Dodaj do ulubionych

Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :))))))

27.08.06, 21:49
Utwor ten wykonano publicznie po raz pierwszy podczas uroczystej inauguracji
nowej rady miasta Mühlhausen w 1708 r.

Owa znana wszystkim melomanom kantate zamowili u Jana Sebastiana Bacha (1685-
1750) sami rajcowie, ktorzy najwidoczniej doszli do wniosku, ze akuratna
muzyka doda im splendoru i powagi. Placili oczywiscie wszyscy podatnicy, ale
miasto bylo podowczas stosunkowo zamozne, wiec nikt sie kosztami (Bach sie
wysoko cenil) nie przejmowal.

W odroznieniu od wojazy Jurczyka za Ocean ta meglomania wladzy przyniosla
miastu krocie, bo dzieki fanaberiom zblazowanych rajcow nazwa tego slicznego
(choc nudnego) miasteczka jest znana cywilizowanym obywatelom swiata.

Mühlhausen dzisiaj jest niespelna czterdziestotysieczna i strasznie senna
miescina w Turyngii (d. NRD). Dume mieszkancow Mühlhausen ze swojego
niegdysiejszego organisty mozna zrozumiec.

Nie moge jednak pojac dlaczego niektorzy szczecinianie maja taki sam
mistyczno-nabozny stosunek do slawetnego kilkuletniego pobytu K. I.
Galczynskiego w naszym miescie. Ale ad rem.

Kantata mistrza miala byc tez swego rodzaju pozegnaniem z odchodzacym
burmistrzem, ktory co warto podkreslic przestal pelnic ten zaszczytny urzad w
wieku 83 lat. Bach poswiecil mu (patrz link u dolu) stosowna strofe 'Ich bin
nun achtzig Jahr':)))

Kantata spodobala sie tak bardzo, ze radni blagali Bacha, by skomponowal im
nastepna. Te plany pokrzyzowal jednak wyjazd Bacha do Weimaru.

Kantaty Bacha posluchac mozna tutaj:
www.emusic.com/album/10897/10897913.html
Tutaj mozna zobaczyc zdjecia kosciola, w ktorym organista byl Bach:
images.google.pl/images?svnum=10&hl=pl&lr=&q=Blasii+M%C3%BChlhausen
P.S.
Chetnie posluchal bym Waszych pomyslow na piosenke, ktora moznaby dedykowac
naszym obecnym i przyszlym radnym:))))))))
Obserwuj wątek
    • Gość: Galoty Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 21:55
      Zawsze podziwiałem Twoje ponadprzeciętne kulturowe zaangażowanie. Jesteś jednym
      z panteonu szczecińskich wybitnych , myślących tylko i wyłącznie o tak
      wzniosłych rzeczach jak Gott ist mein König no i o Lubińskiej ma się rozumieć.
      Co piłeś, że tak Cię nawiedziło ? Jeżeli to drink to wystukaj tutaj recepturę.
      Jak zdążysz przed zaśnięciem.
      • absztyfikant Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) 27.08.06, 21:59
        Nie bardzo rozumiem w jakim celu psujesz moj watek takimi zaczepkami. Przed
        chwila wysiadlem z samochodu i wszedlem do swojego domu. W aucie sluchalem RMF
        Classic i podziwiajac Szczecin po deszczu raczylem sie barokowymi dzwiekami tej
        kantaty. Postanowilem sie podzielic, a poza tym chcialem nadac temu przezyciu
        ciut szerszy kontekst.
        • Gość: marian paździoch Re: ja jednak wolę barkowe dźwięki. IP: *.chello.pl 27.08.06, 22:03
          w ten deszczowy wieczór.
          no to J.S. Bach!

mp
        • Gość: oktomvre Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 22:07
          I bardzo dobrze, ze chciałes się podzielić. Nie tylko umpa umpa. (Boże, jak ja
          nienawidziłam Bacha za inwencje dwugłosowe - już mi przeszło).
        • Gość: Galoty Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 22:09
          Już śpieszę Ci donieść dlaczego wpisuje takie "zaczepne" ... itd
          Otóż wklepujesz tę encyklopedyczną wiedzę , wklejasz cytaty itd. Wkurza mnie to.
          Pisząc to samo ale OD SIEBIE L wysiadasz z auta. deszcz a wcześniej czad w
          aucie w systemie Bose , jakas refleksja o Szczecinie, o Bachu o ... wywołał
          byś zainteresowanie.
          • absztyfikant Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) 27.08.06, 22:15
            Mylisz sie moj drogi. Zawsze bylem dobry z historii muzyki, a poza tym jestem
            swiezo po wspanialej audycji poswieconej historii tej kantaty.

Sprawdzilem tylko daty, zeby lepiej osadzic swoje mysli w rzeczywistosci, ale
            to chyba nie jest grzech. Jesli sugerujesz, ze moj post to plagiat, to
            udowodnij to, bo poki co Twoje poszczekiwanie jest zalosne.

Rozumiem, ze na WUML nie nauczyli Was dbalosci o bibliografie i szczegoly, ale
            ja mam na tym punkcie lekkego bzika. Mnie tez wkurza to, ze pod rozmaitymi
            nickami plodzisz rozmaite paszkwile, ale jesli zdarza Ci sie gadac do rzeczy,
            to nie psuje Twoich watkow wycieczkami ad personam.

Zegnam.
            • Gość: Galoty Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 22:23
              Jaki plagiat, jaki paszkwil, jakie nicki. Jak kilka osób mówi Ci coś nie jest
              po Twojej myśli to podobnie jak Macierewicz uważasz, że stoi za tym jednak
              osoba i układ :-)
              Twoje encyklopedyczne, obszerne , zbyt obszerne cytaty są znane z wielu
              dziedzin ale Ty próbujesz tu stworzyć jakąć mitologię na własny temat co jest
              chorobliwe ale nie będę Ci przeszkadzał.
              PS
              Wrażeniami , myślami o muzyce podziel sie z innymi fanami np na tym forum ale
              tam takie pierdoły jak cv kompozytora też zwalczają:
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=78
            • Gość: endy Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 22:23
              Po biszkopciku lepiej sie buszuje po googlach i wyszukuje bzdety, żeby
              cokolwiek napisać i "wykazać się" entelygencją...
              • Gość: Galoty Mein Gott :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 22:29
                żona niedocenia, w pracy też jakoś średnio idzie no i to zagrożenie zmianami
                kadrowymi po wyborach, mieszkanko nie remontowane od lat to można sobie jakiś
                bardzo intelektualny tekst wystukać po biszkopciku. Na przykład :
                Ach taki dzisiaj piekny wieczór. Idę po bruku naszej starów ilicą Kozią a tu z
                uchylonego okna sączy się Brahms ale koncert na krzypce i orkiestrę. To mnie
                pobudziło i postanowiłem podzielić się z forumowiczami swoją wiedżą:

Koncerty na skrzypce i orkiestrę, szczególnie Brahmsa, Beethovena,
                Mendelssohna. Niektórzy lubią też koncerty skrzypcowe Mozarta. Symfonia
                koncertująca na skrzypce, altówkę i orkierstrę Mozarta. Koncert podwójny (na
                skrzypce, wiolonczelę i orkiestrę) Brahmsa. Koncert potrójny (na skrzypce,
                wiolonczelę, fortepian i orkiestrę Beethovena).

Koncerty skrzypcowe i wiolonczelowe Vivaldiego: np. Cztery pory roku, a także
                RV 208 "Grosso Mogul", RV281 "Il favorito", RV531 (świetny na 2 wiolonczele),
                RV 564, RV 187, RV580, RV234.

Koncert skrzypcowy BWV1041 Bacha, pierwszy, drugi, czwarty i piaty koncerty
                Brandeburskie Bacha mają solowe partie skrzypcowe.

Dalej muzyka kameralne: liczne kwartety (utwory na dwoje skrzypiec, altówkę i
                wiolonczelę) - np Haydna, Beethovena, Schuberta i wielu innych. Kwintety (to
                samo plus druga altówka) - np. Mozarta.

Missa solemnis Beethovena ma solo skrzypcowe w "Sanctus". Msza h-moll Bacha ma
                solo skrzypcowe w Gloria/Laudamus te. Pasja wg. św. Mateusza Bacha ma w
                niektórych ariach solowe partie skrzypcowe i wiolonczelowe - np wiolonczelowa
                w "Geduld, Geduld".

Trzecia część drugiego koncertu fortepianowego Brahmsa ma solo wiolonczelowe.
                • Gość: Praszczur Re: Mein Gott :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 22:35
                  Bardzo pouczające,w Kaskadzie na dancingu to inne kawałki niemieckie grali
                  np.Bella Marie z tekstem "Moja Walerciu czarną masz.....itd."Czego to ludzie nie
                  wymyślą....
                • absztyfikant Re: Mein Gott :)) 27.08.06, 22:45
                  Tak, tak:))) Nie mierz innych swoja miara. Coz Ci moge odpowiedziec?:))))

Mialem wielkie szczescie, ze kilka lat temu mialem zaszczyt byc na wspanialym
                  wykonaniu 'Nieszporow Ludzmierskich' Jana Kantego Pawluskiewicza pod batuta
                  nieodzalowanego prof. Jana Szyrockiego. Koncert odbyl sie w szczecinskiej
                  katedrze pw. sw. Jakuba. Byl kongenialny!

Byc moze pamietasz, bo kiedys strasznie pyskowalem, by zmarlego profesora w
                  pewien sposob uhonorowac i przywolalem wowczas ten pamietny koncert.

Do rzeczy: jeden z utworow z 'Nieszporow...' dedykuje Tobie:

s003.wyslijto.pl/?file_id=48227467229681776625
              • absztyfikant Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) 13.10.06, 16:09
                :))
    • Gość: Praszczur Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 22:18
      Jak dzieci.....
      • absztyfikant Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) 27.08.06, 22:22
        No to obejrzyj papciu bazylike z lotu ptaka:)

b.cache.muehlhausen.de/img/9/6/4/0cffa1675279822f242fe642cef8a.jpg
        • Gość: Praszczur Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 22:28
          Zaraz papciu-ja jestem praszczurem a nie prapraszczurem syneczku.A w tej
          Bazylice jest fisharmonia na której rzeczony Jan Sebastian wykonywał ten utwór?
          • absztyfikant Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) 27.08.06, 22:33
            Skoro nazwales nas dziecmi, to ja pozwolilem nazwac Cie papciem szanowny
            Praszczurze:) Jesli idzie o organy w tej bazylice, to jest to jak najbardziej
            intrument z czasow Bacha:)
            • Gość: Praszczur Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 22:39
              To mnie uspokoiło,bo znaczy że Ruskie za okupacji nie wszystko wywieżli.Może ta
              fisharmonia jakaś felerna była?Bo zakłady Opla to pojechały.Mała rzecz a cieszy.
              • absztyfikant Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) 30.08.06, 10:55
                To miasto lezy na pograniczy bylego enerdowa - moze dlatego;)
    • kurde.felek Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) 27.08.06, 22:45
      Może na początek byśmy nieco odkurzyli to, co mamy, np. Carla Loewego?
      I postawili mu ten pomnik, tam gdzie stał, na postumecie koło katedry, zamiast
      postawionej tam przypadkowej figurki matki Boskiej Fatimskiej czy
      Ostrobramskiej, która, i architektoniczie i kulturtowo, pasuje do kościoła św.
      Jakuba jak wół do karety.
      Wiesz co Absztyf, przypomiał mi się stosunkowo niedawny "inauguracyjny koncert
      berliński", zorganizowany przez berlińczyków w naszej katedrze. Z prawykonaniem
      światowym utworu na instrumenty perkusyjne(w tej chwili nie pamiętam nazwiska
      kompozytora).
      Było to wielkie, europejskie wydarzenie muzyczne, utwór rzeczywiście wspaniały,
      impreza perfekcyjnie zorganizowana, ale calkowicie "olana" przez polskie władze
      kulturalne, za to z udziałem polityków z RFN i Berlina. Dzięki Bogu, że się
      nasze władze regionalne zjawiły.
      Zero reakcji tzw. kulturalnej Polski. Nawet nie było wzmianki w ogólnopolskich
      dziennikach informacyjnych, choc objawił się w Szczecinie "cały kulturalny Berlin".
      U nas dostrzega się wyłącznie muzykę "zaangażowana" politycznie, vide opera "Ce
      ira".
      Naszym władzom dedykuję dwie miniatury fortepianowe: Ravela - "Serenade
      grotesque" i Debussy'ego - "Le triomphe de Bacchus".
      • absztyfikant :)))) 27.08.06, 22:49
        Zgadzam sie z Toba Kurde Felku w 100%. Blaszany billboard Radia Maryja rowniez
        nalezaloby stamtad usunac.

Tutaj mozna poczytac o Loewem:
        pl.wikipedia.org/wiki/Johann_Carl_Gottfried_Loewe
        • Gość: KF Re: :)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 23:03
          Przypomniała mi się dzisiejsza telewizyjna rozmowa Młynarskiego z Michałem
          Ogorkiem, który zauważył, że na topie, czyli trendy w naszym krtaju - jest
          intelektualny zadupizm, kicz i bylejakość w oparach prowincjonalizmu. W myśleniu
          i odbiorze sztuki - także. O polityce nie wspominając.
          A wracajac do Bacha, to z przyjemnosćia dedykuje Ci chorał "Nun komm, der Heiden
          Heiland", (BWV 659 a 2),wprawdzie na sopran, ale ja znam w wersji organowej. Nie
          zrewanżuje Ci się odnośnikiem internetowym, mam to na płycie.
          • absztyfikant Re: :)))) 28.08.06, 20:25
            Chocby Gombrowicz rowniez wielokrotnie batozyl Polske za to samo:))))

Za polecone utwory dziekuje. Poszukam ich w swojej kolekcji:)))
    • Gość: Praszczur Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 22:55
      Ciekawe.Nawet bardzo.Wypada spoważnieć.
    • Gość: ed. Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 23:16
      Tak skromna cantatca.

Absztyfikant! Absztyfikant! Absztyfikant!
      Glooooria.
      Niech zstąpi duch twój na Szczecin
      Moooria.
      Beatrix z warchołami przodem,
      Ty zadem
      Gloryyyyja!

My radni - bezradni bez ciebie
      Alchemija!

Zstąp nam z wyżyn niebieścich
      wreszcie z nami się pieścij
      Paranoiiija!

Daj się Wielki namówić
      tu Cię będziem chołubić.
      Żmija.

A gdy nam tu już zstąpisz
      - całą Rdę zastąpisz.
      Bryyyja.

Muzyka a la Wagner lub jeszcze posępniejsza.

• Gość: hubert Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) IP: 83.168.96.* 28.08.06, 00:16
        Poćpałeś ed?
        • Gość: endy Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 08:09
          od ćpania to jest absztyfikant.
          • Gość: hubert Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) IP: 83.168.96.* 28.08.06, 10:07
            To ty masz ewidentne fazy...
            • Gość: lorni Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 20:30
              ty też
    • ohne.zucker Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) 28.08.06, 09:39
      absztyfikant napisał:

> Utwor ten wykonano publicznie po raz pierwszy podczas uroczystej
      inauguracji...

a na paliwie borowo-wodorowym tez sie znasz ????!!!

:)
      • Gość: lorni Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 20:31
        temu głupkowi wydaje się że zna się na wszytkim.ale jak to pijawka, nie zna się
        na niczym
        • ohne.zucker Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) 29.08.06, 10:54
          Gość portalu: lorni napisał(a):

> temu głupkowi wydaje się że zna się na wszytkim.ale jak to pijawka, nie zna
          się
          >
          > na niczym

To Klamstwo!!!

zna sie na googlu :)))))))
          • Gość: Galoty Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 10:57
            W googlu Oni , o pardon On, znają się perfekcyjnie
            • absztyfikant Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) 29.08.06, 14:46
              Za to ty wielonickowcu znasz sie na spamowaniu...
              • Gość: oczko Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 21:41
                to jakiś przygłup ten absztyfikant?tak mi się wydaje
                • absztyfikant Re: Kantata 'Gott ist mein König' J. S. Bacha :)) 29.08.06, 21:43
                  Zgadzam sie z Toba:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka