Dodaj do ulubionych

Templariusze w Szczecinie? Czyli dziwna sytuacja

06.07.13, 21:47
Siema!

Słuchajcie, wczoraj byłem przejazdem w Szczecinie i miałem bardzo dziwną sytuacje.
Wcześnie rano zajechałem do Szczecina po całej nocy jazdy - było jakoś po szóstej więc zaparkowałem samochód i poszedłem do jedynej kawiarni jaką znam w Szczecinie koło parku na ul. Malczewskiego, to chyba park Żeromskiego jeśli się nie mylę. Spacerując po parku akurat w tej części nie było ani żywej duszy i czekając na otwarcie kawiarni zobaczyłem nagle dziwnie ubranego gościa. Był w białym habicie z płaszczem na którym był czerwony krzyż, gościu robił zdjęcia.
Z historii byłem niezły bo miałem żyletę nauczyciela i dobrze pamiętam jak mnie nauczyciel zdzielił linijką w łeb. Facet miał na sobie habit Templariusza. Pomyślałem sobie, że pewnie jest z jakieś grupy rekonstrukcyjnej i pewnie z kolegami szukają miejsca na jakieś pokazy. Zagadałem do niego i zapytałem się z której jest grupy rekonstrukcyjnej. Jego odpowiedź mnie bardzo zdziwiła, stwierdził, że nie jest z żadnej grupy rekonstrukcji historycznej, a jest z prawdziwego zakonu Templariuszy i z polecenia Wielkiego Komandora razem z drugim "bratem służebnym" szukają lokalizacji dla jedynej ujawnionej komandorii na świecie.
Przez chwilę pomyślałem sobie świr jak nic, ale popatrzyłem na niego i nie wydawało się - jego strój to nie zwykła biała kiecka, a płaszcz to zarzucone białe prześcieradło. Pomyślałem, że wyciągnę coś więcej od niego, jak się zapląta to znaczy świr. Spytałem się, czy Templariusze nie zostali rozwiązani - odpowiedział przedziwnie wyczerpująco, że tak, zostali rozwiązani, ale ci co uciekli zeszli do podziemi i działali w konspiracji jako zakon ekumeniczny - jednak to co ostatnio się dzieje na świecie stwierdzono, że pora powoli wychodzić z cienia i na próbę ujawnić nowo rekonstruowany zakon w Polsce. zrobił jeszcze parę zdjęć parku i powiedział, że musi już iść wysłać zdjęcia do Wielkiego Komandora bo od niedzieli rusza samodzielnie oglądać wybrane miasta. Zapytałem go jeszcze, czym się teraz zajmują. Odchodząc odpowiedział, że tym co zawsze pomaganiem ludziom.

Dziwna sytuacja i nie wiem co o niej myśleć. Myślicie, że faktycznie Templariusze w Polsce się odradzają dosłownie z popiołów i mają rację bytu? Dlaczego nie ujawnią się w całości? I czemu akurat teraz? Dokładnie pamiętam, pomimo wczesnej godziny i całej nocy za kółkiem, że padło słowo zakon ekumeniczny. Sprawdziłem co to znaczy i znalazłem wyjaśnienie, że to zakon istniejący poza Kościołem Rzymsko Katolickim lub też dialog między kościołami. tu raczej wchodzi opcja I. Zaintrygowała mnie ta sytuacja i poszperałem dalej. Okazało się, że na Śląsku powstali ostatnio jacyś "Templariusze" ale za zgodą kościoła, ale jeśli się nie mylę to co belfer nas uczył, to to, że Templariuszy wyklęto za fałszywe pomówienia Króla Francji, a kościół ich nie chce zrehabilitować.
A wy co byście powiedzieli na Komandorie Templariuszy w swoim mieście? Może i to kiepski żart ale byłby zbyt profesjonalnie wyreżyserowany, a może pora się wybrać do psychiatry po kwity na zmianę pracy na tryb dzienny.
Obserwuj wątek
    • zed.1 Re: Templariusze w Szczecinie? Czyli dziwna sytua 06.07.13, 22:30
      My już mamy tutaj Komandorie Opus Dei i wcale nam to na zdrowie nie wychodzi.
    • Gość: aqq coś zaćpał? IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.13, 15:05
      przejezdny21 napisał:

> Wcześnie rano zajechałem do Szczecina po całej nocy jazdy - było jakoś po szóstej

cała noc za kólkiem na prochach...
      to i Zbyszko z Bogdańca mógł się pojawić, a nawet sam JPII
    • Gość: Maćko z dupyzdjęty Re: Templariusze w Szczecinie? Czyli dziwna sytua IP: *.ias.bredband.telia.com 07.07.13, 15:19
      Był w białym habicie z płaszczem na którym był czerwony krzyż,
      ---------------------------------------------------------------------------------
      To był ranny krzyżak, którego ranił sam Jurand ze Spychowa, albo żydzi-różokrzyżowcy na przeszpiegach.
      Templariuszy i Pana Samochodzika nie mogę jednak wykluczyć.
      pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C5%BCokrzy%C5%BC
    • Gość: ... Templariuszy nie ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.13, 18:12
      ale dobry psychiatra na pewno się znajdzie
      • Gość: SĄ Re: Templariuszy nie ma IP: *.opera-mini.net 24.09.13, 18:04
        Sa Są są Są jak by jacy oni nie byli ale są.
    • lehoo Re: Templariusze w Szczecinie? Czyli dziwna sytua 07.07.13, 21:29
      To mógł być pająk-krzyżak, ale duży.
      Różne rzeczy człowiek widzi, jak jest niewyspany. Ja tam notorycznie postrzegam trójkątne znaki ostrzegawcze jako facetów w pelerynach z kapturami. Jak tylko się ci w kapturach pokazują, to wiadomo, że trzeba na pierwszy zjazd i przespać z dwie godziny.
      • lehoo Re: Templariusze w Szczecinie? Czyli dziwna sytua 07.07.13, 21:30
        PS. Naprawdę bili cię linijką w szkole ?
    • jeepwdyzlu napisz dokładnie gdzie ta "kawiarnia" 07.07.13, 23:05
      bo towar jak widać mają przedni...
      jeep
      • anika31 Templariusze 08.07.13, 13:46
        W Szczecinie swego czasu była bardzo aktywna gmina francuska, z tego co pamiętam w Parku Żeromskiego chyba mieli cmentarz, wiec całkiem możliwe ze jakaś zaginiona dusza Templariusza się tam zawieruszyła.....
        Templariusze działają do dziś , Wielki Mistrz jakieś 10 lat temu miał siedzibę we Wiedniu, wiem ze na pewno mają siedzibę również w Berlinie, w Polsce nie słyszałam.
        Rycerzy na pewno nam brakuje, wiec i Tempalriuszy jako rycerzy zakonników powinniśmy chętnie przywitać.
        • Gość: arma Re: Templariusze IP: *.opera-mini.net 23.09.13, 19:08
          Legenda tego zakonu jest tak duza ze wszyscy obecnie poszukuja przedmiotow roznych zakonnikow nawet klamer pasa rycerskiego i innych drobnostek legenda niesie ze ich przedmioty przynosza szcz
          escie.Ceny ida w gore.
        • Gość: SAM Re: Templariusze IP: *.opera-mini.net 24.09.13, 18:03
          Sa w polsce sa starczy siec przefiltrowac a natrafimy .Pozdrawiam wszystkich jak i bractwa itd.
    • Gość: XXXL Re: Templariusze w Szczecinie? Czyli dziwna sytua IP: *.opera-mini.net 24.09.13, 17:45
      Samozwancy.Samonamaszczeni jest ich sporo.
      • Gość: arek Re: Templariusze w Szczecinie? Czyli dziwna sytua IP: *.opera-mini.net 24.09.13, 17:55
        Dobry diler to zartem, a powazniej sa nawiedzeni ludzie i jak poprzednik pisal samozwancy w koncu w Szczecinie tez byli to i tacy tymi sladami historii beda podazac .Ja pochochodze z miejscowosci gdzie znajdowala sie komandoria templariuszy i tez roznego elementu tu pełno sie zjezdrza. W koncu temat Templariuszy jest tematem goracym ciagle podgrzewany zabytki zwiazane z nimi sa maniakalnie poszukiwane .
        • Gość: temp. Re: Templariusze w Szczecinie? Czyli dziwna sytua IP: *.opera-mini.net 24.09.13, 17:59
          Fanow zwolennikow i wyznawcow idei itd zakonu templariuszy w Szczecinie jest do oporu jak i w reszcie kraju ,europie,swiecie itd
    • sistermary1 Re: Templariusze w Szczecinie? Czyli dziwna sytua 17.01.21, 00:08
      Templariuszy zrehabilitowano w 2006 gdy odkryto zaginione dokumenty w archiwum watykańskim , Templariusze należą do Międzynarodowej Federacji Ordo Militiae Christi Templi Hierosolymitani i są pod władzą Patriarcyh Antiocheńskiego który to podlega pod Rzym, jako Dama Tempariusz mogę stwierdzić że jest wszystko zgodne z prawem kanonicznym
    • edico Krzyżacy po Polsce też wędrują 17.01.21, 17:50
      Np. Klebark Wielki k/Olsztyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka