Dodaj do ulubionych

CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ?

20.06.13, 16:58
Po 7 latach banicji za granicą wróciłem do rodzimego miasta Szczecina. W zasadzie nie interesowałem sie wiadomosciami stąd, ani nie byłem od tego czasu, w Polsce owszem ale nei w Szczecinie. To co zobaczyłem na własne oczy przerosło moje oczekiwania. ZGROZA, HORROR, UPADEK, DEGRENGOLADA, SYF. NA dworcu przywitali mnie leżący wszedzie dookoła zielonego skwerku menele, ale jadę dalej, smród i ilośc biedoty jaką zobaczyłem w środkach lokomocji można porównać już chyba tylko do czasów II WOjny swiatowej i wywózki Polaków. Ilośc starego pokolenia nad młodym (nie dziwie sie, lotniska w Goleniowie wciąż pełne wyjeżdzających młodych Polaków) w tramwajach również woła o pomstę do nieba. Te ponure, zagubione twarze, które dreptają w te i nazad od Galaxy po KAskade błądząc wzrokiem po szybach wystawowych za ktorymi zachodnie marki tylko gołocą kieszeń i tak biednego ,zdziadziałego obywatela. Na miejscu Stoczni Szczecinskiej w ktorej zaczynalem pracę stoi BIEDRONKA (!). To co uderza po oczach to Sklepów Monopolowych (na Krasinskiego naliczylem 16 monopolowych, w takiej Szwecji 2 razy wiekszej jest chyba tylko 100 sklepów),Aptek, Banków, Ciuch bud i tzn. Chwilówek bije na łeb chyba nawet Londyn. Czyli Polaku z biedy i bezrobocia idz sie napie...alkoholem, potem ci wmówią ze masz depresje i nerwice wiec musisz zakupic leki w aptece, na ciuchy normalne juz cie niestac ale sa przeciez z angielskim i ciuchami ciuchbudy a na koncu zeby jakos zwiazac koniec zkoncem weź kredyt w Banku lub tzn. 'chwilówke'. Do tego cwaniaczek i lizodupiec partyjny Golema -i jego 1500 restauracyek szemranego pochodzenia zz tanim mieśem kupowanym od jeszcze bardziej szemranych cyganów i chinczykow LUDZIE!! Czy wy naprawde juz tak sie przyzwyczailiscie do tej skostnialej biedy bycia rżniętym przez POstkomunę, że potraficie sie tylk ozbuntować w sprawie ACTA, bo sie wystraszyliscie ze nie bedziecie mieli pod co gruszyć??? OBUDZCIE SIE!! Zobaczcie jak sie zyje w Europie, wyjdzie na ulice, wyjmijcie stare rewolwery, broń, kamienie i butelki z benzyną, WASZA GODZINA WYBIŁA!
pod stocznią mój mały synek skwitował to słowami:
Tato, nie ma już Polski, jest BIEDRONKA!
Obserwuj wątek
    • zed.1 Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? 20.06.13, 18:02
      Trzeba bylo synkowi powiedziec, ze to dzieki takim ludziom co 7 lat sie potrafia nie interesowac wlasnym miastem a potem udaja zdziwionych tym co sie dzieje.
      • Gość: gość Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? IP: *.play-internet.pl 20.06.13, 20:38
        On ma rację.To chore,zamęczone miasto...
      • Gość: andreas Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? IP: *.play-internet.pl 21.06.13, 01:02
        To dzięki tym, którzy zgadzali się na to wszystko,
        ale sami nic nie robili by było inaczej!

Od razu odpowiem Zedowi, ze zarabiam, na moim terenie jest kilkadziesiat miejsc pracy i produkcja, a sam tez pracuje! Niestety z uwagi na zwiększające się podatki i opłaty w mieście oraz koszty życia nie inwestuje, lecz wydaje!
        A gdybym zainwestował, to byłoby kilkanaście miejsc pracy wiecej...
        • lonelyboy1989 Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? 21.06.13, 11:49
          Gość portalu: andreas napisał(a):

> To dzięki tym, którzy zgadzali się na to wszystko,
          > ale sami nic nie robili by było inaczej!

Rzadki przykład jakże cennej samokrytyki.
      • Gość: ? Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? IP: *.asternet.pl 21.06.13, 12:20
        zed.1 napisał:
        > Trzeba bylo synkowi powiedziec, ze to dzieki takim ludziom co 7 lat sie potrafi
        > a nie interesowac wlasnym miastem a potem udaja zdziwionych tym co sie dzieje.

Tak zedziu ty tu jesteś cały czas i byłeś chyba nawet przy korytku.
        • andreas.007 Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? 21.06.13, 14:25
          Najpierw Zed i mu podobni wyganiali z miasta tych, którym sie nie podoba zarzad...
          a teraz wypomina, ze wyjechali, a tych, którzy tu tworza miejsca pracy,
          zarabiaja pieniadze, inwestuja i tu wydaja, gdy maja uwagi,
          to wyzywa od malkontentów... czyli morda w kubeł.
          • zed.1 Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? 21.06.13, 18:37
            Trudno sobie przypomniec kiedy tobie sie cokolwiek podobalo.
    • jeepwdyzlu przez te 25 lat 20.06.13, 23:09
      od upadku komuny
      popełniono w tym mieście masę błędów
      głównie - pozwalając na upadek zupełnie niezłych potencjalnie zakładów przemysłowych
      Ale TRZEBA BYĆ IDIOTĄ, ze by ludzi w autobusach nazywać biedotą i nędzarzami, żeby nie widzieć CAŁYCH DZIELNIC wybudowanych od nowa, zadbanych skwerów, placów, budynków, 30 tys nowych firm, znakomitych rozwiązań komunikacyjnych, tramwajów... i świetnych coraz lepszych Biedronek.
      WIESZ CO? Ten prowokacyjny post pokazuje tylko jakim jesteś niesprawiedliwym idiotą!
      jeep
      • Gość: Vlad.H. Re: przez te 25 lat IP: *.FTTH.ispfabriek.nl 20.06.13, 23:30
        30 tys firm to znaczy samozatrudnienie?
        • Gość: estonskipolicjant Re: przez te 25 lat IP: *.nitka.net.pl 20.06.13, 23:57
          Dodam jeszcze i to na potwierdzenie slow zalozyciela watku ze upadek Miasta Szczecina widac najlepiej po likwidacji placowek oswiatowych oraz szkol wszelkiego szczebla .Miasto Szczecin zdycha i nic nie pomoga slowa odpowiedzialnych za taki stan katotonikow - ze jest dobrze, skoro widac golym okiem ze jest bardzo zle.Hydra urzednicza zjada swoj ogon a oglupiale lemingi potakuja tylko nie zdajac sobie sprawy z nadchodzacej katastrofy.

To napisalem ja estonski policjant ktoremu pewien Polak ze Szczecina
          zaproponowal 1000$ za mozliwosc patrolowania ulic Tallina w dniach
          przeniesienia na cmentarz "Brazowego Zolnierza"
          ;-))
          • Gość: gość Przez 25 lat zapanowała czarna pomroczność.. IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.13, 00:09
            Nie zauważył szanowny Założyciel Wontku, że przy okazji miasto stało się czarne... dziengi preziowi, opus doi i całej masie wspierających staruchów z biedronek i bieda autobusuf... a czarni dojom, ach jak oni dojom to miasto!
            • Gość: Vlad.H. Re: Przez 25 lat zapanowała czarna pomroczność.. IP: *.FTTH.ispfabriek.nl 21.06.13, 22:02
              Dziega jest w Szczecinie od kilku lat - przyslany zeby odzyskac jedno z bardziej "czerwonych" wojewodztw i jak widac udaje mu sie to - a ze kosciol RK uwaza ze cel uswieca srodki to jest jak jest... ale zle bylo i przed Dziega - wiem ze niektorzy maja slaba pamiec ale warto pamietac ze sprawy zle zaczely sie ukladac dla Szczecina (w przypiszonym tempie) za czasow rzadow AWS i SLD a pozniej a pozniej proces erozji nastepowal lawinowo.
      • biedamiasto Re: przez te 25 lat 22.06.13, 10:23
        "CAŁYCH DZIELNIC wybudowanych od nowa, zadbanych skwerów, placów, budynków, 30 tys nowych firm"

Obok mnie jest piękny nowy budynek, niestety pomału "zarasta". Jego mieszkańcy 2 lata temu razem z dziećmi wyemigrowali do Szwecji. Przyjechali wiosną, "ogacili" dom i wystawili do sprzedaży.
        Wieje pustką ...
    • Gość: mieszkanieczdrojow Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.13, 12:40
      No trochę przesadzasz- aż tak źle to nie jest.
      Ale jeśli wybiera się tą samą radę miasta ( tych samych ludzi - a nawet synów i córki) od 10 lat.
      Tych samych posłów którzy poza siedzeniem w Stolicy nic dla miasta nigdy nie zrobili - patrz N.... B..... A.....
      A na prezydenta wybierają pana który był prawą ręką Mariana J i samych niezbędnych dla miasta - to co się dziwicie - jak są idiotami to żyją jak IDIOCI
      • biedamiasto Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? 21.06.13, 20:26
        "No trochę przesadzasz- aż tak źle to nie jest.
        Chodzi o to że nie ma perspektyw, nie ma pomysłu na Miasto. Nikt przy zdrowych zmysłach, mając świadomość jednego życia, nie poświęci go na pracę za 500 euro.
    • biedamiasto Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? 21.06.13, 20:10
      Bogate miasto miało:
      - Polską Żeglugę Morską
      - Polskie Linie Oceaniczne
      - Polską Żeglugę Bałtycką
      - Stocznę Szczecińską
      - Stocznię Remontową Parnica
      - Szczecińskie Zakłady Ceramiki Budowlanej
      - Szczecińskie Zakłady Budownictwa Ogólnego I i II
      - J.w. Przemysłowego
      - Gryfbet
      - Unikon - Fabryka Kontenerów
      - Keramzyt
      - Fabryka Kabli itd ..., kto jeszcze pamięta???

Na terenie stoczni - Biedronka, na terenie Unikonu - targowisko ...
      Czy to nie jest Bieda Miasto?
      Wszędzie banki, CPNy, Biedronki i im podobne.
      Jest parę małych firm gdzie dobrze płacą, ale jest to może 1% z tego co było w latach 70-tych.

X był piaskarzem w stoczni, pracował, strajkował, pracował, strajkował ... bo związki, bo może w końcu zapłacą ... był solidarny ... dostawał ochłapy 100, 200 zł. i obietnice wyrownania. W końcu machnął ręką i wyjechał. Po drodze były różne stocznie, ale praca ta sama. Niemcy, a teraz Norwegia. Też przyjechał do Szczecina, ale tym razem zabrać rodzinę.
      Takich jak on jest wielu. Zostaną starcy i urzędnicy.

I napis "Misto Szczecin do wynajęcia"

• jeepwdyzlu komuno wróć 21.06.13, 23:16
        Bogate miasto miało:
        - Polską Żeglugę Morską
        - Polskie Linie Oceaniczne
        - Polską Żeglugę Bałtycką
        - Stocznę Szczecińską
        - Stocznię Remontową Parnica
        - Szczecińskie Zakłady Ceramiki Budowlanej
        - Szczecińskie Zakłady Budownictwa Ogólnego I i II
        - J.w. Przemysłowego
        - Gryfbet
        - Unikon - Fabryka Kontenerów
        - Keramzyt
        - Fabryka Kabli itd ..., kto jeszcze pamięta???
        -----------------------------------
        I wszystkie szlag trafił
        ŻADNA z tych firm nie poradziła sobie na prawdziwym rynku
        Zadna z nich nie miała produktu, pomysłu, menedżerów
        Istniały póki nie miały konkurencji
        To przykre, ale w kapitalistycznym kraju upadek takich wydmuszek jest niezbędny...
        Czemu nie cieszy Cię home.pl, Komfort, SGI, Carsystem Voss....
        Tęsknisz za zakładami budownictwa nie widzisz ile wybudowali prywatni developerzy?
        Płaczesz za stocznią? Do której dopłaciliśmy ponad 2 miliardy złotych?
        Czyli 200 000 złotych do każdego stanowiska pracy????????????????
        Ludzie! Opamiętajcie się!
        jeep
        • biedamiasto Re: komuno wróć 22.06.13, 10:07
          I wszystkie szlag trafił
          "ŻADNA z tych firm nie poradziła sobie na prawdziwym rynku
          Zadna z nich nie miała produktu, pomysłu, menedżerów
          Istniały póki nie miały konkurencji
          To przykre, ale w kapitalistycznym kraju upadek takich wydmuszek jest niezbędny...
          Czemu nie cieszy Cię home.pl, Komfort, SGI, Carsystem Voss....
          Tęsknisz za zakładami budownictwa nie widzisz ile wybudowali prywatni developerzy?
          Płaczesz za stocznią? Do której dopłaciliśmy ponad 2 miliardy złotych?
          Czyli 200 000 złotych do każdego stanowiska pracy????????????????
          Ludzie! Opamiętajcie się! "

Cieszy mnie home.pl, Komfort, SGI, Carsystem Voss i wiele innych, ale jest to kropla wobec morza firm które były i którym gdyby tylko w początkowym okresie udzielono pomocy istniały do dziś.

Mówisz o "prawdziwym" rynku. Np. jak mogły przetrwać choćby rodzime sklepy? Reale, Biedronki, Netta itp. na starcie zwolniono z podatków na rok, dwa lata ..., kiedy kończył się czas zwolnień, przekształcały się, wystarczy spojrzeć na paragony, raz jest to spółka z o.o., innym razem komandytowa i tak wkoło Macieju. Gdzie tu widzisz choćby równe szanse?
          Razem z upadkiem małego handlu upadają małe piekarnie, małe wędzarnie, mleczarnie ...
          Zbyteczni stają się przedstawiciele handlowi, hurtownie, kierowcy, mechanicy, księgowe, biura rachunkowe ...

Dlaczego Stocznia Szczecińska sobie nie poradziła? Największa stocznia europejska w 2002r. Rentowna do 2001. Potrzebowała tylko 40 mln dolarów rządowych gwarancji. Temat rzeka!

Tak, wybudowano wiele domów, mieszkań i kogo na nie stać?
          X skończyła studia i nie chce sprzedawć gaci, wiele CV wysłała w końcu wzięła staż w Urzędzie - pół roku. Jeszcze na studiach dorabiała w różnych miejscach i wie, że szans na normalną pracę i płacę nie ma, no chyba że jesteś rodziną królika, ewentualnie ktoś z rodziny prowadzi biznes.
          X zbiera na bilet, bo już podjęła decyzję o wyjeździe. "Nie chcę, ale muszę" - uśmiecha się gorzko cytując klasyka.
          A przecież to Ona i jej podobni tworzą popyt na mieszkania, wyposażenie, wózki dla dzieci itp.
          Pewnie jak większość wyjeżdżających na początku bedzie pomagała rodzicom, przyjeżdżała, w końcu zabierze ich STĄD - TAM gdzie wyjdzie za mąż, urodzi dzieci ...

Wyjadą młodzi i miasto umrze.

• Gość: SromotnikBezwstydn Re: komuno wróć-NIE! IP: *.static.espol.com.pl 22.06.13, 12:57
            Niech nie wraca,ale miał być "socjalizm z ludzką twarzą" !
            Taka była UMOWA SPŁECZNA !
            A co "elyty" z kościołem katolickim na czele zrobiły ?
            Zrobiły dziki kapitalizm z krzywą mordą ( niejednokrotnie - w sutannie)!!!
          • jeepwdyzlu Re: komuno wróć 22.06.13, 13:29
            Mówisz o "prawdziwym" rynku. Np. jak mogły przetrwać choćby rodzime sklepy? Reale, Biedronki, Netta itp. na starcie zwolniono z podatków na rok, dwa lata ..., kiedy kończył się czas zwolnień, przekształcały się, wystarczy spojrzeć na paragony, raz jest to spółka z o.o., innym razem komandytowa i tak wkoło Macieju. Gdzie tu widzisz choćby równe szanse?
            -----------------
            Zdecydujmy się! Chcemy INWESTYCJI w Szczecinie? Strefy i tysięcy miejsc pracy?
            To ULGI PODATKOWE sa niezbędne! Bo jak NIE damy, to te miejsca pracy powstaną gdzie indziej!

Dlaczego Stocznia Szczecińska sobie nie poradziła? Największa stocznia europejska w 2002r. Rentowna do 2001. Potrzebowała tylko 40 mln dolarów rządowych gwarancji. Temat rzeka!
            --------------
            Tak, jak rzeka pieniędzy wpompowana w stocznię. WCALE nie była rentowna - pochłonęła MILIARDY! Upadła 12 lat za późno - trzeba ją było sprzedać na początku transformacji - dziś pewnie kilka tysięcy stoczniowców coś by budowało.

Tak, wybudowano wiele domów, mieszkań i kogo na nie stać?
            ------------
            Prawie nie ma pustostanów, te kilkadziesiąt tysięcy mieszkań i domów KTOŚ JEDNAK kupił!
            I niekoniecznie dzieci bogatych rolników!
            ZAWIŚĆ z tych postów wyziera i bezgraniczna zazdrość!
            Żenada!
            j.
            • biedamiasto Re: komuno wróć 22.06.13, 13:50
              W moich postach nie było nawet wzmianki na temat rolników????????

I nie widzę zawiści, raczej REZYGNACJĘ i SMUTEK.
              • zwykletaa Re: komuno wróć 07.07.13, 18:54
                Szkoda Twojego pisania,on nie chce Ciebie wysłuchać.Zawsze musi być po JEMU,oni tacy są.
        • Gość: obiketywny Re: komuno wróć IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.13, 02:59
          Polska Żegluga Morska poradziła sobie bardzo dobrze. Również szczeciński oddział Polskich Linii Oceanicznych poradził sobie bardzo dobrze bo to dzisiaj jest Euroafrica. Armatorzy dali radę :)
        • Gość: sceptyk na 1 stanowisko pracy w LOT dopłacono 120.000 zł IP: *.183.132.110.dsl.dynamic.t-mobile.pl 14.09.13, 00:31
          - na razie.
          Drugie tyle pod koniec roku trzeba będzie zapłacić.
          ;-)
      • Gość: . Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.13, 02:45
        Bogate miasto miało:
        Dom Kultury Budowlanych
        Dom Kultury "Kolejarz"
        Dom Kultury Spółdzielców
        Stoczniowy Dom Kultury "Korab"
        i to nie dlatego, że były to koszmarne czasy komuny, która nieprzytomnie dotowała przynajmniej igrzyska, bo nie mogła dać chleba... To dlatego, że byli wtedy budowlańcy, kolejarze, spółdzielcy, stoczniowcy - dziś nie ma już tych miejsc pracy, więc nie ma i tych domów kultury. Jest za to Biedronka, Galaxy, Kaskada i 25 banków na ul. Krzywoustego.
      • Gość: ajpitoajpi12 Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.13, 08:34
        www.youtube.com/watch?v=Lb4ROqJWNuo
        • Gość: zea Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.13, 18:43
          ajpitoajpi12, oby Szczecin nie skończył jak Detroit
    • Gość: SromotnikBezwstydn Re:Sz. "rootsman4" IP: *.static.espol.com.pl 22.06.13, 00:28
      To co widzisz w tym mieście po 7 latach - to prawda.
      Jest też kilka jaśniejszych miejsc,Mamy mnóstwo banków, bankomatów,nowy gmach ZUS,apteka co krok,hot-dogi,pizzerie,lodziarnie, kawiarnie i restauracje (pustawe...). Fakt,znikły księgarnie,kluby ksiązki prasy , znikła flota łowcza i tanie ryby (sklepy rybne i bary rybne,smazalnie ryb - też znikły , bo kto zapłaci 30.- pln z 1 kg dorsza..?)Znikła Centrala Rybna (teraz jest tam skład rupieci z Holandii, sprzedaż miału węglowego dla najuboższych i "plaża" dla wędkarzy...) Mamy nowe torowiska tramwajowe - w kierunku Ku Słońcu... ku wygodzie emerytów , natomiast trasa w kierunku na Gocław- Golnów - rdzewieje .
      Któryś z obrońców kapitalizmu napisał ,że mamy w Szczecinie 30 000 przedsiębiorstw....Znam te jednoosobowe "przedsiębiorstwa" z pieczątką w kieszeni i kielnią w plecaku....
      W swej wyliczance nie wymieniłeś ( bo nie znasz jeszcze) porannego pędu emerytów ,rencistów i bezrobotnych do supersamów typu "REAL" po przeterminowane mleko,serki, parówki,margarynę, itp.
      Wołasz , aby "lud pracujący" ocknął się ....
      Otóż, system zastosowany wobec Polaków i naszego buntowniczego Szczecina polegał na zlikwidowaniu klasy robotniczej! Kto ma się upomnieć o głodnych, schorowanych, bezdomnych,wyzyskiwanych na każdym kroku ?
      Gdy szwaczki z Z.O. "Odra" upomniały się o zapłatę i rozpoczęły strajk a prezes zaczął je zwalniać , to ze Stoczni przyszło 2 tysiące robotników , wyciągnęli Walusia zza biurka i zrobili porządek .
      Echo tego tumultu dotarło do Warszawy .I co? Nie ma Z.O. "ODRA" , nie ma Stoczni, Wspomniałeś dumną Stocznię "Parnica" - inicjatorkę strajków za czasów "komuny"? Zmieniono własciciela i NAZWĘ ! Komu imię tej Stoczni kłuło w tyłek ?
      Tak , masz wiele racji.
      Ale widzisz ile jest w Szczecinie nowych pięknych aut? Nowych willi i pięknych domów na zamkniętych osiedlach?
      Patrzę na tych nowych mieskańców i właścicieli. Najpierw pojawiają się samochodami z rejestracją pyrzycką , goleniowską,gryfińską i tp. To dzieci bogatych chłopów, który za unijne pieniądze kupili już po trzy traktory, dwa kombajny i tp. a teraz kupują dzieciom domy lub mieszkania w mieście Szczecinie. Dzieci mieszkańców Szczecina - emigrują , bo ich rodzice nie mają gospodarstw 100 hektarowych a jedynie marną rentę inwlidzką (postoczniową) lub taką samą emeryturę i nie pomogą im kupić pokoju ze ślepą, gomułkowską kuchenką...
      Miasto inwestuje. Będziemy mieli nową operę. Nowe muzeum "Solidarności" której działacze obiecywali "socjalizm z ludzką twarzą" a mamy kapitalizm z krzywą mordą(nie jedną!).Mamy nowy teatr lalek -"Pleciuga",mamy telewizję kablową...
      Tylko siedzieć , słuchać i oglądać...
      Następne pokolenia będą spłacać kredyty za te nieproduktywne obiekty.....
      • Gość: . Re:Sz. "rootsman4" IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.13, 02:48
        > Będziemy mieli nową operę.

Filharmonię. Operę będziemy mieli starą - jeśli w ogóle...
        • Gość: SromotnikBezwstydn Re:Sz. "rootsman4" IP: *.static.espol.com.pl 22.06.13, 12:25
          O.K! Niech będzie filharmonia...
          Problem w tym, że nikt nie nauczył ludzi odnależć się w nowej rzeczywistości.
          Dlatego jest tak duża grupa wykluczonych. Zbierają po śmietnikach puszki , butelki , kradną włazy do studzienek, linie napowietrzne,rozbierają tory (np. cały tor kolejowy z Oś . Słonecznego do ex Fabryki Domów "Gryfbet" i Fabryki Kontenerów " Unikon" - znikał nocami...,podkłady też znikły a w tym roku znikł też budynek (piętrowy,ceglany)- rozdzielni pod Płonią...).
          Ci ludzie chcą przeżyć.... Jest to stracone pokolenie ludzi w średnim wieku.
          Ale młodzież, wyszkolona w RP - też jest stracona - wyjeżdża masowo i nie ma do czego wracać.
    • Gość: Terror Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? IP: 94.234.170.* 30.06.13, 23:03
      Brawo dla synka
      • Gość: o2 Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.13, 11:26
        Wybraliście co chcieliście jest tak zwany TKM - chyba nie musze rozwijać-
        TKM trwa juz kilka kadencji , zamieniaja sie tylko miejscami , kasy z dochodów chyba juz brakło , ale sa kredyty - czy Wy naprawde myślicie że ich obchodzi kto je będzie spłacał ?
        I tak pójdziecie i znowu ich wybierzecie bo nie ma innych . jak już ktoś uczciwie zauwazył od lat jest napływ ludzi na blachach ZGR ZPL i innych ich heimat jest gdzie indziej, ich wzrok nie sięga dalej czubka buta , lub nosa - własnego.
        Ziemie Wyzyskane jak to mówił jeden za najlepszych Polskich aktorów ś.p.
        Przykład podstawowy - gloryfikowanie faceta który rozebrał pół miast na cegły dla Warszawy - jako budowniczego . To chyba był "pierwszy destruktor" ?
        • Gość: o2 67 lat rozbieramy - a jeszcze jest IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.13, 11:29
          Polska administracja od 67 lat prowadzi destrukcję miasta , a ono jeszcze jest .
          To się nazywa solidna niemiecka robota ?
        • zbysio45 Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? 07.07.13, 19:17
          Musze sie zgodzic z oceną naszego rodaka bo JA ROWNIEZ NEGATYWNIE OCENIAM NIEUDOLNA WŁADZE PANA TUSKA I JEGO KOLESÓW NIE TYLKO W POLSCE ALE ROWNIEZ W SZCZECINE.Jednak szczecinianie tez maja w tej degrengoladziie naszego miasta oraz kraju swoj udział bo JAK OSŁY GŁOSUJĄ NA TYCH PLATFUSOW LUB SIEDZA W DOMU I WCALE NIE CHCA GŁOSOWAC PRZEZ SWOJA GŁUPOTE.
          • Gość: teolog 65 lat bolszewickiego.. IP: *.ias.bredband.telia.com 07.07.13, 20:04
            katodziadowania na Pomorzu zach.

Tak trzymac, a krolestwo niebieskie juz za rogiem!
          • Gość: . Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.13, 21:21
            Jednak szczecinianie tez maja w tej degrengoladziie naszego miasta o
            > raz kraju swoj udział bo JAK OSŁY GŁOSUJĄ NA TYCH PLATFUSOW LUB SIEDZ
            > A W DOMU I WCALE NIE CHCA GŁOSOWAC PRZEZ SWOJA GŁUPOTE.

Tym nieszczęśliwym miastem od kilku ładnych lat nie rządzą już platfusy, tylko PiSdaki do spółki z kur.wią metropolitalną - jeszcze tego nie zauważyłeś, ślepcze?...
            • Gość: gość Kto żondzi Ciecinem? IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.13, 23:03
              Na pewno nie peło... pis? chyba za krótki na to... żondzi Piotr Marnotrawny z namaszczenia czarnej mocy... żondzi opus doi i doi to miasto jak może, a może dużo :)

Tusk? tu w ciecinie??? raczej nie.. on ma w doopie ciecin i ciecinian :)))
              nie musiał nawet wiele robić by udoopić ciecin.. ciecin dobrze już udoopiło sld, później aws, kaczor, a tusku na końcu stał tey koleyki wienc niewiele miał jusz tutaj do roboty...

• zbysio45 Od jakiego roku rządzi koalicja PIS+SLD w Szczecin 08.07.13, 09:56
                i kto wybrał PO w sejmiku wojewodztwa ?Nalezy pisac konkretnie ze PIS+SLD i Pan Krzystek rzadzi W Szczecinie tylko 2,5 roku a poprzednio to chyba rzadziły krasnale z PO i SLD.Kto wybrał tych nieudolnych posłow PO przez 2 kadencje w wojewodztwie zachodniopomorskim i Sczecinie .Przeciez CI leniwi oraz słabo inteligetni posłowie PO tylko szkodzą naszemu zapomnianemu wojewodztwu w Warszawie i pomagają aby kolesie z Gdanska likwidowali stocznie oraz gpspodarke mnorska w Szczecinie I świnoujsciu.
                Pragne przypominiec entuzjastom PO w SZczecinie i wojewodztwie ze własnie rzady PIS 6 lat temu spowodowały ze w Świnoujsciu buduje sie GAZOPORT.TYLKO DLACZEGO TAK DŁUGO SIĘ BUDUJE I BEZ PROTESTU RZADU PO ZE NIEMCY ZABLOKOWALI GAZOCIAGIEM WEJSCIE DO NASZYCH PORTOW WIEKSZYCH STATKOW.? ROWNIEZ IINFORMUJE ze nie jestem członkiem PIS-U ale umiem myslec i kojarzyc fakty rzeczywiste a nie urojone.
                • Gość: . Re: Od jakiego roku rządzi koalicja PIS+SLD w Szc IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.13, 10:23
                  zbysio45 napisał:

> i kto wybrał PO w sejmiku wojewodztwa ?

Nie wykręcaj kota ogonem - pisałeś o tym, kto rządzi w Szczecinie, a nie w województwie...

Nalezy pisac konkretnie ze PIS+SLD i P
                  > an Krzystek rzadzi W Szczecinie tylko 2,5 roku a poprzednio to chyba rzadziły
                  > krasnale z PO i SLD.

W sejmiku PO też rządzi od niedawna, poprzednio przez kilka kadencji to była koalicja SLD-PSL...

posłowie PO tylko szkodzą naszemu zapomnianemu wojewodztwu w Warsza
                  > wie i pomagają aby kolesie z Gdanska likwidowali stocznie oraz gpspodarke mnor
                  > ska w Szczecinie I świnoujsciu.

Stocznie szczecińską dobił rząd PiS, gdy zimą 2005/2006 nie chciał udzielić gwarancji finansowych stoczni...

własnie rz
                  > ady PIS 6 lat temu spowodowały ze w Świnoujsciu buduje sie GAZOPORT.

Co to ma do Szczecina?

TYLKO D
                  > LACZEGO TAK DŁUGO SIĘ BUDUJE

W Szczecinie rządzonym przez kur.wię metropolitalną też długo się buduje: cmentarz na Bronowickiej, aleję złomiarzy, Arkonkę, filharmonię - czego się tknie PiS, trwa latami... Taka partia - żółwi i ślimaków...
                • Gość: gość Re: Od jakiego roku rządzi koalicja PIS+SLD w Szc IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.13, 19:07
                  fakt rzeczywisty a nie urojony to fakt, że wszyscy posłowie majom kuku na muniu i nie grzeszom intelgencjom..
                  fakt..
                  Krzystek żondzi ciecinem to tesz fakt. żondzi i żondzi i końca tych żonduf nie widać...
                  gospodarkem morskom wykańczały fszystkie żondy na czele z pis-em.... przypomnę że pis tesz ratował stocznie gdyni kosztem zch polic...

a port gazowy.. a cuż to za inwestycja dla regionu??? co z tego bendziemy mieli? niewiele. to żaden zakłąd produkcyjny tylko przeładunki i do tego mało ludzi tam raczej bendzie pracowało.. gospodarki morskiej w ciecinie nie postawi to na nogi a ni na nic nie postawi.. ot kolejna inwestycja raczej o nieznanym efekcie ekonomicznym.. gas z Norwegii jest chyba o 30% droższy od pozostałego gazu na rynku paliw... widać polska pis jest zayebiście bogata...

tesz myślem i kojarzem fakty..
    • Gość: rozalka Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? IP: *.pam.szczecin.pl 08.07.13, 20:38
      Prawda. Miasto jest straszliwie brudne. Zarząd najwyraźniej nie ma żadnego planu gospodarzenia. Nie dba się o zieleń. Wszędzie poniewierają się śmieci. Zabytkowe kamienice straszą brudnymi elewacjami, zniszczonymi tynkami. Woda w kranach straszna. Szczecin tak wygląda, że nawet Niemcy by go z powrotem nie chcieli. Wstyd straszny!!!
      • zbysio45 Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? 09.07.13, 10:57
        Platfusy zrujnowały nasz kraj i wysłali ludzi młodych za granice a teraz szukają winnych ale nie u siebie w nie kompetetnym rządzie?
        • Gość: gość Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.13, 11:11
          Platfusy zrujnowały nasz kraj a ludzie uciekli... ale oni żondzom od 2007 a ludzie uciekli wcześniej... jak się tylko Unia otwarła... na 4 lata przed peło :)
          czyli z Polski wygnało ich sld, aws i pis... pamiętam żę Krzystek latał do Londynu by zawrócić falę ucieczki z Ciecina ale spotakł się tylko z gestem Kozakiewicza.... wiec Krzystek tez wyganial ludzi z miasta :)

po jest po-yebane ale tak samo jak fszystkie partie żondzonce Polską od 89.... na czele z pisem
          • zbysio45 Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? 09.07.13, 21:12
            PAMIETAM jak premier TUSK w swoim oredziu obiecywał po objeciu rzadow ze wszyscy Polacy ktorzy wyjechali zagranice za chlebem szybko powroca bo rzad PO stworzy im idalane warunki do otwierania własnych przedsiebiorstw.Po 6latach rzadow Pana premiera Tuska tylko wzrosły jeszcze w wiekszym stopniu wyjazdy młodych ludzi za chlebem i co ciekawe to własnie otwieraja firmy za granica bo w Polsce panuje ogromna biurokracja,inwigilacja urzedow skarbowych i przesladowanie włascicoeli firm ktorych trakyuje sie JAK ZŁODZIEJI.
            Niestety nasza gospodarka upada i jest to w duzym stopniu zasługa neudolnych oraz niekompetenych rzadow PO i premiera TUSKA,.
            • Gość: gość Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.13, 00:08
              a co przed tuskiem us były jak anioły dla firm i ludzi??? największe skandale z us to lata 90te.. sprawa kluski etc. ilu ludzi wówczas wykończono i firm?!
              przed tuskiem czy po tusku jedno jest pewne us jest niezmiennie takie same...
    • Gość: jeden z nich Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? IP: *.ias.bredband.telia.com 09.07.13, 21:23
      Zrobiliśmy wszystko na co nas było stać...
      • zbysio45 Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? 10.07.13, 19:48
        Do szanownego Goscia portalu chyba członka PO.Niestety Pana formacja polityczna NIE ZROBIŁA NIC DLA SZCZECINA a wrecz przeciwnie wszystko co nawet działo dobrze z komuny TYLKO ZNISZCZYŁA I ZLIKWIDOWAŁA.Jako przykład podaje stocznie szczecinska, rowniez NOWA ,stoczni PARNICA.STOCZNIE ODRA,PRZEDSIEBIORSTWO RYBACKIE GRYF,TRANSOCEAN, HUTE SZCZECIN,NAWOZY FOSFOROWE,PAPIERNIA SKOLWIN,WISKORD i tak dalej mogłbym wymieniac
        Prosze wymieniac konkretnie ze "nie to co było mozna " ale wyraznie co nie zdazylismy zniszczyc lub zlikwidowac.Nie mozna sie spodziewac ze Pan wojewoda Zydorowicz oraz marszałek wojewodzytwa Gablewicz Z PO COKOLWIEK DOBREGO ZROBIA DLA SZCZECINA I NASZEGO REGIONU.Natomiast nie liczcie ze pan prezydent Krzystek jako krol Polski i Szczecina WSZYSTKO ZEOBI ZA WAS BO JUZ O TO DBACIE ABY POKAZAC ZE BEZ KLUBU RADNYCH PO NIE JEST W STANIE ZROBIC TO CO BY CHCIAŁ.KOLESIE Pana GRODZKIEGO Z PO W WARSZAWIE WIEDZA KTO TO RZADZI SZCZECINEM.
        • rootsman4 Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? 11.07.13, 18:09
          PEŁO? moja formacją???chyba z byka spadles. Te ich sztuczki PRowo think-tankowe to na zachodzie downa przerobilismy. Polska jako pozniona dlaa sie nabrac na gówienko w swiecacym opakowaniu' :)
        • Gość: pisio 46 Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? IP: *.xdsl.centertel.pl 16.09.13, 23:19
          szkoda, że niektórych spółeczek z udziałem miasta, których rolą jest głównie tworzenie posadek dla swoich, nikt nie zlikwidował. kto korzysta z tego łatwo sprawdzić w zeznaniach podatkowych.
          a tak na marginesie, moje uwagi na ogół znikają. moderator czy jakiś zbysio?
          • Gość: gość Co zrobiliśmy ze Szczecinem? IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.13, 11:32
            Osiągnięcia są niemałe... więc można w punktach jakoś je podsumować... to wszystko za naszą zgodą więc narzekać nie powinniśmy. Dzięki temu miasto się rozwija i zwija, i to całkiem nieźle.

1. Spółki miejskie...
            Temat rzeka... jest ich dużo... moje ulubione to SCR i NiOL.. ten ostatni brzmi jak NOL, czyli UFO :)))
            tam to się dzieją fajne sprawy! pensje, a jakże są całkiem do pozazdroszczenia :) 10tys. to nic niezwykłego, do tego NAGRODY!!! po kilkadziesiąt tys. ile tam spółkowiczów spółkuje??? no setki jak nie tysiące.. np. SCR do zarządzania kilkoma ulicami miało ponad 30 urzędników.. do ilu kamienic? może 70 w sumie... czyli 1 urzędnik miał 'pod sobą' do spółkowania 2,5 kamienicy :)))
            I tak te spółki miejskie sobie spółkują z nami... oczywiście bez naszej wiedzy.. tak trzymać zboki, tak trzymać.. wy i wasze rodziny potrzebujecie tych spółek jak ryba powietrza, a my wszyscy za to zapłacimy oczywiście.. w ten sposób spółkowicze żyją ze sponsoringu wszystkich mieszkańców :)

2. Polityka nieruchomościami...

oj to jeszcze większy temat...

A/ serwilizm wobec krk, czy ous doi jest niesamowity wręcz i tutaj poszło na to setki mln złotych już z majątku miasta... gdyby tak podliczyć wszystkie lata dokładania tylko do tej 1 instytucji

B/ tzw. niezbędni :) no ci to dali jazzu.. kilkadziesiąt mieszkań. też nieżle

C/ UM samo stworzyło też maechanizm okradania miasta z mieszkań za co przed sądem odpowiadają urzednicy UM razem z gangsterami .. w sumie to jakoś pasują do siebie chyba :)

D/ o reszcie nawet nie chce się pisać... sami spróbujcie coś w tym mieście zrobić to poczujecie moc waadzy :)

3. Zayebiste inwestycje...

No to to już z grubej rury dali chopaki i dziewczyny...

Basen olimpijski na 1 impre, hala na 0 imper, etc. etc. kto za to płaci? oczywiście sponsorzy utrzymujący chojnie spółki miejskie :)

To tak na szybko bardzo małe podsumowanie.. to są koszty które dawno przeleciały mld złotych... zadłużyły miasto na maxa, ale wierzę, żę tonie koniec pomysłów waaadzy.. ta możę w nieskończoność nas zadłużać i robić co chce.. w końcu nie ma tutaj żadnej kontroli nad tym zwykły mieszkaniec i obywatel...

Uważam, ze osiągnięcia są wspaniałe.. zadłużenie plasujące nas w czołówce krajowej głupota władzy fruwa i osiągnęła predkosc ponaddźwiękową i alleluja i do przodu!
            • Gość: treściwy Re: Co zrobiliśmy ze Szczecinem? IP: *.xdsl.centertel.pl 17.09.13, 17:28
              krótko mówiąc -spółki nas wyspółkują
              • Gość: gość Re: Co zrobiliśmy ze Szczecinem? IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.13, 23:20
                i tak się możemy też czuć - jak po nie chcianym spółkowaniu :)
      • Gość: zea Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.13, 20:19
        Rada Miasta Szczecina w latach 2010-2014
        Platforma Obywatelska uzyskała 15 mandatów: Jerzy Sieńko (2566 głosów), Urszula Pańka (2317), Grażyna Zielińska (2130), Tomasz Grodzki (1927), Bazyli Baran (1910), Joanna Bródka (1714), Jan Posłuszny (1816), Arkadiusz Marchewka (1644), Jolanta Balicka (1461), Marcin Paluch (1471), Władysław Dzikowski (1381), Maria Herczyńska (1381), Judyta Lemm (1278), Łukasz Tyszler (1078), Jan Stopyra (866).

PiS dostał 7 mandatów: Stefania Biernat (2557 głosów), Artur Szałabawka (2140), Tomasz Hinc (2007), Leszek Duklanowski (2167), Marek Duklanowski (1669), Piotr Jania (1405), Witold Dąbrowski (799).

SLD 6 mandatów: Marcin Napieralski (2054 głosy), Piotr Kęsik (1943), Henryk Jerzyk (1674 głosy), Jędrzej Wijas (1496), Dawid Krystek (1508), Adam Kozłowski (980).

Komitet Piotra Krzystka: Piotr Krzystek (1516 głosów), Marek Kolbowicz (1006).

Komitet Małgorzaty Jacyny-Witt: Małgorzata Jacyna-Witt (2007)
    • Gość: Starszy Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.13, 20:45
      Nawet paprykarz już nie ten sam ...

• Gość: pracowitapszczółka Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.13, 19:00
      "Nie będzie NA RAZIE zgody na rozbudowę popularnego centrum handlowego. - Musimy pomyśleć o naszych lokalnych kupcach - zdecydowali wczoraj radni"
      Buuuchhahahaha dobrodzieje ....

"Niech zamurują centrum Szczecina. Niech wysiedlą wszystkich mieszkańców i stawiają sobie galerie handlowe" - mówi właściciel sklepu ze strojami sportowymi przy ul. Wyzwolenia. Głos Szczeciński dziś.

Niedobitki mieszkańców może znajdą pracę w chińskich\koreańskich\ .... montowniach za 1500 brutto. Będzie miasto kwitłooooooooo przy takiej podaży pieniądza że ha!

• Gość: Pan na Arkonie Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? IP: *.ias.bredband.telia.com 10.09.13, 22:34
      Do kogo ty mowisz, do niewolnikow?
      Po to sa monopolowe i koscioly na kazdym rogu, aby skatoliczona i zbolszewizowana czern ciecinska nie podnosila glowy, tylko chlala i gapila sie w kontrolowana przez opresyjne panstwo, tivi...

Tak trzymac zbolszewizowane katolaki i nie sciskac posladkow bo bedzie tylko bolalo!
      • jeepwdyzlu Sceptykom do sztambucha! 11.09.13, 09:34
        polityka to jedno, życie to drugie
        Od 89 roku to miasto wypiękniało
        To nasza zasługa. Naszej pracy, naszych rąk.
        Czym innym słuszna krytyka nieudolnych polityków, czym innym słuszna duma z osiągnięć MIESZKAŃCÓW! Nie PO tylko Was, nas, mnie..

Mogłoby być lepiej?
        Absolutnie tak.
        Ale i tak sporo zmieniliśmy na lepsze!
        My zmieniliśmy
        Nieco dumy życzę Sceptykom!

jeep
        • biedamiasto Re: Sceptykom do sztambucha! 11.09.13, 14:35
          Pozwolę sobie mieć inne zdanie w sprawie "polityka to jedno, życie to drugie". Od urodzenia aż do śmierci żyjemy według przepisów czyli polityki, a jakość naszego życia zależy od mądrośći "wybrańców narodu." Przykład z ostatniej chwili to OFE. Reforma systemu emerytalnego z 1999r to wielki przekręt w którym uwzględniono interesy podmiotów będących beneficjentami OFE, nie zaś interesy polskiego emeryta i polskiej gospodarki.
          blog.polskaiswiat.com/2013/o-fe-czyli-jak-zmarnowac-ludzkie-pieniadze/

Jeepwdyzlu napisał "Od 89 roku to miasto wypiękniało. To nasza zasługa. Naszej pracy, naszych rąk" . Oczywiście, że wypiękniało, że się zmieniło. Przecież upłynęło prawie ćwierć wieku, to tyle czasu ile upłynęło od zakończenia wojny do 1970 r.
          Nikt już nie jeździ syrenką, żukiem czy warszawą, nie pierze we Frani ..., ale nie jest to zasługą przemian po 89 r.

Szlag mnie trafia na nieudolność naszych włodarzy. Jeśli murarz podejmuje się zbudować dom (tzn. uznaje że posiada wystarczające umiejętnośći) a zbuduje dom bez okien, z dachem który się wali, krzywymi ścianami itd. to po pierwsze nikt mu nie zapłaci, po wtóre poniesie konsekwencje swojego partactwa. I tak samo powinno być w zarządzaniu Szczecinem.

Kocham Szczecin, jest najpiękniejszym miejscem na ziemi, jestem dumna z "tołszipów", które w tym roku przy współudziale sponsorów były rewelacyjne, ale nie co dzień jest święto i nie samymi igrzyskami człowiek żyje.

Cesarz Wilhelm w 1898 r. otwierał port w Szczecinie słowami " Nasza przyszłość związana jest z morzem"
          • jeepwdyzlu Re: Sceptykom do sztambucha! 11.09.13, 15:45
            mam inne zdanie
            radni i prezyden mają wpływ na budżet, a ten jest w miarę sztywny
            szkoły, przedszkola, remonty dróg - to wszystko działoby się nieważne pod jaką administracją...
            Podobnie inwestycje. Gros jest finansowana z Unii - ta forsa byłąby tak czy siak.
            Lepsi włodarze?
            Niby jacy?
            Kto mógłby być lepszy niż Sochański czy Krzystek?
            Krzystek znowu wygra bo nie ma konkurencji.

Powtórzę: władze są ważne, ale nie są najważniejsze...
            Inwestycje poszczególnych ludzi, firm, developerów, uczelni - w ogóle są oderwane od miejskich pieniędzy...
            jeep
            • Gość: sceptyk Re: Sceptykom do sztambucha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.13, 16:57
              Tak wygląda władanie Szczecinem
              nortus.pinger.pl/m/14722545/szczecin-biedne-miasto
            • biedamiasto Re: Sceptykom do sztambucha! 13.09.13, 09:17
              Jeśli ktoś chce być prezydentem, czy radnym tzn., że ma wizję Szczecina, wie co?, wie jak? i wie za co zmienić?
              Do administrowania wystarczą umiejętnośći gospodyni domowej, która też musi się zmieścić w budżecie.
              • zbysio45 Re: Sceptykom do sztambucha! -jest nadzieja 13.09.13, 19:12
                Solidarnosc znowu bierze nasze sprawy w swoje ręce .To jedyny ratunek dla Polski.
                • Gość: i co Zed.1 Re: Sceptykom do sztambucha! -jest nadzieja IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.13, 06:45
                  7. Szczecin

Zadłużenie w końcu 2012 roku jako procent dochodów budżetowych: 58,45 proc.

Najbardziej zadłużone miasta (wielkość długu w porównaniu do wielkości rocznego dochodu) mogą mieć problemy ze spłatą zadłużenia i realizacją nowych inwestycji, na które czekają ich mieszkańcy.

biznes.pl/wiadomosci/kraj/kto-zyje-na-kredyt-10-najbardziej-zadluzonych-mias,5576755,15074202,foto-detal.html
                  • zbysio45 Re: Sceptykom do sztambucha! -jest nadzieja 16.09.13, 18:58
                    Nie jest żle bo Pan premier Tusk stale dokłada zadan dla smoirzadow i zapomina dac na ten cel pieniedzy i dlatego podwyzszył prog zadłuzania.
                    • adams96 Re: Sceptykom do sztambucha! -jest nadzieja 22.09.13, 20:05
                      Kiedy Solidarnosc przegoni od władzy PO i w Szczecinie oraz wojewodztwie zachodniopomorskim bedzie lepiej ?
                      • Gość: . Re: Sceptykom do sztambucha! -jest nadzieja IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.13, 11:38
                        A to w Szczecinie rządzi PO? Od kiedy?
                      • Gość: gość Re: Sceptykom do sztambucha! -jest nadzieja IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.13, 12:26
                        A kiedy było dobrze za Solidarności??? Raczej nigdy.. więc dojście do władzy S będzie taką samą katastrofą jak za AWS.. rządy S z czasów do dzisiaj odbijają się nam czkawką.. S dba tylko o siebie, więc darujmy sobie kolejne nieudolne rządy S...
                        • Gość: . Re: Sceptykom do sztambucha! -jest nadzieja IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.13, 16:44
                          Z Solidarności to był Maryjan Jurczyk - niech ręka boska broni od takich rządców miasta...
                          • Gość: gość Re: Sceptykom do sztambucha! -jest nadzieja IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.13, 18:11
                            No to może zacznijmy od 1980 roku jak się pojawiły pieniądze w zarządzie regionu i co się z nimi działo :)))

S czując kaskę dostaje małpiego rozumu.. a ideal S pozostał tylko ideałem.. teraz to taka sama nomenklaturowa organizacja jak inne nomenklatury... i nic nowego czy dobrego nie wniesie.

• Gość: Hój bolszewicki Re: Sceptykom do sztambucha! -jest nadzieja IP: *.ias.bredband.telia.com 23.09.13, 20:36
                            Gość portalu: . napisał(a):
                            Z Solidarności to był Maryjan Jurczyk - niech ręka boska broni od takich rządców miasta...
                            -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
                            Rzondy Jurczyka splodzily mlodocianego menadzera...
                            Jak kiedys mowilem; glupota jest w ciecinie dziedziczna..

Tak trzymac, katomuly!
                            • Gość: gość Re: Sceptykom do sztambucha! -jest nadzieja IP: *.dynamic.chello.pl 24.09.13, 12:44
                              Gość portalu: Hój bolszewicki napisał(a):
                              > Rzondy Jurczyka splodzily mlodocianego menadzera...
                              > Jak kiedys mowilem; glupota jest w ciecinie dziedziczna..

raczey hyba zaraźliwa... tak jak chyba w całey polityce i tych niby zwionskach, ctoore istnieją tylko po to by stołki istnieć tesz mogły... to zresztą dziedzictwo prl-u i ufczesnej nomenklatury z ctoorey S czerpała pełnymi garściami... dlatego sama stała się reliktem i idealnym odbiorcom radyja co ma ryja czy prezesa ctooren jest szalony. to fszystko relikty przeszłości, niektóre rodem z xix wieku.
                              • Gość: estonskipolicjant Re: Sceptykom do sztambucha! -jest nadzieja IP: *.nitka.net.pl 04.10.13, 22:46
                                Liczba mieszkaqncow Ksiazecego Miasta Szczecina z roku na rok maleje.To najlepszy dowod na to jak umiera moja miesto

To napisalem ja estonski policjant ktoremu pewien Polak ze Szczecina
                                zaproponowal 1000$ za mozliwosc patrolowania ulic Tallina w dniach
                                przeniesienia na cmentarz "Brazowego Zolnierza"
                                ;-))
    • Gość: po powrocie Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.13, 22:52
      święta racja, co zrobiono z naszego miasta
    • Gość: ( Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.13, 10:11
      Krzystka stworzył Nitras tak jak stworzył klub swoich radnych w powiecie. A w aktualnej kadencji samorządu podzielil swoich żołnierzy. Teraz obywatele Szczecina placą wysoką cenę za utrzymywanie coraz licznejszej rzeszy nierobów i cwaniaków, którzy kombinują nad drenowaniem podatniczej kasy, której nikt już nie broni. A progi finansowego bezpieczeństwa miasta partia podnosi aby oddalić czas rzeczywistego bilansu.
      Nic dziwnego, że młodzi ludzie nie chcą tracić życia na dźwiganie tego syfu na swoich barkach i uciekają z tego podłego i zakłamanego miasta. W takich okolicznościach ten cieciński syf może panoszyć się i narastać :(
    • biedamiasto Re: CO Wy Żeście zrobili z Mojego Miasta? ? 17.01.14, 12:16
      Przybysz (który legalnie wyjechał za granicę 35 lat temu) pyta Janusza Ławrynowicza ( Kurier Szczeciński) "Czy był nalot?"
      Po wojnie nasi rodzice podnieśli Szczecin z gruzów. "Odbudowali port, elektrownie, stocznie, gazownię, zakłady mechaniczne, powstała fabryka motocykli, huta i cementownia, fabryka dźwigów ... W 1987 r. wszystko funkcjonowało, a port był największym na Bałtyku" (...)
      "Z przemysłu zostały tylko Police i ledwo zipiąca stocznia remontowa.
      Może były bombardowania w stanie wojennym? - pyta. Może precyzyjnie wycelowane rakiety i bomby zniszczyły fabryki?"
      Nieeeee, to efekt ostatnich 25 lat rządów.

Za Gierka Polska była krajem przemysłowo-rolniczym, dziś jest montownią Europy.
      "Za parawanem wolnościowych haseł rozgrabiono narodowy majątek. Jak trafnie określił to prof. Witold Kieżuń - początek ery neokolonialnej rozpoczął się 4 czerwca 1989 r"
      Upadek wciąż trwa.

W zachodniopomorskim po 89 r. zlikwidowano ponad 50% nowo wybudowanych (po wojnie) przedsiębiorstw.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka