Dodaj do ulubionych

ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji miej...

IP: *.client.comcast.net 17.02.05, 02:17
bilet powinien byc jeden, jednorazowy, i kosztowc 50 gr. nie dajcie sie
ludzie, ten bydlecy system istnieje tylko w polsce. przejazd komunikacja
miejska za granica kosztuje 1/1000 miesiecznej minimalnej pensji. i sa tylko
dwa rodzaje biletow w godzinach i po godzinie szczytu roznica 25% w cenie. nie
dajcie sie gnebic polacy tej komunistycznej ubeckiej bandzie. nie wierzcie ze
to kapitalizm. kapitalizm ma sie dobrze na zachodzie, to co jest w polsce to
skorumpowany bydlecy rezim komunistycznej biurokracji. rozpie..c to w jasna
cholere, bo w innym razie bedziecie bardziej zniewoleni niz za komuny.
Obserwuj wątek
    • Gość: edek Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 03:20
      Kurde, w Paryżu za 1,20 euro przejedziesz całe miasto, może jezdzic cały dzień
      dopóki nie wyjdziesz przez bramki, a w naszym mieście możesz zafundować sobie 20
      minutową podróż pośpiesznym z Dąbia do pl.Rodła - rewelacja!!!
      • ja_aska Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi 17.02.05, 08:01
        1 euro to cztery zł nadal, tak?
        • Gość: mirek Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 09:14
          dopóki ZDiTM będzie ustawiał przetargi tak aby mogły startować tylko trzy
          firmy, które dawno już podzieliły szczeciński rynek , to bedziemy mieli stały
          wzrost cen za bilety. Zawsze zastanawia mnie fakt jak mały przewoźnik bez
          dotacji może wozić pasażerów taniej od dużej firmy przewozowej. Przecież nawet
          słaby student ekonomii stwierdzu, że jednostkowe koszty są niższe w dużej
          firmie niż małej, a ZDiTM daje ok. 20% dotacji do biletów.
          • maciej.popielarz Małe firmy bez szans? 17.02.05, 23:00
            I tutaj Mirku poruszyłeś bardzo istotną sprawę. Sam się dziwiłem przy ostatnim przetargu, że nie dopuszcza się do niego małych firm. Przecież firmy takowe posiadające po kilka autobusów mogły by bez problemu obsługiwać np. po jednej linii.

I nie jest to kwestia ekonomii tylko.... stołków :(
      • Gość: krakus 1,40E anie 1,20E IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 18.02.05, 11:32
        ale jak kupisz tzw. "karnet" (czyli 10 biletow jednorazowych za 10,50) to
        wychodzi duzo taniej. w dodatku na taki bilet - niby jednorazowy - mozna
        wchodzic przez bramki jeszcze przez godzine od pierwszego skasowania..
    • Gość: Ala Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi IP: *.u.mcnet.pl 17.02.05, 09:46
      To już szczyt wszystkiego. Bilety autobusowe w Szczecinie i tak są już chyba
      najdroższe w Polsce. Nawet w Warszawie, gdzie ludzi mających pracę jest
      nieporównywalnie więcej, a i pensje zupełnie inne, bilety są o wiele tańsze.
      Przykładowo z Tarchomina, położonego nieco dalej niż w Szczecinie Słoneczne od
      Centrum miasta, dojazd do centrum autobusami pospiesznymi i ekspresowymi
      kosztuje 2,40 zł, w Szczecinie chyba około 5. Bilet imienny na wszystkie linie
      66 zł, w Szczecinie ponad 100. ZDM niech szuka kasy na swoje premie gdzie
      indziej, a nie w naszych kieszeniach. To miasto schodzi na psy, a ich
      interesują tylko własne tyłki. Tymczasem jeśli ktoś chce normalnie żyć musi
      wyjechać, bo koszty utrzymania stale rosną, a pensje są w porównaniu do nich
      śmieszne. Niedługo zostaną tu tylko emeryci, a i to pod warunkiem że będzie ich
      stać na bilety autobusowe. Pogratulować pomysłów na uzdrowienie sytuacji w
      mieście.
      • Gość: dziuwa Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi IP: *.iscnet.pl 17.02.05, 10:08
        Szczecin jest tak biedny (A MOŻE TAK DOBRZE FUNKCJONUJE FINANSOWANIE
        KOMUNIKACJI)że miasto dotuje komunikacje TYLKO! około 20%,porównaj dotacje w
        Warszawie i dopiero pisz jak tam tanio się jeżdzi
      • Gość: KnR Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi IP: *.pl / *.atrax.pl 17.02.05, 11:55
        Wystarczy mi to, ze w Wawie kupilem ulgowa dobowke za 3,60 a u nas kosztuje
        4,75 !!! I gdzie tu logika ?? Niby Wawa duze miasto, drogie, itd., ale jednak..
    • Gość: Jaro Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 17.02.05, 10:24
      Może niech ZDiTM w pierwszej kolejności zadba o punktualność na zarządzanych
      przez siebie liniach (zwłaszcza linia ósemki się kłania) i o ogólne
      podniesienie jakości usług (tępienie chamstwa wśród kierowców/motorniczych), a
      potem dopiero proponuje podwyżki?
      • Gość: zolza Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi IP: *.farmacol.com.pl / *.farmacol.com.pl 17.02.05, 13:43
        masz rację, od siebie mogę dodać, że podczas pojawiających się nieustannie
        awarii mam małe szanse dostać się do pracy lub z niej wrócić (trasa Pomorzany-
        Golęcin), komunikacja zastępcza jeśli w ogóle kursuje, kończy się kilka
        przystanków przed moją firmą, w ubiegłym tygodniu miałam watpliwą przyjemność
        spacerowania trzykrotnie do pracy, z mocnym postanowieniem, że pierniczę, wcalę
        nie będę płacić za bilety;)
    • Gość: wkurzony Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 11:07
      Slusznie tylko podwyzki rozwiaza problem przewozow.Juz w tej chwili jezdza
      glownie ci ktorzy maja przejazdy bezplatne oraz ci ktorzy maja prace i
      place.Reszta korzysta z wlasnych butow.
      Przed laty bylo hucznie o wydluzeniu przystankow na np.Krzywoustego.Niedlugo
      tramwaje, autobusy beda mogly 2 x otworzyc drzwi na koncowych.Pospolity
      Szczecinianin po prostu juz don nie wsiadzie.
    • Gość: J-23 Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi IP: 217.96.3.* 17.02.05, 11:43
      Jeszcze trochę i taniej będzie samochodem doejżdżać, zwłaszcza jesli ktoś
      powiedzmy ma przerobiony zbiornik na gaz :). Wtedy ZDiTM upadnie i będziemy
      mieli wszyscy święty spokój ;-)
    • Gość: aga Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi IP: 195.116.25.* 17.02.05, 11:53
      Nie będę już jeździć autobusami i tramwajami, niech panowie i panie z ZDiTM
      wożą się sami
      • Gość: Ferdek.K. Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi IP: *.pomorzany.v.pl 17.02.05, 13:18
        W zditm potrzebują przecież pieniążki na nagrody (pracownik roku itp.)dla
        lojalnych uezędniczyn pana Misia.
    • Gość: puszkin Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi IP: *.teleton.pl 17.02.05, 13:48
      witam uważam również, żę należy udoskonalić kontrolę biletów.jeźdzę często po
      mieście środkami komunikacji miejskiej i często widzę , jak osoby kontrolujące
      odpuszczają jednym osobom a innym wystawiają mandaty.
    • Gość: pasażer Dziadostwo!!!!!!!! IP: *.wi.tuniv.szczecin.pl 17.02.05, 15:33
      Narozrabiali z przetargiem, a teraz my mamy płacić! I tak bilety mamy jedne z
      najdroższych w kraju!!!
      • Gość: Logan Re: Dziadostwo!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 15:47
        Beton!!!Mamy w Szczecinie najdroższe bilety komunikacyjne w Polsce i najstarszy
        tabor autobusowy ze wszystkich większych miast.I mamy jeszcze do tych
        syfiastych autobusow i tramwajow dopłacać?Ciekawe do czyjej kieszeni wędroje
        spora czesc tych pieniążków?!
    • Gość: radziu Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi IP: 83.168.104.* 17.02.05, 18:04
      Dlaczego w Warszawie na linie zwykle ,ekspresowe,pospieszne metro istnieje
      jedna taryfa tak samo w Krakowie na szybki tramwaj rownierz nie placi sie
      podwojnie a w Szczecinie linie pospieszne stanowiace jedyna mozliwosc wmiare
      szybkiego dodjazdu z prawobrzeza do centrum sa dwukrotnie
      drozsze.......?????????
      • Gość: dziuwa Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi IP: *.iscnet.pl 17.02.05, 23:10
        Jeszcze raz podkreślam "Miasto" dopłaca do komunikacji niecałe 20% wszystkich
        kosztów ( ile dopłaca Wa-wa można sprawdzić na ich stronach)więc z czego kupić
        nowy tabor jak z biletów nie wystarcza na utrzymanie istniejącego,a gdzie
        remonty torowisk czy sieci- ostatnie awarie pokazują w jakim stanie tabor i
        trakcja.
        Jeżeli nie zmienią się zasady finansowania komunikacji to Szczecin będzie
        wiochą bez tramwaji.
        • Gość: mirek Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 09:49
          popatrz tylko na stan zatrudnienia i wysokość zarobków w poszczególnych
          spółkach. Związki zawodowe za zgodą Jurczyka wywalczyły prawie taki poziom
          świadczeń jaki jest w energetyce. Tylko, że Jurczyk jeździ służbowym samochodem
          z kierowcą, natomiast duża część mieszkańców zmuszona jest do korzystania z
          komunikacji publicznej. To, że w Warszawie są wyższe dotacje to jeden element
          układanki, natomiast mogę pokazać dziesiątki czy setki firm przewożących
          pasażerów do których budżet nie dokłada.
          • Gość: dziuwa Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi IP: *.iscnet.pl 18.02.05, 10:20
            > popatrz tylko na stan zatrudnienia i wysokość zarobków w poszczególnych
            > spółkach.

Zatrudnienie w samym MZK spada od początku transformacji zero przyjęć, dwa duże
            zwolnienia grupowe plus zgony,emerytury, renty- efekt brak możliwości obsady
            stanowisk w razie choroby pracownika.
            Zarobki w MZK nie było podwyżki od 1999r (zaraz ktoś powie że mają prace to
            niech nie nażekają,ale praca oprucz administracji wypada w piątek świątek i
            niedziele).
            Dla porównania w Danii mają najlepszą komunikacje publiczną ale dopłaty sięgają
            od 75% do 85%,nam bardzo daleko do takich standartów-tam bilety tanie,wygoda i
            luksus a u nas rozpadający się ze starości tabor,wypadanie składów z rozkładu,
            awarie i wstrzymania ruchu.
    • Gość: 2012 Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 23:27
      popieram Twój tekst w całości jak cholera. Nazywa się to o czym piszesz
      milczeniem owiec, ale juz niedlugo...
      • Gość: dziuwa Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi IP: *.iscnet.pl 18.02.05, 09:31
        . Nazywa się to o czym piszesz
        > milczeniem owiec, ale juz niedlugo...
        ??????????????????????????????
    • skuter70 Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi 18.02.05, 10:02
      Wlasciwie dziwi mnie polityka wladz miejskich.
      Wydaje mi sie, ze z wielu oczywistych wzgledow miasto powinno zachecac do
      korzystania z transportu publicznego. Podnoszenie cen biletow i ograniczanie
      kursow to raczej krok w przeciwna strone.
    • Gość: nikt Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 11:40
      to prawda, potrafią tylko podwyższać i kasować linie lub kursy, bo to
      najprościej. Pare lat temu zawiesili linie 76 z Kaliny do portu. Tylko na pare
      miesięcy , ale juz nigdy nie wrócila na trase . teraz żeby dojechać do portu
      (pracy) trzeba kupował sieciówke na dwie linie. Kto tu traci oczywiście
      pasażer. A im tylko powyżki w glowach, po co zlecac obcej firmie kontrole
      biletów , ciekawe ile to kosztuje ?
      • ja_aska Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi 18.02.05, 12:01
        to co zrobić?
        • skuter70 Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi 18.02.05, 12:03
          a np wpuscic malych przewoznikow
        • Gość: JZ Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi IP: 217.8.186.* 18.02.05, 12:08
          Oddać transport prywatnym firmom, ale nie jednej a kilku.
          • ja_aska Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi 18.02.05, 12:31
            a co ze spólkami? z ich związkami zawodowymi? z układami zbiorowymi?
            • skuter70 Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi 18.02.05, 12:33
              ja_aska napisała:

> a co ze spólkami? z ich związkami zawodowymi? z układami zbiorowymi?

a co ? spolki pelnia role opieki spolecznej????
              • Gość: Ferdek.K. Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi IP: *.pomorzany.v.pl 18.02.05, 13:11
                Zlikwidować ten sztuczny, rodzinno-znajomkowy twór, jakim jest zditm, część
                ludzi zatrodnić w U.M., a reszte pieniędzy przeznaczyć na potrzeby komunikacji
                w mieście.Może w końcu znajomkowie i rodzinka MISIA wzięłaby sie do robory.
                • ja_aska Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi 18.02.05, 13:31
                  to w takim razie są jeszcze: pkp, górnicy, hutnicy, stoczniowcy itp.
                  do tego coś mi się wydaje, ze to duże przedsiębiorstwa z wieloma miejscami
                  pracy.
                  • skuter70 Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi 18.02.05, 13:34
                    zgadza sie
                    ale to jest akurat watek o komunikacji miejskiej:)
                    • ja_aska Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi 18.02.05, 13:53
                      o przywilejach i wydatkach na nią.
                      niestety komunikację obsługują duże, silne, zatrudniające wielu ludzi firmy.
                      • skuter70 Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi 18.02.05, 13:56

> niestety komunikację obsługują duże, silne, zatrudniające wielu ludzi firmy.

PKS to tez byla duza silna zatrudniajace wielu ludzi firma a moznabylo wpuscic
                        malych przewoznikow
                        • ja_aska Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi 18.02.05, 14:19
                          długie trasy. już widzę te strajki.
                          • albert_c Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi 01.03.05, 16:08
                            jezeli bilet na komunikacje miejska jezt drozszy niz kurs samochodem np. na
                            tarsie lewo-prawobrzeze to wg mnie jest cos jendak mocno nie tak z ta nasza
                            komunikacja.

az takim fachowcem jestem aby moc stwierdzic czy podwyzka jest potrzebna czy
                            nie, ale i bez bycia fachowcem a jedynie odwiedzajac kilka miast w Polsce
                            stwierdzam ze nigdzie nie ma tak drogiej komunikacji dla mieszkancow jak w
                            Szczecinie i nigdzie nie ma tak syfiastego taboru - wiec chyba jednak cos jest
                            mocno nie tak jak trzeba.
                            po 3: proponuje delegacji z zditm i UM i radnym wsiasc o godz. 08.30. do linii
                            61 lub 81 na pl. kosciuszki - tym ktorzy w ogole wsiada osobiscie pogratuluje -
                            mi sie ostatanio nie udalo - zeby bylo zabawniej jechalem odebrac samochod z
                            warsztatu:(

i nie chce mi sie wierzyc ze wszytskie miasta oprocz Szczecina moga miec tansza
                            i lepsza komunikacje miejska, a jednak wszyscy maja...
    • Gość: aleks Re: Na zbity pysk Tarczyńskiego wyrzucić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 14:58
      Jak można trzymać na takim stanowisku taką miernotę. Już raz go wyrzucono i co -
      Jurczyk go ponownie zrobił dyrektorem ZDiTM. Dopóki tacy "fachowcy" będą na
      stanowiskach to jedynym pomysłem na poprawę czegokolwiek będą kolejne podwyżki.
    • Gość: nieznany Re: ZDiTM chce wzrostu cen biletów komunikacji mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 21:27
      Muszą planować zwiększenie cen biletów bo Pawełek ma ochotę na
      zwiększone poobory. Dodastkowo jeszcze kilku kolesiów trzeba zatrudnić.

Dupolizy ze związków zawodowych, jedzą panu T. z ręki więć będą też za
      podniesieniem cen.

Tylko bomba coś tu może poradzić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka