Dodaj do ulubionych

Usłyszane w Berlinie

02.11.04, 15:43
Zmiana linii partyjnej w GW..?
Jeszcze niedawno chcielibyscie zeby spiewano nam ta piosenke pod oknami w
Szczecinie lub z pewnoscia na pl Hackena i rondzie Esesmana..
Obserwuj wątek
    • Gość: AdiC Re: Usłyszane w Berlinie IP: 57.67.16.* 02.11.04, 15:54
      Ograniczenie umysłowe autora notatki nie zna granic. Jest to popularna piosenka ludowa z Niemiec i nic nie stoi na przeszkodzie by ją grać - zwłaszcza w Berlinie. Tym tropem to my również powinniśmy ocenzurować nasze śpiewniki, a inwokację Pana Tadeusza powinniśmy wpisać na indeks.
      Po GW tego się nie spodziewałem...
    • maniana22 Re: Usłyszane w Berlinie 02.11.04, 16:07
      Swarożyc!
      a przeczytaj wątek zaskakujące!
      gdzie o hitlerowskiej gadzinie w jej ostatniej godzinie życia film
      w XXI w na pomorskiej ziemi obficie prezentowany bedzie w kinie objazdowym w
      powiecie!
      Ha?
      • Gość: wojownick Re: Usłyszane w Berlinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 16:11
        i w szczecinie powstaja juz grupy ktore chetnie by posluchaly tych pioseneczek
        (wcale nie skini etc!) pod plaszczykiem historii. piata kolumna sie odradza,
        czego mamy przyklad chocby po jednym tu komentarzu
    • Gość: ZIUTEK Re: Usłyszane w Berlinie IP: 62.69.200.* 02.11.04, 21:38
      Cóż, miałem nauczyciela historii-bardzo zacny człowiek, który w liceum
      tłumaczył, czym w czasie pokoju wyraża się patriotyzm. Jednym z jego wyrazów
      jest znajomość SWOJEGO OJCZYSTEGO JĘZYKA, zgodnie z którym należałoby się
      zapytać o tĘ, a nie TĄ piosenkę (bo to biernik, a nie narzędnik). Ale widać
      ten, co to napisał, swój ojczysty język ma w... głębokim poważaniu. Woli się
      emocjonować piosenkami jakie U SIEBIE grają nasi sąsiedzi.
      • Gość: Dr.Miodek ziutek do szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 00:02
        Drogi Ziutku zdań nie zaczyna się od "ale". Jak teraz czujesz się po swoim
        komentarzu który sam ośmieszyłeś?
        • Gość: Purysta Re: ziutek do szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 13:34
          Zdania powinny być komunikatywne - zapisuje się je tak, jak się mówi.
          Lampucerskie polonistki nawciskały ci kitu do mózgu.
          • Gość: Dr.Miodek Re: ziutek do szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 18:09
            zapiaslałem jak sie muwi z małyh liter w dodatku bez znakuf interpunkcyjnh i z
            błędami ortograficznymi bo tak słysze werdykt kolejny nieuk do szkoły
    • Gość: czytający autor notatki jest analfabetą IP: *.chello.pl 02.11.04, 23:20
      Może i "Usłyszane w Berlinie", ale nie zobaczone - w Berlinie nie ma czegoś
      takiego jak Parizser Platz - jest natomiast Pariser Platz, a to ogromna różnica
      i wstyd dla osoby podającej się za dziennikarza, która popełnia takie błędy.
      Idąc tropem myślenia autora należałoby zakazać śpiewania "O mój rozmarynie" -
      przeciez spiewali te piosenkę polscy żołnierze, kiedy wkraczali do Kijowa w
      czasie wojny bolszewickiej. No, ale sądząc po dotychczasowych dokonaniach
      literackich autora można spookojnie przy nim okno otworzyć. To nie orzeł ani
      nawet wróbel, nie wyleci ....
      • Gość: H56 Re: autor notatki jest analfabetą IP: *.comnet.krakow.pl 02.11.04, 23:40
        idąc tokiem rozumowania autora notatki, to Niemcy jako pokonani w wojnie,powinni
        mieć zakazane używania ojczystego języka, najlepiej gdyby przeszli na
        polski ,bo wtedy dzielny dziennikarz wiedziałaby o kim jest ta piękna piosenka.
        • Gość: dziad A ja Wam tluczki przypominam ze ta piosenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 23:53
          w Niemczech byla na indeksie - ze wzgledu na jednoznaczne skojarzenia z
          niemiecka agresja. mordami i bestialstwem... Sami Niemcy mieli i z tego co wiem
          MAJA nadal stosunek raczej mieszany do piosenki ktora sama w sobie jest
          niewinnym szlagierem... ale jednoznacznie kojarzy sie NAZIZMEM bo nazisci
          wykorzystywali ja w materialach propagandowych pokazujacych jak to najlepsi
          synowie ziemi niemieckiej ida na wschod tworzyc III rzesze i lebensraum dla
          przyszlych, czystych rasowo tysiacletnich niemiec...
          Wiec jak juz chcecie tutaj opowiadac o tym jak to autor sie nie zna, demonizuje
          lub myli to na wszelki wypadek zastanowcie sie dlaczego w NIEMCZECH ta piosenka
          nie jest w tzw oficjalnym obiegu...
          • Gość: H56 Re: A ja Wam tluczki przypominam ze ta piosenka IP: *.comnet.krakow.pl 03.11.04, 00:18
            a gdzie Ty znalazłeś te indeksy ? . Łżesz jak pies ,bo często piosenkę
            słyszałem w niemieckiej telewizji. Każdą piosenkę można przerobić.Założę
            się ,że na Placu Paryskim w Berlinie ,nie śpiewano wersji nazistowskiej. Nasz
            hymnn też jest zmodyfikowany.
            • Gość: dziad Re: A ja Wam tluczki przypominam ze ta piosenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.04, 22:32
              Ja nie znam wersji nazistowskiej - znam piosenke o milosci - ktora propaganda
              nazistowska wykorzystywala - znajomi niemcy ktorych zapytalem sie o ta piosenke
              byli troche zaskoczeni tym co napisales ze slychac ja w TV niemieckiej...jako
              zywo rowniez nie udalo mi sie jej wylapac ani na ARD, ani PRO7 na ZDF - moze
              jest jakas Tv ktora to puszcza - daj znac - w tej chwili regularnie odbieram
              nadajniki TV cyfrowej z Berlina ( z racji mojej pracy zawodowej na bierzaco mam
              do czynienia z niemieckim sygnalem tv cyfrowej) - wiesz ze nie ma czegos takiego
              jak indeks - po prostu sami niemcy kojarza ten utwor z nazizmem a nie jest to
              ich najradosniejszy kawalek historii... a tluczek i to do kartofli jestes i
              jesli uwazasz ze zostales obrazony to mozesz mi wytoczyc proces o znieslawienie
              albo naruszenie dobr osobistych - tylko jako ze jestes osoba anonimowa trudno
              bedzie ci to udowodnic...
          • Gość: H56 tłuczki ? Ty potomku dziadów zabużańskich IP: *.comnet.krakow.pl 03.11.04, 00:25
            słuchaj lepiej ruskich piosenek.
            • Gość: wojownick Re: tłuczki ? Ty potomku dziadów zabużańskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 10:58
              I co ty pokazales? ze jestes nazista? szkoda ze w moim towarzystwie nikt sie
              nie chce ujawnic tylko smieci internet za pieniadze tej "pani" od wypedzonych
    • rotax Ujrzane w Berlnie 03.11.04, 08:17
      Jakież było moje zdziwienie, gdy zobaczyłem w Berlinie Brame Brandenburską i
      aleję Unter den Linden. Przecież to tam maszerowały defiladowym krokiem hordy
      hitlerowskich żołdaków spod znaku Wehrmachtu i SS. Może to i jest element
      architektoniczny Berlina tak chętnie fotografowany przez japońskich turystów,
      ale niesmak pozostał.
      • Gość: wojownick Re: Ujrzane na ul. Broniewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 11:00
        i wcale sie nie dziwilem ze zobaczylem tam ciebie...
        • rotax Re: Ujrzane na ul. Broniewskiego 03.11.04, 12:31
          A czemu miałeś się dziwić, przecież już tyle razy byłeś tu pacjentem. Następnym
          razem nie dam Tobie przepustki.
          • ja_aska Re: Ujrzane na ul. Broniewskiego 03.11.04, 14:55
            a mnie nadal te "ludowe" piosenki przerażają. ostatnio oglądałam "krzyżaków" i
            w pewnym momencie zaczęli krzyczeć "hail". aż ścierpłam. nie pamiętam wojny ale
            czuję jej konsemwencke. i nadal się "obawiam".
            • swarozyc Re: Ujrzane na ul. Broniewskiego 03.11.04, 15:03
              ja_aska napisała:
              czuję jej konsemwencke. i nadal się "obawiam".
              '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
              Postraszyc Cie?..:-)
              • swarozyc aska 04.11.04, 13:03
                swarozyc napisał:
                ja_aska napisała:
                > czuję jej konsemwencke. i nadal się "obawiam".
                > '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
                > Postraszyc Cie?..:-)
                > '''''''''''''''''''''''''''''''''
                PYTAM czy postraszyc Cie... :-))?
                >
                • ja_aska swarku 05.11.04, 08:37
                  strasz kochanie , strasz!!!!!!!!!!!!!
                  byle nie po niemiecku
            • maniana22 Re: Ujrzane na ul. Broniewskiego 03.11.04, 15:23
              a dokładnie to krzyczeli "hajl" czy "halt"?
              Owo ścierpnięcie skóry może być archetypowe...
              nie obawiaj się....Yurand ze Spychowa , J-23,07 z Krakowa ?heniu znasz go-
              niedługo bedzie jechał po choinkie/,Kpt Kloss,Gustlik,Dr.Judym z Łodzi,Olgierd
              Halski, Janek Koss, Szakaszwili,no i nieoceniony Szarik i Cywil..i wielu innych
              przyjedzie cie obronic na staropiastowskiej ziemi.Aha i Dziadek Piaskowy Marian.
              A maniana zrobi na drutach cieply szal.
              • swarozyc Re: Ujrzane na ul. Broniewskiego 03.11.04, 15:25
                maniana22 napisał:
                A maniana zrobi na drutach cieply szal.
                '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
                Maniana! Cieply szal sie robi jak ten drugi wrog grozi...
            • Gość: H56 ' Krzyżacy ' sama nazwa przerażająca IP: *.comnet.krakow.pl 04.11.04, 10:07
              a Bogurodzica Cię nie przeraziła, okropne to,to
              • ja_aska Re: ' Krzyżacy ' sama nazwa przerażająca 05.11.04, 08:37
                treść nie zrozumiała, wykonanie super.
          • Gość: wojownick Re: Ujrzane na ul. Broniewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 18:11
            A od kiedy Ty przepustki dajesz? ostatnio byłeś Napoleonem a teraz co? Doktor
            Mengele?
            • ja_aska Re: Ujrzane na ul. Broniewskiego 04.11.04, 09:00
              halt nie krzyczeli bo chodziło o poparcie dla decyzji urlicha o wojnie z
              Polakami. Szalika nie chcę bo nie lubię i nie noszę.
            • Gość: z boku Re: do wojownicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 20:40
              ty ale jesteś dziwny ..;(( , jak cie gościu glebi , bo lotniejszy jest , to
              się nie odzywaj, chyba,że ci takie maso pasuje - nie wiem.. ale żałosnie to
              wyglada
      • haganah Re: Ujrzane w Szczecinie 04.11.04, 09:33
        Nie trzeba szukać daleko, drogi panie Górko.
        Z jakim niesmakiem codziennie udają się do pracy panie z PKO BP I oddział w
        Szczecinie przy Al. Niepodległości, dział rachunków podmiotów gospodarczych.
        Przecież to w tym pokoju i na tym samym balkonie mieszkał w czasie jednej ze
        swoich wizyt w Szczecinie Adolf Hitler, a na balkonie odbierał paradę wojskową
        z okazji swoich urodzin. Okropne. :)
        • Gość: H56 budzą mój niesmak ' Ruskie pierogi' IP: *.comnet.krakow.pl 04.11.04, 10:03
          tyle lat okupant ze wschodu nas prześladował, a ja mam jeść ruskie pierogi ?
          mówię zdecydowanie Nein, a sałatce bawarskiej, njet. Zastanawiam się z jakiego
          kraju pochodzą świnie. Od dziś, tylko pierogi z ziemniaczkami i serem ,oraz
          sałatka ziemniaczana z olejem lub majonezem, wolę tą z olejem, no i, żadnych
          świń tylko wieprzowinka.
    • mlody.patriota Re: Usłyszane w Berlinie 04.11.04, 15:47
      Do czego to doszlo, ale chyba pierwszy raz zgadzam sie z GW w 100%.
      • ja_aska Re: Usłyszane w Berlinie 05.11.04, 08:39
        a pod jakim względem się zgadzasz?
    • poste_restante Re: Usłyszane w Berlinie 04.11.04, 16:05
      Ci w Kurierze Szczecinskim to dopiero maja przesrane. W ich pokojach
      redakcyjnych miala swoja siedzibe NSDAP. Hitler tez tam bywal, Himmler takze.
      Szczecinski gauleiter tez tam urzedowal... Zlikwidowac Kurier! hehehe
    • Gość: czytelnik Re: Panie Górka - pan budzi współczucie..;-((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 20:45

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka