Dodaj do ulubionych

Inwestorzy przeliczyli się z polską tanią siłą ...

• Gość: emigrant To państwo polskie się przeliczyło. IP: *.pools.arcor-ip.net 11.09.06, 15:22
      >>>Nie ma kto pracować w Goleniowskim Parku Przemysłowym koło Szczecina. Do
      końca roku powstanie tam 1800 miejsc pracy, ale chętnych brak - właściciele
      nowych fabryk płacą za mało. Burmistrz Goleniowa namawia inwestorów do
      podwyżek.<<<

I niech sobie namawia. Polscy władcy traktują Polaków jak niewolników, nie ma
      więc co się dziwić zachodnim inwestorom. Najpierw niech burmistrz rozmawia o
      podwyżkach płac z rodzimym biznesem. Dopóki Polak Polaka będzie wykorzystywał
      to samo będą robić ci z zagranicy. Jak polskie firmy będą płaciły więcej to
      zachód będzie musiał dać jeszcze więcej żeby mieć ludzi do pracy.

Ja mam znajomych w Goleniowie. Małżeństwo. Oboje po studiach. Są bezrobotni. Są
      wyrejestrowani w RUP. Nie potrzebują zasiłku bo i po co. Pracują w Niemczech na
      umowę o pracę. Wykonują proste czynności - pakowanie w kartony gotowe produkty.
      Zarabiają po 850 Euro = 1700 €. Mają trójkę dzieci. Na każde z nich dostają
      kindergeld (zasiłek dla dzieci)po 154 € (3x154=462€). Mają więc legalny dochód:
      1700 + 462 = 2162€. Za mieszkanie trzypokojowe płacą 483€. Zostaje im 1679€.
      Gdy to przemnoży się tylko przez 3.80 złoty to wychodzi 6 380 zł. Czy w takiej
      sytuacji oni wrócą do pracy w Goleniowie. Myślę że nigdy.

Dlatego albo pracodawcy polscy i zachodni będą płacić uczciwie albo kolejne 2
      miliony wyjedzie z Polski.
      • yola13 Re: To państwo polskie się przeliczyło. 11.09.06, 18:58
        ja mysle ze nawet wiecej niz 2 miliony
      • Gość: omlet with seps Re: To państwo polskie się przeliczyło. IP: *.cust.homechoice.net 12.09.06, 12:40
        Gość portalu: emigrant napisał(a): Ja mam znajomych w Goleniowie. Małżeństwo.
        Oboje po studiach. Są bezrobotni. Są
        wyrejestrowani w RUP. Nie potrzebują zasiłku bo i po co. Pracują w Niemczech na
        umowę o pracę.

Stary,jak możesz pisać takie bzdury? Ktoś kto pracuje na etat w Niemczech jest
        bezrobotny???

• Gość: o0o0o0o0o0 Re: Inwestorzy przeliczyli się z polską tanią sił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 15:22
      Liczba ludzi emigrujacych za praca jest ogromna. W mediach mowia ze tego nikt
      nie wie. Nie jestem slepy i widze jednak co sie dzieje. Po co nam zachodni
      inwestorzy w dobie Unii . Wolimy wyjechac za granice, gdzie sa godziwe warunki
      do pracy, godziwa placa. Towary i uslugi u nas nie do zdobycia. Obudzcie sie,
      nie jestesmy juz Polakami, tylko Europejczykami pelna geba. Oczywiscie , kazdy
      ma prawo byc Polskim patriota, ogolic glowe , zlapac bejzbola i krzyczec Polska
      dla Polakow zamiast isc do pracy. Albo jednak pojsc do pracy za 600zl
      miesiecznie i byc wyciskanym jak cytryna przez pracodawcow tak rodzimych jak i
      zachodnich , bo roznica w wyciskaniu sokow miedzy nimi zadna.
    • Gość: ciluk pracuje w holani 3miesiace w roku-1200€x3=3600€ IP: *.westend.de 11.09.06, 15:24
      co mi po przeliczeniu na polskie daje: 14040.(praca przy kwiatkach w szklarni,
      potrzeba 0 wyksztalcenia)
      a w obozie pracy w goleniowie oferuja 650x12=7800 zeta na rok.
      mogli nad wejsciem napisac
      ARBEIT MACHT FREI
    • Gość: Pawel Po pierwsze:zasilkow nie ma.Po2:wolny rynek IP: *.popl.cable.ntl.com 11.09.06, 15:26
      Zasilkow nie ma,bo dostaje je przez kilka miesiecy 8 czy 9% bezrobotnych.A
      wolny rynek dziala w obie strony, wiec nie pomstowac na nierobstwo.W tym
      wypadku (szescset kilkadziesiat zlotych netto) zamiast wyplaty powinno sie
      przelewac te pieniadze na konto spoldzielni mieszkaniowej(czynsz) i
      supermarketu a pracownikom dawac jedynie bony zywieniowe do zrealizowania w
      tymze markecie.Wyszloby na to samo, choc mogloby zabraknac.Lepiej wiec postawic
      czworaki i dawac jesc, za to nie placic.
    • Gość: FreakyMisfit Re: Inwestorzy przeliczyli się z polską tanią sił IP: *.dialog.net.pl 11.09.06, 15:26
      > Lwia część ofert pracy to stanowiska, na które nie potrzeba doświadczenia ani wykształcenia.

Cały Haj-Tech. Podobny hajtech jest w Kobierzycach niedaleko Wrocławia.
    • Gość: fachowiec Inwestorzy przeliczyli się z polską tanią siłą .. IP: 80.54.171.* 11.09.06, 15:38
      Proszę państwa. Ja jestem doświadczony pracownik / technik elektryk z
      doświadczeniem / Czy ja mam pracować za 600-700 zł. Kochani to jest śmiech z
      pogrzebu.Nie po to się uczyłem tyle lat, aby ktoś na mojej wiedzy budował swój
      autorytet.Zostały polikwidowane szkoły zawodowe o kier. elektrycznym i co
      dalej.My doświadczeni też niedługo odejdziemy.Nikt o tym nie pomyślał.Byle
      przerabiać stare struktury.
    • Gość: zyzionow Re: Czy wymagania osób z wykształceniem podstwowy IP: 81.210.16.* 11.09.06, 15:47
      problem polega na tym, ze ci co pobieraja niewiele nizszy zasilek, drugie tyle
      albo i wiecej zarabiaja na czarno...i to nie jest grupa WYKSZTALCIUCHOW, tylko
      tych tzw fachowcow...
    • Gość: cdn... Za taka kase to niech sobie Niemcow sciagna... IP: *.server.ntli.net 11.09.06, 15:56
      !!!
    • Gość: ppp Powód jest prosty! IP: *.cable.ubr06.edin.blueyonder.co.uk 11.09.06, 15:59
      Ci sami robotnicy, którzy odmawiają pracy za 900zł brutto, robią zapewne 2x
      tyle na rękę na czarno i pseudoinwestorom śmieją się prosto w oczy, ale czy to
      źle?

Denerwują mnie głosy tych wychowanych w dostatku forumowych quasi-neoliberałów,
      którzy nigdy nie mieli "szansy" spojrzeć na swoje perspektywy przez pryzmat
      pustych portfeli rodziców, a teraz z wysokiego pułapu na jaki się załapali
      przemawiają w swoim wielkim niezrozumieniu goniąc innych do pracy za jałmużną.
      Ze szczerego serca życzę tym wielkim egoistom-mitomanom, aby ktoś zaoferował
      wam kiedyś pensję minimalną za waszą wzorcową pracowitość.

A za 650zł netto, to "inwestorzy" niech sobie pojadą na próbę na miesięczną
      szkołę przetrwania do Pcimia pod Wyp*zdowem- niezapomniana przygoda na całe
      życie.
    • Gość: vv tytul w GW jak z onetu.... IP: *.com.pl 11.09.06, 15:59
      "1800 miejsc pracy i nie ma chetnych"
      a mozna bylo:
      "650 zl na reke to za malo by ludzie walili drzwiami i oknami do pracy"
    • Gość: zadra Ciekawe skad te informacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 16:00
      Mamy poczatek wrzesnia, a czesc tych firm nie ma nawet jeszcze projektow. To
      gdzie beda pracowac ludzie - na polu? Stoi Faymonville, Baltic, ruszyl GDR,
      Rash - tez widac poczatki hali. I tyle... Akala, Abena czy Stanro - jakos nie
      chce mi sie wierzyc, ze zaczna dzialac chociazby w 2007.
      • Gość: Regina Re: Ciekawe skad te informacje IP: 62.244.243.* 11.09.06, 16:09
        Inwestorzy w opisanej tu sytuacji okazali sie calkowicie niepowazni - jesli za
        ciezka, fızyczna prace proponuja ludzıom marne 150 euro - w swoim kraju to oni
        tyle wydaja na kolacje w ekskluzywnej restauracji...rozumiem tych, ktorzy wola
        pobierac zasilek i ewentualnie dorabiac sobie na boku - bo jesli ma sie na
        utrzymaniu rodzine 650 zl brzmi jak ponury zart.
    • Gość: bd;safs Za takie pieniądze to i w Rumunii by Fabryki Stały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 16:34
      ...
    • Gość: virtual Inwestorzy przeliczyli się z polską tanią siłą .. IP: 83.221.132.* 11.09.06, 16:39
      Ciekawostka: Kraj - Dania, Zasiłek socjalny - około 4000zł na miesiąc + mieszkanie od rządu za darmo + darmowe leki i porady lekarskie. Minimalny zarobek - około 50 zł/godzinę. :D
    • red.a.michnik jezeli jedna strona udaje ze placi to druga udaje 11.09.06, 16:44
      jezeli jedna strona udaje ze placi to druga udaje ze pracuje, placa 650zl raczej nie mobilizuje do rzetelnej pracy nie mowiac juz o tym ze taka robote rzuca sie bez zalu gdy na horyzoncie pojawi sie cos lepszego
    • mister1 Re: Inwestorzy przeliczyli się z polską tanią sił 11.09.06, 16:45
      tym lobuzom nadal sie zdaje, ze to czasy "Ziemi obiecanej" Reymonta
    • edd13 cofnąć zasiłki dla bezrobotnych ... 11.09.06, 16:47
      ...to nie będzie problemu. 650 zł to bardzo mało, ale i tak więcej niż 400 z
      kawałkiem. Jeżeli komuś duma nie pozwala za tyle pracować to nie powinna mu też
      pozwalać brać pieniędzy od państwa. Postawa roszczeniowa rodem z PRL. A jak się
      nic nie umie to niestety nie ma co liczyć na dobrą pensję.
    • premier_hiacynt_wielki To az 150 ojro!! ale kasy!! Inwestorow po rekach 11.09.06, 16:50
      powinni pracownicy calowac!

Ale zarty zartami - pensje ktore jak widze proponuja to jakas porazka ALE tych
      leniow co biora kase z posredniaka, powinien byc przymus zatrudnienia! Jesli
      odmowi - zabiera sie zasilek dozywotnio i tyle!
    • edd13 Re: Czy wymagania osób z wykształceniem podstwowy 11.09.06, 16:54
      to prawda ale jest od groma nierobów bez studiów. Jedni i drudzy nic nie
      potrafią i pytanie czy im się należy zasiłek i stats bezrobotnego (bez zasiłku).
      Moim zdaniem nie. Urząd Pracy powinien proponować pracę bezrobotnemu, a jeżeli
      ten odmówi to koniec z zasiłkiem, albo z ubezpieczeniem. Bezrobotny to nie jest
      ktoś bez pracy tylko ktoś kto jej aktywnie poszukuje i nie może znaleść. A tu
      ani nikt nie szuka, a praca jest. Paranoja. I tyle.
      • Gość: mk Re: Czy wymagania osób z wykształceniem podstwowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 17:41
        Niepotrzeba baranów po studiach, ale specjalistów do obsł. maszyn albo do pracy
        fizycznej, ale też muszą być rozgarnięci (czyli nie nadajesz się).
        W Polsce teraz każdy baran, nawet tacy jak ty (???) kończą studia i nie ma z
        nich pożytku dla zagranicznych obozów pracy.
    • Gość: Marcin Inwestorzy przeliczyli się z polską tanią siłą .. IP: *.crowley.pl 11.09.06, 17:01
      Nie mam słów na takich którzy chcą płacić pracownikom takie pensje.
      I nie ma znaczenia że jest to stanowisko dla fizycznego.
      Ręcę opadają jak słyszę o takich "Inwestorach"(((
    • ordw9 inteligenci na drzewo - to już było 11.09.06, 17:02
      Polecam tobie znaleźć kogoś bez wyksztąłcenia, kto potrafi zainstalować serwer
      aplikacji J2EE, a następnie zaprojektuje i zaiplementuje aplikacje Internetową
      współpracując z partnerem zewnętrznym, najlepiej zagranicznym.

A co do regipsów, to jakoś sam ich nie umiesz zrobić, masz za wysokie, czy za
      niskie wykształcenie do tego zadania?
      • Gość: wielblad13 Re: inteligenci na drzewo - to już było IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 21:53
        ales ty glupi :))) to prawo rynku matolku jesli bedzie wiecej ludzi zainteresowanych tym zajeciem to na buty nie bedzie ciebie stac hahaha ale ty to zrozumiesz i sie pogodzisz.... wiec pomysl tak naprawde to nic nie robisz... udajesz ale to wyjdzie za pewien czas...
        • adam_mich Re: inteligenci na drzewo - to już było 12.09.06, 08:29
          W razie czego on kładzenie regipsów może opanować w miesiąc, a - bez obrazy - murarz już nie jest w stanie opanować J2EE, w najlepszym razie zajeło by mu to ze dwadzieścia lat.
    • Gość: Mała Mi Re: Inwestorzy przeliczyli się z polską tanią sił IP: *.aster.pl 11.09.06, 17:13
      Ja się wcale nie dziwię - pracy na czarno pełno, ostatecznie do Niemiec z
      Goleniowa niedaleko, a za 650 zł nikt się nie utrzyma. Te płace są z księżyca
      wzięte... albo z Chin.
    • Gość: IIII Inwestorzy przeliczyli się z polską tanią siłą .. IP: 213.69.97.* 11.09.06, 17:18
      I bardzo dobrze ze nie maja procownikow, moze to da im do myslenia, ze nie
      jestesmy narodem ktory da sie wykorzystywac, tylko trzeba nas szanowac. Te
      pieniadze ktore oferuja to jalmuzna a nie pensja.
      • presentation1 Re: Inwestorzy przeliczyli się z polską tanią sił 11.09.06, 17:30
        I masz racje.Pomoc powinien rzad Polski.Komuchy chcieli za 600 zlotych.
      • kralik111 Re: Inwestorzy przeliczyli się z polską tanią sił 11.09.06, 19:32
        Gość portalu: IIII napisał(a):

> I bardzo dobrze ze nie maja procownikow, moze to da im do myslenia, ze nie
        > jestesmy narodem ktory da sie wykorzystywac, tylko trzeba nas szanowac. Te
        > pieniadze ktore oferuja to jalmuzna a nie pensja.

Co ty nazywasz wykorzystywaniem? Masz zielone pojecie ile oni podatku wplacaja,
        i ile z ich pieniedzy idzie na bezrobotne dla takich cwaniakow socjalistycznych
        jak ty?
    • presentation1 SLD ma prace.. 11.09.06, 17:26
      ale robic nie chce.Towarzysze strategicznie sie ustawili.W razie czego -
      Goleniow?We wiezieniu starczy pracy dla wszystkich komuchow.Nawet wymyslili
      przyszlosc.........................dla siebie
      • samopisek SLD nigdy nie miało racji tak jak nie ma jej PiS 11.09.06, 17:33
        Te partie powinny znaleźć się na wysypisku politycznym! Nie powinny brać
        udziału w rządzeniu Polską!
    • samopisek To wina polityki PiSuaru 11.09.06, 17:30
      Za wszystko odpowiada rząd, który nie stanął na wysokości zadania i nie
      rozmawiał wcześniej z inwestorem!
      • presentation1 Re: To wina polityki PiSuaru 11.09.06, 17:35
        Nie obrazaj chetnych pracy komuchow.
        Pracy jest pelno.Zmieniaja sie relacje dochodowe.SLD i Wyborcza krzyczeli ze to
        wina PiS ale stalo sie dobrze.Ludzie beda zli nie na PiS ale na Wyborcza
        poniewaz Wyborcza zarzucila PiS wyrzucenie spoleczenstwa z Polski.
        I co sie okazalo?
        Wracaja wraz z nowymi pomyslami.Moze jutro GW zmieni zdanie ale racja jest nie
        po stronie PiS czy SLD ale Polski.
        • Gość: Henryk 56 Re: To wina polityki PiSuaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 17:44
          Rozumiem,że dla mechanika maszyn precyzyjnych/optyka/Panowie faszyści płacą
          tyle co u siebie w Niemczech -ok.35 eur.za godzinę,tak ?To ja jestem chętny.
    • Gość: robol Re: Inwestorzy przeliczyli się z polską tanią sił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 17:48
      Bizneszłodzieje szukają niewolników, na jedno wychodzi gdy się idzie do ZK
      siedzieć.W Polsce trzeba stawiać pomniki Szeli, to będzie ludzkie podejście do
      robola.
      • Gość: uriel.blog.pl pomniki Szeli IP: *.pkobp.pl 11.09.06, 18:52
        Znaczy rkm i pięciu marines w każdej hali fabrycznej? Bo w kraju, gdzie stawiają
        pomniki Szeli, swoich pieniędzy na innych warunkach po prostu bym nie inwestował.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka