kasia22444 24.10.05, 13:40 Dziewczyny pomóżcie! Chciałabym, aby siostra mojego męża była matka chrzestną naszej córeczki, ale ona nie ma bierzmowania. Czy w takim razie może być matka chrzestną, czy szukać kogoś innego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga305 Re: czy potrzebne bierzmowanie? 24.10.05, 14:32 nie jest potrzebne,najwazniejsze aby byla ochrzczona i dostala zaswiadczenie z parafi ze jest katoliczka. U mnie byl ten sam problem bo hcrzestny nie był bierzmowany ale jego mam poszla do ksiedza i spytala czy to jest konieczne on powiedzial ze nie . Bierzmowanie konieczne jest do zawarcia związku małzenskiego. Chociaż jak traficie na jakiegos "dziwnego" księdza to może robić problemy. Kandydat na chrzestengo musi tylko przedstwić zaświadczenie że jest katolikiem, potem ze odbył nauki dla chrzestnych i karte od spowiedzi. Pozdraiwmam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
kasia22444 Re: czy potrzebne bierzmowanie? 25.10.05, 07:51 bardzo dziękuję za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
ewakg Re: czy potrzebne bierzmowanie? 25.10.05, 18:48 ja mam zupełnie inne doświadczenia- niedawno chrzciliśmy córeczkę (na Bukowym) i jak najbardziej od chrzestnych wymagano bierzmowania. W trzecią niedzielę miesiąca w katedrze można przystąpić do bierzmowania (wiem, bo brat męża, który był chrzestnym nie miał wcześniej bierzmowania i właśnie tuż przed chrztem przystąpił do sakramentu). Najlepiej więc zapytaj w swojej parafii. Odpowiedz Link Zgłoś