Dodaj do ulubionych

1800 zdrowych drzew do wycięcia przy drogach regio

IP: *.comnet.krakow.pl 26.01.05, 08:36
regionu szczecińskiego / Głos Szczeciński/ to skór.....stwo, brakuje drzewa w
lasach to znależli sobie przy drogach. Ciekawe dlaczego takich wycinek nie
przeprowadza się w innych krajach.Trzeba ograniczyc prędkość ,a nie niszczyć
zielone płuca. Ponoć drzewa są już przygotowane do wycięcia ,czekają tylko na
dotacje pokrywające koszty tego barbarzyństwa.
Obserwuj wątek
    • Gość: mamoniowa Re: 1800 zdrowych drzew do wycięcia przy drogach IP: 212.244.77.* 26.01.05, 09:03
      Coz, jesli w Puszczy Bialowieskiej wycina sie 100 letnie deby, to my nie mozemy
      byc gorsi!!!
      • ja_aska Re: 1800 zdrowych drzew do wycięcia przy drogach 26.01.05, 09:55
        a kto to wymyślił? i dlaczego?
    • arkadiusz_litwinski Re: 1800 zdrowych drzew do wycięcia przy drogach 26.01.05, 10:46
      Wedle tej zasady można też podjąć próbę niwelacji gór, gdyż łatwo wpaść w
      przepaść. Może nieco przejaskrawiłem, ale trudno powstrzymać irytację takimi
      pomysłami. Irytacja minie, czynny opór przeciw wycince tych drzew - w tym i mój
      własny - pozostanie. Mam nadzieję, że uda się obronić zdecydowaną większość,
      poświęcając tylko te "zeryfikowane" jako stały obiekt kolizji, lub chore bez
      szansy na wyleczenie.
      • Gość: warsawyak Re: 1800 zdrowych drzew do wycięcia przy drogach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.01.05, 11:06
        Mówilibyście inaczej, gdybyście stracili kogoś bliskiego na takim drzewie.
        Drzewa są dobre w lesie i w parku.
        Przy drogach powinny rosnąć krzewy.
        • Gość: mamoniowa Re: 1800 zdrowych drzew do wycięcia przy drogach IP: 212.244.77.* 26.01.05, 11:15
          A co?? Drzewo nabralo nadmiernej predkosci i sie rzucilo na auto???
          • Gość: warsawyak Re: 1800 zdrowych drzew do wycięcia przy drogach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.01.05, 11:22
            Proszę kiedyś zapoznać się z efektami zderzenia z drzewem przy v=90 km/h.
            A wypaść z drogi można i nie z własnej, nieprzymuszonej woli (choćby kiedy z
            naprzeciwka wyprzedzają nam się trzy samochody i trzeba ratować się ucieczką na
            pobocze).
            • Gość: H56 Re: 1800 zdrowych drzew do wycięcia przy drogach IP: *.comnet.krakow.pl 26.01.05, 11:29
              to trzeba pociagnąć linie ciągłą i niech się nie wyprzedzają.
            • Gość: mamoniowa Re: 1800 zdrowych drzew do wycięcia przy drogach IP: 212.244.77.* 26.01.05, 11:30
              Zdaje sie, ze na ksiezycu nie ma drzew. Bezpieczenstwo jazdy zapewnione!
        • shp80 Re: 1800 zdrowych drzew do wycięcia przy drogach 26.01.05, 16:57
          Słupy oświetleniowe również trzeba usunąć, bo kierowcy też się wokół nich
          zawijają. Co za bezsens.. Zrozumiałbym, gdyby ktoś miał pretensje, że drzewa i
          inne przeszkody stoją na środku drogi, ale obok?
      • ja_aska Re: 1800 zdrowych drzew do wycięcia przy drogach 26.01.05, 11:31
        niech ludzie uważają na kolizje. nie rozumiem czemu trzeba wycinać drzewa bo
        ludzie to kretyni?
      • maciej.popielarz Re: 1800 zdrowych drzew do wycięcia przy drogach 26.01.05, 11:36
        Temat jest dość kontrowensyjny. Jednak w mojej opini państwo i wedle konstytucji priorytetem jest ochrona życia ludzkiego a nie drzew. Co nie znaczy, że można wszystkie powycinać bez uzasadnienia. Jeśli jednak są "obiektami niebezpiecznymi".

Pojawia się tutaj argument że winę ponoszą piraci którzy jeżdzą z nadmierną prędkością... no tak ale jesli spowodują wypadek to w jego następstwie o drzewo może się rozbić osoba która jechaa zgodnie z przepisami.

Ponadto nawet jazda w zgodzie z przepisami (np. 90 km/h) przy zderzeniu z drzewem może zakończyć się tragicznie dla sprawcy wypadku jak i osób postronnych (np. ktos złapie gumę, odbija się od drzewa, przelatuje na przeciwny pas ruchu itd. itp.).

Myslę, że jeżeli te drzewa stanowią niebezpieczństwo to można je wyciąć. Ale najpierw trzeba udowodnić, że tak w istocie jest.

Drzewa są ważne - trzeba je szanować i chronić, ale tam gdzie zagrażają życiu ich usunięcie jest uzasadnione. Dlatego nie mogę nie zgodzić się z pomysłem "weryfikacji" ;)
        • ja_aska Re: 1800 zdrowych drzew do wycięcia przy drogach 26.01.05, 11:41
          sory ale dlaczego ma mnie wzruszać czyjaś śmierć na drzewie z powodu:
          a) przekraczania prędkości
          b) wyprzedzania na trzeciego
          c) łamania przepisów przez innych kierowców kretynów?
          w takim razie postuluję zlikwidować wszystkie samochody
          • Gość: warsawyak Re: 1800 zdrowych drzew do wycięcia przy drogach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.01.05, 11:53
            Zgaduję, że jeździsz autem bez poduszek powietrznych, kontrolowanych stref
            zgniotu, ABS-u itd., gdyż te wszystkie wynalazki są bez sensu i przecież nic Ci
            nie może się stać.
            • ja_aska Re: 1800 zdrowych drzew do wycięcia przy drogach 26.01.05, 12:49
              źle zgadujesz. jeźdżę przepisowo i tego od innych oczekuję. kwestia
              odpowiedzialności.
          • maciej.popielarz Re: 1800 zdrowych drzew do wycięcia przy drogach 26.01.05, 12:22
            Dlatego że:

1. jesteś człowiekiem (tak przypuszczam)
            2. ofiarami takich wypadków są nie tylko sprawcy
            3. wypadek nie musi miec sprawcy - może być wypadkiem losowym

Czy zgodziła byś się żeby dla ozdoby nabito kolcami np. sciny w Twojej klatce schodowej?
            Gdybys się potknęła i oparła to sąsiedzi by powiedzieli, że Twoja wina bo nie nalez się potykac.

I pytania do przemyslenia w sprawie dróg i drzew.
            Czy drogi są do jeżdzenia czy do zadrzewiania?

Równie dobrze mógł by ktoś postulowac wyasfaltowanie lasów aby mozna było jeździć na rowerze. :D
            • maciej.popielarz Re: 1800 zdrowych drzew do wycięcia przy drogach 26.01.05, 12:41
              Ale żeby było jasne - jestem przeciwnikiem wycinania drzew które nie stanowią zagrożenia i zwolennikiem ochrony przyrody.
              • Gość: mamoniowa Re: 1800 zdrowych drzew do wycięcia przy drogach IP: 212.244.77.* 26.01.05, 13:08
                Tak sie sklada, ze to nie przyroda dla nas, ale my ludzie dla niej stanowimy
                zagrozenie.
                A co z domami , ktore stoja przy drogach?? Czy one w przeciwienstwie do drzew
                sa gwarancja bezpiecznej jazdy???
                • Gość: Fugazi Re: 1800 zdrowych drzew do wycięcia przy drogach IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 26.01.05, 13:17
                  Proponuję zostawić ten miejski podół, ten dom wraz z kompem i do lasu jazda.
                  I tam z innymi drzewami w symbiozie na wieki wieków.

Pozdrawiam
                  Fugazi
            • ja_aska maciek 26.01.05, 12:52
              drzewa są na drogach czy na poboczach? z powodu wypadków losowych,
              profilaktycznie wyciąć wszystkie drzewa? tak jestem człowiekiem i słyszałam
              cokolwiek o odpowiedzialności. a ty nie?
              proponuję nauczyć potencjalnych sprawców a nie pozbywać się drzew.
              • maciej.popielarz Re: maciek 26.01.05, 13:12
                Wiesz na czym polega nieporozumienie Asiu?

Na tym, że ty mówisz o teorii która - zważywszy na naturę ludzką - jest tylko pobożnym życzeniem.

Ciekawe jakie by było Twoje zdanie gdyby np. twój tata złapał gumę i rozbił się o przydrożne drzewo. Penie byś powiedziała, że był niedouczony.

A o wycinaniu wszystkich drzew to ty mówisz, a ja mówie o wycięci tych niebezpiecznych - kwestią otwartą pozostają kryteria "niebezpieczności".
                • ja_aska Re: maciek 26.01.05, 14:54
                  a rozbił się. na drodze do piwnicznej. razem ze mną. jedyne drzewo jakie było
                  na poboczu i my w nie udarzyliśmy. ale nie wina drzewa (2 msc w szpitalu) tylko
                  kretyna który z autokaru pks jadącego przed nami wyrzucił butelkę.
                  mimo "fajnych" wakacji nie mam prenensji do drzew tylko do ludzi.
            • shp80 Re: 1800 zdrowych drzew do wycięcia przy drogach 26.01.05, 17:12
              > Równie dobrze mógł by ktoś postulowac wyasfaltowanie lasów aby mozna było
              > jeździć na rowerze. :D

Nietety, nie każdem rowerem da się po lesie jeździć... I nie chodzi tu
              bynajmniej o to, by cały las asfaltem wyłożyć. W wielu miejscach wystarczyłaby
              równa ubita ziemia... Kto będzie chciał jeździć of-road to i tak pojedzie i nie
              będą mu do tego potrzebne żadne ścieżki...

Jeśli chodzi o asfaltowe ścieżki, to zapraszam w okolice Ankhlam/Alhbeck w
              Niemczech, gdzie ładna asfaltowa ścieżka wije się wokół drzew, podczas gdy
              jezdnia położona obok jest prosta i nudna :-P
        • Gość: mamoniowa Re: 1800 zdrowych drzew do wycięcia przy drogach IP: 212.244.77.* 26.01.05, 12:08
          Przy okazji proponuje polikwidowac wszystkie odblaskowe slupki i barierki,
          wszak o nie tez sie autka rozbijaja!!!
    • Gość: ZZZ Marcheweczka Re: 1800 zdrowych drzew do wycięcia przy drogach IP: 213.155.190.* 26.01.05, 12:24
      Proponuję znaleźć oficjalną informację o ile zwiększł się pozysk drewna w
      Zachodniopomorskim i dlaczego.
      • ja_aska Re: 1800 zdrowych drzew do wycięcia przy drogach 26.01.05, 12:54
        zlikwidować barierki na mostach. jaki odzysk metali nieszlachetnych będzie.
        • Gość: Fugazi na meble przerobić! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 26.01.05, 13:03
          Drzewa jak i inne rosnące plugastwo zawsze było przeciw rasie ludzkiej.
          Rośnie to-to gdzie popadnie, pyli i powoduje astmę. Korzenie togo psują drogi i
          chodniki. Jak wieje lub burza to strach pod takim stanąć bo o nieszczęście nie
          trudno. Na dodatek jak czytam zabija kierowców.

Nie mam żadnych skrupułów – ciąć ile wlezie.
          Cywilizowane kraje dawno uporały się z tym problemem. W W.Brytanii drzew jak na
          lekarstwo, za to betonu i cegły w bród. I o to chodzi.
          Drzewa na meble przerobić albo spalić i będzie spokój na lata.

Pozdrawiam
          Fugazi
          • anika31 Drzewa przyd rodze 26.01.05, 13:43
            Nie czytałam artykułu ale prawdopodobnie chodzi o drzewa przy 10 ..faktycznie
            ktoś je ponumerował farbą, prawdę mówiąc jesli je wytną to być moze po to by
            zrobć pobocze. Dzrezw nie nalezy wycinać ale bez przesady co dziennie w lasach
            wycina się ich mase a tu istnieje szansa ze droga krajowa nr 10 stanie sie
            nieco bardziej cywilizowana. Spędzam sporo czasu w samochodzie widziałam nie
            jeden samochód który sie na drzewie zatrzymał z różnych przyczyn więc, jeśłi
            tam bedzie pobocze to naprawdę warto te 1800 drzew poświęcić. Ciekawe czemu
            nikt nie płacze nad choinkeczkami ....albo szczyci się meblami debowymi no
            jakie macie mebelki - plastikowe_ a na podlogach linoleum ...Pozdrawiam
            • swantevit Re: Drzewa przyd rodze 26.01.05, 13:48
              Problem z zielenia w polsce jest taki, ze jest tam gdzie nie powinna byc, a tam
              gdzie jest, to jest zaniedbana sprawiajac niechlujne wrazenie. Mowie oczywiscie
              o terenach zurbanizowanych.
              Mam nadzieje ze sami to dostrzegacie?
              ..a drzewa przy (samej)drodze to przezytek z pierwszych lat motoryzacji..
              • ja_aska Re: Drzewa przyd rodze 26.01.05, 14:59
                można te drzewa puścić środkiem. w du..pie mam pobocze. chodnika na krajówce
                nie zrobią.
          • shp80 Re: na meble przerobić! 26.01.05, 17:16
            >Drzewa na meble przerobić albo spalić i będzie spokój na lata.

A do oddychania wykorzystać dwutlenek węgla i pochodne ropy naftowej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka