Gość: Róża IP: *.chello.pl 08.05.07, 07:05 Logo od strony technicznej i artystycznej porządne. Gorzej z treścią - ptak wkomponowany w różę ma kształty zdecydowanie falliczne :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: czesław Jest logo Różanki IP: *.sysnet.pl 08.05.07, 07:24 No cóż - zwycięskie logo nie jest złe, tylko niestety odniosłem wrażenie że gdzieś coś dość podobnego już widziałem . Czy do końca mamy do czynienia z oryginalną twórczością ? Jakie jest podobieństwo ogólnej idei i poszczególnych elementów - nie licząc "ptaka"?, ocena należy do oglądającego." Dowolność w konieczności - i konieczność w dowolności ." www.prosh.guild.uwa.edu.au/2005/logos.htm albo cistic fibrosis + logo Odpowiedz Link Zgłoś
enancjo Re: ..ładne, ale jakieś znajome ?? 08.05.07, 08:17 .. faktycznie, pierwsze skojarzenie z miałem z ptakiem, filiżanką jakiejś kawy, jakąś inną znaną reklamą, kieliszkiem do wina, a dopiero po skojarzeniu z nazwą 'różanka' dojrzałem w tym kwiat róży, ale bardzo nierealny i niespójny .. .. kolorystycznie .. jest bardzo trendy (ale to tylko kwestia mody).. niestety mało w tym klimatu ogrodu różanego .. jest zbyt wytrawne i zimne .. dla mnie pasuje na logo nowego gatunku kawy... .. gratulacje dla autora .. i cieszę się, że dokonano wyboru .. mnie jednak nie przekonuje .. dlatego przepraszam za krytyczne podejście .. .. ciekawe to grono oceniających .. kto to był ??? Enancjo Odpowiedz Link Zgłoś
enancjo Re: .. u uzuepłnieniu .. 08.05.07, 08:20 .. co do tzw grona .. to miałem na myśli, że zabrakło w nim fachowców od kwiatów i przyrody .. Enancjo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milosnik ogrodu Jest logo Różanki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.05.07, 08:33 Nie wiem, czy komisja dokonała dobry wybór, ponieważ logotyp przypomina mi się to co związane z marką restauracji lub wina. A ogród czy park inaczej. Graficy zajmujący się grafiką użytkową, muszą mieć świadomości plastycznej, świadomości graficznej i świadomości projektowej. Z pozdrowieniem Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: Jest logo Różanki 08.05.07, 08:39 Jak byk - gęś nad kieliszkiem białego wina. Bardzo średni pomysł, bardzo średni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alt_stettiner Re: Czy to jest logo Różanki? IP: *.icm.edu.pl 09.05.07, 00:03 Też uważam, że zwycięski projekt choć dobry technicznie jest po pierwsze zbyt podobny do tego, który podawaliście w linku, a po drugie kojarzy się z kieliszkiem od wina, w który wkomponowano gęś przypominającą mocno organ męski. Chyba nie taka powinna być symbolika tego logo. Są tacy którym logo się podoba ja należę do jego krytyków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Róża Re: Czy to jest logo Różanki? IP: *.chello.pl 09.05.07, 00:05 Niestety komisja się nie popisała. Powinni wyróżnić kilka prac nie przyznając nagrody głównej i pozostawiając ten wybór czytelnikom i internautom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scoobany. Re: Jest logo Różanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 14:52 Trzeba też, miłośniku ogrodów mieć chociaż troszkę świadomości językowej. Popełniając w jednej, krótkiej wiadomości kilkanaście byków, narażasz się na pośmiewisko, nie mówiąc już o niezrozumieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
wilk_morski Re: Jest logo Różanki? 08.05.07, 08:57 Jak już wspomniano od strony technicznej logo jest w porządku ale treść? Wydawało mi się, że logotyp miał oddać w formie graficznej wyobrażenie o ogrodzie różanym. Z czym się kojarzy Różanka? Z zapachem i kolorami róż, z magią i romantycznym nastrojem tego miejsca, ze starym pięknym Szczecinem za którym tęsknimy. Wedug mnie zwycięski logotyp nic z tych elementów nie oddaje. Ponadto biorąc pod uwagę ten link www.prosh.guild.uwa.edu.au/2005/logos.htm logotyp Różanki całkowicie traci na oryginalności, a wręcz trąci plagiatem. We wskazanym linku róża przypomina różę, natomiast w zwycięskim logotypie poprzez wyprostowanie łodygi kojarzy się raczej z kieliszkiem. Gęś faktycznie kojarzy się z fallusem. Kolor chyba zbyt ciemny. Do wyboru było 356 prac. Nie wierzę, że wśród nich nie bło czegoś bardziej oryginalnego i specyficznego. Może w galerii UM zobaczymy co jeszcze proponowano? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TeeF różogęś - gęsioróż IP: *.szczecin.mm.pl 08.05.07, 09:16 Ale spójrzmy na pokazane wszystkie 7 prac. 6 z nich ma wkomponowane gęsi w różę. Trochę to na siłę pomysł, żeby koniecznie przedstawić w logotypie i róże i gęsi. Autorce zwycięskiego projektu udało się to jednak najlepiej :). Ja osobiście nawet nie próbowałem znaleźć nici porozumienia między różą a gęsią ;) A widać, że trzeba było tej nici poszukać :) Cytując post Czesława: "Dowolność w konieczności i konieczność w dowolności" A co do oskarżeń o plagiat, no cóż każdy się czymś inspirował, prace innych są widać najlepszą inspiracją. A zwycięskie logo ? Bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
enancjo Re: ..szkoda .. ze wladza tak zniewala .. 08.05.07, 09:32 .. ze nie opublikowano i nie zapytano np na stronach gazety wszystkich prac .. proszac o glos internautow !! .. nie musialby byc wiazacy, ale zapewne nad najlepszymi pracami odbylaby sie dyskusja .. .. moze ta praca rzeczywiscie byla najlepsza, ale jak widac grono ' fachowcow ' uwazalo sie za wystarczajace autorytety dla dokonania tego wyboru .. .. oczekuje OD NICH uzasadnienia wyboru tej wlasnie pracy ??? .. w koncu internauci tez mieli jakis (byc moze niezbyt duzy, ale jednak) wplyw na to ze rozanka w KONCU juz jest .. dlatego choc tyle ( uzasdnienie wybory )powinno im sie od szlachetnych zniewolonych wladza nad projektem sedziow nalezec .. Enancjo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JKS Re: ..szkoda .. ze wladza tak zniewala .. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.05.07, 10:06 Zastawiam się ile osób spośród tych, które zabrały głos przede mną same brały udział w konkursie i ile w zgryźliwych komentarzach zazdrości a ile rzetelnej oceny. Osobiście zwycięski projekt bardzo mi się podoba - zamkniety w formie (czego, powiedzmy sobie szczerze brakuje pozostałym pokazanym na stronie), w tej formie prosty, nawiązujący jednak treścią do dwóch symboli Różanki. Spójny więc w formie, treści i obrazie. Nie za skomplikowany, także nie za prosty. Gratuluję zwyciężczyni. Widać taka polska natura - zamiast cieszyć się z czyjegoś sukcesu doszukiwać się jego błędów.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The_playa Re: ..szkoda .. ze wladza tak zniewala .. IP: *.ds1.tuniv.szczecin.pl 08.05.07, 10:32 No w koncu ktos to napisal....zgadazam sie w 100% z powyższym postem, pewnie 99% zgryzliwych komentarzy są od tcyh którzy brali udzial w konkursie i odpadli:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beztalencie Gratulacje! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 10:47 Spojrzałam na logo - wspaniałe! Przeczytałam artykuł - pod wrażeniem talentu młodej kobiety. Poczytałam posty (komentarze) - żenuła. Wstyd, dzieci, wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boguslavus Jest logo Różanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 10:04 Logo wygrało ponieważ tak naprawdę jest to logo gazety (prostokącik) z różą na wierzchu - Sprytnie to sobie dziewczyna wymyśliła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bony f Re: Jest logo Różanki IP: *.chello.pl 08.05.07, 10:10 Projektańci stron internetowych to nie plastycy, to tylko wyuczone rzemiosło bez duszy. Teraz do tego kieliszka trzeba knajpę zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beztalencie Re: Jest logo Różanki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 10:51 A projektanci mody? A kartografowie? A muzycy? A kucharze? A literaci? Dla literatów to nawet literatki dałbyś w zestawie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beztalencie Re: Jest logo Różanki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 10:49 A miało mieć kształt serduszka? Znaczka Mercedesa? Pff.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Czy to nie plagiat ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 10:07 www.prosh.guild.uwa.edu.au/2005/files/logo_cyst.jpeg To odnośnik do "bardzo" podobnego logotypu ... Takie logo bardzo łatwo znaleśc na internecie, wystarczyło np. wpisac "rose logo" na wyszukiwarce google i trochę poszperac ... proszę zauważy podobieństwo w "środkowym" elemencie róży, proporcjami między szerokością a wysokością prostokąta ( niemal taka sama w obu logotypach ), o kresce i sposobie narysowania nie wspominając ... Szkoda, że komisja nie zapoznała się bardziej wnikliwie z logotypami z różą które można znaleśc w internecie ... CZy to trafny wybór biorąc pod uwagę te podobieństwa ? Ocena należy do Państwa ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selawi Re: Czy to nie plagiat ? IP: *.kamiro.pl 08.05.07, 10:15 No, logo niespecjalne- agata pelecheta, czy jakoś tak, miała dużo fajniejsze, faktycznie takie różane, i świeże kolory. Ale nie wiem, czemu się czepiacie gęsi? Przecież tam są te rzeźby, bardzo charakterystyczne, zresztą sliczne, trudno, żeby odpuścić sobie taki fajny motyw, skoro w Różance siedzi takie stadko:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plagiatom_nie Re: Czy to nie plagiat ? IP: *.wi.tuniv.szczecin.pl 08.05.07, 11:39 Od razu poszperać - to 3 strona googla wyszukując po "rose logo". images.google.pl/images?q=%22rose+logo%22&ndsp=20&svnum=10&um=1&hl=pl&lr=&start=40&sa=N A samo logo, choć ładne to coś więcej niż inspiracja. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motyl ile% logo wlogo IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:19 rzeczywiście problem ze zwycięskim logo jest taki że (no właśnie w ilu procentach) jest tożsame z logo z Cistic Fibrosis ?. To pytanie do specjalistów od praw autorskich. Podobno wystarczy zmienić tylko 30 % i jestjuż po "kłopocie".Czy zostało zmienione owe 30 % ? śmiem wątpić! Nie można mowić o "malarskiej inspiracji" - jeśli podobieństwo jest takie jakie jest.Otóż prawdopodobieństwo narysowania dwóch tak podobnych prac jest niewielkie. Pozostałe pokazane prace nie są "zarażone " podobnym problemem. Ale najważniejsze jest dobre samopoczucie i ładna pogoda. Różanych snów ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: styx Re: ile% logo wlogo IP: *.pools.arcor-ip.net 08.05.07, 23:13 motyw gesi bedacej przerwa miedzy platkami rozy, to podstawa pomyslu i na pewno ponad 50% wartosci pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czeslaw Re: ile% logo wlogo IP: *.sysnet.pl 10.05.07, 14:37 podstawą pomysłu jest róża , reszta to konsekwencja - gdyby było tak jak piszesz to byłaby Gęsianka, póki co a jest Różanka. Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja Jest logo Różanki 08.05.07, 10:14 mi sie podoba, oczywiscie mozna by było szukac w internecie i by sie cos znalazło podobnego, dużo ludzi jest na tym świecie i maja podobne do siebie pomysły. Zawsze w malarstwie była inspiracja od najdawniejszych czasów, i to wcale nie grzech. w tej grafice jest duzo połączeń, a na wino chetnie do tej kawiarni pójdę, choć kiedys nie było, ale teraz mam nadzieje, że będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Jest logo Różanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 10:18 Rzeczywiście jakby niewielka moszna i cieniutkie prącie na tle kieliszka z winem. Ale do Różanki przecież mogą przychodzić wszyscy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Jest logo Różanki IP: 62.69.212.* 08.05.07, 10:49 A mi bardziej sie podoba postać kobiety wpleciona w rożę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beztalencie Re: Jest logo Różanki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 10:54 Masz rację. Też jest śliczne. Ale mniej chyba oddaje charakter "logowanego" miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogol Re: Jest logo Różanki IP: *.chello.pl 08.05.07, 11:11 Litości. Logo powinno miec maksymalnie prostą oddającą sedno formę,sorki większosc zamieszczonych prac to ilustracje :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Jest logo Różanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:00 Brawo.Gratulacje dla autorki. Logo proste w formie, eleganckie i czytelne dla zwykłego odbiorcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DamaKier Re: Jest logo Różanki IP: *.kamiro.pl 08.05.07, 12:15 Mnie najbardziej podoba się projekt Marka Adamowicza - kwiat róży jest wesoły i ogrodowy, dowcipnie pomyślane są kolcoliście z gęsi i świetnie nadaje się na pamiątkową szpilkę czy broszkę, którą byłoby można kupić kupić na pamiątkę zwiedzania ogrodu. Pani Sipowicz gratuluję zwycięstwa, ale "moim" wygranym jest pan Adamowicz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: styx Logo jest swietne! IP: *.pools.arcor-ip.net 08.05.07, 12:46 Gratuluje serdecznie autorowi. Bardzo dobry poziom i genialnie wpisana ta ges z fintanny w kwiat rozy! Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraj absurdow infantylne, nieudolne IP: *.hsd1.or.comcast.net 08.05.07, 12:51 pozwolcie internautom, meszkancom szczcina ocenic co dobre a co nie, te 6 przykladow jest nieudolne i dziecinne. zenada i wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Mi sie te prace podobaja 08.05.07, 12:59 i gratuluje zwyciestwa tej mlodej kobiecie, nie bedacej wszak profesjonalistka w grafice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: styx a gdzie twoja dojrzala i profesjonalna propozycja? IP: *.pools.arcor-ip.net 08.05.07, 12:59 mozesz podac link do swojego logo? chetnie ocenimy jaki z ciebie dorosly zawodowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. S. Re: a gdzie twoja... A tu! IP: *.chello.pl 08.05.07, 14:44 Jako, że nie wywieszono mnie w UM (wysłałem w ostatni dzień konkursu). Chętnie podziele się swym dokonaniem. Proszę też o obejrzenie prac innych, które wiszą w UM na I piętrze. sagan.home.pl/pub/1.gif sagan.home.pl/pub/2.gif Czekam na komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka41 Re: a gdzie twoja... A tu! 08.05.07, 16:43 Ciekawe sa Twoje prace choc osobiscie nie sadze ze moga stanowic logo. Moze bylby z nich w s p a n i a l y drogowskaz , wskazujacy kierunek do Rozanki ? Mam nadzieje ze nie wezmiesz mi za zle mojej opinii, sam(a ) o nia prosiles(as ) pozdrawiam:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemko Re: infantylne, nieudolne IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:04 Niestety, jak sie na szybcika robi konkurs to i dostaje się na szybcika zrobione miedzy wyjazdem na majówkę a romantycznym wieczorkiem. No ale od czego jest google - logo jak na lekarstwo sie znajdzie.. :/ Pytanie, czy ktoś z władzy się przejmie opinią mieszkańców. Logo bedzie niestety trwać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemko Google - grafika - "rose logo" - obrazek 11-sty IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:27 Google -> grafika -> "rose logo" -> pozycja 11 Plagiat! Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja Re: Google - grafika - "rose logo" - obrazek 11-s 08.05.07, 15:23 Gość portalu: Przemko napisał(a): > Google -> grafika -> "rose logo" -> pozycja 11 > Plagiat! .. to nie jest plagiat.To tak samo jakbyś Picassa i tego drugiego od kubizmu na B. nazwała plagistami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IW Re: Google - grafika - "rose logo" - obrazek 11-s IP: *.law.univ.szczecin.pl 08.05.07, 16:09 OK rozumiem co masz na myśli. Jednak gdybyś mógł, bo nie jestem znawcą tematu, czy tych dwóch od kubizmu ma w swoim dorobku równie podobne prace? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks Re: Google - grafika - "rose logo" - obrazek 11-s IP: 212.2.100.* 08.05.07, 16:12 Drogi xx - a co ma wspólnego jakikolwiek kubizm i co tam jeszcze chcesz z tym o czym jest mowa , nie idzie o porównanie szescianów tego czy innego pana - tylko o to że koleżanka cokolwiek użyła gotowca który ktoś zrobił wcześniej. Jak byś się czuł gdyby "zużyty" projekt byl Twój. Może dobrze dla koleżanki że zużyte logo jest z australii - bo gdyby było z polski to mogłaby być awantura.I przestań bredzić o artystach - kubistach, to jest tylko prośba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IW Re: Google - grafika - "rose logo" - obrazek 11-s IP: *.law.univ.szczecin.pl 08.05.07, 16:20 Ja fatalnie Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja Re: Google - grafika - "rose logo" - obrazek 11-s 08.05.07, 19:24 bip.um.szczecin.pl/showpage?chapter=11502&soid=D8FFD82BE8D94BDB8FBD9F80D057BCD5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: styx Male podobienstwa... IP: *.pools.arcor-ip.net 08.05.07, 23:10 Nie widze sbytnich podobienstw. Uproszczony motyw rozy mozna znalezc wszedzie. Od komiksow po plakietki wyborcze. To co tu pokazujesz ma: -inne ulozenie -inna kreske -nie ma motywu gesi - a to jest akurat podstawowy pomysl w nagrodzonej pracy czerwone tlo jest jedynym podobienstwem ale za malym (tez rozne) by mowic o plagiacie. to tak jakby 2 rozne piosenki rockowe oskarzac o plagiat bo w obu slychac gitare... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krytyk Re: Male podobienstwa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 08:09 No to chyba styx powinieneś bardziej przyjrze się obu rysunkom ... ewidentnie jest podobna kreska, łodyżka róży, "ślimaczek" w środku róży też jest niemal identyczny, wszelkie kontury, przerwy też są niemal takie same ... motyw prostokąta w tle, no i namalowanie róży jedynie kolorem białym tudzież zrobienie efektu "gumki" ... jedyne co różne to odcień prostokąta ( nawiązuje do barw Szczecina ) i ta gęś ... Dla mnie ewidentnie konkurs powinien zosta powtórzony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Jest logo Różanki IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:56 Zwycięskie logo jest ok. Proste, czytelne, na czasie. Może mogło mieć tylko zaokrąglone rogi tła, żeby było bardziej miękkie. Ale i tak mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka41 Re: Jest logo Różanki 08.05.07, 16:37 Logo jest ladne i czytelne tyle ze niestety nie jest praca samodzielna. Podobienstwo do obrazka 11 zbyt oczywiste, dlatego praca powinna byc zdyskfalifikowana a wybor powtorzony. I prosze mnie nie posadzac o zazdrosc srodowiskowa, jestem sobie zwyklym "czytaczem" forum i milosniczka Szczecina. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olga brak kompetencji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 16:38 Papier toaletowy- tak mi się kojarzy. Niestety inaczej nie mogło się skończyć, to komisja jest odpowiedzialna za to co sie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skandal Re: brak kompetencji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 19:40 To jest pewnego rodzaju lokalny skandal, że jest na to przyzwolenie oraz akceptacja pracy która ewidentnie "nawiązuje" do loga firmy isteniejącej już chyba jakiś czas ... żal mi osób, które przegrały z taką "konkurencją" ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta Gratulacje pani Plagiato IP: *.chello.pl 08.05.07, 23:44 www.prosh.guild.uwa.edu.au/2005/logos.htm ;););) Odpowiedz Link Zgłoś
cely Re: brak kompetencji 09.05.07, 01:31 Och nie żałuj- zapewne większosć z nich odetchnęła z ulgą, ze to nie ich pracę tak bezlitośnie 'wzięto pod nóż' ;). Wszak artyści bywają bardzo wrażliwi na punkcie swoich dzieł. A w końcu ' jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził'... Odpowiedz Link Zgłoś
cely Re: Jest logo Różanki 09.05.07, 01:11 No, ja uważam że jest ładne. Proste, dosć zgrabne, ładnie zrobione- nie jestem co prawda specjalistką od spraw grafiki komputerowej, ale jak dla mnie jest ok. I pomysł tez fajny- podziwiam tym bardziej ze sama startowałam w konkursie i ciężko było mi wymyślić właśnie takie proste i symboliczne logo. Widzę że niektórzy mają problemy z tą gęsią- no ale co tak na dobrą sprawę jest symboliczne w tym ogrodzie? Róże i fontanna właśnie. A jeśli chodzi o falliczny kształt to moim skromnym zdaniem taka już uroda tych gęsi- spróbujcie je narysować tak żeby przypominały prawdziwe i ani jednej osobie nie nasunęło się wyżej wymienione skojarzenie. Ciężko ;D. A z pokazanych w gazecie projektów podobał mi się jeszcze ten różowy taki, z czterema gęsiami i różą, bo najbliższy mojej osobistej koncepcji. Może i róża przypomina kieliszek, ale jak już to taki wyrafinowany i elegancki,na długiej nóżce. W każdym razie gratuluję zwyciężczyni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olenka12 Głupie pytanie. IP: 58.179.122.* 09.05.07, 03:13 Czy ten konkurs był otwarty tylko dla Szczecinian? Odpowiedz Link Zgłoś
olenka12 Re: Jest logo Różanki 09.05.07, 05:08 Wybrane logo jest eleganckie i dobrze zakomponowane. Idealnie nadaje się na znak graficzny restauracji albo wysokiej klasy winiarni. Różę - kieliszek dostrzegłam natychmiast, gęś niestety dopiero po przeczytanych komentarzach. Nigdy nie widziałam ogrodu i słynnych gęsi i ten symbol nie był dla mnie oczywisty. Podobieństwo wybranego projektu do wspomnianego powyżej różanego loga jest bardzo widoczne ale moim zdaniem nie kwalifikuje się na plagiat. Musimy założyć, że komisja dokonała uczciwego i obiektywnego wyboru, powinniśmy uszanować ten wybór. Ogólnie projekt nie jest zły, najlepszy z pozostałych 6 pokazanych prac. Chciałabym załączyć moje projekty ale nie wiem jak. Odpowiedz Link Zgłoś
olenka12 Re: Jest logo Różanki 09.05.07, 05:17 Już wiem :) Tematyka ogrodowo - kwiecista ale bardziej uniwersalna. Za mało czerwieni, za mało róż, za mało gęsi ;) www.photo.net/photodb/photo?photo_id=5946416 www.photo.net/photodb/photo?photo_id=5946413 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Jest logo Różanki IP: *.icm.edu.pl 09.05.07, 09:39 olenka12 napisała: > Już wiem :) > Tematyka ogrodowo - kwiecista ale bardziej uniwersalna. Za mało czerwieni, za > mało róż, za mało gęsi ;) > www.photo.net/photodb/photo?photo_id=5946416 > www.photo.net/photodb/photo?photo_id=5946413 Ciekawe projekty. Jestem ciekawa innych prac. A zwycięski choć robi dobre wrażenie nie pasuje na logo Różanki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys logo Różanki IP: *.chello.pl 09.05.07, 08:17 Nastąpiła polaryzacja opinii. Jedni twierdzą, że zwycięski projekt choć ładny nie jest pracą samodzielną i podają adres strony: www.cysticfibrosis.org.au/viewproduct.php?id=8 Inni chwalą zwycięskie logo, próbując udowodnić, że motyw róży jest tak popularny, że ciężko byłoby wymyślić coś nowego. Moje zdanie jest takie - autorka wykonała bardzo dobry technicznie projekt, niestety posiłkowała się bardzo mocno logotypem cysticfibrosis. Dokonała modyfikacji koloru i ramki tła, zmiany kąta ustawienia róży (co dało fatalny efekt gdyż róża przypomina teraz kieliszek) oraz wkomponowała w różę gęś . Pomnik gęsi kojarzy się z Różanką. Gęś wpadająca do kieliszka nie bardzo. Uważam logo za nie kwalifikujące się do głównej nagrody. Niemniej autorce gratuluję. Dziś lecę do UM zobaczyć inne prace i wybrać swojego zwycięscę. P.S. "Mikołaj Radomski: Czy masz jakieś szczególne wspomnienia związane z Różanką? Małgorzata Sipowicz: Nie. Pochodzę z Mieszkowic. W Szczecinie mieszkam od początku liceum. O Różance pierwszy raz usłyszałam, kiedy zaczęto ją remontować." I to widać w logo. Pomijając jego duże podobieństwo do cysticfibrosis, jest ono bardzo "zimne", brak magii Różanki. Odpowiedz Link Zgłoś