Dodaj do ulubionych

Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?!

25.07.05, 21:13
Od kiedy zacząłem rozumieć co się do mnie mówi, wpajano mi nienawiść do
Poznania i jego mieszkańców. Wśród tych teorii na pierwszy plan wybijały się
trybuny na meczach ukochanej Pogoni i inteligentne przyśpiewki, które sam
śpiewałem (fonetyka "stadionowa"):
1. Lech zdech, a j...ł go pies!!!
2. Na peronie stoi świnia, tutaj Poznań się zaczyna!
3. Bahama, bahama, mama; zaje...my poznańskiego chama!
4. Trele morele, poznańskie k...y i c...e!

Dlaczego niby nie lubimy wielkopolan? Może im po prostu zazdrościmy?!?!

Celowo piszę "niby", gdyż ja, jako rodowity szczecinianin uważam, że możemy
śmiało brać przykład z poznaniaków. Kilka przykładów na poparcie tej
ryzykownej w Szczecinie tezy z mojego własnego podwórka:

1. Współpracuję z poznaiakami od ośmiu lat - żadnego przewału.
2. Żona poznanianka - zaradna, uczciwa i przepiękna dziewczyna.
3. Ilekroć jadę do Poznania widzę coś nowego, a to fabryka, a to siedziba
zagranicznej firmy.
4. Jan Kulczyk - daj Boże Szczecinowi.
Obserwuj wątek
    • Gość: H56 Re: Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?! IP: *.comnet.krakow.pl 25.07.05, 21:32
      ważne ,że z tego wyrosłeś.
      • pikpok0 Re: Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?! 25.07.05, 21:39
        Szczegolnie z twoja 2 teza sie zgadzam
        • 0rhplus Re: Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?! 25.07.05, 21:41
          pikpok0 napisał:

> Szczegolnie z twoja 2 teza sie zgadzam

Czyżbyś znał?
          Zaniepokojony samiec.
          • 0rhplus Jadę w czwartek do Poznania ... 13.09.05, 09:19
            ... i już się cieszę na tą okoliczność.
            Zobaczę normalne miasto i przyzwoitych, uśmiechniętych ludzi.
            • Gość: wizytka Re: Jadę w czwartek do Poznania ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 09:44
              0rhplus a może Ty nie na tym podwórku się wychowywałeś ? :) Dobrze,że wyrosłeś.
              A ja bez nienawiści wychowana ( no może pomijając Armię Czerwoną)i patrz jak mi
              z tym dobrze.
              Połowa mojej rodziny siedzi w Poznaniu bo moja mama tam sie urodziła.
            • 0rhplus Re: Jadę w czwartek do Poznania ... 16.09.05, 07:56
              Byłem. Poznań jest jak zwykle czysty, a ludzie sympatyczni.
              Po prostu - Poznań.
              • Gość: dziuwa Re: Jadę w czwartek do Poznania ... IP: *.iscnet.pl 16.09.05, 08:48
                Jestem 2-3 razy w miesiącu ,Poznań i jego mieszkańcy (moim zdaniem)nie
                odbiegają od normy krajowej.(a mam spore możliwości porównań)
    • Gość: XXL Re: Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?! IP: 212.14.58.* 13.09.05, 09:49
      0rhplus napisał:
      > Dlaczego niby nie lubimy wielkopolan? Może im po prostu zazdrościmy?!?!

i tu trafiłeś w sedno poprostu zazdrość niektórych bieże że poznaniacy są
      zaradni,gospodarni,pomysłowi ,pracowici itp i tak było zawsze a reszta potrafi
      tylko stękać i czekać na przyjście Godota
      • ja_aska Re: Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?! 13.09.05, 09:58
        nie lubię i już. szczególnie za lekceważenie naszego miasta.
        • Gość: XXL Re: Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?! IP: 212.14.58.* 13.09.05, 10:01
          a co tu lekceważyć jak my sami się lekceważymy ,miedzy innymi wybierając
          takiego BARANA na prezydenta!!!!
        • 0rhplus Re: Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?! 13.09.05, 10:08
          ja_aska napisała:

> nie lubię i już. szczególnie za lekceważenie naszego miasta.

Kolejny stereotyp. Niestety typowy dla szczecinian.
        • jkammer Re: Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?! 16.09.05, 10:08
          Ale za to chętnie lekceważycie innych np. Koszalina
      • Gość: zona pijaka Re: Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.09.05, 09:59
        Grancica między Wielkopolską a Pomorzem istniała zawsze. Zainteresowanych
        zapraszam do zwiedzania pozostałości wału pomorskiego. Bunkry, wykopy, punkty
        obserwacyjne.
        • Gość: XXL Re: Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?! IP: 212.14.58.* 13.09.05, 10:03
          coś Tobie żonko kierunki sie pomyliły, wał miał chronić przed czerwoną zarazą
          która lazła od wschodu :)
          • Gość: zona pijaka Re: Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.09.05, 10:10
            Gość portalu: XXL napisał(a):
            > coś Tobie żonko kierunki sie pomyliły, wał miał chronić przed czerwoną zarazą
            > która lazła od wschodu :)

A Krzyz Wlkp gdzie leży, czyż nie w połowie drogi Szczecin Poznań?. Jedz tam i
            obejrzyj te bunkry. A odnośnie zarazy, nie wiem czamu nas obrażasz. Wszak ty
            też przyjechaleś do Szczecina ze wschodu. Czyli na zasadzie analogii, tez
            jesteś zarazą, albo twoi rodzice.
            • Gość: XXL Re: Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?! IP: 212.14.58.* 13.09.05, 11:08
              Gość portalu: zona pijaka napisał(a):
              Wszak ty
              > też przyjechaleś do Szczecina ze wschodu. Czyli na zasadzie analogii, tez
              > jesteś zarazą, albo twoi rodzice.

i tu się mylisz moi rodzice pochodzą z poznańskiego a Wał Pomorski to okolice
              Wałcza ,Mirosławca, Czaplinka itp i jak sama nazwa wskazuje WAŁ POMORRSKI a nie
              okolice KRZYŻA WLKP TOŻ TO NIE WAŁ WIELKOPOLSKI.
              Coś u Ciebie ze znajomością histori i topografi słabo
              • Gość: zona pijaka Re: Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.09.05, 11:16
                To założymu sie? Ze oprócz wałcza, mirosławca, wzdłuż płocicznej drawy, Głuska,
                Starego Osieczna (gdzie ruskie podstępem, zdobycznym czołgem przejechali przez
                drawę i zdobyli przyczułek przed wysadzeniem) az po Krzyż. Naprawdę To ty naucz
                się wpierw historii. A jeśli już pod Krzyrzem nie widziałes walow - to cóż,
                jesteś kolego XXl niestety ślepy.
                • Gość: XXL Re: Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?! IP: 212.14.58.* 13.09.05, 11:21
                  Pod Krzyrzem może jakiś wałek był ale pod Krzyżem Wielkoposkim to słabo a
                  slepy nie jestem bo jaboli nie pijam :)))))))))))))
                  • Gość: zona pijaka Re: Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.09.05, 11:28
                    bunkry10.webpark.pl/pom/pomorski.htm
                    Na przykład, poczytaj tam a przecztasz. Twoje deprecjonowanie faktu że
                    'co prawda w Krzyzu Wlkp był jednak Wał Pomorski, ale to był wałek' - nic ci
                    nie pomoże.
                    • Gość: XXL Re: Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?! IP: 212.14.58.* 13.09.05, 11:34
                      e coś krecisz to jakiś wałek z tym Wałem,chyba mnie w wała robisz :))))))))))))
          • Gość: H56 Re: Nie lubisz Orhplusa ? A niby dlaczego ?!?! IP: *.comnet.krakow.pl 13.09.05, 10:15
            bo pije Lecha, zamiast Bosmana. Jak mozna kogoś nie lubieć tylko za to, że
            mieszka w innym mieście ?
            • 0rhplus Re: Nie lubisz Orhplusa ? A niby dlaczego ?!?! 13.09.05, 10:21
              Gość portalu: H56 napisał(a):

> bo pije Lecha, zamiast Bosmana.

Jesteś w błędzie Heniu. I to w dużym błędzie.
              Jako lokalny patriota żłopię zielonego Bosmana od kilkunastu lat, w ilościach,
              które uprawniają mnie do tytułu sponsora szczecińskiego browaru.
    • Gość: Patryś, lat 9 Re: Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 10:15
      Pozdrów wujków - Julka i Wojtka.
      • Gość: H56 Re: Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?! IP: *.comnet.krakow.pl 13.09.05, 10:34
        Orhplus, przeciez żartowałem. To jedno i to samo piwo, zmieniające nazwe w
        zależności od miasta w którym go rozlewają. Pozdrowionka od moich kotów !
        • 0rhplus Re: Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?! 13.09.05, 10:52
          Gość portalu: H56 napisał(a):

> To jedno i to samo piwo, zmieniające nazwe w zależności od miasta w którym go
          rozlewają.

Znowu skucha Heniu. Prawdopodobnie nie pijasz piwa, jeśli zaryzykowałeś taką
          tezę.

> Pozdrowionka od moich kotów !

Ja ich nie pozdrawiam.
          • Gość: zona pijaka Re: Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.09.05, 10:56
            www.browar.biz/forum/showthread.php?s=c0a9b81ba8cefb4bfdfd2bfda327fe84&t=1253
    • antyknajak-13 Pyry są bardzo O.K. 13.09.05, 11:34
      Zarówno ich najdłuższa wojna współczesnej Europy jak i funkcjonowanie w
      komunizmie ale i działania obecne świadczą o rewelacyjnej sile gospodarczej
      Wielkopolan.
      Dobrze powiedziane z Janem Kulczykiem. Tak. Szkoda, że nie jest u nas w
      Szczecinie.
      Jestem pełen szacunku dla Wielkopolan .
      • Gość: XXL Re: Pyry i ŚLEDZIE :)))) IP: 212.14.58.* 13.09.05, 11:37
        bardzo dobre danie pyry i sledzie w smietanie z cebulką:)))))
        • 0rhplus Re: Pyry i ŚLEDZIE :)))) 13.09.05, 11:48

> bardzo dobre danie pyry i sledzie w smietanie z cebulką:)))))

Taaak, i do tego dwa zielone, zimniutkie Bosmany. Mmmm......
          • antyknajak-13 Re: Pyry i ŚLEDZIE :)))) 13.09.05, 11:49
            0rhplus napisał:

> Gość portalu: XXL napisał(a):
            >
            > > bardzo dobre danie pyry i sledzie w smietanie z cebulką:)))))
            >
            > Taaak, i do tego dwa zielone, zimniutkie Bosmany. Mmmm......

Proponuję ekumenicznie jeszcze po dwa Lechy . Też mmmm....
            • Gość: XXL Re: Pyry i ŚLEDZIE :)))) IP: 212.14.58.* 13.09.05, 13:19
              albo zamiast browarka seta dobrze zmrozonej wódeczki ,pycha aż słodka :)))
              • Gość: H56 Re: Pyry i ŚLEDZIE :)))) IP: *.comnet.krakow.pl 13.09.05, 16:26
                ochyda
                • Gość: XXL Re: Pyry i ŚLEDZIE :)))) IP: 212.14.58.* 16.09.05, 09:36
                  Twoje Heniu ulubione danie to chyba owczy ser popijany owczym serem prosto od
                  owcy z cycka nieumytego :)))))))
                  • 0rhplus Re: Pyry i ŚLEDZIE :)))) 16.09.05, 13:14

> Twoje Heniu ulubione danie to chyba owczy ser popijany owczym serem prosto od
                    > owcy z cycka nieumytego :)))))))

Dla mnie bomba :-))
    • Gość: kakq Re: Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?! IP: *.pl / *.smsnet.pl 13.09.05, 16:36
      ja tam ich lubie a nawet kocham- moj tata to pyra tylko ze mieszka juz w
      szczecinie około 45 wiec jest jakby to powiedziec pyra ze sledzikiem i na
      dodatek kochajaca napoj bogów czyli piwo:))))
      wiec wszystko sie da polaczyc i pokochac:)))
    • Gość: dziuwa Re: Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?! IP: *.iscnet.pl 13.09.05, 17:34
      Nie lubie-lubie nie lubić poznaniaków !
      Dlaczego miałbym ich lubić skoro mnie oni nie lubią bo ja ich nie lubie itd itd
      itd
      • Gość: TERE Re: Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 11:12
        Najlepiej gdyby ich nie było! Nie było by problemu. Ja ich nie lubię.
        • Gość: :) Re: Nie lubisz poznaniaków? A niby dlaczego ?!?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 11:31
          A wiecie dlaczego w Wielkopolsce nie było ruchu oporu w czasie wojny?
          BO NIE BYŁO WOLNO!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka