redakcja 19.11.01, 13:34 Który ze szczecińskich parków najbardziej Ci się podoba? Co w nim najbardziej lubisz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Remislaw Re: Najpiękniejszy park Szczecina IP: 10.144.25.* 19.11.01, 14:21 Poniewaz nie moge sie teraz za bardzo rozpisac, opisze tylko dwa moje ulubione: 1. Park Kasprowicza na odcinku od Jasnych Bloni (z nimi wlacznie) do Slowackiego / Zaleskiego Kocham go za niepowtarzalny klimat, ktory w nim panuje i ze ten jeden, jedyny mostek przerzucony nad Rusalka w okolicy Zupanskiego. Bardzo lubie chodzic tam latem, polozyc sie na trawie i patrzec w niebo. Nie wiem czemu, niebo nad Rusalka jest calkowicie niepowtarzalne i rozne od nieba gdzie indziej 2. Park Lesny Zdroje ktory faktycznie jest tylko czescia Puszczy Bukowej, i istnieje jako jej papierowy skrawek na mapach. Bo roslinnosc sobie nic z tej granicy nie robi, uwaznie i systematycznie ja zacierajac. Przemierzajac go, w samym srodku natkniemy sie na niepowtarzalny widok - zagubione w srodku lasu, otoczone i pilnie strzezone przez morwowe zbocza Jezioro Szmaragdowe. Jego trojkatny ksztalt zamkniety od polnocy mostkiem dawnej kolejki nadaje temu miejscu niepowtarzalny charakter, podkreslony dodatkowo drewniana lesniczowka zajazdu "Szmaragd" i calkowicie pogrozana w lesie grota. Majestatu tej ostatniej dodaje takze betonowy luk z wybita data powstania 1881. Wokol pelno pomnikow i posagow. W lesie nieopodal ruiny dawnej lozy masonskiej i fabryki wydobywajacej krede wraz z jedynym w Szczecinie autentycznym tunelem pod gora o dlugosci blisko 70 metrow. Kto poszuka, ten znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Park Dendrologiczny 19.11.01, 14:57 W moich oczach najpiękniejszym w Szczecinie jest Park Dendrologiczny, dokładnie naprzeciwko Parku Kasprowicza, na lewo od rzędu pięknych kamienic na Słowackiego. Żeby zobaczyć całą urodę parku należy wejść do niego jak do pałacu, po kamiennych schodkach prosto w aleję starych drzew, oczywiście pod koniec października lub na początku listopada, kiedy ścieżki sa zasypane po kostki liśćmi. Wydaje mi się (chociaż nie mam stuprocentowej pewności), że przed wojna był tam cmentarz i może dlatego, mimo że tak blisko niego położony, jest inny od Parku Kasprowicza, jakby cichszy i bardziej zasłuchany w siebie. I, oczywiście, pełen bardzo pięknych drzew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remislaw Re: Park Dendrologiczny IP: 10.144.25.* 19.11.01, 16:16 tylko w kwestii formalnej - masz racje, przed wojna byl to cmentarz niemierzynski. Tekst super Odpowiedz Link Zgłoś
enancjo Re: Najpiękniejszy park Szczecina 19.11.01, 18:28 .. Jasne Blonie ==> do/dookola Glebokiego ... uwielbiam jako trase rowerowa blisko 20 km jezdze niemal codziennie i jeszcze sie nie znudzila, gdyz jest taka rozna o roznych porach dnia i roku. .. bardzo sympatyczne sa niektore placyki szczegolnie ukryte wsrod ulic Pogodna ( moglyby byc prawdziwymi enklawami parkowej zieleni gdyby ktos troche o nie zadbal. pozdrawiam, Enancjo Odpowiedz Link Zgłoś