Gość: andreas IP: *.intranet.salsa.pl / 62.233.223.* 06.09.04, 20:59 www.rzeczpospolita.pl/dodatki/specjal_040906/specjal_a_7.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ergie Re: co jest prawdą o czeczeńcach? link 06.09.04, 21:07 coś podobnego czytałem dzisiaj na onecie. i jeszcze na stronie gw piszą o wyrzuconym z pracy nieprawomyślnym redaktorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: co jest prawdą o czeczeńcach? link IP: *.intranet.salsa.pl / 62.233.223.* 06.09.04, 21:27 czy rzeczywiście sami Rosjanie, nawet ze słuzb tajnych, są zdolni to takiej prowokacji? Czy w ogóle ktos mógł zaplanować taką prowokację? Czy ja dobrze zrozumiałem ten tekst, przecież wydrukowany w poważnej gazecie? Czy w ogóle da się tu coś udowodnić? Prawdą jest, że mieszkańcy nie chcieli gadać z Putinem i się odwracali. Prawdą, że dziwią się jak tyle ładunków mozna było zgromadzić w szkole. Jak taka grupa 30 osób mogła byc niezauważona w prawie policyjnym miescie? Pytań jeszcze wiecej, Rosjanie ciągle kręcą... Czy są na to jakieś odpowiedzi? Gdzie jest prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ergie Re: co jest prawdą o czeczeńcach? 07.09.04, 08:39 strona pro czeczeńska (jakiś kawkaz) pisze, że facet znaleziony jako zwłoki w szkole, który był blisko basajewa, został aresztowany przez rosjan w 2001 roku. czyli rosjanie podrzucili jego zwłoki do szkoły. czyżby putin jak zwykle mówił prawdę i tylko prawdę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: co jest prawdą o czeczeńcach? IP: 213.155.191.* 07.09.04, 09:05 Ten teks to po prostu prawda o Rzeczpospolitej, szmatławcu gorszym od radzieckiej Prawdy. Spiskowe teorie na temat wydażeń na Dubrowce i Biesłanie, jako żywo przypomina brednie wypisywane o WTC. Tam tez CIA dokonała prowokacji. Kim trzeba być żeby napisac coś takiego:? "Dzieci z Besłanu cierpią odświętnie, na oczach przyklejonego do telewizorów świata". Napisała to gówno KRYSTYNA KURCZAB-REDLICH Nawet prymitywna rusofobia powinna miec jakieś granice... zdrowego rozsądku. A tej pani nienawiść odebrała rozum. Rzygac się chce... Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: co jest prawdą o czeczeńcach? 07.09.04, 09:37 nie ma absolutnie zadnych podstaw zeby podwazac wiarygodnosc rzeczpsopolitey tymbardzije jesli wielkokrotnie cytowalo sie takie cuda dziennikarstwa jak nie i trybuna. ruscy nie raz robili tego typu zagrywki mogli zrobic i teraz. cala ta wojna czeczenska od poczatku byla gra politykow i sluzb na ktorej ucierpieli niewinni ludzie. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
ergie Re: co jest prawdą o czeczeńcach? 07.09.04, 09:42 a może to albert_c ma rację ? rosji region się po prostu wymyka. więc najpierw rozpalają ogień, który potem sami ugaszą i będzie spokój albo im się wydaje, że ugaszą ;-) a ofiary się nie liczą - tylko cel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: co jest prawdą o czeczeńcach? IP: 213.155.191.* 07.09.04, 09:42 Takimi, jak ten tekstami ten szmatławiec dokładnie pokzauje co sobą rprezentuje. Ja niczego nie poważam. Takie są fakty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auto_handlarz Re: co jest prawdą o czeczeńcach? IP: 65.170.51.* 07.09.04, 10:50 Z artykułu w Rzeczpospolitej jasno wynika że czeczeni to naród miłujący pokój. Ja osobiście niestety mam zupełnie inne osobiste doświadczenie z czeczenami. Pamiętam doskonale, w czasach jak jeszcze była giełda samochodowa na Pogoni. Wręcz zaczepiali ludzi z propozycjami. Ja też taką propozycję osobiście słyszałem. Że mogą tu zrobić porządek w Szczecinie z każdym. Był nawet cennik, za pobicie, za wymuszenie, za haracz a nawet likwidację. Wszyscy o tym wiedzieli, dla niektórych tylko postraszenie czeczeńcami powodowało że natychmiast oddawało się np. długi. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: co jest prawdą o czeczeńcach? 07.09.04, 11:05 > "Dzieci z Besłanu cierpią odświętnie, na oczach przyklejonego do telewizorów > świata". * czy sie rozni smierc dziecka z Osetii od smierci dziecka w Czeczeni? moim zdanim tym ze smierc tych pierwszych widzialo live miliony ludzi na swiecie, smierci tych drugich nie widzial live nikt. zyjemy w takich czasach, ze jak nie ma czegos na ekranie tv to wlasciwie jest tak jakby to nie istanialo. taka kulture przekazu pozwolislismy sobie narzucic jako spolecznestwo. teza dosc generalizujaca, ale bliska prawdy. osobiscie uwazam ten komentarz za bardzo odwazny i trafny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ząb za ząb Re: co jest prawdą o czeczeńcach? IP: *.espol.com.pl 07.09.04, 11:15 W tym konkretnym przypadku, to nie służy specjalne Rosji a sami krewni pomordowanych dzieci wymierzą sprawiedliwość Inguszom i Czeczenom. Ponoć każdy z Osetyńców też posiada w domu broń, Taka tradycja. Podobnie jak u Czeczenów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auto_handlarz Re: co jest prawdą o czeczeńcach? IP: 65.170.51.* 07.09.04, 11:20 Ja tam Osetyńców na stadionie Pogoni nie widziałem, więc nie równajmy tych dwóch nacji, jako takich samych bandytów. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: co jest prawdą o czeczeńcach? 07.09.04, 11:30 Gość portalu: auto_handlarz napisał(a): > Ja tam Osetyńców na stadionie Pogoni nie widziałem, więc nie równajmy tych > dwóch nacji, jako takich samych bandytów. bez przesady ne porownywajmy narodow na podstawie tego co widzialo sie na stadionie. o polkach ze stadionu jja mam zdanie jaknajgorsze to brudna zapijaczona smierdzaca banda cwaniakow. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auto_handlarz Re: co jest prawdą o czeczeńcach? IP: 65.170.51.* 07.09.04, 11:40 A widziłem tam i sprzedających Mercedesy S-klase i Ferrari i tym podobne. A waść, nieśmierdzęcy intelektualista, jaką marką samochodu jeździ i jakich perfum używa (może woda brzozowa?) Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: co jest prawdą o czeczeńcach? 07.09.04, 11:53 Gość portalu: auto_handlarz napisał(a): > A widziłem tam i sprzedających Mercedesy S-klase i Ferrari i tym podobne. A > waść, nieśmierdzęcy intelektualista, jaką marką samochodu jeździ i jakich > perfum używa (może woda brzozowa?) mowimi o koncepcji ocenania narodow po wrazeniach z gieldy. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auto_handlarz Re: co jest prawdą o czeczeńcach? IP: 65.170.51.* 07.09.04, 12:07 blackexit napisał: > mowimi o koncepcji ocenania narodow po wrazeniach z gieldy. pozdrawiam blackexi Rozumię, waść chodzac po terenie giełdy, jeno konceptował i oceniał narody tam występujące. Szkoda, ja tam chodziłem by przeglądać najnowsze trendy światowe w motoryzacji. Ale także jako świetny niedzielny wypoczynek. Współczuję waści tych katusz od oglądanie tłumów na stadionie. I tej wody brzozowej Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: co jest prawdą o czeczeńcach? 07.09.04, 12:33 Gość portalu: auto_handlarz napisał(a): > > Rozumię, waść chodzac po terenie giełdy, jeno konceptował i oceniał narody tam > występujące. moze zeby byla jasnosc ja nie wiem co pija sie na gieldzie ale ja wody brzozowej nie pilem jeszce. poza tym ja bylem na gieldzie ze 3 razy i powiedziem ze juz nigdy w zyciu. nie ja wymysliem sobe ze oceniam narody cale po tym jacy to byli goscie na gieldzie. wysmialem ja jako leko mowiac niedorzeczna. pozdrawiam balckexit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: co jest prawdą o czeczeńcach? IP: 213.155.191.* 07.09.04, 11:22 * czy sie rozni smierc dziecka z Osetii od smierci dziecka w Czeczeni? Niczym. Sa tka samo martwe. Rózncą jest chocholi taniec nad martwymi dziećmi. Usprawiedliwia się mord. I to jest cały komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ząb za ząb Re: co jest prawdą o czeczeńcach? IP: *.espol.com.pl 07.09.04, 11:36 No właśnie. Za to że czeczeńcy miłują pokój, wojska spod Moskwy mordują dzieci czeczeńskie. W rewanżu, po tańcu chocholim czeczeńcy mordują: nie dzieci wojskowych spod Moskwy - tylko dzieci prawosławnej osetyńskiej grupy etnicznej zza wschodniej graniczy czeczeni. Odpowiedzialność zbiorowa? Ciekawy to naród, ci czeczeni, ciekawy ten artykuł w Rzeczpospolitej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sven prawda ? IP: *.cm-upc.chello.se 07.09.04, 12:24 my jestesmy skazeni(homosovieticus),odzwierciedla sie to m.innymi na tym forum (brak dyskusji,takiej rzeczowej)wszyscy uzywaja argumentu" sily"(jak sie ze mna nie zgadzasz to jestes niedouk,glupi,itp.).a to tylko skazenie.a ci co sa w centrum zarazy, (rosjanie)jakich argomentow uzywaja?ja wcale nikogo nie podejrzewam o takie ,czy inne dzialanie.poprostu patrze ze zgroza, gina dzieci.nie jest dla mnie wazne jakiej narodowosci.polityczne buce realizuja sie ,nie zwazajac na srodki.zapedy wielkomocarstwowe wielu krajow ,doprowadzily juz do nie jednej tragedii na "tym lez padole".pomimo ,ze "ludzi dobrej woli jes wiecej" to jednak zlo zwycieza.wracajac do tematu czeczeni chce zapytac (tych wszystkowiedzacych),dlaczego ruski nie daja dostepu dziennikarza ,do wydarzen w tym kraju(pewnie obawiaja sie o ich bezpieczenstwo).poznanie prawdy o tym kraju, pozwoliloby na prawidlowa ocene ostatnich wydarzen.ale prawda(to jest to o czym pisalem na poczatku- powod zaraza)widac nie miesci sie w regolach WIELKIEJ polityki.tej ktora ma slozyc szczesciu ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ergie Re: prawda ? 07.09.04, 12:31 Gość portalu: sven napisał(a): > ale prawda(to > jest to o czym pisalem na poczatku- powod zaraza)widac nie miesci sie w > regolach WIELKIEJ polityki.tej ktora ma slozyc szczesciu ludzi. jak już pisałem wcześniej - do tej pory władze rosji/zsrr zawsze mówiły prawdę i tylko prawdę przy każdej okazji ;-)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: co jest prawdą o czeczeńcach? 07.09.04, 11:59 Gość portalu: XYZ napisał(a): > * czy sie rozni smierc dziecka z Osetii od smierci dziecka w Czeczeni? > > Niczym. * to dlaczego ta smierc tak Cie poruszyla i az tyle wpisow Twoich na forum, a smierc dzieci z Czeczeni przyjmujesz z milczeniem? jezeli niczym Twoja reakcja powinna byc taka sama a nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: co jest prawdą o czeczeńcach? IP: 213.155.191.* 07.09.04, 12:45 > * to dlaczego ta smierc tak Cie poruszyla i az tyle wpisow Twoich na forum, Ponieważ dzieci były zaplanowanym celem terrorystów. Pojamno je by zamordować... smierc dzieci z Czeczeni przyjmujesz z milczeniem? Nie widziałem by w Biesłaniu zginęły jakies czeczeńskie dzieci. Nie słyszałem tez by Rosjanie w Czeczenii zajęli szkołę pełną dzieci i wymordowali je. Każda śmierć dzicka to tragedia. Nie da się jej wyjaśnić niczym. A moja reakcja jest taka, że czeczeńskie ofiary wyciąga się jako pretekst do tłumaczenia zbrodni Czeczenów. Najobżydliwiej robi to Rzepa. Niech ta "opiniotwórcza" gazeta bez realatywizowania opisuje rosyjskie zbrodnie na dzieciach. Bedę tak samo grzmiał jak teraz. Niestety nie przypominam sobie by Wildstein pisał o Czeczenii cokolwiek, jeżeli nie miało to związku z ich zamachami. Ów Wildstein realizuje swa nienawiść do Rosji uzywając do tego zarówno biesłańskich ofiar, jak i czeczeńskich. Nigdy w oderwaniu od siebie... i to jest powód mojego milczenia w kwestii dzieci czecześnkich (choc ich cierpienia bolą mnie tak samo) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ząb za ząb Re: co jest prawdą o czeczeńcach? IP: *.espol.com.pl 07.09.04, 12:57 Powiem inaczej, cynicznie. Widzę diametralną różnicę między: dzieckiem które niesie tornister i idzie do szkoły bo tak go uczą rodzice od.. dziecka które niesie kałacha, bo tak go uczą rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: co jest prawdą o czeczeńcach? 07.09.04, 12:58 Gość portalu: Ząb za ząb napisał(a): > Powiem inaczej, cynicznie. > Widzę diametralną różnicę między: > dzieckiem które niesie tornister i idzie do szkoły bo tak go uczą rodzice od.. > dziecka które niesie kałacha, bo tak go uczą rodzice. ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Kazy czas niesie ze soba koniecznosc innych umiejetnosci... Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: co jest prawdą o czeczeńcach? 07.09.04, 13:00 Gość portalu: XYZ napisał(a): >> > smierc dzieci z Czeczeni przyjmujesz z milczeniem? > > Nie widziałem by w Biesłaniu zginęły jakies czeczeńskie dzieci. no najlpeij udawac glupiego. Nie słyszałem > tez by Rosjanie w Czeczenii zajęli szkołę pełną dzieci i wymordowali je. nie po prostu zrownali z ziemia caly kraj omijajac dzieci. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: co jest prawdą o czeczeńcach? 07.09.04, 13:08 nie wiem czy wydarzenia w szkole w oseti to prowokacja rosjan ,nie chce mi się w to wierzyć jestem jednak pewien że niektóre zamachy bombowe w samej rosji przypisywane czeczenom to była zamierzona prowokacja rosyjskich służb specjalnych aby uwiarygodnic ich poczynania w czeczeni ,pisąła o tym zreszta światowa prasa już dawno . Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: co jest prawdą o czeczeńcach? 07.09.04, 13:13 piotr33k2 napisał: > nie wiem czy wydarzenia w szkole w oseti to prowokacja rosjan ,nie chce mi się > w to wierzyć tez nie sadze po prostu typowy ruski balagan i chaos doprowadzily do tragedii. teraz rosyjskie sluzby graja cala to tragedia dalej podrzucjaac do terrorystow martwych czeczenow. jestem jednak pewien że niektóre zamachy bombowe w samej rosji > przypisywane czeczenom to była zamierzona prowokacja rosyjskich służb > specjalnych aby uwiarygodnic ich poczynania w czeczeni ,pisąła o tym zreszta > światowa prasa już dawno . dokaldnie druga wojna czeczenska zaczela sie po wysadzeniu budynkow w moskwie tyle ze nikt nie udowodnil ze zrobili to czeczeni a w chwili wybuchu wojska byly juz gotowe do ponownego wejscia do zbuntowanej republiki. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: co jest prawdą o czeczeńcach? IP: 65.170.51.* 07.09.04, 13:32 Panowie obrońcy czeczenów, napiszcie, czy w okolicy waszego zamieszkania i waszej szkoły - chcelibyście mieć za sąsiadów dużą grupę etniczną czeczenów?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: co jest prawdą o czeczeńcach? IP: 213.155.191.* 07.09.04, 13:37 Dokładnie to samo pisano o WTC. Dlaczego wierzyc jednym, a drugim nie? Czy nie uważasz, że dalce łatwiej zorganizować "nieudany zamach"? Raz, że oprócz kilku Czeczenów, nikt nie straciłby zycia, dwa nie było by żadnych strat materialnych, a kilka piersi wystawiłoby się po ordery. Efekt propagandowy był by taki sam, jeśli nie lepszy. Wszak można byłby "udaremnić" zamach na żłobek... Jakiś pacan z Polski gadał, że Dubrowka to tez rosyjska prowokacja. W zasadzie każdy zamcha czeczński jest dokładnie tak samo przedstawiany. Rosyjska prowokacja... Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: co jest prawdą o czeczeńcach? 07.09.04, 13:58 > smierc dzieci z Czeczeni przyjmujesz z milczeniem? > > Nie widziałem by w Biesłaniu zginęły jakies czeczeńskie dzieci. Nie słyszałem > tez by Rosjanie w Czeczenii zajęli szkołę pełną dzieci i wymordowali je. > Każda śmierć dzicka to tragedia. Nie da się jej wyjaśnić niczym. * ciekawe dlaczego jest tak ze jak Rosjanie morduja to bez kamer, a jak morduja Rosjan to przy kamerach? co ciekawe kamerach ze wszytskich krajow oprocz rosyjskich kamer. > A moja reakcja jest taka, że czeczeńskie ofiary wyciąga się jako pretekst do > tłumaczenia zbrodni Czeczenów. * jezeli to byla zbrodnia Czeczenow to po pierwsze. po drugie wydaje mi sie ze wciaz popelniasz blad w odroznieniu tlumaczenia sprawcow od zrozumienia przyczyn przez ktore doszlo do tej tragedii. Niech > ta "opiniotwórcza" gazeta bez realatywizowania opisuje rosyjskie zbrodnie na > dzieciach. * no przeciez zrobila to wczoraj. a Ty jeszcze bardziej na nia grzmisz przez ten art. no to jak w koncu jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: co jest prawdą o czeczeńcach? IP: 213.155.191.* 07.09.04, 14:41 > * ciekawe dlaczego jest tak ze jak Rosjanie morduja to bez kamer, a jak morduja > > Rosjan to przy kamerach? co ciekawe To pytanie raczej nie do mnie. Może niech pan Wildstein-dziennikarz-wexmie kamerę i kręci. Miast chojraczyć w ciepłej redakcji. jezeli to byla zbrodnia Czeczenow to po pierwsze. po drugie wydaje mi sie ze > wciaz popelniasz blad w odroznieniu tlumaczenia sprawcow od zrozumienia > przyczyn przez ktore doszlo do tej tragedii. > Mi się jednak wydaje, że to ty popełniasz bład szukając zrozumienia ptrzyczyn zamordowania kilkuset dzieci. Takiego zrozumienia nie ma i być nie może. Polityka Rosji wobec Czeczeni może być najwyżej przyczyną wysadzenia koszar, nigdy szkoły pełnej dzieci. no przeciez zrobila to wczoraj. a Ty jeszcze bardziej na nia grzmisz przez > ten art. no to jak w koncu jest? Co wczoraj zrobiła? Ano napisał, że Rosja winna bo sołdaty mordowali czeczeńskie dzieci. Napisała to jako usprawiedliwienie dla mordu w Bieslaniu. Wildstein nie pisał o tym, ot tak, bo przejmuje się losem tych dzici. Bez żadnego czeczeńskiego zamachu jako tła. Napisał to w związku z tym zamachem. Jego dzieci z Czeczenii nie obchodzą. To fałszywiec. A jak to w końcu ma być? Niech Pan Wildstein pisze o tym bez tła, bez relatywizowania, bez traktowania tematu jako usprawidliwienia dla czegokolwiek. Nigdy tego nie zrobił, dlatego jest kim jest... Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: co jest prawdą o czeczeńcach? 07.09.04, 16:31 Wildstein jest komentatorem Rzepy, jest goracy temat - jest komentarz Wildsteina. To nie pierwszy art. w Rzepie na temat Czeczeni. Pojawiaja sie one w tym dzienniku dosc regularnie. Teraz to jest Temat przez duze T wiec jest tego wiecej. Zapewne wkrotce lamy Rzepy wypelni polemika na ten temat (juz zreszta zarysowana w weekendowym plus/minus). Taka jest natura mediow czy nam sie to podoba czy nie sami ja stworzylsismy. Jakikolwiek byl cel polityczny terrosrystow jedno udalo im sie osiagnac sprawa Czeczeni jeszcze dosc dlugo nie zniknie z pierwszych stron gazet na calym swiecie...a i polskie media wpisuja sie w ta logike...ale to taki bledne kolo w ktorym to media staja sie narzedziem terrostystow (a w tym przypadku takze wladz rosyjskich). smiem stwierdzic ze gdyby tam nie bylo ani jednej kamery nie doszlo by do tej tragedii:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas pytania IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.04, 13:48 Mieszkańcy sie zebrali w Biesłanie na wiecu i krzyczeli o (uwaga) korupcji władzy i wyjasnieniu całej tragedii, ale nie konkretnie o Czczenii. Chcą powołania komisji do zbadania z ich przedstawicielami. Putin juz sie nie zgodził. Pytają jak mozliwe, by w miescie gdzie panuje stan wyjątkowy - posterunki na ulicy, kontrole mozna było przewieźć tyle ładunków wybuchowych, broń, taka ekipa. Terroryści wykazali małe zorganizowanie też - a brń zgromadzili podczas` remontu szkoły - czyli planowali. Pytania, pytania, pytania - za duzo pytań ale odpowiedzi nie ma i chyba nie bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwert Re: pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 14:22 no to chyba jasne, że władza radziecka maczała ręce w tym zamachu. Jej przedstawiciele umozliwili jego wykonanie a teraz chcą propagandowo go wykorzystać by kaukaz, który z rąk się rosji wymyka zrównać z ziemią. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c po prostu link 07.09.04, 16:46 serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,2271774.html?nltxx=961608&nltdt=2004-09-07-02-04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: po prostu link IP: 65.170.51.* 07.09.04, 16:58 Jakiś tabloidalny bełkot Odpowiedz Link Zgłoś