20.01.06, 11:45
Słuchajcie dziewczyny, podpisali wreszcie becikowe. Tylko teraz mam pytanie.
Od kiedy ono wchodzi w życie. Czy te dziewczyny co urodzą jeszcze w styczniu
beda miały zapłapacone????Jak to jest każdy mówi inaczej. Ale moze wy wiecie
coś wiecej i jesteście na bierząco.
Pozdrawiam Iza 39 tc
Obserwuj wątek
    • czarnula28 Re: Becikowe 20.01.06, 11:48
      jedni mówią, że od stycznia, inni ze 14 dni od ogłoszenia czyli od 1 lutego.
      poczekamy, zobaczymy.... iza gdzie rodzisz? ja też prawie 39 tydzień!
    • mimi3001 Re: Becikowe 20.01.06, 12:49
      Hej dziewczyny! Ja też przy końcówce i wybieram się na Pomorzany! Co do
      becikowego , to ile osób tyle opini np. na forum Styczniówki
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29548&w=35217332 Pozdrawiam!!!
      • gabi683 Re: Becikowe 20.01.06, 13:37
        Becikowe weszło ale w Szczecinie nie mamy uchwlonego to popierwsze dzwonil do
        urzędu i okazło sie ze jest tylko 1 tysiąc zł za urodzenie .Tak jak ja dotałm
        500 tak wy dotaniecie tysiąc a dwa tysiace za urodzenie jesli dochod nie
        przkracza 504 zł i nie jest to becikowe tylko zasiłk za urodzenie dziecka :)
        Pozdrawiam
      • czarnula28 do mimi3001 20.01.06, 14:14
        na kiedy masz termin? i jaki poród planujesz?rodzinny? byłas zwiedzic
        porodówke? super warunki nie?
        • mimi3001 Re: do mimi3001 20.01.06, 15:31
          Mam termin na 31 stycznia ale moja ginka mówi, że może być w każdej chwili, bo
          szyjka miekka i krótka i rozwarcie na 1 cm. Porodówkę zwiedziłam już dawno temu
          i chodziłam potem do szkoły rodzenia przy szpitalu na Pomorzanach. Porodówką
          byłam zaskoczona, bo tak czysto i spokojnie (pewnie dlatego, że zwiedza się w
          dzień, a większość porodów jest w nocy ). Szpital kojarzy mi się zawsze źle, a
          tu taka niespodzianka, trochę mnie to uspokoiło, ale i tak zobaczę w praktyce
          jak to będzie. Oczywiście bedzie poród rodzinny, o ile mój niemąż nie ucieknie,
          ale jest twardy i wierzę w niego, zresztą sam chciał od początku, ja go nie
          namawiałam! A Ty gdzie się wybierasz?
          • gabi683 Re: do mimi3001 20.01.06, 15:41
            Na pomorzanach sa trzy sale porodowe :)Więc zwiedzających prowadza tam gdzie
            poród sie nie odbywa,i powiem Ci ze ja rodzilm w dzień i wiekszość mam tak samo
            wiec nie ma znaczenia czy w dzień czy w nocy porodów jest mase:)Ja z 1.5
            rozwarciem chodziłam od 26tc a urodzilm po terminie tydzień:)Pozdrawiam i zycze
            spokojnego porodu:)
            • izaazi Re: do mimi3001 20.01.06, 17:33
              Hej. No to wkońcu nie wiadomo z tym becikowym:((. Czarnula 28 ja bede rodziła w
              Zdrojach bo jestem z prawobrzeża i mam najbliżej. Tam jest tez mój lekarz
              prowadzacy. Do terminu zostało mi 5 dni - jak urodze przed 1 lutego a becikowe
              bedzie własnie tak płatne to ide z tym do telewizji - to jest hamówa. Kłócą
              sie, nie mogą dojść do porozumienia, przedłużają terminy, chcą robić dodatkowe
              wybory a to tyle kasy kosztuje. Zamiast zająć sie potrzebniejszymi sprawami.
              Czy wiecie ze na kazdego posła którego partia posiadała w wyborach poparcie
              powyżej 3 procent dostatnie 245 tys złotych. To sie w ...... nie mieści. A my
              biedne matki jesteśmy poszkodowane!!!
              Pozdrawiam duze i małe brzuchy
            • mimi3001 Re: do mimi3001 20.01.06, 20:41
              Gabi masz śliczne Maluszki!
              Akurat tak się złożyło, że jak byłam na obchodzie, to nie było żadnego porodu i
              widziałam trzy sale porodowe:-)))))))A to, że 90% porodów odbywa się w nocy
              powiedział nam lekarz, który nas oprowadzał. Mam nadzieję, że znajdę się w tych
              10%. POZDRAWIAM!!!!!
              • gabi683 Re: do mimi3001 21.01.06, 07:04
                Dziekuje za mile slowa odnosnie moich robaczków:)))Jak sie nazywła lekarz który
                was oprowadzał :)Ja przy porodzie milm swietną ekipe:) Prof.ryszard Czajka on
                nadzorowł :)dr.Rafła Rzepka on mnie zaszywł i ogladła łożysko do którego
                śpiewła;) dr.gabriela Nagaj rewelacjna pedjatra :)A podród odbierała Bozena
                Zielińska bardzo zyczliwa.Leząc na patologii poznała zreszta wszystkich tam
                pracujacych lakrzy heheheh ale naprawde sympatycznie wspominam poród:)
                Zycze ci dobrego i spokojnego porodu taki jak my mielismy bez bólu same skórcze
                parte i ktory trwła 15 minut:)
                Pozdrawiam Gabi
                • mimi3001 Re: do mimi3001 21.01.06, 17:14
                  Oprowadadzał nas dr Rafał Rzepka, bardzo sympatyczny, nawet mogę stwierdzić, że
                  luzak!Dzięki za życzenia i na 100% pochwalę się jak już bedzie po wszystkim!
                  • gabi683 Re: do mimi3001 21.01.06, 20:27
                    Bardzo fajny lakrz to prawda i luzak na 100% :)Moj maz jak usłyszłaj jak
                    spiewał do łozyska :la la ładne łożysko sliczne lozyysko:)
                    • slonko1335 Re: do mimi3001 23.01.06, 10:14
                      Dziewczynki to, że ustawa wchodzi w życie 14 dni od jej ogłoszenia nie znaczy
                      że będzie to 1 lutego, bo nie wiecie kiedy ją ogłoszą, na ogłoszenie ustawy
                      mają 30 dni i dopiero od tego momentu liczy się te dwa tygodnie. Sprawdzałam
                      jak to było w zeszłym roku z tym ogłaszaniem i nie czekali nigdy tych 30 dni
                      zawsze wychodził Dziennik Utaw szybciej ale teraz w tym cholerskim sejmie się
                      kłócą i nic nie uchwalają a żeby wydać dziennik muszą mieć ileś tych ustaw. Co
                      do tego czy będzie wypłacana dla wszystkich rodzących od stycznia to nie mają
                      jeszcze przepisu wykonawczego który by to wyjaśnial i nie wiadomo jak to
                      uchwalą. Tyle się dowiedziałam od znajomej której facet pracuje w sejmie...
                      • izaazi Re: do mimi3001 23.01.06, 13:50
                        Dzieki słonko
                        Ale ten nasz kraj jest porąbany. Władze sobie wybralismy. Tragedia.
                        Tylko ludzi denerwują
                        • malgosiek2 Re: do mimi3001 25.01.06, 15:06
                          Podpowiedź.
                          Becikowe będzie wypłacane 14 dni od wejścia ustawy.
                          Dokumenty można pobierać i składać na ul.Kadłubka niedaleko przychodni i jest
                          to Wydział zdrowia i opieki społecznej-referat do spraw rodzinnych.
                          Mamy 3 mies.na składanie dokumentów od chwili urodzenia dziecka.
                          Pzdr.Gosia
                          • izaazi Re: do mimi3001 25.01.06, 16:02
                            No dobrze ale 14 dni od wejscia ustawy bedą wyplacać ale kogo to obejmuje. Czy
                            bedą mogły zgłosić sie bo becikowe matki które urodziły dziecko w
                            styczniu????????????
                            • malgosiek2 Re: do mimi3001 25.01.06, 16:05
                              Tak będzie dla wszystkich matek i dla tych co urodziły w styczniu.
                              Pzdr.Gosia
                              • izaazi Re: do mimi3001 26.01.06, 08:13
                                No to fajnie, chociaż raz dobra wiadomość:)
                                • gabi683 Re: do mimi3001 26.01.06, 11:27
                                  Tylko wy cały czas mówicie o Becikowy w Szczecinie nie jest uchwalony ,a to o
                                  co sie starcie to zasiłek za urodzenie dziecka:)Nie stety nasi radni nie sa
                                  tacy mili abyt nam robic prezety:(
                                • gabi683 Re: do mimi3001 26.01.06, 11:29
                                  I jesto WYDZIAŁ ZDROWIA I POLITYKI RODZINNEJ,nie jest to MOPR !Jest to wydział
                                  ktory zajmuje sie mzasilkami rodzinnymi:)
                                  • malgosiek2 Re: do mimi3001 26.01.06, 11:42
                                    Gabi becikowe jest dla całej Polski i nie wyklucza to Sczecina.Radni mają guzik
                                    do tego skoro ustawe podpisał prezydent Polski i jest uchwalone przez sejm i
                                    senat
                                    Wiem co piszę gdyż moja siostra pracuje w urzędzie miejskim.
                                    A dwa nie pisałam o moprze czyli miejski ośrodek pomocy rodzinie.Czytaj uważnie.
                                    pzdr.Gosia
                                    • izaazi Re: do mimi3001 26.01.06, 13:25
                                      Ja tez uważam ze Gabi nie ma racji. Bo przecież Szczecin nie jest państwem w
                                      państwie. Wiec chyba jednak Gabi to jest błędna teza.
                                      • gabi683 Re: do mimi3001 26.01.06, 13:46
                                        To dla czego Kraków i Warszawa mają uchalone Becikowe z gminy moje
                                        Panie.Dodatkowo po tysiąc zł,no ale tak sobie nazwałyscie niech juz tak
                                        zostanie.I prócz tego dostana kasiorke za urodzenie dzieci ta ktora nazywacie
                                        Becikowym :)
                                        Pozdrawim
                                        • malgosiek2 Re: do mimi3001 26.01.06, 14:10
                                          Bo mają taką możliwość i tak chcą.
                                          Czyli oprócz becikowego dla wszystkich tamte panie od gminy dostają jesazcze
                                          dodatkową kwotę ustaloną przez radę miasta lub gminy.
                                          I tak wychodzi,że biedne rodziny mogą nawet dostać ok 3 tys gdyż 1000 zł.dla
                                          wszystkich+1000 zł.dla nie przekraczających dochodu 504 zł+ kwota jaką
                                          uzgodniła sobie gmina.
                                          pzdr.Gosia
                                          • aniam6 Re: do mimi3001 26.01.06, 14:59
                                            Witajcie
                                            jestem dośc biegła w prawie - a więc becikowe jest lub gdzieniegdzie będzie
                                            wypłacane dla wszystkich - bez wyjątku, mam które urodziły dziecko w 2006 roku,
                                            to drugie "becikowe" o którym wspomniała Gabi jest wypłacane w tych miastach w
                                            których radni ustalili coś takiego i wedle określonych przez nich warunków -
                                            tylko i wyłącznie, a więc reasumując 1000 zł dostają wszystkie mamy 2006,
                                            resztę w zależności od gminy , dochodów itp.
                                            pozdr
                                            anka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka