dyrgosia 15.11.05, 12:47 Już 20 listopada kościoły policzą swoich wiernych.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: XXL Re: Polska mapa religijności. IP: 212.14.58.* 15.11.05, 13:50 a bo muszą zrobic biznes-plan czyli zaplanowac dochody z "tacy" :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiadz Re: Polska mapa religijności. IP: *.adnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 14:47 Liczenie wiernych w ostatnią niedzielę roku kościelnego to bardzo stary zwyczaj. Fascynuje zazwyczaj niewierzących. I wzbudza niewyszukane komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Polska mapa religijności. 15.11.05, 14:50 w EU krowy tez sie liczy i dzisiaj nikogo to nie oburza.. ..tak tylko te liczone krowy dostaja dotacje z Unii, a nasza "trzoda" odwrotnie - bedzie sama musiala placic za przynaleznosc.. (:- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiadz Re: Polska mapa religijności. IP: *.adnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 17:08 Podziwiam twoją troskę o cudze pieniądze. Zwłaszcza o pieniądze unijnych krówek. Wzruszająca wrażliwość. A przy okazji kłamstewko, żeby było pikantniej. Zapomniałeś już, że na tacę rzuca się dobrowolnie. I nikt nie musi tego robić. Odpowiedz Link Zgłoś
dyrgosia Re: Polska mapa religijności. 15.11.05, 17:11 A co z książeczkami wpłat na kościół, rozdawanymi w niektórych parafiach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fugazi Powinniśmy być podobni do zwyczajnej rodziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 17:35 ... a nawet od niej biedniejsi jak słusznie zauważył metropolita katowicki Damian Zimoń Upraszam księdza aby zapoznał się ze strukturą dochodów swojej organizacji i więcej forumowiczów nie wprowadzał w błąd. Ów błąd jeżeli jest rozmyślnie wypowiadany nosi znamiona grzechu-kłamstwa. A o duszę wszak idzie. Dochody KK uzyskuje z różnorakich źródeł. Generalnie i z grubsza można by podzielić je na 1.dochody kościelnych osób prawnych - tu też taca - ale też zbiórki nadzwyczajne (jak skarbonki czy też intencje) - dochody z nieruchomości rolniczych - dochody z prowadzonych przedsiębiorstw (wymienić jakie?) - czynsze z wynajmu lokali - opłaty cmentarne - opłaty wigilijne - darowizny osób prawnych i fizycznych - no i bym zapomniał – pierwsza komunia ale i dochody samych księży czyli: - jura stolae - kolęda - stypendia/intencje - wypominki - prebendy - pensje katechetyczne ale do tego wszystkiego należy (i trzeba) dodać dochody w postaci datków też darowizn państwowych z grubsza idzie o: - Fundusz Kościelny - Ubezpieczenia społeczne duchowieństwa (jakieś 80% składki na głowę) - Dotacje państwa na działalność społeczno-oświatową KK - Wydatki i dotacje państwa na remont i konserwację zabytków - Finansowanie uczelni kościelnych - Finansowanie lekcji religii - Dotacje dla parafii na Ziemiach Zachodnich i Północnych - Finansowanie działalności kapelanów - Dotacje i darowizny przedsiębiorstw państwowych Jak ksiądz słusznie zauważył nawet nie napomknąłem o zwolnieniach (przykładowo podatkowych). Pozdrawiam Fugazi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiadz Re: Powinniśmy być podobni do zwyczajnej rodziny IP: *.adnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 20:29 Dziękuję za staranne wyliczenie dochodów parafii. Dla ścisłości dodam tylko, że nie każda parafia posiada wszystkie z wymienionych dochodów. Uznaję to zatem za zbiorcze zestawienie. Czy dobrze rozumuję? Teraz warto równie pilnie wyliczyć wydatki w parafii. Myślę, że niejeden krytyk działalności Kościoła oblałby się rumieńcem czytając listę wydatków. Poproszę o wyjaśnienie, gdzie forumowiczów wprowadziłem w błąd? Pozdrawiam. ksiadz Odpowiedz Link Zgłoś
i.fugazi Re: Powinniśmy być podobni do zwyczajnej rodziny 15.11.05, 20:46 w EU krowy tez sie liczy i dzisiaj nikogo to nie oburza.. ..tak tylko te liczone krowy dostaja dotacje z Unii, a nasza "trzoda" odwrotnie - bedzie sama musiala placic za przynaleznosc.. (:- i odpowiedź: Podziwiam twoją troskę o cudze pieniądze. Zwłaszcza o pieniądze unijnych krówek. Wzruszająca wrażliwość. A przy okazji kłamstewko, żeby było pikantniej. Zapomniałeś już, że na tacę rzuca się dobrowolnie. I nikt nie musi tego robić. --------------------- Zrozumiałem (jak widać opatrznie),że idzie o dobrowolność we wnoszeniu opłat na KK w ogólnym tego słowa znaczeniu. Jeżeli szło księdzu wyłącznie o dobrowolność tacowego to zwracam swoje zdanie i jednocześnie przepraszam za nadużycie wypowiedzi. Pozdrawiam Fugazi Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Z forum Rzeszów 15.11.05, 20:50 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=957503 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiadz Re: Powinniśmy być podobni do zwyczajnej rodziny IP: *.adnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 22:19 > Zrozumiałem (jak widać opatrznie),że idzie o dobrowolność > we wnoszeniu opłat na KK w ogólnym tego słowa znaczeniu. Doprecyzuję zatem - każda ofiara pieniężna jest dobrowolna. Tam, gdzie obowiązują jakieś "stawki" powinno się księży powiesić nie powiem za co. Zwyczajem jest także, że przy okazji różnych wydarzeń (typu zamawianie mszy św., wizyty kolędowej itp.) składa się ofiarę. Jest to zwyczaj, który umożliwia utrzymanie się księdza przy życiu oraz funkcjonowanie kościoła i parafii, do czego oczywiście niezbędne są pieniądze. Mówi zresztą o tym 5 przykazanie kościelne. Jeśli gdziekolwiek jest jakikolwiek nacisk na kasę od parafian - a bywa sporo takich sytuacji - słusznym jest olewanie oczekiwań księdza. W mojej parafii jest zupełna dobrowolność i z wiernymi żyję w zgodzie i szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Powinniśmy być podobni do zwyczajnej rodziny IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.05, 21:10 jak miło księdza znowu widzieć na forum po długiej niebytności. oleć kasę, mam pytanko z innej, że się tak wyrażę parafii- czy można sie wyspowiadać internetowo? nie koniecznie na forum, choć pewnie byłoby oryginalnie. z góry dzięki za rzeczową i nie złośliwą odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiadz Re: Powinniśmy być podobni do zwyczajnej rodziny IP: *.adnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 22:23 > jak miło księdza znowu widzieć na forum po długiej niebytności. Dziękuję za miłe słowo. Czytuję forum regularnie, jednak od pewnego czasu z tego powodu czułem niesmak, więc ograniczyłem wypowiedzi. Ciekawy tekst jednego z czcigodnych Ojców Dominikanów można odnaleźć tutaj: www.mateusz.pl/wdrodze/nr345/15-wdr.htm Tu też jest dość wyczerpująca wypowiedź: wiez.free.ngo.pl/0301ad.htm Mam nadzieję, że tym razem uniknąłem złośliwości. W każdym razie bardzo się starałem :) ksiadz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re:dzięki IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.05, 22:33 dzięki, dzięki za wyczerpującą odpowiedz a swoją drogą po co czytywać to co nas denerwuje? nie lepiej odpuścić. jest przecież tyle ciekawszych rzeczy do zrobienia i tyle ciekawych rozmów i książek. czy to warto dawać się tak łatwo prowokować?! lepiej zmienić forum- może gdzieś indziej są milsi ludzie? jestem pewna, że wiele osób chciałoby właśnie teraz z tobą dobry człowieku porozmawiać pozdrowienia i samych miłych ludzi i sensownych wypowiedzi życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re:dzięki IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.05, 23:03 w takim razie może jest jeszcze gdzieś w internecie lista księży do których warto iść i potraktują czlowieka po ludzku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiadz Re:dzięki IP: *.adnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 23:13 Czuję się nieswojo, ponieważ chciałem dobrze, a wyszło zupełnie źle. Myślałem, że podsunięcie tekstów wyważonych i mądrze napisanych da odpowiedź na pytanie. Teraz dotarło do mnie, że nie chodzi o teksty, a o rozmowę. Przepraszam zatem za nieporadność i niezrozumienie. Oczywiście możemy sie umówić na jakimś czacie, założyć pokój, ustalić termin i pogadać na forum lub privie. Przepraszamraz jeszcze. Oczywiście spotkanie i rozmowa jest dużo lepsza niż podsunięcie lektury. Zupełnie na marginesie dodam tylko, że lubię poczytać czasami coś, z czym się nie zgadzam. Choćby po to, aby znać zdanie, a którym się nie zgadzam, a nie poprzestać na stereotypach i uprzedzeniach. Do szewskiej pasji doprowadzają mnie brednie na portalu racjonalista, ale myślę, że mimo wszystko warto tam zaglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fugazi Re:dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 23:24 > Do szewskiej pasji doprowadzają mnie brednie na portalu racjonalista, ale myślę, że mimo wszystko warto tam zaglądać. Warto, oj warto ową pasją się podzielić (choćby w poczuciu jakiejś tam misji). Mnie przykładowo do szewskiej pasji doprowadzają brednie o świętości świętych. Nie robię jednak z tego ambarasu poza forumowym ględzeniem. Nawet bredniami tego nie nazywam choć być może powinienem. Pozdrawiam Fugazi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiadz Re:dzięki IP: *.adnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 09:37 To prawda, jest sporo bredni na temat świętych. Niektóre wymyślano z czystej pobożności. Jak na przykład o kimś, że już w kołysce będąc dzieckiem pościł w piatki. W temacie świętości polecam ostatnią książkę pana Nosowskiego na temat świętych małżeństw. Tytuł "Parami do nieba" czy jakoś tak, nie pamiętam w tym momencie. Proszę o wybaczenie - od czytania jestem uzależniony... :) Miłego dnia. ksiadz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re:dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 09:16 nie, nie wyszło całkiem dobrze. to ja narozrabiałam i nie wiem jak znależć dobre i rozsądne rozwiązanie. dziękuję za dobre chęci. a i żeby rozmowa miała sens trzeba mieć dobrą bazę więc i lektura jest potrzebana jeszcze raz wielkie dzięki i miłego dnia w gronie życzliwych przyjaciół i jak można to kiedyś chętnie skorzystam z propozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re:dzięki IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.05, 16:07 jeżeli propozycja rozmowy na privie jest aktualna to chętnie skorzystam. poproszę o jakiś adres kontaktowy z góry dziękuj Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re:dzięki 23.11.05, 16:29 Adres do korespondencji ksiadz_gazeta@NOSPAM.gazeta.pl Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re:dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 10:51 napisałam, ale ten adres nie działa próbowała kilka razy moze jakiś inny adres? Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Juz tylko 44% wierzacych!! 29.11.05, 18:10 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3039256.html Odpowiedz Link Zgłoś
i.fugazi Re: Powinniśmy być podobni do zwyczajnej rodziny 15.11.05, 22:32 KK przez większą część swojego ziemskiego bytu obywał się bez spowiedzi na ucho. Zagadkowym jest (przynajmniej dla mnie) powód wprowadzenia zmiany. Pozdrawiam Fugazi Odpowiedz Link Zgłoś
i.fugazi Re: Powinniśmy być podobni do zwyczajnej rodziny 15.11.05, 22:50 "Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego"..."Wy zatem tak się módlcie: Ojcze nasz, który jesteś w niebie przebacz nam nasze winy." (Mt.6,6-12). Pozdrawiam Fugazi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona pijaka Re: Powinniśmy być podobni do zwyczajnej rodziny IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 15.11.05, 20:45 Gość portalu: Fugazi napisał(a): > - Fundusz Kościelny > - Ubezpieczenia społeczne duchowieństwa (jakieś 80% składki na głowę) > - Dotacje państwa na działalność społeczno-oświatową KK > - Wydatki i dotacje państwa na remont i konserwację zabytków > - Finansowanie uczelni kościelnych > - Finansowanie lekcji religii > - Dotacje dla parafii na Ziemiach Zachodnich i Północnych > - Finansowanie działalności kapelanów > - Dotacje i darowizny przedsiębiorstw państwowych Ściągnąłeś Fugi niczym Marcinkiewicz od Buzka: www.racjonalista.pl/kk.php/s,2728 Odpowiedz Link Zgłoś
i.fugazi Re: Powinniśmy być podobni do zwyczajnej rodziny 15.11.05, 20:49 Tak masz rację. Kiedyś w ogólnym wątku o finansowaniu kościoła podawałem źródła. Dziś ponownie użyłem tych samych materiałów nie informując o tym. Podane informacje nie stanowią jak sądzę myśli, też nie stanowią wartości intelektualnej. Są zbiorem znanych faktów. Nie mniej... Przepraszam i pozdrawiam Fugazi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buazen Ale fajowy słód-miód na moje uszy. Taka zgoda IP: 157.25.9.* 16.11.05, 09:59 Uuuu lala... Jaka zgoda tu panuje. Normalnie jak z obrazka "Strażnicy". Baranek słodko kima w objęciach Lwa-wegetarianina. "Ja przepraszam", "ależ, nie, to ja przepraszam", "nie miałem tego na myśli", "nie, nie, to ja nie miałem tego na myśli" - to po cholerę tyle piszecie jak później przepraszacie?? nie warto pomyśleć przed napisaniem?? Odpowiedz Link Zgłoś
trzecia.zmiana Re: Ale fajowy słód-miód na moje uszy. Taka zgoda 16.11.05, 10:01 towarzystwo wzajemnej adoracji, ot i co... a co do myslenia przed napisaniem, to nie pros niektorych o zbyt wiele... Odpowiedz Link Zgłoś