Dodaj do ulubionych

Rewolucja na głównym

22.11.06, 21:16
znowu rewolucja...
Ktora to juz z kolei?
(:-
Obserwuj wątek
    • Gość: sim Rewolucja na głównym IP: *.smsnet.pl 22.11.06, 21:24
      bardzo podoba mi się idea umieszczenia hali głównej z kasami nad peronami.
      dworzec byłby na poziomie aktualnej "górnej" kasy, a na perony zjeżdżałoby się
      jak na centralnym w warszawie
      • ex moze byc dobrze 23.11.06, 02:22
        moze byc, bo to nie miasto zabiera sie za inwestycje, tylko pkp, wlasciciel
        terenow, badz co badz nastawiony na zyskownosc przedsiewziecia.
        co mi sie nie pododba to los starej zabudowy w tym miejscu, ktora warto byloby
        zachowac. takze pomysl z mostem na kepe parnicka jest dosc dziwny, bo dokad
        mialoby sie jechac dalej i jak?

ale wielkie brawo, ze pkp zabral sie za to by uczynic cos z tymi terenami. po
        dopracowaniu moze to byc poczatek nowego miasta :)
    • Gość: Nerv Pluję kolejną"konocempcją" i "rewolucjom"Znowu pi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 22:28
      znowu zwykłe bicie piany... Który to już raz... Łeeeeeeeeee
      • Gość: Ekspans Re: Pluję kolejną"konocempcją" i "rewolucjom"Znow IP: 83.168.120.* 22.11.06, 22:42
        To wszystko jest do zrobienia. Krzystek jak się nie ugnie przed protestami to
        będziemy mieli to wszystko !
        • Gość: antykrzyst Re: Pluję kolejną"konocempcją" i "rewolucjom"Znow IP: *.chello.pl 23.11.06, 11:52
          Krzystek miałby postawić nowy dworzec, nowy stadion, nową Łasztownię, miasto
          cudów na Skolwinie i Stołczynie i jeszcze zrobić wszystkim mieszkancom miasta
          dobrze. He-man normalnie! ciekawe skąd on i pappa tutti cappi Nitras na to kase
          wezmą, heehehe! nie wierzcie w cuda, jest to niemożliwe do zrobienia z budżetem
          miasta, który był przez 4 lata systematycznie okradany przez pryncypała
          Krzystka - Mariana J. i jego kumpli...
    • felix_edmundowicz przecież to koncepcja Piechoty 22.11.06, 22:44
      co to Faber ją podrzucił do spotu reklamowego Słońca Gospodarki?
    • piotr33k2 Re: Rewolucja na głównym 22.11.06, 22:48
      to nawet nie konkretne plany tylko marzenia bo na konkretne plany to trzeba
      mieć wszystko przygotowane uporządkowane i załatwione ,no coż ale od czegoś
      trzeba zaczać ,najlepiej od kolejnych zwizuwaolizowanych medialnych "marzeń"
      których juz było dziesięć czy pietnaście?, he he he.

n
      • Gość: asa Re: Rewolucja na głównym IP: 217.153.6.* 23.11.06, 06:14
        Cytat z art. "Od targowiska Tobruk przez ul. Potulicką miałyby stanąć hotele,
        biurowce, obiekty handlowe i usługowe"
        hahaha Gratuluje rozmachu!!!
    • uotr Re: Rewolucja na głównym 22.11.06, 23:27
      Piekna bajka, ale chyba jednak bajka.
      Po kolei moze rozprawie sie z poszczegolnymi elementami:
      - biurowiec w miejscu lokomotywowni? Przeciez to chyba zabytek i to bardzo
      ladnie zachowany
      - bardzo nei podoba mi sie pomysl wielkiego mostu biegnacego od pl. Zawiszy
      jakos nad torami na Kepe Parnicka. To nei to miejsce na tego typu konstrukcje.
      Lepiej skomunikowac Kepe Parnicka poprzez obwodnice srodmiejska i jej
      przedluzenie jakim jest most na Odra (na wysokosci ul. Zapadlej) a nie
      wprowadzac ruch samochodowy bezposrednio do Srodmiescia. To slepy zaulek i
      olbrzymie koszty budowy takiej wielkiej budowli opartej o skarpe odrzanska.
      - bardzo mnie interesuje jak PKP wyobraza sobie podwyzszenie torow na moscie
      kolejowym o 1,5 metra, hehe
      - z gdzie bedzie dworzec autobudowy skoro chca tam biurowce postawic. Fakt,
      obecny dworzec to przezytek i za maly, ale widocznie juz jego koncepcja nie
      obejmuje, a szkoda, bo lepiej aby byly z soba skomunikowane a wiec mozliwie
      blisko siebie

Reszta koncepcji a wiec dworzec i parking nad torami, kladka na Kepe Parnicka,
      plac dworcowy, biurowce od pl. Tobruckiego po Potulicka - podobaja mi sie i sa
      bardzo inspirujace.
    • Gość: eden Rewolucja na głównym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 23:42
      najlepsze jest to że wszyscy biorą kasę za koncepcję a na dworcu jak był syf,
      tak jest.Przecież to nie chodzi o to żeby coś zrobić,ale żeby ciągnąć kasę
      państwową przez takich frajerów jak Ferber. niech ten facet pokaże chociaż
      jeden swój zrealizowany projekt,chociaż jeden!
      • Gość: Andrzej Re: Rewolucja na głównym IP: 83.133.8.* 23.11.06, 00:40
        nikt jak do tej pory nie wzial kasy za koncepcje dworca.
        Zeby cos zebrac trzeba najpierw posiac.

Tak, potrzeba nam wizji - od tego rosnie apetyt na fajny Szczecin.

pozdrowienia
        • Gość: kroll Re: Rewolucja na głównym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 08:14
          Ferber wziął kasę za wstępną koncepcję dworca głównego. Wiem to na pewno -
          wygral przetarg w mieście na koncepcję ogólną.teraz będize koncepcja
          programowa, później będzie koncepcja wykonawcza, później będzie koncepcja
          szczegółowa - i tak kasa publiczna płynie....
    • Gość: policzanka Nie pultajcie się... IP: 83.168.96.* 23.11.06, 00:11
      Nie pultajcie się tak Szczecinianie, że to kolejna mżonka i nierealne pomysły!
      Ile lat temu i ile już szans mieliście na wybór odpowiedniego prezydenta
      miasta, który mógłby sprawę dworca pociągnąć! Ale nie, woleliście wybrać
      magazyniera, dzięki czemu kilka lat było straconych dla miasta. A gdy była
      szansa wcześniejszego usunięcia dziadka z legendą, to oczywiście mało który z
      Was ruszył tyłek do referendum. No to proszę teraz nie narzekać, że Szczecin
      marzeń nie spełnia...
      • Gość: Ekspans Re: Nie pultajcie się... IP: 83.168.120.* 23.11.06, 00:37
        Policzanka masz 100 % racji popieram , tak było.
        • Gość: policzanka Re: Nie pultajcie się... IP: 83.168.96.* 23.11.06, 00:51
          Dokładnie, tak było... Szlag mnie trafia, że ludzie nie korzystają z własnego
          prawa wyboru, prawa do głosowania. A potem siedzi jeden z drugim i ględzi jak
          to jest źle w Szczecinie, jaka to wioska z tramwajami, jak to tylko potrafią tu
          robić projekty, które są marzeniami niedospełnienia, że tylko stąd wyjeżdżać,
          bo syf, kiła i mogiła. Wkurzam się tym bardziej, bo choć jestem mieszkanką
          Polic, to ze Szczecinem jestem bardzo związana i to tu spędzam większość swego
          życia (liceum, studia, teraz praca) i to na rozwoju tego miasta bardzo mi
          zależy. Wkurzają mnie szczecinianie, że nie biorą udziału w kształtowaniu tego
          miasta właśnie poprzez głosowanie na odpowiednie osoby. Ludzie sobie nawet nie
          zdają sprawy jak wiele od nich zależy. Gdyby takiego Maryjana już dawno usunąć,
          to mielibyśmy kilka lat do przodu (i kilkanaście milionów więcej na koncie
          Szczecina). Ja niestety nie mogę głosować na prezydentów i radnych Szczecina,
          bo nie mieszkam w tym mieście. Mogę jedynie kibicować...
    • Gość: 35-latek Re: Rewolucja na głównym IP: *.vx.pl 23.11.06, 00:38
      Szkoda, że tego nie dożyję... Jeśli koncepcja zostanie w ogóle zrealizowana, to
      - przy wyrywności PKP i władz - pewnie w przyszłym wieku.
    • Gość: andreas a moze wystarczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 01:40
      a moze wystarczy wymienić płyty chodnikowe,
      odnowic fasade, troche wicej swiatełek i wystarczy!
      Byle do wyborów!
      • Gość: H56 niech zrobią tylko remont torowiska do granicy, bo IP: 195.150.112.* 23.11.06, 05:50
        to akurat jest najbardziej potrzebne aby otworzyć się na zachód Europy w
        szybkich połaczeniach kolejowych. Budowa centrum dworcowo-handlowego miałoby
        sens gdyby Szczecin był faktycznie jakąś mekką turystów, a nie końcowym
        przystankiem na dzikim zachodzie. Na planach zarabiają tylko biura projektów,
        ciekawe kto płaci za takie zamówienia i czy jest rozliczany z tych pomysłów.
        Lepiej te pieniadze przeznaczyć na kapitalny remont dworca i przejść
        podziemnych, aby turystom wspomnienie o Szczecinie nie kojarzyło się ze smrodem
        z dworca PKP. Co prawda rzadko bywam w tym miejscu, ale nie zauważyłem aby to
        miejsce było zatłoczone a przed kasami kolejki tak jak za PRL-u, wiec po cholerę
        takie inwestycje ? ludzie przemieszcvzaja się teraz samochodami. Proponuję
        wiecej patroli Straży Miejskiej, Policji, SOK na dworcu oraz jego rejonie,
        celem wyeliminowania brudnych ,śmierdzących i odrażających kloszardów
        odstraszajacych podróżnych. Wkurzajacym jest również blokowanie postoju
        taksówek z sieci, przez mafię dworcową
        • Gość: q Re: niech zrobią tylko remont torowiska do granic IP: *.icpnet.pl 23.11.06, 11:31
          > z dworca PKP. Co prawda rzadko bywam w tym miejscu, ale nie zauważyłem aby to
          > miejsce było zatłoczone a przed kasami kolejki tak jak za PRL-u, wiec po cholerę

Kolejki bywają i to bardzo duże. Z drugiej strony wynikają raczej z geniuszu PKP
          (bo w główkach osób zarządzających dworcem pewnie do tej pory nie
          wykrystalizowała się idea, że tłok się robi po 16stej jak ludzie kończą prace.
          Generalnie w niektórych godzinach czeka się do 30 minut na zakup biletu. A nie
          daj boże chcesz kupić coś innego niż okoliczne miejscowości czy typowe kierunki
          (p-ń, dc, gda itp). Wtedy zaczyna się nerwowe szukanie jakiś cudnych kodów
          numerowych stacji, twierdzenia że pociąg którym jeździłeś x razy nie istnieje
          itp itd.

> takie inwestycje ? ludzie przemieszcvzaja się teraz samochodami.
          Koleje w zeszłym roku zanotowały wzrost ilości pasażerów. I to powinien być
          właściwy trend. Bo jak mam jechać samochodem do Warszawy 7 godzin narażając się
          na utratę zdrowia i życia po naszych "drogach" to wole pociąg którym jestem
          szybciej, taniej i zamiast myśleć przez całą drogę nad tym z której strony ktoś
          będzie czychać na moje życie ;) mogę czytać książkę, spać czy robić inne
          pożyteczne rzeczy ;>
    • krzysztofsf Kolejka dojazdowa police-sloneczne 23.11.06, 07:06
      Moze zamiast (albo w ramach) tych futurystycznych koncepcji zrobic kosztorys i plan realizacji takiej kolejki z busami szynowymi, z wykorzystaniem istniejacego torowiska i stacji.

Bo idea szybkiego tramwaju jest z lekka bezsensowna - i to moze byc przyczyna, dalczego nie wychodzi poza marzenia.
      • Gość: as Re: Brakuje mi kosztów IP: 62.233.145.* 23.11.06, 07:48
        i założenie że prywatny inwestor za dzierżawę to zrobi jestjuż błędne .Już
        widzę te tłumy inwestorów jak się garną.
    • Gość: Adam Rewolucja na głównym IP: *.icpnet.pl 23.11.06, 07:59
      Wizja bardzo ładna. Szkoda, że zostanie jedynie na papierze.
    • Gość: Jazzek Re: Rewolucja na głównym IP: 62.29.248.* 23.11.06, 08:30
      Przypominają się mrzonki z książek Henryka Mąki :)
      • Gość: monty Re: Rewolucja na głównym IP: *.chello.pl 23.11.06, 09:50
        GDYBY WYBORY MOGŁY COŚ ZMIENIĆ ZOSTAŁYBY ZLIKWIDOWANE.
    • Gość: Zaodrzak Rewolucja na głównym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 10:03
      26 pięter. Mamy już dość spakudzony ten kawałek miasta koszmarną przychodnią
      kolejową i dawnym domem portowca. Podobnie spieprzono okolice Placu Zołnierza -
      trzy wieżowce z klitkami zwanymi mieszkaniami. Może by tak niektórych naszych
      urbanistów zatwierdzających takie pomysły posłąć na księżyc.
      • Gość: Ekspans Re: Rewolucja na głównym IP: 83.168.120.* 23.11.06, 10:09
        Jak Wy tu moi mili nuie macie pojęcia o tym wszystkim . Zakładacie że nic nie
        powstanie ze nikt tu nie zainwestuje. Tak się stanie jak nowi następcy w
        mafgistracie beda mieli takie myślenie jak Wasze. Napiszę raz jeszcze zero
        macie racji że,nie będzie chętnych na to mijsce. Katowice będą budować nowy
        dworzec i będą chętni inwestorzy na sfinansowanie dworca za postawienie swoich
        galerii.Jak nie będą przeszkadzać w magistracie tej wizji a ją wspierać
        inwestycja moze się rozpocząć za dwa, trzy lata. Pozdrawiam.
        • Gość: monty Re: Rewolucja na głównym IP: *.chello.pl 23.11.06, 11:03
          jak ten syf ma trwać jeszcze dwa ,trzy lata to niech zostanie.
          Ja myslałem ,że od poniedziałku wszystko się zacznie : Rosna domy z Lewa ,
          Rosną domy z Prawa.
        • mg45 Re: Rewolucja na głównym 23.11.06, 12:08
          Porównujesz Szczecin do Katowic!
          Tam ruch pasażerski jest olbrzymi.Wystarczy policzyć ilu pasażerów obsługuje w
          czasie doby dworzec szczeciński.Znowu megalomania!!!Wygląda na to że
          projrktanci chcą mieć dworzec większy niż Centralny w Warszawie i Katowicach.
          Chyba,że miasto za własne pienidze (tylko własne a nie unijne!) chce sobie
          postawić dworzec.Bo za Unijne trzeba budować w Świnoujściu,Stargardzie czy w
          Koszalinie-bo tam praktycznie nie ma dworców.Szczeciński przebudować,poprawić
          funkcje jak w Gdańsku,czy Gdyni.A w Trójmieście ruch nieporównywalnie większy
          (choć dalej Berlina i Zachodu!)-niż w Szczecinie.Z powodu dworca do Szczecina
          nie przybędzie nowych podróżnych...
        • Gość: Dr Plama Re: Rewolucja na głównym IP: *.deutscher-verein.de 23.11.06, 12:51
          Tak jest Ekspans! Sluchac sie Was nie chce, tylko ble i buuu. Do roboty. Nie
          siac fermentu.
          • Gość: Gryfio Re: Rewolucja na głównym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 19:12
            A po co nam w Szczecinie tak wielki dworzec?
            Mało do nas turystów przyjeżdża-a dla mieszkańców wystarczy jego kubarura w
            zupełności.Nawet gdy otworzona będzie trasa do Berlina-tak niewielu pazażerów
            korzysta z usług kolei.Zresztą nawet dla potrzeb lokalnych (nawet
            powiększonych dwukrotnie!)A dla przejeżdzających pociągów może być dworzec taki
            jak w Dąbiu.Gdyby u nas był ruch taki jak w Poznaniu czy Gdańsku-inna sprawa-
            tam stale rośnie (podobnie jak lotniska Ławica czy Rembiechowo)...ale u nas nie
            nastąpiła integracja całego tzw województwa.Wiem ,że bardzo dużo mieszkańców
            naszego regionu korzysta z Ławicy,lub jadą do Gdańska-bo połączenia drogowe a
            zwłaszcza kolejowe obsługują tylko miasto Szczecin a nie województwo.Gdyby
            wprowadzono połączenia od Chojnic i Lęborka do Berlina dla polskich podróżnych
            dworzec w Szczecinie z pewnością by ożył-a nie świecił brudem i pustkami oraz
            nieprzyjemnym odorem.Fatalne są połączenia z Koszalina,Szczecinka czy perły
            Bałtyku (tak mówią Niemcy o Kołobrzegu).Bardzo często rezygnują z usługi kolei
            z powodu uciążliwych przesiadek!A wy tu mili Państwo o monstrualnym dworcu
            kolejowym....Dla kogo i po co.To możemy sobie wybudować takie "cacko" na
            Turzynie (wystarczy przebudować)
    • pan_glosny Bardzo fajny pomysł!!! 23.11.06, 11:26

Bardzo fajny pomysł!!!
      Tylko miejmy nadzieję, że się znajdą pieniądze na to.
      • Gość: Ekspans Re: Bardzo fajny pomysł!!! IP: 83.168.120.* 23.11.06, 12:15
        Ruch na dworcu i tak będzie wzrastał a po modernizacji linni do Berlina jest
        oczywiste. Prywatni inwestorzy chcą wykładać pieniadze to znaczy ze im się
        opłaca co was o to głowa boli tylko nie przeszkadzać i pomagac i bedzie sukces
        tak jak we Wrocławiu. i tyle .
        • Gość: policzanka Re: Bardzo fajny pomysł!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 12:47
          Dobrze prawisz człowieku.
        • Gość: Jakób Re: Bardzo fajny pomysł!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 19:22
          Ruch wcale nie będzie wzrastał-a jeśli nawet to minimalnie!
          Co innego gdyby Szczeciński dworzec był dworcem dla całego regionu a nie
          miejskim tylko.
          Kiedyś jechałem ze Sławna do Berlina...w Szczecinie musiałem po drabinie
          przechodzić na inny peron.Miałem bagaż i powiedziałem sobie że tylko autem!
          Połączenia nieskomunikowanwe właściwie-istnieją tylko dla potrzeb mieszkańców
          Szczecina!Połączeń lokalnych tych dobrych jak na lekarstwo.Po co jeżdzić do
          Szczecina jak nie ma jak wracać!Ludzie to widzą i przekazują sobie takie
          informacje i taka powstaje opinia.
    • 1.bazyl Re: Rewolucja na głównym 23.11.06, 12:17
      Kiedy ogladam takie wizualizacje, to mam wrazenie, ze architekci je tworzacy
      sami zyja w wirtualnym swiecie i tworza w wirtualnej rzeczywistosci. Wedlug
      mnie jest to kolejny projekt, ktory posluzy wylacznie do olsniewania
      potencjalnych klientow tworcow opracowania, dziennikarzy, politykow
      odwiedzajacych miasto, ktorym mowi sie "a tak u nas bedzie", i ewentualnych
      tzw. potencjalnych inwestorow, ktorzy pewnie pokiwaja glowa z usmiechem
      czytajac o pomyslach na sfinansowanie inwestycji.

Ludzie - 26-pietrowy biurowiec przy halasliwej badz co badz kolei, w
      Szczecinie - gdzie kto znajdzie przyszlych dzierzawcow na taka powierzchnie?
      Koszty budowy dodatkowo zwiekszone o finansowanie budowy hali dworcowej itd.,
      nie wspominajac juz o warunkach gruntowych, ktore z pewnoscia na nabrzezu Odry
      nie sa najlepsze. Kolejny szesciopietrowy dom towarowy przy Galaxy i przyszlej
      Kaskadzie - Szczecin zmieni sie w jakies gigantyczne centrum zakupowe - dla
      kogo? Dla Niemcow, ktorzy przyjezdzac beda szybka koleja? Berlina pod wzgledem
      oferty zakupowej nie przeskoczymy.

Tekst o postulowanym podniesieniu poziomu dwoch mostow powalil mnie na kolana.
      A wiara PKP w szczodrobliwosc inwestorow, ktorzy maja sfinansowac calosc
      inwestycji po to, zeby skorzystac z czesci na zasadzie dzierzawy (?!) na watlym
      rynku szczecinskim jest doprawdy imponujaca.

Proponuje haslo przy prezentacji projektu inwestorom - duzymi zlotymi zgloskami
      u gory napisac "SZUKAMY JELENIA".
      • stefan.skellen Re: Rewolucja na głównym 23.11.06, 12:48
        Ten "projekt" ma jeden cel - wyciągnięcie moich podatkowych pieniędzy na
        tworzenie przez Ferbera i jego kolegów następnych genialnych koncepcji. Wszak
        nie chodzi o to by zlapać króliczka ale o to, by go gonić.
    • Gość: LvK i nie tylko na Głównym! IP: 85.219.130.* 23.11.06, 14:34
      Witam
      Chciałbym zauważyć, że oprócz wspomnianych dwóch mostów do przebudowy i
      podwyższenia (chodzi o Długi i kolejowy obrotowy /kiedyś/) projektanci chyba
      zapomnieli (przynajmniej tego nie napisano) o jeszcze jednym moście tj. moście
      kolejowym na Parnicy (leżący w linii prostej do obecnego mostu kolejowego na
      Odrze Zachodniej.
      Od mostu kolejowego na OZ sztucznym "nasypem" linia kolejowa przecina Kępę
      Parnicką i po kilkuset metrach przecina także rzekę Parnicę, również obrotowym
      w przeszłości mostem, który jest bardzo niski (jedynie 2,67 cm przy średniej
      wodzie) i całkowicie eliminuje żeglugę (oprócz kajakowo-łódkowej) z rzeki
      Parnicy.
      W Stettinie Parnica i Kanał Zielony tętniły bujnie życiem (co widać na
      zdjęciach z tamtego okresu). Co ciekawe podwyższenie tylko samego mostu
      kolejowego na OZ jest wg zapewnień kolejarzy niewykonalne ponieważ wiązałoby
      się to ze zbyt dużym spadkiem poziomu torowiska na Kępie Parnickiej. A sprawa
      mostu na OZ jest priorytetowa dla bezpieczeństwa żeglugi bowiem jego niski
      prześwit (na poziomie mostu Długiego) powoduje, że przy cofce żadne barki nie
      mogą pod nim przepłynąć, a w „normalnych” warunkach pogodowo-hydrologicznych
      ruch z uwagi na zbyt wąskie przęsła odbywa się w systemie lewostronnym – co
      stanowi chyba jedyny taki przypadek w Polsce, ponieważ tak jak na drogach
      kołowych tak i na drogach wodnych ruch odbywa się prawostronnie. Natomiast sama
      przebudowa mostu kolejowego na Parnicy leży także w interesie przywrócenia
      dzielnicy na KP życia również od strony wschodniej.
      Przechodząc do przebudowy mostu Długiego polegającego na podniesieniu go o 1,5
      m (co doprowadzi do spełnienia wymogu dla klasy żeglowności Vb jaką jest Odra
      Zachodnia), musi to być połączone z przebudową całego węzła komunikacyjnego na
      skrzyżowaniu Wyszyńskiego-Nabrzeże Wieleckie, gdyż wjazd w Wyszyńskiego z
      Długiego znalazłby się przynajmniej o te 1,5 m wyżej niż obecnie. Obniżając
      poprzeczną ulicę można byłoby uzyskać bezkolizyjne skrzyżowanie w tym rejonie,
      co niewątpliwie uwolniłoby ulicę biegnąca równolegle po nabrzeżu Bulwaru
      Piastowskiego od ruchu kołowego – co dałoby impuls do rozbudowy tam
      infrastruktury gastronomiczno-rozrywkowej. Z drugiej zaś strony rzeki
      umożliwione byłoby bezkolizyjne skomunikowanie ul. Energetyków z ul. Heyki i
      utworzenie przejścia pod mostem Długim w ciągu Bulwaru Gdyńskiego.

Koncepcja "z głową", uwzględniająca realia tj. konieczność podniesienia
      istniejących mostów ograniczających, a czasem wręcz uniemożliwiających żeglugę
      na Odrze Zachodniej w centrum miasta, a także problemy komunikacyjne w rejonie
      dworca, skomunikowanie lewobrzeża miasta z Kępą Parnicką. W przypadku podjęcia
      realizacji tej śmiałej i bardzo kosztownej koncepcji, pociągnęłoby to za sobą
      całą lawinę inwestycji - choćby przebudowa skrzyżowania na Wyszyńskiego i
      Energetyków, odbudowa "szczecińskiej Wenecji" vis a vis wyspy Jaskółczej (na
      której miałaby powstać przystań), czy w końcu modernizację zabudowy Kępy
      Parnickiej. To być może pociągnie za sobą też odświeżenie „zatęchłej i
      podupadłej” dziś ul. Kolumba i być może równie wizjonerską przybudowę dworca
      PKS. Dobrym pomysłem jest również nowy most (jak widzę na rysunku) łączący Kępę
      Parnicką z ul. Narutowicza bodajże, co w sposób zdecydowany poprawiłoby
      komunikację, zmniejszając też nieco ruch w rejonie Bramy Portowej.
      Nie jestem architektem, ale koncepcja 26 piętrowego wieżowca w miejscu
      lokomotywowni podoba mi się i nadałaby tej części miasta trochę nowoczesności.

Jednak koncepcja ta w Szczecinie trudna będzie do realizacji – zliczyłbym ją do
      kategorii wizjonerskich, z uwagi na ogromne koszty, duży zakres
      robót „paraliżujący” poszczególne rejony, no i chyba najważniejsze
      politykierstwo i miernota władz miejskich (chyba, że po wyborach samorządowych –
      tych i kolejnych – nastąpi nowa jakość w zarządzaniu miastem, co chyba w końcu
      kiedyś musi przecież nadejść!

Pozdrawiam :)
      • 1.bazyl Re: i nie tylko na Głównym! 23.11.06, 17:11
        Mysle, ze nalezaloby rozdzielic realizacje rozbudowy i przebudowy dworca
        kolejowego i PKS (przy zejsciu na ziemie, realnym oszacowaniu kosztow i
        opracowaniu projektu mozliwego do sfinansowania i zakonczenia w przeciagu 2-3
        lat) od przebudowy calego wezla komunikacyjnego nad Odra przy jednoczesnym
        podnoszeniu mostow.

Obie inwestycje powinny byc ze soba zgrane, jednak dworzec jest pilniejszy i
        prostszy. Gdyby madrze napisac wniosek o fundusze unijne na realizaje
        przebudowy zespolu mostowo-drogowego (np. z funduszy strukturalnych), przy
        etapowaniu inwestycji ilosc pieniedzy wpompowanych w taka budowe na pewno
        dzialalaby jak kolo zamachowe dla calego sektora budowlano-konstrukcyjnego w
        naszym regionie (nawet jesli przetargi wygrywalyby firmy spoza Szczecina, to
        pewnie i tak podwykonawcow na chociaz czesc robot szukalyby na rynku lokalnym).

Uwazam jednak, ze tak duzy biurowiec i budynek z pow. handlowa, majace pewnie
        sluzyc jako wabik na oszalalych z entuzjazmu inwestorow prywatnych, nie maja
        racji bytu na obecnym rynku szczecinskim, i przyczynilyby sie raczej do
        opoznienia inwestycji, w zwiazku z trudnosciami w znalezieniu chetnych do
        sfinansowania calosci.

Gdyby to ode mnie zalezalo, ograniczylabym zakres inwestycji w rozbudowe dworca
        tak, zeby stanowilo to mozliwy do szybkiego i sprawnego zakonczenia I etap
        calosci inwestycji, przy montazu finansowym zakladajacym udzial PKP, miasta,
        inwestorow prywatnych i czesci srodkow unijnych (windy, przejscia dla
        niepelnosprawnych itp.).

ale nie zalezy :).
        • absztyfikant szklane domy /nt 23.11.06, 19:15

• Gość: LvK Re: i nie tylko na Głównym! IP: 85.219.130.* 27.11.06, 07:42
          Nie można rozdzielić przebudowy dworca od przebudowy (podniesienia) mostu
          kolejowego na Odrze Zachodniej, a co za tym idzie w konsekwencji mostu
          kolejowego na Parnicy, a czemu?
          A to dlatego, że podniesienie mostu o przykładowe 1,5 m spowoduje, że (z uwagi
          na zlokalizowanie mostu praktycznie na wjeździe na perony) perony automatycznie
          powinny być o te 1,5 m wyżej niż obecnie, ponieważ na tak krótkim odcinku jaki
          dzieli perony od rzeki (kilkaset metrów) nie możliwy jest tak duży spadek
          poziomy torowiska, aby te 1,5 m zniwelować.
          A jak już pisałem to również ciągnie to za sobą podniesienie mostu na Parnicy.
          Tak więc inwestycja ta powinna i musi być rozpatrywana razem. Z kolei
          podniesienie mostu Długiego i inwestycje w węzły transportowe, dworzec PKS czy
          też pozostałe to inna para kaloszy i one faktycznie są jakby dodatkiem do
          dworca. Jednak już przystań na w. Jaskółczej, która w zamyśle ma być
          skomunikowana z rejonem Wałów Chrobrego i dalej wyjściem na szersze wody musi
          być skorelowana z podniesieniem obu mostów na Odrze Zachodniej (kolejowego i
          Długiego) ponieważ obydwa te mosty są tak samo niskie i podwyższenie 1 z nich
          nic nie daje w temacie udrożnienia drogi wodnej.

pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka