Dodaj do ulubionych

zmiana nazwy ul. Andrzeja Struga ! zaczyna się

IP: *.comnet.krakow.pl 06.04.05, 08:04
ma być przemianowana oczywiście w aleję Jana Pawła II. Moim zdaniem to szczt
chamstwa, arogancji i ciemnoty. Rozumiem , gdyby chodziło o ul. Południową
ale nie można szargać pamięci innego wielkiego Polaka tylko dlatego,że jakiś
oszołom tego zażąda w imię własnych interesów. Czy naprawdę tylko duchowni
zasługują na wieczną pamięć ?
Obserwuj wątek
    • xyz-xyz zaczyna się 06.04.05, 08:21
      Kiedyś włazidupy chciały Katowice na Stalinogród przemianować. Teraz
      uduchowieni będą wszystko na Janopawłowo Drugie albo Wojtyłów zamieniać.(:- Nie
      wystarczy pomnik na Jasnych Błoniach???? A natchnionych miłością i zadumą,
      którzy zaraz będą chcieli uraczyć mnie ubekiem lub czymś podobnym, proszę o
      praktyczne rozważnie problemu. Sama wymiana prawa jazdy i dowodu osobistego to
      koszt 100 zł. Przeliczcie ile będzie kosztował ludzi ten wykwit ostentacji.
      Ludzi nie zawsze wierzących. Może zmianę kuria sfinansuje? Albo pomysłodawca?
      • Gość: labatt Re: zaczyna się IP: *.hsd1.fl.comcast.net 06.04.05, 08:25
        :}
      • blackexit Re: zaczyna się 06.04.05, 08:42
        decyduje moj drogi rada miasta wybrana demokratycznie struga jest o tyle
        wygodnie ze w zasadzie nikt tam nie mieszka. nazewnictwo ulic to tez jaki symbol
        naszej tozsamosci i historii. masz swoja obroncow stalingradu albo most
        budowniczych prl i w tych dniach mozesz tam swietowac. pozdrawiam black
        • xyz-xyz Re: zaczyna się 06.04.05, 08:53
          Dziecinko. Mostu budowniczych PRL nie ma. Obrońcy Stalingradu już są, a ja nie
          oczekuję zmiany Kordeckiego, na Małachowskiego - choć nie zaprzeczysz, że
          należy się Malachowskiemu pamięć. Przy Struga jest kupa przedsiębiorstw,
          koszty zmian paierów, pieczątek itp. to już nie beda setki złotych. Nie możecie
          drodzy katolicy uprawiać swojego kultu na własny koszt? Może by tak mianować
          imieniem Papieża jakąś nowopowstałą ulicę? Tak bez ostentacji i pokzówy?

decyduje moj drogi rada miasta wybrana demokratycznie

Ciekawe co powiesz, kiedy „demokratycznie wybrana rada” odmówi? Niech
          zgadnę. „Ubecy z SLD obrazili Papieża Polaka!
          • blackexit Re: zaczyna się 06.04.05, 09:19
            xyz-xyz napisał:

> Dziecinko. Mostu budowniczych PRL nie ma. Obrońcy Stalingradu już są, a ja nie
            > oczekuję zmiany Kordeckiego, na Małachowskiego - choć nie zaprzeczysz, że
            > należy się Malachowskiemu pamięć.

zdecydowanie tak jest mase durnych nazw w szczecinie i jesli ktos zmieni
            obroncow stalingradu na malachowskiego to tylko bede klaskal. nadal nei ma
            kuronia czyjana nowaka szczecin pozostaje prlowskim skansenem.

Przy Struga jest kupa przedsiębiorstw,
            > koszty zmian paierów, pieczątek itp. to już nie beda setki złotych.

kupa to nie jest. takie sa koszty jak dla mnie moze im miasto doplacic.

Nie możecie
            >
            > drodzy katolicy uprawiać swojego kultu na własny koszt?

nazwanie ulicy imieniem wielkiego czlowieka syna tego narodu nie ma nic
            wspolnego z kultem. a jedynie szacunkiem dla niego i checia wskazania
            wartosciowych postaci dla nastepnych pokolen.

Może by tak mianować
            > imieniem Papieża jakąś nowopowstałą ulicę? Tak bez ostentacji i pokzówy?

mozna ale np jaka? musi to byc cos w miare pasujace do godnosci osoby.

>
            > decyduje moj drogi rada miasta wybrana demokratycznie
            >
            > Ciekawe co powiesz, kiedy „demokratycznie wybrana rada” odmówi? Nie
            > ch
            > zgadnę. „Ubecy z SLD obrazili Papieża Polaka!

no madre to by to nie bylo ale ja i tak dlugo tu nie pomieskzam.
            pozdrawiam black
            • xyz-xyz Re: zaczyna się 06.04.05, 09:37
              zdecydowanie tak jest mase durnych nazw w szczecinie i jesli ktos zmieni
              > obroncow stalingradu na malachowskiego to tylko bede klaskal. nadal nei ma
              > kuronia czyjana nowaka szczecin pozostaje prlowskim skansenem.

Masz rację jest pare głupich nazw. Ale zmilczę bo znowu dotane po grzbiecie.

kupa to nie jest. takie sa koszty jak dla mnie moze im miasto doplacic.

No proszę. Nieprzejednany Obrońca Publicznych Pieniędzy, Zajadły Krytyk
              Meyerowych Felg lekuchną rączunią rzuci grosiwem na zmianę nazwy ulicy bo mu
              się akurat tak podoba. Bez urazy, mi się bardziej alumy podobają niż zmiana
              nazwy. Zapewniam przy tym, że cała bryka Marszałka nie kosztowała tyle co
              będzie kosztowała twoja ostentacja. I ciekawe co powiesz na to, że Marian na
              koszt Miasta leci na Pogrzeb?

nazwanie ulicy imieniem wielkiego czlowieka syna tego narodu nie ma nic
              > wspolnego z kultem. a jedynie szacunkiem dla niego i checia wskazania
              > wartosciowych postaci dla nastepnych pokolen.

Hmmm mi się zdaje, ze pomnik i Jasne Błonia im. Jana Pawła II w zupełności
              wystarczą.

> mozna ale np jaka? musi to byc cos w miare pasujace do godnosci osoby.

Racja. Zmieńmy nazwę Szczecin na Janopawłowo Drugie.Bo chyba nie znajdziesz w
              tym "prlowskim skansenie" niczego godnego Wielkiego Polaka?

no madre to by to nie bylo ale ja i tak dlugo tu nie pomieskzam.

Zapisałem. 1234 wyjazd Blackexita ze Szczecna. Znowu do Krakowa?
              • blackexit Re: zaczyna się 06.04.05, 14:47
                widzisz misiu upamietnienie wielkiego polaka ulica ma znaczenie ogolnospoleczne
                a bryka meyera ma znaczenie dla meyera i kilku jego partyjnych przydupasow
                ktorych spoleczenstwo walsnie ma zamiar kopnac w tluste dupska.
                co do jurczyka. upodbal sobie podroze. dzialeczka mu sie znudzila. wali mnie to.
                pozdrawiam black
        • Gość: H56 Re: zaczyna się IP: *.comnet.krakow.pl 06.04.05, 09:12
          na Południowej , Szosie Poznańskiej, Polickiej, Nad Odrą też nikt nie mieszka.
          Ja proponuję zmienić nazwę 'Wałów Chrobrego' na 'Wały Karola Wojtyły papieża
          przełomu XX/XXI w. oraz ustawić w Szczecinie 26 krzyży na upamietnienie
          pontyfikatu ,ładnie by to wyglądało na Wałach patrząc z trasy Zamkowej.
          • blackexit Re: zaczyna się 06.04.05, 09:22
            Gość portalu: H56 napisał(a):

> na Południowej , Szosie Poznańskiej, Polickiej, Nad Odrą też nikt nie mieszka.
            > Ja proponuję zmienić nazwę 'Wałów Chrobrego' na 'Wały Karola Wojtyły papieża
            > przełomu XX/XXI w. oraz ustawić w Szczecinie 26 krzyży na upamietnienie
            > pontyfikatu ,ładnie by to wyglądało na Wałach patrząc z trasy Zamkowej.

nie glupi pomysl. w krakowie macie ulicj JP od dawna i to calkiem zamieszkala i
            jakos nikogo to nie ulwersuje. gdzie wtedy b7yles? trzeba bylo bronic
            bnarykadnowac strzelac jadem. pozdrawiam black
          • Gość: A.P.Szczeciński Re: zaczyna się IP: 217.153.6.* 07.04.05, 16:47
            Ja bardzo przepraszam ale tak wogole to chcialem spytać co jakiegoś gościa -
            ktory mieszka w Krakowie lub okolicy i podobno meszkał kiedyś na zadupnej
            mieścinie w okolicy mojego miasta- obchodzi co sie w moim mieście dzieje. Może
            by się na temat Los Angeles zaczął wypowiadać - miało by to taki sam sens (ups.-
            angielskiego napewno nie zna !!! A dalej znudzony ramolu- zajmij sie wnukami i
            nie zawracaj ludziom tyłka. Widzisz jaką szanse na koniec Twoich doczensnych
            dni dała ci zdobyta przez tych na których zawistnie plujesz demokracja. Za
            czasów twojej świetności musiałeś miec talon na maszyne do pisania- a teraz
            masz z emerytury na komputer i wolno ci sie publicznie wypowiadać .A kiedyś
            zmywaleś wlasnoręcznie napisy na murach i malowales na 1 maja trawniki na
            zielono . W sumie to ci wspolczuje nie rozumiesz co sie wokol ciebie dzieje-
            jestes sfrustrowany i zagubiony a przede wszystkim NIKOMU NIEPOTRZEBNY stąd
            twoja wscieklosc i plucie na ludzi ktorzy cos osiagneli.
        • Gość: Marian Paździoch Re: zaczyna się IP: 62.69.200.* 06.04.05, 20:52
          Rade miasta - proponuje juz wiecej nie dac im szansy. to obiboki wg. mnie
      • Gość: Marian Koniuszko Re: zaczyna się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 21:43
        Włazidupy nie tylko chciały przemianować Katowice na Stalinogród ale to zrobiły
        nazwa Stalinogród funkcjonowała aż do śmierci Stalina.Przeglądałem dzisiejsze
        gazety i nic nie znalazłem na temat przemianowania ul.A Struga na ul.JPII.Może
        ktoś podrzuci jakiś link na ten temat.Nie mam zaufania do informacji podawanych
        H-56. Oczywiście że lepiej byłoby nie zmieniać nazw ulic tylko nowym ulicom
        nadawać nowe nazwy ludzi wartych upamiętnienia a takich jest mnóstwo.
    • Gość: javal Re: zmiany nazw - zaczyna s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 08:29
      a tego nawiedzonego głąba czytaliście?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=22419242
      p.s. instrukcja dla histeryków :)
      UWAGA:
      Nie odpisuj na posty łamiące regulamin! Lepiej zgłoś je, klikając czerwony kosz.
      Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do jednej minuty.
    • Gość: loko dyslektyk Re: zmiana nazwy ul. Andrzeja Struga ! zaczyna s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 08:34
      nie nazwałbym tego szczytem chamstwa arogancji i ciemnoty. Po prostu dla
      niektórych był tak ważny że dla jego pamię ci zrobią wszystko. A z pozostałą
      częścią twojej wypowiedzi sie zgadzam czyli masz racje.
      • Gość: H56 Re: zmiana nazwy ul. Andrzeja Struga ! zaczyna s IP: *.comnet.krakow.pl 06.04.05, 08:39
        jeżeli to ma być bez dwuznaczności, to nazwy powinny być poświęcone Karolowi
        Wojtyle a nie JP2.
    • blackexit zmiana 06.04.05, 08:40
      nie odnosze sie w zaden sposob do tego co pisze heniu bo to po prostru czlowiek
      chory z nienawisci. niewatpliwe JP powinien miec ulice w szcecinie dla
      upamietnienia tak wielkeij postaci. powinna byc to ulica dosc reprezentayjna i o
      sporym znaczeniu. struga taka ulica jest. tyle ze pan strug nie byl jakims zlym
      czlowikiem i nie ma po co zabierac mu ulicy. wstretne jest tez ze protestuje
      przeciwko temu rada osiedla sloneczne ktora w zasadzie siedzi cicho i nie robi
      nic by teraz sie nagle w dosc obrzydliwy sposob podniesc ze stolka.
      mamy w szczecinie ulice ktore albo malo znacza albo nie maja sensu a sa w miare
      reprezentacyjne albo moze kiedys beda. np wyzwolenia albo obroncow stalingradu.
      proponujue albo: 1. jedna z nich nazwac JP albo 2. nazwac struga jana pawla a
      jedna z nich struga. pozdrawiam black
      • Gość: Fugazi Re: zmiana IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.04.05, 09:01
        Duszę się już tym przedstawieniem a sytuacja staje się nie do zniesienia.
        Oscentacyjny żal i smutek przerodził się szybko w ogólnonarodową histerię.
        Powoli przestaję się w kraju czuć jak u siebie w domu.
        Miłość, dobro, tolerancja przyjęły wynaturzoną formę wyrażania do tego stopnia
        że łamane są wszystkie zasady rozdziału kościoła od państwa a i zasady umiaru
        zostały podeptane.
        Począwszy od publicznych mediów (programy religijne) a skończywszy na apelach
        rządu o dni wolne i żałobne.
        Staliśmy się państwem wyznaniowym.
        Histeria mało zrozumiana bo i słowa zostały i pamięć a i przesady zmarły nie
        znosił.
        Pamiętam słowa Papieża do zgromadzonego nocą tłumu przed oknem. „Idźcie już
        spać, no już”.

Z drugiej strony godne pogardy jest wykorzystywanie okazji dla zbicia kapitału
        politycznego.
        Szczecin nie jest tu wyjątkiem bo histeria trwa wszędzie.
        Politycy wszech maści od związków zawodowych na głowie państwa kończąc wywołują
        spektakl p/t kto da więcej?
        Kto bardziej kochał zmarłego, kto jest bardziej uduchowiony.
        Nie ma w tym odrobiny przyzwoitości.

Ludzie! Jak chcecie uczcić zmarłego to róbcie dobrą robotę, miłujcie bliźniego,
        uczcie się tolerancji i szacunku dla innych.
        Na tak wyrażony szacunek Jan Paweł II z pewnością zasłużył bardziej niż na
        podłą i dziurawą ulicę.

Pozdrawiam
        Fugazi

• Gość: labatt Re: zmiana IP: *.hsd1.fl.comcast.net 06.04.05, 09:04
          Ladne...
        • xyz-xyz Re: zmiana 06.04.05, 09:20
          Nic dodac nic ująć. Teraz zapewne odczujesz "miłość" tych co pierwsi lecą z
          takimi propozycjami. Zobacz wątek dotyczący naszej bytności w XXI w. Ja juz
          swoje zebrałem:)

Pozdrawiam.
          • Gość: Fugazi Re IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.04.05, 09:33
            Nie idzie mi o odbieranie zasług zmarłemu czy o odbieranie większości
            żałobników możliwości wyrażenia swojego szacunku i bólu.
            Nawet o umiar mi nie idzie bo granice jego są indywidualne.
            Chodzi przede wszystkim o godne upamiętnienie pontyfikatu i misji jaką wykonał
            Papież a także o zakończenie łamania prawa.

Z pewnością zmarły rad by bardziej był z drogi w sercach imienia JPII niż
            dawnej Struga.

Podejmijmy wyzwanie i zbudujmy drogę przebaczania i miłości, tolerancji i
            solidarności.
            I niech będzie to droga bez zakrętów i dziur i niech prowadzi do szczęścia a
            nie do Płoni czy Załomia.

Pozdrawiam
            Fugazi
        • blackexit fugazi 06.04.05, 09:24
          Gja do ciebie jak zawsze z sympatia. ta hiesteria jak ja nazywas zbedzie trwala
          do piatku. mozesz chyba 3 dni poczekac? postaraj sie tez zrozumiec ludzi ktorzy
          czuja obecnie zal smutek czy nawet rozpacz. pozdrawiam black
          • Gość: Fugazi Re: fugazi IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.04.05, 09:36
            Mi w żałobie nie o ilość idzie a o formę.
            Jak dla mnie niech trwa i do niedzieli.
            Pod warunkiem, że obiecujesz, że w poniedziałek będziemy inni wewnątrz, państwo
            nasze to Polska będzie nie Watykan a Struga będzie Struga.

Pozdrawiam
            Fugazi
            • blackexit Re: fugazi 06.04.05, 14:44
              Gość portalu: Fugazi napisał(a):

> Mi w żałobie nie o ilość idzie a o formę.
              > Jak dla mnie niech trwa i do niedzieli.

no forme kazdy ma swoja rowniez media.

> Pod warunkiem, że obiecujesz, że w poniedziałek będziemy inni wewnątrz,
              państwo nasze to Polska będzie nie Watykan a Struga będzie Struga.

oczywiscie z epolska to polska. a czy ludzi beda lepsi? cudu nieebdzie ale mysle
              ze troszke lepsi beda. pozdrawiam black
        • albert_c Re: zmiana 11.04.05, 11:55
          Gość portalu: Fugazi napisał(a):

> Ludzie! Jak chcecie uczcić zmarłego to róbcie dobrą robotę, miłujcie
          bliźniego,
          >
          > uczcie się tolerancji i szacunku dla innych.
          > Na tak wyrażony szacunek Jan Paweł II z pewnością zasłużył bardziej niż na
          > podłą i dziurawą ulicę.

* ja tam sie tylko podpisze pod tak rozsadnym zdaniem.

odnosnie histerii to wg mnie lekka przesada, bo ja takowej nie zauwazylem.

wg mnie wystarczy pomnik JP II i nazwanie jego imieniem Jasnych Blonii. w
          zupelnosci wystarczy, bo to jedno z piekniejszych miejsc w naszym miescie...
      • vojciech Re: zmiana 06.04.05, 17:01
        blackexit napisał:

> niewatpliwe JP powinien miec ulice w szcecinie dla
        > upamietnienia tak wielkeij postaci.

Zgoda.

> powinna byc to ulica dosc reprezentayjna i
        > o
        > sporym znaczeniu. struga taka ulica jest.

Nie jest. Jest to jedna z najbrzydszych dużych ulic Szczecina i nawet planowana
        przebudowa tutaj nic nie zmieni. Struga przejeżdża sporo aut, ale to nie
        oznacza, że jst ona reprezentacyjna.

> mamy w szczecinie ulice ktore albo malo znacza albo nie maja sensu a sa w miare
        > reprezentacyjne albo moze kiedys beda. np wyzwolenia albo obroncow stalingradu.
        > proponujue albo: 1. jedna z nich nazwac JP

Moim skromnym zdaniem najbardziej odpowiednimi są Al. Wojska Polskiego, Al.
        Niepodległości i Al. Jedności Narodowej, jeśli już mielibyśmy zmieniać jakieś nazwy.
        • Gość: H56 Re: zmiana IP: *.comnet.krakow.pl 06.04.05, 17:25
          zapewne nie mieszkasz na żadnej z tych ulic, pomyślałeś o kosztach, przecież
          tam mieszkają tysiące ludzi i są setki firm. Dlaczego nie Autostrada Poznańska
          jeżeli już musi być ulica im. papieża ?
          • Gość: A.P. Re: zmiana IP: 217.153.6.* 07.04.05, 16:58
            tY H-56 a co ciebie to wogole obchodzi ????? zajmij sie swoimi sprawami !!!!
      • Gość: Gość niedzielny Re: zmiana IP: *.chello.pl 10.04.05, 14:26
        A ja proponuję nazwać imieniem papieża jeden z naszych placów, np. Plac
        Zwycięstwa czy Plac Grunwaldzki (tu odważnie poświęcając nazwę tak związaną z
        nasza historią...),a najlepiej odcinek Al.Wojska Polskiego, od Pl. Zwycięstwa
        do Pl. Sprzymierzonych. Dalej, do Głębokiego niech będzie jak jest. Imieniem
        papieża, wybitnego Polaka, powinna być nazwana reprezentacyjna część miasta, w
        samym centrum. Ul. Struga taka nie jest a ul.Jedności Narodowej, w
        proponowanym odcinku, też nie, sorry! Proszę radnych o dobrą, nie pochopna,
        przemyślaną decyzję. I z góry dziekuję.
        • Gość: H56 Plac Grunwaldzki ? IP: *.comnet.krakow.pl 10.04.05, 14:50
          tak,tak, ta nazwa jest niesłuszna. Jak można utrwalać miejsce zwycięstwa nad
          zakonem Najswiętszej Marii Panny ?
    • Gość: Sławek Re: zmiana nazwy ul. Andrzeja Struga ! zaczyna s IP: *.pl / *.smsnet.pl 06.04.05, 09:08
      A może rondo Uniwersyteckie nazwać im. Jana Pawła II. Po co taka nazwa??? można
      zmienić bez jakiś większych problemów. Jest duże, nowe ładne. Albo zamienić
      ulicę Europejską - będzie dluga i też nowa.
      • blackexit Autostrada poznanska 06.04.05, 09:30
        ja nie upieram sie przy struga. ale zdecydowanie JP powinien miec ulice w
        szczecinie i to godna nie byle jaka. mozna by zmienic autostrade poznanska bo
        ani to autostrada ani do poznania. przy tym niezamieszkala, w maire duza i ma
        byc z unijna pomoca cywilizowana. pozdrawiam black
        • Gość: Sławek Re: Autostrada poznanska IP: *.pl / *.smsnet.pl 06.04.05, 09:38
          Też dobry pomysł. Ma być ładnie przebudowana - nowe mosty itd itp. Myśle, że
          bardzo dobry pomysł.
          • Gość: labatt Re: Autostrada poznanska IP: *.hsd1.fl.comcast.net 06.04.05, 09:49
            To mamy juz cos postanowione.Teraz postanowmy - na czyj koszt.
            • xyz-xyz Re: Autostrada poznanska 06.04.05, 09:59
              Czytaj uważniej labatt. Blacek juz zaordynował, że kasę ma wyłożyć Miasto. A co!
        • Gość: H56 Re: Autostrada poznanska IP: *.comnet.krakow.pl 06.04.05, 10:21
          cholera, nie byłem pewien czy to autostrada i napisałem Szosa Poznańska.
          Faktycznie głupia nazwa.
    • Gość: azazel Re: zmiana nazwy ul. Andrzeja Struga ! zaczyna s IP: *.crowley.pl 06.04.05, 17:43
      brednia, to juz bylo i chyba ponownie nie przejdzie! trzeba znalezc kompromis a
      nie isc po trupach (kosztach) do celu, to sa faktycznie spore koszty dla firm
      (a tych jest tam niemalo) i ludzi a nasze miasto nie jest za bogate aby to
      finansowac, potrzeba tu dlugie i merytorycznej dyskusji, bez cisnienia, cos
      sensownego na pewno bedzie mozna wymyslic tak aby uczcic pamiec tego wielkiego
      czlowieka i nie poniesc przy tym jakichs wielkich kosztow... damy rade, w
      narodzie sila ;)
      • Gość: Trep Re: zmiana nazwy ul. Andrzeja Struga ! zaczyna s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 18:04
        Gdyby tak na serio w Polsce pojmowano nauki Jana Pawła II - to pieniadze, które
        pójdą na wyjazd do Rzymu na pogrzeb, którego i tak większość zobaczy na
        telebimach albo w ogóle nic nie zobaczy poza tłumem ludzi - zamieniono by na
        hospicja, domy dla ubogich starców, stypendia, biblioteki i tp. sprawy.
        Do Rzymu wybiera sie ok. 1 mln Polaków. licząc najtaniej po 500 zł na głowę
        (tylko za podróż) to mamy 500 mln zł. na takie cele. A tak na prawdę jakieś
        750 mln zł!
        Jeśli do Rzymu leci 160 parlamentarzystów x circa 1 tys. zł za przelot w jedną
        stronę samolotem plus jakieś 200-300 zł. na inne cele - to mamy to mamy ponad
        400 tys. zł. Ile stypendiów dla dzieci z bieszczadzkich wsi można za to
        ufundować i zamiast wozić parlamentarny zadek do Rzymu w skupieniu uczestniczyć
        na pogrzebie poprzez tvp we własnej parafii, kościele, z wiernymi pzed
        telebimem czy wreszcie we własnym domu z rodziną?!
        Nas interesują "igrzyska", a nie idea jana Pawła II. Tak na serio - to mamy
        gdzieś wszystkie nauki papieskie razem wzięte! Nas nie interesuje, że polskie
        dzieci są głodne, niedożywione, że brakuje im na książki, mleko i chleb, że
        starcy nie mają na leki i godną śmierć. Gdyby te nasze podrózniczo-
        pielgrzymkowe pieniadze zebrać do kupy, i spożytkować w intencji Jana Pawła II
        na rzecz najbardziej potrzebujących w naszym kraju - mozna by rzec, ze coż z
        tych nauk trafiło do anszych serc.
        Znajdź mi jakiekolwiek proboszcza w polskiej parafii katolickiej, który by tak
        postąpił ze swoimi "owieczkami". Zebrał te pieniądze "pogrzebowe" i zamiast
        wynajmować autokar wstawił telewizor do kościoła, spędził swoje "owieczki" a za
        pieniądze wykupiłby obiady wszystkim biednym dzieciakom z okolicy.
        Raczej - niedoczekanie nasze.
        • seahowk to smutne 06.04.05, 20:17
          To smutne że tak się zachowują ludzie z kraju w którym narodził się człowiek XX
          wieku.
        • Gość: a1000 Re: Kochany Trepie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 20:42
          ...to nie są twoje pieniądze. Swoje możesz oddać na hospicja itp.
          czy tobie ktoś wylicza na co wydajesz swoje pieniądze? Hamuj!
          • Gość: Trep Re: Kochany Trepie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 07:47
            Niestety TO SĄ MOJE PIENIĄDZE!!!
            Ww większości przypadków.
            Z moich podatków pensje dostają nauczyciele, lekarze w publicznej służbie
            zdrowia, listonosze, urzędnicy. Z moich pieniędzy opłacani sa katecheci, płaci
            się podatki za duchownych. Z moich podatków są renty i emerytury i apanaże
            parlamentarzystów. Dopłacam do przejazdów pielgrzmów do Rzymu PKP, bo z moich
            podatków dopłaca się do polskich kolei.
            Mam prawo wściekać się, ze te pieniadze nie trafiają tam, gdzie sa
            najpotrzebniejsze.
    • Gość: JK Re: zmiana nazwy ul. Andrzeja Struga ! zaczyna s IP: 212.14.53.* 06.04.05, 20:08
      STRUG Andrzej (1871-1937), właśc. Tadeusz Gałecki, prozaik, publicysta,
      działacz socjalistyczny i niepodległościowy. Urodził się 28 XI w Lublinie. W
      1895 r. został uwięziony za kontakty z PPS, w latach 1897-1900 był zesłany do
      guberni archangielskiej. W latach 1905-1907 był związany z lewicą PPS,
      prowadząc działalność re-wolucyjną w Warszawie i na pro-wincji. W okresie 1907-
      1914 przebywał w Paryżu, gdzie ucze-stniczył w życiu politycznym, był
      żołnierzem Legionów Polskich i członkiem PO W. W 1918 r. zo-stał wiceministrem
      propagandy w rządzie lubelskim I. Daszyńskiego. W Polsce niepodległej nadal
      nale- żał do czołowych działaczy PPS. Po 1926 r. zajął nieprzejednane
      stanowisko wobec rządów sana-cji, co znalazło wyraz w jego działalności
      parlamentarnej. Był senatorem (1928-33), dwukrot-nie prezesem Zw. Zaw. Lit. Pol-
      skich (1924 i 1935). Był człon-kiem założycielem masońskiej Wielkiej Loży
      Narodowej Polski (1920). W 1933 r. odmówił przy-jęcia członkostwa Polskiej Aka-
      demii Literatury. Strug w swojej twórczo-ści literackiej, wzorem Żerom-skiego i
      Dostojewskiego, skupił uwagę na problematyce psycho-logicznej. Główną j ego
      zasługą jest stworzenie pierwszej w pol-skiej literaturze kreacji autentycz-
      nego bohatera rewolucjonisty. Łą-cząc zadania walki narodowej i społecznej,
      Strug eksponował rów-nież tradycję powstania stycznio-wego. Coraz częściej
      poświęcał swoją twórczość sprawom naro-dowym i niepodległościowym. Z jego
      dorobku należy wymienić: Ludzie podziemni, Dziej e jednego pocisku, Odznaka za -
      wierną służbą, Pieniądz, Mo-giła nieznanego żołnierza, Klucz otchłani,
      Pokolenie Marka Swidy i trylogię Zloty krzyż (1933). Andrzej Strug zmarł 9 XII
      • donald13 szaleństwo i histeria radnych , brak umiaru 07.04.05, 07:40
        chyba mamy j€ż ulicę jana pawła. Po co druga
        • Gość: xsiądz Re: szaleństwo i histeria radnych , brak umiaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 12:14
          no bo drugiego :)))
      • Gość: Olek51 Dzięki za życiorys Andrzeja Struga IP: *.teleton.pl 07.04.05, 13:05
        Boję się, że wszyscu, którzy chcą odebrać Strugowi ulicę nie bardzo wiedzą o
        kim piszą. Kiedyś czytałem "Dzieje jednego pocisku" i mimo że uważam się za
        socjalistę szło mi ciężko, ale to wcale nie oznacza, że trzeba zabrać
        człowiekowi ulicę. Na marginesie, też mi się śni po nocach państwo neutralne
        światopoglądowo, nie wojująco ateistyczne, ale takie, które spełnia normalne
        standardy europejskie. Na marginesie, francuska prawica jest pod tym względem
        bardziej normalna od naszej lewicy. Zupełnie tego nie rozumiem.
    • Gość: A.P.SCZ. [...] IP: 217.153.6.* 07.04.05, 16:52
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: labatt Re: zmiana nazwy ul. Andrzeja Struga ! zaczyna s IP: *.hsd1.fl.comcast.net 07.04.05, 17:23
        A skad sie wziela Twoja wscieklosc i plucie?ooops!
        • Gość: x Re: zmiana nazwy ul. Andrzeja Struga ! zaczyna s IP: *.comnet.krakow.pl 07.04.05, 17:29
          w sobotę Gryfie
          • Gość: H56 Gryfie ! IP: *.comnet.krakow.pl 09.04.05, 13:31
            czyżbyś kazał usunąć swój post ? no i jak mam się teraz do niego odnieść
    • Gość: H56 Re: zmiana nazwy ul. Andrzeja Struga ! zaczyna s IP: *.comnet.krakow.pl 13.04.05, 08:45
      radni Szczecina zdecydowali większością o zmianie nazwy na jedynie słuszną.
      Teraz obowiazkowo do Szczecina powinno sie wjeżdżąć ul.Jana Pawła Wielkiego a
      wyjeżdżać najlepiej ul. Ku Słońcu. Amen
      • schutzengel1 wszyscy zapomnieli o autostradzie !!! 13.04.05, 09:01
        dość duży jej odcinek przebiega w granicach miasta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka