edico Re: Tuwim! Co za wspaniałe strofy! 25.07.06, 01:07 WIERSZ, W KTÓRYM AUTOR GRZECZNIE, ALE STANOWCZO UPRASZA LICZNE ZASTĘPY BLIŹNICH, BY GO W DUPĘ POCAŁOWALI Apsztyfikanci grubej Berty I katowickie węglokopy, I borysławskie naftowierty, I lodzermensche, bycze chłopy, Warszawskie bubki, żygolaki Z szajką wytwornych pind na kupę, Rębajły, franty, zabijaki, Całujcie mnie wszyscy w dupę. Izraeliccy doktorkowie, Widnia, żydowskiej Mekki, flance, Co w Bochni, Stryju i Krakowie Szerzycie kulturalną francę! Którzy chlipiecie z "Naje Fraje" Swą intelektualną zupę, Mądrale, oczytane faje, Całujcie mnie wszyscy w dupę. Item aryjskie rzeczoznawce, Wypierdy germańskiego ducha (Gdy swoją krew i waszą sprawdzę, Wierzcie mi, jedna będzie jucha), Karne pętaki i szturmowcy, Zuchy z Makabi czy z Owupe, I rekordziści i sportowcy, Całujcie mnie wszyscy w dupę. Socjały nudne i ponure, Pedeki, neokatoliki, Podskakiwacze pod kulturę, Czciciele radia i fizyki, Uczone małpy, ścisłowiedy, Co oglądacie świat przez lupę I wszystko wiecie: co, jak, kiedy, Całujcie mnie wszyscy w dupę. Item ów belfer szkoły żeńskiej, Co dużo chciałby, a nie może, Item profesor Cy... wileński (Pan wie już za co, profesorze!) I ty za młodu niedorżnięta Megiero, co masz taki tupet, Że szczujesz na mnie swe szczenięta, Całujcie mnie wszyscy w dupę. Item Syjontki palestyńskie, Haluce, co lejecie tkliwie Starozakonne łzy kretyńskie, Że "szumią jodły w Tel-Avivie", I wszechsłowiańscy marzyciele Zebrani w malowniczą trupę, Z byle mistycznym kpem na czele, Całujcie mnie wszyscy w dupę. I ty fortunny sku..synu, Gó..arzu uperfumowany, Co splendor oraz spleen Londynu Nosisz na gębie zakazanej, I ty, co mieszkasz dziś w pałacu, A sr.. chodziłeś pod chałupę, Ty, wypasiony na Ikacu, Całujcie mnie wszyscy w dupę. Item ględziarze i bajdury, Ciągnący z nieba grubą rentę, O, łapiduchy z Jasnej Góry, Z Góry Kalwarii parchy święte, I ty, księżuniu, co kutasa Zawiązanego masz na supeł, Żeby ci czasem nie pohasał, Całujcie mnie wszyscy w dupę. I wy, o których zapomniałem, Lub pominąłem was przez litość, Albo dlatego, że się bałem, Albo, że taka was obfitość, I ty, cenzorze, co za wiersz ten Zapewne skarzesz mnie na ciupę, Iżem się stał świńtuchów hersztem, Całujcie mnie wszyscy w dupę!... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Tuwim! Co za wspaniałe strofy! 25.07.06, 01:10 Absztyfikanci, absztyfikanci! Nie powielaj tego czestego bledu jezykowego! Tuwim pisal o absztyfikantach!:))) Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Tuwim! Co za wspaniałe strofy! 25.07.06, 01:14 Z innych slawetnych utworow Tuwima warte przypomnienia sa szczegolnie dwa. Próżnoś repliki się spodziewał, Nie dam ci prztyczka ani klapsa, Nie powiem nawet: „Pies cię j...ł” – Bo to mezalians byłby dla psa. Nie mozna pominac takze slynnego 'Smierdziela': Śmierdziel Przyszedł śmierdziel do ogrodu I stwierdził, Że się ktoś dopuścił smrodu, Bo śmierdzi. Stanął śmierdziel, żeby fakt ten Ustalić I cos w związku z tym nietaktem Uchwalić. Więc się śmierdziel zebrał licznie W drzew cieniu, Protestując energicznie W imieniu. Potem ruszył po ogrodzie Pochodem, Krzycząc: "Hańba! Precz, narodzie, Ze smrodem!" Krzyczał, ryczał, ducha sławił (Nie ciało), Ale gdzie się tylko zjawił - Śmierdziało. Z tego morał się wywodzi Dla wielu: Nie protestuj, gdy sam smrodzisz, Śmierdzielu. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Tuwim! Co za wspaniałe strofy! 25.07.06, 01:19 W PORONINIE Na małej stacji, w wiosce Poronin, Gdzie pociąg stanął przy zgrzycie szyn, Wysiadł z wagonu ojciec, a po nim Raźno na peron wyskoczył syn. Wyszli na drogę, wesoło idąc, Przez kładkę przeszli na drugi brzeg. Ojciec przystanął, spojrzał na syna, Pomyślał chwilę i tak mu rzekł: "Tu na tej ziemi, dawno już temu, Za moich młodych dziecinnych lat Chodził po świecie człowiek, któremu Nową epokę zawdzięcza świat. Wiesz o kim mówię?" "Wiem o Leninie" "Czy tutaj mieszkał? Czy tutaj śnił?" "Tak na tej ziemi, tu w Poroninie Przed żandarmami Cara się krył." Potem umilkli i w zamyśleniu W wielkim skupieniu gdzieś dalej szli, Tą samą ścieżką po której Lenin Być może chodził za tamatych dni. Czy ETOS wie, po jakich ścieżkach krąży szykając swej mitologii :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labatt Re: Tuwim! Co za wspaniałe strofy! IP: *.hsd1.fl.comcast.net 25.07.06, 03:16 ...a to.....www.literatura.zapis.net.pl/okresy/20leciemiedzywojenne/Tuwim/do_p rostego.htm Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Dotarłem 25.07.06, 03:24 Do prostego człowieka Gdy znów do murów klajstrem świeżym Przylepiać zaczną obwieszczenia, Gdy "do ludności", "do żołnierzy" Na alarm czarny druk uderzy I byle drab, i byle szczeniak W odwieczne kłamstwo ich uwierzy, Że trzeba iść i z armat walić, Mordować, grabić, truć i palić; Gdy zaczną na tysięczną modłę Ojczyznę szarpać deklinacją I łudzić kolorowym godłem, I judzić "historyczną racją", O piędzi, chwale i rubieży, O ojcach, dziadach i sztandarach, O bohaterach i ofiarach; Gdy wyjdzie biskup, pastor, rabin Pobłogosławić twój karabin, Bo mu sam Pan Bóg szepnął z nieba, Że za ojczyznę - bić się trzeba; Kiedy rozścierwi się, rozchami Wrzask liter pierwszych stron dzienników, A stado dzikich bab - kwiatami Obrzucać zacznie "żołnierzyków". - - O, przyjacielu nieuczony, Mój bliźni z tej czy innej ziemi! Wiedz, że na trwogę biją w dzwony Króle z pannami brzuchatemi; Wiedz, że to bujda, granda zwykła, Gdy ci wołają: "Broń na ramię!", Że im gdzieś nafta z ziemi sikła I obrodziła dolarami; Że coś im w bankach nie sztymuje, Że gdzieś zwęszyli kasy pełne Lub upatrzyły tłuste szuje Cło jakieś grubsze na bawełnę. Rżnij karabinem w bruk ulicy! Twoja jest krew, a ich jest nafta! I od stolicy do stolicy Zawołaj broniąc swej krwawicy: "Bujać - to my, panowie szlachta!" Odpowiedzią niech będą końcowe wersety Mickiewicza opiewające koncert Kankiela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labatt Re: Tuwim! Co za wspaniałe strofy! IP: *.hsd1.fl.comcast.net 25.07.06, 03:21 ...free.polbox.pl/t/tuwim/prosty.html Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Tuwim! Co za wspaniałe strofy! 26.07.06, 10:52 Teraz jest zalew wierszy o JPII. Symbol czasów. Tamto i to dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Tuwim! Co za wspaniałe strofy! 26.07.06, 14:12 joannabarska napisała: > Teraz jest zalew wierszy o JPII. Symbol czasów. Tamto i to dzisiaj. Trudno zaprzeczyć: miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,3402003.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labatt Re: Tuwim! Co za wspaniałe strofy! IP: *.hsd1.fl.comcast.net 26.07.06, 14:29 ...www.statusygg.info/a-3729.html Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Tuwim! Co za wspaniałe strofy! 26.07.06, 20:12 Dobre. Nie znałem tego :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker Re: Tuwim! Co za wspaniałe strofy! 26.07.06, 14:46 (To przyjaciel) To Przyjaciel. Ciągle wracasz pamięcią do tego poranka zimą. Tyle lat już wierzyłeś, wiedziałeś na pewno, a jednak nie możesz wyjść z podziwu. Pochylony nad lampą, w snopie światła wysoko związanym, nie podnosząc swej twarzy, bo po co - - i już nie wiesz, czy tam, tam daleko widziany, czy tu w głębi zamkniętych oczu - Jest tam. A tutaj nie ma nic prócz drżenia, oprócz słów odszukanych z nicości - ach, zostaje ci jeszcze cząstka tego zdziwienia, które będzie całą treścią wieczności. Karol Wojtyła *** Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labatt Szymborska.... Co za wspaniałe strofy! IP: *.hsd1.fl.comcast.net 28.07.06, 02:31 ...jezyk-polski.eza.pl/materialy/poezja/wislawa_szymborska/noc.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labatt Co za wspaniałe strofy! IP: *.hsd1.fl.comcast.net 30.07.06, 18:40 ...www.michalszkutnik.one.pl/poezja/wiersz/?numer=58 Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Szymborska.... Co za wspaniałe strofy! 31.07.06, 11:09 Znakomity wiersz Szymborskiej, ale mowimy tu o Tuwimie... Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant A co powiecie o tym? 31.07.06, 11:16 bi.gazeta.pl/im/1/3361/m3361361.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labatt Re: A co powiecie o tym? IP: *.hsd1.fl.comcast.net 31.07.06, 13:05 Przepraszam Joanno za zasmiecanie Twojego watku..:)POprawie sie... /Abszyf.. - piekne strofy..;)Szczegolnie ten wers z okiem blondynki....I ten wiersz o aniolach....i wiele,wiele / wiele/ innych...MOze warto zalozyc osobna strofe dla utalentowanych polit/ykiewiczow//godnych.... Odpowiedz Link Zgłoś