Dodaj do ulubionych

Zaskakujące!

29.10.04, 09:14
Przeczytałem w Gazecie że rusza kino objazdowe z filmem "Upadek" o
hitlerowskiej gadzinie po mniejszych miejscowościach naszego województwa!
Zaskakujące że takie "arcydzieło" będzie prezentowane tuż przed świętem
Niepodległości!
Inne filmy , będące naszym kulturalnym dorobkiem jakoś nie są tak
prezentowane...
Komu to qva służy..jaką to kulturę ma promować?
i to w takim szerokim zakresie?
Almodovara czy Wajdy tak nie reprezentują
.....pewnie żałują że nie zdążyli na 1 sierpnia
TO skandal
Obserwuj wątek
    • Gość: H56 kina objazdowe ? to wczesna komuna IP: *.comnet.krakow.pl 29.10.04, 09:43
      nie rozpaczaj,tu chodzi tylko o kasę. A co było pierwszego sierpnia ?
      • maniana22 Re: kina objazdowe ? to wczesna komuna 29.10.04, 10:52
        ............co było 1 sierpnia?
        to był pierwszy dzień sierpnia!
        • chrumka1 Re: kina objazdowe ? to wczesna komuna 29.10.04, 22:11
          A może jednak chodziło ci o 23 września?
          • Gość: weteran Re: kina objazdowe ? to wczesna komuna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 22:24
            albo 26 kwietnia
    • Gość: Rockman Re: Zaskakujące! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 22:28
      Nie jestem rasistą, ale co do szwabów to cholera sam nie wiem. Nie znoszę ich
      chyba od dziecka. Chętnie sprawił bym im lańsko za moich dziadków i te brudne
      łapska sięgające po nieruchomości "biednych wypędzonych".
      • chrumka1 Re: Zaskakujące! 29.10.04, 22:34
        A ja bym ci chętnie kark skręciła, bo pewnie jesteś katolikiem i twoi
        prapradziadkowie prześladowali luteran. Z punktu widzenia twojego rozumowania
        opartego o przedawnione prawo wendetty, to co napisałam ma sens...
        • Gość: Rockman Re: Zaskakujące! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 22:45
          Ja nie jestem katolikiem i wcale o tym nie pisałem. Jeśli masz problem by
          czytać tekst ze zrozumieniem to zamilcz i nie pisz więcej. Co do skręcenia mi
          karku to rozumiem, że wielce bogobojna jesteś. Przypminam, że niedziela już tuż
          tuż. Więc do kościółka marsz i za biednych niemiaszków na kolanka padnij i
          rydzykowi pedofilowi na tackę datki dawaj. Jestem synem ziemi piastowskiej i
          znam historię baaaaardzo dobrze. Gdybyś nie była taką ignorantką to nie
          afiszowałabyś się ze swoimi faszystowskimi poglądami o skręcaniu karku. Ale
          rura z ciebie.
        • Gość: Rockman Re: Zaskakujące! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 23:03
          I jeszcze jedno - "wredny ateista" z poprzedniego tematu forum to właśnie JA!
      • Gość: WOY Re: Zaskakujące! IP: 212.14.63.* 30.10.04, 16:14
        Takie juz chyba nasze pokolenie. Ja też się wychowałem na czterech pancernych i
        się tego nie wstydzę. I jeszcze jedno: zaskakujące jest to, że samoczynnie,
        dorastając, odrzucałem całą nadbudowe propagandową, którą we mnie wpajałą
        komuna w szkole. Natomiast jeżeli chodzi o sprawy germańców to wręcz
        przeciwnie. Im bardziej ich poznaję tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu,
        ze w tym jednym wypadku komuna miała rację. Niemce to psy obrzydliwe, które
        tylko zerkaja spode łba aby ugryź Polaka.
    • Gość: mamoniowa Re: Zaskakujące! IP: *.ksiazat.v.pl 29.10.04, 23:04
      Inne filmy bedace naszym dorobkiem kulturalnym, np. "Popiol i diament", "Noz w
      wodzie", zgadza sie, nie sa promowane. Ale za to w kazde swieta ogladamy
      zmagania Pawlakow i Karguli.
      A Almodovara to chyba jeszcze nie naturalizowalismy ??? :-)
      Zgadza sie, pomysl z "Upadkiem" jest niezwykle intrygujacy. Chyba nie bedzie
      owacji na stojaco, he he.
    • Gość: kinoman Re: Zaskakujące! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 23:27
      Widziałem ten film. Hmmmmm... Próba ukazania potwora z ludzką twarzą, ale.....
      dlaczego akurat tego potwora, i.... po co?
      • Gość: mamoniowa Re: Zaskakujące! IP: *.ksiazat.v.pl 29.10.04, 23:29
        Proba...hmmm, to pozwala snuc domysly, ze niekoniecznie fakt. Udana czy nie ?
        • Gość: kinoman Re: Zaskakujące! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 23:35
          Fakt. Podkreślam NIEUDANA próba. Czy niemcom brakuje pozytywnych bohaterów ich
          historii, że wygładzją to czego nie powinni wygładzać, i co żałośnie jako
          wygładzone w zjednoczonej Europie wygląda. Używając angielskiej poprawności
          można powiedzieć, że są "śmieszni" - aby obejść stwierdzenie "głupi".
          • Gość: mamoniowa Re: Zaskakujące! IP: *.ksiazat.v.pl 29.10.04, 23:50
            Mysle, ze oni po wsze czasy beda sie rozliczac z II wojna swiatowa.
            • chrumka1 Re: Zaskakujące! 30.10.04, 09:59
              A to błąd, bo historia historią, ale bez sensu się z nią przez stulecia
              rozliczać (i bez sensu jej nauczać, ale to już inny wątek).
              • Gość: mamoniowa Re: Zaskakujące! IP: *.ksiazat.v.pl 30.10.04, 10:28
                Historia historia, wina wina, a urazy urazami...
    • Gość: slavoy Re: Zaskakujące! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 10:15
      Po prostu Niemcy tęsknią za Hitlerem, kochają podświadomie, świadomie i
      nadświadomie, mają to we krwi. Nazim nie bez przypadku tak pięknie przyjął sie
      w Niemczech. W ROsji budzi sie niedźwiedź, a na zachodzie powraca stara natura
      Germanów, którzy zawsze będą się uważać za nadludzi i czuć będą cywilizacyjną
      misję rządzenia nie tylko tępymi, prymitywnymi słowianami, lecz także całą
      Europą i światem.
      • Gość: mamoniowa Re: Zaskakujące! IP: *.ksiazat.v.pl 30.10.04, 10:30
        Silne narody zawsze dazyly do ekspansji, zreszta z powodzeniem, jak na przyklad
        Rzymianie. Pewnie masz racje, ze Niemcy w jakis spsoosb tesknia za tamtymi
        czasami.
        • albert_c Mamoniowa 04.11.04, 14:14
          Gość portalu: mamoniowa napisał(a):

> Silne narody zawsze dazyly do ekspansji, zreszta z powodzeniem, jak na
          przyklad
          >
          > Rzymianie. Pewnie masz racje, ze Niemcy w jakis spsoosb tesknia za tamtymi
          > czasami.

* czy bylabys uprzejma wyjasnic o co Ci chodzi w tej wypwoiedzi, jakimi
          argumentami sie podpieralas etc.

i takie pytanko po drodze: czy tesknisz no np. za Zaolziem czy tez dostepem do
          Morza Czarnego?
          • Gość: H56 Re: Mamoniowa IP: *.comnet.krakow.pl 04.11.04, 14:33
            mamoniowa napewno nie ,ale Gryf i Piotr napewno tak. ha, ha,ha
          • Gość: mamoniowa albert IP: 212.244.77.* 04.11.04, 14:35
            Owszem, marzy mi sie podroz na Krym, albo co najmniej na Zlote Piaski w
            Bulgarii, he he
            • albert_c Re: albert 04.11.04, 15:00
              pytam czy teskisz a nie czy marzysz?

no i czekam na to uzasadnienie Twoich domnieman co do 'glebi niemieckij duszy' -
              mam nadzieje ze odszukasz w sobie te argumenty za tym co napisalas - mogloby to
              byc bardzo interesujace...
              • Gość: mamoniowa Re: albert IP: 212.244.77.* 04.11.04, 15:20
                Widze, ze wyciagnales juz wnioski, z tego o czym jeszcze nie zdazylam napisac
                • albert_c Re: albert 04.11.04, 15:41
                  nie wczuwaj sie az tak bardzo w moja role...raczej napisz na podstawie czego
                  wysnulas te madrosci o 'niemieckiej duszy'...jezeli natomiast na podstawie
                  swoich wlasnych widzi mi sie to prosze tez to napisz...
                  • Gość: mamoniowa niemiecka dusza IP: *.ksiazat.v.pl 04.11.04, 20:31
                    hmmm, nie wiem jak Tobie , ale mnie sie tak kojarzy...to Friedriech Nitetzsche,
                    Albert Einstein, Thomas Mann, Martin Luter, Johann Gutenberg, Friedriech
                    Handel, Josef Haydn, Felix Mendelson, Robert Schubert, Robert Schumann,
                    Johannes Brahms, Richard Strauss, Heinrich Heine, Johann Goethe, Friderik
                    Schiller, Ernst Ferdinand Oehme, Caspar Friedrich, Ludwig Richter, Johann
                    Sebastian Bach, Ludwid van Beethoven, Richard Wagner...czy nawet Otto III
                    A zlosliwosci zostaw na inna okazje.
                    • albert_c Re: niemiecka dusza 05.11.04, 10:39
                      mamoniowa napisala:

"Pewnie masz racje, ze Niemcy w jakis spsoosb tesknia za tamtymi
                      czasami."

* przypomianm ze dyskusja dotyczy niemieckiego nazizmu.

a nastepnie mamoniowa napisał(a):

> hmmm, nie wiem jak Tobie , ale mnie sie tak kojarzy...to Friedriech
                      Nitetzsche,Albert Einstein, Thomas Mann, Martin Luter, Johann Gutenberg,
                      Friedriech Handel, Josef Haydn, Felix Mendelson, Robert Schubert, Robert
                      Schumann, Johannes Brahms, Richard Strauss, Heinrich Heine, Johann Goethe,
                      Friderik Schiller, Ernst Ferdinand Oehme, Caspar Friedrich, Ludwig Richter,
                      Johann Sebastian Bach, Ludwid van Beethoven, Richard Wagner...czy nawet Otto III

* to w koncu wg Ciebie za kim tesknia Niemcy za okresem 'ucieczki od wolnosci' -
                      jak pieknie to opisal moj ulubieniec Erich Fromm (ktorego dla mnie zabraklo
                      posrod tych co powyzej) czy tez za tymi ktorych wymienilas powyzej.

A pytam powaznie, moze takze nieco zlosliwie, ale wybacz mi, bo jak czytam
                      takie frazesy jak ten Twoj ktory przytoczylem powyzej to troche mna to
                      wstrzasa, bo uwazam wyglaszanie takich tez za niczym nieuprawniona glupote, tak
                      jak za taka glupote uwazam glosowanie w sejmie nad reparacjami...

> A zlosliwosci zostaw na inna okazje.

* po prostu nie dawaj mi takich okazji i bedzie ok.
    • maniana22 Re: Zaskakujące! 30.10.04, 10:34
      Nie zastanawia was dlaczego taki film będzie obwożony i pokazywany w
      województwie na zachodzie Polski/ tzw ziemie odzyskane czy uzyskane/?
      do tego trzeba na pewno będzie dopłacać, ale nagle pieniądze na to są
      zagwarantowane!
      Jaki film, niekoniecznie polski czy zagraniczny, który powszechnie /
      niekoniecznie zgadzając się z nim/ uważany jest za ważny czy ciekawy był w
      naszym województwie prezentowany tak szeroko? Pasja?Pan Tadeusz? a jak
      powstanie film o Katyniu też go pokażą w powiatowej Polsce zachodniej? NiE!!!!
      ale na hitlerowską gadzinę znalazły sie środki i materialne i finasowe.
      My się mamy zmagać z niemiecką historią czy niemcy?
      A może Gazeta Wyborcza pójdzie tym tropem?
      Ludzka twarz hitlera jest w POlsce dobrze znana ,zwłaszcza więźniom Pawiaka i
      Oświęcimia.....
      pewnie chcą przygotować tzw grunt.....
      • Gość: mamoniowa Re: Zaskakujące! IP: *.ksiazat.v.pl 30.10.04, 12:28
        No walsnie ciekawe dlaczego akurat na tym terenie, anie na przyklad w
        Oswiecimiu???
      • albert_c Maniana niczym babcie z radia maryja 04.11.04, 14:19
        maniana22 napisał:

> Nie zastanawia was dlaczego...

* smieszny troszke jetses, bo protestujesz przeciw filmowi, ktorego nie
        widziales...taka sytuacja przypomina mi te babcie co to protestuja co raz
        przeciw filmom ktorych nie widzialy, a jak by zobaczyly to by nie
        zrozumialy...dla wyjasnienia ja filmu nie widzialem...znam go jedynie z zajawek
        i recenzji A. Krzeminskiego zamieszczonej w Polityce (zreszta bardzo ciekawej
        recenzji napisanej w przeciwienstwie do forumowych z tego watku specjalistow od
        spraw niemieckich przez prawdziwego znawce historii i nie tylko Niemiec).

• Gość: Legwan Zwyczajne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 12:02
      Wszystko to to jest czcza gadanina. Nasi "przyjaciele" zza Odry i tak zrobią co
      będą chcieli i tak...
    • Gość: kibic TO JEST DEUCHLAND POLITIK !!! IP: *.asternet.pl / *.asternet.pl 30.10.04, 12:11
      Pracują nad Naszą świadomością i to ostro !!!
    • Gość: andreas instynkt i chęc podporządkowania IP: 62.233.223.* 30.10.04, 16:04
      mamy instynkty zwierzęce
      chcemy sobie podporządkować
      inne zwierzeta i innych ludzi
      w niby dobrze pojetym
      własnym interesie.
      Jak kryzys to wszelkie takie
      odżywają...
      Krzyczymy o Niemcach o Hitlerze
      a co MY robimy w Iraku.
      Bronimy demokracji?
      Czyjej racji?
      To jest obok nas i niekoniecznie
      obok znaczy przy granicy
      globalna wioska
      • Gość: malkontent Re: instynkt i chęc podporządkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 17:17
        Gościu! O czym ty piszesz? O co ci chodzi? Co ty chrzanisz o Iraku? Masz
        problemy z kojarzeniem faktów, że poruszasz te dwa wątki? A jeśli coś tam już
        piszczysz bez sensu to choć nie na forum gazety! LIOŚCI!
        • Gość: andreas Re: instynkt i chęc podporządkowania IP: 62.233.223.* 30.10.04, 18:09
          spójrz troche głębiej
          ponad te wystukane literki...
          Nie uczyli w szkole na wierszykach
          co poetach chciał powiedzieć...

po prostu w tym wątku
          parę osób się zastanawiało czemu Niemcy
          chca wybielic postać Hitlera i że jest to propaganda
          ich celowa ten film.
          To próbuje pokazac że obecnie taka propagande celową
          My robimy...
          Tylko hop-siup nastapiła zmiana nacji i nazwisk.
          Nie widzisz paraleli, toż to samo...
          • Gość: malkontent Re: instynkt i chęc podporządkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 18:24
            Pięknie, pięknie. Porównania paralele, przenośnie, skróty myślowe. To zawsze
            ułatwia mówcy zmianę swojego prawdziwego stanowiska. Wybacz, ale o co ci
            chodzi. Mówiąc o nas i o naszym udziale w Iraku.
            1. Pojechaliśmy? Pojechaliśmy FAKT!
            2. Czy to jest wojna w której są ofiary? Są ofiary FAKT!

Czy słyszałeś gdziekolwiek w mediach, aby sprawa udziału Polski w tym cyrku
            była jakoś "nagięta". Czy najjaśniej nam panujący Kwachu, lub ktokolwiek inny
            biorący udział w procesie podejmowania decyzji próbował ten fakt zawoalować?
            Czy jednak stawiali w tym akurat przypadku sprawę otwarcie.

Więc jeszcze raz się pytam - jak sześciolatka, co to ma WSPÓLNEGO?
            • Gość: andreas Re: instynkt i chęc podporządkowania IP: 62.233.223.* 30.10.04, 19:45
              właściwie to odpowiadanie nie ma juz sensu, ale...
              lepeij by było pogadać po obejrzeniu tego filmu.
              ja go nie widziałem,

Mówi sie u nas o Iraku,
              niby przedstawia fakty,
              ale swiatło jest pozytywne, a co najmniej neutralne.

W tym filmie może (nie widziałem podkreslam)
              tez są przedstawione fakty, ale...
              tak bardziej neutralnie.
              Ktos tu pisał uczłowieczyli, wybielili...
              ale pewnie są fakty!

Poczytaj sobie to
              to miesci sie w dyskusji o Hitlerze
              kiosk.onet.pl/art.asp?DB=162&ITEM=1198019&KAT=1292
              Tez pewnie sa to fakty z życia tej utalentowanej twórczyni,
              ale wszystko zależy ... od punktu patrzenia.
              Z jej punktu Hitler to taki miły człowiek.
              A Polacy to be, bo ucinali głowy Niemcom!

I zawsze tak jest,
              jedni piszą że ja be a Ty cacy
              a inni akurat opierając sie na tych samych przesłankach
              napiszą zupełnie odwrotnie.

Tu dostrzegam, na wyzszym szczeblu, mechanizm działania
              zbieżny,
              PROPAGANDA
              w tym wypadku dziwimy sie i może oburzamy, że Niemcy wybielaja ta postać dla
              nas czarną
              tak samo tam zginęło (z niektórych statystyk)
              ponad 100 tysiecy ludzi (cywili), ale podkreslamy ich działania
              terrorystyczne.
              Może oni bronia swojej wolności.
              Czy ktos napisał w ostrej formie,
              że to walczący naród o swoja niepodległość???
              Nie. Niby są podawane fakty, ale tak nie do końca.
              Jak amerykanie lub nasi rozwalą ichniejszych,
              to kolejny sukces walki z terrozyzmem w Iraku...
              Czy Ty tego nie widzisz????

Każdy człowiek, kraj, ugrupowanie
              prowadzi swoją polityke i nagina do tego fakty,
              a przynajmniej je interpretuje odpowiednio.

To samo jest z Hitlerem
              Ja znam kolesi noszących sfastyki i zafascynowanych
              tą postacią!
              Ja nie jestem!
              Zawsze były i bedą takie siły, takie grupy....
              • Gość: andrea Re: instynkt i chęc podporządkowania IP: 62.233.223.* 30.10.04, 20:08
                jeszcze raz
                tam zginęło 100 tysiecy Irakijskich cywili
                ale my we wiadomosciach
                przezywamy
                jak zginie paru żołnierzy.
                ja nie chce dyskutować, o przyczynie,
                o sensie, o wojnie jako takiej.

Ja mówie o propagandzie.
                Pewnie te ich podziemne widomosci
                akurat mówia o bestialstwie najeźdźców
                i o bohaterskiej obronie i kolejnym udanym ataku...
                walczących Irakijczyków
            • Gość: andreas Re: instynkt i chęc podporządkowania IP: 62.233.223.* 30.10.04, 20:30
              masz jeszcze cytat z www.wp.pl
              "Jak poinformował ppłk Artur Domański, rzecznik wielonarodowej dywizji w Iraku,
              do ataku terrorystycznego na obóz Juliet doszło z kierunku północno-zachodniego
              o godz. 17.45 czasu lokalnego (16.45 czasu polskiego). Atak zagrażał także
              okolicznym mieszkańcom, ale na szczęście nikt nie odniósł obrażeń, nie
              stwierdzono też strat materialnych - podkreślił rzecznik dywizji.

Na prawdopodobne miejsce oddania strzałów natychmiast wysłano patrole grupy
              bojowej z 1. brygady dywizji z Karbali oraz irackiej policji. Sprawców ataku
              nie zatrzymano.

Najczęściej napastnicy poruszają się samochodami, którymi, po wystrzeleniu
              pocisków, natychmiast opuszczają miejsce zdarzenia. "

Zobacz, atak teroroystyczny, napastnicy itd.
              to uwazasz jest swiatło chociazby neutralne!!!!
              • Gość: malkontent Poddaję się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 11:51
                andreasie - do stu piorunów. Nadal się niestety nie mogę zgodzić. O co mi
                chodzi? Te dwa wątki nie są zbieżne w żadnym aspekcie. Piszesz, że podkreślamy
                nasze konkretne działania wymieżone w bojówki terrorystyczne, a tylko
                mimochodem gdzieś "na boku" wpomina się o ludności cywilnej.
                Do czego zmierzam. Uświadom sobie szanowny uczesniku tej mało już wykwintnej
                polemiki że:

Polacy pojechali po to by stabilizować (w miarę możliwości) całą tą
                nieprzyjemną sytuację. My nie zabijamy celowo ludności cywilnej. Wszelkie
                działania zbrojne są prowadzone przeciwko FANATYKOM. Oczywiście, że ginie przy
                tym ludność cywilna - zgoda. Ale to nie jest działanie zamierzone a jedynie -
                to zabrzmi brzydko - skutek uboczny operacji zbrojnych. Nie zgadzam się z tym,
                że podkreślamy właśnie wątki związane z terrorystami, a nie z niewinną
                ludnością cywilną.
                I rzecz najważniejsza wszystko to co napisałem powyżej to zupełnie inna bajka z
                oprawcami hitlerowskimi, których jedynym celem była EKSTERMINACJA ludności
                cywilnej. Największy rzeźnik europy - Napoleon - swierdził kiedyś, "że sztuka
                wojenna winna być toczona według pewnych ZASAD". Cały ten wszawy pomiot
                hitlerowski, który kradł, gwałcił nasze piękne dziewczyny, mordował dzieciaki i
                staruszków nie morze być przez Polaka porównywany to tego co robi nasze wojsko
                w Iraku - a ty napisałeś:

!!!!!!!!!!!!!CYTUJĘ "Krzyczymy o Niemcach o Hitlerze
                a co MY robimy w Iraku"!!!!!!!!!!!!!!

Czy przeczytałeś kiedyś jakąś obiektywną książkę?
                To mie może być ŻĄDNĄ miarą zbliżone do "porównania" które uczyniłeś o
                andreasie nieszczęsny.

REFLEKSJA

Powinienem się wku..ać dalej, ale....... chyba już nie mam siły. Jest mi teraz
                tylko przykro, że Polak ma takiege poglądy. A gdybyśmy się urodzili te
                kilkadzieiąt lat wcześniej, to czy stanąłbyś u mego boku?
                Jeśli niemcy mają swoją głęboko zakorzenioną bezczelną butę, to gdzie się
                podziała nasza narodowa jednomyślność? FAKT nie ma jej w dniu powszednim. Ona
                występuje TYKLO w obliczu zagrożenia - jak to pokazuje historia.
                • Gość: andreas Re: Poddaję się! IP: 62.233.223.* 31.10.04, 13:39
                  tak sie składa, że znam wielu Niemców
                  sa to normalni, inteligentni, wrazliwi ludzie...
                  żadni butni, zadni bezczelni...
                  To tak jak ktos by powiedział,
                  że Polacy to sami złodzieje...
                  Koniec dysputy
                  • maniana22 Re: Poddaję się! 31.10.04, 17:02
                    andreas
                    no jakże ...bardzo wielu ludzi zna wielu Niemcow...zapewne
                    normalni.inteligentni,wrażliwi ,ludzie...
                    i tylko patrioci też pewnie są niemieccy i oni chodzą gromadnie wzruszeni na
                    film UPADEK...bo tam hitelrowi łza sie w oku kręci?samotny stary opuszczony
                    człowiek! tylko że on nie był człowiekiem!
                    mordercą niewinnych i bezbronnych
                    a ci od 1930 do 1945 to kto był w Reichu....normalni ,inteligentni,wrażliwi
                    żadni butni, żadni bezczelni...
                    No tylko po co PO CO PO CO!
                    rozkręcają to kino objazdowe z tym filmem!
                    ...bo ważniejszy jak Katyń,jak Hubal,jak Westerplatte,jak Auschwitz?
                    Niech leci w dużym kinie
                    kto chce obejrzy
                    ale dlaczego i na prowincji ma być ukazane człowieczeństwo Adolfa Hitlera
                    które nie istnieje
                    bo to antyczłowiek
                    nazizm=komunizm
                    a dla Polaka jeno krzywda
                • Gość: andreas Re: Poddaję się! IP: 62.233.223.* 31.10.04, 13:54
                  wiesz ...
                  nie bronie hitlerowców,
                  tylko piszę o PROPAGANDZIE...
                  Powtarzam o propagandzie, czy Ty to rozumiesz?

Hitlerowcy mordowali, to fakt,
                  Ale wiecej naszych dziewczyn gwałcili ruscy - gwoli prawdy!
                  I mordowali... popytaj.
                  • Gość: malkontent Re: Poddaję się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 17:02
                    chyba już zapomniałeś o czym pisałeś. Czemu nie odniosłeś się do
                    własnej "mądrej myśli" którą cytowałem? A jak tak lubisz niemców to się
                    przeprowadź. W końcu jak to pieje Wiśniewski "żadnych granic".
                    Uznaję temat za Z A K O Ń C Z O N Y
                    • Gość: andreas wyłącznie do malkontenta IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.04, 00:34
                      nie chce kontynuować, ale kontynuuje...
                      chodziło mi o to, że my tam
                      jestesmy dla nich
                      jak hitlerowcy dla nas.
                      I wszystko zależy, ocena wydarzeń
                      od punktu z którego rozpatrujesz...

Jak sie ukaże film o mordowaniu w Iraku cywili
                      przez wyzwolicieli
                      to my to my bedziemy oburzeni,
                      bo my słyszymy o naszych żołnierzach ginacych w imie stabilizacji!
                      A nie jako złych napastnikach, stojacych po stronie zła!

Natomiast do samego meritum...
                      jakieś siły chca nam pokazac,
                      że Hitler i jego idee....
                      są wiecznie żywe!
                      • Gość: andreas Re: wyłącznie do malkontenta IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.04, 00:39
                        moze to było bardzo nieudolne
                        i bardzo karkołomne
                        a juz na pewno nie na dyskusje
                        na posty....
                        przepraszam, że moje myslenie
                        jest czasami takie pokomplikowane
                        pełne meandrów i zakamarków
                        no każdy ma swoje ułomnosci
                      • Gość: malkontent Re: wyłącznie do andreasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 11:09
                        Tak, zgadzam się co do Twojego ostatniego zdania. Wreszcie jakiś konsensus.
                        • Gość: malkontent Re: wyłącznie do andreasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 11:18
                          Dotyczy to oczywiście Tojej wypowiedzi:

"Natomiast do samego meritum...
                          jakieś siły chca nam pokazac,
                          że Hitler i jego idee....
                          są wiecznie żywe!"

Aczkolwiek z Twoim stwierdzeniem, że:

Twoje "myslenie
                          no każdy ma swoje ułomnosci"

też chętnie się zgodzę :)

Miłego dnia i obyś już więcej nie chciał męczyć tego tematu.
                          Będę zobowiązany.

• albert_c Andreas 05.11.04, 10:42
                        Gość portalu: andreas napisał(a):

"przepraszam, że moje myslenie
                        no każdy ma swoje ułomnosci"

> Natomiast do samego meritum...
                        > jakieś siły chca nam pokazac,
                        > że Hitler i jego idee....
                        > są wiecznie żywe!

* Andreas, wiesz lubie Cie, ale faktycznie czasem te meandry powoduja ze Cie
                        nie jestem w stanie zroumiec.

moglbys sprecyzowac te 'sily' oraz co to sa te 'idee'?
    • Gość: kibic KTO TO FINANSUJE ? IP: *.asternet.pl / *.asternet.pl 31.10.04, 21:36
      Czy wiecie może kto to objazdowe gó.. finansuje?
      Filmu jeszcze nie widziałem więc się nie wypowiadam. Ciekawy jednak jestem kto
      dał szmal na tą objazdową prowokację?
      • Gość: hgw Re: KTO TO FINANSUJE ? IP: *.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.04, 21:50
        też uważam że to prowokacja- chyba nie z jakiegoś programu Unii Europejskiej.?..
    • maniana22 Re: Zaskakujące! 03.11.04, 21:46
      Ludzie !!!!
      O Tempora, O Mores!
      jest juz "duża recenzja" filmu upadek
      są na świecie istoty twierdzące że Adolf Hitler
      miał ludzką twarz i uczucia!
      nic się nie nauczyli....
      • Gość: grz Re: Zaskakujące! IP: *.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 00:16
        może ich rodzice nie pracowali w Niemczech jak moja mama nieżyjąca w Prenzlau?
        pamięć ludzka czyżby była zawodna?
      • Gość: mamoniowa Re: Zaskakujące! IP: *.ksiazat.v.pl 04.11.04, 00:45
        "ja i wiewiorka", "ja i dziewczynka", czy jakos tak to bylo. Nie tzreba sie
        odwolywac do tego filmu, wystarczy popatzrec na te obrazki, autor, ktorych
        niewatpliwie chcial przekonac do "ludzkiej" twarzy fuhrera.
        Nie pierwszy i nie ostatni kontrowersyjny film budzacy groze. Jedni kreca
        seriale, uznawane za "zyciowe", gdzie miedzy innymi sugeruje sie klopoty
        finansowe 5 osobowej rodziny, zajmujacej lokal wielkosci sredniej stodoly z
        wyposazeniem nie wskazujacym na skrajne ubostwo. Inni produkuja film
        osmieszajacy prezydenta najwiekszego mocarstwa na swiecie, majacy na celu
        zdyskwalifikowanie go w oczach wyborcow.Teraz juz wiemy, ze kula trafila w
        plot.Czyli jednak sila przekazu niekoniecznie musi byc pzrewazajaca. A jeszzce
        inni,nazwijmy to, rozliczaja sie z historia.
        To nieuniknione.
        są na świecie istoty twierdzące że Adolf Hitler
        > miał ludzką twarz i uczucia!
        > nic się nie nauczyli....
        A twoim zdaniem czego ci ludzie mieli sie nauczyc??? Ci, ktorzy gloryfikuja
        Hitlera raczej szkod nie poniesli. To my sie slusznie oburzamy.
        A moze lepeij samemu pojsc na film i sie przekonac ???
        Byla juz histeria zwiazana z "Ostatnim kuszeniem Chrystusa" czy "Pasja".
        • ja_aska Re: Zaskakujące! 04.11.04, 10:23
          1. andreas - Polacy nie pojechali do Iraku wybić i wymazać z map kraju, czy też
          narodu. i tu są istotne różnice.
          2. mamoniowa - "ostatnie kuszenie.." i "pasję" widziałam. w obu chodziło
          o "uczłowieczenie". tylko pasji się nie udało.
          3. są mili i kulturalni niemcy. ale każdy (jak się go spyta) miał dziadka ....
          kierowcę karetki albo członka orkiestry wojskowej. nigdy żołnierza.
          • Gość: andreas Re: Zaskakujące! IP: 62.233.223.* 04.11.04, 10:26
            masz rację Polacy nie wiedzieli po co tam jadą!
            • ja_aska Re: Zaskakujące! 04.11.04, 11:22
              na pewno nie zabijać.
              • Gość: andreas Re: Zaskakujące! IP: 62.233.223.* 04.11.04, 11:36
                nie zabijać?
                To po co tam pojechali wyszkoleni żołnierze,
                słuzby specjalne, o których działaniach
                dowiadywalismy sie przypadkowo z fotek
                ze wspólnych akcji z amerykańskimi słuzbami specjalnymi...

Pamietasz... rozesmiani nasi spec z amerykanami
                pod amerykańską flaga.
                No, musisz pamiętac, bo to była afera!
                Nasi z rządu wciskali nam kit,
                że my tylko kwatermistrzów tam wysłalismy
                i w zadnych akcjach nie bierzemy udziału,
                bo my tam nie pojechalismy zabijać.
                Nie pamietasz?

A amerykanie chwalili naszych
                za bojowość...

Za pare lat dowiemy sie takich
                rzeczy o tym, że włosy staną dęba!
            • Gość: malkontent Re: Zaskakujące! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 11:26
              Tak, tak andreasie. Teraz musisz zmierzyć się z "ja_aska". Powodzenia :)
              • Gość: andreas Re: Zaskakujące! IP: 62.233.223.* 04.11.04, 11:42
                pomozesz? ;-(
              • Gość: Marian Paździoch Re: 'upadek' to tylko film. IP: *.ksiazat.v.pl 04.11.04, 11:46

tak samo odpowiada historycznej prawdzie, jak np.nasz 'jak wywołałem drugą
                wojnę światową'.
                i czym się tu podniecać?
                to film, tylko film.
                na razie niewielu go oglądało.
                mp.
          • Gość: H56 Aleksander W., Napoleon, Hitler, Stalin, Piłsudski IP: *.comnet.krakow.pl 04.11.04, 12:15
            to postacie historyczne które pomimo kontrowersji wobec ich życiorysów,
            fascynują wielu ludzi. Czy to nie jest fenomenem i ciekawym wydarzeniem ,że 30 -
            latek prowadzi armię która podbija tak olbrzymie tereny, mała gnida podbija
            prawie całą Europę, jakiś prowincjonalny malarz potrafi przekonać do swoich
            poglądów 80 milionowy naród i wywołuje światową wojnę, socjalista zwycięża z
            komunistą i zostaje idolem prawicowców i jako protestant chowany jest
            katolickim kościele albo Stalin,nikt, oprawca z dalekiej Gruzji który decydował
            o losach narodów, a nawet świata. Płaczecie ,ze objeżdżają zachodniopomorskie z
            projekcją filmu o Hitlerze, to jak go mają pokazać skoro wszystkie kina padły ?
            Z Pasją też objeżdżali. Przecież nikt nikogo nie zmusza do oglądania tych
            filmów. Aśka pisze ,że Niemcy nie przyznają się ,że ich dziadkowie byli
            żołnierzami, a pokaż mim Polaka który się przyzna ,że jego dziadek był
            komunistą ? Niemcy są takimi samymi ludźmi jak inne narody, mieszkałem dwa lata
            w Niemczech i nigdy nie spotkałem się z jakimkolwiek przejawem dyskryminacji
            wobec mojej osoby a mogę nawet powiedzieć ,że pierwszy raz spotkałem się z tak
            serdecznymi i przyjaznymi ludźmi. Moja matka jako dziecko Zamojszczyzny, na
            poczatku wojny została wywieziona do Niemiec na roboty, przetrwała dzięki
            niemieckiej rodzinie która odnalazła jej matkę i młodszą siostrę i
            spowodowała ,że choć mie byli razem to w jednej miejscowości, co po wojnie
            umożliwiło wspólny powrót do domu. Do niedawna przyjeżdżała w odwiedziny jej
            ś.p. niemiecka koleżanka z czasów wojny. Mój dziadek ze strony ojca zginął na
            Majdanku, no i co ? mam za to wszystkich nienawidzić i ciągle im wypominać.
            Polacy to taki naród który pamięta tylko te krzywdy które jemu wyrządzili,
            natomiast te, które dotkneły naszych sasiadów z ich strony są
            skrywane ,malimizowane i bardzo szybko zapominane. Gdy Piłsudski pogonił
            bolszewików aż pod Kijów to w Polsce wybuchła euforia mocarstwowa, jak to
            bardzo chcieliśmy mieć kolonię w Afryce, Zaolzie i Polskę od morza do morza
            jest Cisza !!! Zamiast straszyć Niemcami i ruskimi pierogami trzeba zacząć
            najpierw wykorzenić w sobie największe narodowe przywary tj. zazdrość i
            nienawiść do wszystkiego co my nie posiadamy i do tych co to coś posiadają. Ten
            Irak przestał mi się też podobać. Dlaczego w imie interesów amerykańskich
            agresorów mamy bezinteresownie uczestniczyć w ich polityce. Zachodni sojusznicy
            poza GB nie dali się wciągnąć w tą brudną wojnę. Polska żąda od UE funduszy,ale
            swoje pieniądze przeznacza w części na pomoc bratniej armii amerykańskiej. Na
            film o Hitlerz pójdę z dużą ochotą, gdyby zwyciężył, nikt by mu nie wypominał
            ofiar.

• ja_aska Re: Aleksander W., Napoleon, Hitler, Stalin, Piłs 04.11.04, 13:00
              twierdzisz andreas, że poczynania naszych żołnierzy mozna porównać do poczynań
              armii hitlerowskiej? że budują obozy koncentracyjne, z komorami gazowymi? że
              przeprowadzają łapanki? itp?

henio, odpowiem ci: tak można ich wszystkich za to nienawidzieć.
              • Gość: andreas Re: Aleksander W., Napoleon, Hitler, Stalin, Piłs IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.04, 13:37
                nie porównuje
                wykazuje pewne intencje obu stron.
                Rzeczywistość sie zmienia
                kiedys budowano obozy i gazowano,
                teraz zrzuca sie bombę... w dzielnicę!
                I powtarzam za pare lat
                moze po czterech latach
                dowiemy co sie tam działo...

A poza tym to juz wiemy,
                po co opanowywac militarnie kraje?
                Opanowuje sie ekonomicznie!
                Te które nie daja sie zadnym blokadom
                ekonomicznym, dopiero te bierze sie siłą.
              • Gość: mamoniowa Re: Aleksander W., Napoleon, Hitler, Stalin, Piłs IP: 212.244.77.* 04.11.04, 13:55
                Zgadzam sie z Toba Heniu. Niedawno kolezanka wrocila z Niemiec, gdzie
                opiekowala sie starsza pania. Zaprzyjaznila sie z jedna z corek , strasznie za
                nimi teskni, trafila do cudownej rodziny. No i wyobraz sobie Aska, ze oni sami
                sprowokowali rozmowe o wojnie, wcale sie nie wypierali uczestnictwa.
                Troche mnie smieszy twoja zawzietosc. Wiesz, idac twoim tokiem rozumowania,
                jestes winna wkroczeniu naszych wojsk do Czech w 1968 he he.
                • Gość: H56 Re: Aleksander W., Napoleon, Hitler, Stalin, Piłs IP: *.comnet.krakow.pl 04.11.04, 14:37
                  piękny przykład ,no i co teraz Asiu powiesz ?
                  • Gość: mamoniowa nienawisc IP: *.ksiazat.v.pl 04.11.04, 20:35
                    Pomysl Heniu o niemieckich niemowletach, ktore zapewne rowniez znajduja sie na
                    czarnej liscie u Aski, maja dzieciaczki pecha, ze urodzily sie po niewlasciwej
                    stronie Odry he he he
                    • ja_aska Re: nienawisc 05.11.04, 11:20
                      tak
                  • ja_aska nic nie powiem heniu - po co? 05.11.04, 11:20
                • Gość: andreas mili są, tacy IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.04, 14:43
                  ja tez już pisałem
                  mam same dobre kontakty
                  i wrecz odwrotnie
                  spotykam sie zawsze z przychylnoscią.
                  Mało tego latami niektórych Niemcow nie widzę,
                  a przez wspólnych znajomych zawsze przesyłaja pozdrowienia.

Niemcy z którymi biznesuje
                  twierdzą, ze nasza fobia jest troche wymyslona.
                  To tak jak oni sa zdziwieni, że ja nie złodziej...
                  i sa mile rozczarowani.
                • ja_aska mamoniowa 05.11.04, 11:19
                  nie wnikając w szczegóły zawziętość wynika z ilości ich ofiar w rodzinie i ze
                  sposobu ich zabicia.
                  PS w czasie wejść w 68 nie było mnie na świecie ale wolę być tamu winna (w
                  końcu komuna) niż stracić szacunek dla ofiar.
          • Gość: mamoniowa Re: Zaskakujące! IP: 212.244.77.* 04.11.04, 13:28
            He he tak sie sklada, ze tez wpadlam na to, ajkie byly zamierzenia obu
            rezyserow. Jestem akurat innego zdania. Ale wlasnie najpierw trzeba sie z czyms
            zapoznac, a pozniej ewentualnie krytykowac.
            Tak bylo w przypadku "Ostatniego kuszenia Chrystusa", gdy pikietowaly tlumy
            rozhisteryzowanych starszych pan, jak i "Pasji", gdy jeszcze grubo przed
            premiera strasznie sie oburzyly srodowiska zydowskie.
            Wracajac do tematu, juz teraz mamy okazje sami sie przekonac czy Hitler
            rzezcywiscie ma w tym filmie ludzka twarz.
          • Gość: mamoniowa Armia Czerwona IP: *.ksiazat.v.pl 04.11.04, 22:23
            Ruscy u nas tez nie stacjonowali po to, aby retuszowac mapy. To przeciez byl
            bratni narod i my na kazdym kroku okazywalismy dowody przyjazni he he.
    • Gość: autor Re: Zaskakujące! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 13:32
      Łeee maniana to chłop, nie baba? Łeee
      • ja_aska Re: Zaskakujące! 05.11.04, 11:24
        ludzka twarz hitlera?
        • Gość: H56 Re: Zaskakujące! IP: *.comnet.krakow.pl 05.11.04, 11:32
          a mój tata miał na imię Adolf i miał twarz ludzką. ha,ha. Urodził się w 1930 r.
          • ja_aska Re: Zaskakujące! 05.11.04, 12:10
            hahaha:(:(
    • maniana22 A ja idę na ten film... 07.11.04, 19:38
      ...jutro idę na film Upadek, część forumowiczów zarzuciła że się rzopisujemy o
      filmie, którego nie widzieliśmy...więc pójdę i zobaczę.
      Mnie interesuje postać Alberta Speera, w większości zannego jak nadwornego
      architekta A.H. , ale uważam go za ważniejszego w jego działalności jako
      ministra ds amunicji i uzbrojenia, gdzie zastąpił Todta /piękne nazwisko-
      prawda/ , który zginąl zaraz jak powiedział A.H. że wojna jest nie do wygrania.
      Albercik wykazał naprawdę zdumiewające zdolności organizatorskie i
      menedżerskie.Dzięki takim ludziom,niestety - zdolnym - wojna trwała tak
      długo.Czy wiecie, że właśnie w latach 44 i 45 Niemcy hitlerowskie osiągnęły
      największe moce produkcyjne broni w II Wojnie światowej? bombardowane i
      walczące na 2 fronty?
      reżimy funkcjonują w większości dzięki zdolnościom takich ludzi, w mniejszym
      stopniu dzięk charyzmie nawiedzonych przywódców.
      A wy co uważacie
      • albert_c Re: A ja idę na ten film... 08.11.04, 10:23
        maniana22 napisał:

> ...jutro idę na film Upadek, część forumowiczów zarzuciła że się rzopisujemy
        o
        > filmie, którego nie widzieliśmy...więc pójdę i zobaczę.

* bardzo dobra decyzja.

> Albercik wykazał naprawdę zdumiewające zdolności organizatorskie i
        > menedżerskie.Dzięki takim ludziom,niestety - zdolnym - wojna trwała tak
        > długo.Czy wiecie, że właśnie w latach 44 i 45 Niemcy hitlerowskie osiągnęły
        > największe moce produkcyjne broni w II Wojnie światowej? bombardowane i
        > walczące na 2 fronty?

* przy calym zlu jakie wyczynil Albert Speer, jedna rzecz jest godna uwagi -
        przekonal on AH aby nie niszczyl Paryza, bo AH mial taka wizje ze zrowna z
        ziemia Paryz, bo to jedyne miasto piekniejsze od Berlina.
    • Gość: andreas wątek Iracki IP: 62.233.223.* 08.11.04, 01:29
      wprowadziłem taki podwątek
      powiedzmy wątek Iracki

Wiemy juz, że mają tam stan wyjątkowy
      pamietamy u nas tez był!
      A teraz post z onet.pl dotyczący ogłoszenia stanu tego
      "Dziś w nocy howitzery 155mm zlikwidowały w Faludży

Szpital, magazyn i 12 budynków mieszkalnych w ramach równania z ziemią
      kolejnych kwartałów miasta przed atakiem mającym ostatecznie zdławienić
      powstanie w mieście. Jest tam jeszcze 150 tysięcy ludzi. Z każdą dobą podczas
      bombardowań ich ubywa. Ludzie modlą się i czekają na atak. Mam nadzieję, że
      Polacy biorący udział w ataku na Irak skończą w więzieniach."

Ja_aśka pytała mnie czy tam gazuja ludzi.
      Odpowiedziałem, że nie gazuja tylko
      walą bombami w całe dzielnice....
      • ja_aska Re: wątek Iracki 08.11.04, 09:59
        pytanie było retoryczne. porównania działań Polaków z hitlerowcami nawet nie są
        na wyrost.
        • Gość: andreas Re: wątek Iracki IP: 62.233.223.* 08.11.04, 10:11
          kiedys ludzi nabijali na pal żywcem...

no zmieniaja się metody.
          Unowocześniaja, dehumanizują, depersonifikują.

Jakie to jest bezosobowe... taka
          bomba w dzielnicę...
          może ktos zginął, może nie...
          poza tym bomb było tyle,
          że nie wiadomo, która bomba zabiła,
          a która tylko okaleczyła albo zburzyła dom.

Dziwi mnie tylko, że uzywa sie słowa
          powstanie w Faludzy,
          a nie bunt, terrorystyczny zamach,
          niesubordynacja, łamanie przepisów...
          "najeźdźcy iraccy wywołali terrorystyczny
          bunt przeciw legalnie powołanym przy pomocy amerykańskich sił specjalnych
          władzom" to brzmi dużo lepiej
        • Gość: andreas Re: wątek Iracki IP: 62.233.223.* 08.11.04, 10:25
          no a poza tym
          hitlerowcy chcieli wyniszczyć cały naród...

A w Iraku nikt ich nie chce wyniszczyć
          wystarczy by pracowali (dla)
          i żyli w stylu amerykańskim.
          O co im chodzi?
          Przecież nikt ich nie chce zabijać,
          niech siedza cicho to będą mieli dobrze.
          Tylko trzeba troche tam pozmieniać,
          bo nie pasuje do amerykańskiego
          stylu...
          • ja_aska Re: wątek Iracki 08.11.04, 11:16
            powiedz to kurdom zabitym przez saddama.
            • Gość: andreas Re: wątek Iracki IP: 62.233.223.* 08.11.04, 11:28
              powiedz to Rosjanom
              zabitym przez Czczeńców...

Powiedz Irakijczykom
              zabitym przez wojska głównie amrykańskie,
              że zabijaja ich w ich interesie.

Powiedz to Polakom
              zabitym przez Niemców

Powiedz.....

To zła wojna, jak każda agresja.
              Świat juz to wie.
              Poczekaj chwilę, będą wiedzieli wszyscy!
            • Gość: andreas Re: wątek Iracki IP: 62.233.223.* 08.11.04, 11:31
              a poza tym
              czy Ty myslisz,
              że tam dalej toczy się walka z Saddamem??

Naprawdę?
    • maniana22 maniana22 była na filmie.. 13.11.04, 09:45
      ..film nie jest zły ale też nie jest dobry!
      jest parę świetnych kwestii:
      np. AH + Eva Braun biorą ślub, naprędce sprowadzony urzędnik pyta Adolfa czy
      jest on czysty rasowo, nie ma w rodzinie Żydów, a potem prosi go o Ausweis,bo
      musi ustalić jego tożsamość.
      to czysty przykład profesjonalnego urzedniczego podejścia do wykonywanych
      czynności!
      Mnie się to podoba!
      ale jakież to niemieckie!
      gdyby tak u nas urzędnicy starali się być poważni i poważnie pracować na rzecz
      społeczeństwa,to okazałoby się że o wiele mniej ich potrzeba.
      Ale to są mrzonki
      nawet Penczak, tak dobrze opłacany profesjonalista - nie bardzo potrafł
      skontaktować z Leszkiem lobbysty!
      ale jakież to lewicowe - bo nieprofesjonalne
      dlatego wierze że to autentyczne
      ale wracajmy do filmu
      To rozrachunek z przeszłością
      powstaną nowe Niemcy
      a stare są w gruzach
      my za bardzo to nie mamy wiele wspólnego z tamtymi nazistami
      my chcemy po prostu żyć
      na nowo.
      oto taka konkluzja
      słabością i zaletą /ujemnym plusem?/ jest to ,że jest zrobiony przez Niemców
      zaleta- bo to o nich samych ,oddają swój charakter
      minus- nie mają dystansu
      teraz już jest dużo recenzji, można porównać
      ....
      ale dlaczzego z tym będą jeździć po zachodniopomorskiem?
      ciekawi mnie jedno- jaki inny film doczeka się takiej promocji?
      to jednak przygotowanie gruntu...

AHA- ważne:
      co to za peprzony tłumacz robił napisy,
      na końcu filmu pojawiają się napisy że w niemieckich/żadnych hitlerowskich czy
      nazistowskich!/ obozach koncentracyjnych zamordowano 6 mln ludzi
      po polsku już jest napisane że w obozach ,ot i tyle
      a kanadyjczycy pewnie przetłumaczą:
      ..w polskich obozach koncentracyjnych!
      ot głupota, ale czemu nie wychwycona!

• Gość: mamoniowa Widzialam !!!!! IP: *.ksiazat.v.pl 15.11.04, 20:25
        Mialam okazje zobaczyc ten obraz. Rozmawialam z kilkoma osobami, ktore rowniez
        zapoznaly sie z fabula tego filmu. Bylismy zgodni co do tego, ze nijak nie
        rozumiemy skad pomysl przeintelektualizowanych krytykow o ludzkim Adolfie. He
        he he, chyba nie dlatego, ze uronil dwie lzy, albo bujal na kolanach male
        Goebelsiatka...Milosc do pieska ???Raczej dziala odrazajaco w konfrontacji z
        iloscia istnien ludzkich, jakie mial na koncie.
        Oblakany fanatyk, do ktorego w pewnych momentach czuje sie pogarde i jak jzu
        wspomnialam, odraze. Jak mozna uznac, ze ukazana w filmie postac, ktora ma w
        dupie wlasnych narod (nadludzi), ktora wymusza obietnice samobojstwa od jednego
        ze wspolpracownikow jest czlowiekiem ? Jest tam tez taka scena w szpitalu,
        dobici ranni i zgromadzeni w piwnicy starsi ludzie ......straszne, albo zgina
        pod gruzami, albo zajma sie nimi Ruscy.....
        Ponoc za malo o Holocauscie i ucieczka sekretarki jest malo wiarygodna zdaniem
        jednego z recenzentow. Byc moze ten pan zapomnial, ze film nakrecono na
        podstawie jej wspomnien. Mysle, ze w amerykanskim wydaniu by byla barzdiej
        efektowna, he he. Byly udane ucieczki z obozow koncentracyjnych wiec czymze
        jest przejscie wsrod pijanych bohaterow Armii Czerwonej???
        Jak pragne zdrowia, chcialabym wiedziec , w ktorym momencie Hitler jest
        czlwoiekiem.......
        • albert_c Re: Widzialam !!!!! 16.11.04, 13:49
          Mamoniowa, przed filmem rozne zdania, po filmie ta sama ocena...to cieszy.
          • Gość: mamoniowa Re: Widzialam !!!!! IP: *.ksiazat.v.pl 16.11.04, 23:37
            Zgadza sie, to cieszy. na szczescie kino jest przede wszystkim dla ludzi,
            widzow, nie dla krytykow.
    • maniana22 znacie recenzję z upadku? 15.11.04, 08:08
      reenzję Tadeusz Sobolewskiego,który twierdzi że w filmie "Upadek" reżyser
      dokonuje przesunięcia "bohaterów" z bunkra z pozycji bandyta i morderca, na
      pozycję "bohater tragiczny" z dramatu greckiego.
      www.serwisy.gazeta.pl/film/1,24464,2374096.html
      i to serwują w kinach powiatów zachodniopomorskiego!
      komu to zawdzięczamy?
      • hans_kloss_szczecin Re: znacie recenzję z upadku? - ZNAM niejedną ;) 15.11.04, 08:50
        maniana22 napisał:

> reenzję Tadeusz Sobolewskiego,który twierdzi że w filmie "Upadek" reżyser
        > dokonuje przesunięcia "bohaterów" z bunkra z pozycji bandyta i morderca, na
        > pozycję "bohater tragiczny" z dramatu greckiego.
        > www.serwisy.gazeta.pl/film/1,24464,2374096.html
        > i to serwują w kinach powiatów zachodniopomorskiego!
        > komu to zawdzięczamy?

maniana22 - jak można wypowiadać sie o filmie którego się nie widziało ;) ???

Rozumiem, że już oglądnęłaś i cały czas stawiasz sobie to pytanie ... ;) Co
        ciekawe nikt nie chce odpowidzieć Ci na to pytanie ... dlaczego ? :) Większość
        chyba nie ma takich dylematów (w tym ja) ... po oglądnieciu tego filmu.
        Film wg mnie jest dobry i warto go oglądnąć - tym bardziej, że minęło juz sporo
        czasu od wojny i temat faszyzmu i całego zamieszania z tym związanego , można
        juz trakotwać w czysto historycznym świetle bez większysz uprzedzeń do Niemców.

A dla zrównoważnia , albo przeważenia link do recenzji, które mogą pomóc Ci w
        odpowiedzi na Twoje pytania ;) :

film.onet.pl/10496,film.html

• pereop Upadek 15.11.04, 10:31
        maniana22 napisał:

> reenzję Tadeusz Sobolewskiego,który twierdzi że w filmie "Upadek" reżyser
        > dokonuje przesunięcia "bohaterów" z bunkra z pozycji bandyta i morderca, na
        > pozycję "bohater tragiczny" z dramatu greckiego.
        > www.serwisy.gazeta.pl/film/1,24464,2374096.html
        > i to serwują w kinach powiatów zachodniopomorskiego!
        > komu to zawdzięczamy?

hehe - w sobotę była w tvp3 debata o tym filmie - pewna pani też użyła takiego
        argumentu - i jak ją Andrzej Wajda pojechał...słusznie - to nie jest żaden
        bohater tragiczny - to egocentryk zapatrzony w siebie który w swoim szaleństwie
        i obsesji poświęca wszystkich - także swój naród - który mu ślepo wierzy do
        końca nie zdając sobie z prawdy, że ich wódz się na nich wypiął - to ma być
        uczłowieczony Hitler?? bzdura...ten film ma pokazać niemcom i nie tylko nim jak
        działają tyrani - obiecują złote góry a jak coś się nie udaję to poświecają
        wszystko i wszystkich w imię swoich chorych wymysłów...a to że zapłakał nad
        Speerem?? hmmm hitler lubił speera więc czy chociażby taka scena jest
        nadużyciem?? nie wspomina się o zagładzie żydów? ale przede wszystkim nikt tego
        nie neguję - nie przedstawia że hitlerowcy tego nie robili...zresztą z punktu
        widzenia hitlera zamkniętego w bunkrze nie miało to znaczenia...znaczenie miało
        to że NARÓD NIEMIECKI go zawiódł...żołnierze go zawiedli. Prawdziwy
        przywódca "honorowy i uczłowieczony"...Tyran w stu procentach...

ten film jest dopełnieniem jego obłędu jego tyranii którą stosował w czasach
        swoich rządzów...to nie jest bohater tragiczny...i nigdy nim nie był i nie
        będzie

poza tym dyskusja z osobami które czytały recenzje a nie widziały filmu jest
        raczej bezcelowa

pzdr
        Pereop
        • maniana22 Re: Upadek 15.11.04, 18:27

>
          > poza tym dyskusja z osobami które czytały recenzje a nie widziały filmu jest
          > raczej bezcelowa
          >
          > pzdr
          > Pereop
          a kto powiedział że maniana22 nie oglądał/a/ filmu?
          speer to dla mnie osoba która jest warta zaonteresowania
          to przykład jak tyrania isteniej dzięki ludziom zdolnym, którzy idą na skróty...
          sama charyzma przywódcy to za mało!
          już o tym maniana22 pisał/a/ wyżej!
          a film wcale nie jest super,
          są fragmenty gdzie widać jak bohaterowie sztucznie biegają z i do bunkra.
          ale to jedna z zalet filmu że go niemcy zrobili, Ae po co go prezentują u nas
          w zachodniopomorskich powiatach?
          że co,że bauer będzie bardzeij ludzki niż balzas i stokłosa?
          • Gość: pereop Re: Upadek IP: *.teleton.pl 16.11.04, 14:14
            maniana22 napisał:

> a kto powiedział że maniana22 nie oglądał/a/ filmu?

nie pisałem o tobie tylko o tych co gdzieś tam przeczytali recenzję a
            potem "dyskutują"

> speer to dla mnie osoba która jest warta zaonteresowania
            > to przykład jak tyrania isteniej dzięki ludziom zdolnym, którzy idą na
            skróty..
            > .

czy speer szedł na skróty? czy może zabrakło mu odwagi by się wyłamać z tego
            systemu?

> sama charyzma przywódcy to za mało!

o w przypadku hitlera to aż nadto - facet się zabija a podwładni nadal mu
            wierzą i strzelają sobie w głowę jak ich wódz

> już o tym maniana22 pisał/a/ wyżej!
            > a film wcale nie jest super,
            > są fragmenty gdzie widać jak bohaterowie sztucznie biegają z i do bunkra.

czy sztucznie? a jak mieli biegać...spokojnie nie zważająć na piekło wokół?
            dumni niemcy których kule się nie imają?

> ale to jedna z zalet filmu że go niemcy zrobili, Ae po co go prezentują u
            nas
            > w zachodniopomorskich powiatach?

a czemu nie - krzywda się nikomu nie stanie - poza tym który z polaków wpadłby
            na pomysł by polski film tak pokazywać w niemczech? ot pomysłowi ci niemcy

> że co,że bauer będzie bardzeij ludzki niż balzas i stokłosa?

że co?
    • Gość: Joahim Re: Zaskakujące! IP: *.idea.pl 16.11.04, 20:44
      Pewnie nie jedno ci zaskakuje, skoro jesteś tak poruszony problemem jaki
      podnosisz. Widziałem ten film i bardzo mi się podobał. Wręcz dawno już nie
      widziałem tak dobrego filmu, zwłaszcza w szczecińskim multikinie. Dla mnie
      Twoja wypowiedź świadczy o Twej ksenofobii i kołtuństwu, i że nie obchodzi Cię
      wogóle Sztuka zwana Kinem. Przykra z ciebie pipa, której wolał bym nie
      spotykać. Dla mnie "Upadek" to znakomite kino, a sposób w jaki Niemcy
      opowiedzieli tę historię zasługuje na szacunek. Pa Buraku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka