Gość: Koala IP: 157.25.198.* 16.05.01, 11:59 Może ktoś ma jakieś konkretne propozycje? Może wziąść jakieś przykłady z innych miast nadmorskich? Ludzie robimy morską burzę mózgów. Zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: barnaba Re: Co zrobić by Szczecin znów nabrał morskiego charakteru??? IP: *.miasto.szczecin.pl 16.05.01, 12:15 Ustanowić nad Odrą permanentny jarmark rybny! Tak jak przed laty tu było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koala Re: Jarmark rybny IP: 157.25.198.* 16.05.01, 12:23 Gość portalu: barnaba napisał(a): > Ustanowić nad Odrą permanentny jarmark rybny! > Tak jak przed laty tu było. Bravo. Dobrze mówi. Dać mu Rumu!! Wiem, że już w tym roku mają być takowe 4 II jarmark rybny 5-8 lipca II ryba z rusztu 15-18 sierpnia II dorsz i łosoś 5-7 października II jarmark świąteczny 21-24 grudnia ale to musi być permanentny, ale dobre i to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grogreg Re: Co zrobić by Szczecin znów nabrał morskiego charakteru??? IP: *.miasto.szczecin.pl 16.05.01, 12:42 1.Przywrocic prawdziwa biala flote. Nie promy wolnoclowe, ale statki wycieczkowe z prawdziwego zdarzenia. 2.Zlikwidowac ul. Jana Skolna i zrobic bulwar rzeczno - morski z prawdziwego zdarzenia z kawiarniami, restauracjami i wszystkimi bajerami. Tak jak w Gdansku tylko jeszcze lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re: Co zrobić by Szczecin znów nabrał morskiego charakteru??? IP: 157.25.198.* 16.05.01, 12:57 Gość portalu: grogreg napisał(a): > 1.Przywrocic prawdziwa biala flote. Nie promy wolnoclowe, ale statki > wycieczkowe z prawdziwego zdarzenia. > 2.Zlikwidowac ul. Jana Skolna i zrobic bulwar rzeczno - morski z prawdziwego > zdarzenia z kawiarniami, restauracjami i wszystkimi bajerami. > Tak jak w Gdansku tylko jeszcze lepiej. Dobrze mówisz, ale ja w tym trochę siedzę i floty nie bedzie, bo jest nieopłacalna. Rozmawiałem z armatorami i oni nie mogą świadczyć usług charytatywnych. Teraz niech polscy armatorzy pływają wolnocłowo, nabiorą rozpędu, a po wejściu do Unii kiedy handlu wolnocłowego nie będzie będą wozić wycieczki. Będzie dobrze jak szczecinianie masowo zechcą korzystać z białej floty (lub turyści). Wtedy rachunek ekonomiczny będzie prosty. - właśnie Wały Chrobrego i ta ulica. Należałoby zostawić tam tramwaj i jakiś mały dojazd, a ruch niech idzie Wyszyńskiego-Niepodległości-Wyzwolenia-Obok Domu Marynarza do Emilii Plater i dalej do stoczni. Mówi się że te ulice są zakorkowane, ok, ale jak się upłynni na tej trasie ruch to będzie w normie krajowej. A na Wałach zrobić przystań jachtowo-pasażerską z prawdziwego zdarzenia. Ale musi to być teren miejski, tzn. przyjazny ze względu na ceny postojowe, a nie jak teraz we władaniu Żeglugi Szczecińskiej która za postój woła po kilka dolarów od metra. A co do tego, że jest to strategiczna droga do stoczni to proponyję, aby uruchomić przewóz rzeczny elementów statkowych z nabrzeży portowych wprost do stoczni, no i najlepiej przy pomocy upadającej Żeglugi Szczecińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grogreg Re: Co zrobić by Szczecin znów nabrał morskiego charakteru??? IP: *.miasto.szczecin.pl 16.05.01, 13:29 > Dobrze mówisz, ale ja w tym trochę siedzę i floty nie bedzie, bo jest > nieopłacalna. Rozmawiałem z armatorami i oni nie mogą świadczyć usług > charytatywnych. Teraz niech polscy armatorzy pływają wolnocłowo, nabiorą rozpęd > u, > a po wejściu do Unii kiedy handlu wolnocłowego nie będzie będą wozić wycieczki. > Niby racja, ale Niemce..... > Będzie dobrze jak szczecinianie masowo zechcą korzystać z białej floty (lub > turyści). Wtedy rachunek ekonomiczny będzie prosty. Stale szybkie polaczenia do Swinoujscia. Kiedys bylo takie wodolotowe. > - właśnie Wały Chrobrego i ta ulica. Należałoby zostawić tam tramwaj i jakiś ma > ły > dojazd, a ruch niech idzie Wyszyńskiego-Niepodległości-Wyzwolenia-Obok Domu > Marynarza do Emilii Plater i dalej do stoczni. Mówi się że te ulice są > zakorkowane, ok, ale jak się upłynni na tej trasie ruch to będzie w normie > krajowej. A na Wałach zrobić przystań jachtowo-pasażerską z prawdziwego > zdarzenia. Ale musi to być teren miejski, tzn. przyjazny ze względu na ceny > postojowe, a nie jak teraz we władaniu Żeglugi Szczecińskiej która za postój wo > ła > po kilka dolarów od metra. Nabrzeze przy Jana Skolna? To nie teren drogowy, czyli Miasta, a konkretnie Wydzialu Drog i Transportu Miejskiego? To ktos mnie przez pol roku w konia robil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re: Co zrobić by Szczecin znów nabrał morskiego charakteru??? IP: 157.25.198.* 16.05.01, 13:42 Gość portalu: grogreg napisał(a): > > > Dobrze mówisz, ale ja w tym trochę siedzę i floty nie bedzie, bo jest > > nieopłacalna. Rozmawiałem z armatorami i oni nie mogą świadczyć usług > > charytatywnych. Teraz niech polscy armatorzy pływają wolnocłowo, nabiorą r > ozpęd > > u, > > a po wejściu do Unii kiedy handlu wolnocłowego nie będzie będą wozić wycie > czki. > > > Niby racja, ale Niemce..... > > > Będzie dobrze jak szczecinianie masowo zechcą korzystać z białej floty (lu > b > > turyści). Wtedy rachunek ekonomiczny będzie prosty. > > Stale szybkie polaczenia do Swinoujscia. Kiedys bylo takie wodolotowe. > > > - właśnie Wały Chrobrego i ta ulica. Należałoby zostawić tam tramwaj i jak > iś ma > > ły > > dojazd, a ruch niech idzie Wyszyńskiego-Niepodległości-Wyzwolenia-Obok Dom > u > > Marynarza do Emilii Plater i dalej do stoczni. Mówi się że te ulice są > > zakorkowane, ok, ale jak się upłynni na tej trasie ruch to będzie w normie > > > krajowej. A na Wałach zrobić przystań jachtowo-pasażerską z prawdziwego > > zdarzenia. Ale musi to być teren miejski, tzn. przyjazny ze względu na cen > y > > postojowe, a nie jak teraz we władaniu Żeglugi Szczecińskiej która za post > ój wo > > ła > > po kilka dolarów od metra. > > Nabrzeze przy Jana Skolna? To nie teren drogowy, czyli Miasta, a konkretnie > Wydzialu Drog i Transportu Miejskiego? To ktos mnie przez pol roku w konia robi > l. > No ja tak kiedyś czytałem, że dlatego na tym nabrzeżu nic nie cumuje bo ŻS każe sobie płacić chorendalne kwoty postojowe. Zorientuję się szerzej i napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jawal Re: Co zrobić by Szczecin znów nabrał morskiego charakteru??? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.01, 19:04 Gość portalu: grogreg napisał(a): > > > Dobrze mówisz, ale ja w tym trochę siedzę i floty nie bedzie, bo jest > > nieopłacalna. Rozmawiałem z armatorami i oni nie mogą świadczyć usług > > charytatywnych. Teraz niech polscy armatorzy pływają wolnocłowo, nabiorą r > ozpęd > > u, > > a po wejściu do Unii kiedy handlu wolnocłowego nie będzie będą wozić wycie > czki. > > > Niby racja, ale Niemce..... > > > Będzie dobrze jak szczecinianie masowo zechcą korzystać z białej floty (lu > b > > turyści). Wtedy rachunek ekonomiczny będzie prosty. > > Stale szybkie polaczenia do Swinoujscia. Kiedys bylo takie wodolotowe. > > > - właśnie Wały Chrobrego i ta ulica. Należałoby zostawić tam tramwaj i jak > iś ma > > ły > > dojazd, a ruch niech idzie Wyszyńskiego-Niepodległości-Wyzwolenia-Obok Dom > u > > Marynarza do Emilii Plater i dalej do stoczni. Mówi się że te ulice są > > zakorkowane, ok, ale jak się upłynni na tej trasie ruch to będzie w normie > > > krajowej. A na Wałach zrobić przystań jachtowo-pasażerską z prawdziwego > > zdarzenia. Ale musi to być teren miejski, tzn. przyjazny ze względu na cen > y > > postojowe, a nie jak teraz we władaniu Żeglugi Szczecińskiej która za post > ój wo > > ła > > po kilka dolarów od metra. > > Nabrzeze przy Jana Skolna? To nie teren drogowy, czyli Miasta, a konkretnie > Wydzialu Drog i Transportu Miejskiego? To ktos mnie przez pol roku w konia robi > l. > Hue hue, Jeśli nie cumowałeś tam swojego 20 metrowego jachtu, to Ciebie nie dotyczy. Teren przy ulicy jest miejski, tzn. bezahlen za postój; nabrzeże jest faktycznie Żegl. Szcz. co to mało nie może :)))) pozdrówko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Co zrobić by Szczecin znów nabrał morskiego charakteru??? IP: 194.195.43.* 16.05.01, 13:41 Gość portalu: grogreg napisał(a): > 1.Przywrocic prawdziwa biala flote. Nie promy wolnoclowe, ale statki > wycieczkowe z prawdziwego zdarzenia. > 2.Zlikwidowac ul. Jana Skolna i zrobic bulwar rzeczno - morski z prawdziwego > zdarzenia z kawiarniami, restauracjami i wszystkimi bajerami. > Tak jak w Gdansku tylko jeszcze lepiej. Waszedlem na lunch a tu prosze jaki temat gruchnal! I ile juz odpowiedzi! Zgadzam sie ze ul.Jana z Kolna to tragedia ale na polnoc od trasy zamkowej bedzie musiala zostac. Nie ma bata. Natomiast warto sie zastanowic nad odcinkiem Wyszynskiego-Baszata 7 Plaszczy. Po choloera tam 2-pasmowka. Mozna by zostawic jeden pas by sluzyl jako jezdnia (z rozwidleniami przy wjezdzie i zjezdzie na Trase) a drugi skasowac. Wtedy moglby powstac kolejny ciag kamienic juz przy nabrzezu - i to byloby cos! Poza tym, na zagospodarowanie czekaja tereny na Lasztowni (juz o tym wspominano w poprzednich postach) kolo Urzedu Celnego i naprzeciw dworca PKP. Toc to centrum miasta! Mysle ze jeszcze jednym pomyslem byloby zacumowanie na stale zaglowca przy Walach (nawet jakiegos z demobilu - odswierzyc i zrobic morski pub) bo Chopin przyplywa (i wyglada wspaniale) i odplywa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koala Re: Co zrobić by Szczecin znów nabrał morskiego charakteru??? IP: 157.25.198.* 16.05.01, 13:55 Dobrze mówisz. Nawet słyszałem coś o koncepcji aby pod tą drogą (a jest na wzniesieniu) zrobić podziemny przejświt tak aby spod zamku albo starego ratusza można było bezpośrednio przejść do rzeki. Ale to chyba trudne do zrobienia bo pod tą ulicą są same gruzy budynków które kiedyś schodziły do nabrzeża. Uważam też, że skoro myślisz, że można byłoby zamknąć dorgę na południe od Trasy Zamkowej to można byłoby też na północ, a to z tego względu, że zjazd z Trasy w kierunku stoczni (od strony miasta) nie jest popularny, a od strony prawobrzeża strumień samochodów można puścić zaraz za mostem w Matejki a później w Parkową i Emilii Plater omijając w ten sposób Wały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Jana z Kolna IP: 194.195.43.* 16.05.01, 14:38 Gość portalu: Koala napisał(a): > Uważam też, że skoro myślisz, że można byłoby zamknąć dorgę na południe od > Trasy Zamkowej to można byłoby też na północ, a to z tego względu, że zjazd z > Trasy w kierunku stoczni (od strony miasta) nie jest popularny, a od strony > prawobrzeża strumień samochodów można puścić zaraz za mostem w Matejki a > później w Parkową i Emilii Plater omijając w ten sposób Wały. Nie bralem mozliwosci zamkniecia odcinka Jana z Kolna przed Walami ze wzgledu na to ze woza tamtedy rozne wielkie dziadostwa do Stoczni. Poza tym po co by tam mialo powstac po likwidacji drogi. Zabudowa oczywiscie nie wchodzi w gre. No chyba ze jakis rodzaj tarasu-placu spacerowego. A w sumie do Stoczni to niech to zelastwo przywoza ze Slaska barkami tak jak sie to robi na calym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pokost morki charakter IP: *.eki.mdh.se 16.05.01, 16:05 Zanim zaczniemy przebudwywac j.z kolna moze warto by sie bylo zajac: 1.terenami przed dworcem Gl. 2.pomieszczeniami w podziemiach walow chrobrego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: morski charakter IP: 194.195.43.* 16.05.01, 18:13 Gość portalu: pokost napisał(a): > Zanim zaczniemy przebudwywac j.z kolna moze warto by sie bylo zajac: > 1.terenami przed dworcem Gl. > 2.pomieszczeniami w podziemiach walow chrobrego Obok dworca jest dawna zajezdnia, w ktorej zrobiono Inkubator Przedsiebiorczosci. Aranzacja jest b. ciekawa ale sasiednie budynki to kompletne ruiny... O podziemiach Walow slyszalem juz wielokrotnie - nawet byly pomysly by urzadzic tam sale z ogromnymi akwariami i egzotycznymi rybami. Ja jednak nigdy tych podziemi nie widzialem i nie mam pojecia do czego moglyby sie nadac. Pamietam tez ze byl przetarg i gosc mial tam zrobic winiarnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skuter Re: morski charakter IP: 192.168.0.* / *.unregistered.formus.pl 18.05.01, 12:09 > O podziemiach Walow slyszalem juz wielokrotnie - nawet byly pomysly by urzadzic > > tam sale z ogromnymi akwariami i egzotycznymi rybami. i to byl _swietny_ pomysl. Miasto potrzebuje czegos co by nas _wyroznialo_, czegos co warto by zobaczyc, a dobrze wykonana tego typu inwestycja to naprawde jest atrakcja (byli nawet ludzie, ktorzy chcieli rozpoczac to udostepniajac swoje prywatne zbiory) do kompletu przydalby sie komleks basenow (nawet male Gryfino potrafilo to zrobic) rozpedze sie jeszcze poza "morski charakter" o atrakcje ogolno turystyczne 1)zamiast nowego osiedla przerazliwie nieudolnie stylizowanego na "starowke" wielki kompleks rozrywkowy o nowoczesnej (az do przesady nowoczesnej) architekturze - cos _niepowtarzalnego_ 2) polepszenie infrastruktury parku kasprowicza i nasadzenia nowych roslin, od lat mowi sie o tym ale nic sie nie robi 3) jak dziwnie by to nie brzmialo propagowanie cmentarza centralnego jako atrakcji turystycznej 4) tor motokrosowy, odtworzyc i udostepniac (odplatnie) wszystkim chetnym 5) powiekszyc i rozreklamowac ogrod w Glinnej jesli chcialoby sie troche pomyslec (i wydac troche pieniedzy:)) to mozna by zrobic ze Szczecina calkiem atrakcyjne miasteczko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: morski charakter IP: 194.195.43.* 18.05.01, 14:35 Gość portalu: skuter napisał(a): > 1)zamiast nowego osiedla przerazliwie nieudolnie stylizowanego na "starowke" > wielki kompleks rozrywkowy o nowoczesnej (az do przesady nowoczesnej) > architekturze - cos _niepowtarzalnego_ Co do Twoich pozostalych pomyslow to sie calkowicie zgadzam ale ten mie nie pasuje, bo: 1) supernowoczesna architektura ma ten feler ze sie superszybko starzeje a na dokladke jak by to wygladalo: kosciol sw.Ducha, kadedra, ratusz, kamienica Loitzow, ZKP, baszta a w srodku Potsdamer Plaz 2) w RFN widzialem wiele odbudowanych starowek a w Amsterdamie plomby w podobnym stylu. W tej chwili sa raptem 2 gotowe kwartaly a wszystkie kolory ostre - bo nowe. Dajmy sie starowce odrobine zestarzec, niech sie pojawia szyldy i ozdoby, kwietniki na parapetach i wtedy ocenimy. 3) przed wojna ten rejon byl bardzo rozrywkowy - cos w stylu hamburskiej st.Pauli - ale akurat tego mam nadzieje nie miales na mysli - puby, kafeje i retauracje calkowicie wystarcza. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skuter Re: morski charakter IP: 192.168.0.* / 62.32.137.* 18.05.01, 15:01 Gość portalu: Mike napisał(a): > 1) supernowoczesna architektura ma ten feler ze sie superszybko starzeje a na > dokladke jak by to wygladalo: kosciol sw.Ducha, kadedra, ratusz, kamienica > Loitzow, ZKP, baszta a w srodku Potsdamer Plaz Hotel Arkona :)(?) mowiac "zamiast" nie mialem na mysli konkretnego miejsca tylko to, zeby finasnowac budowe takiego budynku gdzies w Szczecinie a nie "starowki" budynku _rewelacyjnego_ a nie tylko wysokiego jak "termos":)) > 2) w RFN widzialem wiele odbudowanych starowek a w Amsterdamie plomby w podobny > m > stylu. wlasnie - to sie robi wszedzie, ile razy mozna ogladac to samo:) "moj Szczecin" ma byc niepowtarzalny >W tej chwili sa raptem 2 gotowe kwartaly a wszystkie kolory ostre - bo > nowe. Dajmy sie starowce odrobine zestarzec, niech sie pojawia szyldy i ozdoby, > > kwietniki na parapetach i wtedy ocenimy. niech sie pojawia plaskorzezby, pilastry, gzymsy, okopcone kominy, suszace sie pranie:) i co tam jeszcze ludzie wymyslili na tych styropianowych elewacjach zawsze mnie szlak trafia z zazdrosci gdy ogladam starowke w Krakowie czy innej Warszawie, ale ich starowki maja jedna podstawowa ceche "zyja":) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koala Re: Do Pomysły IP: 157.25.198.* 16.05.01, 12:45 Gość portalu: pomysły napisał(a): > Strategia Rozwoju Szczecina to zakłada. > Celem strategicznym nr 5 jest: > "Wykorzystanie walorów przyrodniczych i przestrzennych oraz rewitalizacja > środowiska przestrzenno-kulturowego miasta". > Celem kierunkowym nr 5.2 jest: > "Ożywione tereny nadodrzańskie". A nie wiesz co z programem odbudowy Łasztowni o którym swego czasu było głośno? > Teraz należy budować konkretne projekty, > których finansowanie zagwarantuje Rada Miasta Szczecina. > Już wkrótce można będzie rozpocząć wyścig po pieniądze! > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomysły Re: Do Pomysły IP: *.miasto.szczecin.pl 16.05.01, 12:50 > A nie wiesz co z programem odbudowy Łasztowni o którym swego czasu było głośno? Osobiście nie wiem ale możesz zadzwonić i zapytać: Tel. 42 45 753 Tel. 42 21 055 Sprawę aktualnie prowadzi p. Maciej Cehak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koala Re: Do Pomysły IP: 157.25.198.* 16.05.01, 12:58 dzięki, ale jak coś będziesz wiedział to napisz, bo widzę, że wiesz o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Pomnik Sediny IP: 194.195.43.* 17.05.01, 14:42 Skoro juz tak popuscilismy wodze fantazji to moze rzuce jeszcze dwa pomysly. Obok Czerwonego Ratusza, w miejscu gdzie dzis lezy kotwica stal pomnik Sediny - to bylo takie bostwo opiekuncze miasta. Trzymala ona zegiel, gdzies tam sie tez platal Hermes z rogiem obfitosci i inne wodne stwory. Na zdjeciach wyglada to b. ladnie. Moze warto odtworzyc? Np. w Wa-wie odtworzyli pomnik Chopina (mimo powszechnego przekonania o jego kiepskiej formie i brzydocie) a Sedina byla ladna. Drugi pomysl to rekonstrukcja kogi (typowego statku z czasow hanseatyckiej swietnosci miasta) i zacumowanie przy Walach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grogreg Re: Pomnik Sediny IP: *.miasto.szczecin.pl 18.05.01, 10:14 Pikne zdjecie na: http://www.wsap.szczecin.pl/Studenci/rozpadek/szczecin/sedina.htm Ja bym tak jeszcze postulowal pojsc za wzorem Polic (pomnik Sediny na Ryneczku) i rozebral Sedine. Klimat sie w koncu ocieplil, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Pomnik Sediny IP: 194.195.43.* 18.05.01, 13:56 Gość portalu: grogreg napisał(a): > Ja bym tak jeszcze postulowal pojsc za wzorem Polic (pomnik Sediny na Ryneczku) > i rozebral Sedine. Klimat sie w koncu ocieplil, nie? Moze i klimat jest cieplejszy ale tendencja "tekstylna". Biednemu Neptunowi w Gdansku, spodnioroby przyprawily taki wodorost chwytajacy za krocze. Moze Sedina moglaby byc naga ale np. zawinieta w zagiel - wtedy wygladalaby niezwykle ponetnie a nikt by sie nie przyczepil ze gola lata po miescie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Morska edukacja IP: 194.195.43.* 18.05.01, 18:23 Gość portalu: Koala napisał(a): > Może ktoś ma jakieś konkretne propozycje? > Może wziąść jakieś przykłady z innych miast nadmorskich? > Ludzie robimy morską burzę mózgów. Zapraszam. A moze z innej beczki. Edukacja. Kiedys przy szkolach dziala Liga Morska. Dzieciaki powinny chodzic na wodowania statkow, albo choc raz w czasie trwania podstawowki mozna zorganizowac wycieczke statkiem po porcie. Moze miasto powinno intensywniej wpierac dzialalnosc tworcza ludzi morza - malarzy, pisarzy. To ze najlepsze zespoly szantowe pochodza z Krakowa, tez kiepsko o nas swiadczy (poza Kuftrami u nas nie znam) - o 3miescie zreszta tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pitt Re: Co zrobić by Szczecin znów nabrał morskiego charakteru??? IP: 213.77.101.* 22.05.01, 11:46 primo po pierwsze: chyba pora zrobić plebiscyt i przesunąć słupki na wschód, bo my umiemy tylko narzekać (HE, HE) tak poważnie: a czy Hamburg albo Lubeka mają MORSKI charakter? one mają swój własny styl i to jest dynks, którego szczecin powinien szukać. niestety, władze naszego pięknego miasta (jestem turpistą) potwierdzają polskie niepisane prawo :W TYM KRAJU ROBIENIE KASY I PALENIE GŁUPA MA KOLOSALNĄ PRZYSZŁOŚĆ. HOWGH czy też AHOJ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Co zrobić by Szczecin znów nabrał morskiego charakteru??? IP: 194.195.43.* 23.05.01, 18:20 Gość portalu: pitt napisał(a): > primo po pierwsze: chyba pora zrobić plebiscyt i przesunąć słupki na wschód, bo > my umiemy tylko narzekać (HE, HE) A ja musze przyznac ze jestem mile zaskoczony wieloma dobrymi pomyslami, z ktorymi zetknalem sie na tym forum. Widac ze ludzi obchodzi ich miasto. Takie zwykle narzekactwo ("...co za wiocha, nic sie niedzieje"...) jest dosc rzadkie i bdb!!! > tak poważnie: a czy Hamburg albo Lubeka mają MORSKI charakter? one mają swój > własny styl i to jest dynks, którego szczecin powinien szukać. Sorki, ale trudno odmowic Hamburgowi, Lubece albo Bremie morskiego charakteru. Co do wlasnego stylu to sie zgadzam. Najlepiej odkurzyc troche historie, nie tak dawna, bo to przeciez historia naszego miasta. Warto sie zaglebic w swiat przedwojennych zdjec. Tam jest ten styl. Potem chodzac po miescie pomalu zaczyna sie go odnajdywac. Kiedys Donald Tusk opisywal jak na nowo odkryl Gdansk ("Byl sobie Gdansk..."), wsrod starych pocztowek, opowiesci i skrzynek pocztowych z napisami Briefe. Polecam takie wedrowki w przeszlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Co zrobić by Szczecin znów nabrał morskiego charakteru??? IP: 212.160.165.* 06.08.01, 12:22 Wystarczy poglebic tor wodny i zmienic zarzadcę reprezentacyjnego nabrzeża przy Wałach Chrobrego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nostromo odpowiedz jest prosta... IP: 10.25.1.* / 165.21.83.* 06.08.01, 16:11 wystarczy zburzyc trase zamkowa, odbudowc takie kamieniczki jakie byly przed wojna, uruchomic cala podziemna siec bunkrow na walach chrobrego jako speluny najwyzszej kategorii - ale naprawde i bez zartow - swiatowej, lacznie z podziemnymi hotelami szesciogwiazdkowymi... i otworzyc nabrzeze dla statkow przywozacych chinskich i japonskich turystow, ktorzy maja szmalu jak lodu na alasce i wydaja go glownie na podroze do miejsc w ktorych sa KASYNA GRY... jesli nie wierzycie, to sprawdzcie jakich turystow jest najwiecej i gdzie na swiecie... azja "odkryla" prage 5-6 lat temu, teraz jezdzi do turcji i poludniowej afryki... lwy ich nie interesuja, chyba, ze na scenie tego kasyna... acha - i walcie sie z ta "ultranowoczesna" architektura... otworzcie najwieksze disko (urrrrgh!) w europie na lasztowni i dowozcie wszystkich wodnymi taksowkami, takimi po 4-8 pasazerow... pozdrowienia dla pana architekta cechaka ktory sie tym zajmuje - jedno slowo - bez inwestorow z pwazna kasa nic z tego nie bedzie, a jak bedziecie czekali na "az wejdziemy do unii" to wyjdziecie na tym jak zablocki, bo cala kase na tym beda robili szwabi albo zabojady, a szczecinianie beda latali w podkoszulkach ochroniarzy i myli sracze... rownie gorace pozdrowienia dla brata pana architekta cechaka, pana esbeka cechaka z ktorym mialem przyjemnosc chodzic do liceum a potem szanowny byly kolega robil lapanki na chlopcow ktorzy nie chcieli nosic munduru dla zdrajcy jaruzelskiego - czuj czuj - czuwaj! z nieustajacym usmiechem na ustach - nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: odpowiedz jest prosta... IP: 212.160.165.* 06.08.01, 16:34 Barrrrrdzo interesująca propozycja! Odpowiedz Link Zgłoś