beatrix13 03.09.06, 20:08 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3592835.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gradus2004 Re: exodus z teczko-kaczolandu 03.09.06, 20:10 beatrix13 napisała: > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3592835.html a jeszcze do ostatnich wyborow tak wspaniale bylo... nikt nawet nie myslal o wyjezdzie, wszystko bylo idealne a tu nagle ufoludki wybraly Kaczorow i wszystko sie zawalilo... Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: exodus z teczko-kaczolandu 03.09.06, 20:29 mimo ubiegłorocznych obietnic pisowatych stworzenia u nas krainy mlekiem i miodem płynącej i ciagłej propoagandy sukcesu tzw. koalicji jakoby ludziom wiodło się u nas coraz lepiej, coraz więcej osób planuje emigrację,nie widzi miejsca dla siebie w kraju rzadzonym przez ogarnietych żądzą zemsty,plugawiacych ideały,szantazujących wszystkich wokół teczuszkami,indoktrynacją prawd objawionych sekty al maryja, a gospodarka, a co ich gospodarka obchodzi? najważniejszy nowy układ jest Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: exodus z teczko-kaczolandu 03.09.06, 20:35 beatrix13 napisała: > coraz więcej osób planuje emigrację,nie widzi miejsca dla siebie w kraju > rzadzonym przez ogarnietych żądzą zemsty,plugawiacych ideały,szantazujących > wszystkich wokół teczuszkami,indoktrynacją prawd objawionych sekty al maryja, co za bzdury... sprawa z emigracja wyglada tak... mlody zdolny sobie kalkukuje. W Polsce dostanie powiedzmy 1500 moze 2000 pln miesiecznie. Jadac za granice dostanie powiedzmy 1000 funtow na reke. Pomeczy sie troche, pozmywa gary, posprzata, pomieszka w jednym mieszkaniu w 4-6 osob i miesiecznie sie odlozy 3000 pln... 1-2 lata popracuje i chociaz na wklad wlasny na mieszkanie ma :). Nie ma to nic wspolnego z tym co Ty piszesz. A jesli rzeczywiscie tak myslisz to jestes wyjatkowo naiwna... Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: exodus z teczko-kaczolandu 03.09.06, 20:44 naiwnie myślisz gradusie,że te prawie ok 1,5 mln ludzi wyjechało tylko i wyłącznie z powodów ekonomicznych i wszyscy oni szybciutko po uciułaniu pieniążków wrócą,bo tu wkoło jest cudnie i wesoło, my chyba w innych Polskach mieszkamy Odpowiedz Link Zgłoś
orion7 Re: exodus z teczko-kaczolandu 03.09.06, 20:52 beatrix13 napisała: > naiwnie myślisz gradusie,że te prawie ok 1,5 mln ludzi wyjechało tylko i > wyłącznie z powodów ekonomicznych A z jakich innych ? Politycznych może? Głupota czerwonych nie ma granic. Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: exodus z teczko-kaczolandu 03.09.06, 20:54 beatrix13 napisała: > naiwnie myślisz gradusie,że te prawie ok 1,5 mln ludzi skad Ty te liczby bierzesz? a dlaczego nie 2 mln bo taka liczba tez sie pojawiala... >wyjechało tylko i wyłącznie z powodów ekonomicznych i wszyscy oni szybciutko po uciułaniu > pieniążków wrócą,bo tu wkoło jest cudnie i wesoło, > my chyba w innych Polskach mieszkamy tak, wiekszosc wroci bo zycie na emigracji to jest zycie na emigracji. Wiekszosc z nich mieszka tak jak mowilem po kilka osob w jednym mieszkaniu. Myslisz, ze to taka przyjemnosc? Wiekszosc z nich bierze prace, ktorych w PL nigdy by nie ruszyli. Te pieniadze, ktore tam dostaja sa duze ale tylko dlatego, ze je beda wydawac w PL... Znam pare osob, ktore pojechaly tak pracowac ale zadna z tych osob nie pojechala ze wzgledu na szalejacy "kaczyzm" czy jakiekolwiek inne wyzsze idealy tylko ze wzgledu na kase... Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: exodus z teczko-kaczolandu 03.09.06, 21:05 ani wszyscy nie zostaną ani wszyscy nie wrócą, skala zjawiska jest bardzo duża i w progresie, co 2 osoba myśli o wyjeździe (nieistotne czy na pewno wyjedzie) kiedy była analogiczna sytuacja? Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: exodus z teczko-kaczolandu 03.09.06, 21:08 beatrix13 napisała: > ani wszyscy nie zostaną ani wszyscy nie wrócą, > skala zjawiska jest bardzo duża i w progresie, > co 2 osoba myśli o wyjeździe (nieistotne czy na pewno wyjedzie) > kiedy była analogiczna sytuacja? rok temu i 2 lata temu tez... taka sytuacja jest od momentu od kiedy mozna legalnie i bez problemow pracowac w krajach gdzie pensje sa sporo wyzsze niz w PL a jednoczesnie koszt przelotu jest porownywalny z wydatkiem na jedno wyjscie na dyskoteke :) Jak widze jestes niezle podatna na propagande GW :) Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: exodus z teczko-kaczolandu 03.09.06, 21:12 oczywiscie gradusie, u nas jest wspaniała atmosfera,wcale nieduszno,liberalizm,poszanowanie godnosci człowieka, no istny raj,tylko zarobki nie te, na jaka propagande jestes podatny?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: exodus z teczko-kaczolandu 03.09.06, 21:17 beatrix13 napisała: > oczywiscie gradusie, > u nas jest wspaniała atmosfera,wcale nieduszno,liberalizm,poszanowanie godnosci > > człowieka, myslisz, ze ludzie chca prawdziwego liberalizmu? :) Brak poszanowania godnosci czlowieka to widze glownie wsrod "liberlanych" pracodawcow w postawie tylko "jak sie nie podoba to wyp... na twoje miejsce jest 100 innych" ale to sie zmienia... wlasnie w duzej mierze dzieki tym wyjezdzajacym :) a co do dusznoty to mowiac szczerze nie wiem o co Ci chodzi... > no istny raj,tylko zarobki nie te, > na jaka propagande jestes podatny?;-) wystarczy patrzec i myslec... samodzielnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: exodus z teczko-kaczolandu 03.09.06, 21:20 ja do tych ludzi sie zaliczam co chcą, nie chce tez życ w kraju,w którym budza sie upiory Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: exodus z teczko-kaczolandu 03.09.06, 21:27 beatrix13 napisała: > ja do tych ludzi sie zaliczam co chcą, co chca?? :) > nie chce tez życ w kraju,w którym budza sie upiory no to przejdzmy od slow do czynow. Sprawa prosta. Wsiadasz w samolot i juz... :) A co do gospodarki to: - bezrobocie spada - zebys nie powiedziala, ze to tylko z powodu wyjazdow to dodam jeszcze, ze zatrudnienie jednoczesnie rosnie (3-4% w ciagu roku) - rosna place (o 5-6%) w ciagu roku - inflacja wciaz jedna z mniejszych w EU - zloty jest dosyc stabilny z pewna mala tendencja na wzrost wartosci... jesli jeszcze tylko sie rozliczy komuchow i rozprawi z korupcja na najwyzszych szczeblach to Polska ma raczej calkiem pozytywna przyszlosc przed soba :). Radze mniej czytania GW i sluchania Tuskow i reszty czerwonych :). Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: exodus z teczko-kaczolandu 03.09.06, 21:31 gradus2004 napisał: > A co do gospodarki to: > - bezrobocie spada > - zebys nie powiedziala, ze to tylko z powodu wyjazdow to dodam jeszcze, ze > zatrudnienie jednoczesnie rosnie (3-4% w ciagu roku) > - rosna place (o 5-6%) w ciagu roku > - inflacja wciaz jedna z mniejszych w EU > - zloty jest dosyc stabilny z pewna mala tendencja na wzrost wartosci... > ......................................................................... jeżeli jest jak piszesz i jak wczesniej napisałeś ,ze ta ogromna fala emigracji tylko i wyłącznie z powodów ekonomicznych nastapiła,to exodus powinien maleć,a rosnie wciąż i wciąż Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: exodus z teczko-kaczolandu 03.09.06, 21:36 beatrix13 napisała: > gradus2004 napisał: > > > A co do gospodarki to: > > - bezrobocie spada > > - zebys nie powiedziala, ze to tylko z powodu wyjazdow to dodam jeszcze, > ze > > zatrudnienie jednoczesnie rosnie (3-4% w ciagu roku) > > - rosna place (o 5-6%) w ciagu roku > > - inflacja wciaz jedna z mniejszych w EU > > - zloty jest dosyc stabilny z pewna mala tendencja na wzrost wartosci... > > > ......................................................................... > > jeżeli jest jak piszesz i jak wczesniej napisałeś ,ze ta ogromna fala emigracji > > tylko i wyłącznie z powodów ekonomicznych nastapiła,to exodus powinien maleć,a > rosnie wciąż i wciąż jestes jednak strasznie naiwna... Dopoki bedzie mozna za granica odlozyc miesiecznie wiecej niz w PL zarobic dopoty ludzie beda wyjezdzali na saksy. Skad wiesz, ze eksodus rosnie? Przeciez tego nikt w zaden sposob do tej pory nie mierzyl. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 gradus 03.09.06, 21:50 mnie zarzucasz poddanie sie propagandzie GW, a Ciebie nic i nikt nie przekona,ze białe jest białe a czarne jest czarne Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: gradus 03.09.06, 21:52 beatrix13 napisała: > mnie zarzucasz poddanie sie propagandzie GW, > a Ciebie nic i nikt nie przekona,ze białe jest białe a czarne jest czarne przykro mi ale na poparcie swoich tez nie podalas jak narazie zadnego argumentu nie mowiac juz o sensownym argumencie :) Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 może tak z nich przykład wziąć? 03.09.06, 21:57 serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,3587081.html Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: może tak z nich przykład wziąć? 03.09.06, 22:02 beatrix13 napisała: > serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,3587081.html to znaczy o co chodzi? Dzieki temu nie jest tam "duszno" czy co? :) ciekawe jak oni poradzili sobie z czerwonymi i teczkami... moze cos wiesz o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: może tak z nich przykład wziąć? 03.09.06, 22:04 gradus2004 napisał: > beatrix13 napisała: > > > serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,3587081.html > > to znaczy o co chodzi? Dzieki temu nie jest tam "duszno" czy co? :) .......................................................................... > to akurat był link,jakbys nie zrozumiał o tematyce ekonomicznej Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: może tak z nich przykład wziąć? 03.09.06, 22:07 beatrix13 napisała: > gradus2004 napisał: > > > beatrix13 napisała: > > > > > serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,3587081.html > > > > to znaczy o co chodzi? Dzieki temu nie jest tam "duszno" czy co? :) > .......................................................................... > > to akurat był link,jakbys nie zrozumiał o tematyce ekonomicznej no ale co on mial udowodnic? Ze niby w Estonii sie lepiej zyje czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polip Rafał J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 22:10 absztyfikant=beatrix13 to nikt inny jak Rafał J., były rzecznik prasowy Jacka P Nic dziwnego, że zieje nienawiścią na wszystko co jest związane z PIS. To jego zadanie i robi to odpłatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Rafał J 03.09.06, 22:13 spamujesz ,w kazdym watku ten sam post zamieszczasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polip Re: Rafał J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 22:15 Nie. Trochę modyfikuję. Bo co? Odpowiedz Link Zgłoś
korfi Gradus - a jednak 03.09.06, 21:34 Rzeczywiscie zależność decyzji o emigrowaniu od aktualnej sytuacji politycznej nie jest taka wprost. Najważniejszy jest aspekt ekonomiczny. Jednak wielu ma dużo wątpliwości czy jechać. Różnych : rodzina, strach przed nowym, nieznane środowisko, przywiązanie. Wtedy przy podejmowaniu decyzji mają znaczenie wlasnie takie rzeczy, daja dodatkowy impuls, przeważają szalę. Sam znam co najmniej kilka osób, którym obecnie rządzący "pomogli" podjąć tą trudną decyzję o wyjeździe. Czym mniej normalności tym więcej wyjazdów. ------------------------------------------------------- Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: Gradus - a jednak 03.09.06, 21:42 korfi napisał: > Rzeczywiscie zależność decyzji o emigrowaniu od aktualnej sytuacji politycznej > nie jest taka wprost. Najważniejszy jest aspekt ekonomiczny. Jednak wielu ma > dużo wątpliwości czy jechać. Różnych : rodzina, strach przed nowym, nieznane > środowisko, przywiązanie. Wtedy przy podejmowaniu decyzji mają znaczenie > wlasnie takie rzeczy, daja dodatkowy impuls, przeważają szalę. Sam znam co > najmniej kilka osób, którym obecnie rządzący "pomogli" podjąć tą trudną decyzję > > o wyjeździe. Czym mniej normalności tym więcej wyjazdów. > a co niby nazywasz normalnoscia?? Ze niby gdyby Tusk rzadzil to by bylo normalnie? Powiedz mi co sie zmienilo w zyciu przecietnego czlowieka od wyborow? Gdyby nie czytal gazet i nie ogladal TV to prawdopodobnie by nie zauwazyl roznicy. Przeciez jeszcze przed wyborami bylismy bombardowani przez media widmem zagrozenia demokracji, wolnosci, faszyzmem, kaczyzmem, widmem upadku bankow (Tusk radzil obywatelom wyciagac pieniadze z bankow), zalamaniem waluty (Tusk z Rokita mowili, ze $ bedzie po 6 pln) itp. itd. W sumie nie dziwie sie, ze taka beatrix i wielu innych w to uwierzylo :). Odpowiedz Link Zgłoś
korfi Re: Gradus - a jednak 03.09.06, 22:05 Nie mieszaj tu Tuska. Podejrzewam że samodzielne rządy PO też byłyby nienajlepsze. Na SLD nigdy nie głosowałem i nie zamierzam. (gwoli jasności) Zdaję tez sobie sprawę z ofensywy mediów i staram się na ile mogę cedzić te newsy i podchodzic do nich z dystansem. Jednak samo to jak sie słucha tych (niestety) palantów, którzy podejmują najważniejsze decyzje pozwala przewidywać jak są oni w stanie rządzić. Słucham dośc uważnie, potrafię ocenić mniej więcej kompetencje ludzi na podstawie tego co mówią. Dla mnie nie jest normalna np. komisja ds banków pod kierownictwem filozofa, wiceminister nie słuchający ministra, któremu uchodzi to bezkarnie, brak od miesięcy niektórych ważnych ambasadorów itp. A róznice zauważymy po roku, dwóch. Oczywiście byc może większości w sensie "nominalnym" sie polepszy. jednak trzeba sobie zdawać sprawę, że mamy jako kraj teraz szansę aby na bazie niezlej sytuacji ekonomicznej i takich prognoz rozwiązać chociaż kilka ważnych problemów. Restrukturyzacje niektórych branż przemysłu, systemu służby zdrowia, ubezpieczen spolecznych. A ja widzę jak ten czas jest marnowany. Na lustrację, której nigdy nie uda się zakończyć, na pozbawianie autorytetu ważnych instytucji państwowych. Gradus, Tobie może łatwiej o dystans, ale to mnie, tu żyjącemu jest nienormalnie. Naprawdę. ------------------------------------------------------- Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: Gradus - a jednak 03.09.06, 22:17 korfi napisał: > Nie mieszaj tu Tuska. Podejrzewam że samodzielne rządy PO też byłyby > nienajlepsze. Na SLD nigdy nie głosowałem i nie zamierzam. (gwoli jasności) > Zdaję tez sobie sprawę z ofensywy mediów i staram się na ile mogę cedzić te > newsy i podchodzic do nich z dystansem. Jednak samo to jak sie słucha tych > (niestety) palantów, którzy podejmują najważniejsze decyzje pozwala przewidywać > > jak są oni w stanie rządzić. Słucham dośc uważnie, potrafię ocenić mniej więcej > > kompetencje ludzi na podstawie tego co mówią. Dla mnie nie jest normalna np. > komisja ds banków pod kierownictwem filozofa, wiceminister nie słuchający > ministra, któremu uchodzi to bezkarnie, brak od miesięcy niektórych ważnych > ambasadorów itp. A róznice zauważymy po roku, dwóch. Oczywiście byc może > większości w sensie "nominalnym" sie polepszy. jednak trzeba sobie zdawać > sprawę, że mamy jako kraj teraz szansę aby na bazie niezlej sytuacji > ekonomicznej i takich prognoz rozwiązać chociaż kilka ważnych problemów. > Restrukturyzacje niektórych branż przemysłu, systemu służby zdrowia, > ubezpieczen spolecznych. A ja widzę jak ten czas jest marnowany. Na lustrację, > której nigdy nie uda się zakończyć, na pozbawianie autorytetu ważnych > instytucji państwowych. Gradus, Tobie może łatwiej o dystans, ale to mnie, tu > żyjącemu jest nienormalnie. Naprawdę. > ------------------------------------------------------- Lustracje nalezalo zakonczyc w 90 max w 91 roku i jesli sie tego nie skonczy teraz to bedzie sie ciagnelo az wszystko sie rozwiaze samo "biologicznie". Chociaz nie sadze, zeby to sie moglo calkowicie rozwiazac biologicznie bo jednak sa i potomkowie "SB-kow" o ktorych tatusiowie postaraja sie zadbac... a czym skorupka za mlodu... ;) Ja mysle, ze to jak bedzie w PL zalezy glownie od ludzi, ktorzy w PL zyja... polityka ma znaczenie drugorzedne. Jak widac sa bogate kraje socjalistyczne (jak np. Dania) i biedne kapitalistyczne (jak panstwa Ameryki Poludniowej). Polacy maja jednak pewne ambicje i moze nie bedzie w najblizszym czasie takiego poziomu zycia (i ordnungu :)) jak w Niemczech ale mysle, ze poziom Hiszpanii moze byc dosyc szybko osiagniety. Odpowiedz Link Zgłoś
korfi Re: Gradus - a jednak 03.09.06, 22:23 Gradus, nie bądź naiwny. Lustracji nie mozna bylo skończyć aniew 90, ani w 2000 ani teraz. Warunkiem skończenia lustracji jest : 1. kompletność dokumentów - tej nigdy nie będzie 2. skatalogowanie w formie elektronicznej CAŁEJ dokumentacji - to pozwoliłoby zrobic lustrację ograniczoną 3. wola jej obiektywnego przeprowadzenia Lustracja to coś co służy tylko do gry. Będzie się ciągnąc jeszcze bardzo długo i nigdy definitywnie nie skończy. Prędzej umrą ludzie których dotyczy. ------------------------------------------------------- Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: Gradus - a jednak 03.09.06, 22:29 korfi napisał: > Gradus, nie bądź naiwny. Lustracji nie mozna bylo skończyć aniew 90, ani w 2000 > > ani teraz. Warunkiem skończenia lustracji jest : > 1. kompletność dokumentów - tej nigdy nie będzie > 2. skatalogowanie w formie elektronicznej CAŁEJ dokumentacji - to pozwoliłoby > zrobic lustrację ograniczoną > 3. wola jej obiektywnego przeprowadzenia > wlasnie... NIE BYLO WOLI jej przeprowadzenia... niestety. Teraz juz widac dlaczego... jak widac Mazowieckim po drodze z czerwonymi... Kazdy kto byl za lustracja prezentowal "zoologiczna nienawisc"... > Lustracja to coś co służy tylko do gry. Będzie się ciągnąc jeszcze bardzo długo > > i nigdy definitywnie nie skończy. Prędzej umrą ludzie których dotyczy. Wiec uwazasz, ze co nalezy zrobic? Zamknac archiwa i otworzyc je za 50 lat czy moze je po prostu spalic? Gdyby tak zrobiono to ks. Czajkowski nadal by byl autorytetem moralnym i kazalby sie Polakom bic w piersi i mierzyc z wlasna przeszloscia... Odpowiedz Link Zgłoś
orion7 Re: Gradus - a jednak 03.09.06, 22:41 Nie wiem dlaczego opowiada się brednie o niekompletności dokumentów IPNu, że niby co? ktoś wyrwał kartki w środku to juz nie wiadomo o co chodzi. Nikt jeszcze w Polsce nie udowodnił, że ma fałszywą teczkę. Różowi pisali o tłumach, które jakoby szturmują archiwa wojewódzkei IPN. To bzdura tłumów nie ma. A dlaczego?. Bo każdy wie co robił. I szpicle nie będą dochodzić swoich praw.Boją się tchórze, mysleli , że ludzie zapomną. Przywołałeś tu ks. Czajkowskiego. Przypomoinam sobie jak wszyscy "mężowie godni zaufania" mówli , że to niemozliwe. Ale jak sie przyznał to już nie wystąpili ze ździwieniem Odpowiedz Link Zgłoś
korfi Re: Gradus - a jednak 04.09.06, 09:51 Gradus, ja mam do lustracji stosunek swój. Uznałem, że są rzeczy które nigdy nie zostaną załatwione tak jak trzeba. Choć rozum i serce by chciało. Dla mnie niewielką różnicą jest czy zrobi się lustrację źle czy wcale. Jestem też przekaonany, że za wieloma sprawami stoją bardzo złożone przyczyny dla których ludzie decydowali się na jakieś formy współpracy. Sam jestem szczęśliwy, że nie musiałem stawać przed takimi wyborami. Choć moralnie wydają się być dziś dość proste do oceny, to w tamtych czasach "wspomaganie" SB bywało bardzo brutalne. Każdy kto pamięta tamte czasy wie jak było. Uznaję jednak argumenty za lustracją. Wiele z nich jest słusznych i wiele wydawanych jest w dobrej wierze. Jednak nie można nie zauważyć ostrożnych wypowiedzi w tej kwestii ludzi tej miary co Borusewicz czy Romaszewski. A ich chyba trudno wrzucić do jednego worka z komuchami? A co do woli, to nie ma obecnie woli do jej DOBREGO przeprowadzenia. Zawsze będzie ona elementem gry politycznej. A jak dodam do tego fakt, że ostateczne świadectwa moralności mają wydawać dziś esbecy to nie jest to dla mnie normalne. Dlatego mnie taka lustracja nie interesuje. Jednak w sejmie jest większość, która chce jej przeprowadzenia i zapewne tak się stanie. Będzie to temat jeszcze niejednej dyskusji. Chciałbym tylko, aby padały w niej rzetelne argumenty a nie typu : jesteś przeciw czy masz wątpliwości toś komuch. A już szczególnie mnie mierzi, że najbardziej kategoryczne sądy wypowiadają ludzie, którzy tamte skomplikowane czasy znają często tylko z hasłowych jednostronnych przekazów. Odnosi się to tak do totalnych negujących jak i bezkrytycznych zwolenników. ------------------------------------------------------- Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody-zdolny Re: exodus z teczko-kaczolandu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 22:13 Niestety beatrix13 ma racje.Nie chodzi tylko o kase-chodzi tez o atmosferę jaka tworzy sie w tym kraju.Negowanie wszystkiego co stworzono przed 2006,próby zniszczenia wszelkich autorytetów- poza JPII, oraz osobami zwiazanymi/przychylnymi władzy czy walka na teczki przeraża młodych.W momencie ogłoszenia wyników wyborów prezydentckich bylem ze znajomymi-bylismy wszyscy zszokowani,przerażeni a 60-80% z nich juz wkrótce ucieknie z tego kraju.Wiec postaraj sie zrozumiec,że można sie źle czuć w kraju, gdzie co prawda ma sie prace i kase, ale autorytetem nie jest Kuroń czy Mazowiecki ale macierewicz i rydzyk. Ps.Kasa to nie wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody poeta pozdrawiam IP: *.eranet.pl 03.09.06, 20:22 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=47975715 Odpowiedz Link Zgłoś
deus.ex.machina Becia... 03.09.06, 21:34 Bea lubie Cie ale nie przesadzaj - ludzie wyjezdzaja z powodow ekonomicznych sytuacja polityczna moze im co najwyzej dopomoc w podjeciu tej nielatwej decyzji. A sam wiem ze coraz czesciej po prostu mysle o wyjezdzie ekonomiczno politycznym - meczy mnie Polska, Polska z cala to banda politykow i urzednikow - kraj korupcji i inercji. Ale glownym powodem mojego wyjazdu bedzie raczej powod ekonomiczny, powod wlasnego rozwoju zawodowego a sprawy Polskie tylko dopomoga w podjeciu tej bolesnej decyzji. Mam juz swoje lata, idealistycznie wierzylem w Polske Kuronia, Michnika, Geremka, Mazowieckiego... tyle ze te idealy zaprzedane czesciowo przez Nich samych a czesciowo po prostu rozmyte w inercji tego kraju doprowadzily do tego ze Polska meczy, zycie zwykle, szare, codzienne jest po prostu meczace. Zalatwienie spraw urzedowych urasta do rangi wyprawy po zlote runo... trzeba sie zwolnic, brac urlop by cos zalatwic. Kaczynscy nie roznia sie niczym od tych co juz byli... naprawde nie ma co przesadzac. Polska PiS bedzie taka sama bylejaka jak Polska SLD czy UW. I co najgorsze mam swiadomosc ze tak samo bylejaka bylaby Polska PO - i wlasnie ta swiadomosc - ze nic dobrego sie nie wydarzy, ze wszystko mogloby sie dziac lepiej, sprawniej, szybciej ale tak sie nie stanie powoduje ze ludzie wyjezdzaja. Bo ludzie chca normalnie zyc, normalnie pracowac, normalnie sie kochac, miec zwyczajne, przasne zycie i nie chca tracic czasu ani energii. W Polsce moze dzieci ich dzieci beda mialy dobrze a wyjezdzacac maja dobrze juz za swojego zycia - uczciwe pracujac, zarabiajac i zyjac. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Becia... 03.09.06, 21:41 deus.ex.machina napisał: > Bo ludzie chca normalnie zyc, normalnie pracowac, normalnie sie kochac, miec > zwyczajne, przasne zycie i nie chca tracic czasu ani energii. W Polsce moze > dzieci ich dzieci beda mialy dobrze a wyjezdzacac maja dobrze juz za swojego > zycia - uczciwe pracujac, zarabiajac i zyjac. ............................................................................. i mnie również taka Polska się marzy,ale oddalamy się od niej z dużą szybkością dzięki populistyczno-faszyzującym partyjkom koalicyjnym, a co do ekonomicznych pobudek to obecny poziom życia obywateli np. Luksemburga czy Danii Polacy osiągnąć mogą za jakieś 40-50 lat,więc ... Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa303 Re: Becia... 03.09.06, 21:43 zdaje sie, ze Luxemburg czy Dania nie mialy pecha byc pod radziecka jurysdykcja, troche niefortunne porownanie Bea. Moze lepiej przesledzmy jaka sytuacja w innym krajach bylego wschodniego bloku ? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Becia... 03.09.06, 21:54 mamoniowa,moja droga,podałam przykład Luksemburga i Danii ,bo to najbogatsze kraje europejskie (dochód per capita) jako odniesienoie do optymalnej stopy zyciowej obecnie w UE i żeby pokazać za ile tę dzisejsza jestesmy teoretycznie w stanie osiągnąć, o wiele wczesniej osiągną ją kraje bałtyckie,będące pod jarzem sowieckim przez kilkadziesiat lat, tam zajmują się gospodarką przede wszystkim i przyszłością,a nie szantażem teczkowym,martrologią,itp Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa303 Re: Becia... 03.09.06, 22:02 Litwa znowu sciga jednego z ministrow, ktory ukryl sie w Rosji o bylym prezydencie nie wspomne. Mysle, ze afery dotycza kazdego z tych pantw, nie radzimy sobie z demokracja. A pamietasz Stasia, mlodego premiera Czech ? Ach, ilez bylo zachwytow i co sie okazalo? Ze jest odpowiednikiem jednego z naszych mlodych wilkow, ktorego niedawno spektakularnie wyrzucono z partii. Ja nie widze sesnu, aby porownywac nas do najbogatszych panstw Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Becia... 03.09.06, 22:05 a do kogo wolałabys nas porównywać? nalezy scigać sie z najlepszymi Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa303 Re: Becia... 03.09.06, 22:07 nalezy mierzyc sily na zamiary a porzucic mrzonki. Jestem ciekawa zatem, jak na przyklad widzisz inne kraje, ktore wraz z nami weszly do Unii ? Jak je porownac do extraklasy ? Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: Becia... 03.09.06, 21:44 beatrix13 napisała: > a co do ekonomicznych pobudek to obecny poziom życia obywateli np. Luksemburga > czy Danii Polacy osiągnąć mogą za jakieś 40-50 lat,więc ... mowilas cos o "liberalizmie"... Dania do tego jakos nie za bardzo niestety pasuje, przynajmniej pod wzgledem gospodarczym... Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Becia... 03.09.06, 21:56 gradus2004 napisał: > > mowilas cos o "liberalizmie"... Dania do tego jakos nie za bardzo niestety > pasuje, przynajmniej pod wzgledem gospodarczym... ...................................................................... nie rozśmieszaj mnie gradusie,prosze Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: Becia... 03.09.06, 21:59 beatrix13 napisała: > gradus2004 napisał: > > > > > mowilas cos o "liberalizmie"... Dania do tego jakos nie za bardzo niestet > y > > pasuje, przynajmniej pod wzgledem gospodarczym... > > ...................................................................... > nie rozśmieszaj mnie gradusie,prosze moze powiesz mi cos ciekawego o podatkach w Danii :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa303 Re: Becia... 03.09.06, 22:07 albo w Szwecji, gdzie 2/3 zarobkow to podatki he he he Odpowiedz Link Zgłoś
korfi Re: Becia... 03.09.06, 22:08 Bea, Gradus ma rację. Skandynawom a szczególnie Szwedom bliżej do socjalizmu. Inna sprawa, że ich póki co na to stać. ------------------------------------------------------- Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Becia... 03.09.06, 22:12 owszem socjalizmu ciut duzo w gospodarce sakndynawowie maja,ale tez mnóstwo ułatwień,u nich załozenie firmy trwa nieporównywalnie krócej ,a dzięki przejrzystosci reguł w sprawach urzedowych decyzje zależa od przepisów anie widzimisie,a u nas pseudoprzetargi,pseudokonkursy,kopertki Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: Becia... 03.09.06, 22:18 mamoniowa303 napisała: > zakladalas tam firme :)? wow ciekawe... kolezanka zakladala firme w Danii i mowila, ze musiala sie niezle nachodzic po urzedach bo nikt nie wiedzial dokladnie co i jak w przepisach :). Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa303 Re: Becia... 03.09.06, 22:24 i tu praktyka mija sie z teoria niewiadomego pochodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: Becia... 03.09.06, 22:30 mamoniowa303 napisała: > i tu praktyka mija sie z teoria niewiadomego pochodzenia :) to sa teorie, ktorych "ogolnie wiadomo" :) Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Becia... 03.09.06, 22:25 nie, to są fakty ogólnie znane,bo sa prowadzone badania ile ,w jakim kraju czasu zajmuje np. załozenie firmy; nie odpowiedziałaś na pytanie z jakimi krajami wolno mi nasz porównywać, bo Luksemburg i Dania nie odpowiadają Ci,bo tam zawieruchy wojenej nie było,kraje bałtyckie tez nie, to moze porównujmy sie do Albanii? na jej tle zawsze hurraoptymistycznie wypadniemy Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa303 Re: Becia... 03.09.06, 22:32 i tu bys sie zdziwila, bo jesli chodzi o Albanie juz zaczela odcinac kupony z turystyki. Byc moze w przyszlym roku, jesli nie wyjdzie Krym, wlasbnie pojedziemy do Albanii. MNostwo ludzi tam jezdzi. Bea, wiecej praktyki, mniej teorii :) Ja w przeciwientwie do Ciebie nie startuje z tak odwaznymi teoriami, nie mam pojecia do kogo nam sie rownac, moze jednak znajac te analizy kapitalistycznych mocarstw, pokusisz sie o te, ktore dotycza bylych socjalistycznych ?:) Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Becia... 03.09.06, 22:36 mamoniowa303 napisała: > nie mam pojecia do kogo nam sie rownac, moze jednak znajac te analizy kapitalistycznych mocarstw, pokusisz sie o te, ktore dotycza bylych socjalistycznych ?:) ............................................................................. podawałam jako przykład bałtyckie Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: Becia... 03.09.06, 22:37 beatrix13 napisała: > podawałam jako przykład bałtyckie no to moze podaj przykladowo jak ksztaltuja sie srednie pensje w krajach baltyckich w porownaniu do PL :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa303 Re: Becia... 03.09.06, 22:40 ale co takiego dobrego sie w nich dzieje ? Oczywiscie oprocz korupcji na LItwie. Bedac w republikach nadbaltyckich nie zauwazylam jakich niesamowitych zmian. Oczywiscie moge sie mylic, poniewaz bazuje na opinii obywateli i widoku otoczenia. Na przyklad w Estonii pomniki Lenina i sierp i mlot nie sa zjawiskiem. Byc moze to ciekawostka turystyczna....Moze ty wiesz ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polip absztyfikan=beatrix13 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 22:11 absztyfikant=beatrix13 to nikt inny jak Rafał J., były rzecznik prasowy Jacka P Nic dziwnego, że zieje nienawiścią na wszystko co jest związane z PIS. To jego zadanie i robi to odpłatnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polip prowokator na forum GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 22:13 absztyfikant=beatrix13=Rafał J. (były rzecznik prasowy Jacka P.) Prowokatorzy na forach Agnieszka Kłos2005-06-02, ostatnia aktualizacja 2005-06-02 15:54 Na forach dyskusyjnych największych polskich portali działają spece od rozmów kontrolowanych. Jeśli wątek schodzi na manowce, wkraczają prowokatorzy i podkręcają rozmowę To specjaliści od dramaturgii i poławiacze trendów - oceniają rolę prowodyrów sieciowych internauci. Znają ich dobrze, bo pojawiają się w stałych miejscach, mniej więcej o stałej porze. Komentują wypowiedzi innych, dogryzają, dolewają oliwy do ognia, kiedy ten gaśnie. - Oni piszą specjalnie takie bzdury, żeby ludzi powkręcać - twierdzi Kosma, internauta. Zawsze są gotowi ludziom za coś dowalić i odwrócić uwagę od niewygodnego wątku na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian paździoch Re: prowokator na forum GW IP: *.chello.pl 03.09.06, 22:32 a ty co? polip por.borewicza? mp Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: exodus z teczko-kaczolandu 03.09.06, 22:41 w zeszlym roku z Niemiec wyemigrowalo 250 tys osob. Na pierwszym miejscu listy celow emigracyjnych jest USA... Polska jest chyba na 3 miejscu. Mozna zalozyc, ze wiekszosc z tych niemieckich emigrantow udajacych sie do Polski to Polacy, ktorzy wracaja do ojczyzny. No i co powiesz na takie dane? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa303 Re: exodus z teczko-kaczolandu 03.09.06, 22:43 ciekawe dlaczego nagminnie uciekaja Niemcy z bylego DDr-u, wszak to teraz jeden kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: exodus z teczko-kaczolandu 03.09.06, 22:45 mamoniowa303 napisała: > ciekawe dlaczego nagminnie uciekaja Niemcy z bylego DDr-u, wszak to teraz > jeden kraj... no wlasnie ekonomia sie klania :) wciaz jeszcze w Niemczech w budzetowce jest podzial na taryfe Ost i West... ciekawe czy zgadniesz, ktora zapewnia wieksze zarobki ;). Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa303 Re: exodus z teczko-kaczolandu 03.09.06, 22:48 ha ha nawet nie bede probowac, ja, w przeciwienstwie do innych, nie znam sie :) Odpowiedz Link Zgłoś
orion7 Re: exodus z teczko-kaczolandu 03.09.06, 22:51 Z kim ty prowadzisz polemikę? Najtrudniej zbić argumenty mówiącego nie na tamat jak mawiał SK. Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker :)))))))) 04.09.06, 08:17 Beatrycze, Beatrycze.... szkoda slow :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polip Re: :)))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 08:23 jak można na faceta móiwić beatrycze...? chyba że ten facet to lubi,jak w przypadku absztyfikanta, czyli Rafała J. Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker Re: :)))))))) 04.09.06, 08:31 Gość portalu: polip napisał(a): > jak można na faceta móiwić beatrycze...? > chyba że ten facet to lubi,jak w przypadku absztyfikanta, czyli Rafała J. Beatrycze jest tak pretensjonalne, ze nie moglem sie oprzec :))) W ogole to co ona pisze to totalny belkot i dobrze, ze w koncu ktos jej to uswiadomil - bo mi nie wierzyla :))) Jak jej duszno i tak strasznie zle, to niech se gatki przepierze - mniej sztywne beda - mniej beda uciskaly : Odpowiedz Link Zgłoś
enancjo Re: exodus z teczko-kaczolandu 04.09.06, 08:28 .. a czy ktos liczy ile juz wrocilo ? .. sam znam kilka osob ktore przebywaly w WB, znaja jezyki i mialy niezla prace, ale wrocily .. .. gorzej z tymi z USA .. nie znam nikogo kto wrocil tu na stale .. oprocz tych na emeryturze !! Enancjo Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: exodus z teczko-kaczolandu 04.09.06, 09:59 enancjo napisał: > .. gorzej z tymi z USA .. nie znam nikogo kto wrocil > tu na stale .. oprocz tych na emeryturze !! ja znam... najczesciej do USA jada na Work&Travel i "przedluzaja" sobie pobyt. Zostaja 1-2 lata az odlozy sie na mieszkanie i wracaja. Odpowiedz Link Zgłoś
fistoffury Re: exodus z teczko-kaczolandu 05.09.06, 09:46 Beatrycze, napisz cos jeszcze!!! nie daj sie prosic :)))))))))) tylko inteligentnie prosze, tak w "swoim" niepowtarzalnym stylu :)) <rotfl> Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: exodus z teczko-kaczolandu 05.09.06, 19:22 l.interia.pl/b0k + ich rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: exodus z teczko-kaczolandu 05.09.06, 20:02 beatrix13 napisała: > l.interia.pl/b0k > + ich rodziny dalej nie potrafisz zrozumiec, ze to nie sa osoby, ktore sa teraz za granica tylko osoby, ktore sie tam rejestrowaly w roznych urzedach w zwiazku z praca i ze sa to tylko jakies szacunki. Te same osoby moga byc liczone wiele razy. Mozesz wliczyc w to tez studentow, ktorzy jezdzili w wakacje do pracy i ludzi ktorzy byli za granica juz wczesniej i po prostu zalegalizowali swoj pobyt i prace. "Oznacza to, że w krajach UE pracowało w tym czasie, także sezonowo, 3 proc. polskiego społeczeństwa w wieku produkcyjnym. "Jest dużo więcej Włochów niż Polaków pracujących w krajach Unii Europejskiej" - relatywizował mit Polaka-migranta Martio Monti," poza tym zauwaz, ze najwieksza liczba to Niemcy - 534.990 (w tym tylko 10.000 otrzymało pozwolenie) niby w jaki sposob oni policzyli te 524.990 osob, ktore pracowalo w Niemczech bez zezwolenia?? Tego sie nie da policzyc. To tylko jakies szacunki. Wydaje mi sie, ze ostatnio mowiono cos o milonach Polakow, ktore sa w GB... :) Poza tym dalas linka do artykulu, ktory potwierdza to co ja mowilem: "Wg socjologów większość z nich prędzej, czy później wróci z pieniędzmi, kontaktami i wiedzą z Zachodu." Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: exodus z teczko-kaczolandu 05.09.06, 20:07 was nic nie przekona,że białe jest białe ,a czarne jest czarne; Polska pisowa to raj prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: exodus z teczko-kaczolandu 05.09.06, 20:13 beatrix13 napisała: > was nic nie przekona,że białe jest białe ,a czarne jest czarne; > Polska pisowa to raj prawda? Ty chcialas udowodnic, ze wyjezdzaja bo im sie PiS nie podoba... ja uwazam, ze wyjezdzaja bo chca wiecej zarabiac. Podalas link, ktory swiadczy o tym, ze ja mialem racje... Nie wiem kogo masz na mysli mowiac was ale Ty masz juz swoja opinie zgodna z opinia GW... chloniesz wszystko co GW Ci poda jak gabka :) Wlasnie takich ludzi potrzeba nadredaktorowi :) Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: exodus z teczko-kaczolandu 05.09.06, 20:18 chłoniesz propagande sukcesu PiS jak gąbka, wierz w to dalej,że tylko i wyłącznie wszyscy z powodów ekonomicznych wyjeżdżają i wszyscy po odłożeniu sumki w skarpety wrócą Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: exodus z teczko-kaczolandu 05.09.06, 20:24 beatrix13 napisała: > chłoniesz propagande sukcesu PiS jak gąbka, > wierz w to dalej,że tylko i wyłącznie wszyscy z powodów ekonomicznych > wyjeżdżają i wszyscy po odłożeniu sumki w skarpety wrócą glowne polskie media sa zdecydowanie anty PiS wiec jesli ktos moze chlonac propagande to raczej Ty... PiS wygral wybory pod koniec zeszlego roku... Rozumiem, ze wczesniej ludzie nie wyjezdzali :). Zauwaz, ze te dane, ktore podalas sa do grudnia 2005 wiec spokojnie mozesz zalozyc, ze praktycznie zadna z tych osob nie wyjachala z powodu PiS... masz jeszcze jakies inne ciekawe przemyslenia? :) Na przyszlosc radze czytac dokladnie to co wklejasz jesli chcesz cos udowodnic :) Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: exodus z teczko-kaczolandu 05.09.06, 20:31 a ostatni link podałam w odpowiedzi na twoje pytanie z któregoś z postów skąd te wielkie milionowe liczby, ktoś jak widać mierzy,ale to do ciebie tez nie przemawia,w koncu wszystko wiesz najlepiej zgodnie z wytycznymi ojca-dyrektora Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: exodus z teczko-kaczolandu 05.09.06, 20:36 beatrix13 napisała: > najlepiej zgodnie z wytycznymi ojca-dyrektora i widzisz jakie masz waskie horyzonty myslowe? :) Zakodowalo Ci sie w glowie, ze ktos kto nie uwaza PiS za najgorsze zlo musi byc glupim, niewyksztalconym moherem z Polski B... Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: exodus z teczko-kaczolandu 05.09.06, 20:45 gradus2004 napisał: > ktos kto nie uwaza PiS za najgorsze zlo musi byc glupim, niewyksztalconym > moherem z Polski B... ........................................................................... aż tak złe zdanie masz o nich?:) Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker Re: exodus z teczko-kaczolandu 06.09.06, 00:34 Dziekuje Beatrycze, nie zawiodlas mnie :)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: exodus z teczko-kaczolandu 05.09.06, 20:35 poprawka: zdaje sie dane Niemiec (czyli polowy wszystkich pracujacych za granica) dotycza okresu do grudnia 2005. Cytaty z Twojego linka przeczace Twoim tezom: "Jest dużo więcej Włochów niż Polaków pracujących w krajach Unii Europejskiej" "wszyscy pracodawcy, którzy zatrudniają Polaków, zgadzają się, że to dobrzy, zmotywowani pracownicy, którzy ciężko pracują i są gotowi zaakceptować pracę, której inni nie chcą - czytamy w raporcie" "Głównym motywem wyjazdu jest oczywiście nadzieja na lepsze perspektywy zawodowe. Polacy - dodaje ECAS - są gotowi zaakceptować nawet pracę poniżej ich wykształcenia, jednak lepiej płatną niż w Polsce. " "Polacy zarabiają średnio 6 razy mniej niż mieszkańcy krajów Europy Zachodniej." "Wg socjologów większość z nich prędzej, czy później wróci z pieniędzmi, kontaktami i wiedzą z Zachodu. Założą własne przedsiębiorstwa i przyczynią się do modernizacji Polski." " W którymś momencie Polska stanie się atrakcyjnym miejscem nie tylko dla inwestycji, ale też do zamieszkania i to będzie zachętą do powrotu dla Polaków i przyjazdu obcokrajowców. " Odpowiedz Link Zgłoś
galoty To wcale nie jest zle, że wyjedżają 05.09.06, 20:35 Oby wrócili przynajmniej w znaczącej ilości. Lepiej jak uczą się organizacji pracy tam, niż tutaj. Od kogo mają sie uczyć ? Od nas ? Mam na myśli pokolenie u władzy ale od kilku poukładanych również rodzinnie młodych. Nauka tutaj jest powielaniem, kopiowaniem wszystkich naszych wad a zdobycie doświadczeń w innych krajach zaowocuje zarówno przywieziona kasą jak i nową jakością w myśleniu o demokracji, zyciu rodzinnym, pracy, jej organizacji itd itd Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: To wcale nie jest zle, że wyjedżają 05.09.06, 20:40 galoty napisała: > Oby wrócili przynajmniej w znaczącej ilości. > Lepiej jak uczą się organizacji pracy tam, niż tutaj. Od kogo mają sie uczyć ? > Od nas ? Mam na myśli pokolenie u władzy ale od kilku poukładanych również > rodzinnie młodych. Nauka tutaj jest powielaniem, kopiowaniem wszystkich naszych > > wad a zdobycie doświadczeń w innych krajach zaowocuje zarówno przywieziona kasą > > jak i nową jakością w myśleniu o demokracji, zyciu rodzinnym, pracy, jej > organizacji itd itd duzy plus to to, ze pracodawcy w PL beda musieli bardziej sie liczyc z pracownikami. Dobry pracownik stanie sie cenny a nie tak jak czesto teraz "jak sie nie podoba to... jest 100 chetnych na twoje miejsce" :) Odpowiedz Link Zgłoś
korfi Re: To wcale nie jest zle, że wyjedżają 06.09.06, 09:41 Galoty, niestety moim zdaniem młodzi w 80% nie wrócą. Wcale tego nie deklarują. Jadą tam często z rodzinami, na stałe. A jeżeli chodzi o organizację pracy, to w niektórych dziedzinach nie chcę takiej u nas. Przypomina raczej partyzantkę. Przynajmniej w skandynawii. Nie wspomnę o małej wydajności pracy. Z punktu widzenia człowieka, który np. chce coś zbudować, skandynawów bym nie wybierał. Chyba żebym miał multum czasu i cierpliwości. ------------------------------------------------------- Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: exodus z teczko-kaczolandu 06.09.06, 08:44 Dzisiaj rano, w pasku na TVN24 podano, że w ostatnim czasie wyjechało z Polski 1120000 Polaków. Bezrobocie w Polsce nieznacznie spadło. Wniosek z tego taki, że bezrobocie w Polsce faktycznie drastycznie wzrosło. Bo wyjechało tyle ludzi (odpowiada to ponad 30 % wszystkich bezrobotnych), a efekt na rynku pracy jest niewidoczny. Galoty, to jest miarą sukcesów Kartofli. Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: exodus z teczko-kaczolandu 06.09.06, 10:14 xyz-xyz napisał: > Dzisiaj rano, w pasku na TVN24 podano, że w ostatnim czasie wyjechało z Polski > 1120000 Polaków. zdecydujcie sie w koncu ile wyjechalo... niedawno mowiono cos o 2 mln osob. >Bezrobocie w Polsce nieznacznie spadło. Wniosek z tego taki, ż > e > bezrobocie w Polsce faktycznie drastycznie wzrosło. Bo wyjechało tyle ludzi > (odpowiada to ponad 30 % wszystkich bezrobotnych), a efekt na rynku pracy jest > niewidoczny. Galoty, to jest miarą sukcesów Kartofli. dalej nie rozumiesz, ze wiekszosc sposrod ludzi wyjezdza sezonowo (szczegolnei do Niemiec) A efekt jest widoczny... Bezrobocie spadlo znacznie a jednoczesnie zwieksza sie zatrudnienie i rosna pensje. Ale moze przy okazji powiesz jak mozliwy jest jednoczesny wzrost zatrudnienia? Kazdy wyjezdzajacy to przynajmniej 2-3 bulki dziennie mniej, pol kartonika mleka mniej itp. czyli milion osob mniej to juz 3 mln bulek dziennie mniej itp. To znaczy, ze piekarze zarabiaja mniej, fryzjerzy zarabiaja mniej, itd. > Galoty, to jest miarą sukcesów Kartofli. zdecyduj sie tez w koncu czy jest to miara sukcesu Belki czy "Kartofli". Bo jesli wskazniki rosna to jest to jeszcze zasluga Belki ale jesli sezonowo bezrobocie pod koniec roku wzroslo to byla to juz wina "Kartofli" mimo, ze dopiero zaczynali rzadzic... Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: exodus z teczko-kaczolandu 06.09.06, 19:29 gradus2004 napisał: > dalej nie rozumiesz, ze wiekszosc sposrod ludzi wyjezdza sezonowo (szczegolnei > do Niemiec) ........................................................................... taaa,sezonowo ponad 1 mln ,dolicz do tego rodziny,które wg ciebie tez sezonowo ściągają, no,ale przecież wg ciebie wszyscy uciekający stąd Polacy po napełnieniu skarpet mamoną wrócą, pewnie do tych 3 mln nowych mieszkań obiecanych przez bractwo i tyluż wakatów Odpowiedz Link Zgłoś
fistoffury Re: exodus z teczko-kaczolandu 06.09.06, 19:32 beatrix13 napisała: > gradus2004 napisał: > > > > dalej nie rozumiesz, ze wiekszosc sposrod ludzi wyjezdza sezonowo (szczeg > olnei > > do Niemiec) > > ........................................................................... > taaa,sezonowo ponad 1 mln ,dolicz do tego rodziny,które wg ciebie tez sezonowo > ściągają, > no,ale przecież wg ciebie wszyscy uciekający stąd Polacy po napełnieniu skarpet > > mamoną wrócą, > pewnie do tych 3 mln nowych mieszkań obiecanych przez bractwo i tyluż wakatów > jeszcze, jeszcze, jeszcze!!!! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: exodus z teczko-kaczolandu 07.09.06, 08:56 pewnie do tych 3 mln nowych mieszkań obiecanych przez bractwo i tyluż wakatów do 2 999 999! W jedntm ukrył się Hubert H. więc już jest zajęte:) Odpowiedz Link Zgłoś