Dodaj do ulubionych

Przy ul. Liściastej na razie masztu nie będzie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 21:15
ciekawe czy protestujący wyłączą wszystkie swoje telefony komórkowe? Bo skoro
sa przeciw tej inwestycji, to konsekwentnie są przeciwko uzywani telefonów
komórkowych.Gdyby wszyscy mieszkańcy Szczecina tak stanowczo protestowali
przeciw stacjom bazowym telefonii komórkowej, to pewnie byłoby ich zaledwie
kilka i system by nie działał. Ale to są działania na zasadzie, że w mojej
okolicy to nie ale troche dalej u sąsiadów niech stawiają, bo ja nie mam
zasiegu.
Obserwuj wątek
    • Gość: MadChomik Opinia krótkofalowca IP: *.warcnet.szczecin.pl 01.06.06, 23:58
      Szanowni Państwo!

Jeśli macie kuchenki mikrofalowe, proponuję je czym prędzej wyrzucić, one
      emitują kilkaset razy większą dawkę promieniowania w bliższej odległosci.
      Anteny telefonii komórkowej promieniują maksymalną mocą 4W, a to ze względu na
      tzw. szczelinę czasową (nie chiałbym zagłębiać się w pojęcia techniczne). Tyle
      mocy promieniuje jedna mała żaróweczka na choince...
      Na dodatek, wysokość masztu i ukierunkowanie anten panelowych powoduje że
      strefa ok. 500m od masztu otrzymuje wiązkę z odbicia od innych budynków
      będących właśnie ok. 500m dalej (taki parasol). Telefon komórkowy używa również
      mocy 4W, i przykładamy go sobie do głowy. Ciekawe że tego sie nie boimy
      bardziej. To wszystko co napisałem powyżej pozwala mi stwierdzić ze mieszkańcy
      Liściastej to ludzie zabobonni (nie damy jeżdzić kolejom, bo krowy przestana
      mleko dawać), niedouczeni (to co powyżej, wynika z praw fizyki z zakresu 1 i 2
      klasy licealnej) i na dodatek pieniacze... Szkoda że garstka pieniaczy blokuje
      coś co byłoby używane przez znacznie większą rzeszę ludzi. Wyłączcie komórki,
      to takie maszty z antenami, tylko przy samej głowie....
      • shp80 Re: Opinia krótkofalowca 02.06.06, 02:02
        > Telefon komórkowy używa również
        > mocy 4W, i przykładamy go sobie do głowy. Ciekawe że tego sie nie boimy
        > bardziej.

Ja się boję - szczerze. Po dwudziestu minutach gadania zaczynam odczuwać oddziaływanie promieniowania, po stronie, gdzie mam telefon. Dlatego albo przekładam na lewą stronę albo od razu podłączam zestaw głośnomówiący, który przynosi zdecydowaną ulgę. Kiedyś, po godzinie gadania, przez kolejne dwie bolała mnie łepetyna - czułem się, jakbym świecił w ciemnościach.
        A jak tak pomyśleć, jaki chaos mamy w eterze - Wi-Fi, stacje radiowe, komóry itp itd..

Pozdro
        Tomek
      • Gość: Piotr Mazur Re: Opinia krótkofalowca IP: 213.155.167.* 02.06.06, 08:21
        Mówisz o rzeczach o których nie masz pojęcia, opierając się tylko na artykule..
        Na mojej własnej posesji, z powodu masztu u sąsiada, nie wolno mi budować
        niczego powyżej 8,5 metra, gdyż juz tam znajduje się OFICJALNIE przez INWESTORA
        okreslona strefa szkodliwości. To jest ograniczenie moich praw do własności
        prywatnej.
        To oznacza rówież, że przebywając na dachu własnego domu znajduję sie w strefie
        szkodliwej.
        I to nie są zabobony, tylko decyzja Woj. Inspektoratu Sanitarnego oraz
        dokumentacja ERY.
        • Gość: Piotr Mazur Re: Opinia krótkofalowca IP: 213.155.167.* 02.06.06, 08:36
          Dodam jeszcze, że operator określił strefy szkodliwe tego masztu (powyżej
          dopuszczalnych norm). Szkodliwa strefa znajduje się 30 metrów w promieniu od
          masztu (wchodzi na prywatne posesje) na wysokości ok 10 metrów. W strefie tej
          nie mogą przebywac ludzie.

JAKIM PRAWEM, operator decyduje , co mi wolno, a co mi nie wolno na mojej
          posesji? (nie moge chodzić po drzewach, nie mogę chodzić po własnym dachu, nie
          mogę budować nic wyższego) Jestem przeciwny takiej ingerencji w moją własność
          prywatną,. I nie ma to nic wspólnego z chęcią czy brakiem checi korzystania z
          telefonii komórkowej.
          • 0rhplus Opinia fachowca 02.06.06, 09:00
            Gość portalu: Piotr Mazur napisał(a):

> Dodam jeszcze, że operator określił strefy szkodliwe tego masztu (powyżej
            > dopuszczalnych norm).

To nie operator okeśla strefy, lecz rzeczoznawca d/s ochrony środowiska na
            podstawie obowiązujących przepisów prawa.

> JAKIM PRAWEM, operator decyduje , co mi wolno, a co mi nie wolno na mojej
            posesji? (nie moge chodzić po drzewach, nie mogę chodzić po własnym dachu, nie
            mogę budować nic wyższego) Jestem przeciwny takiej ingerencji w moją własność
            prywatną.

Nie jest prawdą, że operator decyduje o Twojej posesji.
            Z pewnością możesz chodzić po drzewach (jeśli je masz) oraz po dachu swojego
            budynku.
            Jeśli zapisy w aktualnym planie zagospodarowania przestrzennego (sprawdź w UM
            Szczecin) dopuszczają zabudowę wyższa niż ta, na której znajduje się strefa
            promieniowania przewyższająca 0,1 W/m kw., operator otrzymuje tymczasową zgodę
            na realizację inwestycji. Tymczasowość ta oznacza, że jeśli Twoje zamierzenia
            inwestytcyjne (udokumentowane) będą kolidowały z ta strefą, to operator będzie
            zmuszony przebudować lub zlikwidować stację bazową. Jeśli jednak są
            ograniczenia w planie, dot. wysokości zabudowy (a są takie w większości
            dzielnic willowych - dla Twojego dobra), nie będziesz nigdy mógł "budować nic
            wyzszego", ale nie wiń za to operatora telefonii komórkowej.
            • Gość: Piotr Mazur Re: Opinia fachowca IP: 213.155.167.* 02.06.06, 09:15
              Otóż wiem co mówię, bo mam komplet dokumenów.
              Operator określił szkodliwe strefy i te dokumenty złozył w Urzedzie Miejskim i
              Wojewódzkim Inspektoracie Sanitarnym.
              Planu Zagospodarowania Przestrzennego dla tego rejonu NIE MA - i to jest głowny
              powód odroczenia całej sprawy
              WIS po analize dok. ERY, wydał decyzję, w której zakazuje budowy wyzszych
              bydynków niż 9 metrów. Ta decyzja tez trafia do Urzedu Miejskiego.

A Plan Zagospodarowania nie może byc sporzadzony bez uwzglednienia opinii
              prywatnych właścicieli nieruchomości w tym regionie. Kazdy z nich ma prawo do
              takiej samej inwestycji, nie musząc mieć gotowych planów.
            • Gość: Piotr Mazur Re: Opinia fachowca IP: 213.155.167.* 02.06.06, 09:19
              Otóż wiem co mówię, bo mam komplet dokumenów.
              Operator określił szkodliwe strefy i te dokumenty złozył w Urzedzie Miejskim i
              Wojewódzkim Inspektoracie Sanitarnym.
              Planu Zagospodarowania Przestrzennego dla tego rejonu NIE MA - i to jest głowny
              powód odroczenia całej sprawy
              WIS (rzeczoznawca, o ktorym wspominasz) po analize dok. ERY, wydał decyzję, w
              której zakazuje budowy wyzszych bydynków niż 9 metrów (przykładając szablon z
              dokumentacji ery - mam oba dokumenty). Ta decyzja tez trafia do Urzedu
              Miejskiego,celem prowadzenia dalszych czynności

A Plan Zagospodarowania nie może byc sporzadzony bez uwzglednienia opinii
              prywatnych właścicieli nieruchomości w tym regionie. Kazdy z nich ma prawo do
              takiej samej inwestycji, nie musząc mieć gotowych planów.Każda inwestycja moze
              byc przeprowadzona, pod warunkiem, że nie jest łamane prawo, takze prawo
              dowłasności pryywatnej sąsiadów.
              • 0rhplus Re: Opinia fachowca 02.06.06, 09:34
                Gość portalu: Piotr Mazur napisał(a):

> Każda inwestycja moze byc przeprowadzona, pod warunkiem, że nie jest łamane
                prawo, takze prawo dowłasności pryywatnej sąsiadów.

Tu sie zgadzamy. I tylko tu.
                Niestety, to urzędnicy łamią prawo. Jeśli operator spełnił wymagania postawione
                przez przepisy prawa - powinien mieć możliwosć zrealiozwania swoich zamierzeń
                inwestycyjnych.
                Tak jak to się stanie za dwa dni, na dachu Domu Kombatanta przy ul. Kruczej.
                Prawo, Szanowny Panie Piotrze, jest po, to aby go przestrzegać, nie zaś po to
                by nim manipulować.
                • Gość: Piotr MAzur Re: Opinia fachowca IP: 213.155.167.* 02.06.06, 09:40
                  Święte słowa
        • Gość: mirek Re: Opinia krótkofalowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 09:40
          czy podjąłeś działąnia związane z jakąkolwiek inwestycja na swojej działce? Czy
          plan zagospodarowania przestrzennego pzwala ci budowac sie powyżej tej
          wysokości. Złóż wniosek o pozwolenie na budowe i jezeli spełniasz warunki na
          jego uzyskanie to je uzyskasz, A operator będzie musiał albo wystąpic o
          ustanowienie strefy ograniczonego uzytkowania ( za odszkodowaniem) lub zmienić
          parametry swojej stacji bazowej do takiego poziomu aby ponadnormatywne
          promieniowanie było poza strefa przebywania ludzi.
          • Gość: Piotr Mazur Re: Opinia krótkofalowca IP: 213.155.167.* 02.06.06, 10:58
            Nie ma planu zagospodarowania przestrzennego dla tego regionu.
            By była inwestycja (maszt) plan musi byc.
            Plan nie moze byc uchwalony za moimi plecami (bo działka jest prywatna), bez
            mojej opinii (urząd nie musi się z tym zgodzić, ale musi ze mna rozmawiać na
            ten temat).

Stosowne dokumenty są złozone w Urzędzie Miejskim. Rzecz w tym, że inwestor nie
            może wykorzystywać faktu braku planu zagospodarowania przestrzennego i
            kształtować rzeczywistośc pod własne potrzeby, ze szkodą dla interesów sąsiadów.

Tak naprawdę to taki masz (masz i szkodliwa wokół niego strefa) ma kształ
            parasola o średnicy 30 metrów na wysokości od 10 do 24 metrów.

Wchodzi więc na moja posesję. Ograniczając już tylko tym chociazby moje prawa.
            (nie wspominam o promieniowaniu)

Bo albo wolno budować wysokie inwestycje (jak maszt) albo nie (mnie nie wolno a
            im wolno?). Planu zagospodarowania przestrzennego NIE MA na dzień dzisiejszy.

Inna sprawa - spróbuj proszę sprzedać nieruchomośc znajdującą się przy 25
            metrowym maszcie telefonii komórkowej. Bez drastycznego obnizenia ceny się nie
            da.
    • Gość: andreas Nieprawda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 01:09
      nie stwierdzono, że anteny nie szkodzą i wszelkie dywagacje, jak pana powyzej,
      to tylko dywagacje techniczne...

I dokładnie tak, ja nie pozwole sobie postawic anteny,
      niech stawiaja u sasiada!

Ja juz raz dałem sie zwieść opinii fachowców po wybuchu w Czernobylu!
      Tez autorytatywnie stwierdzono i podawano oficjalnie, ze nic nie szkodzi,
      że to promieniowanie takie same jak szklanka emituje!
      A teraz okazało sie ciut inaczej!

Badania mozna zrobic dokładnie takie, jakie zleceniodawca potrzebuje,
      a sygnał w zaleznosci od potrzeb mozna ciut zwiekszyc...
      niz było w projekcie...

Jestem laikiem, ale rozmawiałem z osobami,
      które takie anteny stawiaja i maja stosowne wykształcenie...
      i powiedzieli tak, jak napisał kolega powyzej...
      NIECH STAWIAJA U SASIADA!

Acha a telefonu uzywam, ale antene prosze u sasiada!
      • Gość: zumar Re: Nieprawda IP: 213.155.167.* 02.06.06, 08:14
        Argumenty dotyczą nie tylko szkodliwości promieniowania. Także spadku wartości
        nieruchomości prywatnej, zeszpecenia okolicy i ZAKAZU budowy na własnych
        posesjach dwupiętrowych domów ze wględu na obecneośc masztu - to jest
        ograniczenie praw.
        • Gość: mirek Re: Nieprawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 09:45
          pokaż mi jakikolwiek zakaz w formie aktu prawnego zakazujacy wyższej zabudowy
          ZA WZGLEDU NA POSTAWIONY MASZT. Jeżeli dostaniesz taki kwit to go opublikuj, bo
          chętnie z tego skorzystam.
          A przy okazji, jeżeli w pobliżu twojego domu wybudują drogę, czy postawią
          sklep, czy nawet agencję towarzyską , to otrzymujesz odszkodowanie?
          • Gość: Piotr MAzur Re: Nieprawda IP: 213.155.167.* 02.06.06, 10:09
            Ależ proszę bardzo.
            Decyzja Wojewódzkiego Inspektoratu Sanitarnego w tej własnie sprawie. Zakazuje
            budowy w promieniu 60 metrów od tego masztu cjakichkolwiek zabudowań wyższych
            niz 10 metrów. (decyzja z marca tego roku, posiadam ją w domu - jeśli ci zależy
            jutro wkleję tutaj jej numer)
            • Gość: mirek Re: Nieprawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 11:16
              organem administracji wydającym pozwolenie na budowę jest Prezydent Miasta a
              nie WIS. I jeżeli masz taką decyzję a chcesz sie budować zgodnie z przepisami o
              zagospodarowaniu przestrzennym i prawem budowlanym, to operator BĘDZIE MUSIAŁ
              albo ci zapłacić albo ograniczyć emisję.
              • Gość: Piotr MAzur Re: Nieprawda IP: 213.155.167.* 02.06.06, 12:40
                Oczywiście, że tak. Ale zgodnie z prawem budowlanym, do wydania takiej zgody
                niezbędne sa opinie z Wojewódzkiego inspektoratu Sanitarnego, z Wydziału
                Ochrony Środowiska jak róniez Plan Zagospodarowania przestrzennego. Na
                wszystkich tych frontach jesteśmy aktywni.
          • Gość: Piotr MAzur Re: Nieprawda IP: 213.155.167.* 02.06.06, 10:20
            A co do odszkodowań - to TAK. Jeśli cokolwiek, w Twoim (moim) subiektywnym)
            odczuciu ci przeszkadza, masz prawo domagać sie odszkodowania. Od tego jest
            droga sądowa (z powództwa cywilnego) i sąd, kóry ustali czy jesteś paranoikiem,
            czy tez masz rację.

Są rzeczy ewidentnie szkodliwe, po prostu szkodliwe, mało szkodliwe,
            subiektywnie szkodliwe i szkodliwe tylko w głowach paranoików.

Są też przepisy które określają, w jakich odległośćiaichg od jakich obieków
            moga się znajdować dane inwestycje. Są tez podejmowane indywidualne decyzje w
            komnkretnych sprawach. Urzad Miejski wielokrotnie pyta obywateli (w formie
            ogłoszenia na tablicy ogłoszeń w urzedzie) czy maja cos przeciwko.
            Wielokrotnie ci, co maja coś przeciwko, nawet o tym nie wiedzą, że mogą zgłosić
            swoja opinię.

Żyjemy w państwie obywatelskim, ale często w to nie wierzymy.
      • Gość: mirek Re: Nieprawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 09:48
        jeżeli masz antenę u sąsiada, to poproś sanepid o sprawdzenie poziomu
        promieniowania na twojej działce, A przy okazji, jezeli te osoby będą tak miłe
        to poproś je aby porównały te promieniowanie z promieniowaniem twojej komórki i
        innych urządzeń.
        • Gość: Piotr MAzur Re: Nieprawda IP: 213.155.167.* 02.06.06, 10:44
          Nie uzywam komórki przy ustawicznym jej nadawaniu, tylko punktowo Chilowo)
          A w cieniu masztu i jego promieniowania (ustawicznego) bym mieszkał i spał. To
          zdecydowana różnica. Stąd też sa i maszty na kościołach przychodniach itp. A
          tu mówimy o mieszkaniu przez CAŁE ZYCIE

Poza tym, mówimy o dwóch różnych rzeczach. O promieniowaniu szkodliwym i
          promieniowaniu szkodliwym wg norm. Tego drugiego nikt nie poddaje w wątpliwość
          i właśnie to promieniowanie jest już 10 metrów na moja głową.
          Natomiast promieniowanie ponizej dopuszczalnej normy, ale szkodliwe w
          długotrwałym działaniu znajduje na terenie całej posesji, bez względu na
          wysokość. I na to też są opracowania naukowe, ale oficjalne normy tego nie
          ujmują.

Nie wszystko jest takie białe i czarne. Jest dużo odcieni szarości.
          Norma mówi że szkodliwe jest promieniowanie powyżyje 1kw/m2 jest szkoliwe.
          A promieniowanie 0,9kw/m2 juz nie? Przydługotrwałym działaniu? Naukowcy się
          spierają i nie ma przekonywujacych dowodów za czy przeciw.

Jaki będzie wpływ tego promieniowania na moje dzieci po 15 latach
          napromieniowania?
          Potrawisz zapenić, że nie będzie negatywny?
          Nikt nie potrafi.

• Gość: mirek Re: Nieprawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 11:11
            dlatego porównaj natężenie niejonizujacego pola elektromagnetycznego w twoim
            otoczeniu a pochodzacym z różnych źródeł. Sa to WSZYSTKIE urzadzenia
            elektryczne zasilane z sieci np. telewizor, pralka ( o kuchence mikrofalowej
            nie wspomnę)itp. Do tego dochodzą same linie przesyłowe i instalacje
            elektryczne. wsród których zyjesz przez cały czas, tylko nie masz zielonego
            pojecia o ich istnieniu.
            > Norma mówi że szkodliwe jest promieniowanie powyżyje 1kw/m2 jest szkoliwe.
            > A promieniowanie 0,9kw/m2 juz nie? Przydługotrwałym działaniu? Naukowcy się
            > spierają i nie ma przekonywujacych dowodów za czy przeciw.
            Norma mówi o natężeniu 0,1 W/m2 ( Wata a nie kilowata) i porównaj z normami
            obowiązującymi w UE.
            • Gość: Piotr Mazur Tak, ale... IP: 213.155.167.* 02.06.06, 11:36
              Oczywiście Wat, nie kilo Wat czeski błąd, sorry.

Ależ właśnie o to mi chodzi, co piszesz. Ilośc urzadzeń emitujących szkodliwe
              promieniowanie jest tak duza, że nie chcę mieć kolejnego - bardzo potęznego -
              źródła tak blisko mnie. Mówimy o oodległości rzędu trzech długości pokoju!
              Postawienie tego masztu - o czym juz pisałem - łamie wiele z naszych praw, nie
              tylko prawo do ochrony zdrowia.
              Jeśli możemy mieć wpływ na no, to jestesmy temu przeciwni.

Swój sprzeciw, jako obywatele, mieszkańcy wyrażamy prawnymi metodami - nikt z
              nas nie zamierza podminować czy podpiłowywać masztu. Ale biorąc wszystkie ZA I
              PRZECIW - JESTEŚMY PRZECIW!.

• Gość: zumar Re: Przy ul. Liściastej na razie masztu nie będzi IP: 213.155.167.* 02.06.06, 08:09
      A czy ty, gdybys miał spać przy transformatorze elektrycznym, przestałbys
      korzystać z prądu w ramach protestu?
      Korzystać z dobrodziejstw techniki to jedno, a znajdować się bezpośrednio przy
      szkodliwych urzadzeniach to drugie.
    • Gość: stanley Maszt jak autostrada IP: 213.155.167.* 02.06.06, 09:05
      Maszty wzbudzaja kontrowersje - a toprzecież dokładnie tak samo jak z
      autostradą. KAŻDY JEST ZA autostradami, ale nikt nie chce mieszkac 20 metrów
      od autostrady (chyba że dostanie odszkodowanie albo odkupia od niego
      nieruchomość)

To nie jest tak, że w naszym kraju juz nie ma gdzie postawic masztów - są
      miejsca mniej kontrowersyjne, niz osiedla domków jednorodzinych.

Miejsca na maszty typuje specjalny program komputerowy - są miejsca lepsze i
      gorsze. I kazdy operator zaczyna od próby instalacji w najbardziej optymalnym
      (dla siebie miejscu) ale to nie oznacza że jest to jedyne miejsce.

• 0rhplus Re: Maszt jak autostrada 02.06.06, 09:23
        Gość portalu: stanley napisał(a):

> Miejsca na maszty typuje specjalny program komputerowy - są miejsca lepsze i
        gorsze.

Nie ma takiego "programu komputerowego".
        Jest natomiast plan radiowy operatora, z którego wynika w jakim obszarze
        poszukiwań akwizytor powinien wyszukać lokalizację pod stację bazową.
        Przy obecnie realizownym, przez wszystkich czterech operatorów działjących
        intensywnie również w Szczecinie, projekcie G3 (tzn. UMTS - pasmo 2100 MHz)
        obszar dla konkretnej stacji to w przybliżeniu okrąg o promieniu 200 m.
        Możliwości manewru są niewielkie...
        • Gość: Piotr MAzur Re: Maszt jak autostrada IP: 213.155.167.* 02.06.06, 09:33
          Program komputerowy jest.
          Jest to opisane w dokumentacji jaką era złozyła w Urzędzie Miejskim cyt.: "W
          związku z tym lokalizacja poszczególnych stacji bazowych oparta jest na
          programie komputerowym, którego głównym kryterium jest uzyskanie optymalnych
          warunków propagacyjnych przy minimalnej ilości stacji bazowych a co za tym
          idzie uzyskanie wariantu inwestycji emitującą minimalną ilość zanieczyszczeń w
          postaci energii pola e.-m. " (Punkt 14 strona 16 "Raportu odziaływania
          inwestycji na środowisko")
          • Gość: Maja Re: Maszt jak autostrada IP: *.system.szczecin.pl 02.06.06, 12:11
            przed postawieniem masztu operator sieci ma
            obowiązek uzyskania opinii Rady Osiedla właściwej dla
            danego terenu. Możesz porozmawiać na ten temat
            z przedstawicielami swojej RO i zgłosić swoje zastrzeżenia.
            Myślę, że Cię poprą bo choć część RO mieszka na terenie
            gdzie ma stanąć maszt.
            • Gość: Piotr MAzur Re: Maszt jak autostrada IP: 213.155.167.* 02.06.06, 12:37
              Ależ oczywiście, rozmawialiśmy.

Obowiązkiem takim operator się w ogóle nie przejmuje i to ignoruje, ale Rada
              Osiedla nam pomogła w wielu innych sprawach (przede wszystkim by żaden z
              mieszkańców, który musi wiedzieć, nie został pominiety).
              Rada ma swoje udziały w odroczeniu sprawy.
    • Gość: młoda Żelechowa czy Żelechowo?????????? IP: *.vx.pl / *.vx.pl 02.06.06, 12:59
      Czy ktoś mnie uświadomi??? bo nie wiem gdzie mieszkam... Dolne Żelechowo, czy
      Dolna Żelechowa??

Żelechowo,Żelechowa, na Żelechowie, na Żelechowej... słyszy się najczęściej, że
      Żelechowo, czyta się w gazetach, że Żelechowa, na mapach różnie..

Ktoś zorientowany mi powie? Mieszkałam na Gumieńcach to problemu z nazwą nie
      miałam :-//
      • Gość: Piotr MAzur Re: Żelechowa czy Żelechowo?????????? IP: 213.155.167.* 02.06.06, 13:04
        Oficjalnie to ŻELECHOWA (dokumentach i nazwach osiedli)

A potocznie wszyscy mówią Żelechowo.

Podobnie jest z Pilchowem. Jedni mówią PILICHOWO, drudzy PILCHOWO
        Ja już nie pamietam jak jest naprawdę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka