Gość: every you every me IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 21:03 miło czytać takie historie - że jest jeszcze ktoś, kto pamięta o niemieckiej historii szczecina i nie chce za wszelka cene sie jej wyprzec :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zdzichu Mimo,że są Niemcami potrafią kochać... IP: *.ksiazat.v.pl 13.02.05, 22:28 Wzruszająca historia. Żeby wszyscy Niemcy tacy byli... Mam nadzieję, że ci przemili Panowie nie należą do żadnego ziomkostwa i nie popierają Steinbach ani Powiernictwa Pruskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woy cieżko z tym się pogodzić, prawda? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 21:27 Po przeczytaniu takiego tekstu jestem jak walnięty w łeb. Z jednej strony sielankowy obraz mądrych i wrażliwych ludzi wiodących uczciwy żywot, a z drugiej ta świadomość wydarzeń kilka lat później... Ciągle zadaję sobie pytanie jaki diabeł opętał ten naród, że potrafili się - jeżeli nie przyłączyć do faszystów to ich przynajmniej tolerować. Jest to dla mnie jedna z większych i bolesnych zagadek historii, tym bardziej że pełen podziwu jestem dla ich osiągnieć z przełomu XIX i XX w. a jednocześnie nie mogę zapomnieć jednostkowych tragedii ofiar faszyzmu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkl Polska historia tego miasta jest nie mniej ciekawa IP: *.ksiazat.v.pl 13.02.05, 22:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak Więcej poblikacji na tym poziomie,tak oryginalnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 00:08 Publikacja Ewy Podgajny jest tym co powinien reprezentować na codzień dodatek do wielkiego , ogólnokrajowego dziennika. Gdyby "tak trzymać" to GW wróciłaby do przyzwoitego poziomu będącego zaprzeczeniem poziomu publikacji Zadwornego, Konieczny itp słabiutkich , tanich i nadętych gryzipiórków na nieomal brukowym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cxi a co na to E. Glaza z "Civitas .... IP: *.szczecin.mm.pl 14.02.05, 00:18 Opisana historia budzi zarówno podziw dla uporu i wręcz śledczego zacięcia bohaterki publikacji z jednej strony, zaś z drugiej strony dowodzi, że właśnie takie postawy powinny mieć miejsce, nie zaś działania, jakie podejmuje rzekomo katolickie "Civitas Christiana" pod sztandarem Edmunda Glazy, walczące o nazwę jednego ze szczecińskich rond. Jestem rad, że są tacy szczecinianie jak Pani W. i jest mi wstyd z tego powodu, co czyni wobec Niemców podobno katolik Edmund Glaza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak Re: a co na to E. Glaza z "Civitas .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 01:08 Możęsz się pocieszyć, że w przepowiedniach m.in. św. Sybilli jest mowa o tzw fałszywych prorokach oraz o diabłach przebranych w ludzką skórę. Graza widocznie do tych należy. Odpowiedz Link Zgłoś
holyboy_666 Re: znam klimat... 14.02.05, 10:40 w 1982 roku moj przyjaciel ze studiów wojtek zabrał mnie po raz pierwszy na cmentarz centralny - nielugo potem wrocilismy tam z zenitem i 2 rolkami filmu. fotografowalem tylko stare, zniszczone poniemieckie groby i pomniki. mam gdzies jeszcze te zdjecia - niektorych miejsc juz nie ma. potem przez pare lat chodzilismy 1 listopada zapalac na tych grobach swieczki. niektore są do dziś w zapuszczonych i zarośnietych miejscach (np. nad "cyrkiem"). z satysfakcją mowię sobie do dzisiaj, że bylismy pierwsi w szczecinie, ktorzy w tym dniu mysleli o świecach na niemieckich grobach. przez kilka lat uwazalaem to za swoj obowiazek - pamietac o tych, o ktorych nikt wtedy nie pamietal. przeslalem to robic, gdy ktoregos roku w zaduszki zobaczylem palace sie juz tam swieczki.. poczulem wtedy ulgę, ze byc moze jakas cegielke swoja dolozylem tam, gdzie trzeba. teraz to na szczescie norma.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: znam klimat... IP: 62.69.200.* 14.02.05, 20:25 Od kilkunastu lat zapalam znicze na grobie handlarki koni, ktory jest usytuowany nie daleko miejsca spoczynku mojego dziadka. Po kilku latach palilo sie wiecej lampek. Odczulam wielka radosc, ze jednak nas stac na taki drobny gest. Nigdy nie zapomnialam o kwaterze radzieckich zolnierzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woy to jeden z najlepszych dotychczasowych tekstów GW! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 21:33 z jednej strony brawa dla dziennikarza - w dzień walentynek taki tekścior o autentycznej wierności i miłości to rzecz niesamowita (zwłaszcza na tle tych tkliwych i wymiotnych dzisiejszych informacji alamiłosnych), a z drugiej czapki z głów dla tej Pani która to wyśledziła. Jeżeli jest jakaś nagroda dla działania na rzecz pojednania polsko-niemieckiego to tej Pani należy się jak nikomu innemu! Jeżeli takiej nagrody nie ma to prezydent Jurczyk lub marszałek mógłby to chyab docenić i np na impreze zaprosić synów... Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: to jeden z najlepszych dotychczasowych tekstó 21.02.05, 17:10 Mamoniowa: nagrobek handlarki koni wyjatkowej urody:) niedawno go odkrylem:) odnosnie art: gratuluje GW! swietny material, jak rzekl woy czapki z glow:) refleksja smutna nieco: szkoda tego ze tak zaniedbane sa te nagrobki niemieckich mieszkancow Szczecina, to wola o pomste do nieba. te swiece na tych nagrobkach po raz kolejny udowadniaja ze nasze spoleczesntwo swoja wrazliwoscia i wyczuciem przeroslo decydentow naszego miasta, ktorzy zachowuja sie w tej sprawie jak tchorze, ktorzy handluja pamiecia tego miasta dla doraznych celow politycznych! wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś