Dodaj do ulubionych

kaskada przejdzie koło nosa??

IP: 207.44.154.* 05.03.03, 14:33
bo facio z
drugim koleżką wykupili strategiczny kawałek gruntu
pod budowę... czytałem że zamierzają odsprzedać ten
grunt z zyskiem
zgadza się... "ja nie politykuję, ja 'pracuję'" ;P
Obserwuj wątek
    • mike102 Re: kaskada przejdzie koło nosa?? 05.03.03, 14:51
      Gość portalu: grex napisał(a):

> bo facio z
      > drugim koleżką wykupili strategiczny kawałek gruntu
      > pod budowę... czytałem że zamierzają odsprzedać ten
      > grunt z zyskiem
      > zgadza się... "ja nie politykuję, ja 'pracuję'" ;P

Przeciez ECE nie udalo sie zdobyc rowniez gruntu pod Odra. Nalezy on do Skarbu
      Panstwa. Natomiast na gruncie nalezacym do miasta stoi Pleciuga.
      • amsterdamer Re: kaskada przejdzie koło nosa?? 05.03.03, 15:07
        mike102 napisał:

> Gość portalu: grex napisał(a):
        >
        > > bo facio z
        > > drugim koleżką wykupili strategiczny kawałek gruntu
        > > pod budowę... czytałem że zamierzają odsprzedać ten
        > > grunt z zyskiem
        > > zgadza się... "ja nie politykuję, ja 'pracuję'" ;P
        >
        > Przeciez ECE nie udalo sie zdobyc rowniez gruntu pod Odra. Nalezy on do
        Skarbu
        > Panstwa. Natomiast na gruncie nalezacym do miasta stoi Pleciuga.

To jak? Czy niemcy (ECE) zawitaja jeszcze kiedys do naszego miasta, czy
        zostali wystarczajaco skutecznie przepedzeni?
        • bbury Re: kaskada przejdzie koło nosa?? 05.03.03, 15:19
          amsterdamer napisał:

> To jak? Czy niemcy (ECE) zawitaja jeszcze kiedys do naszego miasta, czy
          > zostali wystarczajaco skutecznie przepedzeni?

O Niemców to się nie martw. Wcześniej czy później jacyś chętni znajdą się na
          każdy kawałek gruntu. Jeśli masz wątpliwości co do tego to zastanów się na
          jakiego grzyba ktoś buduje u nas na potęgę hotele średniej klasy...
          Ja mogę się mylić ale firma która wykłada grube miliony na inwestycje w
          infrastukturę przyszłej stolicy (nowego) regionu - już nie...
        • mike102 Re: kaskada przejdzie koło nosa?? 05.03.03, 15:24
          amsterdamer napisał:

> mike102 napisał:
          >
          > > Gość portalu: grex napisał(a):
          > >
          > > > bo facio z
          > > > drugim koleżką wykupili strategiczny kawałek gruntu
          > > > pod budowę... czytałem że zamierzają odsprzedać ten
          > > > grunt z zyskiem
          > > > zgadza się... "ja nie politykuję, ja 'pracuję'" ;P
          > >
          > > Przeciez ECE nie udalo sie zdobyc rowniez gruntu pod Odra. Nalezy on do
          > Skarbu
          > > Panstwa. Natomiast na gruncie nalezacym do miasta stoi Pleciuga.
          >
          > To jak? Czy niemcy (ECE) zawitaja jeszcze kiedys do naszego miasta, czy
          > zostali wystarczajaco skutecznie przepedzeni?

ECE jeszcze sie nie wycofalo ale jest czesciowo samo sobie winno. Spolem
          proponowali udzialy w zamian za grunt. Obecni wlasciciele dali Spolem widac
          lepsza oferte (kesz) skoro na nich sie zdecydowano.
          W przypadku Odry sprawa jest trudna bo grunt nie nalezy do miasta i tu Jurczyk
          nic nie pomoze a sprawy wlasnosciowe miedzy poznanskim eks-wlascicielem firmy,
          syndykiem, i spolka pracownicza sa dosc zagmatwane.
          W przypadku pleciugi ECE zmienilo projekt nowego obiektu, ktory mialo postawic
          na pl.Zukowa. Wbrew wczesniejszym uzgodnieniom zmniejszylo go i wprowadzilo
          poprawki, ktorych nie chce zaakaceptowac dyrekcja Pleciugi - np. usytuowanie
          pracowni dekoracji obok sceny.

Jedyne rozwiazanie jakie obecnie widze to mediacje zarzadu miasta ze Skarbem
          Panstwa by jak najszybciej powstala mozliwosc sprzedania terenu pod Odra.
          ECE ze szczecinskimi przedsiebiorcami, posiadajacymi dzialke od Spolem, bedzie
          musialo dogadac sie samo i zaplacic za teren cene rynkowa.
          Pleciuga w tym ukladzie jest chyba najmniejszym problemem.
          Najwiekszym - Skarb Panstwa i Odra.
          • bbury Re: kaskada przejdzie koło nosa?? 05.03.03, 15:32
            Czyli winny jest nie Mr luszczewski ale Mr hermach ? :)

Tak czy siak nie ma się co ekscytować tą kaskadą bo wychodzi że inwestor coś
            nieeleganckiego kombinuje i mimo niedogadania szczegółów zmiania swoje
            koncepcje... Chyba ktoś tu gra nie do końca uczciwie ... ?
            Nawet najwięksi fani hipermarketów mieszkający w centrum powinni się poczuć w
            najbliższym czasie usatysfakcjonowani. Galaxy też miało być najlepszym
            interesem stulecia. 123 mln i takie tam.
            A co wyszło każdy widzi...
          • black.night Popieram opinię. 06.03.03, 03:26
            mike102 napisał:

> amsterdamer napisał:
            >
            > > mike102 napisał:
            > >
            > > > Gość portalu: grex napisał(a):
            > > >
            > > > > bo facio z
            > > > > drugim koleżką wykupili strategiczny kawałek gruntu
            > > > > pod budowę... czytałem że zamierzają odsprzedać ten
            > > > > grunt z zyskiem
            > > > > zgadza się... "ja nie politykuję, ja 'pracuję'" ;P
            > > >
            > > > Przeciez ECE nie udalo sie zdobyc rowniez gruntu pod Odra. Nalezy on
            > do
            > > Skarbu
            > > > Panstwa. Natomiast na gruncie nalezacym do miasta stoi Pleciuga.
            > >
            > > To jak? Czy niemcy (ECE) zawitaja jeszcze kiedys do naszego miasta, czy
            > > zostali wystarczajaco skutecznie przepedzeni?
            >
            > ECE jeszcze sie nie wycofalo ale jest czesciowo samo sobie winno. Spolem
            > proponowali udzialy w zamian za grunt. Obecni wlasciciele dali Spolem widac
            > lepsza oferte (kesz) skoro na nich sie zdecydowano.
            > W przypadku Odry sprawa jest trudna bo grunt nie nalezy do miasta i tu
            Jurczyk
            > nic nie pomoze a sprawy wlasnosciowe miedzy poznanskim eks-wlascicielem
            firmy,
            > syndykiem, i spolka pracownicza sa dosc zagmatwane.
            > W przypadku pleciugi ECE zmienilo projekt nowego obiektu, ktory mialo
            postawic
            > na pl.Zukowa. Wbrew wczesniejszym uzgodnieniom zmniejszylo go i wprowadzilo
            > poprawki, ktorych nie chce zaakaceptowac dyrekcja Pleciugi - np. usytuowanie
            > pracowni dekoracji obok sceny.
            >
            > Jedyne rozwiazanie jakie obecnie widze to mediacje zarzadu miasta ze Skarbem
            > Panstwa by jak najszybciej powstala mozliwosc sprzedania terenu pod Odra.
            > ECE ze szczecinskimi przedsiebiorcami, posiadajacymi dzialke od Spolem,
            bedzie
            > musialo dogadac sie samo i zaplacic za teren cene rynkowa.
            > Pleciuga w tym ukladzie jest chyba najmniejszym problemem.
            > Najwiekszym - Skarb Panstwa i Odra.
            I widzę tu wcześniej wiele błędów ze strony miasta jako scenarzystę tego dealu
            z ECE. Trzeba będzie je naprawić.
    • adelmus Re: kaskada przejdzie koło nosa?? 05.03.03, 16:19

Je też nie za bardzo eksyctuje sie budową Nowej Kaskady"
      - Podobnie jak Mike uwazam , że ECE troche samo jest sobie winne , głównie
      dlatego , że w kraju o gospodarce rynkowej grunt nabywa ten , kto więcej
      zapłacił. Po drugie łamie ustalania uzgodnione z Pleciugą.
      - Poza tym ECE jest twórcą Galerii Łódzkiej w Łodzi i Galerii Dominikańskiej we
      Wrocławiu , a te inewstycje zdecydowanie mnie nie zachwyciły . Podobne do
      naszego Galaxy , a może nawet brzydsze i bez multipleksów i innych cudów
      rozrywki.
      - Na osi Wyzwolenia - Niepodległości powstaje wspomniane już Galaxy , teraz
      zaczyna powstawać Grzybek , tak więc jakoś nie uważam by musiał tam powstać
      jeszcze jeden mega-market.
      - Jedynie czego mi żal , to fakt że nadal pozostaje te zionąca dziura w
      zabudowie po spalonej Kaskadzie.
    • Gość: Szczecin ECE bardzo zależy !!! IP: *.teleton.pl 06.03.03, 01:27
      Inwestycja KASKADA to bardzo złożona transakcja, na którą Niemcy już wydali na
      same projekty itd. dobre kilka milionów euro.
      2. Podpisane umowy np. z bankiem, z której kompletnie nie opłaca się wycofać
      3. Szumieć muszą, bo ten co podpisywał umowę ze SPOŁEM popełnił błąd, za który
      pewnie odpowie przed firmą
      4. Śmieszne jest omawianie dwóch biznesmenów szczecińskich, bo na zdrowy rozum
      Pan A.Łuszczewski jest przedsiębiorcom od wielu lat i fakt kupna działki
      społem w środowisku biznesu zrobił duże wrażenie.
      • Gość: rado Re: ECE bardzo zależy !!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.03, 09:17
        Gość portalu: Szczecin napisał(a):

>> 4. Śmieszne jest omawianie dwóch biznesmenów szczecińskich, bo na zdrowy
        rozum
        > Pan A.Łuszczewski jest przedsiębiorcom od wielu lat i fakt kupna działki
        > społem w środowisku biznesu zrobił duże wrażenie.

jasne ze biznesowo to bylo dla niego dobre, ale nijak mialo sie do tego jak mu
        niby na szczecinie zalezy. tym skompromitowal sie zupelnie. ja mocno watpie ze
        ta kaskada powstanie. z tego co czytalem to na kraowie pisza ze w wziazku z tym
        ze w szczecinie nie wyszlo ece wlaczylo sie w budowe nowego miasta w krakowie.
        czyli znowu przez paru matolow, spolem, szwaczki i magazyniera (czyli typowe
        szczecinskie klimaty) miasto sobie cos straci.
        pozdrawiam rado
        • Gość: Szczecin Re: ECE bardzo zależy !!! - odp. rado IP: *.teleton.pl 06.03.03, 11:04
          > niby na szczecinie zalezy. tym skompromitowal sie zupelnie. ja mocno watpie
          ze
          > ta kaskada powstanie.

Witaj rado, niestety tu nasze poglądy się różnią:

1. Rozumiem,że twoja ocena biznesmena, że się skompromitował i że mu nie
          zależy na Szczecinie jest odnośnie tego, iż był kandydatem na prezydenta?
          facet kandydował jako przedsiębiorca i mieszkańcy wybrali Jurczyka, dla mnie
          np. Szczecin który jest dnem dla małych i średnich firm, które stanowią ponad
          95% przedsiębiorstw w Polsce wogle nie daje sobie rady, łeb do interesów, a co
          najważniejsze wykształecenie i języki według mnie Szczecinowi są bardzo
          potrzebne, a to Łuszczewski ma.
          Polityka jest tak brudna w Polsce, że ten facet i tak porównując jest święty,
          a na jego miejscu mieszkańców miałbym dalego w dupie, tak jak oni mieli jego.
          Duży biznes na całym świecie jest bezwzględny, ECE pewnie milion razy zrobiła
          sprytny interes i dlatego dziś są wielką korporacją! W kronice były informacje
          dwa dni temu, że Jurczyk podpisał inicjatywę realizacji Kaskady i miasto
          będzie pilotować inwest. Biznesmeni nie wykluczyli sprzedaży terenów właśnie
          firmie ECE i więc super, szczecinianin zarobi, zapłaci słony podatek miastu,
          Społem jak się okazało wyszła na tym 100 razy lepiej, bo ECE proponowała
          marginalne udziały w inw. i zgadzam się że pieniędzy przez 40 lat nikt by nie
          zobaczył, a tak mają nową siedzibę, ECE dowiedziało się , że ich prezes i
          prawnicy mimo że dostają wielką kasę popełnili błąd w umowie. Inwestycje typu
          ECE zawsze zakładają w czasie realizacji inwest. koszty uboczne.

2. Jestem zdania , że będą realizować inwest. wkońcu jest są to najlepsze
          place w Szczecinie, który jest dla nich bardzo opłacalny, a Kraków to swoją
          drogą realizować będą.

pozdrawiam Szczecin.
          • Gość: rado Re: ECE bardzo zależy !!! - odp. rado IP: 111.111.51.* 09.03.03, 08:41
            Gość portalu: Szczecin napisał(a):

> 1. Rozumiem,że twoja ocena biznesmena, że się skompromitował i że mu nie
            > zależy na Szczecinie jest odnośnie tego, iż był kandydatem na prezydenta?
            > facet kandydował jako przedsiębiorca i mieszkańcy wybrali Jurczyka, dla mnie
            > np. Szczecin który jest dnem dla małych i średnich firm, które stanowią ponad
            > 95% przedsiębiorstw w Polsce wogle nie daje sobie rady, łeb do interesów, a
            co
            > najważniejsze wykształecenie i języki według mnie Szczecinowi są bardzo
            > potrzebne, a to Łuszczewski ma.

nie odmawiam talentow biznesowych. gdyby to spolem tak umialo robic pieniadze.
            ale mysle ze jako niedoszly polityk to nie za bardzo wypada tak grac miastem.

> Polityka jest tak brudna w Polsce, że ten facet i tak porównując jest święty,
            > a na jego miejscu mieszkańców miałbym dalego w dupie, tak jak oni mieli jego.

wlasnie tak zrobil. nie wiem czy to jest brudne czy nie. wyglada na uczciwa
            transakcie gdzie pani lucynka ze spolem nie wiedziala co sprzedaje.

> Duży biznes na całym świecie jest bezwzględny, ECE pewnie milion razy zrobiła
            > sprytny interes i dlatego dziś są wielką korporacją! W kronice były
            informacje
            > dwa dni temu, że Jurczyk podpisał inicjatywę realizacji Kaskady i miasto
            > będzie pilotować inwest.

Daj Boze. jakos slabo watpie w zapewnienia jurczyka. konkretow brak. nie
            wiadomo co z odra, co z pleciuga co zdachami paryza. ece sie nie wypowiada.

Biznesmeni nie wykluczyli sprzedaży terenów właśnie
            > firmie ECE i więc super, szczecinianin zarobi, zapłaci słony podatek miastu,
            > Społem jak się okazało wyszła na tym 100 razy lepiej, bo ECE proponowała
            > marginalne udziały w inw.

nie wyklucza tzn. ze moze sprzeda komus innemu. na tym skrzyzowaniu nie mna
            jeszcze geanta. mozna by postawic pewnie zaplaca najwiecej. jesli szczecin
            straci i ta szanse to do spolki bedzie mozna podziekowac panu Ł i J.
            jesli luszczewski robi swietny interes to czemu nie zrobilo go spolem?

>
            > 2. Jestem zdania , że będą realizować inwest. wkońcu jest są to najlepsze
            > place w Szczecinie, który jest dla nich bardzo opłacalny, a Kraków to swoją
            > drogą realizować będą.

zdanie mozna miec, ale nic w tej sprawie nie slychac. to sa najlepsze place w
            szczecinie ale szczecin nie jest najlepszym miejscem do inwestycji.
            a dachy paryza jak staly tak stoja. moim zdaniem tam powinny odbywac sie obrady
            rady mista i zarzadu. to nasza wizytowka. pozdrawiam rado
        • Gość: Szczecin Re: ECE bardzo zależy !!! - odp. rado IP: *.teleton.pl 06.03.03, 11:05
          > niby na szczecinie zalezy. tym skompromitowal sie zupelnie. ja mocno watpie
          ze
          > ta kaskada powstanie.

Witaj rado, niestety tu nasze poglądy się różnią:

1. Rozumiem,że twoja ocena biznesmena, że się skompromitował i że mu nie
          zależy na Szczecinie jest odnośnie tego, iż był kandydatem na prezydenta?
          facet kandydował jako przedsiębiorca i mieszkańcy wybrali Jurczyka, dla mnie
          np. Szczecin który jest dnem dla małych i średnich firm, które stanowią ponad
          95% przedsiębiorstw w Polsce wogle nie daje sobie rady, łeb do interesów, a co
          najważniejsze wykształecenie i języki według mnie Szczecinowi są bardzo
          potrzebne, a to Łuszczewski ma.
          Polityka jest tak brudna w Polsce, że ten facet i tak porównując jest święty,
          a na jego miejscu mieszkańców miałbym dalego w dupie, tak jak oni mieli jego.
          Duży biznes na całym świecie jest bezwzględny, ECE pewnie milion razy zrobiła
          sprytny interes i dlatego dziś są wielką korporacją! W kronice były informacje
          dwa dni temu, że Jurczyk podpisał inicjatywę realizacji Kaskady i miasto
          będzie pilotować inwest. Biznesmeni nie wykluczyli sprzedaży terenów właśnie
          firmie ECE i więc super, szczecinianin zarobi, zapłaci słony podatek miastu,
          Społem jak się okazało wyszła na tym 100 razy lepiej, bo ECE proponowała
          marginalne udziały w inw. i zgadzam się że pieniędzy przez 40 lat nikt by nie
          zobaczył, a tak mają nową siedzibę, ECE dowiedziało się , że ich prezes i
          prawnicy mimo że dostają wielką kasę popełnili błąd w umowie. Inwestycje typu
          ECE zawsze zakładają w czasie realizacji inwest. koszty uboczne.

2. Jestem zdania , że będą realizować inwest. wkońcu jest są to najlepsze
          place w Szczecinie, który jest dla nich bardzo opłacalny, a Kraków to swoją
          drogą realizować będą.

pozdrawiam Szczecin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka