rootsman4
20.06.13, 16:58
Po 7 latach banicji za granicą wróciłem do rodzimego miasta Szczecina. W zasadzie nie interesowałem sie wiadomosciami stąd, ani nie byłem od tego czasu, w Polsce owszem ale nei w Szczecinie. To co zobaczyłem na własne oczy przerosło moje oczekiwania. ZGROZA, HORROR, UPADEK, DEGRENGOLADA, SYF. NA dworcu przywitali mnie leżący wszedzie dookoła zielonego skwerku menele, ale jadę dalej, smród i ilośc biedoty jaką zobaczyłem w środkach lokomocji można porównać już chyba tylko do czasów II WOjny swiatowej i wywózki Polaków. Ilośc starego pokolenia nad młodym (nie dziwie sie, lotniska w Goleniowie wciąż pełne wyjeżdzających młodych Polaków) w tramwajach również woła o pomstę do nieba. Te ponure, zagubione twarze, które dreptają w te i nazad od Galaxy po KAskade błądząc wzrokiem po szybach wystawowych za ktorymi zachodnie marki tylko gołocą kieszeń i tak biednego ,zdziadziałego obywatela. Na miejscu Stoczni Szczecinskiej w ktorej zaczynalem pracę stoi BIEDRONKA (!). To co uderza po oczach to Sklepów Monopolowych (na Krasinskiego naliczylem 16 monopolowych, w takiej Szwecji 2 razy wiekszej jest chyba tylko 100 sklepów),Aptek, Banków, Ciuch bud i tzn. Chwilówek bije na łeb chyba nawet Londyn. Czyli Polaku z biedy i bezrobocia idz sie napie...alkoholem, potem ci wmówią ze masz depresje i nerwice wiec musisz zakupic leki w aptece, na ciuchy normalne juz cie niestac ale sa przeciez z angielskim i ciuchami ciuchbudy a na koncu zeby jakos zwiazac koniec zkoncem weź kredyt w Banku lub tzn. 'chwilówke'. Do tego cwaniaczek i lizodupiec partyjny Golema -i jego 1500 restauracyek szemranego pochodzenia zz tanim mieśem kupowanym od jeszcze bardziej szemranych cyganów i chinczykow LUDZIE!! Czy wy naprawde juz tak sie przyzwyczailiscie do tej skostnialej biedy bycia rżniętym przez POstkomunę, że potraficie sie tylk ozbuntować w sprawie ACTA, bo sie wystraszyliscie ze nie bedziecie mieli pod co gruszyć??? OBUDZCIE SIE!! Zobaczcie jak sie zyje w Europie, wyjdzie na ulice, wyjmijcie stare rewolwery, broń, kamienie i butelki z benzyną, WASZA GODZINA WYBIŁA!
pod stocznią mój mały synek skwitował to słowami:
Tato, nie ma już Polski, jest BIEDRONKA!