Dodaj do ulubionych

Opłaty za śmieci i apel do Tuska. Co się działo...

22.04.13, 21:07
Popierające prezydenta kluby SLD i PiS nagle wycofały swoje projekty uchwał w sprawie naliczania opłat za wywóz śmieci. W ten sposób zwyciężył pomysł prezydencki, zawierający stawki wyższe niż proponowali koalicjanci.

Hurra! Znowu będą pieniądze na nagrody dla pasożytów żerujących na naszych podatkach!!!
Obserwuj wątek
    • szczecin321 Bylejakość miarą władzy 22.04.13, 21:29
      Prezydent Krzystek razem z doradcami jeszcze ostatniego dnia opracowywał co tu można jeszcze szczecinianom zabrać i udało się. Przeforsowali najwyższe stawki nie zastanawiając się nad zasobnością portfeli naszych obywateli. Co tu jest grane ? Jak jeszcze długo takie działania będą wizytówką władz miasta ?
      Najlepsze w tym wszystkim jest informacja o terenie po VIII LO :

"Prezydent zobowiązał się, że tak będzie. Budynek zostanie wydzierżawiony. Na sprzedaż wystawiona zostanie tylko część działki. "

A jednak dopiął swego :). Ciekawe kto kupi i za ile ten teren ?

Pozdrawiam i zapraszam

www.facebook.com/pages/Szczecin-bez-korupcji/459647790774706
      • zed.1 Mój krótki komentarz 22.04.13, 23:28
        To jest banda sprzedajnych kurew a nie rada miasta.
        • zed.1 Jeszcze jedno 23.04.13, 08:59
          Prawie 25% więcej wyciągną ze śmieci niż wcześniejsze projekty radnych. Ogromna różnica kosztu. Od początku planowano wyssać jak najwięcej i ssać będą, obojętnie, że w przetargach wyszło taniej.

Radni znowu się sprzedali Krzystkowi i głosowali jemu a nie mieszkańcom na rękę.

Kto będzie pilnować tego ile miasto w ten sposób zarabia, mimo, że nie powinno na śmieciach zarabiać?
          • Gość: gość Re: Jeszcze jedno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.13, 09:08

zed.1 napisał:

> Radni znowu się sprzedali Krzystkowi i głosowali jemu a nie mieszkańcom na rękę

Ciekawe kto i gdzie dostanie etacik w miejskiej spółce?

A jak tu ostrzegano na forum że Krzystek na kolejną kadencję to będzie tragedia z katastrofą i dramatem to stałeś za nim murem...
            • zed.1 Re: Jeszcze jedno 23.04.13, 09:29
              Niestety Krzystek popsuł się szybciej i gorzej niż zakładałem.
          • hexacopter Re: Jeszcze jedno 23.04.13, 11:35
            ta jakiś skandal jest!
          • Gość: ... Re: Jeszcze jedno IP: *.asterisc.pl 23.04.13, 11:41
            mieszkańcom na rękę to oni jak widać mogą tylko narobić - w końcu będzie tego gnoju aż za dużo a wtedy... lista radnych jest ogólnie dostępna
        • Gość: takaprawda Re: Mój krótki komentarz IP: *.asterisc.pl 23.04.13, 11:39
          krótko, zwięźle i na temat - ludzie możemy zmienić ten burdel tylko poprzez wybory... może przyśpieszone?
      • Gość: takaprawda Re: Bylejakość miarą władzy IP: *.asterisc.pl 23.04.13, 11:38
        znjomy znajomego za 1 zł lub kościół - co by ludzie modlili się o pracę i zdrowie dla jaśnie nam panującego...
    • Gość: KK Re: Opłaty za śmieci i apel do Tuska. Co się dzia IP: *.147.96.13.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.04.13, 21:42
      krzystek jesteś słabszym preziem od jurczyka
      • Gość: ... Re: Opłaty za śmieci i apel do Tuska. Co się dzia IP: *.asterisc.pl 23.04.13, 11:42
        fakt - tamten był tylko słaby ale sam z siebie - a tutaj dochodzi jeszcze zła wola
    • Gość: Szczecinianin Opłaty za śmieci... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.13, 21:50
      Domek w prestiżowej dzielnicy Wielgowo (bez kanalizacji... a unia dała na oczyszczalnie podobno pod warunkiem że cały Szczecin będzie miał kanalizacje to tak nie do końca z tematem bo my w "domkach" to ryczałt będziemy mieli...

ale do meritum...

Stan obecny: ok 550 pln za rok niesegregowanych śmieci odbieranych w każdy czwartek o godzinie 7 rano- można regulowac zegarek....

Stan na 1 lipca: ok 1020 pln za rok niesegregowanych śmieci i uwaga z tego co się doczytałem odbierane 2 razy w miesiącu i ups... bez podanej godziny.... ;)

Pytanie: czy ja się mylę, czy w wała będę od 1 lipca robiony?

Może ktoś sprostuje moje jeśli się mylę....
      • Gość: meteor Re: Opłaty za śmieci... IP: *.globalconnect.pl 22.04.13, 21:59
        Dlaczego nikt z radnych nie spyta w referendum o to mieszkańców. Solidarna Polska ma rację: trzeba zawsze zapytać mieszkańców o strefę parkowania, in vitro, straż miejską i wiele innych spraw. A tak mają w czterech literach.
        • Gość: gshegosh Re: Opłaty za śmieci... IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.13, 17:14
          Zapytali. I w dupie mają, co mieszkańcy odpowiedzieli. Tak wygląda "demokracja".

www.konsultuj.szczecin.pl/konsultacje/chapter_116027.asp?soid=BDA2BEB0663C4748BB277E9D0E8A158C
      • Gość: mariner Re: Opłaty za śmieci... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.13, 08:00
        Domek przyprzedwojennej ulicy w prestizowej dzielnicy Warszewo. 34 lata temu w warunkach budowy "przylaczenie do kanalizacji miejskiej" - szambo do dzis. Umowa z Remondisem,
        456zl rocznie, odbior raz w tygodniu, smieci ekologiczne raz w miesiacu + talony na gabaryty.
        Jak i za ile bedzie "po nowemu" jeszcze nie wiem ale na 100% nie bedzie anilepiej, ani taniej co widac po dostarczonych z ulotka workow do sortowania ( mniejsze )
    • szczecin74 Opłaty za śmieci i apel do Tuska. Co się działo... 22.04.13, 22:53
      Radnym głosującym za obiecuję głosowanie przeciw w najbliższych wyborach. Szczecin do tej pory był znany z brudu ,może też być znany ze smrodu.
      • Gość: prawda Tusek! Ratuj na biednych i... IP: *.ias.bredband.telia.com 22.04.13, 22:55
        głupich...
        • Gość: h Pan Krzystek, ale czy pan? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.13, 23:26
          dziękuję bardzo za wielokrotność obecnie ponoszonej opłaty za śmieci.
          I proszę uzasadnić merytorycznie związek ilości "produkowanych" śmieci zużytej wody, a w drugim przypadku przyznanie ryczałtu.
          Ci, którzy płacili za wszystkie śmieci teraz zapłacą wielokrotnie więcej bo się myją, a wywożący śmieci do lasu (ci z części domków jednorodzinnych) dostaną mały ryczałt, a myć się będą jak dotychczas.
          Wstyd dla rozumu.
          • Gość: Menel Ciecin - raj dla meneli! IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.13, 23:54
            W Ciecinie szukasz rozumu?

• exman Re: Opłaty za śmieci i apel do Tuska. Co się dzia 23.04.13, 07:09
        "Popierające prezydenta kluby SLD i PiS nagle wycofały swoje projekty uchwał w sprawie naliczania opłat za wywóz śmieci. W ten sposób zwyciężył pomysł prezydencki, zawierający stawki wyższe niż proponowali koalicjanci."

Kliniczny przykład dziennikarskiego bełkotu.
        • Gość: ja Re: Opłaty za śmieci i apel do Tuska. Co się dzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.13, 17:08
          wręcz przeciwnie. bardzo logiczne
    • Gość: Gosc Re: Opłaty za śmieci i apel do Tuska. Co się dzia IP: *.88-199-145.vspace.pl 23.04.13, 07:39
      Jak to sie pieknie wszystko domyka :).
      Do Zbilku przyjmuje sie zony partyjnych kolegow z rady miasta. I co sie dzieje? Podzwyzsza sie meszkancom czynsze i jest kasa dla znajomych krolika na pensje ktora nie jest najnizsza krajowa.
      Powstaje spoleczka miejska obslugujaca oczyszczalnie gdy jeszcze oczyszczalni nie ma. Kto w niej zasiada?
      Zarzad Wodociagow zapowiedzial, ze Szczecinianie za malo placa za wode, a ciezko przezyl inwestycje oczyszczalni. Wiec bedzie zmuszony podniesc nam oplaty za wode, bo inaczej nie da rady dac podwyzki zarzadowi. To nas czeka w przyszlym roku. Podniosa oplaty za wode, i sila rzeczy za smieciuchy. Wszyscy w miescie sie ciesza, od Kedziolki uchwalajacego podwyzki w SPA, po zone Szalabawki w Zbilku :).
      Tadammmm... Fajnie jest byc rodzina albo znajomkiem koalicji PiS i SLD.
    • leszek.only Nie głosujemy za złodziejami !!!! 23.04.13, 07:58
      Wydrukowałem już sobie listę złodziei głosujących ZA okradaniem mojej kieszeni przy wyborach napluję im w twarz tak jak oni mi plują i okradają niech gnoje scezną a jeśli mają sumienie w co osobiście wątpię niech tych złodziei zagryzie życzę im bezsennych nocy złodzieje!!!!
      • Gość: ... Re: Nie głosujemy za złodziejami !!!! IP: *.asterisc.pl 23.04.13, 11:44
        tez tak robię - i namówię do tego wszystkich znajomych i rodzinę - musimy przegonić kombinatorów, dorobkiewiczów i inne szumowiny
      • Gość: qwerty Re: Nie głosujemy za złodziejami !!!! IP: *.asterisc.pl 23.04.13, 11:47
        przyjdzie czas na rozliczenie tych którzy gardzą innymi...

Wyniki szczegółowe:
        Balicka : ZA
        Biernat : ZA
        Bródka : PRZECIW
        Dąbrowski : ZA
        Duklanowski M. : ZA
        Duklanowski L. : ZA
        Dzikowski : ZA
        Herczyńska : PRZECIW
        Hinc : ZA
        Jacyna-Witt : PRZECIW
        Jania : ZA
        Jerzyk : ZA
        Kęsik : ZA
        Kolbowicz : ZA
        Kozłowski : ZA
        Krystek : ZA
        Liktoras : ZA
        Lemm : PRZECIW
        Marchewka : PRZECIW
        Napieralski : ZA
        Paluch : PRZECIW
        Sieńko : PRZECIW
        Stopyra : ZA
        Szałabawka : ZA
        Tyszler : PRZECIW
        Wijas : ZA
        Zielińska : PRZECIW

• 78malina Opłaty za śmieci i apel do Tuska. Co się działo... 23.04.13, 09:24
      Teraz wszyscy płacący do tej pory uczciwie za śmieci dostaną w d...ę, a mieszkańcy z domków jak wyrzucali śmieci do lasów tak robić to będę nadal. Radnym i prezydentowi za tą decyzję podziękujemy w wyborach, złodzieje...
      • Gość: pi Re: Opłaty za śmieci i apel do Tuska. Co się dzia IP: *.polimex-mostostal.pl 23.04.13, 10:20
        Domek jednorodzinny.
        2 osoby.
        Do 1 lipca: Pojemnik 120l opróżniany raz w tygodniu + segregacja, kopostownik. Opłata 360/rok.
        Po 1 lipca: Zasady wywozu śmieci- nieznane. Oplata za segregację (ryczałt): 680/rok, teoretycznie przy przeliczeniu stawki wg m3 zużytej wody(podlewanie osobny licznik): (śr. 3m3/os/m-c): 315/rok.

Gdzie tu logika???!!!!
        Radny kradnie.
      • Gość: JB Re: Opłaty za śmieci i apel do Tuska. Co się dzia IP: 212.14.0.* 23.04.13, 11:32
        To ja się czuję poszkodowana. Płaciłam za wywóz śmieci według zużycia. Mam indywidualną umowę podpisaną z firmą. Często kosz wypełniony był do połowy, ale trudno.
        A teraz jeszcze dodatkowo doliczą mi do śmieci wodę,, którą podlewam kwiatki w ogródku. Sama już nie wiem, może lepiej zabetonować miasto, wtedy zaoszczędzimy na wodzie...
      • Gość: Ojciec Siwek Re: Opłaty za śmieci i apel do Tuska. Co się dzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.13, 19:52
        Co się czepiasz właścicieli domków jednorodzinnych? Cztery osoby w szeregowcu, mamy pojemnik 80 litrów wypełniony w 70 %, segregujemy odpady, mamy kompostownik. Płacę 36 zł miesięcznie. Sąsiedzi, którzy mają pojemik 120 litrów zawsze wypełniony z czubem, nie sortują odpadów płacą ok. 54 zł. Wprowadzają ryczałt 57 zł za domek. Oni dostają podwyżkę rzędu 3 zł jeśli zaczną segregować, ja zaś 21 zł. Gdzie tu sens i logika?
        • zazaq Re: Opłaty za śmieci i apel do Tuska. Co się dzia 23.04.13, 23:10
          Nikt tu się nie czepia Siwizny. Jedno tylko należy stwierdzić uczciwie. To przez Was ta cała afera śmieciowa, bo to tzw. "domkowcy" wyrzucają swoje szanowne śmieci po rowach, lasach i gdzie im tylko fantazja pozwoli. Ja moje wyrzucam po prostu do kubła i płacę tyle, ile ode mnie żądają.
    • Gość: z bloku Re: Opłaty za śmieci i apel do Tuska. Co się dzia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.13, 10:20
      a od kiedy to Szczecin tylko domkami stoi? większość budynków wielorodzinnych jest . To jak według co po niektórych ma być naliczana opłata?

według liczby zameldowanych w 1 mieszkaniu? a jeśli ten zameldowany- sztuk jeden wyjechał i mieszkanie wynajął, a w miejsce jednej sztuki zameldowanej mieszka sześciu niezameldowanych, to kto ma płacić za te pięć sztuk ? a jeśli mieszkania nie wynajął i stoi sobie puste to za co ma płacić, skoro ani wody nie zużywa, ani śmieci nie produkuje? za co ma płacić?
      od metrażu? na 63m2 w moim pionie mieszka - parter - 2 osoby, 1piętro - małżeństwo z dwójką małych dzieci, 2piętro - małżeństwo z nastolatkiem i babcią, 3piętro - małżeństwo z dwójką przedszkolaków, 4piętro - samotna pani. To jak i dlaczego ta samotna ma płacić tyle samo za śmieci co 4 lub pięć osób w lokalu? tyle samo śmieci naprodukje? no BEZ żartów

jakie to inne cudowne rozwiązania macie ?
      • Gość: eksperymentatorka Re: Opłaty za śmieci i apel do Tuska. Co się dzia IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.13, 11:09
        Pies jest chyba gdzie indziej pogrzebany - wydaje mi sie,że w Szczecinie jest za duzo wdów, które zostały w "za dużym dla nich metrażu" .Mozna więc stopniowo , powolutku namierzać się na odzysk .Seria odpowiednich przepisów i kobitki z " niepotrzebnymi im mieszkaniami" wylądują w jakichś ruderach na obrzeżach miasta lub altankach pod lasem .
        /Przeprowadziłam "test" , wyniki reakcji na "nadmetraż "samotnej kobiety kiedyś opublikuję -wspaniała kopalnia wiedzy o mentalności naszego społeczeństwa i funkcjonowaniu różnych instytucji .
    • kingsizemax Opłaty za śmieci i apel do Tuska. Co się działo... 23.04.13, 11:49
      Do wyborów nie tak daleko .Mam nadzieję ,że pisowskim i postkomunistycznym gnojom zapamiętamy . Częste mycie skraca życie?
    • zazaq Opłaty za śmieci i apel do Tuska. Co się działo... 23.04.13, 12:58
      Nie mogę zrozumieć dlaczego właściciele nieruchomości mają za wywóz odpadów płacić ryczałtem a właściciele mieszkań w wielorodzinnych domach od zużycia wody.
      W moim przypadku wzrost opłaty o 150% (do tej pory 28,20/m-c za 2 osoby).
      Willowcy za dowolną ilość osób (nawet rodziny wielopokoleniowe) zapłacą w najgorszym wypadku 85 zł. Czy to jest społecznie sprawiedliwe? Przecież to ludzie produkują śmieci!
      Nie przyjmuję do wiadomości że administracje (wspólnoty mieszkaniowe) nie wiedzą ile osób mieszka w danym lokalu. Może niech się zaczną interesować tym, czym powinni.
      To, że zużywam dużo wody nie świadczy o tym, że produkuję np. podwójną ilość śmieci. Jakaś paranoja!!!
      • Gość: xyz Re: Opłaty za śmieci i apel do Tuska. Co się dzia IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.13, 17:50
        To działa również w drugą stronę. Mieszkam w małym szeregowym domu jednorodzinnym sam (tymczasowo, bo syn studiuje poza Szczecinem, żona również pracuje w innym mieście i przyjeżdża tylko w weekendy - oboje wrócą za trzy lata, więc domu nie sprzedam). Wody zużywam niewiele, ogródek mam mikroskopijny, śmieci (segreguję!) pół pojemnika tygodniowo. Zapłacę za wywóz śmieci tyle samo, co zużywająca niewiele wody hipotetyczna rodzina brudasów mieszkająca w bloku, znacznie więcej niż płacę dzisiaj. Zapłacę też, w przeliczeniu na osobę, sześciokrotnie więcej niż liczna rodzina mieszkająca w takim samym domku obok.

Nie rozumiem dlaczego, po pierwsze: jestem dyskryminowany w stosunku do rodzin wieloosobowych mieszkających we własnych domach jednorodzinnych, po drugie: dlaczego, w przeciwieństwie do mieszkańców bloków, jestem dyskryminowany poprzez pozbawienie jakiegokolwiek wpływu (chociażby tak kulawego, jak przez ograniczenie zużycia wody) na wysokość opłaty za wywóz śmieci.

Wydaje mi się, że Konstytucja gwarantuje równość obywateli wobec prawa.

Czy jest na sali prawnik, który doradziłby, jak zaskarżyć (może do wojewody, w ramach nadzoru) tę jawnie dyskryminacyjną uchwałę? A może radni opozycyjni ruszyliby d...y i zaskarżyli?
        • Gość: Ania Re: Opłaty za śmieci i apel do Tuska. Co się dzia IP: *.hartwig.szczecin.pl 24.04.13, 14:09
          Dokładnie mam to samo zdanie co Pan. Jestem wdową z małym dzieckiem i dla mnie obecnie to podwyżka co najmniej 100 %. Tylko dlatego, że mam domek jednorodzinny i jest nas niewiele ilościowo w tym domu. Już nawet spisuję skargę na uchwalę do Wojewody to jest śmieszne, jawna dyskryminacja. Nawet nie dali nam wyboru, czy chcemy od wody, czy ryczałt. A te ceny to chyba z kosmosu. Ogólnie rzecz biorąc ustawa śmieciowa została stworzona chyba po to, żeby na tym zarobić i zdenerwować ludzi. A Ci co tak posądzają wszystkich właścicieli domków o wyrzucanie śmieci do lasu niech się trochę opanują.
    • maxymus1 Opłaty za śmieci i apel do Tuska. Co się działo... 23.04.13, 15:57
      1) Proszę mnie uprzejmje oświecić, czy jeżeli ja, posiadając w starym budownictwie wannę, w dodatku w której się kąpiemy, trzy osoby, i posiadam licznik na wodę, a co za tym idzie zużywam duże ilości wody, za którą to i ścieki uczciwie płacę, to czy ja wtedy będę po tej uchwale płacił więcej za śmieci, niż sąsiad mieszkający vis a vis, z taką samą rodziną, nie mający tego urządzenia, oraz licznika na wodę, to czy ja będę obligatoryjnie płacił więcej od niego za śmieci ?
      2) Chociaż ZED1, to nie moja bajka jest, to w tym przypaku w 100%-tach podpisuje się pod jego wywodami na temat działania całego Zarządu Miasta, i tzw. koalicji egzotycznej.
      3) wybory i tak wygra Krzystek, bo głosować idą tylko, no prawie tylko, urzędnicy i ich rodziny, różni pociotkowie, i uprzywilejowani, i ci co im się powodzi w tym szambie, no chyba żeby ktoś z jajami teraz za referendum się wziął, to wtedy by został odwołany, w co wątpię.
    • elka1949 Opłaty za śmieci i apel do Tuska. Co się działo... 23.04.13, 16:38
      Panowie i Panie Radni na szczęście niedługo wybory, bo czynicie nasze miasto najdroższe w kraju. Najdroższa woda (za to Zarząd ZWiK ma też najwyższe nagrody w kraju), najdroższe śmieci (Prezydent był albo jest w Radzie Nadzorczej firmy REMONDIS). Szczecinianie powinni zjednoczyć się w walce z tym towarzystwem wzajemnej adoracji. Nie możemy być bezsilni. Może J.Krzystek wytłumaczy nam skąd zmiana wysokości opłat (w stosunku do poprzedniej propozycji - przecież firmy stające do przetargu podały dużo mniejsze stawki niż brano pod uwagę pierwotnie).
      • maxymus1 Re: Opłaty za śmieci i apel do Tuska. Co się dzia 23.04.13, 16:50
        elka1949 napisała:

> Panowie i Panie Radni na szczęście niedługo wybory, bo czynicie nasze miasto na
        > jdroższe w kraju. Najdroższa woda (za to Zarząd ZWiK ma też najwyższe nagrody w
        > kraju), najdroższe śmieci (Prezydent był albo jest w Radzie Nadzorczej firmy R
        > EMONDIS). Szczecinianie powinni zjednoczyć się w walce z tym towarzystwem w
        > zajemnej adoracji
        . Nie możemy być bezsilni. Może J.Krzystek wytłumaczy nam
        > skąd zmiana wysokości opłat (w stosunku do poprzedniej propozycji - przecież fi
        > rmy stające do przetargu podały dużo mniejsze stawki niż brano pod uwagę pierwo
        > tnie).
        A czy Pańi Szanowna oglądała film taki pod tytułem " UKŁAD ZAMKNIĘTY" , no, szkoda że nie skorzystano z aktorów ze Szczecina, tzw. naturszczyków, było by może drożej, ale realniej, chociaż tam też prawdę przedstawiono, ale Gajos to Gajos, dla mnie zawsze Janek z 4 pancernych, a nie Prokurator, a tutaj było by wszystko jasne, przestępcy grają przestępców.
    • k-ac Opłaty za śmieci i apel do Tuska. Co się działo... 17.05.13, 00:40
      Mieszkamy z żoną w domku w 2 osoby. Obok w znacznie większym domu zamieszkuje 3-pokoleniowa rodzina, razem kilkanaście osób. Oprócz tego sąsiedzi mają 4 sublokatorów w przybudówce. Więc łącznie mieszka tam przynajmniej 18 osób, dotychczas mieli 3 kubły 120 litrowe opróżniane co tydzień, czyli 360 litrów tygodniowo, czyli ok. 1500 litrów miesięcznie. U nas kubeł 120 litrowy jest opróżniany dwa razy w miesiącu, co daje 240 litrów miesięcznie. Od 1 lipca będziemy płacić tak samo! Gratuluję Krzystkowi i jego posłusznym radnym! Ale ja się z tym pogodzę, bo w tym kraju nie ma takiego idiotyzmu, którego nie dałoby się wprowadzić w życie. Chociaż widok np. 15 pokojowej rezydencji z 5 kubłami i skromnego 100 metrowego domku z jednym kubłem obok - płacących tak samo za wywóz śmieci to naprawdę humoreska.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka