Dodaj do ulubionych

XIII Muz, czyli szczerze

04.02.05, 16:44
Muzy to symbol Szczecina. Fakt, ze najlepsze lata maja juz za soba, ale nie
oznacza to, ze nie zwalnia nas to od odpowiedzialnosci za przyszlosc tego
miejsca. Miasta, ktore nie kultywuja swojej przeszlosci nie zasluguja na
przyszlosc.

Analogia do torunskiej Od Nowy (lokal Republiki i sp. Ciechowskiego)jest jak
najbardziej na miejscu....Nie mylic z ta szczecinska, o ktorej mam nadzieje
szybko uda sie zapomniec...

www.clubber.pl/img_live/V81_61990_odnowa.gif
Klub studencki z długa tradycją. Już przy wejściu wita akordeonowa muzyka na
żywo w wykonaniu... klubowego szatniarza. Co dzień można tu spotkać wielu
mieszkańców pobliskich domów akademickich na Bielanach. Oprócz nich, do klubu
przychodzą też uniwersyteccy nauczyciele. Pomimo tego, że wystrój nie jest
zbyt wymyślny, jest tu przyjemnie. W barze jest wszystko, czego potrzebuje
student, żeby pod koniec dnia się rozerwać. Tanie piwo sprawia, że zawsze
siedzi tu kilka osób. Można się również posilić. Istnieje możliwość
zamawiania przez bar pizzy. Największą zaletą Od Nowy jest sala koncertowa,
która mieści tysiąc osób. Na jej scenie najczęściej goszczą polscy artyści,
ale zdarzają się też gwiazdy światowego kalibru. Od czasu do czasu w Od Nowie
można obejrzeć występ rodzimych kabaretów. Środowe popołudnia to czas spotkań
toruńskich fanów jazzu. W weekendy - koncerty, imprezy, pokazy filmowe i inne
wydarzenia kulturalne.
Obserwuj wątek
    • absztyfikant podbijam 04.02.05, 16:44

• Gość: gabi Re: podbijam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 16:53
        miejsce tworzą ludzie : kiedyś ludzie-legendy ,dziś- sam widzisz

• arkadiusz_litwinski Re: XIII Muz, czyli szczerze 04.02.05, 17:19
      Zazwyczaj zgadzam się z Wojtkiem w wielu kwestiach.Tak jest i tym razem. Z
      punktu widzenia widza żeby nie powiedzieć "klienta" XIII Muz ze smutkiem
      stwierdzam, że p.Walknowski nie okazał się ani sprawnym zarządcą, ani
      kreatywnym przewodnikiem po sztuce, kulturze, etc. Nie kopie się leżącego więc
      więcej o nim nie powiem.Ktoś go tam powołał, ktoś go tam tolerował. Moje obawy
      budzi prognozowany wynik konkursu na nowego dyrektora... Poniekąd wynika to
      z "umiarkowanego" zainteresowania tym konkursem potencjalnych
      kandydatów.Oczekiwał bym kogoś kto zaszczepi Muzom duszę, kogoś otwartego,
      niezasklepionego we środowiskowych frustracjach. Administratora można wynająć.
      • absztyfikant Re: XIII Muz, czyli szczerze 04.02.05, 17:27
        Oczywiscie, ze mozna wynajac. Czas zerwac z odwiecznym zwyczajem, ze takie czy
        inne stanowisko jest synekurka, gdzie osadzani sa rozni dzialacze na wiele lat.
        Sa w Szczecinie rozmite srodowiska, ktore moglyby nadac Muzom nowa formule. Bo
        nie o diagnozy tu chodzi, bo te kazdy potrafi postawic, ale o propozycje
        kuracji. Dlatego trzeba zrobić wszystko, by klub XIII Muz z powrotem stal sie
        miejscem tetniacym zyciem, a nie tylko przykurzona spelunka.
        • arkadiusz_litwinski Re: XIII Muz, czyli szczerze 04.02.05, 17:29
          absztyfikant napisał:

> Oczywiscie, ze mozna wynajac. Czas zerwac z odwiecznym zwyczajem, ze takie
          czy
          > inne stanowisko jest synekurka, gdzie osadzani sa rozni dzialacze na wiele
          lat.
          >
          > Sa w Szczecinie rozmite srodowiska, ktore moglyby nadac Muzom nowa formule.
          Bo
          > nie o diagnozy tu chodzi, bo te kazdy potrafi postawic, ale o propozycje
          > kuracji. Dlatego trzeba zrobić wszystko, by klub XIII Muz z powrotem stal sie
          > miejscem tetniacym zyciem, a nie tylko przykurzona spelunka.
          >

Amen.
          • zilbeer Re: XIII Muz, czyli szczerze 07.02.05, 15:52
            Muszyński jak znalazł. Towarzysze z Pltformy O. łyknąć chcą knajpkę.
      • Gość: Antyknajak Panie Arku. Proponuję ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 18:01
        Proponuję skoro Walknowski nie okazał się ani sprawnym zarządcą, ani
        kreatywnym .... itd aby Dyrektorem Międzynarodowego Klubu XIII Muz został autor
        czyli Pan Hawryszuk, z którym jak Pan twierdzi często się Pan zgadza i tym
        razem też. Z tej publikacji wynika, że Pan Hawryszuk ma wizję. Dajcie mu szansę
        (setną).
        • Gość: spragnionykabaretu cv kandydata jest bardzo mocne. Popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 20:20
          To tylko skromny fragment cv dotyczący międzynarodowych i krajowych domów
          kultury :
          Między innymi Dyrektor Domu Kultury Budowlanych, kierownik DK Huty Szczecin,
          Klubu Pinokio i dyrektor Międzynarodowego Domu Kultury w Międzyzdrojach.
          • arkadiusz_litwinski Re: cv kandydata jest bardzo mocne. Popieram 04.02.05, 21:14
            Gość portalu: spragnionykabaretu napisał(a):

> To tylko skromny fragment cv dotyczący międzynarodowych i krajowych domów
            > kultury :
            > Między innymi Dyrektor Domu Kultury Budowlanych, kierownik DK Huty Szczecin,
            > Klubu Pinokio i dyrektor Międzynarodowego Domu Kultury w Międzyzdrojach.

Czym on sobie zasłużył na taką "szczególną" uwagę z Twojej strony ;)?Dajmy mu
            spokój pomyślmy o alternatywie.
        • arkadiusz_litwinski Re: Panie Arku. Proponuję ! 04.02.05, 21:12
          Gość portalu: Antyknajak napisał(a):

> Proponuję skoro Walknowski nie okazał się ani sprawnym zarządcą, ani
          > kreatywnym .... itd aby Dyrektorem Międzynarodowego Klubu XIII Muz został
          autor
          >
          > czyli Pan Hawryszuk, z którym jak Pan twierdzi często się Pan zgadza i tym
          > razem też. Z tej publikacji wynika, że Pan Hawryszuk ma wizję. Dajcie mu
          szansę
          >
          > (setną).

Z powodów formalnych - jako radny - nie może, ale uważam, że byłby niezłym
          kandydatem.Szukajmy jeszcze lepszych, albo jeszcze lepiej niech sami się
          odnajdą.
          • Gość: Antyknajak Szukanie lepszych od Bacy to .....perpetuum mobile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 23:01
            >Z powodów formalnych - jako radny - nie może, ale uważam, że byłby niezłym
            >kandydatem.Szukajmy jeszcze lepszych,

Panie Arku ! Pan żartuje ? Lepszy kandydat ? Nie ma lepszych !
            Natomiast pańska propozycja szukania lepszych od radnego Hawryszuka kandydatów
            na stolec Dyrektora XIII Muz jest propozycją szukania perpetuum mobile,
            no ...ewentualnie Złotego Runa
    • absztyfikant kilka przykladow 04.02.05, 17:42
      Podaje kilka swietnie prosperujacych miejsc, ktore mozna przyjac za punkt
      odniesienia w rozwazaniach:

1. Krakow www.instytutsztuki.pl/?a=index_start&id=3

2. Warszawa www.czulybarbarzynca.pl/

3. Trojmiasto

Klub Artystyczny Winda
      80-406 Gdańsk, ul. Racławicka 17 tel. 344-77-93, 344-90-53 fax 344-90-53
      e-mail: winda_klub@poczta.onet.pl
      • arkadiusz_litwinski Re: kilka przykladow 04.02.05, 17:54
        absztyfikant napisał:

> Podaje kilka swietnie prosperujacych miejsc, ktore mozna przyjac za punkt
        > odniesienia w rozwazaniach:
        >
        > 1. Krakow www.instytutsztuki.pl/?a=index_start&id=3
        >
        > 2. Warszawa www.czulybarbarzynca.pl/
        >
        > 3. Trojmiasto
        >
        > Klub Artystyczny Winda
        > 80-406 Gdańsk, ul. Racławicka 17 tel. 344-77-93, 344-90-53 fax 344-90-53
        > e-mail: winda_klub@poczta.onet.pl
        >

Z tego co wiem to miejsca publicznie dostępne, ale nie publicznie organizowane.
        Pamiętając o tej wyższości, nie można odmówić sobie chęci podążania ich śladem,
        a w każdym razie ich krokiem. Jak zawsze to udana symbioza kreatywnej
        jednostki ew. zgranego "kolektywu" i współodczuwającej na podobnych
        falach "publiki".
      • Gość: Antyknajak Re: kilka przykladow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 17:57
        1. Krakow www.instytutsztuki.pl/?a=index_ start&id=3
        >
        > 2. Warszawa www.czulybarbarzynca.pl/
        >
        > 3. Trojmiasto
        Co tak nisko tym razem sięgasz. Może NY, może jeszcze Paryż przytocz.
        Surrealne, urzędnicze pierdółki Pan opowiadasz.
        Nie rób śniegu !
        • Gość: lo Re: kilka przykladow IP: *.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 21:21
          popieram z tym śniegiem i pierdółką...
          • szymonkaczmarek ktoś napisał,że Muzy tworzyli ludzie... 04.02.05, 22:05
            ... i to prawda najprawdziwsza.wiem bom mieszkal przy staromłyńskiej i często
            Znajomi moich Rodziców kończyli imprezę u nas w domu.imprezy też różniły się od
            dzisiejszych...
            coś mi się widzi,że nowy gospodarz Muz też nie będzie w stanie powiedzieć kto
            to był Jan Papuga, Uta Pomorska,Staszek Nachtman,Żywicki,Bursewicz... a to
            właśnie byli CI Ludzie tworzący atmosferę niepowtarzalnych Muz.
            ten klub umarł już w latach 80-tych i nie ma takiej siły,co go wskrzesić by
            mogła. jedyne wyjście to zmiana formuły,którą ,być może, mogliby przynieść
            Golemowie, no bo niby czemu nie?
            ale w tym Mieście PANEM na Muzach zostanie pewnie jakiś Oryl i...
            ...ech! wsi spokojna i piękna!!! dobrze mi tu, szczecina nie widać..........
    • Gość: zapodajacy Jurczyk+Hawryszuk=idealna para IP: *.idea.pl 05.02.05, 05:38
      Hawryszuk ma dostac po raz kolejny klub. To jego marzenie. Dajcie mu to. Budzetu Warszawy nie starczy. Jednak kocepcja dobra gdyz gdyby popytac wszystkich poprzednik dzefow , szefa klubu, domu kultury Bacy za co wylatywal to scenariusz byl zawsze ten sam. Jednak Jurczyk z Orylem moga Bace wytrzymac najdluzej. Mozliwe, ze pod Jurczykiem Baca poszaleje rekordo dlugo (jego srednia z kilkudziedsieciu miejsc pracy, dzilania to okolo 1 rok U Jurczyka moze pobic regord. Baca zapomnial dodac w swoim zyciorysie jako radnego , ze po 13 grudnia 1981 roku byl tez pracownikiem (wspopracownikiem oplacanym przez komunistyczny Zwiazek Studentow Polskich (SZSP). On tez zapomnial dodac, ze organizacja FAMY w latach po 1981 to byla praca dla WRON i PZPR, ktore dzieki takm udowadniali, ze mlodziez nie widzi naokolo nic zlego, nie zajmuje sie polityka ale sie .... bawi. Zabawy w imieniu organizowal Baca.
      Jurczy moze byc najduzszym szefem radnego Hawryszuka bo niewiele kojarzy, tez wspolpracowal z roznymi opcjami jak powszechnie wiiadomo. Podbnie moze chodzic do biskupa, SLS, Od Nowy, LPR -wszedzie tam gdzie placa. Podobnie tak gdzie byl pozostawia klopot i pustke. Wykapany Baca
      • szymonkaczmarek oj zapodający! 05.02.05, 12:18
        ociekasz czymś obrzydliwym, więc napiszę krótko , bo się wzdragam.
        też byłem "opłacany" przez SOcjalistyczny ZSP. dlatego,że coś robiłem,że
        chciało mi się coś robić, podobnie jak wielu moim kol.
        też byłem na Famie po 1981 r. ale gdybyś był na tyle śmiały,by pod swoim
        nazwiskiem napisać o mnie tak jak o Bacy , nakopałbym Ci do dupy...za kłamstwo
        takie same jak w przypadku Wojtka.
        uff,skończyłem. jeszcze tylko wytrę ekran po tWOIM pisaniu...
        • Gość: Antyknajak Kryterium:co kto robił po 13 grudnia jest słuszne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 21:20
          Mi jest obojętne czy to jest Hawryszuk czy Szymon Kaczmarek czy ktokolwiek inny.
          Każdy kto pod jakimkolwiek pozorem robił coś pod szyldem organizacji
          prokomunistycznych, antydemokratycznych a niektórzy twierdzą, że
          zbrodniczych, po dniu 13 grudnia 1981 roku powinien się tego wstydzić.
          Po prostu wspomagał te organizacje i działał dla ich umocnienia. Opózniał więc
          termin wejścia zmian i odrodzenia Solidarności. Tej dawnej Solidarności.
          Co do potrzeby robienia czegoś można było robić wiele poza srukturami
          prokomunistycznymi. Udowodnili to Ci , którym zawdzięczamy chociażby tę
          swobodną dyskusję w dziedzinie kultury również.
          • szymonkaczmarek Re: Kryterium:co kto robił po 13 grudnia jest słu 05.02.05, 22:54
            antyknajak napisał:
            " Każdy kto pod jakimkolwiek pozorem robił coś pod szyldem organizacji
            prokomunistycznych, antydemokratycznych a niektórzy twierdzą, że
            zbrodniczych, po dniu 13 grudnia 1981 roku powinien się tego wstydzić.
            Po prostu wspomagał te organizacje i działał dla ich umocnienia. "

jasne. grając koncerty z zespołem "sklep z ptasimi piórami" budowaliśmy potęgę
            PZPR i PRL-u. pierwsze spektakle teatru Kana były podwaliną sił
            komunistycznych , a zwłaszcza wydziału propagandy KWPZPR w Szczecinie.
            gdyby nie moja obecność na Famie to najprawdopodobniej Świnoujście byłoby wolne
            już 1946 roku.
            tworząc tzw kulturę studencką świadomie wybrałem mecenat SZSP , pomijając
            liczne i prężne organizacje studenckie działające np w 1975r
            ach! co tam ogólniki!!! ja to nawet takie bydle jestem,że w stanie wojennym
            zawieźli mnie do odbycia służby wojskowej w Lidzbarku!!! fuj! gorzej niż
            Jaruzelski...!

Ty antyknajak,kimkolwiek byś nie był, musisz być albo b.młody, albo... no,
            nie , chyba nie aż tak...

c.d. antyknajaka:
            "Co do potrzeby robienia czegoś można było robić wiele poza srukturami
            prokomunistycznymi. Udowodnili to Ci , którym zawdzięczamy chociażby tę
            swobodną dyskusję w dziedzinie kultury również."

Tak. masz rację. udowodniłem to Tobie , innym i nade wszystko sobie !
            I sobie mam tę możliwość do zawdzięczenia!
            • Gość: Antyknajak Re: Kryterium:co kto robił po 13 grudnia jest słu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 07:22
              Szymon. Próbujesz utopić meritum dyskusji w demagogicznym i przewrotnym
              przykładzie Sklepu (....).
              Mowa przecież nie o występach "na scenie" dla publiczności ale o organizowaniu
              imprez po szyldem politycznym przez organizacje prokomunistyczne dla
              udowodnienia tezy, że wszystko wśród młodego pokolenia jest OK mimo
              więzień,szlejącej cenzury i ubeków. Przecież wiesz, że jest róznica pomiędzy
              występem organizowanym przez przez klub TRANS, a występem na okoliczność
              wojewódzkiej konferencji (po 13 grudnia) z okazji 1 Maja, lub 22 Lipca.
              Stosując tak przewrotną demagogię obniżasz siłę rażenia swoich wypowiedzi na
              inne tematy.
              Poza tym tu była mowa o pracownikach etatowych , organizujących tzw kulturę po
              13 grudnia na rzecz organizacji prokomunistycznych jak to robił Baca, a nie
              występach artystycznych.

• Gość: pieszy pytanie? IP: *.fnet.pl 06.02.05, 10:01
                tak dla mojej wiedzy,
                czy rada miasta szczecina upomniała się wyraźnie i zdecydowanie za (nazwijmy go
                kreatorem sztuki) Warkiem Kuncem
                lub skromniej,
                czy odbyła się W TYM TEMACIE dyskusja?
                • Gość: PoRadna Re: pytanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 18:14
                  Gość portalu: pieszy napisał(a):

> tak dla mojej wiedzy,
                  > czy rada miasta szczecina upomniała się wyraźnie i zdecydowanie za (nazwijmy go
                  >
                  > kreatorem sztuki) Warkiem Kuncem

Kompetencje Opery i Operetki w Szczecinie należy do radnych sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego. Sam Zamek położony w centrum Szczecina należy do kompetencji władz centralnych. Radnym gminy nic tu do tego!

> czy odbyła się W TYM TEMACIE dyskusja?
                  • Gość: pieszy Re: pytanie? IP: *.fnet.pl 06.02.05, 18:59
                    to jest tzw. prawda oczywista, a moje intencje chyba też.

czy OiO znajduje się poza szczecinem,
                    ma czy nie, wpływ na ocenę miasta, jego wizerumku i tak kochanej promocji
              • szymonkaczmarek Re: Kryterium:co kto robił po 13 grudnia jest słu 06.02.05, 12:55
                Gość portalu: Antyknajak napisał

Szymon. Próbujesz utopić meritum dyskusji w demagogicznym i przewrotnym
                przykładzie Sklepu (....).

jedno co topię, to czasem robaka. demagogia powiadasz. ja wtedy o tym nie
                myślałem,cieszyłem się ,że to co robię jest uczciwe i podoba się wielu
                osobom.czasem przynosiło to ulgę , czasem nadzieję... a że było wykonywane 1
                maja? no tak mam takie zdjęcie,gdzie zamiast marszu na pochodzie, gramy przed
                kontrastami :)

> Poza tym tu była mowa o pracownikach etatowych , organizujących tzw kulturę
                po
                13 grudnia na rzecz organizacji prokomunistycznych jak to robił Baca, a nie
                występach artystycznych.

nie demonizowałbym roli Bacy w tamtych latach.
                byli tacy co walczyli /jakoś dla mnie to zazwyczaj nowe twarze/ byli tacy co
                uwierzyli w pracę u podstaw. /podstaw nogę komunie/
                nie sądzę by Wojtek był gorszym dyrektorem Muz , niż np Walknowski, czy Oryl
                szefem kultury.
                wierzę ,że muzy by ożyły, przynajmniej na jakiś czas...:)

• Gość: andreas troche przegne IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.05, 16:09
                wiesz Antyknajak, to Ci co pracowali dobrze we wzmiankowanym czasie
                to tez budowali siłę i potege komuny!!
                No, tak pracowali, budowali i tworzyli szmal dla komuny!

A moze Pan panie Szymonie - pozwole sobie tak się zwrócić
                Pan by spróbował z tymi Muzami?

Tez mysle, że Golemowie mogliby ruszyc z posad te bryłę Muzową,
                ale trzeba kogoś kto z głowa z nimi podpisałby umowe,
                ot na ten przykład ze jakis procent z restauracji szedłby na kulturę
                w Muzach, na która zapewnić należałoby wpływ jakis sił twórczych.
                • Gość: Antyknajak Re: troche odegne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 16:18
                  >wiesz Antyknajak, to Ci co pracowali dobrze we wzmiankowanym czasie
                  >to tez budowali siłę i potege komuny!!

Ja też pracowałem i budowałem potęgę komuny trzymając się takiej wersji :-)
                  Jednak ja nie podawałem takiej wersji wydarzeń.
                  Podkreslam to po raz ..... . Miałem na myśli pracę dla instytucji politycznych
                  i to pracę intelektualną, umysłową, koncepcyjną, organizacyjną. Przykłady
                  instytucji to PZPR, ZSMP, SZSP itp lub ich agendy jak np : prasa formalnie
                  związana z tymi organizacjami np : Organ Komitetu Wojewódzkiego PZPR - "Głos
                  Szczeciński" czy "Ziemia Gorzowska", organ SZSP "ITD" gdzie dorabiał Jurek
                  Sawka zanim założył długi sweter i stał się opozycyjnym intelektualistą itd
                  • Gość: andreas doginam IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.05, 16:44
                    trochu nie tak
                    wtedy wszystkie gazety były w RSW P-K-R.
                    ITD w szczególnym jej młodziezowym wydaniu, agencji
                    Młodziezowa Agencja Wydawnicza. WSZYSTKIE.
                    No, prawie wszystkie.
                    Kupując wtedy w kiosku ruchu zasilałeś partię! Wiedziałes otym?
                    A te wszystkie osoby tam pracujące zailały partię.
                    A reklamowadcy....?

A słuchaj starasz sie tak jakoś mysl od powiedzmy rzeczyuwistości
                    TO SIĘ TAK NIE DA!
                    Pewnie byli w tych organizacjach, w tych gazetach ludzie,
                    silnie prokomunistyczni, dążący do realizacji jakis tam ich celów.
                    Ale duża część, ba zaryzykuje, wiekszość to były takie osoby,
                    takie niespokojne dusze, no gdzieś sie musieli realizować.

Powtarzam nie mozna wszystkich wrzucać do jednego worka.
                    Zgadzam się z Twoja opinią o tym człowieku, który był potem w SB.
                    Mogę oceniać Wojtka, po tym co zrobił, czy Szymona, ale nie po tym tylko,
                    że działali pod patronatem, i to nawet nie PZPR, tylko ZSP czy SZSP.

Ja tez wówczas sie powiedzmy realizowałem, ale nie w strukturach
                    politycznych tej organizacji, a konkretnych agendach czy klubach.
                    Robiło sie pod ich szyldem, ale robiło sie swoje!
                    A teraz zobacz nie ma kultury tzw. studenckiej.
                    Kluby studenckie? Studenci nie wiedza co to jest!
                    Patrz ta nasza, dawna kultura studencka teraz jest w telewizji...
                    te wszystkie kabarety, wykonawcy... oni wtedy tez byli na umowie o dzieło.

• Gość: Antyknajak Re: znowu przeginam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 17:02
                      Owszem szanowny. Nie wszystko mozna wrzucać do jednego worka. Zycie jest
                      bardziej skomplikowane niż ... itd. RACJA.OCZYWISTA RACJA.
                      W RSW był nawet Młody Technik. Pozwolę sobie jednak nie krytykować piszącego po
                      13 grudnia w Młodym Techniku. Piłce Nożnej itd.
                      Uparcie jednak trzymam się wersji, że pisząc w Głosie Szczecińskim organie PZPR
                      oraz ITD organie SZSP popierało się władzę totalitarną i antydemokratyczną.
                      Nie twierdzę , że Szymon czy Wojtek są be. Wogóle gdyby nie temparament Szynona
                      to tej dyskusji tak rozbudowanej by nie było. Ten temat powstał z czegoś
                      zupełnie innego. Przejrzyj wątek.
                      Poza tym sprawy są bardziej skomplikowane w sferze profesjonalnej (od kuchni
                      komuny).
                      Pracując w tym okresie np w niby niezależnej agendzie "Almatur", która pod
                      szyldem ..... robiła swoje, miała miejsce ścisła współpraca ze służbami SB i
                      WSI. Dlaczego ? Paszporty ! Skład wycieczek ! Pilnowanie kontaktów
                      wycieczkowiczów za granicą ! Wstawianie SBeków na wycieczki jako zwykłych
                      studentów ! itd itd ..
                      Gdyby nawet tak było, że 100 procent tych pracowników Almaturu /tak nie było/
                      to byli Ubecy to zawsze możesz powiedzieć, że robili to w trosce o to aby
                      studenci poznali świat.
                      PS Ja czytałem Kontakt i Tygodnik Powszechny
                      • Gość: andreas dociskam IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.05, 17:25
                        nie rozumiem Twojego toku myslenia,
                        ITD było akurat dobrym pismem.
                        Właśnie takie młodziezowe czy specjalistyczne pisma mogły wtedy pisac wiecej...

Widze Ciebie boli Pan Jurek S.
                        ITD mu wypominasz... on tam był ciut tylko i to akurat dobre pismo było.
                        Jak chcesz mu wypomniec to raczej Morze i Ziemia...
                        To było, jak wszystkie wówczas bardzo zalezne od Komitetu.
                        Ale to co miał pisać bibułę...
                        A tak pracował w MiZ, a jak załozyli oddział Gazety w Szczecinie,
                        to sie przeniósł do Gazety i został wazny!

Wielu dziennikarzy pracowało w RSW i pismach jej,
                        wtedy nie było alternatywy, ale mozna było sie nie świnić.
                        Wierz mi.
                        To że gdzies tam były jakies wtyki, no i co...
                        ale powtarzam mozna było robic swoje i sie nie swinic!
                        I takich było wielu!

Powtarzam oceniajmy ludzi po ich czynach.

Wojtek jest dobrym animatorem, ale musi miec odpowiedni budżet.
                        On ma swoje - moze dobre moze złe - wizje i preleminarz....
                        ale ten budżet, to zawsze problem.

Ale ponowien pytanie moze Pan Szymon Kaczmarek?
                        Tam jest potrzebny moze ktos taki trochę nawiedzony
                        - przepraszam, ale to chyba nie obraziłem - taki artysta,
                        wtedy klub bedzie miał dusze!

• Gość: komuch co robił po 13 grudnia -to zbrodnia?? IP: *.agro.ar.szczecin.pl 07.02.05, 16:22
            Szczerze współczuję młodzieży ,którą baca ,lutek a nawet i Krzysiu ostr-
            /etatowy/.inni "zmuszali" do tłumnego słuchania
            Adamiak,TeY,sklepu,dixielovers,....etc zaganiajac ją też batem? na Famy czy
            festiwale do krakowa,wrocławia. Wiadomo że pragneła ta zniewolona przez nich
            młodzież tylko i tylko lekcji religii ,i kultury blockersów,a zamiast obozów i
            Famy:Legnicy?:co dzisiaj z ochotą wolnościowo konsumuje....,-uwolniona od tych
            czerwonych oprawców.Wiadomo że precz z woodstokiem?to też komuchy
            Pozdrawiam oprawców
            • Gość: Antyknajak Re: co robił po 13 grudnia -to zbrodnia?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 16:28
              :-) Jest oczywiste, że nikt nikogo nie musiał zmuszać do obecności na
              koncertach wymienionych przez Ciebie gwiazd i nie wymienionych. To manipulacja
              lub zbyt dalekie przeinaczenie.
              Mowa jest o tych, którzy podczepiali pod kulturę studenką szyld jedynej
              słusznej organizacji. Jak sądzisz a dlaczego samorząd nie mógł organizować
              takich przedsięwzięc ? Nie chciał ?
          • Gość: komuch odrodzenia Solidarności? IP: *.agro.ar.szczecin.pl 07.02.05, 16:25
            Mam nadzieje że zdechła na zawsze i sie nie odrodzi!Takie upiory jak
            buzek,krzak i inni zamieniajacy tysiące domów kultury,kin,przedszkoli,szkół w
            gruzy!!!!-do pięt nie sięgają bacy,lutkowi ....etc
    • Gość: Antyknajak Dyskusja w TVP3 nt XIII Muz i w XIII Muzach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 19:07
      W tej dyskusji, która odbyła się w reprezentacyjnej sali XIII Muz nt tzw afery
      i szerzej kultury najrozsądniej /moim zdaniem/ mówili Darek Urbaniak oraz .....
      tak (!) Walknowski. Totalne denko w zakresie realizmu , wiedzy w tym zakresie
      itp wykazali radny Hawryszuk i urzędnicy miejscy od spraw kultury.
      Najbardziej przypał mi do gustu tekst Hawryszuka, że on nie czytał tej umowy
      ale ..... i tu wyraził zdanie nt umowy , której nie czytał. KLASYKA u tego
      Pana.
      • Gość: Smutek Re: Dyskusja w TVP3 nt XIII Muz i w XIII Muzach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 19:21
        Bo prosze pani cała ta OD NOWA jest do bani!

Politykom dziękujemy!
      • szymonkaczmarek wciąż uważam,że rację ma... 06.02.05, 19:33
        ...gabi ,pisząc,że Muzy twożyli "ludzie-legendy"

a dziś kto? jeden "zamyślony" saksofonista, trzech pacykarzy i dwie lalki z
        pleciugi?
        przecież tak wyglądała obsada filmu : "codzienność na muzowym barze"
        środowisko podzielone,skłócone,wyemigrowan e...
        w tym mieście większość ambitnych planów ożywienia kulturalnego kończy się
        razem z kacem "day after"
        młodzi pochowani po piwnicach,starzy pijani,albo bezpłodni... to Pustynia!!!
        bez szans na jakąkolwiek oazę ,bo nawet jeśli ktoś jest na tyle stanowczy ,że
        wyjdzie z fazy planowania, to zaraz rozbije się o mury: mecenatu,magistracki,
        polityczny, sryczny...
        pisze arek L o "Wielkim Szczecinie" pusty śmiech mnie ogarnia, pusty
        śmiech...to miasto nigdy nie wyjdzie z zaczarowanych więzów:
        magistrat,wały,zamek... jakieś lokalne bermudy?
        gdzie środowiska akademickie? może SZSP zabrakło? albo dobrej woli?
        może "wolnością się dławimy?
        Kana długo walczyła o lokum. wywalczyła i... okazało się ,że może być miejsce
        aktywnej działalności , tylko jak długo im pary starczy? to chyba już widać...:(
        ZAWSZE znajdzie się ktoś , kto powie :"pan X ? on na derechtora? przecie to
        gupek..."
        a ja pytam kiedy ktoś ZAPROPONUJE : pan Y to świetny fachowiec, to co ,że nie z
        MOJEJ partii..."
        bolą mnie dzisiejsze czasy , bolą o wiele bardziej niż "niesłuszne" lata.
        są niesprawiedliwe, skorumpowane, skolesiowane.... i niech nikt nie pisze mi tu
        o frustracji!!!! ja sobie znalazłem MÓJ Świat w którym mi całkiem dobrze i
        uczciwie!
        boli utracone Miasto , które kiedyś stało się moim rodzinnym...
        boli,że jest w rękach łajdaków . i dotyczy to nie tylko tzw "Władzy"...dotyczy
        to NAS wszystkich.........
        • Gość: Antyknajak Re: wciąż uważam,że rację ma... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 21:09
          Chwała temu kto dał Kanie ten lokal. Był to bodaj Bartek Sochański. Mylę się ?
          Co do Twojego wdzięcznego i porywającego tekstu nt Miasta Utraconego to widać,
          że elity polityczne oraz urzędnicy od lat się nie sprawdzają.
          CO PROPONUJESZ ?
          • Gość: ) Re: wciąż uważam,że rację ma... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 21:29
            Gość portalu: Antyknajak napisał(a):

> Chwała temu kto dał Kanie ten lokal. Był to bodaj Bartek Sochański.

Owszem, to pan Sochański razem z panem Bartnikiem zdecydowali się na poświęcenie planowanej siedziby regionalnej UW dla potrzeb teatru Kana. Z perspektywy lat uważam ich decyzję za wyjątkową w szczecińskiej powodzi partyjniactwa. Dla mnie, obaj panowie sprawdzili się i nadal sprawdzają w swoich codziennych działaniach.
            Proponuję nie opluwać wszystkiego i wszystkich bo w tej powodzi łatwo jest się razem utopić ;)

I znów kolejny sukces!
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=20305345&v=2&s=0
          • szymonkaczmarek moja propozycja? 06.02.05, 22:42
            ... zostawić XIII MUZ Golemie. On bierze kogoś na szefa artystycznego,o kuchnię
            dba Zenek, bilety,kasuje szwagier...
            to pierwsza opcja i chyba nie najgłupsza...:(

druga: dać kierownicę komuś, kto zna srodowisko np Ludwik Kurek. On
            popracuje , my pobiadolimy, klub będzie tym czym był do tej pory....

trzecia: zaorać.... no bo komu taki klub potrzebny?

trzecia wersja-najbliższa projektantowi

ps Bartek Sochański to człowiek "spalony" on przecież był szefem komisji
            kultury w SZSP. oj! jaki komuch straaaszny...
            przeszkadzał opozycji gdzie tylko mógł,kłody pod nogi rzucał i kalumnie....

...wybacz Bartek...i dzięki za tamte PIĘKNE lata :)
            • Gość: Antyknajak Z kim Ty polemizujesz ? Sam ze sobą ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 05:20
              Pytanie : CO PROPONUJESZ ? dotyczyło szerszego kontekstu, a nie klubu XIII Muz.
              Kurek ? Widzę, żę Twoja kadrowa koncepcyjność jest bardzo środowiskowa :-)
              Lutek ma kontakty ale w zakresie odpłatnego sprowadzania zespołów (dobrych) i
              nagłaśniania ale po za tym w K ulturze ? Jakie ?
              > ps Bartek Sochański to człowiek "spalony" on przecież był szefem komisji
              > kultury w SZSP. oj! jaki komuch straaaszny...
              > przeszkadzał opozycji gdzie tylko mógł,kłody pod nogi rzucał i kalumnie
              Tu dałeś kolejny popis nieuczciwości w dyskusji. Dyskutujesz z tezą , której
              nikt nie postawił a na pewno nie ma jej w moim tekście.
              Bartek Sochański nie był działaczem kultury SZSP PO 13 GRUDNIA 1981 ROKU (!!!).
              Nie upodlił się jak m.in. radny Hawryszuk za kilka Umów o Dzieło lub okresowy
              etacik.
              Skoro już, to tym działaczem kultury po 13 grudnia 81 w miejscu Bartka była
              osoba, która póżniej była kadrowym pracownikiem SB,o czym wiesz i co
              potwierdza moją tezę, że niemoralnym była praca dla organizacji komunistycznych
              po 13 grudnia 81. Bo tak brzmi moja teza i Bartek w tym świetle jest czysty jak
              łza. Sochański , a środowisko radnego Hawryszuka to wielka. olbrzymia różnica
              klas.
              • szymonkaczmarek Re: Z kim Ty polemizujesz ? Sam ze sobą ? 07.02.05, 09:18
                szkoda,że na ekranie monitora komputerowego nie słychać takich odcieni słów jak
                sarkazm,ironia...
                muszę popracować nad stylem!
                jeśli KTOKOLWIEK zrozumiał moją wypowiedź o Bartku Sochańskim tak jak
                antyknajak - to przepraszam Mecenasie!!! /zainteresowany wie że nie mam
                ŻADNYCH intencji,ani powodów by Go obrażać/

pomijając charakterystyczne dla zacietrzewionych osób mylenie faktów z własnym
                obrazem świata, to bardzo nie podoba mi się tak kategoryczne stawianie cenzury
                na dacie 13 grudnia. i ponieważ jest jak jest, mam prawo do takiego
                przekonania. :)

i jeszcze na koniec: sądząc po wypowiedziach antyknajaka , dochodzę do
                wniosku,że polemizuję sam ze sobą...dla tego też powodu, kończę i pozdrawiając-
                spadam....
                • Gość: Antyknajak 13 grudnia jest datą graniczną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 10:36
                  >pomijając charakterystyczne dla zacietrzewionych osób mylenie faktów z własnym
                  >obrazem świata, to bardzo nie podoba mi się tak kategoryczne stawianie cenzury
                  >na dacie 13 grudnia. i ponieważ jest jak jest, mam prawo do takiego
                  >przekonania. :)

>i jeszcze na koniec: sądząc po wypowiedziach antyknajaka , dochodzę do
                  >wniosku,że polemizuję sam ze sobą...dla tego też powodu, kończę i pozdrawiając-
                  >spadam....
                  Nie podejrzewałem Cię o negatywny stosunek do działalności Bartka bo Twoją
                  opinię na ten temat znam. Osobiście :-)
                  Zamierzałem Ci tylko wykazać to co jest podstawę mojej tezy (i Ty się z tym nie
                  zgadzasz.Twoje święte prawo), że 13 grudnia to dla mnie data graniczna.
                  Przekroczenie tej granicy to przekroczenia wcale nie takiej subtelnej granicy
                  etyki i patriotyzmu.
                  Każdy kto po tej dacie gdziekolwiek funkcjonował w oficjalnych strukturach
                  politycznych lub jej przybudówkach , moim zdaniem działał na szkodę Polski lub
                  był cynicznym karierowiczem. Abys znowy nie tworzył zbędnej polemiki
                  przypominam, że mówię o działaczach nie artystach, aktorach, rzeżbiarzach itp :-
                  )
                  Pozdrawiam

• wesolyromekmmv Proponuję pokój w tym temacie . Pax ! 07.02.05, 14:41
      Spotkajmy się , pogódżmy i razem zaśpiewajmy
      Parada, parada słoni
      Parada, jak na dłoni
      Parada, parada słoni
      Parada, jak na dłoni
      • szymonkaczmarek pomysł przedni... 07.02.05, 14:44
        ...tym bardziej,że tu wcale nie bylo wojny , tylko różnica w kalendarium :)

pozdrawiam i wesołego i antyka...hehe ale macie ubaw jak się spotykamy :)))))

... ale upsss... i ja swoje wiem hi hi hi!
    • Gość: komuch Re: XIII Muz, czyli szczerze IP: *.agro.ar.szczecin.pl 07.02.05, 15:18
      Szymon,Lutek,Baca,Bartek ...-a może zamiast wysłuchiwać tu na forum ,warchołów
      i wiechrzycieli,-siądziemy przy piwie i demokratycznie nakażemy kto ma rządzić
      w XIII-M
      • Gość: Antyknajak Re: spotkamy się ............... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 16:20
        No przecież wszyscy będziemy na najbliższym zebraniu ordynackiej
        • szymonkaczmarek Re: spotkamy się ...............na pewno nie :) 07.02.05, 16:35
          ...przecież wiecie ,że nie :)
          wraca to czym już pisałem : może tak coś bez partyjnych scenografii?
          może bezpartyjny fachowiec nie koniecznie związany z opcją
          polityczną,jakąkolwiek?... co? nie?
          no widzicie.....Szczecin :(
          • Gość: andreas nie mozna nie być IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.05, 17:44
            nie mozna nie byc zwiazanym z jakiąś opcją...
            no chyba że już się firmą-autorytetem samemu.
            No, jak sie zaczyna, a gdzies sie zaczyna, to ktos musi pomóc
            udostepnic lokal, dac mozliwośc ćwiczeń, dać szansę,
            a potem sie okaże, ze ten lokal to był kogos z tej opcji...
            Trzeba z kims się kolegować, a potem sie okazuje że ten kolega
            to wazny w tamtej opcji...
            No, tak jest.
            jak sie wykształci w dobie dobrobytu u nas silny kapitał,
            to może będą tacuy prywatni ot sponsorzy,
            ale tez nie bo oni będą z jakiejs opcji...

zreszta pewnie ja tez jestem z jakiejs opcji...
            choc ja mysle i mówię i wierze , ze nie... bo trzeba miec nadzieję.
            • Gość: Antyknajak Re: nie mozna nie być IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 17:49
              Ależ można i trzeba się spotykać i nawet przyjaznić z ludzmi " z opcji
              politycznych ". Dlaczego miałoby to być złem ? Oby nie byli to tylko ludzie,
              którzy sprzedadzą tę Waszą znajomośc za 12 groszy. Tacy są w każdej opcji i
              takimi należy gardzić i takich należy tępić.
            • szymonkaczmarek Re: nie mozna nie być 07.02.05, 20:56
              a co robić miły andreasie kiedy chłopaki się poeozchodzili po różnych lewach i
              prawach? kiedy masz kolegów,znajomych i po tej i po tamtej stronie?
              zastanawiam się nad tym co napisałeś i prawdopodonie masz jednak rację...:(
              kiedy próbuje się być obok,niezauważalnie można znależć się poza...
              smutne,gorzkie,bardzo dotkliwie prawdziwe...
          • Gość: komuch Szymon:spotkamy się ...............na pewno nie :) IP: *.agro.ar.szczecin.pl 23.02.05, 15:34
            "może bezpartyjny fachowiec nie koniecznie związany z opcją "
            Szymon,przestań grzeszyć i cudzołożyć: wpadnij,podpiszesz "lojalkę"-
            i jutro zrobimy Cię 13-muz?
        • Gość: członek Re: spotkamy się ............... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 16:36
          I tam ku czci partii rozdzielimy stołki.Cześć wiecznym Dyrektorom i Prezesą z
          nadania partii
          • Gość: Antyknajak mianowany, mianuje dalej, a tamten mianowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 16:41
            Gość portalu: członek napisał(a):

> I tam ku czci partii rozdzielimy stołki.Cześć wiecznym Dyrektorom i Prezesą z
            > nadania partii

...oraz wiecznie młodym organizatorom kultury z nadania tej partii i tychże
            wiecznych Dyrektorów i Prezesów.
            • Gość: pieszy "pytanie" czeka na odpowiedź IP: *.fnet.pl 07.02.05, 20:30
              "pytanie" czeka na odpowiedź
      • Gość: JZ Re: XIII Muz, czyli szczerze IP: 217.8.186.* 23.02.05, 11:06
        Do XIII Muz proponuję "Kota" czyli Przemka Bejstera!
        Najlepsza rekomendacją jest najlepszy okres Pinokia, które prowadził póki go
        komuchy nie wykopały, licząc że zrobią skok na kasę.
        Kwestia czy będzie chciał?
        JZ
    • mlody.patriota Re: XIII Muz, czyli szczerze 08.02.05, 03:48
      ale banialuki i pierdu pierdu, czlowieku nie pisz wiecej bo tego sie czytac nie
      da, jak wypracowanie kiepskiego uczniaka, Hawrzyszuku napisz lepiej co tam w
      ORDYNACKIEJ slychac
      • Gość: Muzownik Re: XIII Muz, czyli szczerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 21:29
        Kandyduje 9 osób.

1. Łucja Dziedzic-Król,
        2. Piotr Fluks,
        3. Wojciech Jabłoński,
        4. Ewa Juchniewicz,
        5. Andrzej Łazowski,
        6. Waldemar Pawelec,
        7. Tadeusz Szklarski,
        8. Bartosz Wójcik,
        9. ?

Czyżby radny Wojciech Hawryszuk?
        • aszczecin Re: XIII Muz, czyli szczerze 24.02.05, 12:42
          Gość portalu: Muzownik napisał(a):

> Kandyduje 9 osób.
          >
          > 1. Łucja Dziedzic-Król,
          > 2. Piotr Fluks,
          > 3. Wojciech Jabłoński,
          > 4. Ewa Juchniewicz,
          > 5. Andrzej Łazowski,
          > 6. Waldemar Pawelec,
          > 7. Tadeusz Szklarski,
          > 8. Bartosz Wójcik,
          > 9. ?
          >
          > Czyżby radny Wojciech Hawryszuk?

Czy ktoś już wie kim są ci kandydaci?
          • Gość: Muz_yk Re: XIII Muz, czyli szczerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 00:00
            > > Kandyduje 9 osób.
            > >
            > > 1. Łucja Dziedzic-Król,

Była rzecznik Mariana Jurczyka

> > 2. Piotr Fluks,

Polonista, poeta

> > 3. Wojciech Jabłoński,

Fotografik, muzownik

> > 4. Ewa Juchniewicz,

Była rzecznik Edmunda Runowicza i Zygmunta Meyera

> > 5. Andrzej Łazowski,

Fotografik, grafik

> > 6. Waldemar Pawelec,

Filozof, jazzman

> > 7. Tadeusz Szklarski,

Architekt, poszukiwacz IV Muzy

> > 8. Bartosz Wójcik,

Animator. Obecnie na garnuszku miasta w Officynie

9. Jaromir Gajewski

Muzyk, twórca upadlego festiwalu im. Witolda Lutosławskiego
    • aszczecin Re: XIII Muz, czyli szczerze 23.02.05, 09:11
      Nie wiem czy to jest możliwe?
    • Gość: play Re: XIII Muz, czyli szczerze IP: *.teleton.pl 23.02.05, 10:41
      Choroba, aż mnie oczy rozbolały ale dotrałem do końca wątku (jak na razie). Za
      wiele z tej dyskusji dla większości z nas chyba nie wynika, poza tym, że
      pojawili się goście z autoreklamą. Czy ktoś obiektywny mógłby w taki razie
      krótko scharakteryzować kandydatów, osobiście znam parę osób ale nie wszytskie
      więc może ktoś tak palnie małe "who is who" ?
      • Gość: komuch odp dla play IP: *.agro.ar.szczecin.pl 23.02.05, 12:13
        Tylko z krwi i kości lewicowiec jest w stanie pokonać imperium S-zła,jakie
        grzebie od 15 lat szczecińską kulturę i 13-Muz !
        • Gość: Antyknajak Re: odp dla komucha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 12:24
          Komuchu.
          Nie tylko lewicowiec. Na tym stanowisku, w obecnej dobie , zapewne najlepiej
          sprawdzi się ktoś bliski sylwetką Jurczykowi np : lewicowiec zaprzyjażniony z
          Ordynacką i SLD ale i z poparciem kurii, ZChNu i LPRu.
          Jeżeli uzyskałby jeszcze poparcie Od Nowy to już byłby ideał. Tylko czy
          człowiek o takich kwalifikacjach w ogóle istnieje ?
          • Gość: komuch Re: odp dla Anty IP: *.agro.ar.szczecin.pl 23.02.05, 12:34
            Żle cedzisz. Wystarczy poparcie tylko swoich:a resztę wiadomego tałatajstwa
            słuszną i nową treścia Konstytucji wyciąć w pień,
            -kości psom ,krew opylić imperialistom.
            • Gość: play Re: odp dla Anty IP: *.teleton.pl 23.02.05, 13:18
              Nie sądziłem, że kiedykolwiek nastanie ten dzień, komuch, masz całkowitą rację.
    • Gość: H67 Re: XIII Muz, czyli szczerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 21:22
      Niestety, nie znam nikogo z kandydatów.
    • Gość: LXIV Re: XIII Muz, czyli szczerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 15:37
      www.xivmuza.szczecin.art.pl/13muz.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka