista Re: Nietrafiona inwestycja 10.03.13, 01:05 Jeżeli mieszkańcy Szczecina nie potrafią sobie poradzić ze zblazowanymi dyletantami, których silna reprezentacja buszuje po forum szczecińskiej GW, to w pełni zasługują na degrengoladę, jaka się dokonuje w ich mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
evergreen111 Re: Nietrafiona inwestycja 10.03.13, 16:09 Niestety, gros wypowiadających się tutaj to frustraci, którym nigdy nic się nie podoba. Fakt, że np. Aleja Skrzynek to granda wołająca o prokuratora, ale akurat filharmonia już teraz wygląda ciekawiej. Wszyscy poza Dyżurnymi Frustratami Tego Forum będą wkrótce z niej dumni. Odpowiedz Link Zgłoś
rmarcin555 Re: Nietrafiona inwestycja 10.03.13, 10:15 Projekt jest super. Ale rozumiem tęsknotę za swojską estetyką chaty krytej słomą. Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół r... 09.03.13, 22:05 Słuszną jest koncepcja nazwy: Pałac Królowej Śniegu Odpowiedz Link Zgłoś
goodwill501 Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół r... 09.03.13, 23:27 To miala byc wizytowka miasta! Za takie pieniadze na razie wrazenie bardzo taniego sidingu na dachu i elewacji... Jak plastikowy Colleoni na Placu Lotnikow tak i tutaj trąca tandetnym wykonczeniem. Mam nadzieje, ze to tylko tak wyglada na zdjeciach, a w rzeczywistosci bedzie duzo lepiej i jeszcze bedziemy dumni z tego budynku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.13, 10:47 >> i jeszcze bedziemy dumni z tego budynku! Niestety nie będziemy, ponieważ przy okolicznych budynkach wygląda jak betonowa kupa. Bylibyśmy dumni gdyby stał samopas np. na terenie dawnej Gontynki na boisku, czy w centrum któregoś z osiedli. A tak wybacz, pasuje tam jak pięść do nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
evergreen111 Re: Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół 10.03.13, 16:14 Tacy jak ty mówili to samo o Centrum Pompidou, Szklanej Piramidzie przed Luwrem czy o wieży Eiffla. I wiesz co? Okazało się, że nie mieli racji, bo architektoniczne kontrasty mogą jednak dawać znakomite rezultaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.13, 20:04 Tak, mamy już taki jeden w dziejach Szczecina zaraz obok na Alei Betonowej. Faktycznie wszyscy się nim zachwycają. Że o "szczerych" (chyba z założenia miało być szczerze tragicznych) betonowcach oszpecających Bramę Portową nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
lojalista Re: Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół 10.03.13, 20:13 tu akurat nie masz racji; centrum pompidou czy piramida przed luwrem były knotami, są knotami i zawsze będą knotami, a to że dziś są symbolami czegoś tam nie znaczy wcale, że umieszczenie ich w tych miejscach daje znakomite rezultaty; oczywiście wrosły w krajobraz, bo jakżeby inaczej; wszystko prędzej czy później wrasta w krajobraz; wieża eiffla stała się nawet symbolem paryża, ale jest to wynik kontrowersji raczej, niż wierności kanonom architektonicznego piękna i harmonii; wszystko zależy od kryteriów oceny; ten kto ceni kontrasty, przy odrobinie złej woli, nigdy się nie dogada ze zwolennikiem harmonii i przestrzennego spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
evergreen111 Re: Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół 12.03.13, 19:39 No tak... lojalista zadecydował co jest w Paryżu knotem, a co nie i wszyscy muszą teraz paść na kolana przed jego światłym wyrokiem. No to i ja też padam, Architekcie Wszech Czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
tertium-non-datur Przerośnięty bezkształtny kontener i tyle 10.03.13, 00:10 Przerośnięty bezkształtny kontener i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
evergreen111 Re: Przerośnięty bezkształtny kontener i tyle 10.03.13, 16:15 Na pewno widziałeś kiedykolwiek PROSTOPADŁOŚCIENNY kształt kontenera? Chyba jednak nie, skoro porównujesz go do kształtu filharmonii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: Przerośnięty bezkształtny kontener i tyle IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.13, 20:05 Buda dla psa ze stylowym dachem - teraz jesteś usatysfakcjonowany, jak kontener przeszkadza? Odpowiedz Link Zgłoś
tertium-non-datur Re: Przerośnięty bezkształtny kontener i tyle 10.03.13, 21:09 Widziałem kontenery po katastrofie morskiej... zostaje po nich to co teraz widać na dachu filharmonii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczeciniak Re: Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.03.13, 09:31 Ja propnuję by osobom odpowiedzialnym pensje tez wypłacić z półrocznym opóźnieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół 10.03.13, 19:45 Dobre :) Odpowiedz Link Zgłoś
arkonka2008 Hiszpańskie góry absurdu 10.03.13, 10:54 Oglądając zachowane zdjęcia przedwojennego szczecina nie trudno odnaleźć zdjęcia Sali Koncertowej, kóra znajdowała się dokladnie w miejscu nowo budowanego gmachu filharmonii i nie mogę wyjść z podziwu jak można było wybrać projekt kompetnie nie przystający do otoczenia istniejącej zabudowy. Piękny przedwojenny budynek Sali Koncertowej współgrał z otaczającą zabudową i swoim pięknem podkreślał wyjątkowość tego miejsca nie burząć a dopełniając zastaną przestrzeń. Z widoczną na przedwojennych zdjęciach przepiękną bryłą Teatru Miejskiego, Bramą Królewską, neogocyckim gmachem Policji stanowiła Sala Koncertowa wspaniałe dopełnienie - tą wisienkę na torcie. Obecna bryła filharmonii to zaprzeczenie dobrego smaku, ładu architektonicznego i hiszpańska góra absurdu nie pasująca do otoczenia. Myślę, że szanownej komisji zabrakło - no właśnie nie wiadomo czego, światła, wódki, dobrego smaku, wizji lokalnej, wyobraźni przestrzennej a może miłości do tego miasta. To pytanie pozostawiam bez odpowiedzi. Hiszpańskie góry absurdu na długie lata zapanują nad tym miejscem obok kolejnego poronionego pomysłu - piwnicznego muzeum o niewiadomo czym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Hiszpańskie góry absurdu IP: *.xdsl.centertel.pl 10.03.13, 18:28 nie widać by inwestor chwalił się ostatecznym kształtem, powstającej z takim mozołem oranżerii, podobnie jak tym bunkrem na przeciw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: Hiszpańskie góry absurdu IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.13, 20:09 O jestem zdziwiony, że ktoś ma takie samo zdanie o tym koszmarze. Ale nie martw się, zaraz pojawią się tutejsi "znawcy" architektury i Cię wyprostują ;-). Nasłuchasz się o Luwrze i Pompidou, i o tym jaki to światłu projekt i wspaniała bryła kolejnego, Fyftkowego betonowego koszmaru tam powstaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areq Re: Hiszpańskie góry absurdu IP: *.static.espol.com.pl 10.03.13, 22:11 I co uważasz, że dziś powinno się zbudować budynek w stylu architektonicznym sprzed 100 lat i to byłoby autentyczne i naturalne? Ja rozumiem, że Szczecin przed wojną wyglądał lepiej i mógł się podobać, ale to nie oznacza, że dziś należy budować w tamtym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Hiszpańskie góry absurdu 11.03.13, 00:21 Sala koncertowa istniała w otoczeniu, które dziś w 90% nie istnieje. Wtedy do niego pasowała. Dziś stanowiłaby dziwadło. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Hiszpańskie góry absurdu 11.03.13, 00:22 Dla wyjaśnienia, jestem zwolennikiem rekonstrukcji starych obiektów, o ile to są obiekty wpisane w otoczenie, brakujące w nim i nie dominujące w nim. W innym przypadku taki ruch jest błędem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: Hiszpańskie góry absurdu IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.13, 09:35 Bzdury gadasz, bezpośrednie sąsiedztwo cały czas istnieje i nie wiem jaki kretyn wydał zezwolenie na budowę tego czegoś przy zabytku, skoro nie została zachowana reguła podobieństw. Tak samo zresztą jak na Bramie przy poczcie. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Hiszpańskie góry absurdu 11.03.13, 10:07 poza budynkiem komendy nie ma juz nic z sasiedztwa. to byla aleja kamienic i wielkich gmachow. dzisiej taki gmach ma inne funkcje, inne wymagania (chociazby pozarowe) i dostepne sa inne technologie, do jakich dawne obiekty takiej wielkosci by nie pasowaly. colosseum w rzymie tez jest fajne, ale na stadion nikt takiego czegos teraz nie zbuduje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Hiszpańskie góry absurdu IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.13, 20:50 zed.1 napisał: > Sala koncertowa istniała w otoczeniu, które dziś w 90% nie istnieje. O, a to doprawdy rewolucyjne stwierdzenie! Ciekawe, ciekawe... Istnieje nadal Komenda Policji. Istnieje Brama Królewska. Istnieje narożny budynek (dawniej z redakcjami szczecińskich dzienników). Wzdłuż ul. Matejki ciągnie się pas zieleni, tak jak przed wojną (była to działka, na której przed 1914 rokiem planowano postawienie filharmonii, ale po 1918 zarzucono te plany i pozostał tylko Konzerthaus, bez dołączenia do niego filharmonii z prawdziwego zdarzenia). Nie wspominam już o kościele Piotra i Pawła. Jeśli to tylko 10% przedwojennego stanu, to gdzie stało owo 90%? Odpowiedz Link Zgłoś
puz.on Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół r... 10.03.13, 19:44 Z niecierpliwością oczekuję pierwszych koncertów w nowej oryginalnej filharmonii,kubatura podoba mnie się,dobrze że nie wracamy do odtwarzania architektury niemieckiej,musimy zaznaczyć własny ślad na piastowskich ziemiach odzyskanych. Odpowiedz Link Zgłoś
lojalista Re: Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół 11.03.13, 01:55 ha ha!!! własny ślad... mieliśmy fajny projekt szczecińskich architektów to jury pod kierownictwem warszawiaka wybrało lodową górę i mamy ślad hiszpański zamiast polskiego... hiszpanie trochę wysiłku jednak włożyli żeby przekonać jury, że ich projekt jest dobrze wpisany w otoczenie i że ma szczeciński charakter... w ich uzasadnieniu było kilka zdjęć nawiązujących do pionów, pinakli itp. - generalnie do charakteru szczecińskiej architektury co jest jak widać bzdurą ale jury zostało przekonane... jury dokonało głębokiej profesjonalnej analizy projektu i w uzasadnieniu napisało elokwentnie "to jest sztuka!"... rezultat będzie straszył przez długie lata... Odpowiedz Link Zgłoś
puz.on Re: Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół 11.03.13, 02:18 Niech wzbudza kontrowersje,dyskusje,budynek filharmonii berlińskiej ma 50 lat i piękny nie jest ale w środku cymes i można napić się piwa,u nas po wieczornym koncercie trzeba uważać by nie wpaść do muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół 11.03.13, 08:03 a ktory to mial nie straszyc? ktory z tych blizniakow termosa, galaxy, kosmosu, klocka www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=13876968&postcount=330 powiedz mi ktory tak cie zachwycil i ktory tak niby pasowal bo jak dla mnie zaden nie ma jakiegokolwiek zwiazku z sasiadem. obecny przynajmniej ma podobne dachy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.13, 09:36 Jakich ziemiach? Jakich? BUHAHAHAHA.... Odpowiedz Link Zgłoś
marek12345-6 Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół r... 11.03.13, 00:35 Ja poproszę UM o przedstawienie budzetu filharmonii. Jakie będą wpływy oraz koszta. Chciałbym zobaczyć jakie plany są co do wykorzystania tego budynku, Jakieś światowe konkursy? Może Chopinowskie? Lubie posłuchać muzyki i nie przeszkadzała mi stara filharmonia ale nie mam ochoty aby były zwiększane moje podatki dla miasta i były przeznaczane na utrzymanie czegoś takiego szczególnie, że przez brak wizji tego miasta moje wpływy maleją.... na rzecz centrów handlowych z darmowymi parkingami przez 1h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reja Re: Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół IP: *.xdsl.centertel.pl 11.03.13, 18:56 "zed.1" zagalopował się lub przekornie chciał nam udowodnić, że w ocalałą architekturę otaczająca ten plac wciskanie tego dziwoląga i tamtego bunkra dialogu wydaje się co najmniej nieporozumieniem. miejski konserwator zabytków pewnie tak nie uważa a może go nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
delacroix25 Nasza nowa filharmonia rośnie, ale będzie pół r... 11.06.14, 13:57 A może lepiej tak? fotoforum.gazeta.pl/photo/0/hj/vb/oijf/9kQn3HgQ38pi3qizUB.jpg Odpowiedz Link Zgłoś