Dodaj do ulubionych

A w Policach nie ma teatru...

07.05.02, 00:11
Dalej czytam prasę lokalną i się zdumiewam ;))) Właśnie się dowiedziałam, że
kilku radnych wpadło na znakomity pomysł włączenia do Szczecina Polic,
Pilchowa, Mierzyna (wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?
xx=823494&dzial=szs010100), argumentacja zaś jest intrygująca i sprowadza się
do poniższego.

Otóż mianowicie trzeba wabić inwestorów, miejsce pod fabryki i takie inne jest
w okolicy tylko koło ZCh Police, a inwestor nie zainwestuje tam, gdzie nie ma
m.in. silnego ośrodka naukowego oraz teatru.

Ekonomistką nie jestem, ale w życiu nie przypuszczałam, że od "teatralizacji"
kraju zależy nasz dobrobyt. Podoba mi się!!! ;)))
Obserwuj wątek
    • Gość: Jazzek Re: A w Policach nie ma teatru... IP: 212.244.79.* 07.05.02, 15:27
      ...lecz tak szczerze mówiąc to brednie :)
      Pierwsza brednia to taka, że Szczecin musi mieć przemysł. Nawet jeśli musi, to
      terenów po padłych zakładach jest ile dusza zapragnie.
      Brednia druga, to pomysł włączania okolic, gdy wnętrze miasta nie jest jeszcze
      zagospodarowana (a tak nawiasem to można by nawet podarować Policom Stołczyn)
      Trzecia to oczywiście pomysły jakiegoś odgórnego działania włączającego...
      Nastąpić to może tylko za porozumieniem gmin. Chciałbym tu nadmienić, że w
      środku wielu amerykańskich miast znajdują się miasteczka, które dołączyć się
      nie chciały, i zostało to uszanowane.
      • Gość: HSPS Re: Może dalej IP: 5.2.1R1D* / 141.202.246.* 07.05.02, 15:32
        i włączyć jeszcze Białogard, Wałcz, Gorzów - to i miejsca pod fabryki w bród i
        lasy i jeziora i ... wyższe diety dla radnych bo miasto większe !
        • stettiner Re: Może dalej 07.05.02, 15:36
          Zdaje się że tuż przed wojną też powstała koncepcja Wielkiego Szczecina- dobrze
          kojarzę? i nawet się zrealizowała, na szczęście tylko administracynie przez
          przyłączenie okolicznych miejscowości, a nie architektonicznie- przez
          przebudowę centrum (pisałao tym kiedyś gw). Czy do tych tradycji chce nawiązać
          radny..... qrka, zapomniałam nazwiska, ale jak jeszcze troche poubublicznia
          swoje genialne pomysły, to może się nauczę.
          Z pewnością jedna będzie zaleta takiego posunięcia: będziemy mogli się chwalić
          większą liczba ludności i powierzchnią, a co!
          • Gość: HSPS Re: Może dalej IP: 5.2.1R1D* / 141.202.246.* 07.05.02, 15:40
            Ten radny to chu..., chu...,chyba tez zapomniałem.
    • Gość: skuter Re: A w Policach nie ma teatru... IP: *.autocomp.com.pl / 192.168.0.* 07.05.02, 15:34
      jottka napisał(a):

> Ekonomistką nie jestem, ale w życiu nie przypuszczałam, że od "teatralizacji"
      > kraju zależy nasz dobrobyt. Podoba mi się!!! ;)))

japonce zeby zalozyc ta fabryke co to w koncu powstaje w czechach potrzebowali
      pola golfowego, moze inne nacje potrzebuja teatrow
    • Gość: HSPS Re: A może odwrotnie... IP: 5.2.1R1D* / 141.202.246.* 07.05.02, 16:45
      przyłączyć Szczecin do Polic ? Po wyglądzie starego dworca w Policach
      www.ug.police.pl/main_files/pocztowki/fotografie/police/dworzec-de.htm
      byłoby to jakieś tam uzasadnienie.
      (A ja nigdy nie byłem w Policach na dworcu - jak wygląda?)
      • jottka Re: A może odwrotnie... 07.05.02, 19:40
        Kiedyś Zetka czy pakuz pisali o wesołych koncepcjach aneksji Wszystkiego
        Naokoło Szczecina, a sens posunięcia sprowadzał się li i jedynie do a)
        podwyższenia podatków, b) ściągnięcia tychże do Szczecina. Prawdopodobnie to
        wygląda...
      • Gość: Robert Re: Police do Szczecina IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 08.05.02, 01:57
        Witam!

Tak sobie siedze, czytam gazete i mysle.

Hitler wcielil Police do Szczecina by moc wybudowac Hydrierwerke - fabryke
        benzyny syntetycznej ( najwieksza z reszta w calych Niemczech w II WŚ ). Teraz
        planuje sie wcielenie znowu Polic do Szczecina. Po co? Dla zyskwo z podatkow z
        zakladow chemicznych, wszystkich pozostalych i ew. tych co powstana. Po za tym
        wiaze sie to automatycznie z likwidacja powiatu a co za tym idzie Szczecin
        odzyskuje wszystkie utracone przejscia graniczne od Kolbaskowa do Nowego Warpna
        ( z tego tez jest kasa i to spora). W koncu trzeba postawic sprawe
        jasno...Szczecin zawsze uwazal Police za konkurencje i juz w dawnych czasach
        wcielil Police do siebie. Gdyby nie tamte pierwsze wcielenie kto wie, ktore
        misto byloby teraz stolica regionu. Nasza ( Polic) pozycja w dawnych czasach (
        sredniowiecze ) nie byla najgorsza. Police przeciez dosc szybko po Szczecinie
        uzyskaly prawa miejskie (1260 r.)

Police sa miastem typowo pzremyslowym, kto sie z tym nie zgodzi :) Nie ma tu
        teatrow, ale za to jest kino ( gdyby nie biale sciany, siedzenia i to kiedy
        film sie pojawia, to bym nie jezdzil do Szczecina ). Jest tez muzeum - Galegia
        Historyczna Polic. Miesci sie w MOK-u . Kto jedna z inwestorow patrzy na to czy
        w danym miescie jest teatr czy muzeum . To jakas kompletna bzdura. Dobry
        pracownik ma umiec dobrze wykonac swoja prace. Do tego teatr zbyteczny, on
        napewno nie nauczy szlifierki czy lutowania.

tereny pod inwestycje...kolejna porazka:) Chcialbym zapytac co z lotniskeim
        Dabie. Mial sie tam pojawic inwestor i wybudowac cos. I jak? Albo jestem slepy
        albo ja tam nic nie widze zeby sie inwestowalo. Tak samo SSA Pogon. Bekdas
        byl , nie ma Bekdasa:) ( jesli zle pisze nazwisko to wypomnijcie :) ) I to ma
        sie nazywac powazne podejscie do sprawy. Miasto nawet powaznei nie potrafi sie
        dogadac z czlowiekiem , ktory badz co badz pomogl w tym co przez pewien czas
        miala pogon. Chcialem zauwazyc, ze swego czasu na mecze pogoni przychodzila 1/2
        wszystkich widzow wszystkich meczy. Jednak radni nie potrafili postawic takich
        warunkow jak trza i sie dogadac i teraz szukamy nowego inwestora i sie
        cieszymy, ze nie jestesmy w grupie spadkowej bo bysmy mieli duzy problem. Tak
        mamy jeszcze troche czasu.

Tak wiec tereny Szczecin ma i to sporo. A to , ze inwestorzy od nas uciekaja (
        jak na przyklad ten ostani, juz nie pamietam co to bylo , co do Gorzowa jak
        mnie pamiec nie myli poszedl. Dlaczego? Bo Szczecin "zapomnial" o tym ,ze
        wspolpracuje ze Stargardem. I tu znowu pytanie. Jak ufac Szczecinawi ze bedzie
        wspolpraca gospodarcza? "- Jeżeli będziemy chcieli postawić fabrykę, to takie
        działania można podejmować na zasadzie porozumienia gmin - uważa z kolei
        Elżbieta Malanowska, wiceprezydent Szczecina ds. gospodarczych."

Nie spodziewam sie takze by Szczecin byl skory do inwestowania w Policach. Kase
        zgarnie i zajmie sie soba. Moim zdaniem nic dobrego z takiego polaczenia dla
        Polic i ich mieszkancow nie wyniknie. Nie wieze takze w inwestycje duzego
        kapitalu na nibyto dobrych gruntach. Od Szczecina wszyscy uciekaja. To, co jest
        juz dlugo w Polsce w innych duzych miastach, u nas albo jeszcze wogole nie ma
        albo pojawia sie bardzo pozno.

"W kuluarach radni żartowali i proponowali, by do Szczecina włączyć jeszcze
        Świnoujście." I cale szczescie. Mam nadzieje ze naszemu radnemu nie uda sie
        namowic pozostalych. Ten projekt godzi w dobre imie Polic i mowi, ze Police sa
        nic nie warte. Nasz szczecinski radny jest miom zdaniem za pewny siebie. Mam
        nadzieje, ze taki projekt na takich warunkach nigdy nie wejdzie w zycie. Police
        to osobne misto i Szczecin powinien to uszanowac.

Pozdrawiam!

Robert
    • Gość: Vlad.H. Re: A w Policach nie ma teatru... IP: *.FTTH.ispfabriek.nl 23.07.14, 01:36
      o kurcze i jak po 12 latach? jest teatr czy nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka