Dodaj do ulubionych

Noworodek na śmietniku na Niebuszewie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 21:03
To jest skutek restrykcyjnej ustawy antyaborcyjnej . Klechy górą.
Obserwuj wątek
    • Gość: betsy Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 21:05
      Nastepny dramat.
      Katolicka obluda zakazuje aborcji, a dramaty rodza sie same.
      I tylko policja jak zwykle zamiast zajac sie prawdziwymi gangsterami zajmowac
      sie bedzie teraz juz morderstwem, ale najczesciej zajmuje sie paniami, ktore
      sie zapomnialy i lekarzami, ktorzy jak przed laty spokojnie robia skrobamnki.
      • blackexit Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 17.02.05, 10:54
        Gość portalu: betsy napisał(a):

> Nastepny dramat.
        > Katolicka obluda zakazuje aborcji, a dramaty rodza sie same.
        > I tylko policja jak zwykle zamiast zajac sie prawdziwymi gangsterami zajmowac
        > sie bedzie teraz juz morderstwem, ale najczesciej zajmuje sie paniami, ktore
        > sie zapomnialy i lekarzami, ktorzy jak przed laty spokojnie robia skrobamnki.

niestety policja nie zajmuje sie podziemiem aborcyjnym. ale jak rozumiem ty
        ubolewas znad tym ze teraz policja musi zajac sie tymmorderstwem an smietniuku.
        przeciez lepiej zeby retman to wywiozl i bedzie ok. tak czysto i przyjemnie.
        pozdrawiam black
        • Gość: Maniek Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: *.gorzow.mm.pl 24.02.05, 17:59
          Skąd tyle obłudy i zakłamania w Tobie Czarnowyjściowcu?
    • Gość: jaqp viva la kler ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 21:29
      !*!
    • Gość: Szymon Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: *.int / *.zsi.pl 16.02.05, 22:00
      A może zamiast najeżdżać na kościół,najedziecie na szmaty które idą do łóżka z
      pierwszym lepszym menelem a potem dziwią się,że są w ciąży?Należy potępiać
      nieodpowiednie prowadzenie się a nie ustawę antyaborcyjną.Ale tak jest,gdy do
      głosu dojdą feministki,homoseksualiści i inni zboczeńcy........Mimo wszystko-
      całuję rączki Nino.
      • Gość: logicznie myslacy Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: *.bb.online.no 16.02.05, 22:24
        to nie wina ustawy antyaborcyjnej, lecz nieodpowiedzialnego zycia seksualnego.
        Po co robic dzieci, skoro potem chce sie usunac. Lepiej nie robic dzieci.
        to ogolne rozwazania, a nie dotyczace tej nieszczesliwej kobiety z Niebuszewa.
        istnieja przeciez instytucje adopcyjne, o ile ktos nie jest w stanie wychowac dziecka. Kobieta, ktora zostawila dziecko w smietniku, mozliwe, ze byla w szoku, moze w psychozie. Wiec ani jej, ani ustawy antyaborcyjnej nie ma sensu
        krytykowac.
      • Gość: e.beata Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.05, 22:25
        Fakt, wredne baby gwałcą niewinnych meneli.
        Z nowej partii jesteś czy jak?

• pinup Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 17.02.05, 10:26
        i same sobie w tym łóżku dzieciaka robią palancie?
      • saramona1 Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 28.02.05, 11:51
        nie... ręce opadają......
        a co takiego kosciół robi, zabrania aborcji i karze rodzinom wilodzietnym biede
        klepać, i jeszcze datki zbiera .....
        to kwestia mentalnosci, brak jest w tym kraju opieki, edukacji,brak osrodkow,
        pracownikow spolecznych, psychologow.....
        zdrowa ustawa aborcyjna bylaby najlepsza- zniknąłby czarny rynek, nieudane
        skrobanki i takie przypadki jakie mamy wlasnie teraz.....
        po co tyle zajadliwosci... czyzby niemile doswiadczenia????

• Gość: federalny Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: 83.168.106.* 17.02.05, 07:27
      Wszyscy rozpisujecie się o kościele, kobietach itd, a czemu nikt nie zwrócił
      uwagi na naganna postawę lekarza ze szpitala MSWiA???? Widzi krwawiącą kobietę
      i odsyła ją JEJ WŁASNYM SAMOCHODEM do innego szpitala!!! A gdzie są karetki,
      odpowiedzialność lekarza za pacjenta itd. Czy przypadkiem pan "doktór" nie
      powinien ponieść jakiś konsekwencji za narażenie zdrowia i życia pacjenta???
      • ja_aska Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 17.02.05, 08:00
        jaki fajny kraj:
        w jednym programie tv ojciec leon, w drugim pospieszalski a w trzecim
        bigosowa. i wszyscy pieprzą "czarene " kawałki. a dzieci na śmietniku.
        • 0rhplus Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 17.02.05, 08:18
          Nie zgadzam się z Tobą Aśka.
          Podziemie aborcyjne było, jest i będzie. Nie zależy to od postawy kleru.
          Opisywany przykład z Niebuszewa dowodzi natomiast głupoty ludzi z nizin
          społecznych.
          Do jednego ze szczecińskich szpitali trafiła ostatnio kobieta z rozwarciem na 5
          cm (która posiadała w jamie ustnej jedynie trzy spróchniałe ósemki), nie mająca
          pojęcia, że jest w ciąży (urodziła dziecko w windzie, w drodze na salę
          piorodową).
          Tymczasem każde urodzone dziecko można anonimowo pozostawić, bez żadnych
          konsekwencji, w Szpitalu Miejskim, gdzie funkcjonuje tzw. Chatka Puchatka.
          Jednakże na upowszechnienie tej wiedzy miejsca na łamach prasy lokalnej i na
          bilbordach nie uświadczysz...
        • blackexit Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 17.02.05, 10:56
          ja_aska napisała:

> jaki fajny kraj:
          > w jednym programie tv ojciec leon, w drugim pospieszalski a w trzecim
          > bigosowa. i wszyscy pieprzą "czarene " kawałki. a dzieci na śmietniku.

chyba mas zpopsuty tv. u mnie zapijaczone mordy janik oleksy cimoszewicz kwach.
          wszyscy nie chca ale sie dla mnie posiwiaca i przyjma to stanowisko. a dzieci an
          smietniku a bezdomni na dworcu zamarazaja patrzac trupio na notowania.
          pozdrawiam black
    • felix_edmundowicz A Leszek Miller i SLD obiecywali ! 17.02.05, 08:26
      A Leszek Miller i SLD obiecywali że jak dojdą do władzy to nie będą ludzie
      zamarzali na ulicach i nie będą noworodki porzucane i nie będą emeryci grzebać
      po śmietnikach.
      Leszek Miller i SLD zapewniali że jak tylko usuną od władzy złodziejsko-
      skretyniałą klerykalno-solidaruchowską ekipę Józka Ło-Buzka to będzie lepiej.
      Mamy 4 rok rządów SLD, a ludzie zamarzają na ulicach i noworodki są porzucane i
      emeryci jeszcze więcej grzebią po śmietnikach.
      Dlaczego Leszek Miller i SLD i Trybuna nas okłamywali,że troszczą się o
      człowieka nie tylko jak potrzebny jest jego wyborczy głos.
      Dlaczego w tej sprawie milczy prezydent,co miał szorstką przyjaźń?
      Dlaczego ludzie którzy podkreślali swą lewicową wrażliwość i troskę o zwykłego
      szarego człowieka,wykorzystali jego naiwność i jak odszli do włądzy to mają
      gdzieś lewicowe ideały.
      Służba zdrowia rozwalona, a miały być leki za złotówkę
      3 komisje śledcze łapią złodziejów,bo prokuratury rozwalone
      dług wynosi 92 miliardy EUR
      w Iraku giną nasi żołnierze co niosą wolność u boku odwiecznego naszego nowego
      sojusznika WIELKIEGO BRATA zza wielkiej wody,który bez skrupułów popiera
      jałtański porządek u drugiego brata i łupi Polaków rocznie na 13 milionów
      dolarów za wizy,a PRezydent chawali się że na zdjęciach z Bushem ładnie z żoną
      Jolantą wychodzi..
      czesne wnuczki Leszka Millera w przedszkolu to tysiące złotych a nie ma na 1
      ciepły posiłek dla ubogich uczniów w szkole i na zupy w noclegowniach
      Prezydent nosi zegarek za 87 000 zł, a likwidują gimbusy i szkoły nie mają na
      opał
      zamiast pochylić się z troską nad losem człowieka ubogiego LEszek MIller traci
      czas na wyjaśnienia w prokuraturach jak tam było ,gdy podejmowali decyzje...
      DLACZEGO NAS OSZUKANO
      CZY WY NIC NIE PAMIĘTACIE ?
      Dlaczego po tych niedotrzymanych obietnicach milczycie?
      DLaczego dla ludzi nie ma pracy,a dla rodzin pseudo-lewicowych feudałów są
      miejsca pracy dobrze opłacane prekazywane dziedzicznie?
      Dlaczego w 4 roku rządów SLD ludzi żyjących poniżej minimum socjalnego jest już
      4 500 000 osób?
      DLaczego milczycie gdy w 4 roku rządów SLD noworodki są nadal porzucane,a
      ludzie zamarzają?
      Leszek MIller I SLD O B I E C A L I że lewicowa wrażliwośc nie pzowoli im
      dopuścić do takich rzeczy jakich dopuszczał się rząd Ło-Buzka!!!!!!
      Czy lewicowa wrażliwość to wrażliwość na intratne posady i zyskowne zlecenia?
      No pasaran!
      BAsta!
      SLD twierdzi że potrzebuje jeszcze jednej kadencji!!!!!
      • milakobietka Re: A Leszek Miller i SLD obiecywali ! 22.02.05, 21:06
        ale ty masz chłopie rację!
    • Gość: mamoniowa to jest skutek skrajnej glupoty IP: 212.244.77.* 17.02.05, 10:14
      Wybacz Nino, ale moze w twojej bajce klechy zasiadaja w parlamencie, ale o ile
      mi wiadomo w polskim parlamencie wiekszosc stanowia poslowie lewicy, partii,
      ktora zapewnila o zmianach w ustawie antyaborcyjnej.
      28 letnia kobieta to nie malolata z burza hormonow, jesli ma rozum w uzyciu,
      zanim sie pojdzie bzykac, pomysli o konsekwencjach. Ludzie nie sa wiatropylni,
      dzieworodztwo tez nie wchodzi w gre. Przez 8 miesiecy nie zorientowala sie, ze
      jest w ciazy??? Myslala, ze ma wzdecie?.
      Przeciez dziecko mozna zostawic w szpitalu, jest tyle osob czekajacych na
      adopcje.
    • blackexit Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 17.02.05, 10:53
      Gość portalu: nina napisał(a):

> To jest skutek restrykcyjnej ustawy antyaborcyjnej . Klechy górą.

no wlasnie. trzeba dzieci zabijac profilaktycznie wczesniej. jak koles
      zamordowal dziewczyne wczensiej to tez jest moim zdaniem wina chorego kodeksu
      karnego kotry tego zabrania. pozdrawiam black
      • ja_aska Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 17.02.05, 11:58
        a dlaczego ktoś ma zostawiać dzieci? wystarczy ich nie mieć.
        to dziwne bo w mojej, publicznej tv ciągle jakieś "tok szoły" z czarnolubnymi w
        roli głównej.
        • Gość: mamoniowa Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: 212.244.77.* 17.02.05, 12:10
          Aby ich nie miec, wystarczy uwazac. Homo sapiens...
        • blackexit Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 17.02.05, 13:16
          ja_aska napisała:

> a dlaczego ktoś ma zostawiać dzieci? wystarczy ich nie mieć.

a co ktos kazal ci je miec? pozdrawiam black
          • ja_aska Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 18.02.05, 09:50
            jak bym przez przypadek zaciążyła to nie miałabym wyjścia.
            • blackexit Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 18.02.05, 09:59
              ja_aska napisała:

> jak bym przez przypadek zaciążyła to nie miałabym wyjścia.

1. ciezko jest zaciazyc przez przypadek. chyba ze po sldowskiej imprezce.
              2. rozumiem ze chcialabys sobie usunac wlasne dziecko bo inaczej bylabys
              zmuszona przez kler doywywalenia go na smietnik. dobrze rozumiem?

pozdrawiam black
              • ja_aska Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 18.02.05, 11:18
                nie planuję mieć dzieci i mimo zabezpieczeń taka sytuacja moze się trafić.
                chciałabym móc użyć legalnie środków "po" lub w sposób cywilizowany dokonać
                aborcji.
                • blackexit Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 18.02.05, 12:10
                  ja_aska napisała:

> chciałabym móc użyć legalnie środków "po" lub w sposób cywilizowany dokonać
                  > aborcji.

niezla jazda. jestes pierwsza i jedyna kobieta ktora znam i ktora przyznaje sie
                  ze chcialby zabic wlasne dziecko. nawet uzywajac jezyjka zwolennikow zabocjowac
                  wlasne dziecko. dotychczas zawsze takie apnie mowily ze one nie nigdy ale te
                  biedne kobiety to one by mogly. pozdrawiam black
                  • ja_aska Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 18.02.05, 12:23
                    mam różne "zachcianki"
                    na przykład nie lubię określania mianem człowieka zygoty. a istotsa żyjąca to
                    taka, która potrafi samodzielnie istnieć (choć przez chwilę) poza organizmem
                    matki. nie upieram się przy mózgu ale może jakiś jeden narząd mógłby być
                    wykształcony.
                    • 0rhplus Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 18.02.05, 12:47
                      ja_aska napisała:

> mam różne "zachcianki"

Wybacz Aśka, ale obawiam się że Whiskas udeżył Ci do głowy.
                      Twoja teoria dotycząca potomstwa do przejaw skrajnego upośledzenia umysłowego.
                      I pomyśleć, że to Ty śmiałaś mi zwracać uwagę na mój stosunek do kotów.
                      • blackexit Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 18.02.05, 12:50
                        0rhplus napisał:

> ja_aska napisała:
                        >
                        > > mam różne "zachcianki"
                        >
                        > Wybacz Aśka, ale obawiam się że Whiskas udeżył Ci do głowy.

cos w tym jest kocha sie koteczki i pieseczki ale wlasne dziecko moznz spokojnie
                        rozerwac kawalkiem metalu. obrzydlistwo. pozdrawiam black
                    • blackexit Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 18.02.05, 12:48
                      ja_aska napisała:

> mam różne "zachcianki"

dosc specyficzne zeklbym.

> na przykład nie lubię określania mianem człowieka zygoty. a istotsa żyjąca to
                      > taka, która potrafi samodzielnie istnieć (choć przez chwilę) poza organizmem
                      > matki.

jestes po prostu glupia co tu duzo moiwc. do kiedy jest sie zygota a od kiedy
                      czlowiekiem? z tego co mowisz to np w 8 mies ciazy nadal jest sie zygota.

nie upieram się przy mózgu ale może jakiś jeden narząd mógłby być
                      > wykształcony.

poogladaj zdjecia z konkretnych etapow ciazy potem pomysl znowu pomysl i zaczni
                      mowic. pozdrawiam black
                      • ja_aska Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 18.02.05, 13:22
                        do obu psycholi:
                        wydaje mi się, że środki typu "dzień po" nie dotyczą usuwania ciąży, ale może
                        się mylę.
                        o usuwaniu 6 miesięcznego płodu nikt nie mówi.
                        kuilkutygodniowy płód człowiekiem?
                        o czym mam dyskutować z fanatykami? skoro wy tego nie chcecie, nie róbcie. ale
                        inni niech mają prawo wyboru.
                        • 0rhplus Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 18.02.05, 13:41
                          ja_aska napisała:

> skoro wy tego nie chcecie, nie róbcie. ale
                          > inni niech mają prawo wyboru.

Aśka, o jakim wyborze Ty piszesz?
                          Nie dorosłaś do bycia kobietą. Co ja piszę, nie dorosłaś nawet do tego, aby być
                          obywatelem w społeczeństwie.
                          Ręce mi się trzęsą, gdy mam odpisywać na Twoje brednie.
                          Masz poważne braki w wykształceniu lub miałaś bardzo ciężkie dzieciństwo, zaś
                          psychol to ten, kto z zimną krwią morduje innego człowieka, dla "zachcianki".
                          Widziałaś tych dwóch, którzy dziewczynę z pociągu wyrzycili? Mieli zachciankę,
                          tak jak Ty.
                          • ja_aska Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 18.02.05, 13:49
                            należy zamykać facetów onanizujących się. ręce mi się trzęsą jak mam odpisywać
                            na twoje słowa. szczególnie, że mam wrażenie, że możesz być facetem. porównanie
                            zabicia tej dziewczyny do użycia tabletki "dzień po" wzruszyło mni. na prawdę
                            trzeba być psycholem.
                            • 0rhplus Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 18.02.05, 13:57
                              ja_aska napisała:

> należy zamykać facetów onanizujących się.

???

> zabicia tej dziewczyny do użycia tabletki "dzień po" wzruszyło mni.

To wiemy, dowiodłaś już, że wzrusza Cię jedynie los kotów. Tak Ci już
                              prawdopodobnie zostanie.
                              A o dzieciach lepiej nie myśl, jedzenia z puszek nie lubią i wykastrować się
                              ich nie da, żeby nie śmierdziały...
                              • ja_aska Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 18.02.05, 14:17
                                wszystko da się wykastrować. wolę mieć zadbane koty niż niechciane dzieci.
                                • blackexit Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 18.02.05, 17:19
                                  ja_aska napisała:

> wszystko da się wykastrować. wolę mieć zadbane koty niż niechciane dzieci.

zdecydiowanie lepiej plodz sobei koty niz dzieci. obrzydlistwo jestem troba na
                                  maksa zniesmaczony. z wieloma zwolennikami aborcji mzona podyskutowac i po
                                  ropstu sie nie zgadzac ale takie teksty jak twoje sa niedpopuszczalne.
                                  pozdrawiam black
                        • blackexit Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 18.02.05, 17:17
                          ja_aska napisała:

> do obu psycholi:
                          > wydaje mi się, że środki typu "dzień po" nie dotyczą usuwania ciąży, ale może
                          > się mylę.

czesc z nich jest wpolsce dopuszczona niestety.

> o usuwaniu 6 miesięcznego płodu nikt nie mówi.
                          > kuilkutygodniowy płód człowiekiem?

13 tyg plod czlowiekiem? 12 tyg? 2 tyg? 25 tyg? zygota zygotta. galareta.

> o czym mam dyskutować z fanatykami? skoro wy tego nie chcecie, nie róbcie. ale
                          > inni niech mają prawo wyboru.

nie dam ci nigdy prawa do zabnijania innych ludzi. jak ci sie na tym swiecie nie
                          podba to sobie palnij w leb ale od innych ktorzy nic ci zlego ne zrobili wara.
                          pozdrawiam black
                          • ja_aska Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 21.02.05, 10:04
                            bleki tobie skrobanki nie proponuję. a co będę robiła ze swoim ciałem to tobie
                            wara. odwal się od mojej i innych macicy. koniec.
                            • blackexit Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 21.02.05, 12:56
                              ja_aska napisała:

> bleki tobie skrobanki nie proponuję. a co będę robiła ze swoim ciałem to tobie
                              > wara. odwal się od mojej i innych macicy. koniec.

ty blondi mnie twoja macica nie interesuje mozesz sie po niej skrobac do woli,
                              ale zabijac dziecka nawet wlasnego nie wolno. nie wiem jak ci to prosciej
                              wytlumaczyc. pozdrawiam black
                          • ja_aska Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 21.02.05, 10:04
                            bleki tobie skrobanki nie proponuję. a co będę robiła ze swoim ciałem to tobie
                            wara. odwal się od mojej i innych macicy. koniec.
                    • Gość: mamoniowa Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: 212.244.77.* 18.02.05, 13:08
                      Ha ha ha, oj Aska, brzydko, a czasami dosadnie mowiac, dalas dupy z ta zygota.
                      Przy takiej nieznajomosci fizjologii i wlasnego organizmu, chwalic bogow, ze
                      nie planujesz potomstwa.
                    • Gość: mamoniowa Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: 212.244.77.* 18.02.05, 13:14
                      Ha ha ha, i czemu tu sie dziwic, ze malolaty zaliczaja wpady.
                      Aska nie chcialabym cie martwic, ale hmmmm, jakby ci to powidziec.....tez bylas
                      zygota he he he. Oczywiscie moge sie mylic he he he
                      • ja_aska inżynierowo 18.02.05, 13:45
                        byłam planowaną zygotą.
                        nie mam zamiaru nikogo namawiać ani agitować za. do tego nie mam zamiaru używać
                        osoby trzeciej do wygłaszania przekonań. tzw kwestia odpowiedzialności za słowa.
                        nie mam, i nie chcę mieć (moze kiedyś zmienię zdanie) dzieci. kalendarzyk
                        odpada (lipa), wstrzemięźliwość (księżom polecam). są wpadki i muszą być
                        środki "pomocy".
                        a jak nazwać zlepek komórek w pierwszej fazie zapłodnienia? zygota nie?
    • Gość: Raul Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: 195.136.49.* 17.02.05, 12:52
      Rację mają respondenci powołując się na ustawę antyaborcyjną. Klechy jej
      zabraniają, bo jesteśmy ponoć w większości "katolikami". Niech się Kościół
      zgodzi na otrzymywanie pieniądzy z podatku od katolików / a nie od Państwa/,
      to zobaczymy ilu faktycznie ich jest na terytorium RP. Stawiam na ca 10%, a nie
      jak się dzisiaj mówi, że ponad 90%.
      Po wtóre to powinno się dać spokój tej kobiecie.Nasze prawo mówi o wyłączeniu
      spod odpowiedzialności karnej kobiety w czasie połogu, a z takim przypadkiem
      mamy właśnie do czynienia. Mam nadzieję,że znajdzie się rozsądny prokurator i
      sprawę umorzy. Kobieta ta urodziła ponoć w południe. W normalnych warunkach
      żadna kobieta nie dopuściłaby się porzucenia dziecka.
      Szkoda czasu i pieniędzy na czynności, które tylko statystykę Komendy Policji
      podniosą w górę. Zaliczą to przecież do ujawnienia "przestępstwa". Uważam, że
      Policja ma do wykrycia o wiele większe i bardziej społecznie niebezpieczne
      przestępstwa i przestępców.
      Jednym słowem skandal!
      • Gość: mamoniowa Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: 212.244.77.* 17.02.05, 12:56
        A od kiedy to Oleksy & Company tak sie sluchaja ksiezy?
        • ja_aska Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 17.02.05, 13:16
          od wczoraj.
          • Gość: mamoniowa Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: 212.244.77.* 17.02.05, 13:27
            ha ha ha ha ha moglabys rozwinac ten skrot, nazwijmy go, myslowy?
      • blackexit Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 17.02.05, 13:24
        Gość portalu: Raul napisał(a):

> Rację mają respondenci powołując się na ustawę antyaborcyjną. Klechy jej
        > zabraniają, bo jesteśmy ponoć w większości "katolikami".

posdtaraj sie zoe wyrazac w sposob normalny. nie chodzi o to czego zabraniaj
        klechy ale o fundamentalne prawo do zycia czlowieka. spor idzie o to od kiedy
        zopstaje sie czlowiekiem. podatki kosciola jakby nie maja tu nic do rzeczy.
        co do ilosci katolikow to trzecia sprawa. o ilosci mozesz sie przekonac
        zapoznajac sie z danymi ostatniego spisu powszechnego ludnosci. gdzie kazdy sami
        dobrowolnie okreslal sie jakiego jest wyznia jesli w ogole.

> Po wtóre to powinno się dać spokój tej kobiecie.

powinno ja sie jeszce wynagrodzic.

Nasze prawo mówi o wyłączeniu
        > spod odpowiedzialności karnej kobiety w czasie połogu, a z takim przypadkiem
        > mamy właśnie do czynienia.

moglbys przytoczyc konkretny przepis?
        pozdrawiam black
        • ja_aska inżynierowo 17.02.05, 14:18
          jaki skrót myślowy? faktami operuje:-)
          • Gość: mamoniowa Re: inżynierowo IP: 212.244.77.* 17.02.05, 14:30
            faktami z "Faktu" :-) ?
    • Gość: e.beata Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.05, 15:08
      Jeżeli kobiety takie rzeczy jeszcze robią, to w ogromnej mierze winne jest
      państwo. Bo nie wszystkie matki były psychicznie chore, czy pod wpływem
      narkotyku.
      Edukacja, informacja, pomoc.
      Rozmawiamy sobie na ten temat z pozycji osób wykształconych, jakoś tam obytych.
      A do czynienia mamy z innym środowiskiem.
      Warto o tym pamiętać.

• blackexit Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 17.02.05, 21:21
        Gość portalu: e.beata napisał(a):

> Jeżeli kobiety takie rzeczy jeszcze robią, to w ogromnej mierze winne jest
        > państwo. Bo nie wszystkie matki były psychicznie chore, czy pod wpływem
        > narkotyku.

nie przesadzajmy panstwo nie ponosi odpowiedzialnosci za wszystkie morderstwa
        popelnione dookola. najpierw jednostka potempanstwo zawsze w takeij kolejnosci
        jesli mowimy o ludziach zdrowych. pozdrawiam black
    • Gość: komuch Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: *.agro.ar.szczecin.pl 17.02.05, 15:30
      Dziękujemy AWS i S-palantom za troskę ,za dokarmianie bezdomnych,którzy w
      ilości ok 3 mln ,stołują się na śmietnikach.Prosimy o więcej na ich stoły....
      • blackexit Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 17.02.05, 21:24
        Gość portalu: komuch napisał(a):

> Dziękujemy AWS i S-palantom za troskę ,za dokarmianie bezdomnych,którzy w
        > ilości ok 3 mln ,stołują się na śmietnikach.Prosimy o więcej na ich stoły....

z tego co mi sie wydaje to ani kwach u ani oleksy ani jaskiernia ani belka itd
        itp nie byli czlonkami solidarnosci. nie wiesz komu podziekowac? zapodac adresy?
        pozdrawiam black
    • Gość: dzięki za deser Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: *.agro.ar.szczecin.pl 17.02.05, 15:51
      bezdomny komuch
    • Gość: ania Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 00:01
      prasa nie powinna zajmowac sie takimi sprawami, nigdy nie jest obiektywna,
      uwielbia koloryzowac i taknaprawde nikt nie wie dlaczego tak sie stało, a ci
      którzy wytykają błedy innym i ich potepiają powinni sami najpierw spojrzec na
      siebie, bo pewnie nie są lepsi!!! a moze ktos sie zastanowi co czuje teraz jej
      rodzina i ona sama!!!nie macie prawa nikogo obwiniac skoro nie znacie faktów, a
      prasa niech znajdzie sobie lepszego informatora bo troche pokreciła fakty!!!!!
      • Gość: mamoniowa Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: 212.244.77.* 18.02.05, 09:45
        Gość portalu: ania napisał(a):
        prasa niech znajdzie sobie lepszego informatora bo troche pokreciła fakty!!!!!

to znaczy, ze jak??? ze dziecko bylo owiniete w pieluszki, nie w foliowe
        worki???

• blackexit Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 18.02.05, 09:54
        Gość portalu: ania napisał(a):

> prasa nie powinna zajmowac sie takimi sprawami, nigdy nie jest obiektywna,
        > uwielbia koloryzowac i taknaprawde nikt nie wie dlaczego tak sie stało,

to fakt ze nie wimy dlaczego tak sie stalo ale czy to powod do tego zeby prasa
        nas nie poinformowala ze wyrzucono dziecko do smietnika? ot taka wiadomosc jak
        gdzie tanio sprzedaja gacie a komu kotek choruje?

a ci
        > którzy wytykają błedy innym i ich potepiają powinni sami najpierw spojrzec na
        > siebie, bo pewnie nie są lepsi!!!

hm no wiesz. eraczej mordowanie wlasnego dziecka na smietniku nie zdarza sie
        codziennie i nie sadze zeby zdarzylo sie komukolwiek z piszacych. pod tym
        wzgledem jednak sa lepsi.

a moze ktos sie zastanowi co czuje teraz jej
        > rodzina i ona sama!!!nie macie prawa nikogo obwiniac skoro nie znacie faktów,

po to bedzie opostepowanie zeby sie dowiedziec. wywalila dzidziusia czy nie i
        tyle. jesli wywalila to jakos mnie malo interesuje co teraz czuje. miejsce w
        pierdlu.

> a prasa niech znajdzie sobie lepszego informatora bo troche pokreciła fakty!!!!!

jesli wiesz cos wiecej i cos ciekawego to m. in. po to jest to forum zeby
        podzielic sie tym ze spoleczenstwem. pozdrawiam black
    • felix_edmundowicz z innej beczki 18.02.05, 11:13
      jak już miller leszek nie dotrzymał słowa z zamrzaniem ludzi i porzucaniem
      noworodków i grzebaniem emerytów w śmietnikach
      to czemu ktoś bardziej wykształcony w sld nei wziął sprawy w ręce swoje
      taka minister łybacka i minister jaruga-nowacka i minister łapiński czemu przez
      4 lata nie przeprowadzili akcji uświadamiającej?
      apelującej,pokazującej co należy czynić,aby ratować malutkie życie
      a jak takiego życia nie chce kobieta dać,to jak może się zabezpieczyć.
      a może kobiety powinny ograniczyć swoje życie seksualne do odpowiedzialnych i
      znancych dobrze im partnerów?
      szkoda tego dziecka!
      szkoda że nikt nie pomógł!
      ale czy wyciągniemy z tego jakieś wnioski?
      tyle rodzin czeka na adpocję
      a w POlsce w 4 roku rządów SLD Polaków jest coraz mniej
      wymyślają becikowe, a nie pomagają tym co już są w potrzebie!!
      pasibrzuchy,głupole i nieroby
      no i oczywiście:
      KŁAMCY
      • Gość: mamoniowa Re: z innej beczki IP: 212.244.77.* 18.02.05, 12:07
        Z wypowiedzi niektorych forumowiczow jasno wynika, ze SLD nie moglo spelnic
        wyborczych obietnic z powodu......ksiezy he he.
        A tak w ogole, kolko sie zamyka, jaki elektorat, taka partia. Jesli ktos nie ma
        odwagi cywilnej sie przyznac, ze "jego " partia to banda klamcow, przestepcow,
        fajansiarzy itp.itd... wowczas zaczyna bredzic.No bo jaki mozna miec inny
        argument???
        Jarudze-Nowackiej od nadawania najwyrazniej az sie zęby wykrzywily. To zdaje
        sie jedyne, co mozna zauwazyc z dorobku tej pani.
    • Gość: maja3007 Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 14:27
      A ja sądzę że to jest skutek braku świadomości.
      Gdzie profilaktyka ?.
      Jest przeciez antykoncepcja. Jest możliwość zostawienia dziecka po porodzie w
      szpitalu i co ?.
      Kto zawinił WSzyscy Ci którzy powinni uświadamiać.Szkoła, rodzice, telewizja,
      kościół.
      Wszyscy zmarło dziecko a mogło go w ogóle nie być, albo mogłaby cieszyć się
      jego istnieniem inna kobieta.
      Dramat!.
      • blackexit Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 18.02.05, 17:21
        Gość portalu: maja3007 napisał(a):

> A ja sądzę że to jest skutek braku świadomości.

mysluisz z epotrzeba specjalnych lekcji na temat wyrzucania dzieci na smietnik>?
        no moze i trzeba.

> Kto zawinił WSzyscy Ci którzy powinni uświadamiać.Szkoła, rodzice, telewizja,
        > kościół.

ciekawe4 ze w tej wyliczance nie ma morderczyni.

> Dramat!.

tu zgoda. pozdrawiam black
        • Gość: maja3007 Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: *.asternet.pl / *.asternet.pl 18.02.05, 19:03
          Mój Drogi. Potrzeba lekcji po to by do tego nie doszło.
          Pisałam o tym jak zapobiegac, a nie 100 sposobów jak wyrzucic dziecko na
          śmietnik.
          Matka dziecka jest morderczynią, ale nie sadzisz że świadomosc mogłaby pomóc?.

• blackexit Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 18.02.05, 19:49
            Gość portalu: maja3007 napisał(a):

> Mój Drogi. Potrzeba lekcji po to by do tego nie doszło.
            > Pisałam o tym jak zapobiegac,

zapobiegac czemu? mordowaniu dzieci?

> Matka dziecka jest morderczynią, ale nie sadzisz że świadomosc mogłaby pomóc?.

przypuszczam z eposiadala swiadomosc ze dzieci sie nie morduje, tym bardziej
            wlasnych. tyle ze mogla ta swiadomosc miec ograniczona ale to inna bajka.
            pozdrawiam black
            • Gość: Artur Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 10:18
              Dziecko urodziło sie martwe, może byś teraz "czarniawy" wydusił słowo
              przepraszam?
              • blackexit Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 19.02.05, 13:01
                Gość portalu: Artur napisał(a):

> Dziecko urodziło sie martwe, może byś teraz "czarniawy" wydusił słowo
                > przepraszam?

przepraszam cie bardzo a skad ta wiadomosc?
                pozdrawiam black
              • blackexit Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 19.02.05, 13:21
                Gość portalu: Artur napisał(a):

> Dziecko urodziło sie martwe, może byś teraz "czarniawy" wydusił słowo
                > przepraszam?

ok znalazlem to w glosie. teraz mamy tylko do czynienia z wyrzucaniem martwych
                dzieci do smietnika. oczywiscie nie zapominajmy z winy kk. pozdrawiam black
                • Gość: PAblo Re: Do Blackexit`a IP: 217.153.6.* 22.02.05, 12:53
                  Mam nadzieję, że następnym razem poświęcisz chwilę i przemyślisz wszystkie
                  aspekty zaistnniałej sytuacji zanim przystąpisz do paplania swoim niewyparzonym
                  jęzorem tworząc pseudointeligentne opinie.
                  To czego się dopuściłeś to nic innego jak ,,wyrok inkwizycyjny" rodem ze
                  średniowiecza nieoświecony człowieku.
                  Swoją drogą musisz naprawdę być zakompleksionym typem, któremu poza udawaniem
                  mądrego na forum tej żałosnej gazety nie pozostało w życiu nic.Pozostaję bez
                  pozdrowień...
                  • blackexit Re: Do Blackexit`a 22.02.05, 13:02
                    Gość portalu: PAblo napisał(a):

> Mam nadzieję, że następnym razem poświęcisz chwilę i przemyślisz wszystkie
                    > aspekty zaistnniałej sytuacji zanim przystąpisz do paplania swoim niewyparzonym
                    >
                    > jęzorem tworząc pseudointeligentne opinie.
                    > To czego się dopuściłeś to nic innego jak ,,wyrok inkwizycyjny" rodem ze
                    > średniowiecza nieoświecony człowieku.
                    > Swoją drogą musisz naprawdę być zakompleksionym typem, któremu poza udawaniem
                    > mądrego na forum tej żałosnej gazety nie pozostało w życiu nic.Pozostaję bez
                    > pozdrowień...

jestes bardzo mily ale moze do rzeczy moj oswiecony przyjacielu. za aborcja czy
                    przeciw? wina kleru ze wywalila do smietnika czy wina slabej edukacji?
                    sterylizowac czy nie? menel to czlowiek czy nie? z pozdrowieniami twoj black
                    • Gość: PAblo Re: Do Blackexit`a IP: 217.153.6.* 22.02.05, 13:16
                      Jestem przeciwny traktowaniu aborcji jako środka antykoncepcyjnego. Uważam,że
                      przy dzisiejszem stopniu zaawansowania medycyny, ludzie nie będą mieli dzieci
                      jeśli nie wyrkażą się taką wolą. Sprawa jest jasna w przypadku gwałtów i innych
                      ekstremalnych sytuacji (tak jak to funkcjonuje teraz). Z drudiej strony
                      funkcjonuje cała podziemna machina aborcyjna, z którą także trzeba by coś
                      zrobić...myślę, że najlepszą metodą jest uświadamianie młodych dziewcząt oraz
                      chłopców na temat sposobów zapobiefgania ciąży. Usługa, na którą nie ma popytu
                      zginie śmiercią naturalną.
                      Wracając do Ciebie. Chodzi mi o gwałtowność i pochopność Twoich wypowiedzi. Dla
                      Ciebie ta kobieta była morderczynią zanim lekarze dokonali sekcji i upewnili
                      się czy dziecko zmarło wskutek porzucenia w śmietniku. Wstydź się!!
                      • rozkoszny_bobasek [...] 22.02.05, 13:24
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • blackexit Re: Do Blackexit`a 22.02.05, 16:31
                        Gość portalu: PAblo napisał(a):

> Jestem przeciwny traktowaniu aborcji jako środka antykoncepcyjnego. Uważam,że
                        > przy dzisiejszem stopniu zaawansowania medycyny, ludzie nie będą mieli dzieci
                        > jeśli nie wyrkażą się taką wolą. Sprawa jest jasna w przypadku gwałtów i innych
                        >
                        > ekstremalnych sytuacji (tak jak to funkcjonuje teraz). Z drudiej strony
                        > funkcjonuje cała podziemna machina aborcyjna, z którą także trzeba by coś
                        > zrobić...myślę, że najlepszą metodą jest uświadamianie młodych dziewcząt oraz
                        > chłopców na temat sposobów zapobiefgania ciąży. Usługa, na którą nie ma popytu
                        > zginie śmiercią naturalną.

dzieki za ciekawy glos. tyle tylko ze popyt zawsze bedzie.

> Wracając do Ciebie. Chodzi mi o gwałtowność i pochopność Twoich wypowiedzi.

taki charakter.

Dla
                        >
                        > Ciebie ta kobieta była morderczynią zanim lekarze dokonali sekcji i upewnili
                        > się czy dziecko zmarło wskutek porzucenia w śmietniku. Wstydź się!!

wstydze sie! co nie zmienia faktu ze ona powinna sie wstydzic bardziej.
                        pozdrawiam black
          • Gość: Maniek Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: *.gorzow.mm.pl 24.02.05, 18:04
            Ładnie powiedziane
    • Gość: Kontra Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: *.spx.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 09:14
      Żadnej edukacji seksualnej w szkołach, papa i cały KK to wrogowie wszelkich
      środków antykoncepcyjnych. Ta śmierć to zasługa Kościoła , katolickiego
      oczywiście. Kiedy ten biedny, skołowany naród się obudzi i czarnym podziękuje.
      • blackexit Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 19.02.05, 13:03
        Gość portalu: Kontra napisał(a):

Ta śmierć to zasługa Kościoła , katolickiego
        > oczywiście.

a twoje zidiocenie to zasluga kosciola, szkoly,rodziny czy genetyki?
        pozdrawiam black
        • Gość: Kontra Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: *.spx.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 13:14
          Żal mi cię otumaniony oszołomie. Śladowy możdżek już dawno przestał pracować,
          katomatołku.
          • blackexit Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 19.02.05, 13:22
            Gość portalu: Kontra napisał(a):

> katomatołku.

podoba mi sie. matolki dzielimy na matolki i katomatolki. w zbiorze matolkow
            mozmey wyroznic matolki male duze i srednie. pozdrawiam black
            • Gość: e.beata blackexit IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.05, 00:08
              "nie przesadzajmy panstwo nie ponosi odpowiedzialnosci za wszystkie morderstwa
              popelnione dookola. najpierw jednostka potempanstwo zawsze w takeij kolejnosci
              jesli mowimy o ludziach zdrowych. pozdrawiam black"

Ja nie napisałam o wszystkich morderstwach. Tak samo jak nie napiszę, że
              państwo ponosi odpowiedzialność za WSZYSTKIE rozboje i kradzieże.
              Ale z czystym sercem napiszę, że państwo swoją polityką doprowadza do eskalacji
              bandytyzmu. Bezrobocie, trudna sytuacja socjalna, gorsza edukacja z zasady
              wiąże się

z wiekszą przestępczością.
              Nie znam statystyk, nie jestem psychologiem, ale sądzę, że ogromna część z tych
              kobiet czegoś lub kogoś przerażająco się bała.
              Dla nich w danej sytuacji to było jedyne wyjście. I za to oskarżam
              system "prorodzinny" naszego państwa. Za strach i zacofanie wielu kobiet.
              Albo nie umiano im wczesniej pomóc, albo nie chciano.

To dziecko urodziło się martwe, ale skoro rozmawiamy o matkach zabijających
              dzieci, ciągnę dalej.
              mamoniowa twierdzi, że kobiety powinny się zabezpieczać.
              O.K. powinny. Powinny mieć dostęp do antykoncepcji, do edukacji, do informacji
              o własnym ciele.
              Jak w tym kraju jest informacja, jaki dostęp do antykoncepcji?
              Nie mówmy o naszych marzeniach, lecz o tym co naprawdę się dzieje.
              Zagrożeniem staje się wtórny analfabetyzm, to gdzie tu fizjologia?
              Gdzie pieniądze na antykoncepcję, przy takim bezrobociu?
              Co z kobietami bitymi, gwałconymi, zastraszanymi przez partnerów?
              Co z tymi które jak każe Kościół opierają się na kalendarzyku i to jeszcze
              często nie potrafią prawidłowo z niego korzystać.
              Prawda, te wierzące to tym bardziej nie powinny mordować, lecz czasem w stresie
              i je sytuacja przerasta.

Chatka Puchatka itp.?
              Ile kobiet wie dokładnie gdzie takie punkty się znajdują? Na czym polega ich
              rola?
              Napiszą w gazecie ;-) a te kobiety które gazet nie czytają?
              Informacje powinny być w przychodniach, kościołach, sklepikach wiejskich.
              Czy faktycznie pozostawienie dziecka w szpitalu nie wiąże się z żadnymi
              konsekwencjami? Jest anonimowe? W papierach zawsze zostanie ślad, że taka to a
              taka kobieta urodziła.

Nie wiem co robić, jak z tym sobie radzą inne kraje.
              Ale może coś trzeba u nas zmienić?

• blackexit Re: blackexit 21.02.05, 13:03

> Ale z czystym sercem napiszę, że państwo swoją polityką doprowadza do
                eskalacji bandytyzmu. Bezrobocie, trudna sytuacja socjalna, gorsza edukacja z
                zasady
                > wiąże się z wiekszą przestępczością.

oczywiscie zgadzam sie ja nie napisalem natomaist ze panstwo nie ponosi
                odpowiedzialnoscii ale napisalem najpierw jednostka potem panstwo.

> O.K. powinny. Powinny mieć dostęp do antykoncepcji, do edukacji, do informacji
                > o własnym ciele.
                > Jak w tym kraju jest informacja, jaki dostęp do antykoncepcji?

mim zdanime jest calkiem spora a gume mozna kupic nakazdym rogu. nie wiem tez
                coz to za kobieta ktora nie wie ze po stosunku moze byc dziecko. chyba takich
                jest zupelnie niewiele. mysle o tych powyzej 12 roku zycia. mowia o tym w
                podstawowce.

> Gdzie pieniądze na antykoncepcję, przy takim bezrobociu?

jesli kots sie obawia i nie am kasy to zmoe sie niestosunkowac. najlepsza
                antykoncepcja. od biedy zglosic sie do roznych organizacji pozarzadowych ktore
                gumy rozdaja.

> Co z tymi które jak każe Kościół opierają się na kalendarzyku i to jeszcze
                > często nie potrafią prawidłowo z niego korzystać.

kosciol nie karze tylko proponuje. to ich samodzielna wola jest taka metode
                stosuja jesli znaja sie na kalendarzu to sa wystarczajaco rozgarniete.

> Informacje powinny być w przychodniach, kościołach, sklepikach wiejskich.

mas zracje i tu jest pole do popisu rowniez dla ciebie.

> Czy faktycznie pozostawienie dziecka w szpitalu nie wiąże się z żadnymi
                > konsekwencjami? Jest anonimowe?
                W papierach zawsze zostanie ślad, że taka to a
                > taka kobieta urodziła.

to co proponujesz?
                moim zdaniemnic nie trzeba zmienic poza jakas spoleczna kampania w tv najepiej
                pt gdzie mozna zostawic niechciane dziecko. wbrew dramatycznym wolaniom takie
                przypadki nie sa czeste. pozdrawiam black
    • Gość: czarna owca Do Aśki IP: 80.51.169.* 20.02.05, 22:46
      Jak to czytam, to włos się jerzy na głowie. Wszyscy sie na wszystkim znają: na
      prawie, medycynie, psychologii, no i sa wzorowymi obywatelami-katolikami.
      Ciekawa jestem, czy Ci, jak ich nazwałaś "psychole" nie maja siobie nic do
      zarzucenia?? Popieram Twoje poglądy, też uważam ze najważniejsza jest możliwość
      wyboru, wolnej woli, a każdy ma swoje sumienie - homo sapiens...- i to co robi
      podlega właśnie temu najpierw. Nie chce usuwać ciąży, planuję swoje życie z
      partnerem, ale chce mieć świadomość, ze taka możliwość istnieje. Są różne
      przypadki i aby doszło do niechcianej ciąży to wcale nie musi być gwałt . Może
      zapytajcie co sądza kobiety bez pracy z kilkorgiem dzieci, które mają męża
      alkoholika - on sie nie pyta czy może "sią pokochać dzisiaj". A w świetle
      naszego prawa mąż nie gwałci, nawet jeżeli bije i jest pijany. A kościół wogóle
      takich spraw nie widzi. To wszystko jest chore i szczerze mówiąć - nie chce,
      nie życzę sobie, żeby o moim życiu decydowali tacy religijni fanatycy jacy się
      dziś (nie pierwszy raz zresztą) na forum ujawnili.
      p.s. Nie wiem czy uwielbiasz koty - ale ja tak i myślę że miłość do zwierząt i
      chęć decydowania o sobie to zdrowe i normalne podejście do życia, w
      przeciwieństwie do narzucania swej woli innym i robienie z tego prawa jak i
      niedocenianie "mniejszych braci"
      • ja_aska wybów 21.02.05, 10:19
        właśnie, wolność wyboru. niech każdy kieruje swym życiem wdg własnych poglądów.
        czemu katolicy są tak przeciwni pozwolenia na aborcję? przecież ich wiara i
        nauczyciele na to nie pozwalają. czyżby zdawali sobie sprawę, że wielu nie
        posłucha nauk kościoła i papieża? to samo dotyczy antykoncepcji : tabletki i
        prezerwatywy.
        • blackexit Re: wybów 21.02.05, 13:11
          ja_aska napisała:

> właśnie, wolność wyboru. niech każdy kieruje swym życiem wdg własnych poglądów.

swoim jak najbardziej. ale nie wiem dlaczego mas zsobie uzuropowac prawo do
          usmiercania innego zycia. kto ci je dal? talmud?

>
          > czemu katolicy są tak przeciwni pozwolenia na aborcję? przecież ich wiara i
          > nauczyciele na to nie pozwalają.

co ty pierdzielisz? przeciwnikami aborcji sa wszystkie normlane religie tego
          swiata. rowniez mase osob nie religijnych. chodzi o elementarne prawo do zycia
          jak stwierdzil w polsce trybunal konstytucyjny. jacy nauczyciele religijni
          pozwalja na aborcje????
          pozdrawiam black
          • ja_aska Re: wybór 21.02.05, 13:30
            co ty pierdzielisdz skoro w tym kraju sterylizacja na życzenie też jest
            zakazana.
            jest różnica w kwestii oceny od kiedy zaczyna się życie. dla mnie nie od
            plemnika.
            • blackexit Re: wybór 21.02.05, 13:32
              ja_aska napisała:

> co ty pierdzielisdz skoro w tym kraju sterylizacja na życzenie też jest
              > zakazana.

:)) ale jazda. to jednak roznica czy chesz sie wysterylizowac czy zabic swoje
              dziecko. jesli chodzi o sterylizacje to zdecydowanie w twoim wypadku ja
              popieram. pozdrawiam black

> jest różnica w kwestii oceny od kiedy zaczyna się życie. dla mnie nie od
              > plemnika.

a od czego?
              pozdrawiam black
              • ja_aska Re: wybór 21.02.05, 13:57
                przecież ty jesteś idealnym dowodem na legalizację aborci w tym kraju. tak
                pełen ciepła, miłości i współczucia że aż człowieka zatyka. skoro ten kraj jest
                tak katolicki to czemu trzęsiecie du..pą przed refgerendum?
                • blackexit Re: wybór 21.02.05, 15:27
                  ja_aska napisała:

> przecież ty jesteś idealnym dowodem na legalizację aborci w tym kraju. tak
                  > pełen ciepła, miłości i współczucia że aż człowieka zatyka.

nigdy nie mowilem ze jestem.

skoro ten kraj jest
                  >
                  > tak katolicki to czemu trzęsiecie du..pą przed refgerendum?

1. co to znaczy trzesc dupa?
                  2. sa sprawy ktore nie podlegaja pod referendum. nie wiem jak teraz rozklada sie
                  poaprcie spleczne ale zazwyczaj jest mniej wiecej po polowie i od 10 lat co roku
                  liczba zwolennikow abnrocji maleje. tak samo bylbym przeciwny referendum gdyby
                  99 proc bylo przeciwko. rownie dobrze zmona robioc referendum czy eliminowac
                  dzieci z dalnem. pozdrawiam black
                  • ja_aska Re: wybór 22.02.05, 09:46
                    trząść d..pa - bać się (w tym wypadku panicznie)
                    nie podlegaja referendum tylko sprawy przez was, pseudobogobojnych, przegrane.
                    • blackexit Re: wybór 22.02.05, 10:29
                      ja_aska napisała:

> trząść d..pa - bać się (w tym wypadku panicznie)
                      > nie podlegaja referendum tylko sprawy przez was, pseudobogobojnych, przegrane.

nie ma was jestem ja. mowie ze nawett to referendum aborcyjne nie ma
                      kprzesadzionego wyniku i bylbym mu przeciwny nawet gdyby 99 proc bylo przeciwko
                      aborcji.rownie dobrze zmoemy robic referendum na forum czy zlikwidowac asie.
                      pozdrawiam black
                      • ja_aska Re: wybór 22.02.05, 11:19
                        referendum pokazałoby co sądzi o tym całe społeczeństwo a nie wybrana grupa
                        nacisku.
                        PS. ja już jestem "samodzielna" ale skoro chcesz to zapraszam.
                        • blackexit Re: wybór 22.02.05, 12:33
                          ja_aska napisała:

> referendum pokazałoby co sądzi o tym całe społeczeństwo a nie wybrana grupa
                          > nacisku.

co sadzi spoleczenstwo mzoesz sie rpzekonac czytajac badania opini. nadal nie
                          moze to wplywac na to zeby mordowac innych ludzi. jest dokaldnie tak samo z kara
                          smierci. pozdrawiam black
                          • ja_aska Re: wybór 23.02.05, 08:26
                            ludzi? bez patosu!
                            • blackexit Re: wybór 23.02.05, 13:45
                              ja_aska napisała:

> ludzi? bez patosu!

wyrazenie czlowiek (ludz) to dla ciebie patos? moze i masz racje to cos wiecej
                              niz kotek i piesek razem wziete. pozdrawiam black
      • blackexit Re: Do Aśki 21.02.05, 13:09
        Gość portalu: czarna owca napisał(a):

Popieram Twoje poglądy, też uważam ze najważniejsza jest możliwość
        >
        > wyboru, wolnej woli, a każdy ma swoje sumienie - homo sapiens...- i to co robi
        > podlega właśnie temu najpierw.

1. blad w zalozeniu. jesli am sunmienie to jzu jestemsy na plaszczyznie
        religijnej. jesli przyjmiemy nowoczesnie ze sumnie to zespol norm tylko to i tak
        normy te biora sie z kultury i tradycji ktora w danym spoleczenstwie
        obiowiazuje. jesli wreszcie chcemy sie powolywac na granice sumienia to nie
        mzomey jednoczesnie mowic ze jestesmy wolni i mozmey robic co chcemy. no i mamy
        jeszce prawo czyli zapisane zbiorowe sumienie. no i may jeszce obyczaj ktory na
        te suminie wplywa.
        2. wyrazenie homo sapiens nie ma nic wspolnego z sumieniem.

Nie chce usuwać ciąży, planuję swoje życie z
        > partnerem, ale chce mieć świadomość, ze taka możliwość istnieje.

o to ten zabawny drugi rodzaj pan wyzwolonych. asia np chce usuwac wlasne
        dziecko a ty tylko cudze. apowiedz mi dlaczego nie wlasne?

Są różne
        > przypadki i aby doszło do niechcianej ciąży to wcale nie musi być gwałt . Może
        > zapytajcie co sądza kobiety bez pracy z kilkorgiem dzieci, które mają męża
        > alkoholika - on sie nie pyta czy może "sią pokochać dzisiaj".

twoim zdaniem nalezy zabic jej wszystki edzieci czy tylko te kolejne. mi sie
        wydaje ze gdyby zabic wszystkie to jej sytuacja i samopoczucie roraz
        samopoczucie meza alkoholika znacznie by sie poprawily.

A w świetle
        > naszego prawa mąż nie gwałci, nawet jeżeli bije i jest pijany. A kościół
        wogóle takich spraw nie widzi.

jesli bije to spokojnie mzona go skazac. tylko ze ona musi zeznawac a jak sie
        boi to nie zeznaje. moze pojdziesz i ja przekonasz?

To wszystko jest chore i szczerze mówiąć - nie chce,
        > nie życzę sobie, żeby o moim życiu decydowali tacy religijni fanatycy jacy się
        > dziś (nie pierwszy raz zresztą) na forum ujawnili.

nie chesz zeby ktos decydowal o twoim zyciu ale tyc chcesz miec prawo
        decydowania o zyciu i smierci dzieci cudzych.

> p.s. Nie wiem czy uwielbiasz koty - ale ja tak i myślę że miłość do zwierząt i
        > chęć decydowania o sobie to zdrowe i normalne podejście do życia,

jasne kotki sa milusie a dzieci to obrzydliwa zygota ruinujaca kariere.
        pozdrawiam black
        • ja_aska Re: Do Aśki 21.02.05, 13:32
          plemnik + jajo nie równa się od razu dziecko. coś mi się wydaje, że traktujesz
          kobiety jak inkubatory skora każda z nich z dziecioróbstwem ci się kojarzy.
          • blackexit Re: Do Aśki 21.02.05, 13:40
            ja_aska napisała:

> plemnik + jajo nie równa się od razu dziecko. coś mi się wydaje, że traktujesz
            > kobiety jak inkubatory skora każda z nich z dziecioróbstwem ci się kojarzy.

wydaje mi sie ze jandak mam wiekszy szacunek dla czlwoieka niz ty dla kota.
            napisalas zycie nie zaczyna sie od plemnika.ponawiam pytanie: powiedz mi od
            czego zatem i gdzie (w ktorym momencie). pozdrawiam black
            • ja_aska Re: Do Aśki 21.02.05, 13:58
              przeważnie w macicy. szacunek dla człowieka (większości ) mam. dla mnie zaczyna
              się przy "samodzielności".
              • blackexit Re: Do Aśki 21.02.05, 15:29
                ja_aska napisała:

> przeważnie w macicy. szacunek dla człowieka (większości ) mam. dla mnie zaczyna
                >
                > się przy "samodzielności".

rozumiem zycie zaczyna sie dla ciebie przy samodzielnosci. co to znaczy
                samodzielnosc? bliznienta syjamskie sa samodzielne czy nie? dziecko z
                wodoglowiem zyje czy nie? zdrowe dziecko od kiedy jest samodzielne? moim zdaniem
                nawet 3 mies po urodzeniu jest niesamodzielne. zaborcjowac je? ustawka jakas?
                pozdrawiam black
              • 0rhplus Zmówię zdrowaśkę za urzęd-Aśkę 21.02.05, 15:52
                Aśko niemiła!
                Twoje wywody są równie pokrętne jak ostatnie wypowiedzi Józefa Oleksego, Twój
                egoizm jest tak wielki jak jego nadwaga, zaś Twoje luki w wykształceniu czynią
                Cię wzorowym urzędasem RP.
                Jedynie beton w Twojej głowie jest nie do porównania z czymkolwiek, co Bóg w
                swojej wspaniałomyślności stworzył.
                Mimo wszystko, pomodlę się za nawrócenie Twojej błądzącej, rogatej duszy.
          • Gość: czrna owca Re: Do Aśki IP: 80.51.169.* 23.02.05, 00:55
            To smutne - ale z nimi nie ma co rozmawiać. Są beznadziejni i po prostu ręce
            opadają , jak odporni są na racjonalne argumenty i jak nie potrafią dyskutować,
            tylko za wszelką cenę starają sie coś wyjąć z kontekstu, przeinaczyć i obrazić.
            CIEMNOGRÓD. Ja w każdym razie Cię rozumiem i popieram. Pozdrawiam serdecznie:-))
        • Gość: czarna owca Re: Do Aśki IP: 80.51.169.* 23.02.05, 00:47
          Wiesz, blackexit - mam wrażenie jak czytam twoje wypowiedzi ze powinieneś (czy
          też powinnaś - tak z grzeczności gdybam) sie nazwać black hole- bo to mi sie
          bardziej kojarzy z ciemnotą Twoich wypowiedzi. KAŻDY ma swoje sumienie i jeżeli
          kogos zabije, czy zygotę, czy dziecko czy zwierzę czy innego dorosłego
          człowieka - to odpowie za to przede wszystkim przed sobą samym i przed Nim.
          Chodzi tylko o prawo do wolnej woli. Jeżeli pragniesz dziecka to jest to już
          czlowiek w momencie planowania, ale jeżeli to ciąża nieplanowana, to istotnie
          z medycznego punktu widzenia jest to zygota przeradzająca się w zarodek a
          dopiero potem płód (za encyklopedią:"Płód w anatomii to zarodek ssaków od
          momentu, kiedy można rozpoznać cechy morfologiczne dla danego gatunku. U ludzi
          zarodek stadium płodu osiąga w 8 tygodniu ciąży."). Tak wiec przestan czepiac
          sie słówek i zrozum, ze jeżeli ktoś chce mieć do czegość prawo to nie znaczy że
          będzie z togo korzystał. Papierosy są legalne ale nie każdy je pali. Bo ludzie
          charakteryzują sie tym ze mają swój rozum. I o to chodzi. Mnie poprostu dobija
          taki ciemnogród jaki reprezentujesz, razem z tymi wszystkimi którzy na slepo
          krzycza "zabronic!!" To pokrzepiające ze wg Was ludzi trzeba, a przede wsystkim
          takie wyzwolone babsztyle jak ja czy Aśka (wybacz Aśka:-))trzymać w ryzach za
          pomoca zakazow i nakazow. Troche po tym świecie juz chodze i mysle sobie, że
          skoro ma być zakazana aborcja - ok, tylko niech bedzie dostepność badań
          prenatalnych, antykoncepcji, dobrowolnej sterylizacji, niech bedzie szeroko
          rozwiniete uświadamianie o sexie i jego możliwych skutkach, niech w tym
          państwie zadziala coś takiego jak pomoc samotnym matkom, a takie zagubione
          kobiety mają wsparcie w odpowiednich instytucjach - wtedy, mysle, ze nawet nie
          bedzie trzeba mówic o aborcji, bo tego problemu nie bedzie. A co do
          upośledzonych dzieci - nikt nie powiedzial zeby je zaborcjonizować, poza Tobą.
          Tyle tylko że poza wodogłowiem czy zespołem Downa są znacznie cięższe
          upośledzenia umysłowe i fizyczne, gdzie człowiek rodzi się i od momentu
          urodzenia przez następne lata, czase nawet wiele, umiera. Nigdy nie będzie
          samodzielny i nic nie powie. Miałbyś tyle siły, żeby się poświęcić, zrezygmować
          z całego dotychczasowego życia i z wszystkich planów i marzeń? Na forum tego
          nie napiszesz, a zreszta i tak badania nie są łatwo dostępne, więc .... Matka
          zawsze (mam na myśli normalne układy i kobiety)kocha swoje dziecko i chce dla
          niego jak najlepiej, tylko egoistyczni faceci, samce z przerostem ego wypisuja
          chore teorie, które nie czynia ich lepszymi w oczach innych, a pokazują
          ciemnotę. A co do siły - nie wszyscy mają jej tak wiele, żeby to udźwignąć, ale
          każdy ma wolę i sumienie...
          • blackexit Re: Do Aśki 23.02.05, 13:44

> Wiesz, blackexit - mam wrażenie jak czytam twoje wypowiedzi ze powinieneś (czy
            > też powinnaś - tak z grzeczności gdybam) sie nazwać black hole- bo to mi sie
            > bardziej kojarzy z ciemnotą Twoich wypowiedzi.

dziekuje ci uprzejmie jeden post wyzej pisalas ze asia jest ok w przeciwenstwe
            do mnie bo nikogo nie obraza i jest swiatla a swiatli nie obrazaja.

KAŻDY ma swoje sumienie i jeżeli
            >
            > kogos zabije, czy zygotę, czy dziecko czy zwierzę czy innego dorosłego
            > człowieka - to odpowie za to przede wszystkim przed sobą samym i przed Nim.

:) dosc tonaiwne. czyli co panstwo ne ma prawa stanmwoic jakiegokolwiek prawa bo
            zadecyduje sumienie i On? to jakas wersja panstwa wyznaniowego?

> Chodzi tylko o prawo do wolnej woli. Jeżeli pragniesz dziecka to jest to już
            > czlowiek w momencie planowania,

nie mzoe byc czlwoiekem z faktu zaplanowania chocby dlatego ze nie istnieje
            materialnie. to jakis skarjny paltnoski idelizm w ktorym rzeczy istrtnieja
            gdzies w innym bycie niz materialny. nestety nie moge sie z toba zgodzic.

ale jeżeli to ciąża nieplanowana, to istotnie
            > z medycznego punktu widzenia jest to zygota przeradzająca się w zarodek a
            > dopiero potem płód

1. czyli o fakcie bycia czlowiekiem dcyduje nieplanowanie. przypuszcam ze 99
            proc dzieci jest niezaplanowanych weic to decyduje twoim zdaniem o tynm ze sa
            zygota. i csa z natury gorsze niz te fajne zaplanowane ktorych zabijac nie wolno
            bo czuwa On.
            2. plod a ten zmienia sie w czlowieka? dlaczego wyznaczono granice 7 tyg a
            aborcja ma dotyczyc 12? czy w 7 tyg i 6 dni ammy do czynia z:
            a) zygota
            b)oplodem
            c) czlowiekiem

i zastanow sie nad konsekwencja takiego rozgraniczenia na ile jest ono nieomylne
            i pewne w absolutnie kazdym przypadku?

zrozum, ze jeżeli ktoś chce mieć do czegość prawo to nie znaczy że
            >
            > będzie z togo korzystał.

mas e ludzi bedzie i normalne panstow nie moze na to przywalac. jestem
            zasadniczo liberalem prawa i wolnosc to dla mnie podstawa ale to wszystko konczy
            sie tam gdzie zaczynahja sie prawa i wolnosci innego czlowieka.

Mnie poprostu dobija
            > taki ciemnogród jaki reprezentujesz,

widzisz dla mnie ciemnogrodem i glupota jest to co ty mowisz i na tym [olu
            etykietkowym sie raczej nie dogadamy.

>
            > takie wyzwolone babsztyle jak ja czy Aśka (wybacz Aśka:-))trzymać w ryzach za
            > pomoca zakazow i nakazow.

nigdy nie uwazal ze trzeba kogokolwiek trzymac w ryzach nie uwazam tez ciebei za
            babsztyla bo cie nie znam. nie uwzam tez was za wyzwolone. wyzwolone (spod
            czego??) bylybyscie moze jakbyscie lataly nago po ulicy albo odciely sobie obie
            rece.

Troche po tym świecie juz chodze i mysle sobie, że
            > skoro ma być zakazana aborcja - ok, tylko niech bedzie dostepność badań
            > prenatalnych, antykoncepcji, dobrowolnej sterylizacji, niech bedzie szeroko
            > rozwiniete uświadamianie o sexie i jego możliwych skutkach, niech w tym
            > państwie zadziala coś takiego jak pomoc samotnym matkom, a takie zagubione
            > kobiety mają wsparcie w odpowiednich instytucjach - wtedy, mysle, ze nawet nie
            > bedzie trzeba mówic o aborcji, bo tego problemu nie bedzie.

no nareszcie cos rozsadnego na koniec. no to dmagaj sie tych wszystich rzeczy
            edukacji itd. ja jestem z toba. a aborcja zawsze bedzie bo tak jest na calym
            swiecie.

A co do
            > upośledzonych dzieci - nikt nie powiedzial zeby je zaborcjonizować, poza Tobą.

biegam mysla za mysalmi asi. jesli o zyciu jednostki swiadczy jego samodzielnosc
            i idziemy ta sciezka dalej trafiamy na takiego babola umyslowego.

> Tyle tylko że poza wodogłowiem czy zespołem Downa są znacznie cięższe
            > upośledzenia umysłowe i fizyczne, gdzie człowiek rodzi się i od momentu
            > urodzenia przez następne lata, czase nawet wiele, umiera. Nigdy nie będzie
            > samodzielny i nic nie powie. Miałbyś tyle siły, żeby się poświęcić, zrezygmować
            >
            > z całego dotychczasowego życia i z wszystkich planów i marzeń?

odpowiem pytanie ma npytanie: mialabys tyle sily zeby go zabic?

Matka
            > zawsze (mam na myśli normalne układy i kobiety)kocha swoje dziecko i chce dla
            > niego jak najlepiej,

no widzis zdlatego bylem w takim szoku jak asia mowi ze chetnie by swoje wlasne
            dziecko wyskrobala.

tylko egoistyczni faceci, samce z przerostem ego wypisuja
            > chore teorie, które nie czynia ich lepszymi w oczach innych, a pokazują
            > ciemnotę.

co ma ci na to odpowiedziec ze pseudowyzwolone panienki wyglaszaja teorie
            ktorych nie potrafia w logiczny sposob udowadniac bo sa za glupie?
            pozdrawiam black
            • Gość: czarna owca Re: Do Aśki IP: 80.51.169.* 24.02.05, 23:28
              Tobie nie da się niczego logicznie wytłumaczyć, bo niestety tak masz... Przykro
              mi, ale rzeczywiście sie nie dogadamy - ja zupełnie nie rozumiem tego co
              mówisz: to jest pokrętne, co chwilę zmieniasz stanowisko, byle by sie tylko
              czepiać. Konstans jest tylko to żeby być przeciw. Dokładnie - przeciw. Resztę
              dopasowujesz do tego. Nie chce mi się z Tobą wymieniać poglądów, bo to strata
              czasu. Preferuję inteligentną wymianę zdań i stanowisk, a nie zwykłą paplaninę,
              która wyciąga zdania z kontekstu i nie trzyma się wogóle calości wypowiedzi.
              Myślę, że jak nie ma się nic mądrego do powiedzenia, to lepiej milczeć. Więc
              poczekam, aż ucichniesz na forum...
        • Gość: czarna owca Re: Do Aśki IP: 80.51.169.* 23.02.05, 01:22
          Skoro nie rozumiesz po polsku - to już tłumaczę:
          1- moje sumienie wypływa z mojego wewnętrznego kodeksu moralnego. nie kieruję
          sie tradycja i kultura, tylko dobrem , uczciwością i szacunkiem - wartościami
          powszechnymi w założeniu. mam własne granice i nie tobie roztrząsać czy sa
          właściwe czy nie - tym może zajmie się kiedyś prawo. NIE TY!
          2- homo sapiens - człowiek myślący - skoro myśli to wyciąga wnioski, kojarzy,
          analizuje. myśli co robi
          3 - nie napisalam ze chce usuwać cudze dzieci. gdybym chiala zapewne zostalabym
          ginekologiem, a zajmuje sie czyms zupelnie innym. a Aśka też mówiła o
          możliwości a nie o planach na przyszłość
          4-nie uważam ze trzeba je wszystkie zabić. uważam ze trzeba tej kobiecie pomoc,
          a nie żeby za wszelką cene urodziło się kolejne dziecko, głodne i bite (przez
          pijanego ojca). faktycznie lepiej byłoby zamiast usuwać skutki aktywności pana
          męża narażając zdrowie kobiety, lepiej byłoby jemu obciąć jaja. to byłoby
          znacznie lepsze
          5-widzisz - coś wiem na temat jak sie zgłasza przemoc w rodzinie. formalnie to
          proste, faktycznie - trzeba dokonac pewnych procedur, wezwań musi być kilka,
          zeby policja przyjechała do awantury, musi być jeszcze obdukcja itd... w Polsce
          trudno udowodnić zwykły gwałt, a co dopiero kiedy to mąż
          6- nie chce mieć prawa do decydowania o życiu i śmierci dzieci cudzych, tylko
          chcę mieć prawo do decydowania o wlasnym życiu z pełnymi konsekwencjami
          WŁASNYCH wyborów. widzisz - cudze dzieci maja swoich rodziców, którzy decydują
          o ich życiu i śmierci i to jest sprawą ich sumienia, tych rodziców, nie moją.
          tak jak nie twoja sprawą jest czy skorzystam z prawa aborcji czy nie
          7-owszem, kotki sa milusie. a dzieci jak sa w domu pełnym miłości, a jeszcze
          szczególnie jak sa zaplanowane świadomie i oczekiwane - sa źródłem radości i
          łaską, są najpiękniejszym spełnieniem rodziców i porzucenie dla nich kariery
          nie jest żadnym wyrzeczeniem.

i tak nie spodziewam się zę zrozumiałeś :-)
          • blackexit Re: Do Aśki 23.02.05, 13:51

> Skoro nie rozumiesz po polsku - to już tłumaczę:
            > 1- moje sumienie wypływa z mojego wewnętrznego kodeksu moralnego. nie kieruję
            > sie tradycja i kultura, tylko dobrem , uczciwością i szacunkiem - wartościami
            > powszechnymi w założeniu.

widzisz twoje sumienie i moralnosc zostaly jakos uksztalotwane przez rodzicow
            szkole kosciol kulture. ne sa one uniwersalne chociaz bardzo szerokie w naszej
            cywilizacji. a w niej zabijanie drugiego czlowieka jest karane nie tylko prawem
            ale i sankcja moralna najwyzsza zreszta.

mam własne granice i nie tobie roztrząsać czy sa
            > właściwe czy nie - tym może zajmie się kiedyś prawo. NIE TY!

no wlasnie milo ze sie na prawo powolujesz. w polsce aborchja jest zakazana akte
            dosc wysokiego rzedu i przyklepana przez trybunal konstytucyjny z dosc ciekawym
            uzasadnieniem ktore polecam twojej uwadze.
            a Aśka też mówiła o
            > możliwości a nie o planach na przyszłość

ciekawe sie dla niej mozliwosci rysuja.

> 6- nie chce mieć prawa do decydowania o życiu i śmierci dzieci cudzych, tylko
            > chcę mieć prawo do decydowania o wlasnym życiu z pełnymi konsekwencjami
            > WŁASNYCH wyborów.

o wlasnym mozesz decydowac do woli i nic i nikt ci w polsce tego nie zabrania
            jesli bylby to sam stanalbym z toba bronic twoich praw.

widzisz - cudze dzieci maja swoich rodziców, którzy decydują
            > o ich życiu i śmierci i to jest sprawą ich sumienia,

czy ty widzisz co napisalas? przeczytaj jeszce raz!! o zyciu dzieci decyduja ich
            rodzice wedlug wlasnego sumienia. no sory ale normalne to to nie jest i nigdy
            sie na to nie zgodze.
            pozdrawiam black
    • Gość: loko NIE KLER A CIEMNOTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 18:02
      Czy ktoś słyszał o prezerwatywach?
      Czy ktoś słyszał że można dziecko bez żadnych konsekwencji oddać do szpitala?
      Czy ktoś słyszał o kolejce ludzi chętnych na adopcje?
      Czy to była kobieta czy tpęa k.rwa z ciemnogrodu?

życie jest prostrze niż się wydaje
      • Gość: loko Re: NIE KLER A CIEMNOTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 18:06
        i jeszcze......
        nawet jak aborcja była by legalna to nie była by płatna przez fundusz. Wiec by
        kosztowała każdą pacjentke.
        Czy ta menelka miała by pieniądze?
        Czy ona wogle wiedziałaby że coś takego jest.
        Nie wszyscy ludzie to ludzie.
        • blackexit Re: NIE KLER A CIEMNOTA 21.02.05, 20:46
          Gość portalu: loko napisał(a):

> Nie wszyscy ludzie to ludzie.

wszystko piknie ale tu to chyba troche przegiales. pozdrawiam black
          • Gość: loko Re: NIE KLER A CIEMNOTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 22:49
            Chodiło mi oczywiście otą matke wyrodną.
            Czy zastanawiałeś sie z kąd biorą sie menele?
            40 % wpływa tylko na to środowisko a 60 % to decyzja człowieka żeby zostać
            menelem.
            • blackexit Re: NIE KLER A CIEMNOTA 21.02.05, 22:53
              Gość portalu: loko napisał(a):

> Chodiło mi oczywiście otą matke wyrodną.
              > Czy zastanawiałeś sie z kąd biorą sie menele?
              > 40 % wpływa tylko na to środowisko a 60 % to decyzja człowieka żeby zostać
              > menelem.

skad takie procenty a nie inne? menel nie czlowiek to chesz powiedziec?
              pozdrawiam black
              • Gość: loko Re: NIE KLER A CIEMNOTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 09:56
                ile kobiet które znasz osobiście postompiło by w ten sposób, nawet gdyby nie
                miały warunków do wychowania dziecka?
                Znamd dobrze środowisko meneli. Obracam się często w śród nich. Więkrzość z
                nich w połowie nie zasługuje na to co ma. Mimo że prawie nic nie mają.
                Brak selekcji naturalnej powoduje upadek populacji.
                Oczywiście jest jeszcze aspekt humanitarny ale trzeba wybrać. a to dyskusja na
                dłużej. A czy śa jakieś inormacje o "matce " tego dziecka?
            • Gość: e.beata Re: NIE KLER A CIEMNOTA IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.05, 01:36
              Blackexit, bo życie szare jest nie czarne lub białe.
              Ty masz swoje poglądy, nie wszyscy muszą je podzielać.
              Ale spróbuj spojrzeć szerzej...

> Jak w tym kraju jest informacja, jaki dostęp do antykoncepcji?
              mim zdanime jest calkiem spora a gume mozna kupic nakazdym rogu. nie wiem tez
              coz to za kobieta ktora nie wie ze po stosunku moze byc dziecko. chyba takich
              jest zupelnie niewiele. mysle o tych powyzej 12 roku zycia. mowia o tym w
              podstawowce.

Mało wiesz jak widzę. Wiedza jest nikła.
              Przejdź się do czytelni, poczytaj pisma dla nastolatków, zobacz o co pytają w
              listach itp. Seksu na tacy jest sporo, tylko nie mówi się z czym to się je.
              Polska to głównie wieś, małe miasteczka. Tam żyje większość. Skoro dzieci w
              Polsce chodzą głodne to nie proponuj matce prezerwatywy w kiosku. Poza tym na
              gumkę partner musi wyrazić zgodę, a z tym w tych środowiskach jest cieżko.
              Wiesz że co niektórzy macho zabraniają żonie antykoncepcji, wydaje im się,ze
              wtedy będzie bardziej wierna. A do tego jak ma małe dziecko to siedzi w domu.
              Ta mentalność nas poraża. Dla wielu jest normą.
              Skoro nastolatki z wykształconych rodzin, gdzie o książkę łatwo i do ginekologa
              blisko, zaliczają wpadki, to co mówić o reszcie kraju.

>kosciol nie karze tylko proponuje. to ich samodzielna wola jest taka metode
              stosuja jesli znaja sie na kalendarzu to sa wystarczajaco rozgarniete.

Oj, facet, facet. Aby tę metodę stosować nie wystarczy znać się na kalendarzu
              ściennym ;-).

>to co proponujesz? moim zdaniemnic nie trzeba zmienic poza jakas spoleczna
              kampania w tv najepiej pt gdzie mozna zostawic niechciane dziecko. wbrew
              dramatycznym wolaniom takie przypadki nie sa czeste. pozdrawiam black

Co ja proponuję ;-)
              -Zmianę poziomu życia w Polsce, tak aby każdego było stać na antykoncepcję i
              dobrego lekarza.
              -Lepszy poziom kształcenia. Obycie ludzi. Wiara w siebie. Jest to niestety
              powiązane na szerszą skalę z poziomem życia.
              -Zmianę prawa, tak aby kobiety bite, czy maltretowane psychicznie miały jak i
              gdzie odejść+Opieka psychologa. I to wszystko nie w teori jak jest teraz lecz W
              PRAKTYCE.

A tak na dzisiaj, to:
              -RESPEKTOWANIE prawa, które już jest przez lekarzy.
              zacząć od podstaw -WIEDZA-INFORMACJA! - nie są to aż tak wielkie koszty. Trzeba
              tylko skończyć spory i chcieć coś zrobić.

• ja_aska Re: NIE KLER A CIEMNOTA 22.02.05, 07:58
                Beata zapomniałaś dodać, że szpirtale nadal odmawiają aborcji nawet w tych
                szczególnych, jednostkowych przyoadkach.
                PS samodzielny_ mogący istnieć poza org matki, już wyjaśniałam
                PS2 - wyszłam na diabła, szatana, antychrysta? cool. wszystko lepsze od ciebie
                0rh+
                • blackexit Re: NIE KLER A CIEMNOTA 22.02.05, 10:28
                  ja_aska napisała:

> PS samodzielny_ mogący istnieć poza org matki, już wyjaśniałam

twoim zdaniem jakie ma szanse na przezycie dziecko w 13 tyg cozy? jestes
                  zupelnym niedoukiem a tak tu pomstujesz na ciemnote. no jednoczesniemowisz zyje
                  to samodzielny samodzielny to ktory moze zyc bez matki. mowilem citez ze
                  niekrtrrze dzieci sie rodza i nigdy nie ebda mogly zyc bez opieki innych to
                  coone nie zyja?

> PS2 - wyszłam na diabła, szatana, antychrysta? cool. wszystko lepsze od ciebie
                  > 0rh+

nigdy do ciebie nie mowielme ze jestes diabel szatan itd. nie sadze zeby on
                  przyjmowal postac ludzka moze kogos kusic albo opanowac calkowicie jak moizm
                  zdaniem bylo z niektorymi w czasie wojny np. ty jestes normalna dobra dziewczyna
                  tylko malo rozgarnieta. zbyt zacietrzewiona ideologia lewicowaci.
                  pozdrawiam black
                  • ja_aska Re: NIE KLER A CIEMNOTA 22.02.05, 11:18
                    bleki ty jestes chyba nie douczony. w sumie przez kilka lat po porodzie nie
                    jesteśmy samodzielni. zrozum szerszy aspekt a nie dosłowność. kandydat na
                    dziecko (połączenie dwóch komórek) nie jestb dzieckiem. pigułki wczesnoporonne
                    nie zabijają dzieci tylko przerywają proces.
                    PS od różnych zabobonów wyzwał mnie ten od krwiodawstwa.
                    • blackexit Re: NIE KLER A CIEMNOTA 22.02.05, 13:11
                      ja_aska napisała:

> bleki ty jestes chyba nie douczony. w sumie przez kilka lat po porodzie nie
                      > jesteśmy samodzielni.

wlasnie to mam na mysli to jak mozna postawic to jako objaw zycia i bycia
                      czlowiekiem?

>zrozum szerszy aspekt a nie dosłowność.

no mowimy o konkretnych praktycznych sprawch jaki szerszy aspek albo 12 tyg albo
                      1 dzien? co mozna tu szerzej?

kandydat na
                      > dziecko (połączenie dwóch komórek) nie jestb dzieckiem.

od pierwszych sekund to juz nie sa dwie komorki namnazaja sie milionami na
                      dzien. popatrz na zdjecia dziecka kilutygodnowego i powied zmi co ci to przypomina.

pigułki wczesnoporonne
                      > nie zabijają dzieci tylko przerywają proces.

to calkiem jak strzelenie dziecku w potylice tez przerywa sie proces bo przeciez
                      nie zabija.
                      pozdrawiam black
                    • 0rhplus Re: NIE KLER A CIEMNOTA 22.02.05, 16:14
                      ja_aska napisała:

> PS od różnych zabobonów wyzwał mnie ten od krwiodawstwa.

Nie przypominam sobie takowych zwrotów.
                      Jako katolik traktuję Cię jako przykład "czarnej owcy", którą należałoby
                      nawrócić.
                      • Gość: Maniek Re: NIE KLER A CIEMNOTA IP: *.gorzow.mm.pl 24.02.05, 18:02
                        Święte słowa
              • blackexit Re: NIE KLER A CIEMNOTA 22.02.05, 10:24

>
                > Mało wiesz jak widzę. Wiedza jest nikła.

chetnie dowiem sie wiecej.

> Przejdź się do czytelni, poczytaj pisma dla nastolatków, zobacz o co pytają w
                > listach itp.

:) moja kolezanka napisala o tym prace magisterska. sexualne problemy mlodzezy w
                gazetach dla anmstolatkow czy jaos tak. bardzo ciekaw lektura. gbyby nie to ze
                2/3 pracy to metodologia po pan promotora szczegolnie kocha metodologie. listy
                listami wiadomo z enastolatki pytaja i nie musza wiedziec wszystkiego. a co
                widzisz kilka stroniczek wczesniej i pozniej. nie tylko dokladne pouczenia ale
                np porady dla 12 latki: "jak jak ubrac sie na pierwsza randke? tak zeby sie
                latwo rozebrac"

> Polska to głównie wieś, małe miasteczka.

:) podoba mi sie. tam tez jest najwieksze zdzicienie obyczajow. przez kilka lat
                bylem stalym bywalcem wiejskichdyskotek po ktorych stweierdzilem ze absolutnie
                nie mamy prawa mowic o jakims zdziczeniu czy braku moralnosci na zachodzie.

> Polsce chodzą głodne to nie proponuj matce prezerwatywy w kiosku.

hejesli ta matka ma dziecko to chyba wie sad sie wzielo.

> Wiesz że co niektórzy macho zabraniają żonie antykoncepcji, wydaje im się,ze
                > wtedy będzie bardziej wierna.

no to co proponujesz antykoncepcja przymusowa?

> Skoro nastolatki z wykształconych rodzin, gdzie o książkę łatwo i do
                ginekologa blisko, zaliczają wpadki, to co mówić o reszcie kraju.

wpadki byly i beda nie am takiego kraju na swiecie gdzie nie ma. winna jest
                glupota i rozwiazlosc. w usa gdzie jest mega dostepnosc srodkow i edukacji
                sexulanej i piniedzy sa 2 mln aborcji rocznie. to sa wlasnie wpadki.
                jesli znaja sie na kalendarzu to sa wystarczajaco rozgarniete.
                >
                > Oj, facet, facet. Aby tę metodę stosować nie wystarczy znać się na kalendarzu
                > ściennym ;-).

> -Zmianę prawa, tak aby kobiety bite, czy maltretowane psychicznie miały jak i
                > gdzie odejść+Opieka psychologa. I to wszystko nie w teori jak jest teraz lecz
                W PRAKTYCE.

no jesli jest w teorii to nie trzeba zmieniac prawa. to kwestia mentalnosci jak
                z ta kobieta coc hcielija zgwalcic a sliniacy sie policjant mowi po cos tam
                chodzila.

>Trzeba tylko skończyć spory i chcieć coś zrobić.

amen. pozdrawiam black
                • Gość: e.beata Re: NIE KLER A CIEMNOTA IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.05, 23:37
                  Asiu nie zapomniałam ;-) Napisąłm przecież:
                  "A tak na dzisiaj, to:
                  -RESPEKTOWANIE prawa, które już jest przez lekarzy.
                  zacząć od podstaw -WIEDZA-INFORMACJA! - nie są to aż tak wielkie koszty. Trzeba

Lekarze którzy nie wywiązali się z obowiązku, powinni ponosić surowe kary.
                  Niestety niedoczekanie, póki co. Czują się bezkarni. Nawet gdy sami nie chciali
                  wykonać zgodnego z prawem zabiegu, czy badań, powinni odesłać kobietę do innego
                  lekarza. Poza tym ja osobiście jestem zdania, że lekarz w pracy ma wykonywać
                  swoje psie obowiązki. Religię i mentalność niech zostawi za drzwiami, albo w
                  prywatnym gabinecie. Lekarz ma służyć pacjentowi!!!!!

Blackexit
                  Please..... jako rado byłeś jakoś bardziej pojętny.
                  Sam sobie zaprzeczasz w ostatnim poście. Nie chce mi się dalej tego ciągnąć,
                  widzę, że w dużej części mamy zbieżne poglądy, wystarczy tylko że wyjdziesz
                  trochę poza szumne hasła i pokłonisz się nad szarą rzeczywistością.

> > Mało wiesz jak widzę. Wiedza jest nikła.
                  > chetnie dowiem sie wiecej.

To dobrze, że jesteś żądny wiedzy ;-) Wiedza to podstawa.

> > Polsce chodzą głodne to nie proponuj matce prezerwatywy w kiosku.
                  > hejesli ta matka ma dziecko to chyba wie sad sie wzielo.

To nie jest śmieszne. Mniej arogancji. Ta matka dobrze wie skąd sie biorą
                  dzieci. Tylko ją na gumkę nie stać.
                  Poza tym dlaczego w tym kraju, wciąż pokutuje zacofanie w rozróżnianiu płci w
                  przypadku antykoncepcji.
                  Ciąża to ciągle wina kobiet - ONE się nie zabezpieczyły. A tatuś co? Tak
                  ograniczeni są mężczyźni, że w tych sprawach nie można na nich polegać? Nie
                  dadzą sobie rady? Zdobywcy za 2 grosze? Dlaczego ciągle tak mało mówi się o
                  ojcach? Gdyby byli bardziej odpowiedzialni, to i podziemi aborcyjne byłoby
                  mniejsze.

> no jesli jest w teorii to nie trzeba zmieniac prawa. to kwestia mentalnosci
                  jak

Jednak trzeba prawo zmienić. Trąbi się o tym ostatnio tyle. A potem jak już
                  będzie dobre prawo trzeba je wprowadzić w życie. Tylko tyle. W Polsce aż tyle.

• blackexit Re: NIE KLER A CIEMNOTA 23.02.05, 13:55

> Blackexit
                    > Please..... jako rado byłeś jakoś bardziej pojętny.

no on byl mlodszy sprawniejszy itd.

> >
                    > widzę, że w dużej części mamy zbieżne poglądy,

no wlansie z toba to milo podyskutowac.

> Poza tym dlaczego w tym kraju, wciąż pokutuje zacofanie w rozróżnianiu płci w
                    > przypadku antykoncepcji.
                    > Ciąża to ciągle wina kobiet - ONE się nie zabezpieczyły. A tatuś co?

mas zracje jak najbardziej.
                    pozdrawiam black
    • Gość: czarna owca Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: 80.51.169.* 23.02.05, 01:37
      dla blackexit'a i innych :-)
      www.aborcja.go.pl/
      • ja_aska Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 23.02.05, 08:35
        właśnie bleki (nawiązując do owcy i beaty) człowiek powstaje z zarodka ale
        zarodek nim nie jest. nawet kk nie chce pobłogosławić niewykształconych,
        martwych płodów. bo nie uważa je za ludzi. prawo (wybiórczo) tak samo: za
        zabicie kobiety w wysokiej ciąży odpowiada się jak za jedną osobę.
        • Gość: e.beata Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.05, 10:10
          Sorry Aśka że się wtrącę, myślę że dyskusji czy zarodek jest człowiekiem nie ma
          co ciągnąć. Sprawa jest nierozwiązywalna. To tak jak dyskusja czy jest Bóg, czy
          Go nie ma.
          W każdym razie w kwestii płodu, też mnie wkurza pogląd kościoła.
          chrońmy życie, chrońmy, bo to człowiek - z jednej strony, a z drugiej niby
          człowiek lecz nie całkiem. Chrzest, pochówek itp.
          • ja_aska Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 23.02.05, 10:39
            wtącaj się, wtrącaj:)
            do kitu jest ta "lipna" moralność prawodawców. w przypadku aborcji jest już
            dziecko a w przypadku zaawansowanej ciąży nie.
            • blackexit Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 23.02.05, 22:08
              ja_aska napisała:

> do kitu jest ta "lipna" moralność prawodawców. w przypadku aborcji jest już
              > dziecko a w przypadku zaawansowanej ciąży nie.

to mzoe lepiej domagac sie mziany prawa w wypadku zaawansowanej ciazy nie w
              wypadku aborcji? pozdrawiam black?
              • ja_aska Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 24.02.05, 07:53
                a może lepiej w tych obu przypadkach?
            • Gość: Olympus Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: *.gorzow.mm.pl 25.02.05, 08:44
              Pełna zgoda!
          • Gość: Maniek Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: *.gorzow.mm.pl 24.02.05, 18:02
            Jeśli watpisz w istninie Boga, to po co zabierasz głos w tej dyskusji?
        • blackexit Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 23.02.05, 13:53
          ja_aska napisała:

> właśnie bleki (nawiązując do owcy i beaty) człowiek powstaje z zarodka ale
          > zarodek nim nie jest. nawet kk nie chce pobłogosławić niewykształconych,
          > martwych płodów. bo nie uważa je za ludzi. prawo (wybiórczo) tak samo: za
          > zabicie kobiety w wysokiej ciąży odpowiada się jak za jedną osobę.

tyle ze za abnorcje tez sie odpowiada. przypominam ze trybunal konstytucyjny
          jesli po prawie mowa stwierdzil ze aborcja uderza w podtsawowe prawo czlowieka
          do zycia. rozumiem ze podkreslasz niewyrazistosc i cigliwosc sformulowan i
          progow czasowych. i wlasnie o to mi chodzi nikt nie ma pojecia kiedy jest
          czlowiek a kiedy jeszce nie. dlatego chroni sie to z zasady. pozdrawiam black
          • Gość: Maniek Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: *.gorzow.mm.pl 24.02.05, 18:01
            Bardzo smieszne
    • blackexit o czym mowimy 23.02.05, 14:02
      nie chcialem linkow i wklejanek bo siec jest zawalna materialami ale skoro owca
      cos zapodala to niechi mi bedzie wolno. nizej fotki dziecka i sprawy po aborcji
      (wazliwych prosze o nieogladanie)

www.hli.org.pl/pl/obr_zycia/wodzpocz/images1.htm
      www.hli.org.pl/pl/obr_zycia/aborcja/aborcja2.html
      pozdrawiam black
      • ja_aska kłamstwo 23.02.05, 14:42
        bleki jak zwykle działasz w takich sprawacjh jak członek lpru- bez próby
        sprawdzenia wiarygodności. niemy krzyk był "modny" jak byłam nastolatką (dosyć
        dawno). sprawdź metody a potem klikaj.
        dfla mnie (i wielu innych) zarodek to nie człowiek. ot i wsio.
        • blackexit Re: kłamstwo 23.02.05, 22:07
          ja_aska napisała:

> bleki jak zwykle działasz w takich sprawacjh jak członek lpru- bez próby
          > sprawdzenia wiarygodności. niemy krzyk był "modny" jak byłam nastolatką
          (dosyć
          > dawno). sprawdź metody a potem klikaj.

i co obejrzalas ten filmik? dlaczego zarzucasz mi w tytule kmastwo a w tekkscie
          nie ma nic na czym ma klamstwo polegac i jaka jest prawda najswietsza?

> dfla mnie (i wielu innych) zarodek to nie człowiek. ot i wsio.

tyle tylo z enie umiesz rozsadnie pwoiedziec co to takiego zarodek oraz kiedy
          zarodek zmienia sie w czlowieka. pozdrawiam black
          • ja_aska Re: kłamstwo 24.02.05, 07:54
            kłamstewm jest twoja manipulacja co do metod aborcji. na zdjęciach są dawne
            metody, obeznie nie stosowane.
            liczę tak jak biolodzy, od 12 tygodnia.
            • 0rhplus Re: kłamstwo 24.02.05, 08:08
              ja_aska napisała:

> liczę tak jak biolodzy, od 12 tygodnia.

No proszę, liczyć potrafi...
              A blondynka.
              • ja_aska Re: kłamstwo 24.02.05, 08:30
                w końcu jesteś katolik- powinieneś wiedzieć, że cuda się zdarzają.
                • 0rhplus Re: kłamstwo 24.02.05, 08:36
                  ja_aska napisała:

> powinieneś wiedzieć, że cuda się zdarzają.

Owszem sie zdarzają, ale nie blondynkom.
                  Wy miewacie "kaprysy"...
            • blackexit Re: kłamstwo 24.02.05, 09:29
              ja_aska napisała:

> kłamstewm jest twoja manipulacja co do metod aborcji. na zdjęciach są dawne
              > metody, obeznie nie stosowane.

a tego nei wiedzialem. mysalem ze skrobanke czyli rozerwanie plodu narzedziami
              chirurgicznymi stosuje sie nadal. chwetnie dowiem sie jakie metody sa stosowane
              obecnie i poznam zdjecia. pierwszy link nie mowi nic o metodach pokazuje jedynie
              jak wyglada to cos co nazywasz zygota a ostatnio zmienilas na zarodek. ma to np
              rece nogi i glowe.

> liczę tak jak biolodzy, od 12 tygodnia.

to ciekawe bo czarna owca podaje ze biolodzy licza od 8 tyg. niedawno
              tweirdzilas ze decyduje samodzielnosc. powiedz mi zatem moja droga co to jest
              aborcja w 13 tyg? pozdrawiam black
              • ja_aska Re: kłamstwo 24.02.05, 11:13
                łyżeczkowanie. reszta nieaktualna. popytaj zamiast dawać link.
                zygota - stadium początkowe,
                zarodek do 12 tyg.
                płód - po
                13 tydz. zależy od okoliczności np zdfrowie i bezpieczeństwo życia kobiety.
                • blackexit Re: kłamstwo 24.02.05, 13:55
                  ja_aska napisała:

> łyżeczkowanie. reszta nieaktualna. popytaj zamiast dawać link.

no pytam pytam. opowiedz mi cos o tym lyzeczkowaniu jak to wyglada technicznie?

> zygota - stadium początkowe,

i jak ci sie ta zygota z fotografi podoba i co ci przypomina?

> zarodek do 12 tyg.

na jakiej podstawie tak twierddzisz pytam sie juz setny raz.

> 13 tydz. zależy od okoliczności np zdfrowie i bezpieczeństwo życia kobiety.

a np widzi mi sie. jakbys nazwala taka aborcje? w rosji mozna np w 20 tyg.
                  pozdrawiam black
                  • ja_aska Re: kłamstwo 24.02.05, 14:20
                    sam twierdzisz, że rosja to nie cywilizacja.
                    niestety bardziej "ludzko" wyglądają uszkodzone (genetycznie) płody na Unii
                    Lubelskiej (szpital) więc to nie argument.
                    jak sama nazwa wskazuje.
                    niedlugo będziesz się upierał, że przy ciązy pozamacicznej też życie matki nie
                    jest ważne, w końcu ciąza to ciąza
                    • blackexit Re: kłamstwo 25.02.05, 15:40
                      ja_aska napisała:

> sam twierdzisz, że rosja to nie cywilizacja.

nie odpowiedzials na zadne mojepytabnie ponawiam zatem:

> łyżeczkowanie. reszta nieaktualna. popytaj zamiast dawać link.

no pytam pytam. opowiedz mi cos o tym lyzeczkowaniu jak to wyglada technicznie?

> zygota - stadium początkowe,

i jak ci sie ta zygota z fotografi podoba i co ci przypomina?

> zarodek do 12 tyg.

na jakiej podstawie tak twierddzisz pytam sie juz setny raz.

> 13 tydz. zależy od okoliczności np zdfrowie i bezpieczeństwo życia kobiety.

a np widzi mi sie. jakbys nazwala taka aborcje? w rosji mozna np w 20 tyg.
                      pozdrawiam black
                      • ja_aska Re: kłamstwo 28.02.05, 10:58
                        -wygląda jak usuwanie migdałków.
                        -zarodek pandy (identyczny).
                        -to co się dzieje w rosji jest dla ciebie argumentem? a w chinach dziewczynki
                        się wyrzuca. więc aborcja lepsza.
                        • blackexit Re: kłamstwo 28.02.05, 18:07
                          ja_aska napisała:

> -wygląda jak usuwanie migdałków.

czyli jak powiedz cos blizej technicznie jak wyglada.

> -zarodek pandy (identyczny).

zarodek ludzki myli ci sie z panda w zasadzie nie wiesz co nosisz czy pande czy
                          czlowieka. a po 12 tyg juz ci sie ne myli czy jeszce tak? no i w czym jest to
                          podobne do pandy.

> -to co się dzieje w rosji jest dla ciebie argumentem? a w chinach dziewczynki
                          > się wyrzuca. więc aborcja lepsza.

no mysalme ze dla ciebie rosja ine dosc ze mocno socjalistyczna to jeszce w
                          sprawach aborcji stoi na czele swiatlych przemian. co do mordowania dzieci w
                          chinach to dokladnie to samo tyle ze tam aborcje przeprowadza sie trroszke
                          pozniej. tez bardzo to postepowe i myslalem ze ci sis spodoba. male dziewczynki
                          sa takie podobne do panndy i takie niesamodzielne. pozwolmy jednak ich rodzicom
                          byc wolnymi i nie ulegajmy cienogrodowi. pozdrawiam black
                  • Gość: czarna owca Re: kłamstwo IP: 80.51.169.* 25.02.05, 00:14
                    Po 12 tyg. usunięcie ciązy staje się niebezpieczne dla życia kobiety za względu
                    na wystąpienie silnego szoku hormonalnego (łożysko jest mocno rozwinięte, samo
                    intensywnie wydziela hormony). Z tego powodu przede wszystkim nie usuwa się
                    ciąży po 12 tyg. Także ze względów etycznych - ponieważ płód jest już miniaturą
                    osobników dorosłych swojego gatunku, ma cechy gatunkowe (które nie są jeszcze
                    rozwinięte u zarodka - mam na mysli że zarodek królika, ptaka czy ludzki
                    wyglądają bardzo podobnie) Jeżeli znów zamierzasz się czepiać terminologii
                    medycznej (gdzie w 8 tyg. jest jeszcze zarodek, a w 12 mówi się o płodzie)to
                    proponuję żebyś zamiast siedzieć na forum stworzył i skonkretyzował istniejące
                    nazewnictwo medyczne jak również może stworzysz jakieś opracowanie na temat
                    ciąży, bo nie wiem, czy to ja jestem niedouczona czy jednak Ty? Czy może wiedza
                    na ten temat zmienia się tak błyskawicznie, ze ja już nie nadążąm, a może ciąża
                    przebiega już inaczej niż 10 lat temu? Polecam taką podstawowa lit. z zakresu
                    liceum: "Biologia" A. Ville'go - tam znajdziesz wystarczającą ilość informacji
                    oraz zdjęcia i ilustracje, zeby zrozumieć pojęcia jakimi operuję (i Aśka).
                    • blackexit Re: kłamstwo 25.02.05, 15:44

> Po 12 tyg. usunięcie ciązy staje się niebezpieczne dla życia kobiety za względu
                      >
                      > na wystąpienie silnego szoku hormonalnego (łożysko jest mocno rozwinięte, samo
                      > intensywnie wydziela hormony). Z tego powodu przede wszystkim nie usuwa się
                      > ciąży po 12 tyg.

rozumiem ze w 11 tyg takiego ryzyka nie ma.

Także ze względów etycznych - ponieważ płód jest już miniaturą
                      >
                      > osobników dorosłych swojego gatunku, ma cechy gatunkowe (które nie są jeszcze
                      > rozwinięte u zarodka - mam na mysli że zarodek królika, ptaka czy ludzki
                      > wyglądają bardzo podobnie)

no no. wzgledy etyczne powiedz cos o tym wiecej. blokada mowisz jest
                      podobiensgtwo do jednostki ludzkiej nie do krolka np. bez tego podobienstwa
                      mozna by sie pomylic i pomyslec ze jednak urodzi krolika. popatrz na zdjecia z 8
                      tyg. przyopomina ci to krolika kurczaka czy moze czlowieka?

Polecam taką podstawowa lit. z zakresu
                      > liceum: "Biologia" A. Ville'go - tam znajdziesz wystarczającą ilość informacji
                      > oraz zdjęcia i ilustracje, zeby zrozumieć pojęcia jakimi operuję (i Aśka).

wszystko fajnie bilogia jest pikekna bioologie lubie i znam. mowimy jednak o
                      ludziach ciesze sie ze chociaz przestalyscie nazywac cos co jeszce sie nie
                      urodzilo zygota. moj may sukces. pozdrawiam black
                      • Gość: czarna owca Re: kłamstwo IP: 80.51.169.* 25.02.05, 21:14
                        Widzę, że dalej nie czytasz uważnie... I nie masz żadnego sukcesu, niestety.
                        To ja odnosze wrażenie że zaczyna Ci już brakować argumentów, nawet na zwykły
                        sprzeciw. Powinnam się zacząć cieszyć??
                        • blackexit Re: kłamstwo 25.02.05, 21:55

> Widzę, że dalej nie czytasz uważnie... I nie masz żadnego sukcesu, niestety.
                          > To ja odnosze wrażenie że zaczyna Ci już brakować argumentów, nawet na zwykły
                          > sprzeciw. Powinnam się zacząć cieszyć??

mozesz zaczac sie martwic. musalbym miec przeciwko czemu sie sprzeciwiac. sama
                          piszesz ze nieetyczne jest przeprowadzanie aborcji po 12 tyg bo zbyt rozni sie
                          ono od krolika. moim zdaniem roznica rowniez w 11 i 10 tyg jest znaczna. nie
                          wiem ktory podrecznik bilogi ci zaproponowac. rozumiem twoj post jako
                          wywieszenie bialej flagi. a po prawdzie to oboje na tyle mocno stoimi na swoich
                          stanowiskach ze chyba nie ma tu pola kompromisu niemniej milo sobie
                          podyskutowac. pozdrawiam black
                  • Gość: Bigmac Re: kłamstwo IP: *.gorzow.mm.pl 25.02.05, 08:42
                    Rosja? też mi standard!
                  • Gość: Sonya Re: kłamstwo IP: *.gorzow.mm.pl 25.02.05, 08:46
                    Czy Blackexit jest bezrobotny i siedzi całymi dnia przed kompem? Sądząc po
                    forum tak
                    • blackexit Re: kłamstwo 25.02.05, 15:46
                      Gość portalu: Sonya napisał(a):

> Czy Blackexit jest bezrobotny i siedzi całymi dnia przed kompem? Sądząc po
                      > forum tak

dzieki z amerytoryczna wypowiedz. gdybym nic nie pisal byloby ok i bylbym bardzo
                      [racowity. zwroc uwage ze moja liczba wpisow e tym watku jest bardzo bliska do
                      liczby wpisow z asi. pozdrawiam black
                      • Gość: Sonya Re: kłamstwo IP: *.gorzow.mm.pl 27.02.05, 16:36
                        Po uważnej lekturze Twoich postów dochodzę do wniosku że masz wiele wspólnego
                        Blackexicie z redaktorem G. z "Gazety" (może to nawet ta sama osoba?). Obaj
                        piszecie z jednakową żółcią godną neofity.
                        • blackexit Re: kłamstwo 27.02.05, 17:17
                          Gość portalu: Sonya napisał(a):

> Po uważnej lekturze Twoich postów dochodzę do wniosku że masz wiele wspólnego
                          > Blackexicie z redaktorem G. z "Gazety" (może to nawet ta sama osoba?). Obaj
                          > piszecie z jednakową żółcią godną neofity.

panem gorka? pozdrawiam black.
          • Gość: Maniek Re: kłamstwo IP: *.gorzow.mm.pl 24.02.05, 18:00
            To ciekawe
      • Gość: Ewa83 Re: o czym mowimy IP: *.gorzow.mm.pl 25.02.05, 08:44
        I co z tych zdjęć wynika?
        • blackexit Re: o czym mowimy 25.02.05, 15:48
          Gość portalu: Ewa83 napisał(a):

> I co z tych zdjęć wynika?

z ktorych? z tych co ja zapodalem? dla mnie wynika, z emamy do czynienia z
          zabijaniem istoty ludzkiej. pozdrawiamm black
          • ja_aska Re: o czym mowimy 28.02.05, 11:00
            wyniki cobosu pokazują z czego wynika strach przed refendum.
            • blackexit Re: o czym mowimy 28.02.05, 18:09
              ja_aska napisała:

> wyniki cobosu pokazują z czego wynika strach przed refendum.

jakiez tro wyniki zapodaj w calosci. strach oprzed referendum o ile mozna mowic
              o strachu wynika z tego ze jesli zaczniemy sobie poddawac pod glosowanie
              wiekszosci takie rzeczy to ronie dobrze mzoemmy sobie poddac pod glosowanie
              zakaz chodzenia zydow bez znaku na rekawie albo kastracje gayow. w obu
              wypadkach wygrana morowana. pozdrawiam black
    • Gość: Gabi Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie IP: *.chello.pl 28.02.05, 18:16
      Nikt z nas nie ma prawa mówić żle na temat tego co się stało.Nie popieram tego
      co ona zrobila,ale to zostawiam jej i jak dalej będzie z tym żyć.
      • ja_aska Re: Noworodek na śmietniku na Niebuszewie 07.03.05, 13:45
        bleki przestań ciągle tych Zydów dawać za przykłądi wycierać sobie nimi gęby.
        mnie tyowja wiara kompletnie nie obchodzi i w twoje postępowanie nie mam
        zamiaru ingerować. ty w moje też przestań.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka