Dodaj do ulubionych

Odbudowa pomnika Sediny

IP: *.fnet.pl 09.02.05, 20:14
i po co?
Obserwuj wątek
    • Gość: zmotoryzowany Re: Odbudowa pomnika Sediny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 21:29
      i po co się odzywasz?
      • Gość: Gabi Re: Odbudowa pomnika Sediny IP: *.chello.pl 09.02.05, 21:47
        A ja myśle że to jest fajny pomysł:)Bo ta kotwica szpeci ,a Selena jest śliczna
        oglądałam stare fotografie- strasznie mnie ujeły.W Szczecinie było wiele
        ślicznych miejsc:)
        • Gość: Gabi Re: Odbudowa pomnika Sediny IP: *.chello.pl 09.02.05, 21:49
          PRZEPRASZAM SEDINY
          • krista57 Re: Odbudowa pomnika Sediny 09.02.05, 22:10
            Pomnik Sediny to symbol Szczecina naszego miasta i nalezy pamiętac ze przez
            wiele lat był on niemiecki.I co z tego.Trzeba pielegnowac to co piękne ...i
            wcale nie musi byc polskie.
            Za kiladziesiat lat to bedzie miasto europejskie ,czym sie pochwalimy..tymi
            wstrętnymi blokowiskami w centrum ?
            • Gość: Ekspans Re: Odbudowa pomnika Sediny IP: 83.168.120.* 09.02.05, 22:43
              Super sprawa ! Symbolem Gdańska jest Neptun a, symbolem Szczecina będzie
              dostojna Sedina !
              • Gość: Gryf Re: Odbudowa pomnika Sediny IP: 217.153.6.* 09.02.05, 22:46
                Musimy pokazac jednosc,solidarnosc w kwesti rekonstrukcji Sediny.

Prawda,dla czlowieka jest tym, co czyni z niego czlowieka.
          • blackexit Re: Odbudowa pomnika Sediny 10.02.05, 09:27
            Gość portalu: Gabi napisał(a):

> PRZEPRASZAM SEDINY

sediny sie nie gniewaja. pozdrawiam black
    • Gość: lupus Re: Odbudowa pomnika Sediny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 23:47
      po co ci mózg głąbie, jak go nie używasz!
    • Gość: hm? Re: Odbudowa pomnika Sediny IP: *.fnet.pl 10.02.05, 00:00
      to gdzie stoi ten pomnik jesli aszkielowicz zrobil fote?
      • Gość: babicki Re: Odbudowa pomnika Sediny IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 10.02.05, 17:10
        www.szczecin.pl/przewodnik/mst/42.htm
        • Gość: hm? Re: Odbudowa pomnika Sediny IP: *.crowley.pl 10.02.05, 17:21
          no rozumiem ze to jest miejsce gdzie on ma stac, wiem o nim! ale na zdjeciu
          jest pomnik i jest ono podpisane fot. cezary aszkielowicz, tak jakby je zrobil
          i wlasnie jestem ciekaw gdzie je zrobil...
    • Gość: Jaro Re: Odbudowa pomnika Sediny IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 10.02.05, 01:04
      Gość portalu: pieszy napisał(a):

> i po co?

Po to, żeby tacy malkontenci jak ty mieli o jeden powód mniej do narzekania, że
      w tym mieście nic nie ma ciekawego.
    • Gość: yak Kij w mrowisko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 04:13
      Z mojego punktu widzenia inicjatywa odbudowy jest i sensowna, i wartościowa.
      Zgadzam się z opiniami, że Szczecin potrzebuje wizytówki-symbolu. Tyle tylko, że
      w trakcie dyskusji, aż się prosi o porównanie opisanej inicjatywy z pomysłem
      budowy pomnika upamiętniającego wydarzenia z roku 1970. O ile sprawa Sediny jest
      - jak widać - wciąż żywa - tamta w zasadzie już nie istnieje w szerszej
      społecznej świadomości.
      To, co napiszę brzmi szalenie "niepatriotycznie", ale znakomicie lepiej byłoby
      odbudować Sedinę zamiast wznosić osobliwość, jaką będzie pomnik autorstwa prod.
      Dźwigaja. Gdyby powiązać idee i z "polskiej" Sediny, ustawionej na miejscu
      "niemieckiej" uczynić symbol wolnego Szczecina - rozwiązanie wyglądałoby na
      optymalne. Tylko czy znajdzie się dość osób skłonnych takie mniemanie podzielić?
      • Gość: wizytka Re: Sedina IP: *.teleton.pl 10.02.05, 07:45
        Skoro jest juz konto to dlaczego nie podajecie numeru ?!
        • Gość: Busol Re: Sedina IP: *.office.softvig.pl / 217.153.4.* 10.02.05, 08:04
          Konto komitetu odbudowy Sediny: 09 1050 1559 1000 0022 8229 8831 ING Bank
          Slaski S.A. Oddział Regionalny w Szczecinie
          • Gość: wizytka Re: Sedina IP: *.teleton.pl 10.02.05, 13:56
            Dzięki. Zanotowałam. Wpłacę :)
            • Gość: babicki Re: Sedina IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 10.02.05, 17:03
              nie chcę nic zarzucać, ale sprawdź konto zanim wpłacisz... bo wiesz... ja też
              ci mogę podać kilka kont. które wolisz w mbanku, multibanku czy lukasie? a może
              wszystkie? się nie pogniewam... znaczy sedina się nie pogniewa :P
    • antykajak Zlustrować pieszego!!!!! 10.02.05, 08:28
      Wrogie absztyfikantowi siły atakują Sedinę! Tylko lustracja forum pozwoli
      wyeliminować jednostki zbędne!!! Zlustrować Sedinę!!! Zlustrować absztyfikanta!
      Zlustrować wszystkich i wszystko!!!

Żądam lustracji bez ograniczeń!!
      Sedina.
      • ja_aska Re: Zlustrować pieszego!!!!! 10.02.05, 08:56
        po co? dla nas!
      • Gość: Klim Re: Zlustrować pieszego!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 09:23
        A czy ty juz zlustrowales siebi i rodzine ? Jak nie to sie pospiesz.
    • blackexit szczecinscy artysci 10.02.05, 09:26
      brzmi groznie. moze niech zrobia to artysci swiatowej klasy bo powstanie cos jak
      ten marian wracajacy z knajpy z kolega. pozdrawiam black
      • Gość: babicki Re: szczecinscy artysci IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 10.02.05, 17:06
        tak z ciekawości... wiesz coś może o naszych szczecińskich artystach, że od
        razu radzisz, aby robili to światowcy? aha. no i rozumiem, że dorzucisz się na
        pensję dla tych światowców.
        • Gość: Bolesław moj pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 20:16
          ma stanac w miescie
          • Gość: Gabi Re: moj pomnik IP: *.chello.pl 11.02.05, 08:04
            Sedina
            Było to imię wydumanej bogini germańskiej,patronki plemienia
            Sedinów,zamieszkującego rzekomo Pomorze,zanim zjawili się Słowianie.
            Nie którym się nie podoba że jest taki pomysł odbudowy,i myślą że nowe jest
            lepsze od starego.A stare jest śliczne i dostojne więc powinno stać w
            Szczecine.Jeśli mamy mówić co nam się nie podoba to można by było się przyczpić
            do pomnika Bartolomea Colleoniego.Bo był najemnikiem i walczył po stronie
            tego ,ktory więcej zapłacił.Ale jest dostojny i piękny :)
        • vojciech Re: szczecinscy artysci 11.02.05, 09:16
          Gość portalu: babicki napisał(a):

> tak z ciekawości... wiesz coś może o naszych szczecińskich artystach

Hohoho, rrado wie więcej, niż Ci się zdaje, on sam jest artystą ;)
          Pozdrawiam
          • bbury Re: szczecinscy artysci 11.02.05, 09:28
            Ludzie - jaka niemiecka Sedina ??
            co wy piszecie ??
            toż ona po prostu szczecińska była, jest i będzie - a siłą rzeczy: hanzeatycka,
            szwedzka, francuska, pruska, niemiecka i polska itd.
            Trochę tak jak z tymi polskimi obozami koncentracyjnymi - za niemca ją tylko
            wzniesiono... ale to po prostu symbol naszego miasta. Może nawet lepszy niż
            gryfbo gryfów jest na świacie jak mrówków a sedina tylko jedna ;)
            więc spokojnie z tą niemieckościa pomnika i ważcie słowa, bo zaraz obudzą się
            nagle jacyś nawiedzeni obrońcy polskości szczecina - vide: rondo hakena itd.
            Pozdr
      • Gość: Marian Paździoch Re: szczecinscy artysci IP: 62.69.200.* 12.02.05, 17:44
        blackexit napisał:

> brzmi groznie. moze niech zrobia to artysci swiatowej klasy bo powstanie cos
        ja
        > k
        > ten marian wracajacy z knajpy z kolega. pozdrawiam black
        >
        >
        * wypraszam sobie takie teksty! nigdy w taki sposób nie wracam. to są
        insynuacje w stylu TW.

mp.
    • arkadiusz_litwinski Re: Odbudowa pomnika Sediny 11.02.05, 17:04
      Do rekonstrukcji potrzeba raczej sprawnego warsztatowo rzemieślnika, niż
      wielkiego artysty, który zazwyczaj chce przemycić swój przekaz w dziele. Posąg
      Sediny nie jest może najwyższej klasy obiektem artystycznym, ma za to wartość
      mentalną dla wielu, wcale nie przedwojennych szczecinian.Miałem okazję się o
      tym przekonać choćby kilka dni temu w trakcie seansu filmowego zorganizowanego
      przez twórcę portalu Sedina. To okruch dawnej świetności naszego Miasta. Ktoś
      powie nie czas stawiać pomniki... Możliwe, ale to uznana na całym świecie forma
      kultywowania tradycji i kreowania przyszłości ( poza tym nikt nie mói o
      angażowaniu środkó publicznych ). W tym sensie, jeśli tylko nas na to będzie
      stać powinniśmy tak jak proponuje prof.Filipowiak wznieść pomnik Bolesława
      Krzywoustego, czy wielu innych rdzennie polskich postaci historycznych.
      • Gość: x Re: Odbudowa pomnika Sediny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 17:31
        i jeszcze pomnik Anioła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka