Gość: wizytka IP: *.teleton.pl 24.11.04, 07:47 Ten milion to spora sumka. Ale mam nadzieje, że sie uda. Deklaruję swoją "małą cegiełkę". Życzę powodzenia ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja_aska Re: Jest już konto na odbudowę pomnika Sediny 24.11.04, 08:06 może jakieś dobrowolne "opodatkowanie"? mam nadzieję, że zwykli mieszkańcy się włączą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Jest już konto na odbudowę pomnika Sediny IP: *.fnet.pl 24.11.04, 19:45 no! no! teka ministerialna czeka (> może jakieś dobrowolne "opodatkowanie") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex sedina jak colleoni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 08:33 Troche dlugo to trwalo. Proponuje organizatorom odbudowy by siegneli po doswiadczenia ludzi zajmujacych sie odtworzeniem colleoniego. Organizowali zbiorki, festyny, ludzie sie angazowali. Na colleoni.pl jest chyba opis calej akcji. Raz sie udalo wiec kolejny tez sie uda i Sedina znow stanie w miescie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: sedina jak colleoni 24.11.04, 11:34 zdaje sie ze juz jest pewne ze stanie...pytanie tylko kiedy? ...i czy nie zabraknie organizatorom odwagi aby przywrocic Sedine Szczecinowi... Odpowiedz Link Zgłoś
mikewkk Re: sedina jak colleoni 02.02.05, 15:00 Witam, jeśli ktoś ma, albo wie gdzie można dostać STOEWERa to proszę o kontakt, gg:473441, kom: 505858782, mail: mikewkk@o2.pl. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: sedina jak colleoni IP: 217.153.6.* 02.02.05, 22:38 Prosze o podanie numeru konta na ktore mozna wplacac pieniadze na rekonstrukcje "Sediny" Prawda,dla czlowieka jest tym, co czyni z niego czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patu Re: Jest już konto na odbudowę pomnika Sediny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 11:36 Ciesze sie zawsze jak sie pojawia jakas "oddolna" inicjatywa. Zycze powodzenia. Mam nadzieje, ze moze w przyszlosci uda sie przeforsowac projekt pomnika pierwszych powojennych polskich osadnikow. To dopiero byloby cos!!! Wkoncu to jest nasze miasto. Pozdrawiam. P.S. Szkoda, ze przemalowano pompy z zielonego na niebieski. Zielone to byly "moje" pompy a teraz co? Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Jest już konto na odbudowę pomnika Sediny 24.11.04, 11:44 Gość portalu: patu napisał(a): > Ciesze sie zawsze jak sie pojawia jakas "oddolna" inicjatywa. Zycze powodzenia. > Mam nadzieje, ze moze w przyszlosci uda sie przeforsowac projekt pomnika > pierwszych powojennych polskich osadnikow. To dopiero byloby cos!!! Wkoncu to > jest nasze miasto. * wpierw powinno sie odnalezc i usiwtnic kwatere pionierow Szczecina na Cmentarzu Centralnym. Dzis jej stan jest wiecej niz oplakany...no ale nasze wladze stac na to aby most nazwac im. Pionierow Szczecina, a juz pamiec o nich jaka jest na Cmentarzu miec w glebokim powazaniu... ...dodam tylko ze kwatery Pionieorw Szczecina zostaly zrowanne z ziemia w 1956 r. przez owczesne poslkie wladze...obecne nie kwapia sie aby naprawic tamto swietokradztwo... Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: Jest już konto na odbudowę pomnika Sediny 24.11.04, 12:08 a gdzie byly te kwatery? czy okreslenie "zrownane z ziemia" oznacza , ze obecnie w tym miejscu nic nie ma, czy sa tam inne groby? Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Jest już konto na odbudowę pomnika Sediny 24.11.04, 12:19 skuter70 napisał: > a gdzie byly te kwatery? * nie wiem...podczas ostatniego spaceru chcialem znalezc resztki tych kwater, ale nie dalem rady... > > czy okreslenie "zrownane z ziemia" oznacza , ze obecnie w tym miejscu nic nie > ma, czy sa tam inne groby? * z tegoc ow iem to po tamtych grobach pozostaly rozstrzaskane nagrobki, a miejscu gdzie pierwotnie byli pochowani pionierzy Szczecina sa teraz inne groby... ...potomkowie pionierow walcza o upamietnienie tych kwater poprzez jakis jeden wspolny nagrobek, krzyz czy cos takiego...no ale na razie slychac ze strony wladz cmentarza tylko echo w tej materii... ...art na temat tych kwater ukazal sie w pazdzierniku w Gazecie (jak masz czas to zapraszam do przejrzenia archiwum)...jak nie amsz czasu dodam, ze zrowanaie z ziemia nastapilo z przyczym politycznych...poniewaz pionirzy gineli glownie z rak Rosjan, wladze baly sie ze w ramach odwizly kwarety stana sie zaczynkeim demonstarcji antyrosyjskich i dlatego postanowily zrownac z ziemia i zaorac te groby...czyste barbarzynstwo...!!! ...niech tylko ktos napisze kto wtedy byl prezydentem Szczecina... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowka Re: Jest już konto na odbudowę pomnika Sediny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 18:28 To nie peof.Zaremba byl wowczas prezydentem Szczecina??? Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Jest już konto na odbudowę pomnika Sediny 25.11.04, 08:30 Gość portalu: wowka napisał(a): > To nie peof.Zaremba byl wowczas prezydentem Szczecina??? * po pierwsze nie wiem czy Zaremba byl prof.? po drugie byl prezydentem w latach 1945-50. ...tak wiec raczej nie on... Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 przy okazji STOEWER 24.11.04, 11:38 moze tak jakies info o postepach zbiorki Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: przy okazji STOEWER 24.11.04, 11:46 Skuter, prosze przypomin mi sie w tej sparwie za ok. 1,5 tyg. na prive, wtedy bede wiedzial juz cos konkretnie. Napisze tylko tyle: osobiscie wciaz sie w to angazuje (nie tak jak co niektorzy do ktorych mam pretensje ze chcieli, ale wyszlo jak zwykle) i postawilem sobie za punkt honoru, to aby do konca roku zamknac ta akcje...mam nadzieje ze mi oraz kilku osobom ktore mnie w tym wspieraja to sie uda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Jest już konto na odbudowę pomnika Sediny IP: *.asternet.pl 24.11.04, 13:12 Znacie numer konta? Deklaruję, że osobiście wpłacę złotówkę na ten pomysł. Jeśli każdy wpłaci złotóweczkę to nie tylko Sedina powróci do Szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: Jest już konto na odbudowę pomnika Sediny 24.11.04, 13:22 numer konta w linku po prawej stronie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kong Re: Jest już konto na odbudowę pomnika Sediny IP: *.pl / *.atrax.pl 24.11.04, 22:47 Jakby kazdy Szczecinianin wplacil po 3 zl to na pewno by sie udalo... Liczac, ze jest ok. 410 tys. zameldowanych to byloby akurat... Odpowiedz Link Zgłoś
penderecky !!!! 24.11.04, 13:29 Wreszcie! Zycze powodzenia! PS. absztyfikanciku, bedziesz mial co robic:)))))) PS1. absztyfikanciku, skradziono mi wczoraj telefon, dlatego jak mniemam mamy problemy na laczach:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant taka sobie parafraza 24.11.04, 16:22 When Szczecin first, at heaven's command, Arose from out the azure main; This was the charter of the land, And guardian angels sang this strain: Rule, Sedina! Sedina, rule the waves Your people never will be slaves. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak Pytanie do zorientowanych w temacie Colleoni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 19:51 Jaki był koszt przedsięwzięcia ? Jaki był udział darczyńców osób fizycznych w stosunku do całości kosztorysów ? Gdzie takie dane można znależć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kong Re: Jest już konto na odbudowę pomnika Sediny IP: *.pl / *.atrax.pl 24.11.04, 22:42 Bylem na spotkaniu zalozycielskim Komitetu Odbudowy pomnika Sediny i powiem, ze warto dolozyc te kilka (-nascie) zl. Idea godna tym bardziej, ze istnieje legenda mowiaca o tym, ze do czasu powrotu Sediny na swoje miejsce, w Szczecinie bedzie zle... Moze cos w tym jest ?? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mlody.patriota obrzydliwa germanofilia 25.11.04, 14:22 po co odbudowywac pomnik germanskiej megalomanii? Prof. Filipowiak skrytykowal jakis czas temu na lamach Kurierka ten pomysl, sugerowal postawienie pomnika Chrobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: obrzydliwa germanofilia 25.11.04, 14:28 mlody.patriota napisał: > po co odbudowywac pomnik germanskiej megalomanii? Prof. Filipowiak skrytykowal > jakis czas temu na lamach Kurierka ten pomysl, sugerowal postawienie pomnika > Chrobrego. * Mlody jezeli dla Ciebie autorytetem w tej materii jest prof Filipowiak to szczerze mowiac nie mamy o czym delibrowac... ...masz jakies kompleksy w zestknieciu z przedstawicielami niemieckiej spolecznosci? - pytam co najmniej powaznie... Odpowiedz Link Zgłoś
mlody.patriota Re: obrzydliwa germanofilia 25.11.04, 14:31 nie mam zadnych kompleksow, zadnych. zwyczajnie uwazam, ze sa oni zagrozeniem dla Polskosci za ziemiach odzyskanych Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: obrzydliwa germanofilia 25.11.04, 14:35 mlody.patriota napisał: > nie mam zadnych kompleksow, zadnych. zwyczajnie uwazam, ze sa oni zagrozeniem > dla Polskosci za ziemiach odzyskanych * tak owszem, a najwieksze zagrozenie pojawia sie wraz z otwraciem geanta... ...ze juz o Sedinie nie wspomne, co to bedzie jak ona tym swoim dumnym germanskim wzrokiem spojrzy na ten zlekniony polski narod...co to bedzie...nawet wieszcz Adam nie pomoze... ...Ty z tym zagrozeniem to na powaznie? Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: obrzydliwa germanofilia 25.11.04, 14:48 dobrowolne "opodatkowanie" czyli deklaracja wpłaty. ja wszem i wobec deklaruje, że z najblizszej pensji wpłacę stówe. mam nadzieję, że nie zasłonią nic co było w oryginale. Odpowiedz Link Zgłoś