Dodaj do ulubionych

Przedszkole - gdzie oddać na 5 godzin

21.10.05, 15:16
Jest ustawowa możliwość oddania dziecka bezpłatnie na 5 godzin (tylko koszt
posiłku), czy wiecie, które przedszkola realizują to postanowienie?
Jutro zadzwonię do UM ale może, któraś wie z własnego doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • linda6 Re: Przedszkole - gdzie oddać na 5 godzin 22.10.05, 21:42
      Lila może warto też spróbować coś się dowiedzieć w Miejskim Ośrodku Pomocy
      Rodzinie, jakiś czas temu ten ośrodek kierował dziecki z Prawobrzeża na
      bezpłatne godziny do jednego z przedszkoli.
      • gabi683 Re: Przedszkole - gdzie oddać na 5 godzin 23.10.05, 17:26
        Wiem ze Jest przedszkole bezpłatne przy Sercu Jezusowym tylko musisz dziecku
        zapewnic prowiant.
        • agniecha281 Re: Przedszkole - gdzie oddać na 5 godzin 24.10.05, 23:25
          To jest przedszkole publiczne nr 3 "Pentliczek".Tam jest grupa dla dzieci na 5
          godz.
          • lila1974 Re: Dziękuję za podpowiedzi 29.10.05, 09:37
            Dzwoniłam do UM i powiedziano, ze bezpłatne godziny są przewidziane tylko w
            Przedszkolach środowiskowych. Na moją sugestię, że ustawa zapewnia takie same
            warunki dla WSZYSTKICH dzieci, pani inspektor się żachnęła, że nie muszę jej
            uczyć, co mówi ustawa. Na moje pytanie, gdzie mogę zatem skierować się z
            dzieckiem, padła odpowiedz: Załom, Podjuchy i Potulicka. Zapytałam, czy nie
            można oddać dziecka do najbliższego przedszkola w takim systemie, na to pani,
            jak ja to sobie wyobrażam, skoro przedszkola są 10 godzinne. No, tu mi akurat
            wyobraźni starcza, co to za problem? Odbieram dziecko po 5 godzinach i cześć.

Dzwoniłam do Pętliczka ale na razie nie ma miejsc.

Wydźwięk udzielanych mi odpowiedzi jest taki, że właściwie nie mam na co
            liczyć, skoro nie jestem rodziną patologiczną, skrajnie biedną, czy bezrobotną.
            Rozumiem, ze dzieciom z takich rodzin pomoc jest niezbędna ale skoro ustawa
            daje mi prawo do zajęć w przedszkolu, to zamierzam z nich skorzystać.

Większość miast w Polsce nie robi w tym względzie problemu, a Szczecin
            oczywiście tak. Postaram się zgłębić temat i podzielić z Wami informacjami.
            • linda6 Re: Dziękuję za podpowiedzi 04.11.05, 09:41
              Taki wątek wynalazłam na forum przedszkola nawiązujący do tematu:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=587&w=27659872&a=27659872
              • gabi683 Re: Dziękuję za podpowiedzi 05.11.05, 10:05
                Jesli nie masz problemow finansowych to po co chcesz zabierac innym
                potrzebującym dziecia miejsce w przedszkolu .Takie miejsca sa dla dzieci
                rodzicow co szukaja pracy lub sa samotnymi rodzicami.A takim stanowiskiem w tej
                sprawie to nic nie złatisz mówiąc ze Ci sie należy,bo derektorki w
                przedszkolach nie beda miały ochoty z Toba rozmawiac .
                Mam troje dzieci córcia srednia chodzi do zerówki w przedszkolu i płace pomimo
                tego ze zerówka powinna byc bezpłatna a w poblizu nie mam zeróki w szkole .Nie
                mam zadnych do datów z tytułu ze dziecko 8czeszcza do zrówki choc to szkoła a
                przecierz mi8 sie należy!
                • lila1974 Re: Gabi 05.11.05, 16:52
                  Z tego prostego powodu, że takie prawo daje mi ustawa.
                  Jesli nie bedziemy się w urzędzie dopominały o egzekwowanie należnych nam praw,
                  to zawsze urzędnicy będą robić wszystko, żeby na nas zaoszczędzić.
                  To, że nie mam problemów finansowych, nie oznacza jeszcze, że mogę dziecku
                  zafundowac przedszkole pełnoplatne. Zresztą nie mam powodu, by je tam oddawać
                  na 10 godzin. Potrzebuję wytchnienia, a Koniczynce dobrze zrobiłby pobyt wśród
                  innych dzieci. Robię w tej materii, co mogę. Dlatego m.in. zapisałam ją na
                  zajęcia do PM, zapraszamy dzieci do naszego domu lub jedziemy do Norbelino.

Osoby bezrobotne lub o cięzkim statucie są przyjmowane w pierwszej kolejności,
                  więc miejsca im nie zabieram. Chcę tylko, by dostrzeżono, ze jest więcej
                  chętnych niż odgórnie zlimitowano. Nie pogonilam z gębą do przedszkola wykłócać
                  się o miejsca, tylko zadzwoniłam do urzędu, by wiedzieć, jakie jest stanowisko
                  władz wtej sprawie. Jak dla mnie jest niezadowalająca i mam nadzieję, że uda mi
                  się coś z tym zrobić.
                  • gabi683 Re: Gabi 06.11.05, 06:21
                    No mam nadzieje ze Ci sie to uda i tego Ci życze:)
                  • gag10 zapytam u nas 07.11.05, 11:48
                    Lila zapytam dzisiaj w przedszkolu u Radka jak wygląda tam sytuacja z
                    przyjmowaniem dzieci na 5 godzin i dam Ci znać. Wczesniej słyszałam że jest
                    taka możliwość w przedszkolu na Ściegiennego ale nie wiem czy to aktualne.
                    Pozdrawiam.
                    • lila1974 Re: gag10 07.11.05, 18:47
                      Będę wdzięczna.
    • aga305 Re: Przedszkole - gdzie oddać na 5 godzin 07.11.05, 12:18
      ja troche z innej beczki choc uwazam ze oddajac dziecko na 5 godzin nie zabiera
      sie nikomu miejsca. Dlaczego rodzice ktorzy nie pracuja mieliby nie miec takiej
      mozliwosci, bo co jak matka nie pracuje (bo ja na to stac) to dziecko musi
      konieczne siedziec w domu bo inne dzieci "Pokrzywdzone" ,muszą iść do
      przedszkola,. Niestety u nas takie przekonanie panuje. Ja sama znam z opowiadan
      rodzicow ze nie moglam isc do przedszkola od 3 lat bo moich rodzicow stac bylo
      na opiekunke, i co z tego dostalam sie przez wielkie znajomosci od 4 lat.
      Ale tak jak pisalam czy ty lila czasem nie jestes z Goleniowa, bo jak
      obejrzalam zdjecia to tarz wydala mi sie znajoma z widzenia z okolic ul.
      Sportowej.

Pozdrawiam
      Aga (kiedyś z Goleniowa)
      • lila1974 Re: aga305 :) 07.11.05, 18:46
        Tak, pochodze z Goleniowa.
        Jesli to nie tajemnica, to podrzuć swoje fotki na pocztę - może ja Ciebie
        również rozpoznam z widzenia :)
        • aga305 Re: do lila1974 08.11.05, 08:25
          napisalam na priv

pozdrawiam :-)
          Aga
        • lila1974 Re: odpisałam 08.11.05, 09:50

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka