Dodaj do ulubionych

czy przyjąć islamską Turcję do UE?

12.02.06, 19:49
to jest zderzenie 2 cywilizacji i religii,a w kontekście eskalacji żądań
fundamentalistów może być zagrożeniem dla tzw. Europy chrześcijańskiej,
jak pisze ceniona publicystka Oriana Fallaci,nie ma umiarkowanego islamu,a wg
niej islamscy fundamentaliści to nowi nazi ,
niedawno fanatyk islamski w imię wiary zamordował katolickiego księdza w
Turcji,
niedawno,na kolanach redaktorzy i premierzy przepraszali za zamieszczenie
karykatur Mahometa,
czy za zamieszczenie karykatur Jezusa imamowie przepraszaliby nas?
Obserwuj wątek
    • swantevit Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 19:56
      beatrix13 napisała:
      czy za zamieszczenie karykatur Jezusa imamowie przepraszaliby nas?
      '''''''''''''''''''''
      Muzulmanie uznaja Chrystusa za proroka, wiec watpie aby akurat jego chcieli
      osmieszac..
    • beatrix13 Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 20:01
      zracasz uwagę na detal,a pomijasz istotę sprawy
      • swantevit Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 20:03
        Podobno diabel kryje sie w detalach..
        • ja_aska Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 20:14
          przyjąć. przynajmnie za wizy nie będą kroili.
          • anna_maria Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 20:15
            pamiętam ciuchy z Turcji, były fajne
            • ohne.zucker Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 20:31
              zdumiewa mnie fakt rozmawiania samej z soba... bea wiesz moze o czym pisze?
              czy juz mam sie zwracac anna.maria????
              • anna_maria Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 20:32
                bezcukrowy powiem krótko :ODWAL SIĘ
                • beatrix13 Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 20:47
                  ślepakami bezcukrowy znowu strzelasz
                  • ohne.zucker Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 20:54
                    mhm...
                    • beatrix13 Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 20:55
                      ohne.zucker napisał:

> mhm...

>no,gratuluje merytorycznego postu
                      • ohne.zucker Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 20:58
                        ????? merytorycznego??? a o czym tu merytorycznie...??? oswiec mnie panienko z
                        myslociekiem...
                        • ja_aska cukier 12.02.06, 21:00
                          mimo, ze na co dzień z tobą nie gadam udziele ci cukier jednej informacji: to
                          są dwie osoby. osobiście mi znane.
                          • ohne.zucker Re: cukier 12.02.06, 21:01
                            adwokat diabla...????
                            • ja_aska Re: cukier 12.02.06, 21:02
                              może być. dziękuję za komplement.
                              • ohne.zucker Re: cukier 12.02.06, 21:02
                                proszzzz...
                        • beatrix13 Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 21:19
                          ohne
                          oświecenie takiego osobnika jak ty zajęłoby lata swietlne,
                          jak dotąd na tym forum nie popełniłeś w żadnej sprawie merytorycznej odpowiedzi
                          ad. wątek,
                          tylko chamskie odzywki i agresja ci wychodzi w życiu
    • kotbehemot6 Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 21:03
      Nie wydaję misię żeby religia była jednym z kryteriów branych pod uwage prz "przyjmowaniu" do UE.Chyba bea mieszasz dwie różne kwestie, zderzenia ,a i owszem dwóch kultur, z procedurą przyjmowania do UE.
      • beatrix13 Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 21:15
        mnie nie chodzi o kryterium przyjmowania nowych członków UE tylko o zagrożenie
        ze strony fundamentalnego islamu,który tam jest nieodosobniony
        • swantevit Bea, nie wiem dlaczego Ty wrogow i fanatykow 12.02.06, 21:18
          szukasz nad Bosforem?..
          ..skoro masz ich nad Wisla..
        • kotbehemot6 Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 21:19
          Nie widzę związku między pytaniem jakie zadałaś ,a wątpliwościami, w czym przyjęcie lub nie Turcji miałoby zmniejszyć lub zwiększyś zagrożenie?
          • beatrix13 Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 21:22
            a jaka religia jest dominująca w Turcji?
            fanatyk islamski w minionym tygodniu zamordował katolickiego ksiedza z pobudek
            religijnych
            zamachy też się zdarzały,
            • kotbehemot6 Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 21:23
              Jaki związek mają te wydarzenia z kwestią wstąpienia do UE? o to się wszak pytałaś?
              • ja_aska Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 21:25
                zniesienie wiz a przez to całkowity brak kontroli
                • kotbehemot6 Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 21:28
                  Sądzisz że nie przyjęcie Turcji do ,nazwijmy to umownie, kręgu Europejko-Chrze scijańskiego, zwiekszy kontrlę i bezpieczeństwo> W takiej sytuacji Turcja zwróci swoje zainterosowania bardziej w stronę świata islamu i wtedy to już napewno będziemy bardzo spokojni o bezpieczeństwo.
                  • beatrix13 Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 21:32
                    można wręcz założyć,że za kilkadziesiąt lat dominującą religią,wraz ze
                    wszystkimi jej zakazami moralnymi,w Europie będzie islam
                    • swantevit Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 21:34
                      beatrix13 napisała:
                      można wręcz założyć,że za kilkadziesiąt lat dominującą religią,wraz ze
                      > wszystkimi jej zakazami moralnymi,w Europie będzie islam
                      ''''''''''''''''''''''''''
                      Nie rozdzieraj szat..
                      Bedziesz walczyc o wiare przodkow?
                      jedna juz utracilas..
                    • kotbehemot6 Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 21:35
                      HMMMM...nie widzę takich tendecji..chyba że siłą nas Sindbad jakiś zdobedzie...ale raczej przypomina mi to Baśnie z tysiąca i jednej nocy.
                      • beatrix13 Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 21:38
                        ich jest 60 mln i się rozmnażają,a w tzw. starej Europie ujemny przyrost
                        naturalny,poza imigrantami w Niemczech, we Francjii i Holandii z krajów
                        arabskich
                        • kotbehemot6 Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 21:41
                          no tak,,, a więc ROZMANAŻAJMY SIĘ-wiosna idzie..:)
                  • ja_aska Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 21:34
                    moja droga ja jestem za przyjęciem. poza tym odpowiadałm tylko na twoje
                    pytania:)
                    • kotbehemot6 Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 21:36
                      a ja na Twoje i tez jestem ,jak widać, za przyjęiem.
              • beatrix13 Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 21:26
                raczej interesowało mnie wasze zdanie,czy nie widzicie zagrożenia w zetknięciu
                60 mln państwa z innego kręgu kulturowego i religijnego w aspekcie obecnych
                napięć pomiędzy dwiema religiami
                • swantevit Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 21:28
                  W Turcji Bogiem jest armia i duch Ataturka. To generalowie trzymaja krotko przy
                  pysku "duchownych" muzulmanskich..
                • kotbehemot6 Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 21:30
                  nie widzę , bo przeciętnego Turka islam ineresuje bardziej w domu, a przede wszystkim to dba o własny biznes a nikt inny mu go nie zapewni w kwitnącym stanie jak właśnie turyści europejczycy
    • Gość: Jurek Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? NIE !!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 21:44
      NIE ! Byłem w Turcji. Oni nas nienawidzą !
      • kotbehemot6 Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? NIE !!!!!! 12.02.06, 21:45
        Ojej może Ciebie... mnie wprost przeciwnie,ale nie nachalnie :)
      • Gość: mamoniowa Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? NIE !!!!!! IP: 62.69.202.* 12.02.06, 21:48
        Za to unijni bracia Niemcy i Zabojady nas kochaja!
        • kotbehemot6 Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? NIE !!!!!! 12.02.06, 21:51
          Pasjami wprost.....ale to bracia w wierze i nie takie zagrożenie znowu..też się slabo rozmnażają...właśnie może nas wspólny wróg połączy-ach z takim Francuzem się połączyć i dać odpór zalewającemu islamskiemu wyżowi demograficznemu :)
          • swantevit antemurale sie odezwalo.. 12.02.06, 21:52
            chrzescijanstwa..
            Ja pamietam czym dla nas skonczyla sie "viktoria" wiedenska 1683..
            • kotbehemot6 Re: antemurale sie odezwalo.. 12.02.06, 21:55
              hmmm...domyślałam się że jesteś wiekowy.ale żeby aż tak..?-1683:))
          • Gość: mamoniowa Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? NIE !!!!!! IP: 62.69.202.* 12.02.06, 21:53
            Zabojady niech se sami radza z arabskimi imigrantami. Moze czas wskrzesic
            slynny ruch oporu...?:-)
    • piotr33k2 Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 12.02.06, 21:52
      turcja to najbardziej zlaicyzowany kraj muzułmański na świecie jeżeli można
      wogole użyć takiego okreslenia do jakiegoś panstwa o korzeniach
      islamskich ,turcja od wielu lat dopomina sie i przyjęcie do uni europejskiej
      czeka ja jednak daleka droga i nie ze względu na religie tylko swoją
      wielkośc ,liczbe ludności ,gospodarke a przedewszystkim rolnictwo które jejst
      zacofane i wymaga kolosalnych niemozliwych teraz do udżwignięcia kosztów na
      które unie szczegoplnie po przyjęcieu nowych członków po prostu nie stać, do
      tego dochodzą sprawy związane ogólnie z zasadami obowiązujymi w uni na temat
      mniejszości etnicznych i praw człowieka które są turcji zupełnie inaczej
      interpretowane i nie spełniają norm i standartówo unijnych ,co prawda turcja
      jest związana z unią wieloma umowami i programami dostosowawczymi ale jej
      przyjecie ma obecnie wielu sceptyków w uni i zostało już definitywnie odłożone
      na czas póżniejszy tzn same rozmowy o ewentualnych konkretnych
      terminach ,ogólnie przyjecie turcji do uni leży w interesie europy może nie
      gospodarczym ale napewno politycznym i strategicznym ale nie teraz ze wzgledów
      choćby formalnych i ekonomicznych .
    • Gość: andreas może od tyłu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 01:30
      Zaczne od tyłu czili:
      " czy za zamieszczenie karykatur Jezusa imamowie przepraszaliby nas?"

Pytanie jest inne czy bysmy taklich przeprosin zaządali?
      Ja mysle, że nie!
      Bo jestesmy przeciez toleracyjni....

"niedawno fanatyk islamski w imię wiary zamordował katolickiego księdza w
      > Turcji,"

Niedawno grupa brytyjskich żołnierzy chyba w misji pokojowej w Iraku
      skopała ostro młodyk Irakijczyków, jeden nawet juz nie zył...
      nagrywali se to na wideo dla dziewczyny!

I na koniec mam pytanie czy Islam jest bardziej niebezpieczny od Pieniadza.
      Bo jedni opanowuja mózgi a inni opanowuja portfele i karty kredytowe...
      Tak Islam jest radykalny,
      ale nowa broń pt. INWESTORZY i szmal jest o wiele bardziej!

Tak to nowy spposób tej cywilizowanej części mieszkańców Ziemi...
      nie karabinem a kredytem ich brać!
      • Gość: andreas Re: może od tyłu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 01:35
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3159555.html
        Bili kopali chyba w imię wolnosci...
        czy raczej walki z Sadamem...
        • Gość: Wiki Re: może od tyłu... IP: 217.153.19.* 13.02.06, 08:18
          Zdawało mi się? że te muzułmańskie
          niewiniątka wcześniej z kamieniami
          i koktajlami Mołotowa?
          • Gość: andreas Re: może od tyłu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 13:45
            jak by nasza młodziez rzucała w radzieckie wojsko w Polsce kamieniami
            a Ci w pełnym uzbrojeniu wyłapywalinich po kilku
            po czym (trzymałaś w reku but wojskowy?) skopali ich...
            i sobie to filmowali dla dziewczyny....

To na pewno Ty poparłabys wojska radzieckie ze były zaatakowane...??

Pomysl co piszesz?

Stacjonujaw ich kraju, wprowadzaja swój porzadek,
            zabijaja ich ... a oni jak patrioci biegaja pod ich bazy i rzucaja kamieniami!
            Bo zawsze milei tylko kamienie i nigdy nie mieli żadnej broni!!!

To takie nasze AK walczące o swój kraj dla siebie...

Wyłapali nastolatków i skopali w butach wojskowych!!

Taka europejska cywilizacje chcemy wprowadzic tym fanatykom???
            To o to chodzi nam cywilizowanym chrześcijanom???
            • Gość: andreas Re: może od tyłu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 13:59
              własciwie za te kamienie, bo były to głownie kamienie....
              powinni wybijać na ten przykład za jednego rannego żołnierza brytyjskiego
              100 nastolatków ...
              Nie pamietam jaki przelicznik stosowali Niemcy...
              w koncu nasza cywilizacja jest na znacznie wyzszym poziomie,
              a wiec i kazdy nasz obywatel to jak ich 100...
      • xxtoja Re: może od tyłu... 13.02.06, 08:41
        I na koniec mam pytanie czy Islam jest bardziej niebezpieczny od Pieniadza.
        > Bo jedni opanowuja mózgi a inni opanowuja portfele i karty kredytowe...
        > Tak Islam jest radykalny,
        > ale nowa broń pt. INWESTORZY i szmal jest o wiele bardziej!
        >
        > Tak to nowy spposób tej cywilizowanej części mieszkańców Ziemi...
        > nie karabinem a kredytem ich brać
        ...

handlowałeś kiedyś z arabem/
        .. fakt że należałoby się zastanowic nad tym problemem, zanim nie wybuchnie,
        ale czy jakieś karje tego chcą i pyszna unia dostrzga ten problem. Proszę
        zamieszki we Francji były i sie rozmyły.
        ..
        jak sie islamisci wkurzyli, to zaprzestali jesć duńskich produktów. zpabaczymy
        na jak długo. Oni sa na tym etapie, że wolą zginąć w imię allacha.
        • Gość: andreas Re: może od tyłu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 15:15
          czy handlowałem z arabem...?
          No powiedzmy, ze jak byłem w Turcji to kupowałem...
          mili byli, czestowali, gadali, winem witali...
          siedzielismy i gadalismy, a jeden nawet pokazywał (miał przy sobie)
          zdjecia jak studiował w Polsce w Krakowie ze swoja dziewczyna!

Dali mi duze rabaty... nigdy nie dostałem takich rabatów! ;-)
    • j_karolak Re: czy przyjąć islamską Turcję do UE? 13.02.06, 14:02
      beatrix13 napisała:

> to jest zderzenie 2 cywilizacji i religii,a w kontekście eskalacji żądań
      > fundamentalistów może być zagrożeniem dla tzw. Europy chrześcijańskiej,

Tak zwana Europa chrześcijańska nie istnieje. W prawdziwie chrześcijańskiej
      Europie nikt nie pozwoliłby sobie na wyszydzanie religii muzułmańskiej i ludzi,
      którzy, choć w inny sposób, wierzą w tego samego Boga. Europa jest obecnie
      całkowicie zlaicyzowana, a najgłośniejszymi europejczykami są ortodoksyjni
      ateiści. Z tego też powodu, uważam, że katolickiej Polsce czy Irlandii bliżej
      do Turcji, niż ultralibertyńskiej Holandii, czy Danii.

> jak pisze ceniona publicystka Oriana Fallaci,nie ma umiarkowanego islamu,a wg
      > niej islamscy fundamentaliści to nowi nazi ,

Ta "ceniona" publicystka jest ceniona wyłącznie przez wąskie grono
      zatwardziałych islamofobów. Prezentuje opinie skrajnie rasistowskie, z tym, że
      nie rasa, a za wiara stanowi dla niej granicę tego co dobre i złe.

> niedawno fanatyk islamski w imię wiary zamordował katolickiego księdza w
      > Turcji,

Masz niepełne dane. Dotychczas nieustalono jeszcze, jakie były motywy mordercy.
      Podejrzewa się między innymi taki fakt, że ów ksiądz pomagał prostytutkom, co
      bardzo nie odpowiadało tamtejszym alfonsom.

> niedawno,na kolanach redaktorzy i premierzy przepraszali za zamieszczenie
      > karykatur Mahometa,
      > czy za zamieszczenie karykatur Jezusa imamowie przepraszaliby nas?

W islamie Jezus jest prorokiem, dlatego umieszczenie obrazu Chrystusa jest nie
      do pomyślenia dla prawdziwie wierzącego muzułmanina. O karzkaturze nie ma co w
      ogole mowic. A tak swoja droga to dlaczego mielibz przepraszac imamowie, skoro
      u nas tez nie przepraszali ksiedza.
    • Gość: andreas europejska cywilizacja contra nastolatki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 15:00
      Zdjęcia pokazujące jak ośmiu brytyjskich żołnierzy brutalnie znęca się nad
      czterema irackimi nastolatkami to według poniedziałkowej prasy brytyjskiej
      świadectwo haniebnego skandalu, który może mieć bardzo groźne konsekwencje.
      Zdjęcia, opublikowane w niedzielę przez tygodnik "News of the World", pochodzą
      z wideo nakręconego na początku 2004 r. w południowym Iraku, najprawdopodobniej
      ukrytą kamerą z dachu przed wejściem do brytyjskiej bazy, przez żołnierza w
      stopniu kaprala. Tygodnikowi udostępniła je anonimowa osoba, które chce
      zapobiec powtórzeniu się takich incydentów.

"Guantanamo, Abu Ghraib, Faludża, lotnicze transfery więźniów aresztowanych w
      jednym kraju na tortury do innego, a teraz te zdjęcia... Czy to wszystko razem
      nie jest kpiną z zachodnich wartości?" - zapytuje "The Daily
      Mail". "Propagandowy dar dla nacjonalistycznych partyzantów irackich i
      muzułmańskich fanatyków" - pisze "The Independent".

"To, co robią ci żołnierze (sfilmowani w trakcie bicia pałkami i kopania) nie
      jest zwykłym aktem przemocy wobec czterech irackich nastolatków, lecz zdradą
      tysięcy brytyjskich żołnierzy służących w Iraku i Afganistanie, których ogromna
      większość wykonuje zadania nienagannie" - dodaje gazeta.

Według "Daily Telegraph" brytyjska armia w południowym Iraku obawia się, że
      będzie teraz celem ataków odwetowych, a za szczególnie upokarzające w świecie
      muzułmańskim może zostać uznane kopanie martwego Irakijczyka w głowę, jak też
      podżegające okrzyki utrwalone na taśmie.

Gazeta twierdzi, że wie gdzie w Iraku doszło do incydentu i o którą jednostkę
      chodzi, ale na wniosek Ministerstwa Obrony nie ujawni tego z uwagi na
      bezpieczeństwo. Podkreśla zarazem, że było to w niebezpiecznym terenie, gdy do
      ataków na Brytyjczyków dochodziło nieomal co dzień.

"The Times" pisze, że zachowania ośmiu żołnierzy nie da się usprawiedliwić
      pacyfikowaniem rozruchów ulicznych, ponieważ nad Irakijczykami znęcano się na
      terenie bazy, a ciosy nie zostały zadane w czasie walki. Dziennik zwraca uwagę,
      że jak wynika ze zdjęć, wśród bijących był podoficer.

Kilka gazet przytacza wypowiedź Iqbala Sacranie, sekretarza generalnego
      największej organizacji muzułmańskiej w W. Brytanii - Rady Muzułmanów,
      że "takie incydenty wyrządzają ogromną szkodę reputacji W. Brytanii w świecie
      muzułmańskim i narażają na większe niebezpieczeństwo żołnierzy rzetelnie
      wykonujących swoje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka