absztyfikant 22.07.04, 16:56 Polecam swoja wyswietlajaca sie na czerwnono sygnaturke z ineteresujacym licem Sediny wlasnie:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alex Re: Sensacyjne odkrycie rzeźby Ludwiga Manzla w S IP: 195.136.49.* 22.07.04, 22:14 Taka rzecz powinna zostać w Szczecinie. To na jej wykup do Muzeum pan Karwowski powinien szukać pieniądze. Ale jestem przeciwnikiem odlewania nowej Sediny. Starą Sedinę Niemcy zamienili na kule. Taką podjęli decyzję. Nie prostujmy historii. Nie zaśmiecajcie Szczecina germańskim chłopobabem. Odpowiedz Link Zgłoś
vojciech Re: Sensacyjne odkrycie rzeźby Ludwiga Manzla w S 22.07.04, 22:23 Gość portalu: alex napisał(a): > Nie zaśmiecajcie Szczecina germańskim chłopobabem. Szczecin jest już zasmiecony wszystkim czym się da. Sedina raczej mu nie zaszkodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: Sensacyjne odkrycie rzeźby Ludwiga Manzla w S 23.07.04, 02:15 Gość portalu: alex napisał(a): > Taka rzecz powinna zostać w Szczecinie. To na jej wykup do Muzeum pan Karwowski > > powinien szukać pieniądze. Ale jestem przeciwnikiem odlewania nowej Sediny. > Starą Sedinę Niemcy zamienili na kule. Taką podjęli decyzję. Nie prostujmy > historii. > Nie zaśmiecajcie Szczecina germańskim chłopobabem. Nie zasmiecajmy forum bezmozgimi postami takimi jak ten powyzej... Odpowiedz Link Zgłoś
zaczepialski Sedina to piękny symbol Szczecina - zmienisz 22.07.04, 22:30 zdanie ALEX jak ujrzysz ją na pl.Tobruckim :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Sensacyjne odkrycie rzeźby Ludwiga Manzla w S IP: *.fnet.pl 22.07.04, 22:39 podobieństwo?, raczej chęć tego (ale to nie zmienia faktu, że figurka godna paru zł - oczywiście podane kwoty to sugestia dla snobków, ale niech im będzie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rd Re: Sensacyjne odkrycie rzeźby Ludwiga Manzla w S IP: *.nitka.net.pl 23.07.04, 01:27 no ale jesli to faktycznie jest tyle warte to musi miec dola ten "zbieracz" co sprzedal to za pare zlotych.... Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: Sensacyjne odkrycie rzeźby Ludwiga Manzla w S 23.07.04, 15:34 Gość portalu: pieszy napisał(a): > podobieństwo?, raczej chęć tego podobnienstwo TWARZY. to jest napisane wyraznie w artykule i powod tego jest jasny dla kazdego kto ma choc bazowa wiedze z zakresu historii sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Sensacyjne odkrycie rzeźby Ludwiga Manzla w S IP: *.fnet.pl 23.07.04, 21:41 drogi mike102, oczywiście masz rację, że w artykule wyraźnie napisane jest o podobieństwie twarzy. nie chcę być złośliwy, ale czy przyszło Ci do głowy, że myślę o grabiach. (podobieństwo?, raczej chęć tego) ładna figurka! Odpowiedz Link Zgłoś
buddy Re: Sensacyjne odkrycie rzeźby Ludwiga Manzla w S 23.07.04, 07:45 abszty ja też chciałbym żeby moje miasto wyglądała jak naj lepiej ale czy nie uważasz że sa ważniejsze rzeczy do zrobienia niż rozczylanie się nad pomnikiem sediny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Sensacyjne odkrycie rzeźby Ludwiga Manzla w S IP: 195.136.49.* 23.07.04, 09:15 Taką forsę jaką trzeba zebrać na Sedinę lepiej przeznaczyć na odratowanie tego co już mamy, np. jakiś kamienic. Ludzie co was tak zaćmiło. Popatrzcie na tą Sedinę. Piękna panna. Dobre sobie. Szeroka szwabska gęba, na chłopskie bary, wielkie łapska. Niemcom przed wojną się podobała, bo wyglądała jak oni. PS. Mike102 ludzie mają prawo do odmiennych poglądów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeźnik Re: Sensacyjne odkrycie rzeźby Ludwiga Manzla w S IP: 62.29.137.* 23.07.04, 09:29 Ludzie! Na pomniczek ofiar grudnia miasto daje okrągłą bańkę, a na prawdziwe dzieło sztuki nie może znależć kilkunastu tysiaczków?! Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: Sensacyjne odkrycie rzeźby Ludwiga Manzla w S 23.07.04, 15:25 Gość portalu: alex napisał(a): > Taką forsę jaką trzeba zebrać na Sedinę lepiej przeznaczyć na odratowanie tego > co już mamy, np. jakiś kamienic. > Ludzie co was tak zaćmiło. Popatrzcie na tą Sedinę. Piękna panna. Dobre sobie. > > Szeroka szwabska gęba, na chłopskie bary, wielkie łapska. Niemcom przed wojną > się podobała, bo wyglądała jak oni. > > PS. Mike102 ludzie mają prawo do odmiennych poglądów to nie odmienne zdanie. to co prezentujez to kompletna ignorancja i nieznajomosc podstawowych faktow dotyczacych inicjatywy odbudowy pomnika. Odpowiedz Link Zgłoś
vojciech Re: Sensacyjne odkrycie rzeźby Ludwiga Manzla w S 23.07.04, 16:30 Gość portalu: alex napisał(a): > Taką forsę jaką trzeba zebrać na Sedinę lepiej przeznaczyć na odratowanie tego > co już mamy, np. jakiś kamienic. Ależ nikt Ci nie zabrania zbierania forsy na odnowę kamienic. Masz taką ochotę, to do dzieła! A jeżeli chodzi o moją prywatną forsę, to pozwól, że wydam na to, co ja uważam za lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzmine Manzelbrunnen znaczy fontannna Manzla IP: 212.160.138.* 23.07.04, 10:27 ew. można to tłumaczyć jako źródło. Dlaczego w szczecińskim dodatku Gazety pisze się czasami takie bzdury, przecież to można sprawdzić w każdym słowniku!! Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant alex: prymitywny i obskurancki bełkot 23.07.04, 12:07 Szkoda szerzej komentowac. Mozesz sobie podac rece z kolejnym germanofobem Jurczykiem, ktory - o dziwo - zobowiazal sie do pomocy przy odbudowie Sediny. Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: alex: prymitywny i obskurancki bełkot... 23.07.04, 15:32 ...rodem z silowni w piwnicy jakiegos bloku na slonecznym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Książę P. Re: alex: prymitywny i obskurancki bełkot... IP: *.pl / 195.136.49.* 23.07.04, 21:57 a co masz drogi mike do słonecznego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuj ignacy Dziennikarz - dyletant IP: *.com.pl 23.07.04, 12:09 Od kiedy to "Manzelbrunnen" oznacza "pannę Manzla"???? Wstyd! Nieuctwo i dyletanctwo! Manzelbrunnen to chyba podstawowe pojęcie przy opisywaniu Sediny? Więc może zamiast prostackiego wymądrzania się lepiej zajrzeć do książek? Po raz kolejny wyszła niekompetencja niedouczonych szczecińskich dziennikarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska sedina 23.07.04, 15:00 nie rozumiem czemu akcja społeczna budzi niechęć? przecież jakby(śmy) chcieli to zbiórka byłaby na kamienicę. ludzie dobrowolnie chcą zbierać na sedinę a nie na co innego. mnie się podopba. a potem czas na amorki przy bramie portowej. Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: Dziennikarz - dyletant 23.07.04, 15:28 Gość portalu: wuj ignacy napisał(a): > Od kiedy to "Manzelbrunnen" oznacza "pannę Manzla"???? Wstyd! Nieuctwo i > dyletanctwo! dlaczego sadzisz ze to tlumaczenie? dziennikarz tak nazwal rzezbe, i ok. mi sie podoba. artukul to nie slownik niemiecko-polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuj ignacy Re: Dziennikarz - dyletant IP: *.com.pl 23.07.04, 16:51 Cytuję: "(...) mam wśród nich wiele z Manzelbrunnen ["panną Manzla", czyli Sediną - red.]". Koniec cytatu. Czy to właśnie nie wynika z kontekstu, że Pani Podgajna wyprowadziła Sedinę z "panny Manzla" a tą z kolei z "Manzelbrunenn"? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia33 Re: Sensacyjne odkrycie rzeźby Ludwiga Manzla w S 23.07.04, 15:14 Ile takich perełek zostało zniszczonych.Szczecin był cudowny. Buddy ,chyba nie ma co robić, jego posty są zawsze zlośliwe i prostackie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Sensacyjne odkrycie rzeźby Ludwiga Manzla w S IP: 213.155.191.* 23.07.04, 15:16 Przyganiał kocioł garnkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia33 Re: Sensacyjne odkrycie rzeźby Ludwiga Manzla w S 23.07.04, 15:27 Gość portalu: XYZ napisał(a): > Przyganiał kocioł garnkowi. uderz w stół ,a nożyce się odezwą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Sensacyjne odkrycie rzeźby Ludwiga Manzla w S IP: *.comnet.krakow.pl 23.07.04, 22:20 Czy jest już jakiś komitet odbudowy tego pomnika ? staropolskim obyczajem bez kłótni się nie obejdzie. Po jaką cholerę tyle gadać, podajcie lepiej jeżeli jest, numer konta gdzie można wpłacić datek. Tym co sie podoba nowy Szczecin niech jadą na Kaliny albo na Słoneczne i zachwycają się zdolnościami naszych architektów. Odbudowa pomnika powinna być sprawą która łąćzy a nie dzieli, kiedyś te animozje polityczne w końcu muszą się skończyć, bo inaczej Szczecin będzie nadal miastem kojarzącym sie z paprykarzem i jego czerwona naklejką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Sensacyjne odkrycie rzeźby Ludwiga Manzla w S IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.04, 10:49 ciekawym ile też odpalił Pan Antykwariusz temu co przyniósł. Odpowiedz Link Zgłoś