Dodaj do ulubionych

Deptak na ul.Boguslawa

IP: 194.195.43.* 12.06.01, 13:39
Swego czasu bylo kilka koncepcji przedluzenia deptaka:
- koncepcja gwazdzista z centralnym pl.Zamenhoffa
- przedluzenie do pl.Grunwaldzkiego ul.Rayskiego
- Jagiellonska i Slaska

Wszystko zalezalo jednak od badan natezenia ruchu na ul.Jagiellonskiej. Czy
przeprowadzono wreszcie te badania i czy znane Wam sa dalsze losy tych
projektow?
Obserwuj wątek
    • Gość: asia Re: Deptak na ul.Boguslawa IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.01, 21:18
      bezsens! co tu przedłużać?
      • Gość: Mike Re: Deptak na ul.Boguslawa IP: 194.195.43.* 13.06.01, 10:20
        Gość portalu: asia napisał(a):

&#62 bezsens! co tu przedłużać?

Naprawde byly takie koncepcje. Widzialem plany. Wszystko rozbijalo sie o to czy
        mozna zamknac Jagiellonska.
        Sama koncepcja deprataka byla pochodna planowanej renowacji 2 kwartalow (najpierw
        Norwedzy, potem Amerykanie). Co z tego wyszlo, no coz widzimy...
    • Gość: alvis@wp Re: Deptak na ul.Boguslawa IP: 213.76.58.* 12.06.01, 22:17
      Wybacz mi Mike to ironiczne pytanie. Ale nie bardzo widzę w tym sens. Czy nie
      wydaje Ci się, że Szczecinowi brakuje logicznej koncepcji zagospodarowania ?
      Z tego co piszesz wynika , że od czasu do czasu szwędasz się tu i tam – stąd
      wyciągam wniosek ,ze pewnie zaobserwowałeś pewne prawidłowości występujące
      zwłaszcza w dużych miastach. W Szczecine jak dotąd powstało wiele pomysłów ,
      lecz są trochę oderwane od całości.
      Nie czytałam wszystkich Twoich wypowiedzi ale z tego , co zdążyłam się
      zorientować jesteś zwolennikiem przeistoczenia się naszego miasta w całkiem
      przyjazne ( zarówno dla mieszkańców jak i dla turystów) miejsce.
      Zatem pomóż mi wskazać serce Szczecina . / plac, ulicę, jakiś konkretny
      obszar – ale tylko jeden/
      Teraz spróbuj otoczyć to miejsce kilkoma deptakami / takimi z prawdziwego
      zdarzenia: za dnia przyciągającymi różnorodnością sklepów , wieczorem kuszącymi
      małymi kawiarenkami , winiarniami, pizzeriami ,etc. /
      W pobliżu tego miejsca umieść niewidocznie kilka parkingów / wszak zaprosisz
      tam gości turystów- jakoś tam muszą dojechać/ aby spacerkiem zwiedzić to
      miejsce, zabawić się , coś zjeść, coś obejrzeć, zrobić kilka zdjęć, może czegoś
      posłuchać, zrobić jakieś zakupy...
      Jedno miejsce- to wymaga dużego nakładu pieniędzy wyobraźni i pracy.
      Tymczasem wymyślono dwa konkurencyjne: Starówka kontra Bogusława .
      W które warto inwestować?

• Gość: Mike Re: Deptak na ul.Boguslawa IP: 194.195.43.* 13.06.01, 10:35
        O! I to jest glos na ktory liczylem. Osobiscie nie jestem zbyt wielkim
        zwolennikiem deptaka. Te ulice nie byly zaplanowane jako ciagi spacerowe i
        zalosnie wygladaja sklepy robione w piwnicach i na wysokich parterach
        (Jagiellonska). Ani ladu ani skladu. Jestem natomiast zwolennikiem renowacji
        kwartalow - radykalnej, polaczonej z wyburzeniem czesci oficyn i
        wysiedleniem "elementu", ktory objal w posiadanie bramy, podworka i rozpelza sie
        po deptaku...

Oto moja koncepcja.
        Miasto musi przeniesc swoj ciezar nad Odre. Obszar najatrakcyjnieszy turystycznie
        jest to wszystko miedzy Tkacka a nabrzezem. Tak wiec nalezy polozyc bezwzgledny
        nacisk na ukonczenie "Starowki" a takze na dalszy rozwoj tego terenu. Budowe
        ciagu pieszego miedzy placem Orla Bialego a rynkiem Siennym. Likwidacja
        przedszkola i SP przy Grodzkiej. Ich wartosc architektoniczna jest zadna a to
        przeciez sasiedztwo ZKP i Katedry! Przy pl.Orla rozpieprzyc pawilon Polmozbytu
        oraz Hotel Arkona. Przyklad zabudowy Tkackiej daje nadzieje, ze miasto odzyska w
        tym miejscu blask.
        Raczej nalezy porzucic mzonki o powrocie starowki nad Odre, jednak od strony
        Lasztowni nie ma zadnych przeszkod. Sa tam doskonale puste tereny pod
        budownictwo, i jaki stamtad widok...
        • Gość: alvis Re: Deptak na ul.Boguslawa IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.01, 20:15
          no, no
    • Gość: arti Re: Deptak na ul.Boguslawa IP: 212.160.165.* 13.06.01, 10:56
      Deptak na Boguslawa ? Wspaniala sprawa. Piekna architektura,kafejki,galerie itd. w centrum miasta, to jest to !
      Odrebna sprawa jest starowka, ktora rowniez nabiera swojego charakteru.
      Nie widze tutaj zadnych sprzecznosci miedzy jednym a drugim.
      • Gość: Mike Re: Deptak na ul.Boguslawa IP: 194.195.43.* 13.06.01, 11:06
        Gość portalu: arti napisał(a):

&#62 Deptak na Boguslawa ? Wspaniala sprawa. Piekna architektura,kafejki,galerie itd
        &#62 . w centrum miasta, to jest to !
        &#62 Odrebna sprawa jest starowka, ktora rowniez nabiera swojego charakteru.
        &#62 Nie widze tutaj zadnych sprzecznosci miedzy jednym a drugim.

Gdyby zrealizowano pierwotna koncepcje - czyli renowacja wszystkich kamienic,
        przebudowa podworek oraz przykrycie deptaka przeszklonym dachem (jak w np. w
        Mediolanie) to bylby rzeczywiscie czad. Jednak w obecnej sytuacji nie nalezy
        sie "rozdrabniac" potencjal ekonomiczny powoduje, ze nalezy wybrac jedno miejsce.
        Powinna to byc "Starowka". Rozwoj tego obszaru to rozwoj turystyki. W srodmiesciu
        nie ma zabytkow.
        W koncepcji deptaka podoba mi sie to ze jest kilka knajp obok siebie. Nie podoba
        mi sie ze pelna realizacja tego przedsiewzieca spowodowalaba zamkniecie kilku
        istotnych ulic i radykalne zmniejszenie miejsc parkingowych. Jednak, czy aby
        zalezy nam na takim rozwoju motoryzacji. Ja b. lubie Amsterdam a tam samochodow
        jezdzi malo za to full rowerow.

• Gość: kopin Re: Deptak na ul.Boguslawa IP: 212.14.54.* 14.06.01, 12:50
          Mike na prezydenta!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka