Dodaj do ulubionych

Przeszklona chluba ZUT psuje miasto. O nowym Ce...

19.07.13, 15:24
a myślałem, że tylko ja - amator/oglądacz - uznaję ten budynek za nieporozumienie.

Szkoda, że oprócz zniszczenia kawałka miasta ZUT wystawia tak niską rekomendację pracownikom, absolwentom i studentom własnego wydziału architektury (jakkolwiek ich realny związek z ta inwestycją jest żaden).
Obserwuj wątek
    • lemisiaque Przeszklona chluba ZUT psuje miasto. O nowym Ce... 19.07.13, 15:26
      Moim zdaniem peany na temat budynku WBiA są mocno przesadzone. Monotonna (poza frontową) elewacja jest przytłaczająca, nudna, przechadzając się obok niego nie ma tak naprawdę na co spojrzeć.

Nowy budynek to koszmarek, nie da się ukryć, było to wiadomo od dawna.
      • Gość: behemot Re: Przeszklona chluba ZUT psuje miasto. O nowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.13, 17:42
        ja przepraszam, ale jaka elewacja jest nienudna? Nudny to jest mój stryjek Franio, bo opowiada od 30 lat te same historie.
        • Gość: hiena Re: Przeszklona chluba ZUT psuje miasto. O nowym IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.13, 22:37
          Elewacja Wydziału Architektury byłaby mniej nudna, gdyby ją umyć, ale na to pieniędzy nie ma. Jest za to na aulę na 500 osób, choć nigdzie nie ma tylu studentów. Megalomania i pomyłka.
      • maxikasek Re: Przeszklona chluba ZUT psuje miasto. O nowym 20.07.13, 12:29
        Bunkier ma być OK, a szklarnia "be"? Co jak co ale do tej pory to bunkier był najbrzydszym imho budynkiem w mieście.
    • Gość: Pan na Arkonie Dzicz w zachpomie! IP: *.ias.bredband.telia.com 19.07.13, 15:52
      Chłopstwo epatuje się szkłem, jak indianie szklanymi paciorkami..

Tak trzymać - silni, dumni i wykształceni!
      no i ze smykałką do estetyki..
    • mrrrwrrr Krytyk i.... 19.07.13, 16:23
      "Krytyk i eunuch z jednej są parfii.
      Obaj wiedzą "jak",
      Żaden nie potrafi."

...z dedykacją dla p.Hofmana
      • Gość: error Re: Krytyk i.... IP: *.free.aero2.net.pl 19.07.13, 18:17
        Ty, a ty z firmy Studio A4? same perełki klepiecie, ZUT, aleja kwiatowa, no poprostu dramat i kicz.

Czemu kolejna inwestycia robiona przez Studio A4 dostała zlecenie na koncepcję z wolnej ręki, szybko uwinęli się z budowlanką...potem miasto niby zrobiło przetarg na budowlakę...z terminem projektu - uwaga 1 miesiąc hehehe....no to kto miał wygrać jak nie A4 które juz ten projekt po cichy klepało?

I się pani architekt miasta (była sekreterka w SARPie) poklepuje po plecach z panami ze Studia A4 - byłymi kolegami z SARPU :)

Takie miłe małe zamknięte towarzystwo wzajemnej adoracji :)
        • mrrrwrrr Re: Krytyk i.... 19.07.13, 22:39
          Towarzyszu, krytykujecie, krytykujecie a nie wiecie nawet kogo krytykujecie. Wstydźcie się.

PS.
          Zmartwię Cię. Nie jestem ze Studia A4. Ani żadnego innego. Szok - nawet architektem nie jestem. Tylko nie płacz z tego powodu, że tak kiepsko trafiłe(a)ś.
          A dedykacja dla Hofmana bierze się stąd, że krytykanctwo to jedyne co mu wychodzi, bo o jego "dziełach" to lepiej zapomnieć.

• Gość: no space Re: Krytyk i.... IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.13, 22:40
          Się dowiemy, kto dostaje zlecenia "z wolnej rączki"

forum.gazeta.pl/forum/w,70,145793105,145793105,Szczecinska_Noc_Antykorupcyjna_Kazdy_moze_prze_.html
      • Gość: Vlad.H. Hahaha... IP: *.FTTH.ispfabriek.nl 19.07.13, 21:05
        Ja zas twierdze ze estetycznym eunuchem jest tu architekt ktory popelnil ten koszmarek...

Tak sie nie buduje - praktczynie nigdzie a jesli buduje sie odobnie to warto zwrocic uwage ze wplata sie zielen, naturalne materialy, lamie sztampe ale w inny sposob - wiec nie dosc ze architekt to eunuch to jeszcze slepy bo podpatrzec nie potrafil jak to robia inni...

• Gość: homohomini00 Re: Krytyk i.... IP: *.szczecin.mm.pl 19.07.13, 22:37
        Jak się nie ma argumentów, to się wali w człowieka. Typowe
      • Gość: ość Re: Krytyk i.... IP: *.szczecin.mm.pl 20.07.13, 06:46
        Taka prawda. Po co tak pierdo.lić. Rozumiem, że nie wybrano Pana, Panie Piotrze, projektu?...
    • yanyx Weźmy się wreszcie za edukację artystyczną 19.07.13, 16:35
      W Londynie, Goeteborgu i innych cywilizowanych miastach sale muzeów (dostępne za darmo!) pełne są uczniów przerysowujących, w ramach szkolnych zajęć, wiszące na ścianach dzieła do własnych szkicowników. Tak jest codziennie, czasem trudno zaakceptować tę roześmianą zgraję w dostojnych murach. Piszę o tym, by zwrócić uwagę na konieczność przygotowania społeczeństwa do odbioru sztuki, w tym również architektury, na poziomie gimnazjum i szkoły średniej.
      Osoby decydujące o inwestycjach, których efektem są podobne do wspomnianego budynku ZUT maszkarony, to najzwyklej w świecie, efekt naszego szkolnictwa, w którym niemal całkowicie zlikwidowano kontakt uczniów ze sztuką, o aktywnym kontakcie nie mówiąc. Nie mając żadnych predyspozycji w tym kierunku - wydają decyzje związane z zagospodarowaniem przestrzennym miasta (np. różowa kamienica przy ul. Krzywoustego). Są to ludzie, którzy (zapewne) za jedyny przejaw dobrego smaku uznają tzw. złote klamki oraz wszystko to, co błyszczy.
      Budynek Wydziału Budownictwa i Architektury będzie przez wiele lat obnażał słabość sąsiedniego, „nowoczesnego” gmachu, dopóki jakiś nawiedzony modernizator go nie ociepli styropianem i nie pomaluje na „wesoły” kolor.
      Coraz bardziej zawstydza mnie to, że swoim gościom z poza Szczecina pokazuję moje miasto jako perłę niemieckiej architektury i urbanistyki, której mogę przeciwstawić jedynie kilka współczesnych, rozproszonych tu i tam, budowli, a jest już blisko 70 lat po wojnie (pamiętamy z historii, co się wydarzyło w Polsce w przeciągu dwudziestolecia międzywojennego? Tak, to było tylko 20 lat).
      • Gość: Koval Re: Weźmy się wreszcie za edukację artystyczną IP: *.pool.mediaWays.net 19.07.13, 16:40
        Jeszcze nie czytałem o żadnym nowym budynku w Szczecinie, który by pochwalono. Ciągle tylko "klocki" "maszkarony" itp. cieszyć się trzeba, że się coś buduje, a nie narzekać. Wszystkie takie mądre a robić ni ma komu
        • Gość: behemot Re: Weźmy się wreszcie za edukację artystyczną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.13, 17:44
          Dokładnie. Mam wrażenie,ze dyskusje toczną panowie architekci, których projektów nie wybrano, a były takie nienudne. Ewentualnie przyjaźni koledzy z uczelni. Brrrrr.....
          • Gość: kosmo Re: Weźmy się wreszcie za edukację artystyczną IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.13, 22:42
            To podaj te piękne realizacje - co niby pięknego i funkcjonalnego powstało w tym mieście?
    • Gość: jonatanDo_taglinda Re: Przeszklona chluba ZUT psuje miasto. O nowym IP: *.szczecin.mm.pl 19.07.13, 17:00
      taglida, skoro piszesz, że budynek nie ma nic wspólnego z wydziałem budownictwa i architektury, to skąd ta żałosna uwaga:."..ZUT wystawia tak niską rekomendację pracownikom, absolwentom i studentom własnego wydziału architektury " W tym kontekście, to ty jesteś ŻAŁOSNY do kwadratu!
    • Gość: brett Re: Przeszklona chluba ZUT psuje miasto. O nowym IP: *.play-internet.pl 19.07.13, 17:30
      Autor zapomniał dodać, że budynek WBiA nie powstał w całości 100 lat temu. Jego tylna (w stosunku do Al. Piastów) część została dobudowana pod koniec lat 60-tych już przez Politechnikę między innymi po to, by reaktywować nauczanie na kierunku architektury. Widać to dość wyraźnie na zdjęciu. Tak więc bryła i sposób zabudowy tak chwalone przez autora są w połowie zasługą naszych architektów. Ktoś pamięta jakich?...
      • Gość: Altenburg Re: Przeszklona chluba ZUT psuje miasto. O nowym IP: 91.200.77.* 20.07.13, 13:18
        Zapomniał również o tym, że żadna jego część nie powstała 100 lat temu. Budynek (o konstrukcji żelbetowej zaprojektowanej przez szczecińskiego inżyniera Karla Heucka) został wybudowany 80 lat temu. Pierwotnie liczył jedną kondygnację mniej.
    • Gość: behemot Re: Przeszklona chluba ZUT psuje miasto. O nowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.13, 17:40
      Pierwszy i nieodwracalny grzech tekstu w gazecie to--w gazecie powinny być artykuły na temat, a nie rozprawy akademickie na temat. Przepraszam nie dobrnęłam do końca. Architektem nie jestem. Nie znam się. Budynek mi się podoba. Tyle i aż tyle bo jakiego innego argumentu, ja laik mam użyć, wobec akademickich rozważań?
      Wczoraj jadłam zupę pomidorową w restauracji, smakowaał mi,ale mój znajomy kucharz powiedział, że jest pzredstawicielem trendu, który uznaje,ze pomidorowa to tylko z bazylią. Ta nie była. Jemu nie smakowała.
      Mona sobie dywagować i przerzucać różnymi szalenie mądrymi argumentami potwierdzajacymi,ze ów budynek to architektoniczny knot albo i nie knot. A panowie akademicy zapominają,ze ten budynek ma być dla ludzi. Mi się, bez względu na tło historyczne i aspekt naukowy, podoba . cześć i czołem
      • Gość: polski_anglik Re: Przeszklona chluba ZUT psuje miasto. O nowym IP: *.zone11.bethere.co.uk 19.07.13, 18:16
        Zgadzam sie z przedmowca. Nie bardzo widze sens w publikowaniutego typu artykulow. Szczecin to piekne miasto a wmawia sie mieszkancom ze beznadziejne. Ten budynek tez jest spoko. Spadajcie na drzewo krytykanci (bo ciezko was nazwac krytykami). Hates gonna hate jak mawiaja, widac trolling mozna uprawiac rowniez na lamach popularnego portalu.
        • Gość: error Re: Przeszklona chluba ZUT psuje miasto. O nowym IP: *.free.aero2.net.pl 19.07.13, 18:18
          Indianie też lubią błyszczące kiczowate paciorki...to nie znaczy że są ładne :)

To że jest dużo szkła ma się nijak do nowoczesności.
          • Gość: polski.anglik Re: Przeszklona chluba ZUT psuje miasto. O nowym IP: *.zone11.bethere.co.uk 19.07.13, 18:42
            de gustibus non est disputandum

• Gość: mariner Re: Przeszklona chluba ZUT psuje miasto. O nowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.13, 19:45
            Kiczowata to jest ciupaga jako pamiatka z Zakopanego :) Oryginalne indianskie ozdoby z paciorkow zarowno a Ameryki poludniowej jak i polnocnej sa fajne niezaleznie od Twoich opinii.
            Ten budynek podoba mi sie bardziej niz nowa filharmonia pokryta blacha trapezowa.
      • Gość: homohomini00 Re: Przeszklona chluba ZUT psuje miasto. O nowym IP: *.szczecin.mm.pl 19.07.13, 22:43
        To jest tupet; chełpi się swoją ignorancja jak by medal zdobyła. Tak, u zupie to możemy podyskutować, natomiast architektura to bardziej skomplikowana sprawa. Przykład z Indianami, którym szklane paciorki się najbardziej podobały, pasuje do twojego sposobu myslenia. Dramat Hofmana i jemu podobnych polega na tym, że jego słowa są jak perły rzucane przed wieprze
        • Gość: grzegorz Re: Przeszklona chluba ZUT psuje miasto. O nowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.13, 11:51
          a to są "perły" czy szklane paciorki (te co się Indianom bardzo podobają) .....
    • Gość: Vlad.H. Smutne to... IP: *.FTTH.ispfabriek.nl 19.07.13, 21:07
      Coz ten budynek jest koeljnym koszmarkiem wybudowanym w Szczecinie na przestrzeni ostatnich lat - Galaxy, biurowce Ikei na Bramie Portowej - nikt nie panuje nad ksztaltem przestrzeni publicznej i czasem sie zastanaiwam czy moze Holendrzy wiedza co robia gy okreslaja nawet kolor elementow takich jak oscieznice czy futryny budynku aby zachowac spojnosc i estetyke... Rozpoczynajac moje obecne zycie w NL myslalem ze to daleko idaca ingerencja ale patrzac na to jak moze wygladac owoc wolnosci stfurczej moze czasem warto nalozyc kaganiec...
    • poruszony_niezwykle Wielbiciel historyzmu o nowoczesności naucza.... 19.07.13, 21:14
      Szanowni Państwo,
      Irytujące jest, że Pan Hofman po raz kolejny namiętnie się promuje na garbie kolegów po fachu. Wszyscy się znają i wszyscy nienawidzą...
      Przypadkowo się z nim zgadzam a propo budynku, ale może darujmy sobie górnolotne stwierdzenia i nauki o nowoczesnej architekturze, kiedy samemu robi się.....historyzującą architekturę /Zapraszam do obejrzenia konkursu na zabudowę na Mariackiej na stronie firmy Calbud - praca Pana Hofmana DEDECO - pochwała historyzmu/.
    • ok-cham Są gusta i guściki... 19.07.13, 22:16
      ...a świat roi się od budowli, które inni architekci zaprojektowaliby dużo lepiej, ale z różnych powodów nie mieli ku temu okazji. Opinia architekta Hofmana byłaby o wiele bardziej przekonująca, gdyby - zamiast krytycznie (ale czysto teoretycznie) rozkładać na czynniki pierwsze cudzą realizację - przedstawił szkic albo wizualizację tego, jak jego zdaniem powinna ona wyglądać. ZUT od razu zobaczyłby co stracił, a my - czego miasto nie zyskało. Zakładam przy tym, ze wizja ta mieściłaby się w ograniczonych środkach, jakie miał ZUT na nowy budynek, a fasada nie przypominałaby przeszklonego parkanu, jak w innych realizacjach biura Dedeco.
      • exman Re: Są gusta i guściki... 20.07.13, 07:05
        ok-cham napisał:

> ...a świat roi się od budowli, które inni architekci zaprojektowaliby dużo lepi
        > ej, ale z różnych powodów nie mieli ku temu okazji. Opinia architekta Hofmana b
        > yłaby o wiele bardziej przekonująca, gdyby - zamiast krytycznie (ale czysto teo
        > retycznie) rozkładać na czynniki pierwsze cudzą realizację - przedstawił szkic
        > albo wizualizację tego, jak jego zdaniem powinna ona wyglądać. ZUT od razu zoba
        > czyłby co stracił, a my - czego miasto nie zyskało. Zakładam przy tym, ze wizja
        > ta mieściłaby się w ograniczonych środkach, jakie miał ZUT na nowy budynek, a
        > fasada nie przypominałaby przeszklonego parkanu, jak w innych realizacjach biur
        > a Dedeco.

Panie Hofman, wyjątkowo niskich lotow ten pański teskt a co do krytyki, każdy ma do niej prawo ale pseudonaukowy styl i katedralny poziom przekonania o własnej nieomylności są dla pana kompromitujące. Zleceń brakuje ?
    • Gość: Esteta Modrze goda. Dać mu wódki. IP: *.88-199-144.vspace.pl 19.07.13, 22:50
      A tak na poważnie to nie wiedziałem że stary budynek ma już setkę na karku. Czapki z głów dla jego twórców!
      • jeepwdyzlu a wiecie co w tym zachwalanym budynku Wydziału Bud 19.07.13, 23:45
        ownictwa było do 45 roku?

Gestapo i RSHA
        (co nie oznacza, że to zły budynek jest :-)
        ciao
        jeep
        • Gość: ? Re: a wiecie co w tym zachwalanym budynku Wydział IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.13, 00:27

jeepwdyzlu napisał:

> ownictwa było do 45 roku?
          >
          > Gestapo i RSHA
          > (co nie oznacza, że to zły budynek jest :-)

To według ciebie debilu budynek mordował i torturował przeciwnych hitlerowskiej władzy obywateli?
          • Gość: bartek Re: a wiecie co w tym zachwalanym budynku Wydział IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.13, 09:54
            A może czytałbys do końca i ze zrozumieniem?
            A tak mówiąc poważnie, może i ten budynek nie jest najpiękniejszy, niemniej w Szczecinie przyjęło się krytykowac wszystko i wszystkich, a nie dostrzega się żadnych pozytywów. Jak nie zaczniemy być dumni z NASZEGO miasta i nie zaczniemy dostrzegać i mówić o pozytywach, to nigdy tu nie będzie dobrze. Niestetywidać tuy powszechne krytykanctwo i tumiwisizm. Przykre to.
            • Gość: Corbuzjer za 20 lat... IP: *.ias.bredband.telia.com 20.07.13, 10:28
              Ciecin wygladal bedzie jak:
              1. Detroit dzisiaj
              2. Eklektyczny wschodnioeuropejski Disneyland.

Co sadzicie?
            • Gość: Vlad.H. Re: a wiecie co w tym zachwalanym budynku Wydział IP: *.FTTH.ispfabriek.nl 20.07.13, 12:04
              Chesz byc dumnym z tandety i braku elementarnej estetyki?

Byc moze powszechne krytykanctwo jest wyolane poszech na tandeta i bylejakoscia?

Jak ci ktos nasra na wycieraczke to bedziesz sie wkurzal i krytykowal czy zaczniesz sie doszukiwac w tym jakiejs ukrytej wartosci i snuc plany na temat np artystycznych wizji utrwalonych w masie czekoladopodobnej?

Najbardziej wkurzajcyc sa debile ktorzy mowia ze sztuczne zachwyty napewno zmienia obraz miasta... przeczytaj sobie basn Andersena "Nowe szaty krola" to moze zrozumiesz dlaczego takie postulaty jak twoje sa chore.
              • Gość: bartek Re: a wiecie co w tym zachwalanym budynku Wydział IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.13, 21:42
                Wiesz, o gustach się nie dyskutuje. To po pierwsze. Po drugie nie twierdzę, ze wszystko jest idealnie i nie ma co krytykować, bo tak nie jest. Jakbyś poczytał co jest napisane i pomyślał trochę o tym, a także wysnuł wnioski z własnych słów to wiedziałbyś o czym piszę. Krytykować należy jak jest co. w tym wypadku pewna krytyka jest słuszna, problem tylko polega na tym, że krytykuje to ktoś, kto sam nigdy nic lepszego nie zrobił, to raz. Dwa krytykować łatwo, natomiast nie przedstawia się kompletnie żadnej wizji pozytywnej i rozwiązań poprawnych. Nie rozróżniasz kolego krytyki od krytykanctwa. Oczywiście dostrzegać same błędy jest łatwo, a do roboty to się nie ma komu wziąć. Jak tak krytykujesz i nic Ci się nie podoba to do jasnej anieli weź coś zrób, żeby było lepiej a nie pieprzysz tylko że wszystko jest źle. Choroba, drugi Macierewicz się znalazł. do roboty, głosowań i startowania do rady miejskiej. Jak się ma pomysły to trzeba o nie walczyć, a jak nie to trzeba zamknąć mordę w kubeł i nie narzekać.
                • Gość: Vlad.H. Re: a wiecie co w tym zachwalanym budynku Wydział IP: *.FTTH.ispfabriek.nl 23.07.13, 22:08
                  Po pierwsze gusty personalne pewnie nie, estetyka przestrzeni publicznej jest jednak miejscem gdzie nie tylko sie dyskutuje ale nawet nalezy dyskutowac o estetyce bo dotyczy to nas wszystkich - w estetycznej przestrzeni ludzie zwyczajnie sie lepiej czuja - rowniez w ten sposob ksztaltuje sie zmysl estetyki.

Po drugie, wksaz mi podstawe twojego twierdzenia ze krytukujac jakies rozwiazanie mam z automatu przedstawiac propozycje rozwiazania - alternatywy, ba twierdzisz ze nie mam prawa zabrac glosu jesli nie stworzylem czegos podobnego.

Po trzecie reszta twoeje wypowiedz jest tak kuriozalna ze nawet nie powino wdawac sie z nia w poleike - pozwol wiec ze przedstawie ci moj punkt widzenia - place i wymagam - jako podatnik - palce i wymagam - zamkne sie jak to ladnie okresliles wtedy kiedy zostane zwolniony z obowiazku placenia podatkow do tego momentu pozwolisz ze zasugeruje bys sam "zamknął mordę w kubeł" i nie zabieral glosu jesli masz problem ze zrozumieniem podstawowych zasad demokracji.
        • Gość: Altenburg Piszesz bzdury. IP: 91.200.77.* 20.07.13, 12:56
          Budynek mieścił urząd pracy.
    • arkonka2008 Zaproszenie na plac św. Szczepana w Wiedniu 20.07.13, 09:50
      Miałem już nie pisywać swoich komentarzy ale z opinią autora artykułu trudno mi się zgodzić. Zapraszam autora tak srogiej krytyki na plac przed Katedrą św. Szczepana w Wiedniu, zapraszam do Rotterdamu, do Amsterdamu, do Paryża przed wejście do Luvru, do Centrum Pompidu wszędzie tam nowoczesna bryła wydawało by się nie pasuje do otoczenia a jednak poprzez kontrast uzyskuje się zainteresowanie, dyskusje, komentarze. Dynamika a nie zawsze harmonia i spokój jest potrzebna w przestrzeni miasta. Pozdrawiam
      • Gość: Vlad.H. Re: Zaproszenie na plac św. Szczepana w Wiedniu IP: *.FTTH.ispfabriek.nl 20.07.13, 21:34
        Napisalem juz - podpatrzone ale przez slepego... jak sie podcina to trzeba to zrobic dobrze a nie fiu bzdziu...
    • tajemnicapanstwowa Przeszklona chluba ZUT psuje miasto. O nowym Ce... 21.07.13, 01:47
      Sama bryła i ogólny wygląd całkiem ciekawy.
      Jedyne co mi się nie podoba to te geometryczne udziwnienia odstające od ścian. Gdzieś jeden taki akcent - czemu nie. Ale tego tam jest po prostu za dużo.
      • exman Re: Przeszklona chluba ZUT psuje miasto. O nowym 21.07.13, 09:14
        Jasne, odważna bryła, co do parkingu to sprawa otwarta na parę lat, a poza tym, jedno co mnie niepokoi to kto będzie mył te szyby :)
        • Gość: Wolas Lansowanie zapomnianych Hofmanów ? IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.13, 22:35
          Facet ma problem z identyfikowalnością i znajomy redaktor go lansuje ?
          Tekst głupi jak mało co . Coś nowego - awangardowego w miejscu syfiastego straszącego parkingu ???
          Się pan Hofman chce wylansować na głupim artykuliku . To co wskazuje- budynek Wydziału Budownictwa wygląda jak stołówka wojskowa w koszarach , i to dla szeregowców,

Widać na czym Pan został wykształcony - koszarowy SocRealizm to facet od projektów typu Leningrady i zabudowa socjalistycznego podzamcza - pewnie jego ideałem był wyburzony hotel Arkona ?
    • homohomini00 Przeszklona chluba ZUT psuje miasto. O nowym Ce... 22.07.13, 14:29
      Do wszystkich, którzy zamiast do argumentów odnoszą się do osoby autora, jego ukrytych intencji itp. Żeby napisać taki tekst pod własnym nazwiskiem,nieprzyjemny tekst o pracy kolegów po fachu trzeba mieć: a) jaja, b) poglądy c) argumenty.
      Hofman - co oczywiste - naraża się w środowisku. Nie ma z tego żadnych korzyści, same kłopoty. Ale pisze, ponieważ chodzi mu o miasto, a nie o jego prywatny interes. Więcej; to się dzieje ze stratą dla jego interesów, bo w mentalności wielu ludzi nie ma miejsca na wartości wyższe, jest tylko miejsce na cwaniactwo. I tą miarą oceniają innych. Dlatego Hofmanowi przypisujecie Bóg wie co, zamiast zastanowić się na treścią.
      • Gość: wioletta Re: Przeszklona chluba ZUT psuje miasto. O nowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.13, 09:24
        Oczywiście, że tak. Tekst jest bardzo łagodny, bo porusza tylko znikomą część problemów. Autor ocenia budynek z zewnątrz, bo wie, że jest w przestrzeni publicznej.
        Dodajmy, że usytuowanie wejścia do budynku jest na środku elewacji frontowej, od strony Al. Piastów (czyżby przypadkowo). Dodatkowe wyniesienie wejścia ponad poziom terenu i zrobienie monumentalnych schodów powodują, że mamy wrażenie, iż nie powstał tutaj nowoczesny obiekt dla ludzi, tylko kolejny GMACH, do którego wchodzimy ze smutnego obowiązku. A co gdyby budynek "zapraszał", gdyby pomiędzy WBiA, BMW i ZUT zrobić studencką, nowocześnie zagospodarowaną przestrzeń, tam zlokalizować wejście do budynku z poziomu terenu, a pieniądze, które wydano na szklaną bzdurę przeznaczyć na parking pod tym placem. Budynek byłby dla ludzi, a tak jest dla zaspokojenia własnego ego "Architekta Megalomana". O funkcji w budynku już nie warto wspominać, wspomnę natomiast o tym jak ten budynek będzie wyglądał za rok. Otóż szklana elewacja będzie zasyfiona, a w salkach będą wisiały różne żaluzje, zasłonki, ponieważ nie pomyślano, że budynek będzie się przegrzewał i nie zaprojektowano systemu zacieniającego, choćby najprostszego.
        Choć tekst autora jest płytki i ma trafić do szerokiego grona odbiorców, to należy pochwalić go za odwagę. Mając na uwadze ostatni tekst prezesa zachodniopomorskiego SARPU, Pana Marka Orłowskiego wychwalającego nową Aleję Kwiatową, ogólnie panującą ciszę w środowisku szczecińskich architektów na sposób pozyskiwania zleceń i same projekty Studia A4, jednocześnie pamiętając dyskusję i oburzenie tego środowiska w stosunku do biurowców na Bramie Portowej (które projektowało biuro spoza regionu), to jest to ważny głos. Brawa dla Pana Hoffmana, może coś się w końcu ruszy w tym mieście, bo zdolnych młodych ludzi jest wielu, ale są sprytnie gnojeni przez ten cały beton trzymający wszystko za mordę...
        • Gość: Mirek Re: Przeszklona chluba ZUT psuje miasto. O nowym IP: 80.50.149.* 23.07.13, 14:10
          Rzeczywiście warto zwrócić uwagę na trudności i koszy eksploatacji. Nie wiem czy ZUT wziął pod uwagę konieczność czyszczenia tego oszklenia jak również czy jest przygotowany na koszta eksploatacji bardzo z konieczności rozbudowanego systemu klimatyzacji (chyba że jednak wykonano oszczędnościowy, co tym gorzej by było dla użytkownika). Prawdę mówiąc odniesienie do alei Kwiatowej jest bardzo trafne. Tam również postawiono, być może teoretycznie sam w sobie ciekawy szklany budynek, który do niczego nie pasuje i psuje przestrzeń. Można wiedzieć co się tam teraz dzieje? Chyba nic. Plac straszy pustką i nic więcej.
        • Gość: emma Re: Przeszklona chluba ZUT psuje miasto. O nowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.13, 14:22
          Budynek wg mnie jest kiepską architekturą z pretensjami, przekombinowany i niedorobiony projektowo co rzuca się w oczy, podobnie jak inne projekty biura A4: aleja Kwiatowa, budynek na pl. Zgody, biurowiec za Kosmosem (katastrofa estetyczna po prostu).
          Zastanawiam się dlaczego miasto zezwala na podobne rzeczy, dlaczego nikt nie pyta mieszkańców czy podoba im się taki budynek- podobnie jak to się dzieje w krajach o wyższej kulturze estetycznej niż nasza. Biuro A4 systematycznie psuje miasto i nadal otrzymuje od urzędników ciche zlecenia. Komuś widocznie zależy na tym aby nie było zbyt fajnie w naszym mieście. Naród przyzwyczaja się do brzydoty i bylejakości szybko i bezkrytycznie. Dziś wielu nawet nie wie jak powinno wyglądać piękne miasto a nowa Kaskada to całkiem ładna architektura. Chociaż w mieście powstają ładne obiekty to jest o nich cicho. Jakoś najbardziej zwracają uwagę pretensjonalne i głupie obiekty. Że miasto nie dba o poziom architektury to fakt. Że architekt miejski istnieje nie wiadomo po co( chyba dla prestiżu miasta ????) Dlaczego jednak taka firma jak Calbud (mecenas kultury w końcu) najpierw szokuje okropna wizją swojej siedziby a teraz chce wybudować taki koszmar na starym mieście to już pojąc nie mogę . Miasto to ludzie . Czy w naszym mieście nie ma już fajnych ludzi którzy potrafią zadbać o miasto uczynić go pięknym i mądrym?
    • hehenio ...Sprzed stu lat? 22.10.13, 22:27
      O ile pamiętam to wczesne lata 40 XXw (Arbeitsamt).
      Najlepsze czasy architektury narodowosocjalistycznej (choć ten przykład jest raczej nietypowy)
      • Gość: SromotnikBezwstydn Nadrabiają zaległości z ogólniaka "Szklane domy".. IP: *.static.espol.com.pl 29.10.13, 11:23
        Projektanci i decydenci zapewne dopiero teraz spełnili, zaniedbany onegdaj obowiązek ,przeczytania lektury szkolnej z ogólniaka "Przedwiośnie " Żeromskiego i tak zachwycili się wizją "szklanych domów", że postawili nam to szkaradzieństwo ...
        A dlaczego nie w swoim ogrodzie przed domem?
        Ten ich wyrzut sumienia wobec belfrów , powinien tam "zdobiać" ich posiadłosci.
        Teściowa miałaby gotowy lamus na rupiecie....
        • Gość: SromotnikBezwstydn Re: Nadrabiają zaległości z ogólniaka "Szklane do IP: *.static.espol.com.pl 29.10.13, 11:45
          Mam na myśli "szklane cudo" przy alei kwiatowej" Pomyliłem wątki.
          Przepraszam ZUT !:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka