Dodaj do ulubionych

tetrowe pieluchy w szpitalu (gl Police)

12.06.07, 09:37
hej!

niebawem wybieram się na poród i tak się zastanawiam czy brać tetrowe tylko
jako taki gadżet pod buźkę by się nie ulało i w ogóle tylko jako takie
ściereczki, czy też normalnie wziąć tyle, by można było w nie przewijać.
Konkretnie chodzi mi o to, czy potem takie brudne to składować przez cały
dzień w worku i dać rodzinie by zabrała w czasie odwiedzin je do domu i
wyprała czy jest na to jakiś inny system;)

i też w taki upał jakie ciuszki brać dla dzidzi? bo mi to tak gorąco, że
chyba nie dam rady ubrać go w sweterek czy coś;)

i ogółem jak jeszcze jakieś praktyczne rady macie co do pobytu w szpitalu to
chętnie poczytam:)

z góry dziękuje!!

Pozdro!!
Obserwuj wątek
    • ewetka Re: tetrowe pieluchy w szpitalu (gl Police) 12.06.07, 10:46
      Co do ciuszków na upały to Ci nie pomogę bo mam doświadczenie z Zimorodkowymi
      dzieciaczkami :D
      Jeśli chodzi o pieluchy- to weź swoje. Od tych szpitalnych dzieci dostają
      często uczulenia (njapierw dziecko po porodzie w nie zawijają a potem pod
      główkę w becik wkładasz). Lepiej mieć swoje. ale nie bierz duzo jeśłi wiesz, że
      będzie Cię rodzina odwiedzać- bez problemu Ci wymienią. A ze skałdowaniem tez
      nie ma problemu nikt Ci po torbach nie szpera. Poza tym w Policach sala
      połóżnicze sa 2-osobowe, miejsca jest sporo lub tez możesz sobie osobny pokój z
      prysznicem wykupić (2 lata temu kostzował 50 zł za dobę) i robic sobie w nim co
      Ci się podoba :D
      Pozdrawiam
      Ewka z Maciusiem (19-11-2003) i Anią (01-12-2005)
      i Pipi
      MoJe DwA SzCzĘśCiA
    • ewetka Re: tetrowe pieluchy w szpitalu (gl Police) 12.06.07, 10:51
      ale tak na zdrowy rosądek to przy tych upałach dla noworodka zawiniętego w
      becik wystrczy pajacyk choć się zastanawiam czy to nie za dużo :D

A wracając do tematu pieluch to przy tych upałach chyba polecam jednak
      jednorazowe pieluszki. Te noworodkowe mocno kupki wchłaniają. Wtetrze bałabym
      sie o doparzenie- noworodek robi kilkanaście kupek dziennie.

Oulyn, a byłas wogóle na pórodówce w Policach?
      Tam położne ci powiedza co zabrać.
      Z praktycznych rzeczy polecam majtki jednorazowe popordowe z fizeliny- zero
      atrakcyjności ale jaka wygoda :D
      • oulyn :)) 12.06.07, 11:36
        dzięki Ewetka za wszystkie te cenne info!! :)

ja byłam w Policach i nawet pamiętam, że tam była kartka nalepiona na ścianę i
        napisane co należy zabrać ale to było 4 m-ce temu i wtedy nie myślałam jeszcze
        o pakowaniu torby:/... zresztą gdyby nie teściowa to pewnie do dziś bym nie
        była spakowana a termina na 28go czerwca:D

tak więc te sale widziałam - i tę pojedynczą i tę zbiorową. Mnie to tam nic nie
        przeszkadza, nawet jakby tam miało się kręcić parę osób z innych porodów.
        Lewatywy i golenie krocza też mi nie przeszkadza, bo moim priorytetem jest
        rodzenie aktywne, bo naczytałam się o tym i w necie i w książkach i wiem, że
        dzięki temu poród może być dużo bardziej pozytywnym przeżyciem,a może też ocalę
        moje krocze przed nacinaniem.

