Dodaj do ulubionych

Fachowcy z SLD -kolejna odsłona

15.02.06, 09:34
www.infor.pl/?rodzaj=2&news=26922&uzytkownik=ogolny
Polska biurokracja przerosła unijną

Kilka miesięcy temu trwała walka o przyznanie Polsce jak najwyższych kwot z funduszy strukturalnych Unii Europejskiej. Teraz należy zrobić wszystko, aby maksymalnie te pieniądze wykorzystać. Niestety, doświadczenia tych, którzy już korzystają z dofinansowania, wskazują na dwa rodzaje biurokratycznych utrudnień.
Pierwszy to niezmiernie rozbudowany system kontroli. Jednostki korzystające z funduszy muszą dostarczyć do urzędu kopie wszystkich dokumentów potwierdzające koszty. Ponadto muszą składać kwartalne sprawozdania i bardzo rozbudowane wnioski o płatność. Do tego niemal w każdej firmie korzystającej z dotacji urzędnicy przeprowadzają audyt i kontrolę. Dezorganizuje to funkcjonowanie jednostki, której przyznano dotację.

Drugi rodzaj utrudnień to niejasne i ciągle zmieniające się wytyczne dotyczące zasad wypłacania dotacji. Najgorsze jest jednak to, że nie tylko komplikują one rozliczenia i opóźniają wypłaty, ale także bezpodstawnie ograniczają wysokość refundowanych kwot.

Czy owe biurokratyczne przeszkody wynikają z prawa europejskiego? Okazuje się, że nie. Większość z nich to inicjatywa polskich urzędów. Obecny system zniechęca do korzystania z funduszy unijnych. Traktuje on każdego beneficjenta jak potencjalnego oszusta, który zamierza wyłudzić jak najwyższą kwotę. Tymczasem zdecydowana większość przedsiębiorców chciałaby uczciwie korzystać z dotacji na jasnych i stabilnych zasadach. I nie wypełniać przy tym tysięcy dokumentów.

Jeśli nie uprościmy zasad rozliczania dotacji, znaczna część przyznanych Polsce funduszy po prostu nie zostanie wykorzystana.

Konrad Piłat
Obserwuj wątek
    • zaczepialski Re: Fachowcy z SLD -kolejna odsłona 15.02.06, 09:36
      Dotacje zbyt biurokratyczne

Korzystający z unijnych dotacji narzekają na biurokratyczną mitręgę. Muszą kserować setki dokumentów, w tym faktur, składać sprawozdania, nieustannie poprawiać wnioski itp.
      Co ciekawe, obowiązki te nie wynikają wcale z prawa europejskiego, lecz z urzędniczych wytycznych. Nie dość, że są o­ne napisane bardzo niejasno, to jeszcze są wielokrotnie zmieniane w trakcie roku.

Powoduje to konieczność korygowania wniosków o otrzymanie pieniędzy. A to – w przypadku mniejszych firm – może spowodować problemy z płynnością finansową. Wszystko to zniechęca firmy do korzystania z funduszy i utrudnia wykorzystanie przyznanych Polsce pieniędzy.

Konrad Piłat
      • xyz-xyz Re: Fachowcy z SLD -kolejna odsłona 15.02.06, 09:42
        Nowe instytucje kontrolne takie jak CBA, Policja Skarbowa i inne pomysły PiS. Na
        pewno spowodują uproszczenie wszystkiego.

"Traktuje o­n każdego beneficjenta jak potencjalnego oszusta, który zamierza
        wyłudzić jak najwyższą kwotę."

Toż to wypisz, wymaluj mentalność Ziobry i jajomiota Kamińskiego...
        • zaczepialski to dopiero początek arbuzie :-))) 15.02.06, 09:48
          wiadomosci.onet.pl/1261208,11,1,1,,item.html
          • xyz-xyz Arbuzie? 15.02.06, 09:51
            Ja nie jestem zielony z zewnątrz:)Cały czerwony:).

A co do tych zmian. To się wpisuje w styl polityki PiS. Likwidacja konkursów,
            przetargi po uważaniu... budujecie towarzyszu nowy PRL...
            • ja_aska Re: Arbuzie? 15.02.06, 09:53
              Odwołania od jego wyników będzie rozpatrywał tylko ogłaszający przetarg.

a to jaja. wcale nie korupcjogenne.
            • Gość: Orion Re: Arbuzie? IP: 87.207.60.* 15.02.06, 10:20
              Jesteś czerwony ?, tzn. jesteś zdrajcą działalność komunistów w Polsce jest
              zabroniona. Ale już niedługo będzie pisać sami do siebie na łamach jednej gazety
              • ja_aska Re: Arbuzie? 15.02.06, 10:21
                gwiazdeczko moja mała - jestem czerwona do szpiku kości i serce mam po lewej
                stronie.
                • Gość: Orion Re: Arbuzie? IP: 87.207.60.* 15.02.06, 10:31
                  Szkoda,że nie jesteś czerwoną gwiazdą- byłabyś wtedy nadolbrzymem jak Betelgeze.
                  Przypominam, ze nadolbrzymy to gwiazdy gasnące.
                  • ja_aska Re: Arbuzie? 15.02.06, 10:56
                    nigdy nie próbowałabym konkurować z kandydatem do mina "czarnej dziury".
                    • Gość: Orion Re: Arbuzie? IP: 87.207.60.* 15.02.06, 11:02
                      Robi się gwiezdna dyskusja - oby nie było jeszcze "Na głowie młot, pod szyją
                      sierp a w oczach gwiazdy(gasnące)
                      • ja_aska Re: Arbuzie? 15.02.06, 11:16
                        każda gwiazda się kiedys wypala a potem ...... antymateria, która niszczy
                        wszystko.
                        • Gość: Orion Re: Arbuzie? IP: 87.207.60.* 15.02.06, 11:22
                          To chyba nie tak - pozostaje osobliwość czasoprzestrzeni.
                          A propo w gwiazdozbiorze Oriona jest wiele młodych miliardów gwiazd.... a
                          gwiazdy gasnące? no cóż szkoda, że nie będziesz supernową
                          • ja_aska Re: Arbuzie? 15.02.06, 11:25
                            nie mam takich ambicji. nie pcham się na pierwszy plan więc tak szybko jak
                            gwiazdy się nie wypalam.
                            • Gość: Orion Re: Arbuzie? IP: 87.207.60.* 15.02.06, 11:33
                              Ja to nie masz ?. Przecież przyznałaś, że jesteś czerwona do szpiku. To już sam
                              fakt, że jesteś na pierwszym planie( jak Masajowie w Kenii )
                              • ja_aska Re: Arbuzie? 15.02.06, 11:40
                                to tak jak w piosence Gawędy (czarne przegrywa.............)
              • xyz-xyz Re: Arbuzie? 15.02.06, 10:29
                Stuknij się w swój stalinowski łeb bolszewiku.

-
                "Zawsze myślałem, że bliźniaki są rozsądniejsze. Tymczasem próba rozwiązania
                problemów Polski za pomocą zaostrzenia kodeksu karnego to, niestety, gry i
                zabawy małego Jasia: dajcie mi dużą pałkę, a wszystkich poustawiam." Stanisław Lem
                • Gość: Orion Re: Arbuzie? IP: 87.207.60.* 15.02.06, 10:47
                  Bolszewik nie może mieć stalinowskiego łba - to po pierwsze. Wynika z tego , że
                  nie znasz historii co potwierdza moje przypuszczenie, że jesteś tzw.komunistą
                  bezideowym.
                  Zamiast wymyślać brednie o zbrodnich PIS - u proponuję przypomnieć sobie wiersz
                  Asnyka zaczynający się od słów "Daremne żale, próżny trud, bezsilne
                  złożeczenia........

Proponuję polemikę bez ordynarnych wyzwisk, mogą być uszczypliwości
                  uwarunkowane historycznie.
                  • xyz-xyz Re: Arbuzie? 15.02.06, 10:57

> Proponuję polemikę bez ordynarnych wyzwisk, mogą być uszczypliwości
                    > uwarunkowane historycznie.

Dlatego masz bolszewika bolszewiku:) A bolszewik może mieć stalinowski łeb. Ci z
                    tym łbem wymordowali tych bez łba. A teraz ich (tych z łbem) mentalni zstępni
                    zabrali się za mój kraj. Widać więc wyraźnie, że ty nie masz pojęcia o historii.
                    Dlatego pochwalasz pomysły bolszewików z PZPR "Pakt". Gdybyś znał nieco
                    historie, wiedziałbyś do czego prowadzą takie zabawy...
                    • Gość: Orion Re: Arbuzie? IP: 87.207.60.* 15.02.06, 11:06
                      "zabrali się za mój kraj" - raczysz żartować

Kto ty jesteś - polski komiotek
                      Jaki znak twój - sierp i młotek
                      Gdzie ty mieszkasz - w polskim kraju
                      A dlaczego - ja nie znaju
                      • ja_aska Re: Arbuzie? 15.02.06, 11:15
                        prawdziwy ploka patriota
                      • xyz-xyz Re: Arbuzie? 15.02.06, 11:19
                        > Kto ty jesteś - PiSi kołek
                        > Jaki znak twój – mały PiSiorek
                        > Gdzie ty mieszkasz - w kaczym kraju
                        > A dlaczego - ja nie znaju

> "zabrali się za mój kraj" - raczysz żartować

w 1968 moczarwcy, protoplaści twojej kaczej ferajny, też uważali niektórych
                        obywateli za zbędnych. Wtedy Moczar gnoił Żydów, teraz Kaczyńscy lewicę. Metody
                        identyczne...
                        • ja_aska Re: Arbuzie? 15.02.06, 11:25
                          na początek lewicę.
                        • Gość: Orion Re: Arbuzie? IP: 87.207.60.* 15.02.06, 11:30
                          Nie do rymu. Za zbędnych uważam wszystkich komunistów bez względu na pochodzenie
                          Przypominam, ze osobą która najbardziej tępiła Żydów w 1968r. była Zosia
                          Gomułkowa - też Żydówka a Moczar był tylko wykonawcą. Już ona dobrze wiedziała
                          co to za jedni.!!!!!!!!!
                          Przechodzenie na wątek antysemicki jest typowe, gdzy nie ma się argumentów.

• ja_aska Re: Arbuzie? 15.02.06, 11:41
                            czyli swój tępił swego?
                            • Gość: Orion Re: Arbuzie? IP: 87.207.60.* 15.02.06, 11:47
                              Daj spokój z Gawędą.Proponuję chór ociemniałych członków [ po metylu ] zespołu
                              pieśni i tańca zawiedzionych komuchów
                              • ja_aska Re: Arbuzie? 15.02.06, 11:52
                                nas stać na lepsze trunki. do polski b się nie porównujemy.
                                • Gość: Orion Re: Arbuzie? IP: 87.207.60.* 15.02.06, 11:57
                                  Polska B to wymysł komunistów, że niby zacofana. A tak naprawdę dlatego B, że
                                  ilość komunistów jest tam mniejsza no i mają przynajmniej jakieś tradycje
                                  w porównaniu do was sovieticusy, którzy nie macie żadnej, poza krótkim kursem
                                  WKPb, noszonym pod pachą przez waszych guru
                                  • ja_aska Re: Arbuzie? 15.02.06, 12:43
                                    polaska b to tacy jak ty: nienawidzący ludzi, wycierający sobie gęby poglądami
                                    innych, ubierający sie elegancko raz w tygodniu do kościoła a potem przez
                                    pozostałe 6 dni plujący na myślących inaczej. takiej "tradycji" nigdy nie będę
                                    hołdować.
                                    • Gość: Orion Re: Arbuzie? IP: 87.207.60.* 15.02.06, 16:43
                                      A było tak fajnie o tych gwiazdach, nawet gasnących a czerwonych zarazem.
                                      Szkoda

• xyz-xyz A to ciekawe:) 15.02.06, 12:46
                                    A to ciekawe:) Bo jako kazik pisałes zupełnie co innego:)))

Re: Sondaż WP:)
                                    Autor: Gość: kazik IP: 87.207.254.*
                                    Data: 15.02.06, 09:56

+ dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz cytując + odpowiedz
                                    Sondaże prowadzone za pomocą internetu są całkowicie niewiarygodne. Wynika to z
                                    prozaicznego powodu, że wyborcy PiS, Samoobrony i LPR rzadko korzystają z
                                    internetu.

Schizofrenia? :)))))))))))))))))))
                          • xyz-xyz Re: Arbuzie? 15.02.06, 12:41
                            Za zbędnych uważam wszystkich komunistów bez względu na pochodzeni
                            > e

Hitler uważał Żydów, Polaków, Cyganów i komunistów za zbędnych. Bez względu na
                            pochodzenie, zasługi, cokolwiek. Po tej deklaracji w ogóle powinno się przestać
                            z tobą dyskutować. Z przyczyn estetycznych rzecz jasna.

Przypominam, ze osobą która najbardziej tępiła Żydów w 1968r. była Zosia
                            > Gomułkowa - też Żydówka a Moczar był tylko wykonawcą.

To dość częste. W Polsce jeden z ministrów i jeden z nadprezydentów uważani są
                            za gejów, a najbardziej gejów zwalczają.

ona dobrze wiedziała
                            co to za jedni.!!!!!!!!!

Co to ze jedni te Żydy? Pewnikiem to co napisałeś nie istnieje, to komunistyczna
                            propaganda...
                            >
                            Przechodzenie na wątek antysemicki jest typowe, gdzy nie ma się argumentów.

Argumentem jest wskazanie związku pomiędzy twoim i tobie podobnych sposobem
                            myślenia, a sposobem myślenia postaci historycznych, o których mowa. Niczym się
                            w tej materii nie różnicie. Tak jak ty teraz twierdzisz, że to brak argumentów,
                            tak oni wtedy porównanie do hitlerowców uważali za brak argumentów.
                            • Gość: Orion Re: Arbuzie? IP: 87.207.60.* 15.02.06, 16:46
                              Zostaw Hitlera w spokoju. Jego zbrodnie są policzone w przeciwieństwie do
                              zbrodni twoich towarzyszy i ich obłąkanej ideologii, która kosztowała śmierć
                              tyle niewinnych ludzi, że jak powiedział Sołżenicyn "Stalin uśmiercił tulu, że
                              Hitler mółby być jego uczniem".
                              W końcu to Hitler mówił do Freislera - "Mein Wiszinski" a nie czynił tego
                              bezpodstawnie.
                              • xyz-xyz Re: Arbuzie? 16.02.06, 08:10
                                To ciekawe:) Powiadasz moi towarzysze zbrodni dokonywali? Hmmmm pewno
                                Napieralski z Dzierżyńskim mordowali socjalistów:) A co na to twój psychiatra? A
                                po prawdzie jest tak, że to wy PiS-owscy bolszewicy zwolna zaczynacie adaptować
                                do nowych warunków metody Józefa Wiassarionowicza. Gratulacje! Słyszysz ten
                                obłąkańczy rechot? To Historia tarza się ze śmiechu. Z was - neobolszewików...
                                • Gość: Orion Re: Arbuzie? IP: 87.207.60.* 16.02.06, 10:20
                                  Witam.To już nie stać cię na internet po 15?

To ty jesteś socjalistą?
                                  Historii nie zmienisz. Chyba, że czytasz ją z podręczników swoich towarzyszy.
                                  Nie rób reklamy jakiemuś tam Napieralskimu, stawiając go przy Dzierżyńskim, bo
                                  obrażą się twoi koledzy z SB.
              • xyz-xyz Pocałuj mnie w moją czerwona dupę bolszewiku 15.02.06, 10:44
                tzn. jesteś zdrajcą działalność komunistów w Polsce jest
                > zabroniona.

www.biblioteka.lapszewyzne.com/ksiazki/bs00054.htm
                A teraz leć do Ziobry z donosem bolszewiku.
            • zaczepialski Re: Arbuzie? 15.02.06, 10:32
              Oj jesteś jesteś - i czerwony o zielony zarazem :-)))
              • xyz-xyz Re: Arbuzie? 15.02.06, 10:53
                To i tak lepsze niż bycie bolszewikiem ze Polskiej Zjednoczonej Partii Rydzyka
                "Pakt".
    • xyz-xyz Fachowcy z SLD znowu namieszali. Delegalizacja! 15.02.06, 10:08
      wiadomosci.onet.pl/1261172,16,item.html
      • Gość: Galoty Re: Fachowcy z PiS znowu namieszali. Delegalizacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 11:17
        Wydaje mnie się, że to raczej wina PiSu :-)
    • Gość: Walerian Popławski Prawda jak zwykle leży po środku IP: *.iscnet.pl 15.02.06, 17:04
      Polacy niestety myślą tak: zakręćmy ile się da, może się uda. Robią tak osoby
      fizyczne, prawne a nawet samorządy...

Utrudnień jest wiele, zbyt wiele, ale niestety kombinatorstwo w narodzie wciąż
      olbrzymie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka