Gość: rzeźnik IP: 62.29.137.* 29.07.04, 09:16 Nareszcie ktoś chce zrobić porządek z finansami Kościoła!!! info.onet.pl/956832,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jolka Re: Brawo SdPl!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 09:23 te, rzeźnik, wierzysz w garbate aniołki??? chcieć, a MÓC, tym bardziej - ZROBIĆ, to są baaardzo różne sprawy. Medialnie i propagandowo fajnie to wygląda, ale pamiętaj, że 2000 lat nauczyło towarzyszy sukiennych, jak se radzić z niepokornymi owieczkami. Zresztą już widzę reakcje kato-prawicy i kato-lewicy wspólnie okupujące trybunę sejmową hihihi Zbliżają się WYBORY, a borówki cienko przędą, więc się chwytają każdej kiełbasy wyborczej, jak kiedyś SLD aborcji. Co z tego wyszło? jedno G. Teraz też tak będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeźnik Re: Brawo SdPl!!! IP: 62.29.137.* 29.07.04, 09:36 Ależ ja się z tobą absolutnie zgadzam. Ja tylko wyraziłem zadowolenie z inicjatywy. Jak się nie mówi o sprawie to wszyscy o niej zapominają. W SLD od lat mówi się o rozwiązaniu "tych" drażliwych spraw ale niestety często brakuje parlamentarzystom odwagi. Dlatego cieszę się, że Federacja Młodych Socjaldemokratów wyszła z inicjatywą wycofania religii ze szkół, SdPl mówi o finansach Kościoła. Ale trochę mało tego. Lewicowe formacje powinny na okrągło grzmieć o tym co ma zapisane w swoich programach, tak jak prawica wykrzykuje narodowe i antyeuropejskie hasła. Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: Brawo SdPl!!! 29.07.04, 09:28 zrobimy porzadek z finansami kosciola, obnizymy podatki, zwiekszymy wydatki budzetowe, stworzymy 10mln nowych miejsc pracy, zapenimy darmowa opieke medyczna, postawimy policjanta pod kazdym domem, nie bedziemy brac lapowek i w ogole jak nas wybierzecie to bedziecie miec TAAAAK normalka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Brawo SdPl!!! IP: *.comnet.krakow.pl 29.07.04, 11:34 skuter ma niestety całkowitą rację. Kiełbasa wyborcza, trzeba było tak od razu się określić, a nie teraz szukać poparcia wśród antyklerykałów, gdy procenty w sondażach spadają coraz niżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Brawo SdPl!!! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.07.04, 13:44 nieczęsto się heniu z tobą zgadzam,ale dziś-100%! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Brawo SdPl!!! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.07.04, 13:08 zrobimy tak,że będziecie zdrowi,bogaci,piękni i szczęśliwi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: Brawo SdPl!!! IP: 212.244.77.* 29.07.04, 12:07 Walczymy o silna Polske??? He he he, kielbaska wyborcza ??? Znowu sa rozdawane Niderlandy ??? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa podatkomania IP: 212.244.77.* 29.07.04, 13:18 A moze by tak podatek od podatku, ktory placi kazdy pleban za kazdego parafianina, niezaleznie od tego czy chodzi , czy nie chodzi do kosciola ??? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: mamoniowa ! IP: *.comnet.krakow.pl 29.07.04, 13:55 pomijając aspekt polityczny, uważasz ,że ta propozycja opodatkowania kleru jest niedorzeczna ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa do henia IP: 212.244.77.* 29.07.04, 14:14 Ale wlasnie o to chodzi, ze oni placa podatki!!!!Powtarzam, kazdy pleban odprowazda podatek za kazdego zameldowanego w jego parafii, a ze tylko nieznaczna czesc chodzi do kosciola......maja pecha hehehehe. Osobiscie podoba mi sie jak to jest zorganizowane w Niemczech. Kazdy deklaruje przynaleznosc do jakiejs swiatopogladowej grupy i wtedy placi podatek. Duchowni protestanccy, katoliccy, prawoslawni czy imamowie dostaja co miesiac pensje od panstwa. I nie ma niedomowien, nieporozumien. Jak jeste winnych panstwach, to nie wiem. Oddzielenie kosciola od panstwa by bylo zdrowym ukladem!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: do mamoniowej IP: *.comnet.krakow.pl 29.07.04, 15:08 niech płacą podatki jak wszystkie podmioty gospodarcze, kościół to firma która z działalnością religijną ma coraz mniej wspólnego. Jestem przeciwny płaceniu pensji księżom oraz opłacania przez państwo ich ubezpieczenia. Kościół korzysta ze wszystkich dobrodziejstw państwa świeckiego, nie dając nic w zamian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa do henia IP: 212.244.77.* 29.07.04, 15:14 W kazdym razie pani Banach sie nie popisala, wyszla na jaw tylko jej ignorancja.Tym bardziej, ze datki na tace sa dobrowolne. To tak samo, jakby mnie zmusila do zaoplacenia podatku od kwoty, ktora dalam matce aby kupila sobie buty. Szemrane darowizny, szczegolnie kupowanie przez duchownych roznych wyznan samochodow powinno byc jak najbardziej ukrocone!! Zaznaczylam, ze w podanym przeze mnie modelu, placa tylko ci, ktorzy sie zadeklaruja. Dlatego duchowny dostaje pensje z kasy tych, ktorzy z wlasnej woli ja wykladaja I nikt do niczego nie zmusza. Chyba pobieznie przeczytales. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: do mamoniowej IP: *.comnet.krakow.pl 30.07.04, 18:09 jeżeli tak, to sie jak najbardziej sie z Tobą zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: do mamoniowej 30.07.04, 23:06 model niemiecki chociaż logiczny jest u nas nie do przyjecia ,wtedy by wyszło jacy to z nas" prawdziwi katolicy",wie o tym i sam kościół katolicki . Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: do mamoniowej 02.08.04, 12:49 w niemczech jest zakaz zbierania tacowego. Odpowiedz Link Zgłoś