ale jak będzie wybór to chętnie pójdę na te salę rodzinną, i w ogóle mi się
        zdaje że ona już za darmo jest, tylko wanna kosztuje. W ogóle też chciałam
        rodzić swego czasu w wodzie, ale nie wiem czy to jest dobre dla płucek, bo
        jeden mądry lekarz mi powiedział, że jednak żaden ssak lądowy nie rodzi w
        wodzie. I coś w tym jest:) Tyle też że żaden ssak nie rodzi leżąc na plecach,
        hehe;)

majtki mam - niestety mąż mi kupował bo ja to bym się chociaż spytała czy mają
        stringi;)))) 7 par jest w tej paczce, mam nadzieję że starczy:)

a jakie pieluchy jednorazowe polecasz? pampersy? bo mam dwie opcje - jedni
        radzą na początek tanie bo i tak się co chwilę zmienia, a inni że właśnie te
        chłonniejsze na początek, a potem można eksperymentować z tańszymi. Jak możesz
        coś doradzić to chętnie:)

aha - i jeszcze jedno pytanie - a co mąż musi mieć? tam tylko kupuje ten strój
        jednorazowy czy coś jeszcze powinien mieć? a Wy płaciliście z góry? a jak kupi
        się ten jednoosobowy pokój to można tam męża też przenocować?:D

Sorki że tak się rozpisałam ale troche już jestem podjarana:D:D

Dzięki Ewetka!!

Pozdrawiam Ciebie, dzielnego męża i oboje maluchów (przepraszam - troje, ten w
        brzuchu niech też coś ma z tego życia...płodowego;)
        • ewetka Re: :)) 13.06.07, 00:30
          oulyn napisała:

> Lewatywy i golenie krocza też mi nie przeszkadza,

mnie krocza nie golili- możesz sama wcześnije się przygotować, mąż pewnie
          pomoże :D

> a może też ocalę moje krocze przed nacinaniem.

Nie nacinali mnie. Położna czekała i obserwowała co się dziej, pękłam na jeden
          szew, kórego wogóle nie czułam. Dziewczyne z asli nacięłi ale do ostatniej
          chwili mieli nadzieję, że nie będa musieli.

> ale jak będzie wybór to chętnie pójdę na te salę rodzinną, i w ogóle mi się
          > zdaje że ona już za darmo jest, tylko wanna kosztuje.

Oni chyba nie przyjmują porodów w odzie , do wanny mozesz wchodzić w ramach
          relaksu w trakcie porodu, ale sam poród na łózku porodowym

> majtki mam - niestety mąż mi kupował bo ja to bym się chociaż spytała czy
          mają stringi;))))

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

> a jakie pieluchy jednorazowe polecasz? pampersy? bo mam dwie opcje - jedni
          > radzą na początek tanie bo i tak się co chwilę zmienia, a inni że właśnie te
          > chłonniejsze na początek, a potem można eksperymentować z tańszymi. Jak
          możesz
          > coś doradzić to chętnie:)

Ja wolę zainwestowac na początek w pieluchy noworodkowe (pampers lub huggies)
          sa bradziej chłonne. Kupka wchłania się w pieluszke cała. Jeśli zamierzasz
          karmić piersią to przy każdym karmieniu będzie kupka- wychodzi kilkanaście
          dziennie prze pierwsze 2 tygodnie (czasem krócej lub dłuzej) i wtedy warto
          zkaładć lepsze pieluszki. Poza tym polecam Ci maść Alantan lub Linomag do
          smarowania pupy. Daje warstwę ochronną na pupę bo mocno natłuszcza. Warto
          zwłaszcza przy wydalaniu smółki, bo ta jest tak gęsta że ciężko ją zetrzeć
          chusteczką. pamiętaj,z ę sudocrem jest leczniczy i wysusza skóre i smarowanie
          przy kazdej zmianie pieluszki może mocno wysuszyć dziecku skóre. Ja
          przetestowałam jeszcze krem na odparzenia Nivea i teraz wogóle nie kupię
          sudocremu. Nivea zawiera też tlenek cynku (leczy odparzenia) ale jednocześnie
          też olejek migdałowy chyba- dzięki temu lekko natłuszcza- leczy tak samo szybko
          a nie wysusza delikatnej skóry noworodka.

> aha - i jeszcze jedno pytanie - a co mąż musi mieć? tam tylko kupuje ten
          strój jednorazowy czy coś jeszcze powinien mieć? a Wy płaciliście z góry?

Mój w biegu wpadł naporodówkę dosłownie na pierwsze parcie. Położna na
          korytarzu czekała na niegoze szpitalnym fartuchem. Na nogach obowiązkowo
          ochraniacze. Mąz niech ze sobą weźmie aparat/ kamerę coś do jedzenia i picia.
          wkońcu nie wiadomo ile będzie trwał poród. Za poród płaciliśmy przy wypisie,
          ale możesz poporodzie w trakcie pobytu w szpitalu.

>a jak kupi się ten jednoosobowy pokój to można tam męża też przenocować?:D

Nie wiem, leżałam na dwuosobowej sali. tarfiłam na fajną dziewczynę, rodziłyśmy
          w tym samym czasie a była jedna położna a tu 2 sale i trochę smiechu potem
          było :D Zawsze jest z kimpogadać. Mąz nie mól cały dzień ze mną siedzieć bo
          synek miał wtedy 2 lata, a rodzinę mam w centrum Polski :D
          Choć powiem szczerze, zę tabuny gości u współlokatorki też mogą z lekka
          irytować.

Trzymajcie się cieplutko i szybkiego porodu życzę :D
          • sylki ewetka 13.06.07, 08:35
            napisałas oli o linomagu i alantanie, a nie wydaje ci sie, że w zwiazku z tym
            ze sa tłuste to na te upały za ciezkie? Przecież pod ta warstwa tłuszczu skóra
            nie oddycha. Ja nawet małej po kapieli nie oliwkuje. Używam sudokremu i nie
            zauwazyłam wysuszonej skórki na pupie Niki.
            Co do pieluch to masz racje najlepsze sa te newborny huggisy, pampersy.
            Niestety moje dziecko potrafi przy jednej zmianie pieluchy zasrulac 3-4 na
            raz :) dlatego zamiennie jak juz miała 2 tyg kupilismy tesco pieluchy i sa
            całkiem niezłe.
            pozdrawiam Sylwia
            • oulyn pampersy, huggies 13.06.07, 22:01
              ja właśnie dziś byłam w realu i kupiłam takie 2-5 kg. To chyba najmniejsze
              pampersy, co? Bo Jarek kazał te 3-6 ale byłam nieugieta. Mam nadzieję, że
              dzidzia się w nie zmieści;)
              • ewetka Re: pampersy, huggies 13.06.07, 23:08
                zmieści, chyba że urodzisz giganta:D
                • oulyn niekiedy się obawiam że to gigant 14.06.07, 12:00
                  - szczególnie wtedy jak dzidzia za jednym kopem powoduje odgięcie swojej
                  biednej mamy (mnie:) o jakies 20 stopni!;) ale bez kitu, tak potrafi kopnąć, że
                  ja się wzdrygam, ale myślę że będę trochę za tym tęskniła jak już wyjdzie z
                  brzucha. No chyba że taki kociol będzie, że nie będzie czasu na żadne
                  wspominki;)
    • dankoj7 Re: tetrowe pieluchy w szpitalu (gl Police) 12.06.07, 12:16
      Witam! Jestem kilka tygodni po porodzie w Policach,więc mogę doradzać.
      Co dla dziecka: pieluszki tetrowe(ja miałam 10 szt.)zależy czy rodzisz
      naturalnie czy cc-mi bardzo sie przydały;
      ubranka-lekkie body( w dzień jest bardzo duszno),skarpetki,rękawiczki(moja mała
      strasznie sie drapała),kilka wygodnych pajacyków,ew.śpiochy i kaftaniki;
      pampersy,chusteczki do wycierania pupy,krem na odparzenia.
      Dla mamy:majtki poporodowe(polecam siatkowe można je kupić w aptece przy
      szpitalu)wkładki laktacyjne( polecam firmy chicco-rewelacyjne bardzo
      ekonomiczne,nie przeciekają- ale drogie do kupienia w "Oleńce")'
      biustonosze 2 do karmienia,jeśli masz wrażliwe brodawki kup sobie silikonowe
      nakładki-unikniesz cierpienia i będziesz mogła swobodnie karmić.
      koszule do karmienia- lekkie bo w szpitalu można paść taka duchota.
      Klapki pod prysznic,kapcie.
      Koniecznie pieluchy poporodowe( można kupić w aptece przy szpitalu- tanie).
      Wode do picia.
      To chyba tyle lecę bo maleńka się budzi.Pa!

• sylki Re: tetrowe pieluchy w szpitalu (gl Police) 12.06.07, 15:05
      ola co do ciuszków to wszystko co bedziesz miała na długi rękaw niech będzie
      bawełniane i nie grube. Odpadaja pajace z weluru bo w te upały mimo wwszystko
      za gorąco maluszkowi bedzie.
      • oulyn dzięki Dankoj i Sylki:) 12.06.07, 17:04
        jutro idę dokupić w takim razie parę rzeczy:)
        Pozdrawiam!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka