Gość: fuzzy IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 12.04.06, 20:24 a wystarczy póścić Dwójke na Potulicką zamiast beznadziejnej Czwórki... a tak Dwójka jeździ sobie w kółko Dworcowej ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Szczeciniak Re: Wyniki badani komunikacji miejskiej będą znan IP: *.internet.v.pl 12.04.06, 21:23 Z tą dwójką to można by tak zrobić, zlikwidować czwórkę i jedynkę póścić na Basen Górniczy i kłopoty z tramwajami powinny zniknąć. Może sie myle ale tak by było korzystnie dla wszystkich. Czwórka i tak jeździ pusta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żal W Poznaniu to mają o czym pisać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 21:47 Nas fascynuje temat o niepotrzebnych badaniach w komunikacji a tym czasem Poznań w maju wzbogaci sie o 50 nowoczesnych autobusów i dzieki temu w dzień będą jeździły po poznańskich ulicach tylko niskopodłogowe autobusy, kiedy my bedziemy mogli na takie tematy dyskutowac a nie ciagle tylko o niepotrzebnie wydanych pieniądzach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfons jak mawial Pawlak IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 12.04.06, 23:43 "no trzymajcie mnie, bo nie wytryzmam". Ludzie kochani 230 urzedasów!!! Kto nie wie co to ZDiTM, ten spi spokojnie. Dla mnie to rozpasany,zbędny urząd z kupą cwaniaków i nierobów. Układ zbiorowy??? Czy ktoś w prywatnej firmie o czyms takim słyszał jak jubileusz? To mozliwe jedynie w uzrędach, które trawia nasz epieniadze, a dochodu narodowego z tego żadnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pager kto robił te badania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 05:04 Kichał pies na ten dochód narodowy. Sprawe czuć tendencyjną przewałką. Kto tak naprawdę robił te badania ? Który z profów leniuchów wykonujących te badania ma takie układy aby dla zatuszowania sprawy wysłać dyra ZTiM na urlop Przecież ewidentnie robota była wykonana po czasie oraz jakim prawem kwota wzrosła o te 35 000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
eingraudenzer Re: kto robił te badania? 15.04.06, 15:28 Badania, fizycznie, w terenie, jeżdżąc autobusami i tramwajami robili studenci (ok. 400 osób) głównie WZiEU US, a także w mniejszości studenci innych uczelni. Podmiotem zlecającym było Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Komunikacji z Krakowa, które całe badania wykonywało z WZiEU US właśnie. Wiem bo sam w nich uczestniczyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekK Zwolnić Rabendę! IP: 83.168.74.* 13.04.06, 03:21 "Wyborcza" jest taka chętna do zwalniania pracowników ZDiTM-u. A może ktoś w końcu by zwolnił redaktora Rabendę? Jego bździn już się nie da czytać. Facet ma takie pojęcie o tym, o czym pisze, jak ja o wędkowaniu, czyli żadne. Długo jeszcze będzie się kompromitował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieskomunikowany Re: rabenda dobry IP: 62.233.145.* 13.04.06, 08:21 dobrze że dzienikarze zajmują się tym tematem od tego są gdy coś nie jest w porządku a nie jest jak widać ,a tobie proponuję zamieszkać na białorusi tam będziesz czuł się lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaopatrzeniowiec Re: Zwolnić Rabendę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 10:37 Dobrze koleś, wyłącz komputer i zajmij sie opiniowaniem projektów organizacji ruchu. Twoja umowa o pracę nie przewiduje buszowania po internecie za nasze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekK Re: Zwolnić Rabendę! IP: 83.168.74.* 13.04.06, 11:04 Trafiłeś, facet, jak kulą w płot. Nie jestem pracownikiem ZDiTM-u, więc nie buszuję za te twoje niby pieniądze. Za to, w przeciwieństwie do red. Rabendy, uczestniczyłem w liczeniu pasażerów, a także widziałem owe wyniki badań. I z całą stanowczością stwierdzam, że artykuły Rabendy to stek bzdur. Facet zrobił artykuł, który wygląda jak tekst na pierwszą stronę Super Expressu czy innego Faktu. I ma podobną jakość: fakty "niewygodne" dla autora zostały przemilczane, a fakty nieistotne wyolbrzymione do gigantycznych rozmiarów. Do tego to wszystko okraszone chorymi przemyśleniami Rabendy, który, jak już wcześniej wspomniałem, o funkcjonowaniu komunikacji nie ma bladego pojęcia, a niestety jest to jego ulubiony temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaopatrzeniowiec Re: Zwolnić Rabendę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 12:38 Prawie trafiłem. Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. Z drugiej strony nie Twoja wina, że w ZDiTM głupio wydają moje, podatnika pieniądze. Ciesz się, może jeszcz Ci coś skapnie, bo Twoi sponsorzy załatwili dodatkowe 35tyś.PLN, aby coś wycisnąć i zrozumieć z tych waszych badań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekK Re: Zwolnić Rabendę! IP: 83.168.74.* 13.04.06, 15:16 Ubolewam nad tym, że Rabendzie udaje się robić wodę z mózgu społeczeństwu. Ale cóż, dziennikarze są uważani za obiektywnych i kompetentnych. Prawda jest jednak taka, że w środkowisku ludzi związanych z komunikacją zawodowo i hobbystycznie (w moim przypadku to drugie) red. Rabenda ma opinię najbardziej niekompetentnego i niewiarygodnego szczecińskiego pismaka w dziedzinie komunikacji miejskiej. Pogrążył się choćby stwierdzeniem, że ZDiTM miał wykorzystać wyniki badań do przeprojektowania sieci w ciągu miesiąca (między otrzymaniem wyników a ogłoszeniem przetargu). Nawet pomijając czas, jaki jest potrzebny na przygotowanie dokumentów przetargowych, ktokolwiek, kto ma pojęcie o komunikacji, po przeczytaniu tego załamał się. Wyjaśniam: badania potoków, jakie zostały wykonane w listopadzie, dały tylko informację o tym, jakie jest napełnienie w pojazdach na danym odcinku. Na tej podstawie _nie da się_ skonstruować nowej sieci komunikacyjnej. Wyniki badań składają się z kilkunastu kilkusetstronicowych tomów zawierających szczegółową analizę wszystkich linii oraz propozycje zmian, ale na _istniejących_ liniach. Nie zawierają żadnego projektu nowej sieci i zawierać nie będą. Do wykonania takiego projektu konieczne jest jeszcze wykonanie badań kierunków przemieszczania (tzw. więźby), a takich badań miasto jeszcze nie zleciło. Wobec tego nie ma mowy o przeprojektowaniu sieci na podstawie dostępnych dzisiaj danych. Nawet jeśli zostałyby wykonane badania więźby, nie ma fizycznej możliwości przeprojektowania całego układu w ciągu miesiąca (zatrudnienie w dziale rozkładów jazdy to 4 osoby+kierownik). Muszą być dokonane szczegółowe analizy, żeby sieć faktycznie odzwierciedlała potrzeby pasażerów. Bo gdyby to zostało wykonane w ciągu miesiąca "na kolanie", zaraz wszyscy by na tym forum ujadali, jaki ZDiTM jest zły. Ja czas potrzebny na przeprojektowanie układu szacuję na minimum pół roku. Niech ogrom pracy, jaki jest na to potrzebny, zobrazuje przykład: gdyby chcieć wykonać nowe rozkłady dla wszystkich linii obecnie kursujących, trzeba by ich opracować 142 (liczone na szybko, więc może być z niewielkim błędem), uwzględniając przy tym synchronizację i koordynację z innymi liniami, dostępne środki finansowe itp. A wykonanie jednego rozkładu to nie jest 5 minut roboty. Wobec powyższego twierdzenia Rabendy, że było planowane wykorzystanie wyników przy ogłaszaniu obecnego przetargu, są całkowicie nieprawdziwe. Od początku zakładano, że sieć musi być opracowana do końca br., aby można z nią było wystartować do przyszłorocznego wieloletniego przetargu. Mam nadzieję, że sprostowałem trochę te wyssane z rabendowego palca rewelacje. Prawdopodobnie wkrótce redaktorek zostanie zmuszony do odszczekania każdego z artykułów słowo po słowie. Ewentualnie "Wyborcza" uzna, że nic się nie stało i szybciutko zapomni o temacie, bo tym razem skompromitowali się na całej linii. Szkoda tylko, że smród pozostanie i cierpią na tym ludzie faktycznie zaangażowani w przeprowadzenie tych badań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekK Re: Zwolnić Rabendę! IP: 83.168.74.* 13.04.06, 15:43 Jeszcze tytułem uzupełnienia: nie ma żadnego opóźnienia. Obecnie, zgodnie z umową, trwa proces poprawiania błędów i nieścisłości dostrzeżonych przy odbiorze. Nie jest to nic niezwykłego - pomyłki zawsze zdarzają się przy tego typu obszernych opracowaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xc Re: Zwolnić Rabendę! IP: *.internet.v.pl 13.04.06, 15:55 MaciekK ma racje Rabenda artykuł napisał niezbyt rzetelnie. Zresztą dziennikarz ten zobył tytuł w kategorii: Negatywna osoba w szczecińskiej komunikacji przyznay mu przez miłośników komunikacji w Szczecine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: rabenda głosem pasażerów IP: *.com / 195.136.49.* 13.04.06, 20:39 panie maciek to proszę mi powiedzieć czy 3 lata czekania aby opóżnić o 5 minut start ostatniego autobusu 69 z ludowej by ludzie z gryfii mogli zdążyć na niego o czym komunikacja dobrze wie bo zakład o to sie upominał to dużo czasu czy mało na realizację , póżniej ten autobus jedzie na starcie na pusto i jak on będzie w badaniach uwzględniny, wiadomo jako niepotrzebny a jest potrzebny o 5 minut pożniej zamiast 15.18 zrobić 15.23trudne do wykonania. Co Dalej z osiedlami na ul podbórzańskiej z których do najbliższego przystanku warszewo kościół jest 1,5km nie można do osiedli puścić 57 bis zamiast do kormoranów który powiela trasę 57 tu roapatrzenie trwa już 5 lat to mało.Widzę po tych przykładach że rabenda ma rację i to że wam się nie podoba to jest miarą jego skuteczności bo potrafi uderzyć w towarzystwo wzajemnej adoracji jakim się tu prezentujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekK Re: rabenda głosem pasażerów IP: 83.168.74.* 13.04.06, 21:38 Odnoszę wrażenie, że kompletnie nie zrozumiałeś tego, co napisałem. W swojej wypowiedzi odniosłem się do zarzutów Rabendy przedstawionych w jego dwóch artykułach, a dotyczących badań napełnień. Nie przypominam sobie, żeby Rabenda pisał o 69 na Ludowej albo 57bis na Podbórzańskiej, więc nie rozumiem stwierdzenia "Rabenda ma rację" (w czym?). Swoją drogą, temat zmiany trasy 57bis jest znany i kiedyś ta zmiana nastąpi. Nieprawdziwe jednak jest stwierdzenie, że Podbórzańska walczy o zmianę trasy 5 lat, ponieważ ta linia nie kursuje tak długo. Została uruchomiona dokładnie 9 września 2002 roku i początkowo kursowała do ul. Poznańskiej na Warszewie. Proszę mi też wytłumaczyć, do jakiego to towarzystwa wzajemnej adoracji rzekomo należę. Czy to, że jestem sympatykiem komunikacji i mam wiedzę na ten temat większą niż przeciętny pasażer, dyskredytuje mnie? Czy to znaczy, że jako sympatyk (zaznaczam - niezwiązany zawodowo z Zarządem Dróg i Transportu Miejskiego ani z którymkolwiek przewoźnikiem), z definicji jestem przeciwny pasażerom? Czy to znaczy, że te wszystkie "ujadacze" na forum mają większe pojęcie o komunikacji niż ludzie, którzy w tym "siedzą"? Jeśli tak twierdzisz, puknij się w czoło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: rabenda głosem pasażerów IP: *.com / 195.136.49.* 14.04.06, 00:59 kontekst artykułu rabendy był taki że w zarządzie wszystko długo trwa i a badania są zbędne ponieważ sam zarząd nie wie co znimi zrobić i ja też tak uważam bo( nie obejmują linii których nie ma a które powinny być bo to miasto sie rozbudowuje) ja podałem przykłady że faktycznie w komunikacji wszystko długo trwa przepraszam za pomyłkę że osiedla na podbórzańska walczą o 57bisa 4 lata a nie jak podałem 5 1rok pomyłki to dla zarządu mało znaczy chociaż wcześniej jak 57bisa nie było to chciliśmy jakikolwiek autobus ale to szczegół nie wiem kogo reprezentujesz może jesteś miłośnikiem taboru czy szyn lub wiat ( napewno masz kolekcje wagoników i autobusików ) a ja jestem za sprawną i sensowną komunikacją przede wszystkim dla ludzi i na to podałem przykład jak od uruchomienia linii 69 z ludowej jej czas startu jest bez sensu a miałby sens gdyby był opózniony o 5 minut.Przedstawisz się jako sympatyk komunikacji a jesteś przeciwny żeby była sensowna i tu ciebie ciężko skojarzyć , dlatego sądzę że bardziej fascynują cie tabor niż sens jego działania. Rabenda ma rację że pokazuje jak działa ZDiKM długo i jak bez sesu było to liczenie (przykład czy liczyli 69 ludowa o 15 .18 i o 15.23 by porównać? nie a wyniki byłyby różne a wniosek z badań będzie skrócić 69 nie potrzebny do ludowej bo pusty i tak potwierdzam o tej godzinie nie potrzebny pieniądze autentycznie wyrzucone w błoto już kilka lat) zreszta wywiad z grabcem to potwierdził że za dobrze te przedsiębiorstwo nie działa a dzienikarz musi opisywać tam gdzie marnotrawione sa nasze pieniądze bo póki co mają dotacje miejskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekK Re: rabenda głosem pasażerów IP: 83.168.74.* 14.04.06, 13:21 "Przedstawisz się jako sympatyk komunikacji a jesteś przeciwny żeby była sensowna" - proszę udowodnić. Masz pecha, bo akurat obszar mojego zainteresowania obejmuje głównie wszystko, co jest związane z rozkładami jazdy (nie mam żadnej "kolekcji wagoników i autobusików"). Nigdzie nie napisałem, że 57bis nie powinno kursować na Podbórzańską. Nie wypowiadałem się też o 69, bo nie znam tematu. Jeśli tak bardzo chcesz, zapytam się przy najbliższej okazji kogo trzeba, czy nie można na Ludową wydłużyć kolejnego kursu (jeśli już, to nie 5, a 8 minut później, bo taka jest częstotliwość). Powtarzam też jeszcze raz: przeprowadzone badania miały tylko i wyłącznie dać informacje o napełnieniach pojazdów. Tylko takie badania zleciło miasto. Jeśli miasto zleci inne badania, to będziemy mieli dane o kierunkach przemieszczania czy o liczbie mieszkańców poszczególnych osiedli. Na razie takich badań nie było, więc nie wymagajmy od pracowników ZDiTM, żeby byli jasnowidzami. Ktoś gdzieś wspomniał, że można spojrzeć na mapę i zobaczyć, gdzie się osiedla rozbudowują. Tylko kto miałby to zrobić? Rozkładowcy? Drogowcy? Kontrolerzy biletów? Dyrektor? Już pomijam to, że na podstawie mapy często nie da się określić potoku, nie mówiąc już o kierunkach. Do tego potrzebna jest znajomość uwarunkowań lokalnych. A ludzie w ZDiTM nie są wszystkowiedzący. Zawsze mnie denerwują wypowiedzi w stylu "ja wiem, gdzie chcę jechać, to ZDiTM też powinien to wiedzieć, w końcu żyje z moich podatków". Tylko jest taki drobny problem - jak się jest mieszkańcem danego obszaru, to się to wie, ale jak nie - to już można co najwyżej wróżyć z fusów. Ale za to jakie wielkie halo, jak miasto odważy się zlecić badania. Od razu "marnotrastwo pieniędzy", "skandal", "opieszałość" itp. Już wszyscy wydali wyrok, ale nikt efektów na oczy nie widział. I właśnie w tym tonie napisany jest artykuł Rabendy, w dodatku napisany wyjątkowo nierzetelnie, co udowodniłem kilka postów wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: rabenda głosem pasażerów IP: *.com / 195.136.49.* 14.04.06, 14:53 a ja udowodniłem że badania są bez sensu bo badają stan zastały i przypadek 69 to potwierdza bo z póżniejszych wypowiedzi grabca było że linie z ludowej trzeba zredukować bo tak wyszło z badań czemu się nie dziwię przy takim rozkładzie, lepszym sposobem od badań jest wsłuchiwanie się organizacje typu rady osiedla ,spółdzielnie mieszkaniowe te co budują ,informacje z urzędu miasta wydz lokalowego,skorelowanie rozkładów z dużymi zakładami pracy . My miszkańcy z obrzeży krew nas zalewa jak funduje się jakis autobus z dworca do urzędu miejskiego gdzie komunikacja na linii jest powielana a nie tworzone linie do nowo wybudowanych domostw.czy np ktoś się przejmuje mieszkańcami miodowej na osowie którzy chcą dostać się na głębokie. Przecież dla kogoś logicznie myślącego mając dane:liczba pasażerów się zmiejsza , liczba samochodów się zwiększa (ja mam 2 sąsiad 3-liczniejsza rodzina korki w mieście),to by szukał rozwiązań gdzie indziej a nie w liczeniu pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekK Re: rabenda głosem pasażerów IP: 83.168.74.* 14.04.06, 15:08 > a ja udowodniłem że badania są bez sensu bo badają stan zastały A ja po raz n-ty powtarzam, że taki był cel tych badań. Dotarło wreszcie? To jest tylko pierwszy etap. > potwierdza bo z póżniejszych wypowiedzi grabca było że linie z ludowej trzeb a > zredukować bo tak wyszło z badań Bo tak wyszło, ale chodzi o linie od strony Stalmacha (dyskusyjne 53 do Ludowej i 11 co 6 minut przez tak długi okres jak teraz). > lepszym sposobem od badań jest wsłuchiwanie się organizacje typu rady osiedla A uważasz, że tak nie jest? Właśnie dzięki radom osiedla powstały dziwactwa w stylu G czy 55bis (mające niewielkie przewozy, ale utrzymywane ze względów społecznych). > My miszkańcy z > obrzeży krew nas zalewa jak funduje się jakis autobus z dworca do urzędu > miejskiego gdzie komunikacja na linii jest powielana Tak, zwłaszcza jest powielana na odcinkach plac Rodła - Urząd Wojewódzki i plac Grunwaldzki - Urząd Miejski. > czy np ktoś się przejmuje mieszkańcami miodowej na > osowie którzy chcą dostać się na głębokie. Przejmuje. Linia Osów - Głębokie została zgłoszona do dofinansowania z Unii Europejskiej (a konkretnie - dofinansowanie zakupu nowych autobusów niskopodłogowych ze środków unijnych było uwarunkowane powstaniem nowych linii). Z dofinansowania nic nie wyszło, więc linia na razie nie powstała. > Przecież dla kogoś logicznie > myślącego mając dane:liczba pasażerów się zmiejsza , liczba samochodów się > zwiększa (ja mam 2 sąsiad 3-liczniejsza rodzina korki w mieście),to by szukał > rozwiązań gdzie indziej a nie w liczeniu pasażerów. I według Ciebie rozwiązaniem jest modyfikowanie sieci na oślep? Pomijając już to, że nikt nie da pieniędzy na wprowadzenie zmian, bo "ktoś w ZDiTM-ie miał wizję i na podstawie kształtu chmur stwierdził, że tu można dodać, a tam odjąć". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: rabenda głosem pasażerów IP: *.com / 195.136.49.* 14.04.06, 20:07 czyli dobrze zrozumiałem zmiany częstotliwości autobusów najwcześniej pod te badania maj 2007 ( ciekawe czy będą aktualne w chwili wprowadzenia częstotliwości np ludzi na duńskiej z każdym miesiacem przybywa a badania ich nie uwzględniły ) wprowadzenie nowych linii określą nowe badania ciekawe jak można badać linię której nie ma bo mnie wydaje się że pilotażowo powinna być linia a póżniej badanie albo wytypowanie linii z mapy i opinii instytucji czyli coś co proponuję. znając szybkość działania nowe linie gdzieś 2010.Jak chcieliśmy autobus na podbórzańską SM STER złożył stosowne pismo był rok 1999 i patrz jak zeszło 7 lat i nic to i te 4lata co nie jest pewne jeszcze się poczeka tak szybko działa ZDiTM.Zależało by mi na komunikacji jak najmniej deficytowej dlatego musiała by z jednej strony zwiększyć liczbę pasażerów czytaj objąć nowe miejsca zamieszkania a z drugiej strony minimalizować koszty czyli redukować powielenia linii to sie da zrobić i to bezkosztowo ale nie z takim myśleniem. śmieszy mnie trasa pl.rodła -urząd wojewódzki i pl grunwaldzki UM co mogę powidzieć dajmy dla zdrowia petentom parkiem 2 razy do roku te kawałki pochodzić chyba że została utworzona dla urzędników to co innego, może będą lepiej myśleć.Czasami potrzeby wychodzą przypadkowo jak przy remoncie krzywostego coś czytałem żeby komunikacja została tak jak podczs remontu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekK Re: rabenda głosem pasażerów IP: 83.168.74.* 14.04.06, 20:31 > czyli dobrze zrozumiałem zmiany częstotliwości autobusów najwcześniej pod te > badania maj 2007 Częstotliwość można zmienić w zasadzie w każdym momencie (większa swoboda jest w przypadku linii tramwajowych, ponieważ nie funkcjonują one na podstawie ogłoszonego przez ZDiTM przetargu, w przypadku linii autobusowych istnieje w umowach zapis "widełkowy" o możliwych wahaniach ilości wykonywanych przez daną spółkę wozokilometrów). Jednak zmiana częstotliwości to nie zawsze jest satysfakcjonujące rozwiązanie. > ( ciekawe czy będą aktualne w chwili wprowadzenia > częstotliwości np ludzi na duńskiej z każdym miesiacem przybywa a badania ich > nie uwzględniły ) O ile nie nastąpi jakaś katastrofa, potoki nie powinny się do tego czasu znacząco zmienić. Chociaż faktem jest, że w niektórych miastach badania powtarzane są co 2 lata (Gdynia zdaje się - uważana najlepiej funkcjonującą sieć komunikacji miejskiej w Polsce). > ciekawe jak można badać linię której nie ma Badania nie muszą być koniecznie przeprowadzane w środkach komunikacji miejskiej (można je zrobić np. jako ankietę na ulicy, co poszerzy krąg badanych również o osoby, które nie korzystają z komunikacji lub korzystają rzadko). > Jak > chcieliśmy autobus na podbórzańską SM STER złożył stosowne pismo był rok 1999 > i > patrz jak zeszło 7 lat i nic Nie znam powodów, dla których 57bis jeszcze tam nie kursuje, poza jednym: fatalny stan ulicy (ale nie wiem, jak ona wygląda obecnie). Powtarzam: ja również uważam, że powinien tam kursować autobus, ale widocznie są istotne powody, dla których tak jeszcze nie jest. Uwierz mi, ZDiTM raczej nie funkcjonuje na zasadzie "nie bo nie". > śmieszy mnie trasa pl.rodła -urząd wojewódzki i pl grunwaldzki UM co mogę > powidzieć dajmy dla zdrowia petentom parkiem 2 razy do roku te kawałki pochodzić A teraz spójrz trochę dalej niż czubek własnego nosa i pomyśl o pasażerach, którzy muszą być w urzędzie kilka razy dziennie. Podobno stoisz na stanowisku, że pasażer jest najważniejszy? > Czasami potrzeby wychodzą przypadkowo jak przy remoncie krzywostego coś > czytałem żeby komunikacja została tak jak podczs remontu. Tak, pojawił się pomysł bezpośredniego połączenia Basenu Górniczego z placem Rodła. Pomysł bardzo dobry (kiedyś na Basen kursowała "dwójka"), jednak "Wyborcza" forsowała kosztowne i nieprzemyślane rozwiązanie skierowania przez plac Rodła "siódemki" - ze szkodą dla mieszkańców Krzekowa i studentów wydziałów US i PS przy Mickiewicza i Żołnierskiej, którzy by byli zmuszeni do dojazdu na Bramę Portową naokoło. Dodatkowo niewykluczone, że taka zmiana trasy z czasem by spowodowała likwidację linii 5, gdyż linia 7 dublowałaby się z nią na jakichś 70% trasy (a nie oszukujmy się - "piątka" nie jest linią magistralną). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: rabenda głosem pasażerów IP: *.com / 195.136.49.* 15.04.06, 09:34 powodwem puszczenia 57bis do kormoranów był ryneczek , gdzie tamtejsi kupcy chcieli mieć takie potoki ludzi jak na bandurskiego gdzie wcześniej handlowli. ryneczek nie działa już 2 lata , a 57bis został jakby mniej potrzebny w tym miejscu. Pytnie czy w ZDIKM nie ma analityków od linii którzy by reagowali na zmieniające się otoczenie i sytuację. Co do stanu podbórzańskiej się nie zmienił i jest na poziomie dzierżona krasińskiego po którym autobusy jednak jeżdżą . I oto jedno mogę pochwalić ZDItm że są mistrzem w ujawnianiu powodów żeby czasami nic nie zrobić, tak stan podbórzanskiej był jest i będzie zawsze powodem dla którego nie puszczą autobusu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekK Re: rabenda głosem pasażerów IP: 83.168.74.* 15.04.06, 18:58 > powodwem puszczenia 57bis do kormoranów był ryneczek , gdzie tamtejsi kupcy > chcieli mieć takie potoki ludzi jak na bandurskiego gdzie wcześniej handlowli. Powodem puszczenia 57bis do Kormoranów były protesty mieszkańców ul. Poznańskiej, którym przeszkadzały autobusy pod oknami. Najprościej było wydłużyć linię do Kormoranów (skierowanie do pętli na Warszewie zmniejszyłoby obsługiwany przez linię obszar). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: rabenda głosem pasażerów IP: *.com / 195.136.49.* 16.04.06, 19:56 I wtedy można było puscić go do nas na podbórzańską lepsza droga niż poznańska, przyjazne nastawienie mieszkańców powiększenie obszaru działania komunikacji a zarazem krótsza trasa niż do kormoranów o około 0.5km i nowa bez powielenia.Ale zarząd ma zawsze wymówkę stan drogi nawet SPółdzielnia ster i sąsiedni developerzy zachęcali ich że pomogą komunikacji zrobic pentlę. Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: rabenda głosem pasażerów 14.04.06, 16:07 > A ludzie w ZDiTM nie są wszystkowiedzący. Zawsze mnie > denerwują wypowiedzi w stylu "ja wiem, gdzie chcę jechać, to ZDiTM też > powinien to wiedzieć, w końcu żyje z moich podatków". Niby masz rację. Jednak sam wiele razy przekonywałem się, że ludzie z ZDiTMu są bardzo odporni na jakąkolwiek argumentację. Odpowiedzi, jakie uzyskiwałem na swoje pisemka, były czasem tak bezsensowne, że nie dziwię się ludziom, którzy w taki, czy owaki sposób myślą o ZDiTM. Przykładowo jedno z moich ostatnich pisemek, dotyczących zalegalizowania ruchu rowerowego na depatku Bogusława. ZDiTM podobno nie jest już zarządcą tego odcinka, jednak kilka miesięcy temu dostałem odpowiedź, że wyznaczanie ciągu pieszo-rowerowego na deptaku nie miałoby większego sensu, bo ścieżka nie byłaby połączona z innymi, istniejącymi odcinkami... Normalnie śmiechu warte... Chodziło tylko i wyłącznie o legalizację tego, co i tak się odbywa - ułatwienie rowerzystom korzystanie ze skrótu, dzięki czemu nie musieliby oni jeździć jakimiś objazdami przeciskając się razem z samochodami. A oni mi piszą, że ścieżka nie będzie połączona z innymi odcinkami.. Ciągłość ścieżek jest ważna, ale w odpowiednich miejscach.. Deptak miałby być tylko takim łącznikiem pomiędzy Wojska Polskiego, a Jagiellońską. Albo jeszcze stare dzieje, kiedy postulowałem o ustawienie słupków zabezpieczających ścieżkę przy Galaxy przed nielegalnym parkowaniem.. Dostałem odpowiedź, że słupków (czy innych półkul) być nie może, bo byłoby to zagrożenie dla rowerzystów.. I co się okazało po paru miesiącach - że jednak na betonowe półkule miejsca jest cała masa, a dla rowerzystów nie ma żadnego zagrożenia... Tak więc - nie wiedzieć o problemach - to jedno. Wiedzieć o nich i twierdzić, że ich nie ma, to drugie... Pozdro Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekK Re: rabenda głosem pasażerów IP: 83.168.74.* 14.04.06, 16:16 Z częścią "drogową" ZDiTM-u nie miałem i nie mam do czynienia, więc wypowiadać się nie będę. Zresztą stosunek do drogowców mam co najmniej chłodny (uporczywe działanie wbrew deklaracjom o priorytecie komunikacji zbiorowej nad indywidualną). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: rabenda głosem pasażerów IP: *.com / 195.136.49.* 15.04.06, 12:10 Reprezentujesz Org. rowerową może pogadałbys z Ptakiem żeby koło stadionu zorganizował stojaki rowerowe . ja jak jeżdżę rowerem na mecz przyczepiam rower do słupa czy znaku drogowego koło policjanta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simoon Zmiany IP: 212.160.101.* 13.04.06, 08:26 Przydałoby się jeszcze skomunikować tramwaje na Bramie Portowej (w kierunku Basenu i Potulickiej) - nigdy 9 nie czeka na pasażerów z 7 czy 8 jak przyjadą w tym samym czasie - przecież to jest skandal. 1 rzeczywiście możnaby dać na trasę do Basenu Górniczego, ale 4 i tak bym zostawił - w końcu okrąża całe centrum i nie trzeba się przesiadać, a w końcu na wygodzie nam zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasażer Re: Wyniki badani komunikacji miejskiej będą znan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 08:31 A może Pan Grabiec wyjaśniłby dla mieszkańców Szczecin dlaczego z pieniędz na komunikację miejską ZDiTM sponsoruje przewozy siatkarek PIASTA na mecze oraz jak to się stało że ten przetarg wygrała firma wskazana przez pezesa PIASTA ale to już może pytanie do Pana Tarczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszewianin Re: Wyniki badani komunikacji miejskiej będą znan IP: 62.233.145.* 13.04.06, 08:48 obawiam się że badania obejmują komunikację już istniejącą i mam przekonanie że ZDiKM oraz Grabiec nie uwzględnią powstawania nowych osiedli mieszkaniowych które powstają na obrzeżach miast by i je objąć komunikacją i przez to powiększyć liczbę pasażerów jak choćby puszczenie 57 bis na podbórzańską zamiast powielać trasę na kormoranów.Proponuję wziąc do ręki najnowszy plan miasta i poznać jakie są faktyczne potrzeby mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata-gość Re: Wyniki badani komunikacji miejskiej będą znan IP: *.comgraph.szn.pl 13.04.06, 08:56 To jest na prawdę ŻENUJĄCE! Liczą, spisuja, notują, i nic z tego nie wychodzi. Aneks do umowy na kolejne 35 tyś.... hm..... brzmi jakoś dziwnie. Generlanie wszytsko wygląda bardzo podejrzanie i źle. A likwidowanie linii to nie jest dobry pomysł. Wszyscy się do nich przyzwyczailismy, więc jeżlei już to niech coś dorzucą od siebie a nie likwidują stare połączenia! Żenada! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pauliśka Re: Wyniki badani komunikacji miejskiej będą znan IP: *.chello.pl 13.04.06, 10:38 A ja rozumiem oszczędności na kursach na Ludową i dalej. Po pierwsze nie będzie widać dzikich wysypisk śmieci w okolicy i będziemy mieli piękny i czyściutki Szczecin. Po drugie Golęcin i Gocław nie bedzie mógł się ze swoich dzielnic wydostać i skoczy bezpieczeństwo w mieście (zlikwidować 6!!!). No i ZUS na Ludowej będzie miał mniejsze obłożenie, bo nie będzie jak dojechać. W ten sposób zaoszczędzimy na rentach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xc rzetelnośc Rabendy IP: *.globalconnect.pl 14.04.06, 14:21 Dziś w papierowym wydaniu zczecińskiego dodatku GW pan redaktor Rabenda pisze o testach tramwajów Tatra. Oto kilka nieścisłości które przedstawił czytelnikom: - Tatry rozładowano z lawet o godz. 4 rano - faktycznie było to ok 6.15 - pierwsze jazdy testowe odbyły sie w nocy z czwartku na piatek - faktycznie w czwartek ok 10.50 - tramwaj Tatra KT4Dt może pomieścić łącznie 99 pasażerów - faktycznie 176 osób Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galoty xc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 15:20 Stary ale oni są tani. Od dziś tylko po 1,50 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech Re: xc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 14:20 jeszcze troche i zejda do poziomu faktu :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawska Kto wie,który profesorek bierze z tego kasę?n-t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 13:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re:Profesor musi być znajomym kogoś z zarządu kom IP: *.com / 195.136.49.* 16.04.06, 19:59 Odpowiedz Link Zgłoś