Dodaj do ulubionych

Most Pionierow Miasta Szczecina - RATUNKU!!!

IP: 10.144.25.* 12.11.01, 09:53
Slyszeliscie o nazwie, ktora maja nadac Nowoclowemu? Nie wyszlo im z rondem to
sie teraz na most rzucaja? Nie twierdze, ze Rogalik jest jakas specjalnie
wdzieczna nazwa, ale powiem szczerze, ze wolalbym go zamiast tego, co obecnie
proponuja.

zalamalem sie
Obserwuj wątek
    • stettiner Re: Most Pionierow Miasta Szczecina - RATUNKU!!! 12.11.01, 10:00
      I tak dla szczecinian to będzie Nowocłowy.
    • Gość: Mike Most Pionierow IP: *.*.*.* 12.11.01, 10:09
      Gość portalu: Remislaw napisał(a):

> Slyszeliscie o nazwie, ktora maja nadac Nowoclowemu? Nie wyszlo im z rondem to
      > sie teraz na most rzucaja? Nie twierdze, ze Rogalik jest jakas specjalnie
      > wdzieczna nazwa, ale powiem szczerze, ze wolalbym go zamiast tego, co obecnie
      > proponuja.
      > zalamalem sie

Mmnie osobiscie takie wiadomosci napelniaja glebokim niesmakiem. Odnosze wrazenie
      ze nadal mieszkam w Polsce epoki Gomulki i nadal na sile usiluje sie na
      sile "spolonizowac" historie Szczecina. I to w glupi, prymitywny sposob.
      Wczesniej zgodnie z obowiazujaca ideologia pojawily sie ronda Lenina i ulice
      Buczka (o zalewie nazw piastowsko-jagiellonskich nie wspominajac), a teraz tworzy
      sie nowe legendy. Glupia propaganda i tyle. A nazwa "most pionierow" kojarzy mi
      sie kretynsko - tak jakby chodzilo o jakis podboj dzikiego zachodu i tylko
      polskiego Bufflo Billa brakuje. Choc moze jego role przejmie Dziadek...

Pomijam fakt ze most pionierow moze sie rowniez kojarzyc z NRD-owskimi pinierami
      a ta juz sprawia mi cholerna ucieche bo nie dosc ze Niemcy to jeszcze komunisci -
      oj glupiscie autorzy tej nazwy, glupiscie. Idzie celebrowac swoja martyrologie i
      zaslugi gdzie indziej. Ja wole jezdzic po Nowoclowym.
      • Gość: Robert Re: Most Pionierow IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.01, 15:14
        Wpadł mi do głowy lepszy pomysł. Proponuję nazwać ten most nazwą:
        "Most Matki Polki Zawsze Dziewicy, Teraz i Zawsze"
        R.
    • Gość: Robert Re: Most Pionierow Miasta Szczecina - RATUNKU!!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.01, 12:31
      Nazwa jest zła, bo jest za krótka. Ponadto nie wiadomo o jakich pionierów
      chodzi. A jak wsród tych pionierów był jakiś Żyd? Albo Ukrainiec? To mamy ich
      honorować? Niedoczekanie ich! Nazwa nie może pozostawiać żadnych wątpliwości.
      A jak sobie ktoś pomyśli, że to chodzi o niemieckich pionierów? Też tacy byli.
      No nie?
      Most powinien się nazywać:
      Most Prawdziwych Polaków - Katolików, Pionierów Prastarego Piastowskiego,
      Królewskiego Miasta Szczecina Walczących o Jego Polskość z Rewizjonizmem
      Niemieckim.

R.
      • Gość: Remislaw Re: Most Pionierow Miasta Szczecina - RATUNKU!!! IP: 10.144.25.* 12.11.01, 12:38

> Most powinien się nazywać:
        > Most Prawdziwych Polaków - Katolików, Pionierów Prastarego Piastowskiego,
        > Królewskiego Miasta Szczecina Walczących o Jego Polskość z Rewizjonizmem
        > Niemieckim.

zapomniales o tych walczacych z komuna.... w koncu tez im sie cos nalezy :-((
        • Gość: Robert Re: Most Pionierow Miasta Szczecina - RATUNKU!!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.01, 15:08
          W samej rzeczy zapomniałem. Ale jestem otwarty na pomysły. Wymyślmy więc razem
          jakąś nazwę dla tego mostu, która uwzględzni wszystkich zasłużonych dla
          Szczecina!
          Do dzieła!
          R.
          • Gość: ZetKa Re: Most Pionierow Miasta Szczecina - RATUNKU!!! IP: *.robotics.ntua.gr 12.11.01, 15:11
            > W samej rzeczy zapomniałem. Ale jestem otwarty na pomysły. Wymyślmy więc razem
            > jakąś nazwę dla tego mostu, która uwzględzni wszystkich zasłużonych dla
            > Szczecina!
            Tak... a potem trzeba bedzie zrobic tabliczki, tak jak tabliczki z nazwami ulic.I
            cala konstrukcje wieksza niz most, zeby je powiesic. Btw wspolczuje temu, kto
            bedzie chcial sprawdzic, na jakim moscie sie znajduje - bedzie mial spory kawalek
            do przejscia zeby sprawdzic pelna nazwe...
            Dobra, pol metra juz chyba macie, brakuje wam jeszcze tylko kilku kilometrow
            • Gość: Robert Re: Most Pionierow Miasta Szczecina - RATUNKU!!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.01, 17:36
              Ale nakręcimy koniunkturę producentom blachy!
              R.
          • Gość: JACEK Re: Most Pionierow Miasta Szczecina - RATUNKU!!! IP: 64.9.159.* 12.11.01, 18:12
            Bohaterow Walk z Wegrami !!!!!
    • Gość: HSPS Re: Most Pionierow Miasta Szczecina - RATUNKU!!! IP: *.Frankfurt-9.Contrib.Net 12.11.01, 18:14
      Ciekawe czy ci którzy proponują paranoiczną nazwę "pionierów Sz-na" w ogóle
      wiedzą kogo mają na myśli:
      a) szabrowników
      b) kolaborantów/kryminalistów na ucieczce
      c) zesłanych za karę
      d) paru zapaleńców wokół Zaremby
      e) zagubionych w nowej czasoprzestrzeni (zza Buga/osamotnione ofiary nazizmu)
      Według mojego rozeznania (wspomnienia wielu starszych mieszkańców) - taki był
      (niestety) zestaw osób tzw. pionierów (lipiec 1945 - 1948)
      Nikt nie badał migracji szczecińskiej, ale jestem pewien, że z tych "pionierów"
      niewielu pozostało "na stałe". Natomiast wielu zarobiło niezły grosz na tzw.
      odbudowie stolicy demontując w Szczecinie niezliczoną ilość zachowanych
      urządzeń (od sanitariatów począwszy na kablach wysokiego skończywszy) i wywożąc
      je za odpowiednią opłatą do Wa-wy (szczególnie aktywna była szeroko rozumiana
      rodzina Cyrankiewicza)
      Może by najpierw zbadać "pionierów" ? żeby później nie trzeba było burzyć mostu.
      Uważam, że okres 1945-1950 należy do historii miasta i należy go równie
      uczciwie naświetlić, a nie zostawiać jako obowiązującą ostatnią wersję PZPR o
      heroicznej postawie pierwszych mieszkańców "Ziem Odzyskanych" (czy można Lwów i
      Wilno na zasadzie analogii zaliczyć do "Ziem Utraconych" ?)
      Dla jasności: nie chcę powiedzieć, że WSZYSCY byli złodziejami i bandytami -
      ale, że było ich stosunkowo (!) dużo - i właśnie w obronie dobrego imienia tych
      uczciwych zapaleńców należałoby pewne rzecz wyjaśnić. Szczecin powinien się raz
      na zawsze uwolnić od tych wszystkich Walaszków, którzy niewiele się różnili od
      dzisiejszych dresiarzy, szczególnie intelektualnie. (w garniturach czuli się
      dość nieswojo)
      • Gość: JACEK Re: Most Pionierow Miasta Szczecina - RATUNKU!!! IP: 64.9.159.* 12.11.01, 18:50
        Tylko mi nie mow ze WALASZEK jeszcze zyje!!!!!
        Kiedys mieszkal na Wyspianskiego.........
        Wszystkie wybitne osobowosci jego kalibru , czy tez Jurczyka , zawsze dzialaly jak katalizatory pauperyzacji
        naszeko miasta.........
        • Gość: brando Re: Most Pionierow Miasta Szczecina - RATUNKU!!! IP: *.szcz.gazeta.pl 12.11.01, 19:45
          Muszę przyznać, że (choć sytuacja jest dramatyczna - propozycja most pionierow, gorsze o talibów!) to
          dyskusja rozbawiła mnie do rozpuku.
          Może więc most Walaszka?
          Albo skoro ta nazwa za krótka:\
          Most przyjaźni polsko-enerdowskiej
          Nie, to chyba jednak za mało poważna propozycja...

• javal Re: Most Pionierow Miasta Szczecina - RATUNKU!!! 12.11.01, 22:39
      OK A ja w odwecie proponuję pierdolnąć bombę na Dworcową 19 (bo tam mieszczą
      się wg GnP siedziby wielu z tzw. narodowo-polsko-katolicko-jedynie-prawdziwych
      organizacji) i będziemy mieli wolną drogę do normalności - przynajmniej na
      krótką chwilę ;))))

• Gość: Robert Re: Most Pionierow Miasta Szczecina - RATUNKU!!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.01, 09:46

> OK A ja w odwecie proponuję pierdolnąć bombę na Dworcową 19 (bo tam mieszczą
        > się wg GnP siedziby wielu z tzw. narodowo-polsko-katolicko-jedynie-prawdziwych
        > organizacji) i będziemy mieli wolną drogę do normalności - przynajmniej na
        > krótką chwilę ;))))

Kochaaaanyyyy,
        Nie wiesz jacy oni są żywotni. Nawet jak to zrobić, to za parę lat będziemy mieli
        w Szczecinie ulicę "Patriotów poległych przy ulicy Dworcowej 19"
        R.

• Gość: Remislaw Re: Most Pionierow Miasta Szczecina - RATUNKU!!! IP: 10.144.25.* 13.11.01, 11:01
          spokojnie z tymi bombkami, bo sie troche przejedziemy. Otoz siedzi tam takze
          Mniejszosc Niemiecka, chyba jedyna organizacja,ktora jako tako widzi
          miedzynarodowosc miasta. Polecam swoja droga ich biblioteke - jest imponujaca.
          Posiadaja lepsze i bardziej wiarygodne informacje z czasow, kiedy u
          nas "Szczecin byl polski".
      • bbury Re: Przyjaciół Żołnierza 13.11.01, 13:45
        javal napisał(a):

> OK A ja w odwecie proponuję pierdolnąć bombę na Dworcową 19 (bo tam mieszczą
        > się wg GnP siedziby wielu z tzw. narodowo-polsko-katolicko-jedynie-prawdziwych
        > organizacji) i będziemy mieli wolną drogę do normalności - przynajmniej na
        > krótką chwilę ;))))
        >

No co ty jeszcze książnicę ktoś trafi albo PTTK który nam tak pięknie wspiera
        Colleoniego.

HSPS ma rację takie ogólne nazwy to kretynizm. Podam przykład przez który często
        przejeżdzam:)) :
        jest taka ulica: "Przyjaciół Żołnerza". Zawsze się zastanawiam o kim mowa... Może
        poniekąd to ulica na moją cześć ;))) Ale z drugiej strony o jakiego żołnierza
        chodzi. ??? Żołnierza "wojskowego" (polskiego, niemieckiego, czerwonoarmisty, bin
        Ladena ???) czy żołnierza mafii alebo jeszcze jakiegoś innego. I kto do cholery
        jest przyjacielem żołnierza. Może chodzi o mastępujące możliwości
        1. inny żolnierz
        2. saperka
        3. "panienka" na tyłach
        4. granat
        Szkoda gadać...
        • Gość: Remislaw Re: Przyjaciół Żołnierza IP: 10.144.25.* 13.11.01, 14:04
          I kto do cholery
          >
          > jest przyjacielem żołnierza. Może chodzi o mastępujące możliwości
          > 1. inny żolnierz
          w takim przypadku wskazywaloby to na faworyzowanie w naszym miescie tolerancji
          seksualnej
          > 2. saperka
          to natomiast na wyrazny sponsoring nazwy ulicy przez M3
          > 3. "panienka" na tyłach
          jak w punkcie pierwszym tyle, ze bez tolerancji
          > 4. granat
          Szczecin miastem rozrywki, gdzie nawet zolnierz sie rozerwie...
          > Szkoda gadać...

czemu? jedna ulica i zobacz jakie przeslanie ma w sobie
          • Gość: Robert Re: Przyjaciół Żołnierza IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.01, 15:28
            Tak jak np nazwa "Przyjaciół człowieka". Jedni pomyślą, że to chodzi o psa, inni,
            że chodzi o kobietę. Ale może trzeba właśnie takie nazwy tworzyć. Każdy sobie
            zinterpretuje to jak chce i everybody happy!
            Tak jak z ulicą Pionierów Szczecina. Jeżeli w konsulacie ZSRR była kiedyś
            organizacja pionierów, dzieci personelu, to też będą mieli swoją ulicę!
            Jak idę ulicą Bohaterów Warszawy, to mnie się nazwa kojarzy z Zagłobą, jak
            walczył z małpami.
            A propos nazewnictwa. Kiedyś pływałem na statku o nazwie "Obrońcy Poczty"
            Jakiś stary Polak w Brazylii spytał mnie, przed kim trzeba w Polsce bronić poczty?
            A może po prostu ponumerować przecznice głównych ulic. Lewe numerami
            nieparzystymi, a prawe parzystymi. Co za ulga dla przyjezdnych! Tylko przeciw
            czemu "Matki Polki" i "Ojcowie Polacy" będą protestować?
            R.
            PS
            Podobno jakaś ulica w Szczecinie nazywa się: Księdza Jakiegośtam. Ten facet nie
            był wcale księdzem. Gdzieś to czytałem. Może ktoś wie?
    • Gość: Many Re: Most Pionierow Miasta Szczecina - RATUNKU!!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.01, 12:22
      Ja tez jestem zalamany. Nie podoba mi sie zadna z obecnie proponowanych nazw, a
      juz Regalik doprowadza mnie do rozpaczy. (chcialoby sie zacytowac niecenzuralny
      cytat w stylu "co to k..... jest?).Bukowy?- tragedia no bo niby co, z buczyny
      zrobiony, w Puszczy zbudowany , no chyba ze chodzilo komus o to ze mozna
      dojechac nim na Bukowe to i rownie dobrze moglby sie nazywac Dabski, Słoneczny,
      Kijewski a najlepiej KIJOWY jak kazda z tych nazw. Partiotycznych nazw mozna by
      mnozyc bez konca. Ale chodzi tez o to aby nazwa ta nie tylko podobala sie
      wiekszosci (bo wszystkim napewno nie dogodzimy) ale byla tez przyjazna w
      codziennym uzytku. Wyobrazcie sobie komunikat radiowy: "Na moscie
      Rzeczypospolitej korek" albo tekst "pojechalem dzisiaj Bukowym na Bukowe" po
      sluchaniu tego przez rok, dwa, kazdemu bedzie otwieral sie noz w kieszeni i
      nazwa bedzie sobie a ludzie beda go nazywac po swojemu. Najgorsze jest to ze
      nie przychodzi mi nic konkretnego do glowy (ale obiecuje poswiecic temu wiecej
      czasu)ale wydaje mi sie ze powinnismy sie zdecydowac sie i nazwac go nazwiskiem
      naprawde zasluzonego szczecinianina o ktorym kazdy moglby cos opowiedziec
      przyjezdnemu, bedac jednoczesnie z tego dumny(np. Haken) albo odrzucic ta
      wersje i wybrac nazwe neutralna, nie budzaca emocji ale kojarzaca sie z czasami
      powstania mostu np. Europejski lub wariacje na temat ( juz slysze glosy
      przeciwnikow). Rady nie ma, albo wymyslimy nazwe sami taka jaka bedzie nam
      pasowac albo bedzie to nastepna bezplciowa rzecz w miescie.
      Pozdrowienia
      Many
      • pakuz Re: Most Pionierow Miasta Szczecina - RATUNKU!!! 14.11.01, 12:29
        calkowicie sie z toba nie zgadzam
        nazwa bedzie taka JAKA NAM WYMYSLA !
        a z nazw proponowanych na forum najbardziej podobal mi sie :most "Matki Polki
        Wiecznie Dziewicy" jest dziś zakorkowany (tampaksem) :)
        • Gość: JACEK Re: Most Pionierow Miasta Szczecina - RATUNKU!!! IP: 64.9.159.* 14.11.01, 14:30
          pakuz napisał(a):

> calkowicie sie z toba nie zgadzam
          > nazwa bedzie taka JAKA NAM WYMYSLA !
          > a z nazw proponowanych na forum najbardziej podobal mi sie :most "Matki Polki
          > Wiecznie Dziewicy" jest dziś zakorkowany (tampaksem) :)

Slyszalem ze juz wladze zarezerwowaly domene MATKIPOLKIWIECZNIEDZIEWICY.COM
          • remislaw Re: Most Pionierow Miasta Szczecina - RATUNKU!!! 14.11.01, 14:33
            Ja proponuje jednak most Stulecia co bedzie odzwierciedlac tempo jego budowy...
          • Gość: magda Re: Most Pionierow Miasta Szczecina - RATUNKU!!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.01, 14:41
            a może MŁODYCHWILKÓW1/2 - taka wizytóweczka...jak jakieś niezorientowanwe obce
            będzie wjeżdżać do miasta to ta nazwa rozwieje jego wątpliwośici...
          • Gość: HSPS Re: Most Pionierow Miasta Szczecina - RATUNKU!!! IP: *.Frankfurt-9.Contrib.Net 14.11.01, 14:47
            A ja mam odpowiedni cytat z Mickiwicza:
            " O Matko Polko! gdy u syna Twego w źrenicach błyszczy genijuszu świetność,
            jeśli mu patrzy z czoła dziecinnego dawnych Polaków duma i szlachetność;
            jeśli rzuciwszy rówienników grono do starca bieży co mu dumy pieje,
            jeśli słucha z głową pochyloną kiedy mu przodków powiadają dzieje:
            O matko Polko! źle się Twój syn bawi! Klęknij przed Matki Bolesnej obrazem
            I na miecz patrzaj co jej serce krwawi: takim wróg piersi twe przeszyje razem"

Co Wieszcz chciał nam przez to powiedzieć ?
        • Gość: Many Re: Most Pionierow Miasta Szczecina - RATUNKU!!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.01, 14:35
          A moze po najmniejszej linii oporu: Regalicki albo Nad Regalica. Ta ostatnia
          nazwa jest szczegolnie praktyczna. Sprobujcie powiedziec kilka zdan o moscie
          Nad Regalica, zawsze ladnie brzmi i nie ma sporu o wyzszosci Pionierow
          Szczecina nad Rzeczypospolita :)) Mysle dalej....
        • Gość: Robert Re: Most Pionierow Miasta Szczecina - RATUNKU!!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.01, 20:28
          Czytaj dokładnie.
          Poprawna nazwa ulicy brzmi:
          ul, Matki Polki Zawsze Dziewicy Teraz i Zawsze.
          Jak nie wierzysz, to zapytaj o.Rydzyka.
          R.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka