swarozyc 02.11.04, 15:43 Zmiana linii partyjnej w GW..? Jeszcze niedawno chcielibyscie zeby spiewano nam ta piosenke pod oknami w Szczecinie lub z pewnoscia na pl Hackena i rondzie Esesmana.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AdiC Re: Usłyszane w Berlinie IP: 57.67.16.* 02.11.04, 15:54 Ograniczenie umysłowe autora notatki nie zna granic. Jest to popularna piosenka ludowa z Niemiec i nic nie stoi na przeszkodzie by ją grać - zwłaszcza w Berlinie. Tym tropem to my również powinniśmy ocenzurować nasze śpiewniki, a inwokację Pana Tadeusza powinniśmy wpisać na indeks. Po GW tego się nie spodziewałem... Odpowiedz Link Zgłoś
maniana22 Re: Usłyszane w Berlinie 02.11.04, 16:07 Swarożyc! a przeczytaj wątek zaskakujące! gdzie o hitlerowskiej gadzinie w jej ostatniej godzinie życia film w XXI w na pomorskiej ziemi obficie prezentowany bedzie w kinie objazdowym w powiecie! Ha? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojownick Re: Usłyszane w Berlinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 16:11 i w szczecinie powstaja juz grupy ktore chetnie by posluchaly tych pioseneczek (wcale nie skini etc!) pod plaszczykiem historii. piata kolumna sie odradza, czego mamy przyklad chocby po jednym tu komentarzu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZIUTEK Re: Usłyszane w Berlinie IP: 62.69.200.* 02.11.04, 21:38 Cóż, miałem nauczyciela historii-bardzo zacny człowiek, który w liceum tłumaczył, czym w czasie pokoju wyraża się patriotyzm. Jednym z jego wyrazów jest znajomość SWOJEGO OJCZYSTEGO JĘZYKA, zgodnie z którym należałoby się zapytać o tĘ, a nie TĄ piosenkę (bo to biernik, a nie narzędnik). Ale widać ten, co to napisał, swój ojczysty język ma w... głębokim poważaniu. Woli się emocjonować piosenkami jakie U SIEBIE grają nasi sąsiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr.Miodek ziutek do szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 00:02 Drogi Ziutku zdań nie zaczyna się od "ale". Jak teraz czujesz się po swoim komentarzu który sam ośmieszyłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Purysta Re: ziutek do szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 13:34 Zdania powinny być komunikatywne - zapisuje się je tak, jak się mówi. Lampucerskie polonistki nawciskały ci kitu do mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr.Miodek Re: ziutek do szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 18:09 zapiaslałem jak sie muwi z małyh liter w dodatku bez znakuf interpunkcyjnh i z błędami ortograficznymi bo tak słysze werdykt kolejny nieuk do szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytający autor notatki jest analfabetą IP: *.chello.pl 02.11.04, 23:20 Może i "Usłyszane w Berlinie", ale nie zobaczone - w Berlinie nie ma czegoś takiego jak Parizser Platz - jest natomiast Pariser Platz, a to ogromna różnica i wstyd dla osoby podającej się za dziennikarza, która popełnia takie błędy. Idąc tropem myślenia autora należałoby zakazać śpiewania "O mój rozmarynie" - przeciez spiewali te piosenkę polscy żołnierze, kiedy wkraczali do Kijowa w czasie wojny bolszewickiej. No, ale sądząc po dotychczasowych dokonaniach literackich autora można spookojnie przy nim okno otworzyć. To nie orzeł ani nawet wróbel, nie wyleci .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: autor notatki jest analfabetą IP: *.comnet.krakow.pl 02.11.04, 23:40 idąc tokiem rozumowania autora notatki, to Niemcy jako pokonani w wojnie,powinni mieć zakazane używania ojczystego języka, najlepiej gdyby przeszli na polski ,bo wtedy dzielny dziennikarz wiedziałaby o kim jest ta piękna piosenka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad A ja Wam tluczki przypominam ze ta piosenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 23:53 w Niemczech byla na indeksie - ze wzgledu na jednoznaczne skojarzenia z niemiecka agresja. mordami i bestialstwem... Sami Niemcy mieli i z tego co wiem MAJA nadal stosunek raczej mieszany do piosenki ktora sama w sobie jest niewinnym szlagierem... ale jednoznacznie kojarzy sie NAZIZMEM bo nazisci wykorzystywali ja w materialach propagandowych pokazujacych jak to najlepsi synowie ziemi niemieckiej ida na wschod tworzyc III rzesze i lebensraum dla przyszlych, czystych rasowo tysiacletnich niemiec... Wiec jak juz chcecie tutaj opowiadac o tym jak to autor sie nie zna, demonizuje lub myli to na wszelki wypadek zastanowcie sie dlaczego w NIEMCZECH ta piosenka nie jest w tzw oficjalnym obiegu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: A ja Wam tluczki przypominam ze ta piosenka IP: *.comnet.krakow.pl 03.11.04, 00:18 a gdzie Ty znalazłeś te indeksy ? . Łżesz jak pies ,bo często piosenkę słyszałem w niemieckiej telewizji. Każdą piosenkę można przerobić.Założę się ,że na Placu Paryskim w Berlinie ,nie śpiewano wersji nazistowskiej. Nasz hymnn też jest zmodyfikowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad Re: A ja Wam tluczki przypominam ze ta piosenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.04, 22:32 Ja nie znam wersji nazistowskiej - znam piosenke o milosci - ktora propaganda nazistowska wykorzystywala - znajomi niemcy ktorych zapytalem sie o ta piosenke byli troche zaskoczeni tym co napisales ze slychac ja w TV niemieckiej...jako zywo rowniez nie udalo mi sie jej wylapac ani na ARD, ani PRO7 na ZDF - moze jest jakas Tv ktora to puszcza - daj znac - w tej chwili regularnie odbieram nadajniki TV cyfrowej z Berlina ( z racji mojej pracy zawodowej na bierzaco mam do czynienia z niemieckim sygnalem tv cyfrowej) - wiesz ze nie ma czegos takiego jak indeks - po prostu sami niemcy kojarza ten utwor z nazizmem a nie jest to ich najradosniejszy kawalek historii... a tluczek i to do kartofli jestes i jesli uwazasz ze zostales obrazony to mozesz mi wytoczyc proces o znieslawienie albo naruszenie dobr osobistych - tylko jako ze jestes osoba anonimowa trudno bedzie ci to udowodnic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 tłuczki ? Ty potomku dziadów zabużańskich IP: *.comnet.krakow.pl 03.11.04, 00:25 słuchaj lepiej ruskich piosenek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojownick Re: tłuczki ? Ty potomku dziadów zabużańskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 10:58 I co ty pokazales? ze jestes nazista? szkoda ze w moim towarzystwie nikt sie nie chce ujawnic tylko smieci internet za pieniadze tej "pani" od wypedzonych Odpowiedz Link Zgłoś
rotax Ujrzane w Berlnie 03.11.04, 08:17 Jakież było moje zdziwienie, gdy zobaczyłem w Berlinie Brame Brandenburską i aleję Unter den Linden. Przecież to tam maszerowały defiladowym krokiem hordy hitlerowskich żołdaków spod znaku Wehrmachtu i SS. Może to i jest element architektoniczny Berlina tak chętnie fotografowany przez japońskich turystów, ale niesmak pozostał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojownick Re: Ujrzane na ul. Broniewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 11:00 i wcale sie nie dziwilem ze zobaczylem tam ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
rotax Re: Ujrzane na ul. Broniewskiego 03.11.04, 12:31 A czemu miałeś się dziwić, przecież już tyle razy byłeś tu pacjentem. Następnym razem nie dam Tobie przepustki. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Ujrzane na ul. Broniewskiego 03.11.04, 14:55 a mnie nadal te "ludowe" piosenki przerażają. ostatnio oglądałam "krzyżaków" i w pewnym momencie zaczęli krzyczeć "hail". aż ścierpłam. nie pamiętam wojny ale czuję jej konsemwencke. i nadal się "obawiam". Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Ujrzane na ul. Broniewskiego 03.11.04, 15:03 ja_aska napisała: a mnie nadal te "ludowe" piosenki przerażają. ostatnio oglądałam "krzyżaków" i w pewnym momencie zaczęli krzyczeć "hail". aż ścierpłam. nie pamiętam wojny ale czuję jej konsemwencke. i nadal się "obawiam". ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Postraszyc Cie?..:-) Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc aska 04.11.04, 13:03 swarozyc napisał: ja_aska napisała: a mnie nadal te "ludowe" piosenki przerażają. ostatnio oglądałam "krzyżaków" i w pewnym momencie zaczęli krzyczeć "hail". aż ścierpłam. nie pamiętam wojny ale > czuję jej konsemwencke. i nadal się "obawiam". > ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' > Postraszyc Cie?..:-) > ''''''''''''''''''''''''''''''''' PYTAM czy postraszyc Cie... :-))? > Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska swarku 05.11.04, 08:37 strasz kochanie , strasz!!!!!!!!!!!!! byle nie po niemiecku Odpowiedz Link Zgłoś
maniana22 Re: Ujrzane na ul. Broniewskiego 03.11.04, 15:23 a dokładnie to krzyczeli "hajl" czy "halt"? Owo ścierpnięcie skóry może być archetypowe... nie obawiaj się....Yurand ze Spychowa , J-23,07 z Krakowa ?heniu znasz go- niedługo bedzie jechał po choinkie/,Kpt Kloss,Gustlik,Dr.Judym z Łodzi,Olgierd Halski, Janek Koss, Szakaszwili,no i nieoceniony Szarik i Cywil..i wielu innych przyjedzie cie obronic na staropiastowskiej ziemi.Aha i Dziadek Piaskowy Marian. A maniana zrobi na drutach cieply szal. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Ujrzane na ul. Broniewskiego 03.11.04, 15:25 maniana22 napisał: A maniana zrobi na drutach cieply szal. ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Maniana! Cieply szal sie robi jak ten drugi wrog grozi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 ' Krzyżacy ' sama nazwa przerażająca IP: *.comnet.krakow.pl 04.11.04, 10:07 a Bogurodzica Cię nie przeraziła, okropne to,to Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: ' Krzyżacy ' sama nazwa przerażająca 05.11.04, 08:37 treść nie zrozumiała, wykonanie super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojownick Re: Ujrzane na ul. Broniewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 18:11 A od kiedy Ty przepustki dajesz? ostatnio byłeś Napoleonem a teraz co? Doktor Mengele? Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Ujrzane na ul. Broniewskiego 04.11.04, 09:00 halt nie krzyczeli bo chodziło o poparcie dla decyzji urlicha o wojnie z Polakami. Szalika nie chcę bo nie lubię i nie noszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z boku Re: do wojownicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 20:40 ty ale jesteś dziwny ..;(( , jak cie gościu glebi , bo lotniejszy jest , to się nie odzywaj, chyba,że ci takie maso pasuje - nie wiem.. ale żałosnie to wyglada Odpowiedz Link Zgłoś
haganah Re: Ujrzane w Szczecinie 04.11.04, 09:33 Nie trzeba szukać daleko, drogi panie Górko. Z jakim niesmakiem codziennie udają się do pracy panie z PKO BP I oddział w Szczecinie przy Al. Niepodległości, dział rachunków podmiotów gospodarczych. Przecież to w tym pokoju i na tym samym balkonie mieszkał w czasie jednej ze swoich wizyt w Szczecinie Adolf Hitler, a na balkonie odbierał paradę wojskową z okazji swoich urodzin. Okropne. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 budzą mój niesmak ' Ruskie pierogi' IP: *.comnet.krakow.pl 04.11.04, 10:03 tyle lat okupant ze wschodu nas prześladował, a ja mam jeść ruskie pierogi ? mówię zdecydowanie Nein, a sałatce bawarskiej, njet. Zastanawiam się z jakiego kraju pochodzą świnie. Od dziś, tylko pierogi z ziemniaczkami i serem ,oraz sałatka ziemniaczana z olejem lub majonezem, wolę tą z olejem, no i, żadnych świń tylko wieprzowinka. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody.patriota Re: Usłyszane w Berlinie 04.11.04, 15:47 Do czego to doszlo, ale chyba pierwszy raz zgadzam sie z GW w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Usłyszane w Berlinie 05.11.04, 08:39 a pod jakim względem się zgadzasz? Odpowiedz Link Zgłoś
poste_restante Re: Usłyszane w Berlinie 04.11.04, 16:05 Ci w Kurierze Szczecinskim to dopiero maja przesrane. W ich pokojach redakcyjnych miala swoja siedzibe NSDAP. Hitler tez tam bywal, Himmler takze. Szczecinski gauleiter tez tam urzedowal... Zlikwidowac Kurier! hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Panie Górka - pan budzi współczucie..;-((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 20:45 Odpowiedz Link Zgłoś