Dodaj do ulubionych

Walka o kolor szczecińskich tramwajów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 19:17
Czyli kolejna warstwa farby ma zakryć złom? No na coś takieg i Salomon by
chyba nie wpadł. Średni wiek szczecińskich tramwajów to 25 lat... Powodzenia!
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin Stefanowicz Re: Walka o kolor szczecińskich tramwajów IP: *.chello.pl 09.03.06, 19:48
      Pierwsza reflekcja po przeczytaniu artykułu - MZK nie ma pieniędzy na
      przemalowywanie berlińskich wagonów "tylko dlatego, że żółty nam nie pasuje",
      ale ma pieniądze, aby przemalować pozostałe wagony bo biały im nie pasuje :-/

Druga reflekcja - przecież myjnia tramwajowa jest! Stoją sobie takie szczotki w
      zajezdni Pogodno, ale jak się ich nie włącza i przejeżdża się przez nie 20 km/h
      to nic dziwnego że efektó nie widać...
      • Gość: Chomolka Re: Walka o kolor szczecińskich tramwajów IP: 80.53.170.* 09.03.06, 21:57
        > Pierwsza reflekcja
        > Druga reflekcja
        > to nic dziwnego że efektó

Ja tylko w kwestii formalnej, kto Cię koleżko uczył języka polskiego??? Powinien się wstydzić i powiesić na suchej gałęzi, no chyba żeś jeszcze podstawówki nie skończył, to ucz się pilnie. A do czego piję? Oto prawidłowa pisownia niektórych wyrazów z cytatu:

- reflek_S_ja
        - efekt_U_
        • swantevit Re: Walka o kolor szczecińskich tramwajów 09.03.06, 22:03
          Moze w kolorze papieskim?
          Jest trendy, wiec gorycz z faktu
          zakupienia staroci,
          moze papiez ozloci?
          • maciej.popielarz pół roku debaty na kolorem 10.03.06, 13:36
            Witam po dłuzszej przerwie.

Najbardziej mnie martwi fak, iż ustalenie koloru taboru zajęło całemu sztabowi
            urzędników pół roku.

Przy takiej dynamice nie ma się co dziwić, że jeszcze nie zauwazyli powstanie
            wielu nowych osiedli do których komunikacja miejska nie dociera.

I aż strach pomysleć ile zajmie zracjonalizowanie rozkładu jazdy.

Co do koloru - widziałem np. w Hannoverze, że tabor jest biały i czysty. A więc
            mozna.

PS. Na komunikcji miejskiej nie powinno się oszczędzać - lepiej odpuścić
            stawianie pomników i skrócić o połowe pokaz sztucznych ogni na Dni Morza. ;)
            Zresztą pieniędzy w budżecie nie brakuje - są tylko bardzo źle wydawane.
            • albert_c Re: pół roku debaty na kolorem 10.03.06, 13:43
              Macku, wsztsko okej, zwlaszcza to ze na komunikacji miejskiej nie powinno sie
              oszczdzac, z malym jednak 'ale'.
              Otoz

nie nazwalbym wyboru koloru tramwajow debata, bo to debata nie byla.
              Nie wiadomo za brdzo skad sie w ogole wzial pomysl akurat tych a nie innych
              kolorow, ze niby to kolory przedwojenne jeden z nich, inny rzekomo mial
              nawiazywac do morskosci Szczecina (cokolwiek to oznacza) itp.

Generalnie nie wiadomo komu i dlaczego w glowie rodzily sie akurat takie
              koncpecje.

Nastepnie trawmaje po 1 w kazdym kolorze (choc ja akurat 'morskiego' nie
              widzialem) zostaly puszczone w miasto niby celem wysondowania, ktory jest
              najbardziej akceptowalny przez mieszkancow - przy czym malo kto, bardzo malo
              kto z mieszkancow iwedzial, ze jest sondowany i ze ten misz amsz kolorow to
              jest jakas sonda, wiec nie bardzo sie ktos w temacie wypowiadal, az temat
              zostal naglosniony przy pomocy mediow przez Lepszy Szczecin.

Reasumujac: za pomysl ze zmiana kolorow wziela sie grupa ludzi, ktora sie ngdy
              za to brac nie powinna. koniec. kropka.

i najgorsze ztego wszytskiego byl tekst: ze jak juz pomulaja na nowo to i tak
              dalej beda zaklejali reklamami te trawmaje, wiec ja sie pytam grzecnie po kiego
              w takim razie je przemalowywac!
              • maciej.popielarz Re: pół roku debaty na kolorem 10.03.06, 14:43
                Żeby to był jeden taki przypadek kiedy urzednicy nie wiedzą za co się biorą i
                nie mieli pojęcia jak to ugryźć. O braku kreatywnosci nawet nie wspominam.

Popatrz chocby na Tall Ship Race.

W sumie to ja się troche nie dziwię - kreatywni ludzie wolą pracowac na własny
                rachunek albo w dobrej firmie. A nawet jesli juz trafią do urzędu to kreatywność
                trzeba zamknąć na kłódkę... wiesz o co chodzi.

Bardzo mnie martwi też brak polityków którzy by mieli wizję Szczecina - na 15-25
                lat w przód a nie tylko od rzuconego pomysłu do pomysłu, od kiełbasy wyborczej
                do kiełbasy wyborczej. :(
        • shp80 Re: Walka o kolor szczecińskich tramwajów 10.03.06, 03:04
          Gość portalu: Chomolka napisał(a):

> > Pierwsza reflekcja
          > > Druga reflekcja
          > > to nic dziwnego że efektó
          >

xxxx
          > Ja tylko w kwestii formalnej, kto Cię koleżko uczył języka polskiego???
          xxxx

Ja też tylko w kwestii formalnej: powyższe zdanie jest źle skonstruowane pod
          względem gramatycznym. Powinien być średnik lub dwukropek (bardziej ten drugi),
          a nie przecinek.

> Powinien się wstydzić i powiesić na suchej gałęzi, no chyba żeś jeszcze
          > podstawówki nie skończył, to ucz się pilnie. A do czego piję? Oto prawidłowa
          > pisownia niektórych wyrazów z cytatu:
          >
          > - reflek_S_ja
          > - efekt_U_

To pierwsze mogło być skutkiem przeoczenia.
          W drugim zdaniu zapewne chodziło o _efektów_.

Mnie też dobijają +rażące+ błędy, ale nie popadajmy w paranoję...

Pozdro
          Tomek
        • Gość: v Re: Walka o kolor szczecińskich tramwajów IP: *.internet.v.pl 10.03.06, 19:25
          > > Pierwsza reflekcja
          > > Druga reflekcja
          > > to nic dziwnego że efektó
          >
          > Ja tylko w kwestii formalnej, kto Cię koleżko uczył języka polskiego??? Powinie
          > n się wstydzić i powiesić na suchej gałęzi, no chyba żeś jeszcze podstawówki ni
          > e skończył, to ucz się pilnie.

Zrozumialas? Zrozumialas, o co chodzilo, wiec czego sie czepiasz?
          Jezyki ewoluuja, 'prendzej czy puźniej' sie j polski tak przez ciebie broniony pozmienia, i tyle.
    • Gość: Jaro Re: Walka o kolor szczecińskich tramwajów IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 09.03.06, 20:00
      Do qrvy nędzy! Brudas, który obleje się najdroższymi perfumami, nadal
      pozostanie brudasem. Żadne malowanie nie pomoże, jak tramwaje będą utrzymane
      tak, jak teraz.
      • Gość: lewus W różności piękno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 20:04
        sponsorzy nie tylko wymalują ale nawet zapłacą za myjnię i prąd
        • Gość: sia Re: W różności piękno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 20:08
          a ja dziś widziałam czyściutki czerwono-żółty tramwaj. Był piękny i NARESZCIE
          BEZ REKLAM. Aż przystanęłam i gębę rozdziawiłam...
    • Gość: Pawel Re: Walka o kolor szczecińskich tramwajów IP: 83.168.96.* 09.03.06, 20:28
      a wagony przegubowe o numerach nieparzystych pomalujmy na fioletowo a 105N o
      numerach parzystych pomalujmy na różowo
      do q..wy nedzy w jakim my miescie zyjemy? skad u nas sie bierze tylu czubkow?
      wszyscy wiedza ze w Krakowie tramwaje sa niebieskie, w Poznaniu zielone a w
      Szczecinie.. no wlasnie jakie??
      • Gość: lewus A guvna na chodnikach ci nie przeszkadzają? nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 20:32
        • Gość: Hagar Re: A guvna na chodnikach ci nie przeszkadzają? n IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 09.03.06, 20:51
          Najpierw konkurs a potem i tak malujemy jak popadnie.
          Jak biały nie pasował, a kremowy jest OK, to wystarczyło biały zamienić na
          kremowy i byłoby OK., niestety myślenie jest czynnością obcą decydentom w MZK.
          Zamiast miec najładnieszje tramwaje i autobusy w kraju bedziemy mieli jarmark i
          odpust - pół kraju znów będzie miało powód by śmiac sie ze Szczecina, ech........
          • albert_c Marcin dobrze rzecze 09.03.06, 21:13
            i ja go popieram.

czytalem dzis cala tresc apelu i generalnie rzecz ujmujac go popieram i sie pod
            nim podpisuje i na ile bede mogl bede go promowac, bo rzecz jest godna uwagi.

zanim zdecydujemy sie na jakis kolor - choc mi obecna kolorystyka bardzo pasuje
            - zdecydujmy sie na 2 rzeczy:

1. zacznijmy w koncu myc tramwaje
            2. przestany obkleiac je w koncu reklamami, bo jak mamy je znow kleic to
            przestanmy je malowac na nowe kolory bo to bezsensu, kompletnie bezsensu.

jezdzi taki jeden z nowa reklama CH Turzyn, widac nie przestalo MZK sprzedawac
            powierzchni pod reklame i dalej szpeci komuniakcje miejska, a my mieszkancy mamy
            juz chyba dosc tych reklam szczegolnie na szybach srodkow komunikacji miejskiej:(

a swoja droga to szkoda Marcinie ze przestales nas odwiedzac na forum...
            • Gość: Marcin Stefanowicz Re: Marcin dobrze rzecze IP: *.chello.pl 10.03.06, 01:50
              Dzięki za słowa poparcia :-)

Jeśli chodzi o moją absencję na forum to:
              1. Trudno dyskutować o Szczecinie przebywając częściej lub rzadziej, krócej lub
              dłużej poza nim.
              2. Trudno dyskutować gdziekolwiek jeśli się nie ma dostępu do internetu - bez
              względu na to gdzie się mieszka.
              3. Trudno dyskutować, kiedy cały wolny czas pochłaniany jest przez komunikację
              w każdej możliwej formie.
              I na koniec 4: a kto powiedział, że nie odwiedzam? Poprostu się nie udzielam :-)
              • shp80 Re: Marcin dobrze rzecze 10.03.06, 03:09
                Gość portalu: Marcin Stefanowicz napisał(a):

> Dzięki za słowa poparcia :-)

A gdzie jest phobos?? ;-)

Pozdro
                Tomek
                • albert_c Re: Marcin dobrze rzecze 10.03.06, 07:02
                  shp80 napisał:

> A gdzie jest phobos?? ;-)

* z nami:)

* Marcinie, no to zycze sobie abys mial wiecej dostepu do netu;-)
                • Gość: Marcin Stefanowicz Re: Marcin dobrze rzecze IP: *.chello.pl 10.03.06, 11:16
                  Jak już podpisuje się imieniem i nazwiskiem pod akcją i tak samo wypowiadam się
                  dla Gazety to nie wypadało ukrywać się z nikiem - napewno nie w przypadku tego
                  wątku :-)
                  • Gość: Tomasz Loga Re: Marcin dobrze rzecze IP: *.stargard.mm.pl 10.03.06, 13:50
                    W sumie i racja: pełne dane są trendy ;-)

Pozdro
                    Tomek
                    --
                    rowerowy.szczecin.pl
                    • albert_c Re: Marcin dobrze rzecze 10.03.06, 13:57
                      Tomek, a tak przy okazji to jak tam Wasza akcja ze zbieraniem podpisow pod tym
                      apelem dotyzcacym sciezek rowerowych?

macie juz te podpisy i jezeli tak to ile i jezeli juz macie to co dalej?
                      • shp80 Zmiana tematu 10.03.06, 14:17
                        albert_c napisał:

> Tomek, a tak przy okazji to jak tam Wasza akcja ze zbieraniem podpisow pod
                        > tym apelem dotyzcacym sciezek rowerowych?

W sumie zakończyliśmy ją mniej więcej w styczniu. W ciągu niecałych dwóch
                        miesięcy zebraliśmy ponad 200 podpisów wśród rowerzystów, na których akurat
                        trafiliśmy. Wygrała nawierzchnia asfaltowa z ponad 60% poparciem. Za kostką
                        głosowało poniżej 10%. Dla reszty nawierzchnia nie miała znaczenia.

> macie juz te podpisy i jezeli tak to ile i jezeli juz macie to co dalej?

Te podpisy były nam potrzebne do rozmów z Urzędem Miasta, a dokładnie z
                        zespołem ds. komunikacji rowerowej. Niestety, to co boli najbardziej to to, że
                        musimy walczyć również z pewnym rowerowym ekologiem o nazwisku Nieczajew. Za
                        wszelką cenę chce on wybrukować wszystkie szczecińskie drogi dla rowerów.
                        A to, co się dzieje z kostką, widać na każdym kroku..

Jest szansa, że nasze miasto określi niebawem standardy budowania dróg
                        rowerowych, i że kostka będzie stosowana tylko w wyjątkowych sytuacjach, a nie,
                        jako reguła.

Pozdro
                        Tomek
                        • albert_c Re: Zmiana tematu 10.03.06, 14:33
                          fajnie, dzieki za informacje.
                          Ja tam trzymam kciuki za Was, mimo iz rowerzysta nie jestem to zycze Wam jak
                          najlpeszych rozmow z UM - choc wiem, ze nie bedzie to latwe.

kosta jest fatalna i nie powinno jej byc na scizkach rowerowych - no chyba ze
                          jakas wyjatkowa sytuacja.

To co mnie jeszzce wkurza bardzo mocno to parkujace na sciezkach samochody i
                          policja ignorujaca ten fakt, no ale o tym juz bylo na forum wiele razy, a wciaz
                          to wkurza!
    • sernic1 Re: Walka o kolor szczecińskich tramwajów 09.03.06, 23:31
      Dokładnie. Jak się co jakiś czas umyje tramwaje, to będą ładne. To nic
      trudnego. Uważam, że te kolory obecne- tzn. biały i kolorowy pasek- są bardzo
      fajne. Poza tym stały się już szczecińską tradycją i zasługują na pozostanie.
      Pomysł przemalowywania jest absurdalny.
    • sernic1 Re: Walka o kolor szczecińskich tramwajów 09.03.06, 23:46
      Mam jeszcze cichą nadzieję że te obecne barwy pozostaną. Wszystkie tramwaje i
      autobusy powinny pozostać jednakowe ze względów praktycznych. Tak jest we
      wszystkich innych miastach- wielkich i tych troszkę mniejszych. Bardzo lubię te
      obecne kolory tramwajów szczecińskich a koncepcje nowych kolorów są okropne.
      Kremowy kolor jest paskudny a czerwony z kremowym koszmarny. Teraz jest bardzo
      dobrze i niech tak zostanie.
    • Gość: zaorac prl [...] IP: *.hsd1.wa.comcast.net 10.03.06, 00:35
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: zaorac prl [...] IP: *.hsd1.wa.comcast.net 10.03.06, 00:42
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • Gość: stad jestem Re: tramwaje powiny zyc z reklam IP: 212.14.52.* 10.03.06, 03:35
          Gość portalu: zaorac prl napisał(a)
          "no wiec pies was tracal glupia nacjo pokomunistycznych
          > glopkow~!!!!"

No prosze, calkiem niezle poslugujesz sie tak trudnym jezykiem, jakim podobno
          jest polski.

Przynajmniej, jak na OBCOKRAJOWCA.
        • albert_c Re: tramwaje powiny zyc z reklam 10.03.06, 07:08
          witam,

chociaz zachowujesz sie jak prostak, a przez to nie traktuje do konca powaznie
          Twoich argumnetow bo zapewne sa takze prostackie jak Ty, niemniej pochylam sie
          nad tym co napisales i prosze Cie o uzasadnienie Twojej tezy dlaczego tramwaje
          obklejone reklamami sa lepsze od tych w jednolitych barwach.

Czekam na argumnety!
          Ja jako przeciwage dla Twojej tezy jestem wstanie przedstawic sporo argumentow.

Ale zebysmy zaczeli dyskutowac powaznie (jak na razie prostaczku nie potrafisz
          tego uczynic) to trzeba miec troche wiedzy w temacie w zwoazku z tym teraz
          sprawdzam Twoja wiedze:

- Jaki dochod ze sprzedazy powierzchni reklamowych ma MZK???

Czy przyklejasz sobie reklamy na czolo? Przeciez to chyba nie mniej idealna
          powierzchnia reklamowa niz tramwaje, no chyba ze powierzchnia reklamowa na takim
          prostaczku jak Ty nie jest nic warta...

Gość portalu: zaorac prl napisał(a):

> trmwaje to powierzchia reklamowa ktora powina byc dla was debile kopalnia zlota
          > .
          > a wy jeby jestescie tylko 15 lat w gospodarce wolnorynkowej i nienawidzicie
          > reklam i kapitalizmu. no wiec pies was tracal glupia nacjo pokomunistycznych
          > glopkow~!!!!
          • Gość: stad jestem Re: tramwaje powiny zyc z reklam IP: 212.14.52.* 10.03.06, 07:51
            Albert, daj spokoj... Ze tez Ci sie chcialo wypisywac taki elaborat... Ten dupek
            juz poszedl spac nachlany, bo rano czeka go kolejna rundka po hamerykankskich
            smietnikach...

Mam nadzieje, ze post nie zostanie skasowany za uzycie wyrazu "dupek" - pewne
            zjawiska powinny byc nazywane po imieniu ;-))
          • Gość: Dori Re: tramwaje powiny zyc z reklam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 10:26
            Witam. Poniżej podaję adres strony mzk z cennikiem reklam. Przeczytaj pomnóz
            razy ilośc taboru a wtedy dyskutuj.Ależ Ty musisz być bogatym człowiekiem skoro
            dla Ciebie takie sumy sa śmieszne. Pozdrawiam
            www.mzk.szczecin.pl/
            • jahve nowe tramwaje 10.03.06, 10:44
              Dajcie już spokój niech malują te tramwaje przynajmniej maryjan będzie mógł
              powiedzieć że za jego kadencji czegoś dokonano – odmalowano tramwaje – jak to
              ładnie brzmi SUKCES HURA. A na serio to mycie składów raz w miesiącu jest
              jakimś totalnym nieporozumieniem i nie wiem czy nie nadużyciem ze strony
              zakładu budżetowego który dostaje z budżetu miasta środki na utrzymanie taboru
              w czystości. A co do wozów z Berlina to proponuję kupić je razem z motorniczymi
              i kadrą zarządzającą a najlepiej całym BVG.
              JAHVE
              ---
              Judaizm jest religią mało widowiskową: nie prowadził krucjat, nie nawracał, nie
              kazał umierać Bogu za grzechy ludzi.
            • albert_c Re: tramwaje powiny zyc z reklam 10.03.06, 12:13
              Droga Dori, to prosze wez mi teraz podaj ta sume , ktora Tobie wyszla, bo ja
              jakos nie moge znalezc na tej stronie.

Jak bedziesz miala problemy, to ja Ci chetnie udziele odpwoiedzi ile to kasy
              MZK zarabia na tych reklamach, w sumie to moze nie tyle zarabia, co ile ma z
              tego tytulu przychodu.
              I zapewniam Cie ze nie jest to tak proste ze wezmie sie X przemnozy przez Y i
              wychodzi przychod.

Nie chodzi o to ze te sumy sa smieszne, albo i nie. Nie sa to duze sumy. I wg
              mnie szkoda dla takich pieniedzy umieszczac reklamy na tramwajach i autobusach
              z kilku powodow, z ktorych wymienia 2 glowne:
              1. komunikacja miejska powinna byc jednolita, bo jest wizytowka naszego miasta
              i eleemnetem tozsamosci mieszkancow z miejscem w ktorym zyja.
              2. nie powiino sie utrudniac mieszkancom korzystania ze srodkow komunikacji
              miejskiej poprzez zaklejanie szyb reklamami - jest sciema twierdzenie ze przez
              te reklamy dobrze widac - jakby bylo dobrze widac to reklaam by byla takze na
              szybie motorniczego, a to jedyne miejsce gdzie jej nie ma - ciekawe dlaczego?
              jak myslisz?

nie jestem bogatym czlowiekem, ale bardzo zalezy mi na tym aby Szczecin byl
              wyjatkowym miastem. po prostu.

pozdrawiam i oczekuje niecierpliwie na odpwoiedz;-)

Gość portalu: Dori napisał(a):

> Witam. Poniżej podaję adres strony mzk z cennikiem reklam. Przeczytaj pomnóz
              > razy ilośc taboru a wtedy dyskutuj.Ależ Ty musisz być bogatym człowiekiem
              skoro
              >
              > dla Ciebie takie sumy sa śmieszne. Pozdrawiam
              > www.mzk.szczecin.pl/
        • Gość: wizytka Re: tramwaje powiny zyc z reklam IP: 194.165.41.* 10.03.06, 07:37
          Najsmutniejsze jest to, że my sobie podyskutujemy,wybierzemy kolory ... a
          tramwaje i tak będą jakie są, czyli różnokolorowe. Nie ma pieniędzy. Napewno
          mogą być czyste ( mniejszy koszt). Możemy także wywalczyć, aby nie zaklejano
          nam szyb reklamami.
          Czasami mam wrażenie że wpadłam w jakąś pętlę czasową. Tematy wracają jak
          bumerang. My juz tak od lat : o psich gównach, o brudzie, o kolorach na
          tramwajach, o Pl.Orła Białego, o Różance, o basenie, o hali widowiskowej, o
          Gontynce ....
          • albert_c Re: tramwaje powiny zyc z reklam 10.03.06, 12:23
            Wizytko, bo to jest takz e my glownie gadamy, ale nie tylko i jak juz sie
            bedziemy chcieli za cos wziac porzadnie, na co mozemy miec wplyw to moim
            zdaniem potrafimy to zmienic.

Jest tylko kwestia czasu wg mnie kiedy bedziemy mieli w Szczecinie czysta,
            jednokolorowa i z bardzo ograniczona iloscia reklam komunikacje miejska (wpierw
            tramwaje, a nastepnie autobusy).

To sie stanie, w tym temacie jestem optymista. Apel napisany przez Marcina i
            jego srodowisko w tym pomoze, jak dobrze wiesz byly tez inne dzialania w tym
            temacie i z tego co wiem temat ruszyl dosc mocno z miejsca i wierze w to ze
            wkrotce beda tego rezultaty, choc opor materii jest spory niestety.

o gownach nie dyskutuje, bo wg mnie nie zalezy to od wladz naszego miasta, ale
            od wlascicieli psow, dla ktorych czesto ujma na honorze jest sprzatnieice po
            swoim pupilu.

Odnosnie Pl. Orla Bialego to na razie zapadly koszmarne decyzje - tzn. funkcja
            garazu podziemnego jest nawet okejw tym miejscu, tylkop co na gorze ma byc to
            wg mnie porazka. Ale przypomina mi to co teraz robia w Poznanaiu z Pl.
            Niepodleglosci - to od zawsze byla betonowa pustynia w centrum miasta, a teraz
            pod nia robia parking podziemny.

Hale widowiskowa pomine milczeniem, brud takze - a to akurat wina wladz
            miasta,a le jak byc moze ktos jest sam brudas to nie czyni staran aby miasto
            zarzadzane przez niego bylo czyste...
            • Gość: Marcin Stefanowicz Re: tramwaje powiny zyc z reklam IP: *.chello.pl 10.03.06, 22:14
              Z braku czasu bardzo szybko, skrutowo i troche chaotycznie nt. reklam na
              środkach komunikacji publicznej.

Ośmielę się stwierdzić, że ich całkowite wyeliminowanie jest niemożliwe. Nie
              wdając się w szczegóły poprostu nie wydaje mi się to realne niestety. ALE...
              najnormalniejszym kłamstwem jest twierdzenie, że "prawie wszystkie" czy
              nawet "większość" pojazdów jest nimi oklejona. W taborze tramwajowym jakieś 30-
              40%. Autobusy być może w ilości około 20%.

Druga sprawa - wszyscy się chełbią tym, że niby nie wnosi to nic do budżetu
              spółek autobusowych - 1% rocznego przychodu około. Tylko te 1% jest
              przewoźnikom bardzo potrzebne jeśli wziąść pod uwage stale rosnące koszty
              (paliwo...) i brak jakiegokolwiek wsparcia ze strony miasta. Bliżej sprawa
              zostanie przedstwiona w wywiadzie z prezesem SPA Dąbie, który wkrótce na
              mkm.szczecin.pl będzie można poczytać - takie spojrzenie z drugiej strony
              barykady.

Trzecia sprawa - skoro reklamy będą (a jak wspomiałem, raczej nie da się ich
              wyeliminować), to trzeba naciskać, aby nie były tak kłopotliwe jak się w
              ostatnim czasie zrobiły - zaklejanie szyb i drzwi jest poprostu
              niedopuszczalne. Ale protesty nie powinny isc do przewoznikow, którzy z
              pieniędzy z reklam mogą ratować sytuacje taboru (kupno używaynych autobusów z
              Niemiec) - protesty powinny iść do reklamujących się! Trzeba firmom i
              korporacją wytłumaczyć, dlaczego NIE KUPIE lub NIE SKORZYSTAM jeśli reklama
              będzie mi psuła wzrok, utrudniała sprawdzanie "gdzie ja wogole jestem" czy
              poprostu bedzie paskudnie wygladala.

I to tyle w tej chwili :-)
          • maciej.popielarz stagnacja 10.03.06, 13:41
            > Czasami mam wrażenie że wpadłam w jakąś pętlę czasową. Tematy wracają jak
            > bumerang. My juz tak od lat : o psich gównach, o brudzie, o kolorach na
            > tramwajach, o Pl.Orła Białego, o Różance, o basenie, o hali widowiskowej, o
            > Gontynce ....

Na to wszystko o czym piszesz jest takie trafne określenie: "stagnacja".
      • Gość: K Ty, patrz jaki hamerykaniec z krwi i kosci IP: *.sztab.pl / 217.153.7.* 10.03.06, 07:48
        Dlaczego na kazdym forum, czy to Wybiorczej, czy chocby Onetu, najwiekszymi debilami wpisujacymi sie nań sa wlasnie nasi pseudo-rodacy zza wielkiej wody ?
    • Gość: Juras Malujcie, będzie większy burdel we wsi IP: 85.219.130.* 10.03.06, 10:44
      :}
    • Gość: aga Re: Walka o kolor szczecińskich tramwajów IP: 87.207.148.* 10.03.06, 12:51
      Zwolennik białych autobusów chyba dawno nie spacerował po mieście. Szczecińskie
      autobusy są pozaklejane od dołu do góry (łącznie z szybami) koszmarnymi
      reklamami ( a te jeszcze nie zaklejone są szarobure).Te reklamy także są
      cokolwiek zszarzałe, tak więc marny to przykład popierający ideę białych
      tramwajów. Osobiście nie mam nic przeciwko pomarańczowym albo żółtym tramwajom,
      może w ten chciaż sposób troszkę zmienimy szarobury widok naszego miasta
      • Gość: Lex Re: Walka o kolor szczecińskich tramwajów IP: 83.168.90.* 10.03.06, 13:02
        Powinien być jeden obowiązujący kolor komunikacji w Szczecinie. Autobusów,
        tramwajów, taksówek czy też busów. W ten sposób każdy by wiedział łącznie z
        turystami czym się jeżdzi i nie byłoby kłopotów. Oczywiście trzeba dać czas na
        zmianę barw np. 3 lata. powinien być konkurs jakie to mają być barwy grunt żeby
        były jednakowe dla wszystkich. Różne kolory spowodują tylko to, że powększymy
        chaos 'estetyczny" w tym mieście. Za jeżdżenie brudnymi powinny być kary jak
        np. w berlinie czy Londynie.
      • shp80 Re: Walka o kolor szczecińskich tramwajów 10.03.06, 14:03
        Gość portalu: aga napisał(a):

>Osobiście nie mam nic przeciwko pomarańczowym albo żółtym
        > tramwajom,
        > może w ten chciaż sposób troszkę zmienimy szarobury widok naszego miasta

Szarobury? Setki billboardów stojących we wszystkich możliwych dziurach..
        Miasto nie powinno być szare i ponure, ale od zbyt dużej ilości kolorów rzygać
        się chce. Powinien być jeden określony kolor KM i tyle.
        Gdy byłem młody i wracałem pociągiem do Szczecina np. z Krakowa, rozpoznawałem
        nasze "śmieci", widząc czerwone tramwaje (w Krakowie były niebieskie). Teraz
        wszystko jest upaćkane, bez ładu..

Pozdro
        Tomek
      • Gość: pawel Re: Walka o kolor szczecińskich tramwajów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 11:01
        > Zwolennik białych autobusów chyba dawno nie spacerował po mieście. Szczecińskie
        > autobusy są pozaklejane od dołu do góry (łącznie z szybami) koszmarnymi
        > reklamami ( a te jeszcze nie zaklejone są szarobure).Te reklamy także są
        > cokolwiek zszarzałe, tak więc marny to przykład popierający ideę białych
        > tramwajów.

Jak już wspomniał Marcin, nie wszystkie są pozaklejane. Zresztą nie tylko w
        Polsce okleja się reklamami tramwaje i autobusy. Reklamy spotyka się różnych
        europejskich miastach: Genewa, Berlin, Magdeburg, Rzym. Akurat w przypadku tych
        jestem pewien, bo miałem przyjemoność widzieć (oprócz Genewy, z których mam
        zdjęcia).
        A "szarobury" kolor na chwilę obecną jest po prostu spowodowany zimą i pluchą.
        Już się nie mogę doczekać, kiedy będzie cieplej i czyste autobusy będą kursować
        po mieście. Z tramwajów tylko te zmodernizowane i bulwy. Bo na reszcie nie ma
        porządnego lakieru.
        I żeby nie było, dziś spacerowałem po mieście i widziałem błyszczącego białego
        mana na 59:) Było to w okolicach 9:30 i pewnie jeszcze nie zdążył się wybrudzić;)
    • Gość: Andrzej Re: Walka o kolor szczecińskich tramwajów IP: *.nll.se 10.03.06, 12:57
      Barwa biala i czarna nie sa nawet uznawane za kolory tylko za walory! Sa
      smutne. Lepiej, zeby szczecinskie tramwaje byly bardziej wesole. Tym bardziej,
      ze miasto jest najsmutniejszym ze wszystkich duzych miast w Polsce!
      • albert_c Re: Walka o kolor szczecińskich tramwajów 10.03.06, 13:30
        kolor bialy wyglada zupelnie dobrze w polaczeniu z barwami Szczecina, jednak
        pod wzgledem praktycznym u nas sie nie sprawdza, bo:

1. tramwaje nie sa myte, wiec brud widac raz dwa,
        2. sporym mankamentem jest brak konserwacji zieleni (krzewow) rosnacych wzdluz
        torowisk, ktore to krzewy niszcza karoserie tramwajow - wyglada to tragicznie
        co widac chocby na zdjeciu zalaczonym do artykulu
        3. widac wyraznie miejsca w ktorych kiedys byly reklamy - wyglada to obrzydliwie

Inna kwestia jest stan zarowno taboru jak i tramwajow - ten prezentuje sie
        wielce zle.

Konkluzja moim zdaniem jest taka, ze w Szczecinie wydaje sie z budzetu miasta
        za malo kasy na komuniakcje miejska.
        Spolki komunikacyjne byc moze sa takze zle zarzadzane.

Nie wiem jak wyglada kwestia w porownaniu finansowania sczzecinskiej
        komuniakcji z komunikacja szczecinsko-policka, ale jakby nie patrzec to ta
        druga wypada chyba pod kazdym wzgledem lepiej od szczecinskiej.
        Autobusy SPPK sa duzo bardziej zadbane, mniej na nich reklam (zdecydowanie).
    • Gość: P. Mike (LS) Re: Walka o kolor szczecińskich tramwajów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 14:07
      Na przemalowanie tramwajów potrzebujemy kasy. Żeby mieć kasę, musimy tramwaje
      oklejać reklamami. Okleimy więc tramwaje, które przemalujemy. Dodatkowo,
      tramwaje będą w różnych kolorach. Koszmar!!! Może taniej by było po prostu wziąć
      szmatę do ręki i te tramwaje umyć???
    • Gość: martenika reklamy.... IP: 83.104.90.* 10.03.06, 16:47
      klotnia o kolory na tramwajach i autobusach, a i tak wiekszosc z tym pojazdow
      zakrywana jest przez reklamy - od kol az po dach!!!
    • Gość: Maciek S. Re: Walka o kolor szczecińskich tramwajów IP: 195.117.179.* 10.03.06, 20:11
      a może popielato szary - nie trzeba by było myć tak bardzo często jak raz na miesiąc. No i ta oszczędność pieniędzy - z pewnością magazynierowi taki pomysł przypadłby do gustu...
      • Gość: H56 Re: Walka o kolor szczecińskich tramwajów IP: *.comnet.krakow.pl 11.03.06, 11:09
        w Krakowie prawie wszystkie tramwaje są wymalowane w reklamach. Jakoś nikomu to
        nie przeszkadza.
        • albert_c Re: Walka o kolor szczecińskich tramwajów 11.03.06, 12:07
          Heniu widocznie Twoi nowi ziomale maja nieco inna wrazliwosc niz my.

rzecz jasna wg mnie mniej wartosciowa niz nasza;-)

i skad wiesz ze nikomu nie przeszkadza?
    • Gość: ityle Re: Walka o kolor szczecińskich tramwajów IP: *.system.szczecin.pl 11.03.06, 14:36
      białe czy kremowe i tak będą pomalowane
      na srebrny i czarny..........
      • Gość: H56 Re: Walka o kolor szczecińskich tramwajów IP: *.comnet.krakow.pl 12.03.06, 11:25
        no właśnie,spreyowcy wybierają do malowania właśnie takie z jasnym tłem.
        Albercik, moze i niektórym przeszkadzają te malowidła, ale dzięki tym reklamom
        MPK nie płaci za lakierowanie starych wagonów, a pieniadze w ten sposób
        zaoszczędzone i zarobione, mogła przeznaczyć na budowę myjni z prawdziwego
        zdarzenia. Nowe tramwaje są tylko niebieskie, ale Szczecin nowych zdaje się,
        nie posiada, myjni chyba też ?
        • albert_c Re: Walka o kolor szczecińskich tramwajów 12.03.06, 11:43
          Heniu, nie wiem jak w Krakowie, ale w Szczecinie tych pieniedzy z reklam nie
          starczyloby na wybudowanie myjni.

nowych nie mamy. znaczy sie kupujemy nowe-stare takie cos okolo 20 lat z Niemiec.

Heniu, wielu przeszkadzaja te reklamy, bo ich zwyczajnie nie powinno byc na
          komunikacji miejskiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka