Gość: emigrant To państwo polskie się przeliczyło. IP: *.pools.arcor-ip.net 11.09.06, 15:22 >>>Nie ma kto pracować w Goleniowskim Parku Przemysłowym koło Szczecina. Do końca roku powstanie tam 1800 miejsc pracy, ale chętnych brak - właściciele nowych fabryk płacą za mało. Burmistrz Goleniowa namawia inwestorów do podwyżek.<<< I niech sobie namawia. Polscy władcy traktują Polaków jak niewolników, nie ma więc co się dziwić zachodnim inwestorom. Najpierw niech burmistrz rozmawia o podwyżkach płac z rodzimym biznesem. Dopóki Polak Polaka będzie wykorzystywał to samo będą robić ci z zagranicy. Jak polskie firmy będą płaciły więcej to zachód będzie musiał dać jeszcze więcej żeby mieć ludzi do pracy. Ja mam znajomych w Goleniowie. Małżeństwo. Oboje po studiach. Są bezrobotni. Są wyrejestrowani w RUP. Nie potrzebują zasiłku bo i po co. Pracują w Niemczech na umowę o pracę. Wykonują proste czynności - pakowanie w kartony gotowe produkty. Zarabiają po 850 Euro = 1700 €. Mają trójkę dzieci. Na każde z nich dostają kindergeld (zasiłek dla dzieci)po 154 € (3x154=462€). Mają więc legalny dochód: 1700 + 462 = 2162€. Za mieszkanie trzypokojowe płacą 483€. Zostaje im 1679€. Gdy to przemnoży się tylko przez 3.80 złoty to wychodzi 6 380 zł. Czy w takiej sytuacji oni wrócą do pracy w Goleniowie. Myślę że nigdy. Dlatego albo pracodawcy polscy i zachodni będą płacić uczciwie albo kolejne 2 miliony wyjedzie z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: To państwo polskie się przeliczyło. 11.09.06, 18:58 ja mysle ze nawet wiecej niz 2 miliony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omlet with seps Re: To państwo polskie się przeliczyło. IP: *.cust.homechoice.net 12.09.06, 12:40 Gość portalu: emigrant napisał(a): Ja mam znajomych w Goleniowie. Małżeństwo. Oboje po studiach. Są bezrobotni. Są wyrejestrowani w RUP. Nie potrzebują zasiłku bo i po co. Pracują w Niemczech na umowę o pracę. Stary,jak możesz pisać takie bzdury? Ktoś kto pracuje na etat w Niemczech jest bezrobotny??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o0o0o0o0o0 Re: Inwestorzy przeliczyli się z polską tanią sił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 15:22 Liczba ludzi emigrujacych za praca jest ogromna. W mediach mowia ze tego nikt nie wie. Nie jestem slepy i widze jednak co sie dzieje. Po co nam zachodni inwestorzy w dobie Unii . Wolimy wyjechac za granice, gdzie sa godziwe warunki do pracy, godziwa placa. Towary i uslugi u nas nie do zdobycia. Obudzcie sie, nie jestesmy juz Polakami, tylko Europejczykami pelna geba. Oczywiscie , kazdy ma prawo byc Polskim patriota, ogolic glowe , zlapac bejzbola i krzyczec Polska dla Polakow zamiast isc do pracy. Albo jednak pojsc do pracy za 600zl miesiecznie i byc wyciskanym jak cytryna przez pracodawcow tak rodzimych jak i zachodnich , bo roznica w wyciskaniu sokow miedzy nimi zadna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciluk pracuje w holani 3miesiace w roku-1200€x3=3600€ IP: *.westend.de 11.09.06, 15:24 co mi po przeliczeniu na polskie daje: 14040.(praca przy kwiatkach w szklarni, potrzeba 0 wyksztalcenia) a w obozie pracy w goleniowie oferuja 650x12=7800 zeta na rok. mogli nad wejsciem napisac ARBEIT MACHT FREI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Po pierwsze:zasilkow nie ma.Po2:wolny rynek IP: *.popl.cable.ntl.com 11.09.06, 15:26 Zasilkow nie ma,bo dostaje je przez kilka miesiecy 8 czy 9% bezrobotnych.A wolny rynek dziala w obie strony, wiec nie pomstowac na nierobstwo.W tym wypadku (szescset kilkadziesiat zlotych netto) zamiast wyplaty powinno sie przelewac te pieniadze na konto spoldzielni mieszkaniowej(czynsz) i supermarketu a pracownikom dawac jedynie bony zywieniowe do zrealizowania w tymze markecie.Wyszloby na to samo, choc mogloby zabraknac.Lepiej wiec postawic czworaki i dawac jesc, za to nie placic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Inwestorzy przeliczyli się z polską tanią sił IP: *.dialog.net.pl 11.09.06, 15:26 > Lwia część ofert pracy to stanowiska, na które nie potrzeba doświadczenia ani wykształcenia. Cały Haj-Tech. Podobny hajtech jest w Kobierzycach niedaleko Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fachowiec Inwestorzy przeliczyli się z polską tanią siłą .. IP: 80.54.171.* 11.09.06, 15:38 Proszę państwa. Ja jestem doświadczony pracownik / technik elektryk z doświadczeniem / Czy ja mam pracować za 600-700 zł. Kochani to jest śmiech z pogrzebu.Nie po to się uczyłem tyle lat, aby ktoś na mojej wiedzy budował swój autorytet.Zostały polikwidowane szkoły zawodowe o kier. elektrycznym i co dalej.My doświadczeni też niedługo odejdziemy.Nikt o tym nie pomyślał.Byle przerabiać stare struktury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyzionow Re: Czy wymagania osób z wykształceniem podstwowy IP: 81.210.16.* 11.09.06, 15:47 problem polega na tym, ze ci co pobieraja niewiele nizszy zasilek, drugie tyle albo i wiecej zarabiaja na czarno...i to nie jest grupa WYKSZTALCIUCHOW, tylko tych tzw fachowcow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cdn... Za taka kase to niech sobie Niemcow sciagna... IP: *.server.ntli.net 11.09.06, 15:56 !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Powód jest prosty! IP: *.cable.ubr06.edin.blueyonder.co.uk 11.09.06, 15:59 Ci sami robotnicy, którzy odmawiają pracy za 900zł brutto, robią zapewne 2x tyle na rękę na czarno i pseudoinwestorom śmieją się prosto w oczy, ale czy to źle? Denerwują mnie głosy tych wychowanych w dostatku forumowych quasi-neoliberałów, którzy nigdy nie mieli "szansy" spojrzeć na swoje perspektywy przez pryzmat pustych portfeli rodziców, a teraz z wysokiego pułapu na jaki się załapali przemawiają w swoim wielkim niezrozumieniu goniąc innych do pracy za jałmużną. Ze szczerego serca życzę tym wielkim egoistom-mitomanom, aby ktoś zaoferował wam kiedyś pensję minimalną za waszą wzorcową pracowitość. A za 650zł netto, to "inwestorzy" niech sobie pojadą na próbę na miesięczną szkołę przetrwania do Pcimia pod Wyp*zdowem- niezapomniana przygoda na całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vv tytul w GW jak z onetu.... IP: *.com.pl 11.09.06, 15:59 "1800 miejsc pracy i nie ma chetnych" a mozna bylo: "650 zl na reke to za malo by ludzie walili drzwiami i oknami do pracy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadra Ciekawe skad te informacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 16:00 Mamy poczatek wrzesnia, a czesc tych firm nie ma nawet jeszcze projektow. To gdzie beda pracowac ludzie - na polu? Stoi Faymonville, Baltic, ruszyl GDR, Rash - tez widac poczatki hali. I tyle... Akala, Abena czy Stanro - jakos nie chce mi sie wierzyc, ze zaczna dzialac chociazby w 2007. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Regina Re: Ciekawe skad te informacje IP: 62.244.243.* 11.09.06, 16:09 Inwestorzy w opisanej tu sytuacji okazali sie calkowicie niepowazni - jesli za ciezka, fızyczna prace proponuja ludzıom marne 150 euro - w swoim kraju to oni tyle wydaja na kolacje w ekskluzywnej restauracji...rozumiem tych, ktorzy wola pobierac zasilek i ewentualnie dorabiac sobie na boku - bo jesli ma sie na utrzymaniu rodzine 650 zl brzmi jak ponury zart. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bd;safs Za takie pieniądze to i w Rumunii by Fabryki Stały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 16:34 ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: virtual Inwestorzy przeliczyli się z polską tanią siłą .. IP: 83.221.132.* 11.09.06, 16:39 Ciekawostka: Kraj - Dania, Zasiłek socjalny - około 4000zł na miesiąc + mieszkanie od rządu za darmo + darmowe leki i porady lekarskie. Minimalny zarobek - około 50 zł/godzinę. :D Odpowiedz Link Zgłoś
red.a.michnik jezeli jedna strona udaje ze placi to druga udaje 11.09.06, 16:44 jezeli jedna strona udaje ze placi to druga udaje ze pracuje, placa 650zl raczej nie mobilizuje do rzetelnej pracy nie mowiac juz o tym ze taka robote rzuca sie bez zalu gdy na horyzoncie pojawi sie cos lepszego Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Inwestorzy przeliczyli się z polską tanią sił 11.09.06, 16:45 tym lobuzom nadal sie zdaje, ze to czasy "Ziemi obiecanej" Reymonta Odpowiedz Link Zgłoś
edd13 cofnąć zasiłki dla bezrobotnych ... 11.09.06, 16:47 ...to nie będzie problemu. 650 zł to bardzo mało, ale i tak więcej niż 400 z kawałkiem. Jeżeli komuś duma nie pozwala za tyle pracować to nie powinna mu też pozwalać brać pieniędzy od państwa. Postawa roszczeniowa rodem z PRL. A jak się nic nie umie to niestety nie ma co liczyć na dobrą pensję. Odpowiedz Link Zgłoś
premier_hiacynt_wielki To az 150 ojro!! ale kasy!! Inwestorow po rekach 11.09.06, 16:50 powinni pracownicy calowac! Ale zarty zartami - pensje ktore jak widze proponuja to jakas porazka ALE tych leniow co biora kase z posredniaka, powinien byc przymus zatrudnienia! Jesli odmowi - zabiera sie zasilek dozywotnio i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
edd13 Re: Czy wymagania osób z wykształceniem podstwowy 11.09.06, 16:54 to prawda ale jest od groma nierobów bez studiów. Jedni i drudzy nic nie potrafią i pytanie czy im się należy zasiłek i stats bezrobotnego (bez zasiłku). Moim zdaniem nie. Urząd Pracy powinien proponować pracę bezrobotnemu, a jeżeli ten odmówi to koniec z zasiłkiem, albo z ubezpieczeniem. Bezrobotny to nie jest ktoś bez pracy tylko ktoś kto jej aktywnie poszukuje i nie może znaleść. A tu ani nikt nie szuka, a praca jest. Paranoja. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Czy wymagania osób z wykształceniem podstwowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 17:41 Niepotrzeba baranów po studiach, ale specjalistów do obsł. maszyn albo do pracy fizycznej, ale też muszą być rozgarnięci (czyli nie nadajesz się). W Polsce teraz każdy baran, nawet tacy jak ty (???) kończą studia i nie ma z nich pożytku dla zagranicznych obozów pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Inwestorzy przeliczyli się z polską tanią siłą .. IP: *.crowley.pl 11.09.06, 17:01 Nie mam słów na takich którzy chcą płacić pracownikom takie pensje. I nie ma znaczenia że jest to stanowisko dla fizycznego. Ręcę opadają jak słyszę o takich "Inwestorach"((( Odpowiedz Link Zgłoś
ordw9 inteligenci na drzewo - to już było 11.09.06, 17:02 Polecam tobie znaleźć kogoś bez wyksztąłcenia, kto potrafi zainstalować serwer aplikacji J2EE, a następnie zaprojektuje i zaiplementuje aplikacje Internetową współpracując z partnerem zewnętrznym, najlepiej zagranicznym. A co do regipsów, to jakoś sam ich nie umiesz zrobić, masz za wysokie, czy za niskie wykształcenie do tego zadania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielblad13 Re: inteligenci na drzewo - to już było IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 21:53 ales ty glupi :))) to prawo rynku matolku jesli bedzie wiecej ludzi zainteresowanych tym zajeciem to na buty nie bedzie ciebie stac hahaha ale ty to zrozumiesz i sie pogodzisz.... wiec pomysl tak naprawde to nic nie robisz... udajesz ale to wyjdzie za pewien czas... Odpowiedz Link Zgłoś
adam_mich Re: inteligenci na drzewo - to już było 12.09.06, 08:29 W razie czego on kładzenie regipsów może opanować w miesiąc, a - bez obrazy - murarz już nie jest w stanie opanować J2EE, w najlepszym razie zajeło by mu to ze dwadzieścia lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Mi Re: Inwestorzy przeliczyli się z polską tanią sił IP: *.aster.pl 11.09.06, 17:13 Ja się wcale nie dziwię - pracy na czarno pełno, ostatecznie do Niemiec z Goleniowa niedaleko, a za 650 zł nikt się nie utrzyma. Te płace są z księżyca wzięte... albo z Chin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IIII Inwestorzy przeliczyli się z polską tanią siłą .. IP: 213.69.97.* 11.09.06, 17:18 I bardzo dobrze ze nie maja procownikow, moze to da im do myslenia, ze nie jestesmy narodem ktory da sie wykorzystywac, tylko trzeba nas szanowac. Te pieniadze ktore oferuja to jalmuzna a nie pensja. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Inwestorzy przeliczyli się z polską tanią sił 11.09.06, 17:30 I masz racje.Pomoc powinien rzad Polski.Komuchy chcieli za 600 zlotych. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Inwestorzy przeliczyli się z polską tanią sił 11.09.06, 19:32 Gość portalu: IIII napisał(a): > I bardzo dobrze ze nie maja procownikow, moze to da im do myslenia, ze nie > jestesmy narodem ktory da sie wykorzystywac, tylko trzeba nas szanowac. Te > pieniadze ktore oferuja to jalmuzna a nie pensja. Co ty nazywasz wykorzystywaniem? Masz zielone pojecie ile oni podatku wplacaja, i ile z ich pieniedzy idzie na bezrobotne dla takich cwaniakow socjalistycznych jak ty? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 SLD ma prace.. 11.09.06, 17:26 ale robic nie chce.Towarzysze strategicznie sie ustawili.W razie czego - Goleniow?We wiezieniu starczy pracy dla wszystkich komuchow.Nawet wymyslili przyszlosc.........................dla siebie Odpowiedz Link Zgłoś
samopisek SLD nigdy nie miało racji tak jak nie ma jej PiS 11.09.06, 17:33 Te partie powinny znaleźć się na wysypisku politycznym! Nie powinny brać udziału w rządzeniu Polską! Odpowiedz Link Zgłoś
samopisek To wina polityki PiSuaru 11.09.06, 17:30 Za wszystko odpowiada rząd, który nie stanął na wysokości zadania i nie rozmawiał wcześniej z inwestorem! Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: To wina polityki PiSuaru 11.09.06, 17:35 Nie obrazaj chetnych pracy komuchow. Pracy jest pelno.Zmieniaja sie relacje dochodowe.SLD i Wyborcza krzyczeli ze to wina PiS ale stalo sie dobrze.Ludzie beda zli nie na PiS ale na Wyborcza poniewaz Wyborcza zarzucila PiS wyrzucenie spoleczenstwa z Polski. I co sie okazalo? Wracaja wraz z nowymi pomyslami.Moze jutro GW zmieni zdanie ale racja jest nie po stronie PiS czy SLD ale Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk 56 Re: To wina polityki PiSuaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 17:44 Rozumiem,że dla mechanika maszyn precyzyjnych/optyka/Panowie faszyści płacą tyle co u siebie w Niemczech -ok.35 eur.za godzinę,tak ?To ja jestem chętny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: Inwestorzy przeliczyli się z polską tanią sił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 17:48 Bizneszłodzieje szukają niewolników, na jedno wychodzi gdy się idzie do ZK siedzieć.W Polsce trzeba stawiać pomniki Szeli, to będzie ludzkie podejście do robola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uriel.blog.pl pomniki Szeli IP: *.pkobp.pl 11.09.06, 18:52 Znaczy rkm i pięciu marines w każdej hali fabrycznej? Bo w kraju, gdzie stawiają pomniki Szeli, swoich pieniędzy na innych warunkach po prostu bym nie inwestował. Odpowiedz Link Zgłoś